Δεκεμβρίου 03, 2022

Υγεία

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα. Η πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες έχει βρεθεί ότι είναι από δύο έως οκτώ φορές υψηλότερη από ό,τι στους άνδρες. Υπάρχουν πολυάριθμες θεωρίες, που εξηγούν τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες τραυματίζουν τον ΠΧΣ συχνότερα από τους άνδρες. Η πιο πρόσφατη έρευνα επισημαίνει διαφορές στη εμβιομηχανική (τον τρόπο που κινείται το σώμα) των αθλητριών. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αλλάξει η πιθανότητα ρήξης ACL σε μια γυναίκα.

Θεωρίες για τις διαφορές των τραυματισμών ACL μεταξύ ανδρών και γυναικών

«Έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες για τη διερεύνηση των τραυματισμών του ΠΧΣ σε αθλήτριες και αυτό που είναι γνωστό είναι ότι σε αθλήματα που έχουν σημαντικές στροφικές απαιτήσεις για τον ΠΧΣ, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις, cheerleading και άλλα, οι τραυματισμοί ACL είναι έως και οκτώ φορές περισσότερο συνηθισμένες στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Δεν είναι μυστικό ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετική δομή, διαφορετικό σχήμα σκελετού και διαφορετικούς τύπους σώματος. Ο λόγος για τον οποίο το ποσοστό των τραυματισμών ΠΧΣ είναι διαφορετικό αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης συζήτησης», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Ιντζόγλου, MD, MSC, PHD Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Ι' Ορθοπαιδικής Κλινικής - Αθλητικών Κακώσεων, Αρθροσκόπησης και Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Metropolitan General.

Μερικές θεωρίες είναι:

Ανατομικές διαφορές
Υπάρχουν πολλές ανατομικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους της λεκάνης, της γωνίας Q, του μεγέθους του ΠΧΣ και του μεγέθους της μεσοκονδύλιας εντομής (όπου ο ΠΧΣ βρίσκεται κατά την έκταση του γόνατος). Διάφορες μελέτες έχουν δείξει διαφορά σε αυτούς τους παράγοντες, αλλά όχι ισχυρή σύνδεση ώστε να μπορούν να προβλεφθούν τα άτομα που θα υποστούν ρήξη ΠΧΣ.

Ορμονικές διαφορές
Είναι γνωστό ότι ο ΠΧΣ έχει υποδοχείς ορμονών για τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη και πιστεύεται ότι η συγκέντρωση ορμονών θα μπορούσε να παίξει ρόλο στους τραυματισμούς του. Αυτή ήταν μια δημοφιλής θεωρία, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η έμμηνος ρύση έχει μικρή επίδραση, εάν όχι καθόλου, στην πιθανότητα ρήξης ΠΧΣ.

Εμβιομηχανικές διαφορές
Η σταθερότητα του γόνατος εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες. Χωρίζονται σε στατικούς και δυναμικούς σταθεροποιητές του γόνατος. Οι στατικοί σταθεροποιητές είναι οι κύριοι σύνδεσμοι του γόνατος, συμπεριλαμβανομένου του ΠΧΣ. Οι δυναμικοί σταθεροποιητές του γόνατος είναι οι μύες και οι τένοντες που περιβάλλουν την άρθρωση. Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες έχουν διαφορές στις εμβιομηχανικές κινήσεις του γόνατος που παρατηρούνται κατά την περιστροφή, το άλμα και την προσγείωση - δραστηριότητες που συχνά οδηγούν σε τραυματισμό ΠΧΣ.

Τα πιο πειστικά στοιχεία έχουν δείξει ότι τα ποσοστά τραυματισμών ACL επηρεάζονται σημαντικά από αυτές τις διαφορές στη βιομηχανική ανδρών και γυναικών. Μερικές από τις διαφορές περιλαμβάνουν:

Θέση προσγείωσης: Όταν οι γυναίκες προσγειώνονται από θέση άλματος, τείνουν να προσγειώνονται με το γόνατο σε ευθεία θέση, μεταφέροντας τη δύναμη της πρόσκρουσης στην άρθρωση του γόνατος. Οι άνδρες τείνουν να απορροφούν περισσότερη ενέργεια από την πρόσκρουση επειδή προσγειώνονται με τα γόνατά τους σε ελαφρά κλίση.

Βλαισογονία: Οι γυναίκες έχουν αυξημένη βλαισογονία στα γόνατά τους και οι κινήσεις του άκρου ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους συνδέσμους του γόνατος ως αποτέλεσμα αυτής της ευθυγράμμισης.

Αποτροπή/πρόληψη ρήξεων ΠΧΣ σε γυναίκες

Ο τρόπος που κινούμαστε (η εμβιομηχανική μας) μπορεί να τροποποιηθεί μέσω προγραμμάτων νευρομυϊκής προπόνησης και ενδυνάμωσης. Αυτά τα προγράμματα προπόνησης «διδάσκουν» στο σώμα πιο ασφαλείς, πιο σταθερές κινήσεις που προκαλούν λιγότερο stress στις αρθρώσεις. Ως εκ τούτου, τα νευρομυϊκά προπονητικά προγράμματα μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού του ΠΧΣ σε γυναίκες αθλήτριες. Η πρόληψη των τραυματισμών του ΠΧΣ έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική με τη χρήση αυτών των προγραμμάτων νευρομυϊκής προπόνησης. Αυτά διδάσκουν στους μυς των αθλητών να ελέγχουν καλύτερα τη σταθερότητα των αρθρώσεών τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι γυναίκες εκτελούν αυτά τα προγράμματα νευρομυϊκής προπόνησης (πχ. FIFA 11+ κλπ), ο κίνδυνος για ρήξεις ΠΧΣ μειώνεται στο επίπεδο του κίνδυνου των ανδρών να τραυματίζουν τον ΠΧΣ τους.

Φυσικοθεραπεία για διάστρεμμα πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

«Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε τραυματισμό ΠΧΣ, επισκεφθείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια σωστή και πλήρη διάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι θα προχωρήσετε στο κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα για την προώθηση της επούλωσης και την αποφυγή περαιτέρω ζημιών στο γόνατό σας», καταλήγει ο κ. Ιντζόγλου.

https://www.zougla.gr/

Υγεία

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το είχαν θεοποιήσει. Οι εργάτες που έχτισαν τις Πυρα­μίδες έπαιρναν κάθε πρωί μια σκελίδα σκόρδο για τονωτικό και αντιση­πτικό. Για τονωτικό το έπαιρναν στην αρχαία Ελλάδα και οι αθλητές πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Εβραίοι το θεω­ρούσαν πανάκεια.

Το σκόρδο (Allium sativum) είναι ένα δημοφιλές λαχανικό που χρησιµοποιείται ευρύτατα στη µαγειρική από πολλούς λαούς. Είναι επίσης ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτικά συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Θεωρείται πως έχει μια ποικιλία από ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία ενώ η πιο σημαντική παρενέργεια που μπορεί να έχει είναι η αυξημένη αιμορραγία.

Τα τελευταία 10 χρόνια διερευνώνται πιο έντονα οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου. Θεωρείται ότι προάγει την υγεία αλλά οι μηχανισμοί είναι ελάχιστα κατανοητοί. Αυτό που έχει μελετηθεί περισσότερο είναι η επίδρασή του στις καρδιαγγειακές παθήσεις: στη χοληστερίνη, την υπέρταση, τη θρόμβωση και στο σάκχαρο του αίματος. Η πρόσληψη σκόρδου έχει επίσης ερευνηθεί ως προς τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου, ειδικά της γαστρεντερικής οδού (εντέρου και στομαχιού). Άλλες βιολογικές δραστικότητες που περιγράφηκαν περιλαμβάνουν αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντιασθματική δράση. Τέλος, μπορεί να έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και πρεβιοτικά αποτελέσματα.

Το σκόρδο είναι πιο αποτελεσματικό όταν τρώγεται ωμό και σε ικανοποιητική ποσότητα -κάθε σκελίδα ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια. Τα 100 γραμμάρια ωμού σκόρδου περιέχουν 65% νερό, 24-33 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3,6-6,1 γραμμάρια πρωτεΐνες και 1,5 γραμμάρια διατροφικές ίνες αποδίδοντας περί τις 150 θερμίδες. Τα κύρια ιχνοστοιχεία είναι το κάλιο (446 mg) και ο φώσφορος (136 mg).

Υπάρχουν περισσότερες από 200 χημικές ενώσεις στο σκόρδο και μερικές από αυτές περιέχουν θείο. Μια βασική ουσία είναι η αλλιίνη. Πρόκειται για ένα θειούχο αμινοξύ που υπάρχει και στο κρεμμύδι. Είναι άοσμη αλλά όταν οι σκελίδες διαταράσσονται μηχανικά (μάσημα, τεμαχισμός, σύνθλιψη), η αλλιίνη μετατρέπεται σε αλλίνη μέσω ενός ενζύμου που λέγεται αλλινάση και στη συνέχεια προκύπτει η αλισίνη η οποία αποτελεί το φυσικό προστάτη του σκόρδου κατά των επιθέσεων από έντομα και μικροοργανισμούς, και δίνει τη χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου.

Τα οφέλη του σκόρδου θεωρείται ότι προέρχονται από την αλισίνη η οποία ωστόσο είναι μια ασταθής χημική ένωση. Ακόμα και λίγα λεπτά μαγειρέματος μειώνουν σημαντικά τα επίπεδά της. Επίσης δεν ανιχνεύεται στο αίμα γιατί μετατρέπεται γρήγορα σε άλλες ουσίες. Αυτό κάνει πολλούς ερευνητές να πιστεύουν ότι δεν είναι η αλισίνη που παρέχει τα πιθανά οφέλη αλλά ουσίες που προκύπτουν από αυτή. Πάντως, όταν το σκόρδο βράζεται, απενεργοποιείται, εν μέρει τουλάχιστον, το ένζυμο αλλινάση και δεν παράγεται η αλισίνη.

Χοληστερίνη
Ορισμένες μελέτες βρήκαν ότι το σκόρδο µειώνει τη ολική χοληστερίνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες είναι αντιφατικές. Ενώ υπάρχουν μελέτες που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο λειτουργεί καλά για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, άλλες δεν βρήκαν το σκόρδο αποτελεσματικό.

Η πρώτη μετα-ανάλυση για το σκόρδο και τη χοληστερίνη (1993) έδειξε ότι οι χαμηλές δόσεις συμπληρωματικού σκόρδου, που αντιστοιχούν περίπου σε μισή ή μια σκελίδα την ημέρα συνδέονται με μείωση της χοληστερίνης σε άτομα με υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, κατά 9%. Οι θετικές μελέτες δείχνουν ότι τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων μπορούν να μειωθούν έως και 20 mg/dL στους ανθρώπους.

Μια άλλη όμως, μεταγενέστερη μετα-ανάλυση έδειξε ότι η μείωση της κακής χοληστερίνης, της LDL, ήταν ελάχιστη. Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (της “κακής” χοληστερίνης) μειώθηκαν ελάχιστα ή καθόλου, ενώ η χοληστερόλη HDL (“καλή” χοληστερόλη) δεν επηρεάστηκε από τη χορήγηση σκόρδου.

Αθηροσκλήρωση
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο μειώνει την εναπόθεση του ασβεστίου στις αρτηρίες και την αθηροσκλήρωση, αν και πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει γι’ αυτό το θέμα.

Το σκόρδο μπορεί να επιβραδύνει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας η οποία προκαλεί στένωση στις αρτηρίες της καρδιάς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition το 2016. Επιστήμονες από το LA BioMed που υπάγεται στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια χορήγησαν εκχύλισμα σκόρδου σε 55 άτομα ηλικίας 40-75 ετών που είχαν μεταβολικό σύνδρομο.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αξονική στεφανιαιογραφία για να καταγραφεί το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας των αρτηριών της καρδιάς. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, ζητώντας από τους μισούς να καταναλώνουν κάθε μέρα εκχύλισμα σκόρδου και από τους άλλους μισούς μία εικονική ουσία. Ένα χρόνο αργότερα, βρήκαν ότι σε όσους κατανάλωναν το εκχύλισμα σκόρδου υπήρξε επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηρωματικής πλάκας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και μείωση.

healthyliving.gr

Υγεία

6 εντυπωσιακά οφέλη που παρέχουν οι ντομάτες στην υγεία
Ρούλα Τσουλέα 
Ποιες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχουν οι τομάτες. Πόσες θερμίδες και υδατάνθρακες παρέχουν. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις επιδράσεις τους στην υγεία.

 

Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καλοκαιρινής (και όχι μόνο) διατροφής, καθώς είναι εύπεπτες, νόστιμες και ταιριάζουν στα περισσότερα φαγητά. Οι τομάτες είναι στην πραγματικότητα φρούτα, αλλά διαπρέπουν ως λαχανικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και νερό, και φτωχά σε θερμίδες.

Μία μέτρια τομάτα παρέχει περίπου 22 θερμίδες και 5 γραμμάρια υδατανθράκων. Τα 3 γρ. από αυτά είναι σάκχαρα και το 1,5 φυτικές ίνες. Είναι επίσης πλούσια σε πολλές και διαφορετικές βιταμίνες.

Παραδείγματος χάριν, παρέχει το σχεδόν 40% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C. Τροφοδοτεί επίσης τον οργανισμό με άφθονη:

Βιταμίνη Α (ενισχύει το ανοσοποιητικό, την όραση και την υγεία του δέρματος)
Βιταμίνη Κ (κάνει καλό στα οστά και στην πήξη του αίματος)
Κάλιο (είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ισορροπία υγρών στο σώμα)
Οι τομάτες περιέχουν επίσης πολλές αντιοξειδωτικές και φυτοχημικές ουσίες που παρέχουν πρόσθετα οφέλη στην υγεία. Ειδικότερα:

Προστατεύουν την καρδιά
Οι τομάτες είναι πλούσιες σε μία αντιοξειδωτική ουσία που λέγεται λυκοπένη (ή λυκοπένιο). Η ουσία αυτή είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα τους. Μελέτες υποδηλώνουν ότι οι φρέσκες τομάτες και τα προϊόντα τομάτας ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση.

Ειδικότερα, έχει βρεθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, και βελτιώνουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αυξημένα επίπεδα λυκοπένης σχετίζονται με μειωμένη θνησιμότητα στους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο. Οι ασθενείς αυτοί έχουν ταυτοχρόνως πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Μπορεί π.χ. να έχουν ταυτοχρόνως χαμηλή καλή (HDL) χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια, μεγάλη περίμετρο μέσης και υψηλή πίεση.

Βελτιώνουν την όραση
Η λυκοπένη είναι επίσης ωφέλιμη για την όραση. Το ίδιο και η λουτεΐνη και η βήτα-καροτίνη που επίσης περιέχουν οι τομάτες. Σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, οι τρεις ουσίες υποστηρίζουν την υγεία της όρασης και μας προσττεύουν από οφθαλμοπάθειες όπως:

Ο καταρράκτης
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
Διεγείρουν την υγεία του πεπτικού
Τα υγρά και οι φυτικές ίνες που περιέχουν οι τομάτες μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα εάν πάσχετε από δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) μία μεγάλη τομάτα περιέχει 170 γραμμάρια υγρών. Προσοχή, όμως, αν αντιμετωπίζετε προβλήματα δυσπεψίας και καούρες. Σε μερικούς ασθενείς η οξύτητα της μαγειρεμένης τομάτας μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα.

Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου
Οι τομάτες μπορεί να είναι προστατευτικές για τους ασθενείς με τύπου 2 διαβήτη. Σε μία μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που προσθέτουν στη διατροφή τους μαγειρεμένες τομάτες για 30 ημέρες, παρουσιάζουν μείωση στην υπεροξείδωση των λιπιδίων. Πρόκειται για μία χημική διεργασία που εμπλέκει το αποθηκευμένο λίπος στο σώμα και αυξάνει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Η προστατευτική αυτή δράση είναι πολύ σημαντική για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, διότι η νόσος τους διπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου
Μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση τομάτας και ιδίως προϊόντων τομάτας σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος:

Του προστάτη
Των ωοθηκών
Του στομάχου
Διαφυλάσσουν την υγεία του δέρματος
Έχει βρεθεί πως όταν οι τομάτες συνδυάζονται με ελαιόλαδο προστατεύουν από τις δερματικές βλάβες του ήλιου. Διεγείρουν επίσης την παραγωγή προκολλαγόνου, ενός μορίου το οποίο προσδίδει στο δέρμα τη δομή του και το διατηρεί σφικτό και νεανικό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το κλειδί είναι η λυκοπένη. Η συγκέντρωσή της είναι μέγιστη στις μαγειρεμένες τομάτες και το ελαιόλαδο διεγείρει την απορρόφησή της από το πεπτικό σύστημα.

Φωτογραφία: iStock

Υγεία

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στην καρδιά σταματά ξαφνικά. Μερικές φορές μπορεί να προβλεφθεί καθώς παρουσιάζονται συμπτώματα σε διάφορα σημάδια του σώματος που αποτελούν προάγγελο. Ένα ανάλογο σημάδι έρχεται από την περιοχή των αυτιών, όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια και «χτυπά καμπανάκι».

Η καρδιακή προσβολή προκύπτει όταν διακοπεί η ροή του αίματος προς τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα. Στη συνέχεια, αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ροή ο καρδιακός μυς πεθαίνει. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της προοδευτικής απόφραξης των αρτηριών της καρδιάς από την αθηρωματική πλάκα η οποία με την πάροδο των ετών επιδεινώνεται. Αν η αθηρωματική πλάκα ραγεί και στη συνέχεια ακολουθήσει θρόμβωση η οποία και θα αποφράξει το αγγείο θα σταματήσει αυτόματα και η ροή του αίματος. Στην περίπτωση αυτή αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η ροή το αντίστοιχο τμήμα της καρδιάς νεκρώνεται και μπορεί να δημιουργήσει στον πάσχοντα σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες.

Το «σημάδι του Frank»
Το σημάδι στο αυτί που προμηνύει μια καρδιακή προσβολή ονομάζεται «σημάδι του Frank», από τον γιατρό Sander Frank που παρατήρησε για πρώτη φορά αυτή τη συσχέτιση. Πρόκειται για μια διαγώνια πτύχωση στον λοβό του αυτιού, η οποία ονομάζεται «σημάδι του Frank» (Frank's sign).

Συγκεκριμένα, ο Δρ. Frank παρατήρησε για πρώτη φορά το φαινόμενο όταν το παρατήρησε σε ασθενείς με πόνο στο στήθος και μπλοκάρισμα της στεφανιαίας αρτηρίας.

Ωστόσο, ενώ το σημάδι του Frank σχετίζεται με τις καρδιακές παθήσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος απαραίτητα θα πάθει καρδιακή προσβολή.

Εντωμεταξύ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι απέχουν λίγα μόλις χρόνια από την ανάπτυξη θεραπειών που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν μορφές γενετικών καρδιακών παθήσεων που θέτουν 260.000 ανθρώπους σε κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου κάθε χρόνο.

Το σημάδι του Frank περιγράφηκε ως προγνωστικός παράγοντας μελλοντικής στεφανιαίας νόσου και περιφερικών αγγειακών παθήσεων και ο στόχος της μελέτης ήταν να εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ του σημείου του Frank και της ανάπτυξης ισχαιμικού εγκεφαλικού.

Η μελέτη
Στη μελέτη εντάχθηκαν διαδοχικοί ασθενείς που εισήχθησαν με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και εξετάσθηκαν και στα δύο αυτιά τους. Τα κλινικά δεδομένα περιελάμβαναν την ηλικία, το φύλο, τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και την υπέρταση.

Για την εν λόγω μελέτη επιλέχθηκαν 241 διαδοχικοί ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Το σημάδι του Frank ήταν παρόν σε 190 ασθενείς (78,8%). Στο πλαίσιο της μελέτης οι ασθενείς χωρίστηκαν ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα και τα αποτελέσματα από την αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Σύμφωνα με τα πορίσματα υπήρχαν 153 ασθενείς με παροδικά ισχαιμικά επεισόδια (63,6% των ασθενών) και 88 με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (36,4% των ασθενών). Συνολικά 112 ασθενείς με παροδικά ισχαιμικά επεισόδια είχαν το σημάδι του Frank (73,2%) και 78 ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είχαν επίσης το σημάδι του Frank με στατιστικά σημαντική διαφορά (88,6%).

Εν κατακλείδι, το σημάδι του Frank θα μπορούσε να προβλέψει ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και οι ασθενείς με κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου είχαν το σημείο Frank σε υψηλότερο ποσοστό.

Πηγές: ubmed.ncbi.nlm.nih.gov |express.co.uk

https://www.onmed.gr/

Υγεία

To ξινό προβιοτικό που ωφελεί το έντερο και βελτιώνει τη διάθεση
Μαρία Κοτοπούλη..
Το έντερό μας θεωρείται ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος και ένα δημοφιλές στους χορτοφάγους τρόφιμο, πλούσιο σε προβιοτικά και που έχει υποστεί ζύμωση ενισχύει τη λειτουργία του, συμβάλλοντας θετικά στη διατήρηση της συνολικής μας υγείας

Το νόστιμο τρόφιμο που φέρνει την ισορροπία στο πεπτικό σύστημα
Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρούνται από τις καλύτερες τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε για να έχουμε ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα. Το κεφίρ που παράγεται από ζωικό γάλα ή ακόμα και γάλα καρύδας, σόγιας, ρυζιού ή αμυγδάλου, είναι ένα από αυτά.

Διάσημο πλέον εδώ και αιώνες, από το Θιβέτ μέχρι τον Καύκασο, το κεφίρ μοιάζει με το γιαούρτι, όμως η σύνθεσή τους διαφέρει σημαντικά. Το γιαούρτι παρασκευάζεται με βακτήρια, αλλά το κεφίρ περιέχει και μαγιά και γι΄αυτό θεωρείται ακόμα πιο ευεργετικό για την υγεία μας. Η υψηλή διατροφική του αξία το έκανε το καλύτερο συνοδευτικό με το μεσημεριανό φαγητό στο χωράφι για πολλές γενιές μικροκαλλιεργητών και χωρικών.

Τα πιο σημαντικά οφέλη στην υγεία

Το κεφίρ ανήκει στα προβιοτικά και περιέχει περισσότερα από 30 διαφορετικά και μοναδικά είδη καλών βακτηρίων που ευνοούν την υγεία του εντέρου. Οι μικροοργανισμοί του παράγουν οργανικά οξέα και βακτηριοκίνες που επηρεάζουν τα παθογόνα βακτήρια και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.

Περιέχει βιταμίνες C, K, A, B1, B2, B5, B7, φυλλικό οξύ και καροτίνη, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών. Επιπλέον, το κεφίρ έχει αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Με τη συχνή κατανάλωση, ρυθμίζονται οι τιμές της χοληστερόλης και βελτιώνονται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Συμβάλλει επίσης στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας και του βάρους.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για ένα υγιές νευρικό σύστημα, αλλά και σε φώσφορο που θωρακίζει την υγεία των οστών, και ψευδάργυρο για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, θα μπορούσε η κατανάλωσή του να προκαλέσει και εντερικές διαταραχές, όπως αέρια, φούσκωμα ή διάρροια, ειδικά αν το καταναλώσετε για πρώτη φορά.

Γιατί το έντερο θεωρείται ο «δεύτερος» εγκέφαλος

Στο έντερο παράγεται περισσότερο από το 90% της σεροτονίνης, γνωστή και ως ορμόνη της χαράς, πολύ περισσότερο δηλαδή από ό,τι στον εγκέφαλο, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα. Γι΄αυτό και αρκετές τροφές μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας.

Επιπλέον, η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται και στην ποσότητα και την ποικιλομορφία των «καλών» βακτηρίων, παράγοντες που μπορούν να επηρεαστούν επίσης από τη διατροφή. Τα καλά βακτήρια στο έντερό μας καταπολεμούν τα «κακά» βακτήρια και γι’ αυτό μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς.

Υπάρχουν βέβαια και παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου, όπως η λήψη αντιβιοτικών. Τα πρεβιοτικά, όπως το κεφίρ, μπορούν να φέρουν το εντερικό μικροβίωμα σε ισορροπία.

Τέλος, έρευνες έχουν αναδείξει ότι το κεφίρ μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, αρκεί να είναι ωμό και όχι μαγειρεμένο.

Κεφίρ για όλες τις ώρες της ημέρας

Αν και το κεφίρ έχει ξινή γεύση, καταναλώνεται ανά τον κόσμο ως πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή και ως σνακ μέσα στη μέρα:

Με βότανα και μπαχαρικά, γίνεται ένα ωραίο dressing για τη σαλάτα ή ακόμα και μια συνοδευτική σως.
Μπορείτε να το εμπλουτίσετε με φρούτα και ξηρούς καρπούς για ένα θρεπτικό πρωινό.
Για να αυξήσετε την κατανάλωση των φρούτων, μπορείτε να το συμπεριλάβετε σε smoothies ή γρανίτες.

https://www.ygeiamou.gr/

Υγεία

Βγάζω συνέχεια άφθες. Γιατί και πως να τις αντιμετωπίσω φυσικά;

Από τη Ρίτα Βελώνη

Απαλλαγείτε μια και καλή από τις μικρές, αλλά επώδυνες πληγές στη στοματική κοιλότητα. Σύμφωνα με έρευνες, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (υπολογίζεται περίπου το 20% των ενηλίκων και το 37% των παιδιών και των εφήβων) υποφέρει από άφθες και αφθώδεις στοματίτιδες.

Πρόκειται για εκείνες τις μικρές «πληγές» στο εσωτερικό του στόματος, κυρίως μέσα από τα χείλη, στη γλώσσα, κάτω από τη γλώσσα, στον ουρανίσκο ή μέσα από τα μάγουλα, που προκαλούν πόνο και έντονη ενόχληση, ιδιαίτερα τρώγοντας ή πίνοντας κάτι με ξινή ή αλμυρή γεύση.

Πώς προκαλούνται
Οι άφθες αποδίδονται σε πιθανή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις στρες, έντονης κόπωσης, κάποιας ασθένειας ή σε αλλεργίες από τροφές και φάρμακα.


Επίσης, τα μικρά, αλλά πολύ επώδυνα αυτά έλκη, που δυσκολεύουν την ομιλία και τη μάσηση, συχνά προκαλούνται και από χρήση ορθοδοντικών μηχανισμών καθώς και από οδοντιατρικές επεμβάσεις. Όπως επισήμανε σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο η καθηγήτρια Αϊρήν Λι από το τμήμα Δερματολογίας του Royal London Hospital:

«Οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για τις άφθες είναι: η έλλειψη σιδήρου, η έλλειψη βιταμινών, κάποιο μικρόβιο της στοματικής κοιλότητας (π.χ. ο στρεπτόκοκκος) καθώς και οι μικροτραυματισμοί στο εσωτερικό του στόματος (π.χ. από την οδοντόβουρτσα κ.ά.)».
Πρόβλημα με το ανοσοποιητικό; Σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

και Σημάδια που δείχνουν πως έχετε έλλειψη βιταμινών


Αντιμετώπιση
Εκτός από καλή στοματική υγιεινή, που είναι έτσι κι αλλιώς απαραίτητη, ο γιατρός μπορεί να συστήσει κάποιο αντισηπτικό ή, αν οι άφθες είναι ερπητικού τύπου, να χορηγήσει αντιβίωση. Αν οι άφθες είναι πολλές και πονούν υπερβολικά, συνιστάται η λήψη φαρμάκων από το στόμα, κυρίως κορτιζονούχων. Αν είναι λίγες (2-3), τότε μπορούν να αντιμετωπιστούν τοπικά και με κορτιζονούχα αλοιφή.

Πρόπολη – το φυσικό αντιβιοτικό!

Με τη βοήθεια της φύσης

Αφέψημα εχινάκειας:
Ρίχνετε σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίζα εχινάκειας (θα τη βρείτε σε μαγαζιά που πωλούν βότανα) και την αφήνετε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια στραγγίζετε και κάνετε πλύσεις (έως και τρεις φορές ημερησίως) μετά τα γεύματα στα σημεία όπου υπάρχουν οι άφθες. (Η εχινάκεια είναι βότανο γνωστό για την αντιβακτηριακή του δράση στις μολύνσεις του στόματος.)
Δείτε και Εχινάκεια (εχινάτσεα), το σημαντικότερο φαρμακευτικό βότανο στον κόσμο

Αφέψημα φασκόμηλου:
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίχνετε 1-2 κουταλιές του τσαγιού φύλλα φασκόμηλου και τα αφήνετε για δέκα λεπτά. Σουρώνετε και κάνετε γαργάρες τρεις φορές την ημέρα. Το φασκόμηλο είναι το κλασικό φάρμακο για φλεγμονές του στόματος, του λαιμού και των αμυγδαλών. Ως γαργάρα βοηθά στη θεραπεία ουλίτιδας, φαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τις άφθες.

Πρέπει να ξέρετε:
Οι άφθες στην πλειοψηφία τους είναι αθώες. Όμως εάν σας ταλαιπωρούν συχνά (4-5 φορές το χρόνο), καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Καμιά φορά μπορεί να σχετίζονται με αναιμία (λόγω έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12 ή φολικού οξέος) και τότε θα υποχωρήσουν εφόσον αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μήπως έχεις έλλειψη σε κάποια από τις βιταμίνες Β;

Όσο υπάρχουν άφθες στο στόμα, να αποφεύγετε τις αλμυρές τροφές, τα καρυκεύματα και τα εσπεριδοειδή. Οι στοματοπλύσεις με σοδόνερο ή χλιαρό χαμομήλι (στα σημεία όπου υπάρχουν άφθες), μερικές φορές την ημέρα, βοηθούν επίσης στην αποφυγή των μολύνσεων του στόματος.

Πηγή: www.womenonly.gr https://www.proionta-tis-fisis.com/

Υγεία


Ποια είναι τα πιο συχνά επαναλαμβανόμενα όνειρα; Με ποιες καταστάσεις μπορεί να σχετίζονται και τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτά.

Αν και τα επαναλαμβανόμενα όνειρα αποτελούν φυσιολογικό μέρος του ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι ενοχλητικά λόγω του περιεχομένου τους, αφού η έρευνα έχει δείξει ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία (άνω του 75%) είναι αρνητικά.

Ποια είναι τα πιο συχνά επαναλαμβανόμενα όνειρα;
Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι προσωπικά, γι’ αυτό συχνά πρωταγωνιστές σε αυτά είναι άτομα που αναγνωρίζουμε. Μπορεί να είναι ακριβώς τα ίδια κάθε φορά ή να ανακυκλώνουν μόνο τα ίδια σενάρια ή φόβους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γραμμές πλοκής ή θέματα που είναι κοινά στα επαναλαμβανόμενα όνειρα. Αυτά περιλαμβάνουν:

Πτώση
Πέταγμα
Ατυχήματα αυτοκινήτου
Αναζήτηση τουαλέτας
Αδυναμία να ανταπεξέλθετε στα έξοδα του σπιτιού
Αδυναμία ομιλίας
Απώλεια δοντιών
Να δεχτείτε επίθεση
Δημόσια γύμνια
Επιστροφή στο σχολείο
Να είστε απροετοίμαστοι για το σχολείο ή τη δουλειά
Να σας κυνηγούν ή να είστε παγιδευμένοι
Εύρεση νέου σπιτιού
Τι σημαίνουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα;
Η ιδέα ότι τα όνειρα έχουν κρυφές έννοιες στο περιεχόμενό τους ήταν ένα δημοφιλές συστατικό της φροϋδικής θεωρίας των ονείρων. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα όνειρα με το ίδιο περιεχόμενο ή θέματα έχουν το ίδιο νόημα για όλους. Ωστόσο, η εξέταση του τι σημαίνουν τα όνειρά σας για εσάς προσωπικά μπορεί να έχει νόημα, ιδιαίτερα σε ένα θεραπευτικό πλαίσιο.

Η βίωση επαναλαμβανόμενων ονείρων μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα ζητήματα ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του ονείρου. Οι ενήλικες που βιώνουν συχνά επαναλαμβανόμενα όνειρα τείνουν να έχουν χειρότερη ψυχολογική υγεία από εκείνους που δεν το κάνουν, και πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης ανεκπλήρωτων αναγκών ή επεξεργασίας τραυμάτων. Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες μπορεί να έδωσαν στους προγόνους μας την ευκαιρία να εξασκηθούν στην ανίχνευση και την αποφυγή κινδύνου.

Οι άνθρωποι που βιώνουν αυξημένο ψυχολογικό στρες τείνουν να έχουν πιο αρνητικά επαναλαμβανόμενα όνειρα, αν και η έλλειψη άγχους δεν σχετίζεται με τα ευχάριστα επαναλαμβανόμενα όνειρα.

Μπορεί να υποκρύπτονται διαταραχές ψυχικής υγείας;
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν επαναλαμβανόμενα όνειρα κατά καιρούς, μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες και γενικευμένης αγχώδους διαταραχής. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτές τις διαταραχές έχουν και άλλα σημαντικά συμπτώματα.

Τα άτομα με συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες τείνουν επίσης να έχουν διαφορετικά επαναλαμβανόμενα όνειρα από τα άτομα χωρίς αυτή τη διαταραχή. Οι πιο συνηθισμένοι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες τους περιλαμβάνουν την αναβίωση του τραύματος που τους προκάλεσε η διαταραχή.

Τι σχέση έχει η επιληψία κροταφικού λοβού;
Οι επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στα άτομα με επιληψία κροταφικού λοβού και μπορεί να προκληθούν από νυχτερινές κρίσεις ή την επίδραση του ύπνου REM στον κροταφικό λοβό. Τα άτομα αυτά τείνουν να έχουν επαναλαμβανόμενα όνειρα που είναι έντονα τρομακτικά, εξαιρετικά ζωντανά και μπορεί να προκαλούν έντονα συναισθήματα ή συναισθήματα τρόμου. Αυτά τα όνειρα συχνά ξεκινούν αμέσως μετά την πρώτη κρίση ενός ατόμου και είναι λιγότερο συνηθισμένα σε άτομα που υποβάλλονται σε επιτυχή θεραπεία.

Αντιμετώπιση ή διακοπή των επαναλαμβανόμενων ονείρων
Αν και μπορεί να αποτελούν φυσιολογικό μέρος του ύπνου για πολλούς ανθρώπους, τα επαναλαμβανόμενα όνειρα που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλούν βαθιά αναστάτωση και να κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των ατόμων που ζουν με αυτά. Εάν ανησυχείτε για τα επαναλαμβανόμενα όνειρά σας ή αν σας δυσκολεύουν να κοιμηθείτε ή να αντιμετωπίσετε την καθημερινή ζωή, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε ένα σχέδιο θεραπείας.

Υπάρχουν επίσης αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ή να μειώσετε τα επαναλαμβανόμενα όνειρά σας. Αυτές περιλαμβάνουν:

Θεραπεία ή συμβουλευτική: Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων ψυχικής υγείας, από το άγχος και την απογοήτευση έως την διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η θεραπεία και η συμβουλευτική μπορεί να είναι χρήσιμες σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδιαίτερα ένας τύπος που ονομάζεται γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ο οποίος έχει αποδειχθεί χρήσιμος στη θεραπεία του στρες, του μετατραυματικού στρες και των εφιαλτών.
Άσκηση: Τα άτομα που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερη συναισθηματική ανθεκτικότητα και αντιμετωπίζουν ευκολότερα καταστάσεις άγχους. Η τακτική άσκηση φαίνεται επίσης να βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.
Ασκήσεις χαλάρωσης: Οι ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός και οι καθοδηγούμενες απεικονίσεις είναι μερικές από τις ασκήσεις χαλάρωσης που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση του στρες. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν επίσης να είναι μέρος της ρουτίνας του νυχτερινού σας ύπνου.
Συζητώντας τα όνειρά σας: Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι θεραπευτικές συνεδρίες ερμηνείας ονείρων μπορεί να μειώσουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα.
Διατήρηση καλής υγιεινής ύπνου: Οι καλές συνήθειες ύπνου και μια χαλαρωτική νυχτερινή ρουτίνα μπορεί να σας διευκολύνουν να κοιμάστε σωστά, ακόμα και όταν ανησυχείτε για επαναλαμβανόμενα όνειρα. Ο κακός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει το άγχος και το στρες, επομένως η εστίαση στη βελτίωση του ύπνου σας μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

https://www.vita.gr/

Υγεία

Το κάλιο θωρακίζει την καρδιά των γυναικών – Που θα το βρείτε
Ενώ γνωρίζαμε για το κάλιο και τις ωφέλιμες ιδιότητές του, νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μειώνει τις επιπτώσεις της αυξημένης πρόσληψης αλατιού.

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή παίζει κομβικό ρόλο στην υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τώρα νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), επισημαίνει ότι οι γυναίκες που τρώνε τακτικά μπανάνες, αβοκάντο και σολομό, θα μπορούσαν να μειώσουν τις αρνητικές επιδράσεις που έχει το αλάτι.

Στην μελέτη διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο συσχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη αλατιού. «Είναι ευρέως γνωστό ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών», δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ενώ οι περισσότερες συστάσεις των ειδικών επικεντρώνεται στην μείωση της πρόσληψης αλατιού, στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς η διατροφή μας περιλαμβάνει επεξεργασμένες τροφές.

Το κάλιο όμως, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να εκκρίνει περισσότερο νάτρια στα ούρα. Στην μελέτη διαπιστώθηκε ότι το διαιτητικό κάλιο συνδέθηκε με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία των γυναικών.

Η μελέτη περιελάμβανε 24.963 συμμετέχοντες (11.267 άνδρες και 13.696 γυναίκες), ηλικίας 40 έως 79 ετών. Η μέση ηλικία ήταν τα 59 έτη για τους άνδρες και τα 58 έτη για γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής, μετρήθηκε η αρτηριακή πίεση και συλλέχτηκε δείγμα ούρων.

Το νάτριο και το κάλιο των ούρων χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση της διατροφικής πρόσληψης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την πρόσληψη νατρίου (χαμηλή/μέτρια/υψηλή) και την πρόσληψη καλίου (χαμηλή/μέτρια/υψηλή).

Πόσο μειώνεται η υπέρταση
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και της αρτηριακής πίεσης μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την πρόσληψη νατρίου. Η κατανάλωση καλίου (σε γραμμάρια την ημέρα) συσχετίστηκε με την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες, καθώς όσο αυξανόταν η πρόσληψη τόσο η αρτηριακή πίεση μειώθηκε.

Όταν η συσχέτιση αναλύθηκε σύμφωνα με την πρόσληψη νατρίου (χαμηλή/μέτρια/υψηλή), η σχέση μεταξύ καλίου και αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκε μόνο σε γυναίκες με υψηλή πρόσληψη νατρίου, όπου κάθε 1 γραμμάριο αύξησης του ημερήσιου καλίου συσχετίστηκε με 2,4 mmHg χαμηλότερη συστολική πίεση αίματος. Στους άνδρες, δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ του καλίου και της αρτηριακής πίεσης.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 19,5 ετών, 13.596 (55%) συμμετέχοντες νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης καλίου και των καρδιαγγειακών συμβάντων μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, την πρόσληψη νατρίου, τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση των λιπιδίων, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τον διαβήτη και προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Στη συνολική κοόρτη, τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη καλίου είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες αναλύθηκαν ξεχωριστά, οι αντίστοιχες μειώσεις κινδύνου ήταν 7% και 11%, αντίστοιχα.

Η ποσότητα αλατιού στη διατροφή δεν επηρέασε τη σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιαγγειακών συμβάντων σε άνδρες ή γυναίκες.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το κάλιο συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς, με τις γυναίκες να ωφελούνται περισσότερο συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η σχέση μεταξύ του καλίου και των καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν η ίδια ανεξάρτητα από την πρόσληψη αλατιού, υποδηλώνοντας ότι το κάλιο έχει και άλλους τρόπους προστασίας της καρδιάς, εκτός από την αυξημένη απέκκριση νατρίου.

Φυσικές πηγές καλίου
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 3,5 γραμμάρια καλίου και λιγότερο από 2 γραμμάρια νατρίου (5 γραμμάρια αλάτι) την ημέρα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, φασόλια, γαλακτοκομικά και ψάρια. Για παράδειγμα, μια μπανάνα 115 γραμμαρίων έχει 375 mg κάλιο, 154 γραμμάρια μαγειρεμένου σολομού έχει 780 mg, μια πατάτα 136 γραμμαρίων έχει 500 mg και 1 φλιτζάνι γάλα έχει 375 mg

https://www.vita.gr/

 

Υγεία

Τι είναι η κολπική ατροφία;Η κολπική ατροφία ή ατροφική κολπίτιδα είναι μια κατάσταση που δημιουργεί στον κόλπο και στο δέρμα γύρω του ξηρότητα, λέπτυνση, μείωση της ελαστικότητας και ερυθρότητα. Η ατροφική κολπίτιδα δεν προκαλείται από κάποια μόλυνση, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα των οιστρογόνων μιας γυναίκας είναι χαμηλά, κυρίως στην εμμηνόπαυση.

Πόσο συχνή είναι η κολπική ατροφία;

Υπολογίζεται ότι 10-40% των γυναικών έχουν συμπτώματα λόγω της κολπικής ατροφία. Ωστόσο μόλις 20-25% των γυναικών αυτών θα ζητήσουν ιατρική βοήθεια, για τα προβλήματα τους.

Ποια είναι τα αίτια της κολπικής ατροφίας;

Η κολπική ατροφία προκαλείται από τη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων. Η παρουσία χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων κάνει το κολπικό τοίχωμα πιο λεπτό, πιο στεγνό, λογότερο ελαστικό και περισσότερο εύθραυστο.

Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί να οφείλεται:

Εμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση (τα χρόνια πριν την εμμηνόπαυση).
Χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών (χειρουργική εμμηνόπαυση).
Κατά το θηλασμό
Λήψη φαρμάκων που επιδρούν στα επίπεδα των οιστρογόνων.
Μετά από ακτινοβολία της πυέλου λόγω κακοήθειας
Μετά από χημειοθεραπεία
Ως παρενέργεια ορμονικής θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής ατροφίας;

Ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής ατροφίας αυξάνει από καταστάσεις όπως:

• Το κάπνισμα. Το κάπνισμα επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προκαλέσει τη μείωση της παροχής αίματος και οξυγόνου στον κόλπο και στις γύρω περιοχές. Επίσης μειώνει την επίδραση των φυσικά παραγόμενων οιστρογόνων στους ιστούς.

• Απουσία κολπικών τοκετών. Γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ κολπικά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κολπική ατροφία, συγκριτικά με γυναίκες που έχουν γεννήσει κολπικά.

• Απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας. Η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει την αιματική ροή στην περιοχή και κάνει το κολπικό τοίχωμα περισσότερο ελαστικό.

Πως γίνετε η διάγνωση της ατροφικής κολίτιδας;

Η διάγνωση της ατροφικής κολπίτιδας βασίζεται στο λεπτομερές ιστορικό και στην κλινική εξέταση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια μικροβιολογικού ελέγχου (άμεση μικροσκόπηση και καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος) για να αποκλειστούν άλλα αίτια κολπίτιδας.

Κολπική ατροφία

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας;

Στα συμπτώματα της ατροφικής κολπίτιδας περιλαμβάνονται:

Αίσθηση ξηρότητας του κόλπου
Πόνος κατά σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνεια)
Περιστασιακή σταγονοειδής αιμορραγία
Κνησμός στο αιδοίο
Διαταραχές από το ουροποιητικό: συχνουρία, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, ακράτεια ούρων, συχνές ουρολοιμώξεις
Ποιες είναι οι επιπλοκές της ατροφικής κολπίτιδας;

Οι συνηθέστερες επιπλοκές της ατροφικής κολπίτιδας είναι:

Κολπικές φλεγμονές. Οι αλλαγές που συμβαίνουν κάνουν τον κόλπο περισσότερο ευπαθή σε λοιμώξεις.
Εκδορές ή έλκη στο τοίχωμα του κόλπου
Αιμορραγία κατά την συνουσία
Μείωση της διάθεσης για σεξουαλική επαφή (libido) λόγω του πόνου ή και της αιμόρροιας με αποτέλεσμα την αποφυγή σεξουαλικών επαφών και επιδείνωση της ατροφίας του κόλπου.

Πως αντιμετωπίζεται η κολπική ατροφία;

Η κολπική ατροφία αντιμετωπίζεται:

Χορήγηση οιστρογόνων. Μπορεί να γίνει τοπικά ή συστηματικά. Αν τα συμπτώματα περιορίζονται στην κολπική ατροφία, προτιμάτε η κολπική χορήγηση.
Χρήση λιπαντικών κατά τη σεξουαλικών επαφή
Χρήση κολπικών ενυδατικών, για την ενυδάτωση του κόλπου.

https://obstetric.gr/

Υγεία

Εάν το νερό που πίνετε καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν βοηθά στην επίλυση της ξηροστομίας, το σώμα σας μπορεί να σας προειδοποιεί για ένα σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Το καλοκαίρι βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και μαζί του έρχεται το αίσθημα της δίψας και ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Η ξηροστομία είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να πίνουμε περισσότερο νερό. Συνήθως, η κατανάλωση νερού θα βοηθήσει, αλλά αν εξακολουθείτε να νιώθετε πάντα διψασμένοι, μπορεί να υποβόσκει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η παρατεταμένη ξηρότητα στο στόμα μπορεί να υποδηλώνει διαταραχή στην έκκριση σάλιου και είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα που αυξάνεται με την ηλικία. Στην πραγματικότητα, περίπου το 30% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα.

«Η ξηροστομία μπορεί να προκληθεί από φυσιολογικές καταστάσεις όπως το άγχος και η πίεση όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά, αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία των σιελογόνων αδένων, οπότε υπάρχει μείωση της ποσότητας της σιελόρροιας», εξήγησε ο Δρ. Ayelet Zlotogorsky, Ειδικός Στοματικής Ιατρικής στο Aram.

Το σάλιο είναι πιο απαραίτητο από ό, τι πιστεύουμε
«Το σάλιο είναι ένα βασικό υγρό για τη διατήρηση της υγείας του στόματος και της σωστής λειτουργίας του», εξήγησε ο Zlotogorsky. «Είναι απαραίτητο για να γευτούμε το φαγητό που τρώμε και να έχουμε μια ευχάριστη γενική αίσθηση στο στόμα. Το σάλιο προστατεύει τους μαλακούς ιστούς από μηχανικούς τραυματισμούς (για παράδειγμα, τη σκληρή τροφή), αποτελεί εμπόδιο σε διάφορες λοιμώξεις και φυσικά διατηρεί την υγεία των δοντιών και των ούλων».

Το σάλιο αποτελείται από τουλάχιστον 99% νερό και 1% από διάφορα συστατικά, κυρίως πρωτεΐνες και διάφορα άλατα, που του δίνουν τις μοναδικές του ιδιότητες. «Η μειωμένη σιελόρροια και η ξηροστομία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη στοματική υγεία», εξηγεί ο Zlotogorsky.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εξασθενημένη λειτουργία των σιελογόνων αδένων και την ανάπτυξη ξηροστομίας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ορισμένων φαρμάκων (η πιο κοινή αιτία, ειδικά σε ενήλικες), θεραπείες ακτινοβολίας στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού σε ογκολογικούς ασθενείς, αυτοάνοσες ασθένειες όπως το σύνδρομο Sjogren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, μολυσματικές ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C και το AIDS, ο ανεξέλεγκτος διαβήτης, το Πάρκινσον και πολλές άλλες παθήσεις.

Αν και το πρόβλημα της ξηροστομίας είναι πιο κοινό και διαδεδομένο μεταξύ των ενηλίκων άνω των 65 μελετών δείχνουν ότι η ηλικία δεν έχει σημαντική επίδραση στο ρυθμό παραγωγής και σύνθεσης του σάλιου.

Στην πραγματικότητα, η μείωση της σιελόρροιας σχετίζεται κυρίως με την αύξηση της παρουσίας διαφόρων ασθενειών και την αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που λαμβάνονται καθημερινά και αυτά τα προβλήματα γίνονται πιο συνηθισμένα με την πάροδο των ετών.

Ο Zlotogorsky πρόσθεσε ότι η συνεχής μείωση της σιελόρροιας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων υγείας και λειτουργικών προβλημάτων και μια σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, όπως: δυσκολία στο να μπορείς να μασάς και να καταπίνεις σωστά τα τρόφιμα και ως εκ τούτου, μπορεί να εμφανιστούν διατροφικές ανεπάρκειες και πεπτικά προβλήματα, δυσκολία στην ομιλία που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές ή επαγγελματικές δυσκολίες, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στη στοματική κοιλότητα και αυξημένος κίνδυνος τερηδόνας και ασθένειας των ούλων.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό
«Όταν ένα άτομο αισθάνεται ξηροστομία ενώ πίνει αρκετό νερό και υγρά συνιστάται να συμβουλευτεί έναν γιατρό», δήλωσε ο Zlotogorsky.

Εξετάζοντας το ιατρικό υπόβαθρο του ασθενούς, τα φάρμακα που λαμβάνονται τακτικά και ορισμένες εξετάσεις αίματος, μαζί με μια ολοκληρωμένη εξέταση της περιοχής της κεφαλής, του λαιμού και της στοματικής κοιλότητας, ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει εάν υπάρχει ή όχι σημαντική μείωση του σάλιου και να εντοπίσει τις αιτίες του αισθήματος ξηρότητας.

Μόλις γίνει η διάγνωση, οι τρόποι θεραπείας ή ανακούφισης της ξηροστομίας μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να συνταγογραφηθούν φάρμακα που βοηθούν την έκκριση σάλιου και μερικές φορές μια αλλαγή στο φάρμακο που παίρνει ένα άτομο τακτικά μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του αισθήματος ξηρότητας.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.