Οκτωβρίου 03, 2022

Υγεία


Μιχάλης Θερμόπουλος
Περισσότερες από 55 ασθένειες έχουν συνδεθεί με την δυσκολία ή ανικανότητα του οργανισμού να χειριστεί σωστά τη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι.
Υπολογίζεται ότι το 99% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη δεν γνωρίζουν την πάθησή τους επειδή δεν μπορούν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα.

Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται ότι το 15% του γενικού πληθυσμού έχει σε κάποιο βαθμό πρόβλημα με τη γλουτένη. Μήπως είστε ένας από αυτούς;

Εάν έχετε οποιαδήποτε από αυτές τις παρακάτω παρενέργειες θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.
Πεπτικό πρόβλημα: Για παράδειγμα, έχετε πολλά αέρια, φούσκωμα, διάρροια και ακόμη και απόφραξη που σας κάνει να πηγαίνετε πολύ αραιά στην τουαλέτα.
Τριχοειδής κεράτωση (έχει την μορφή “δέρμα σαν κοτόπουλο”, σαν πολλά μικρά εξογκώματα/σπυράκια, στην πίσω πλευρά των μπράτσων σας, όπως στην ακόλουθη φωτογραφία): Αυτό τείνει να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Α, ως αποτέλεσμα της επιβλαβούς δράσης της γλουτένης στο έντερο.δυσανεξία στη γλουτένη
Αυξημένη κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου ή αίσθημα εξάντλησης μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει γλουτένη.
Αν έχετε διαγνωστεί με κάποια άλλη αυτοάνοση νόσο, όπως θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ελκώδης κολίτιδα, λύκος, ψωρίαση, σκληροδερμία ή σκλήρυνση κατά πλάκας.
Νευρολογικά συμπτώματα, όπως λιποθυμίες ή ένα συναίσθημα απώλειας της ισορροπίας.
Ορμονική διαταραχή, όπως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ανεξήγητη στειρότητα.
Ημικρανίες και πονοκέφαλοι.
Αν έχετε διαγνωστεί με χρόνια κόπωση ή ινομυαλγία.
Φλεγμονή, οίδημα ή πόνος στα δάχτυλα, τα γόνατα ή τους γοφούς.
Διαταραχές στην ψυχική σας διάθεση, με αυξημένο άγχος, συναισθηματικές μεταπτώσεις και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής.
Πηγές: https://www.healthline.com, https://www.medicalnewstoday.com

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία


Μπροστά σε μια οθόνη ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας λιγότερο από επτά φορές το λεπτό ενώ κανονικά αυτό συμβαίνει δεκαπέντε φορές το λεπτό. Η αλλαγή αυτή επιφέρει την ψηφιακή κόπωση των οφθαλμών. Ευτυχώς με ένα απλό τέχνασμα μπορούμε να ξεκουράσουμε τα μάτια μας
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Aston επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα ενός ήδη γνωστού κανόνα για την ξεκούραση των ματιών από την ψηφιακή κόπωση.

Η ψηφιακή κόπωση ή αλλιώς το oπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών (CVS) ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο λόγω των πολλών ωρών, που περνούν μπροστά από οθόνες. Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, τα πρησμένα και κόκκινα μάτια ή τα υγρά και ξηρά ματιά, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η θολή ή ακόμη και διπλή όραση και η αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Σύμφωνα με τον κανόνα 20-20-20 πρέπει κάθε είκοσι λεπτά να κάνουμε ένα διάλλειμα είκοσι δευτερολέπτων κοιτώντα σε μια απόσταση 20 πόδια (6 μέτρων) μακριά.

Οι ερευντητές του Πανεπιστημίου Aston θέλησαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του κανόνα αυτού σε 29 συμμετέχοντες με ψηφιακή κόπωση. Με τη βοήθεια ειδικής εφαρμογής που ειδοποιούσε και «ανάγκαζε» τους συμμετέχοντες να ξεκουράζουν τα μάτια τους ανά είκοσι λεπτά για είκοσι δευτερόλεπτα κοιτώντας μακριά, οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατάσταση των ασθενών τόσο πριν την χρήση της εφαρμογής όσο και δυο εβδομάδες μετά την χρήση της.

Διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα όπως η ξηροφθαλμία, η ευαισθησία και η κόπωση των ματιών υποχώρησαν μετά τα αναγκαστικά συστηματικά διαλλείματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκα στο Contact Lens and Anterior Eye. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή James Wolffsohn καθηγητή οπτομετρίας στο Πανεπιστήμιο Aston το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να δουν κατά πόσο μπορεί να εκπαιδευτούν τα μάτια ώστε να ανοιγοκλείνουν συχνότερα μπροστά στις οθόνες. Υπενθυμίζεται ότι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας δεκαπέντε φορές το λεπτό, ενώ μπροστά σε μια οθόνη αυτη η συχνότητα μειώνεται στο μισό.

https://www.ygeiamou.gr/

Υγεία

Με το να προσθέτετε ασχολίες στην ήδη πολυάσχολη ζωή σας, σας κάνει μόνο να αγχώνεστε περισσότερο.
Επιλέξτε τι θα αποκλείσετε από τη ζωή σας... είναι εντάξει να λέτε «όχι» σε ό,τι δεν σας χωράει

Πείτε «όχι» στην ντροπή
Το πιθανότερο είναι ότι έχετε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας επιλέγοντας να κάνετε περισσότερα από ό,τι είναι εφικτό και να αυτομαστιγώνεστε επειδή δεν μπορείτε να τα φέρετε βόλτα.

«Κανονικά θα έπρεπε να μπορώ να τα χειριστώ όλα αυτά. Ναι, πρόσθεσα έναν νέο στόχο στη ζωή μου που με ενδιαφέρει. Ναι, προσπαθώ να χωρέσω μια καινούρια καθημερινή δραστηριότητα σε ένα ήδη πολυάσχολο πρόγραμμα, αλλά θα έπρεπε να μπορώ να τα διαχειριστώ όλα. Ναι, μετακόμισα στην Ατλάντα για να φροντίζω τον άρρωστο πεθερό μου, αλλά θα έπρεπε να μπορώ να συνεχίσω σαν να μην άλλαξε τίποτα».

Οι απόπειρές μας να κάνουμε υπερβολικά πολλά πράγματα δίνουν την εντύπωση ότι είναι ευγενείς και σεβαστές. Κοιτάξτε μας που δουλεύουμε σε σημείο εξόντωσης, μειώνοντας την ποιότητα των πάντων επειδή επιμείναμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Μπορούμε να μοιραστούμε με εντιμότητα αυτή την προσέγγιση στο Instagram. Έτσι είναι το μαγκανοπήγαδο της ζωής. Αυτό είναι κόπος.

 

Συχνά αυτό το κάνουμε επειδή έχουμε αναπτύξει μια κακιά συνήθεια που μάθαμε στο σχολείο. Μπορούσατε να τα βγάλετε πέρα με ένα ξενύχτι όταν το τελικό προϊόν ήταν μια εργασία δέκα σελίδων για τις συνέπειες των εμπορικών περιορισμών κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου.

Είναι λίγο πιο δύσκολο να στριμώξετε στο πρόγραμμά σας τα νούμερα των τρίμηνων πωλήσεών σας ή να χάσετε βάρος. Το να φάτε μέσα σε ένα βράδυ την ποσότητα λαχανίδας που πρέπει να καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα επειδή προσπαθείτε να ξαναβρείτε τον ρυθμό σας σε μια δίαιτα είναι κακό σχέδιο.

Κάποια στιγμή θα το βρείτε μπροστά σας. Χάνετε μια πτήση και ολόκληρο το εύθραυστο οικοδόμημα καταρρέει. Αργεί να τελειώσει μια προπόνηση ποδοσφαίρου και το πρόγραμμα ανατρέπεται. Μια σύσκεψη τραβά σε μάκρος, και αυτό λειτουργεί σαν ντόμινο στην υπόλοιπη ημέρα σας. Μια οικογένεια από παχουλές μαρμότες εγκαθίσταται στον κήπο σας επειδή το ύψος του γκαζόν εξασφαλίζει την τέλεια κάλυψη για τα γεράκια της γειτονιάς.

Κάτι πηγαίνει στραβά κι εκείνη τη στιγμή νιώθουμε ντροπή.

Δεν βρίσκουμε τη χάρη ως διά μαγείας για να δώσουμε στον εαυτό μας κάποια ελαφρυντικά. Όχι, τουναντίον, οι περισσότεροι άνθρωποι τα παρατούν επιτόπου. Δεν παρατάμε μόνο την επιπλέον δραστηριότητα που αποδείχτηκε ότι ήταν υπερβολική, αλλά τον στόχο συνολικά.

Αυτό είναι το πραγματικά τρομερό με την υπερβολική προσπάθεια. Δεν εγκαταλείπετε μόνο αυτό που θα σας δώσει το κάτι παραπάνω συνεχίζοντας να επιδιώκετε τον στόχο σας. Όταν χάνετε μια μπάλα από όλες αυτές με τις οποίες κάνετε ζογκλερικά κόλπα, αφήνετε όλες τις μπάλες να πέσουν, όπως έκανε στο προηγούμενο κεφάλαιο ο επίδοξος αθλητής μας που θα συμμετείχε στο τρίαθλο.

Όταν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα, νιώθετε ντροπή και εγκαταλείπετε. Ή επιλέγετε μια στρατηγική και αποφασίζετε εκ των προτέρων ποια πράγματα θα βγάλετε από τη ζωή σας.

Επιλέξτε τι θα αποκλείσετε από τη ζωή σας
Όταν επιλέγετε εκ των προτέρων ποια θα είναι αυτά, απαλλάσσεστε από το αγκάθι της ντροπής. Το αιφνιδιαστικό στοιχείο της ντροπής που καταδεικνύει κάτι στο οποίο δεν είστε καλοί εξουδετερώνεται. Αντί να εισέρχεστε σε κατάσταση σοκ επειδή σας έπεσε μια μπάλα, καταφέρνετε να πείτε:

«Α, είδατε εκείνη την μπάλα που άφησα επίτηδες να πέσει πριν καν ξεκινήσει το παιχνίδι; Μπράβο σας που το παρατηρήσατε!»

Γι’ αυτό η Σόντα Ράιμς (Shonda Rhimes), δημιουργός δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών όπως τα Grey’s Anatomy και Scandal, δεν ανησυχεί για όσα δεν καταφέρνει να κάνει. Όταν το περιοδικό Fast Company τη ρώτησε αν υπάρχει κάτι με το οποίο δεν ασχολείται, εκείνη απάντησε: «Αυτόν τον καιρό δεν έχω ενοχές που δεν γυμνάζομαι. Θα νιώσω ενοχές γι’ αυτό κάποια άλλη στιγμή».

Όταν ασχολείται με το «τρέξιμο» κάποιας τηλεοπτικής σειράς, το πραγματικό τρέξιμο μπαίνει προσωρινά στην άκρη.

Η Σόντα είπε «όχι» στην ντροπή, και μπόρεσε να το κάνει επειδή είχε μια στρατηγική. Είχε αποφασίσει τι θα απομάκρυνε από τη ζωή της, και η τελειομανία δεν μπορούσε πια να την ταλανίζει επειδή κάποιες φορές δεν πήγαινε στο γυμναστήριο.

Δεν πειράζει αν δεν είστε ενήμεροι για όλα
Τα περισσότερα βιβλία όπως αυτό που κρατάτε στα χέρια σας τονίζουν την ικανότητά σας να κάνετε περισσότερα, όχι την ανάγκη σας να εντοπίζετε όσα είναι αδύνατον να κάνετε. Ωστόσο, με το να προσθέτετε ασχολίες στην ήδη πολυάσχολη ζωή σας δεν σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, αλλά μόνο να αγχώνεστε περισσότερο.

https://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκανδιναβικό περπάτημα μπορεί να «θωρακίσει» την υγεία της καρδιάς.

Για χρόνια τώρα, το περπάτημα θεωρείται μια εύκολη, χαμηλής έντασης μορφή άσκησης. Ωστόσο, αν και γενικά δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο άλλοι τύποι πιο έντονων προπονήσεων, υπάρχει ένα συγκεκριμένο στυλ περπατήματος που ξαφνικά τραβάει μεγάλη προσοχή. Ονομάζεται σκανδιναβικό περπάτημα και πρόσφατη έρευνα το έχει συνδέσει με βελτιωμένη υγεία της καρδιάς.

Στην νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είχαν τις καλύτερες βελτιώσεις στην καρδιακή λειτουργία όταν έκαναν σκανδιναβικό περπάτημα για τρεις μήνες σε σχέση με άλλες δημοφιλείς μορφές άσκησης.

«Το παραδοσιακό περπάτημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία», δηλώνουν οι ερευνητές. «Ωστόσο, με τη δέσμευση των μυών που ενεργοποιούνται λιγότερο κατά τη διάρκεια του περπατήματος, το σκανδιναβικό περπάτημα μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη».

Εκτός από τη νέα μελέτη, το σκανδιναβικό περπάτημα εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις τάσεις αναζήτησης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς ωφελεί την καρδιά
Για τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 130 άτομα που είχαν στεφανιαία νόσο και τα μοίρασαν τυχαία σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Η μία ομάδα έκανε ένα πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης 12 εβδομάδων, μια άλλη έλαβε μέρος σε ένα πρόγραμμα προπόνησης μέτριας έως έντονης έντασης 12 εβδομάδων και η τελευταία ομάδα ασχολήθηκε με το σκανδιναβικό περπάτημα για 12 εβδομάδες.

Μετά το τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρακολουθήθηκαν για 14 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη λειτουργική ικανότητα κάθε συμμετέχοντα, ένα μέτρο της ικανότητας ενός ατόμου να ασκείται ή να κάνει πράγματα που απαιτούν κάποια σωματική προσπάθεια, βλέποντας πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν σε έξι λεπτά.

Όπως επισημαίνεται στην μελέτη, η λειτουργική ικανότητα είναι ένας σημαντικός δείκτης μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων στα άτιμα με στεφανιαία νόσο.

Ενώ όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν καλά αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνα τα άτομα που ακολούθησαν το πρόγραμμα σκανδιναβικού περπατήματος είχαν την πιο αξιοσημείωτη αύξηση στη λειτουργική ικανότητα σε σύγκριση με το σημείο που βρίσκονταν στην αρχή της μελέτης.

Γιατί υπερτερεί το σκανδιναβικό περπάτημα
Η μελέτη δεν συνέκρινε συγκεκριμένα το σκανδιναβικό περπάτημα με το κανονικό περπάτημα, αλλά οι ειδικοί γενικά πιστεύουν ότι το σκανδιναβικό περπάτημα είναι καλύτερο από το τυπικό περπάτημα για μερικούς λόγους.

Το σκανδιναβικό περπάτημα είναι ένας μοναδικός τύπος άσκησης πεζοπορίας που χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένα μπατόν – παρόμοια με τα μπαστούνια του σκι – για την περαιτέρω εμπλοκή των μυών του άνω μέρους του σώματος εκτός από τους μύες του κάτω μέρους του σώματος.

Η χρήση μπατόν μειώνει την πίεση στα γόνατα και η ενεργοποίηση των μυών του πυρήνα και του άνω μέρους του σώματος αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη. Το σκανδιναβικό περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σταθερότητα, την ισορροπία και τον συντονισμό, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πώς θα το κάνετε
Για να εξασκηθείτε σωστά στο στο σκανδιναβικό περπάτημα, θα πρέπει να στέκεστε ίσια και να χρησιμοποιήσετε τα μπατόν για να τα ακουμπήσετε στο έδαφος καθώς περπατάτε, με στόχο να αγγίξετε το έδαφος στην μέση του διασκελισμού σας.

Έχουν σχεδιαστεί για να συγκρατούνται σε γωνία 45 μοιρών πίσω σας, προσθέτουν οι ερευνητές. Καθώς τα πιέζετε με τους τρικέφαλους μυς, προωθείτε τον εαυτό σας μπροστά σε κάθε βήμα. Τα μπατόν δεν θα πρέπει «ποτέ να βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών εκτός και αν βρίσκεστε σε εξαιρετικά βραχώδες έδαφος» επισημαίνουν.

Συνολικά μπορείτε να δείτε τα μπατόν ως ένα εργαλείο προώθησης και όχι ως ένα εργαλείο σταθεροποίησης, καταλήγουν οι ερευνητές.

https://www.vita.gr/

Υγεία

Νέα έρευνα για τη σοβαρή ψυχαναγκαστική διαταραχή: Αποτελεσματική η σε βάθος ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου
Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα
Ησε βάθος διέγερση του εγκεφάλου μέσω ηλεκτροδίων (deep brain stimulation) μπορεί να μειώσει στο μισό τα συμπτώματα σε ανθρώπους με σοβαρή ψυχαναγκαστική διαταραχή (obsessive-compulsive disorder-OCD) δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η εν λόγω ψυχική διαταραχή χαρακτηρίζεται από ενοχλητικές και επίμονες σκέψεις, μαζί με δυσλειτουργικές και «τελετουργικές» συμπεριφορές. Εκτιμάται ότι εμφανίζεται έως στο 3% του πληθυσμού, ξεκινώντας συνήθως νωρίς στη ζωή κάποιου και συνοδευόμενη από σοβαρή κατάθλιψη ή/και άγχος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι πάσχοντες δυσκολεύονται να πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά τους. Ορισμένα φάρμακα και η γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία φέρνουν αρκετές φορές καλό αποτέλεσμα, αλλά περίπου ο ένας στους δέκα ασθενείς (10%) δεν ανταποκρίνεται καθόλου σε αυτές, οπότε χρειάζεται άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Η σε βάθος εγκεφαλική διέγερση γίνεται μέσω της εμφύτευσης ηλεκτροδίων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, με στόχο να ρυθμιστεί η αφύσικη ηλεκτρική δραστηριότητα του. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει αξιοποιηθεί ως εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία για ορισμένες παθήσεις και συνεχίζει να δοκιμάζεται σε άλλες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σαμίρ Σεθ του Τμήματος Νευροχειρουργικής του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ στο Χιούστον του Τέξας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας, νευροχειρουργικής και ψυχιατρικής «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry» προχώρησαν σε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των έως τώρα ερευνών πάνω στη χρήση ηλεκτρικής εγκεφαλικής διέγερσης σε άτομα με OCD.

Συνολικά αξιολογήθηκαν 34 κλινικές μελέτες της περιόδου 2005-2021, οι οποίες αφορούσαν 352 ανθρώπους άνω των 40 ετών με σοβαρή έως ακραία OCD, τα συμπτώματα των οποίων δεν είχαν εμφανίσει βελτίωση με καμία έως τότε θεραπεία. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων τους ήταν τα 24 έτη.

Στα άτομα αυτά δοκιμάστηκε η σε βάθος εγκεφαλική διέγερση και μετά παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί δύο χρόνια. Η νέα μελέτη εκτίμησε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπήρξε μείωση κατά 47% των επίμονων συμπτωμάτων – δηλαδή σχεδόν στο μισό – με τα δύο τρίτα των ασθενών να εμφανίζουν σημαντική βελτίωση της κατάστασης τους.

Όσον αφορά τα συνοδευτικά συμπτώματα κατάθλιψης, σχεδόν οι μισοί ασθενείς εμφάνισαν πλήρη ύφεση και ένα πρόσθετο 16% μερική ύφεση. Από την άλλη όμως, τουλάχιστον 78 άτομα από τα 352 εμφάνισαν τουλάχιστον μια σοβαρή παρενέργεια της εγκεφαλικής θεραπείας, όπως μόλυνση, επιληπτική κρίση, απόπειρα αυτοκτονίας, εγκεφαλικό κ.α.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές ανέφεραν ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις» υπέρ της εν των βάθει εγκεφαλικής διέγερσης για τη θεραπεία της σοβαρής OCD. Αλλά πρόσθεσαν ότι «μολονότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η εν λόγω τεχνική δεν είναι χωρίς περιορισμούς. Πρωτίστως απαιτεί χρόνια εμφύτευση των ηλεκτροδίων και ενέχει τον σχετικό κίνδυνο επιπλοκών». https://www.newsbeast.gr/

Υγεία

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Αυτά είναι τα 10 πιο κοινά συμπτώματα
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Irritable Bowel Syndrome - IBS) είναι μια εντερική διαταραχή που περιλαμβάνει κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Αν και δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μέσω μιας σειράς συμπτωμάτων.
Και ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, υπάρχουν τρόποι να το εντοπίσετε και ακόμη και να το διαχειριστείτε προκειμένου να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.

Η διάγνωση του IBS δεν είναι τόσο εύκολη όσο η απλή καταμέτρηση του αριθμού των συμπτωμάτων ή ο προσδιορισμός της σοβαρότητας του πόνου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ορίζεται ως χρόνιος επαναλαμβανόμενος κοιλιακός πόνος και δυσφορία που σχετίζεται με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου για τουλάχιστον έξι μήνες. Κάθε άτομο έχει διαφορετική ένταση συμπτωμάτων. Μερικοί μπορεί να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους απλά με βαθιές εισπνοές, γιόγκα και θερμαντικά επιθέματα. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα που απαιτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως αντισπασμωδικά ή αντικαταθλιπτικά, προκειμένου να στοχεύσουν στα νεύρα του γαστρεντερικού σωλήνα.

Είτε έχετε διαγνωστεί πρόσφατα, είτε μόλις τώρα καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβαίνει στο έντερό σας, υπάρχουν μερικά κοινά συμπτώματα του IBS που αν εντοπίσετε είναι σώφρον να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα 10 πιο συνήθη συμπτώματα που ίσως γνωρίζετε ήδη, μαζί με μερικά που μπορεί να σας εκπλήξουν
1. Κοιλιακός πόνος
Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα από τα πιο κοινά και εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα IBS. Ο κοιλιακός πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα και συχνά περιγράφεται ως αίσθημα κράμπας, που μπορεί να είναι πολύ έντονη. Ο πόνος συνήθως υποτροπιάζει, συμβαίνει επεισοδιακά και μπορεί να ανακουφιστεί με την αφόδευση.

2. Φούσκωμα
Το φούσκωμα είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα IBS, που συχνά παρατηρείται σε συνδυασμό με πολλά από τα άλλα σε αυτήν την λίστα. Αν και κάποια ποσότητα φουσκώματος είναι φυσιολογική στην καθημερινή ζωή, συνήθως είναι ήπιο και παροδικό και μπορεί πραγματικά να μην το σκέφτεστε πολύ.

Ωστόσο, εάν το φούσκωμα επηρεάζει την καθημερινότητά σας ή εάν πρέπει να αλλάζετε τα σχέδιά σας και τις δραστηριότητές σας από φόβο μήπως αναπτύξετε αυτά τα συμπτώματα, τότε επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας για αξιολόγηση και θεραπεία.

3. Διάρροια
Η διάρροια είναι ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθεί από πολλές αιτίες και ακολουθείται συχνά από δυσκοιλιότητα. Δεδομένου ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει κυρίως την πεπτική οδό, η διάρροια είναι πιθανότατα ένα από τα πρώτα συμπτώματα που έρχεται στο μυαλό όταν προσπαθείτε να αναγνωρίσετε την πάθηση.

4. Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι μια μορφή αλλαγών στις συνήθειες του εντέρου. Συνήθως, διάρροια και δυσκοιλιότητα δεν αλληλοαποκλείονται.

5. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Δεδομένου ότι το πεπτικό σύστημα είναι η κύρια θέση των συμπτωμάτων του IBS, πολλά άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εμφανίζουν επίσης παλινδρόμηση οξέος μαζί με τα άλλα συμπτώματά τους. Αν και, πάλι, είναι σχετικά φυσιολογικό να εμφανίζετε παλινδρόμηση οξέος από καιρό σε καιρό, εάν την αντιμετωπίζετε περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο, θα μπορούσε να είναι σημάδι IBS.

6. Πονόλαιμος
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η παλινδρόμηση οξέος προκαλούν πονόλαιμο σε μερικούς ασθενείς. Υπάρχουν άλλα συμπτώματα του IBS που εμφανίζονται λιγότερο συχνά, συμπεριλαμβανομένης μιας αίσθησης σαν να έχετε ένα εξόγκωμα στον λαιμό χωρίς να υπάρχει τίποτα επί της ουσίας.

Και πάλι, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να σας δώσει μια διάγνωση από μόνο του, αλλά μπορεί να αξίζει να το εξετάσετε σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα.

7. Άγχος
Το έντερο και ο εγκέφαλός σας συνδέονται εγγενώς μέσω μιας διαδικασίας που συνήθως αναφέρεται ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, που σημαίνει ότι τα βακτήρια στο έντερο σας μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή σας.

Πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται στενά. Ο εγκέφαλος και το έντερο έχουν αμφίδρομη ροή νεύρων. Γνωρίζουμε ότι το στρες, το άγχος, η ανησυχία και ο φόβος μπορούν όλα να επηρεάσουν αρνητικά αυτό το σύστημα και να προκαλέσουν συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

8. Δύσκολη έμμηνος ρύση
Παρόλο που το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει κυρίως το έντερο, μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία στις γύρω περιοχές εκείνων που επηρεάζονται άμεσα. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται εκτός του γαστρεντερικού σωλήνα περιλαμβάνουν δυσμηνόρροια (επώδυνη περίοδος), δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), επείγουσα ούρηση, αυξημένη συχνότητα ούρησης και ινομυαλγία.

9. Αιφνίδια ανάγκη για ούρηση
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσει επείγουσα ούρηση και αυξημένη συχνότητα ούρησης. Οι περισσότεροι τα θεωρούν αυτά ως σχετιζόμενα, ωστόσο, εάν έχουν πόνο και μη φυσιολογικές συνήθειες του εντέρου, που συνοδεύονται από αυτά τα άλλα συμπτώματα, τότε μπορεί να σχετίζονται με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

10. Ναυτία
Αν και μια διαταραχή που επηρεάζει την πέψη και την υγεία του εντέρου μπορεί να φαίνεται ως η κύρια αιτία για συχνή ναυτία, συγκαταλέγεται στα λιγότερο γνωστά συμπτώματα του IBS. Ωστόσο η ναυτία είναι πράγματι μέρος των πιθανών συμπτωμάτων του IBS για πολλούς ασθενείς, ειδικά επειδή μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.

Πηγή: https://www.livescience.com

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Πότε αρχίζει να γερνάει ο μεταβολισμός – Η απάντηση θα σας εκπλήξει
Ανήκετε ακόμα σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο μεταβολισμός μας φθίνει όσο αποχαιρετάμε τις πρώτες δεκαετίες της νεότητας και βαδίζουμε προς τα 40 και τα 50; Τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο μεταβολισμός μας παραμένει αμετάβλητος για περισσότερες δεκαετίες απ' ότι πιστεύουμε
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα θεωρήσουμε ως ένοχο για τον αυξημένο αριθμό στη ζυγαριά την επιβράδυνση του μεταβολισμού μας και όχι το πιάτο με μακαρόνια που καταβροχθίσαμε, ούτε τα σουβλάκια που απολαύσαμε το προηγούμενο βράδυ με την παρέα μας.

Η συγκεκριμένη πεποίθηση όμως, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία είναι λανθασμένη, καθώς ο μεταβολισμός μας δεν αλλάζει από την ηλικία των 20 μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Επομένως, πλέον δεν έχετε κάποιον προφανή… ένοχο για τα λίγα παραπάνω κιλά που πήρατε στις διακοπές.

Η συγκεκριμένη μελέτη μεγάλης κλίμακας βασίστηκε σε δεδομένα περισσότερων από 6.400 συμμετεχόντων όλων των ηλικιών από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των 95 ετών, συνδυάζοντας στοιχεία από 40 χρόνια ερευνών.

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός

Η διαδικασία του μεταβολισμού συμβαίνει όταν ο οργανισμός μας διασπά την τροφή και την μετατρέπει σε ενέργεια. Σύμφωνα λοιπόν με τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, η διαδικασία αυτή ναι μεν αλλάζει, αλλά όχι με τον τρόπο που πιστεύαμε μέχρι πρότινος.

Οι ερευνητές θεωρούσαν ότι ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται όταν φτάνουμε στην ηλικία των 40 ή ακόμα και στα 30, καθώς και ότι οι άντρες έχουν γρηγορότερο μεταβολισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής μας, «καίμε» περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με την ηλικία των 20 και όταν φτάνουμε στην παιδική ηλικία, ο μεταβολισμός μας σιγά σιγά επιβραδύνεται μέχρι την ηλικία των 20, ηλικία κατά την οποία ο μεταβολισμός μας σταθεροποιείται μέχρι την ηλικία των 60. Έπειτα και κατά τη διάρκεια της γήρανσης, ο μεταβολισμός μας ξεκινά να φθίνει.

Παρόλα αυτά, όσον αφορά τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα, οι άντρες πραγματικά καίνε περισσότερες θερμίδες καθημερινά σε σύγκριση με τις γυναίκες για τον απλό λόγο ότι έχουνε, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερη μυική μάζα και λιγότερο σωματικό λίπος.

Παρόλα αυτά, μια μυώδης γυναίκα θα έχει περίπου τον ίδιο ρυθμό μεταβολισμού με έναν άντρα του ίδιου αναστήματος. Το λίπος μάλιστα που συγκεντρώνεται στο σώμα παίζει βασικό ρόλο, καθώς όσο περισσότερη η αναλογία λίπους στο σώμα, τόσο πιο αργός ο μεταβολισμός π.χ., ένα άτομο 70 κιλών με 15% περιεκτικότητα λίπους θα έχει υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό σε σύγκριση με ένα άτομο ιδίου βάρους αλλά με 25% ποσοστό λίπους.

Συνολικά, ορισμένοι άνθρωποι είτε είναι… τυχεροί και καίνε κατά 25% περισσότερες θερμίδες από το μέσο όρο για την ηλικία τους ή… άτυχοι, διότι καίνε περίπου 25% λιγότερο αντίστοιχα.

Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας;

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης επιβεβαιώνουν παλαιότερα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας. Αυτό σημαίνει πως συμπληρώματα που υπόσχονται να δώσουν μια ώθηση στον μεταβολισμό σας δε θα λειτουργήσουν ούτως ή άλλως εάν δεν ακολουθείτε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα, καθώς η προπόνηση αντίστασης αποδεδειγμένα αυξάνει τη μυϊκή σας μάζα. Μάλιστα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι ακολουθώντας μια τέτοια προπόνηση για δέκα εβδομάδες, μπορεί να ενισχύσει τον βασικό μεταβολισμό ηρεμίας (δηλαδή τις θερμίδες που καίει το σώμα σε ανάπαυση) ως και 7%. Παρόλα αυτά, είναι εύκολο να χαθεί η μυϊκή μάζα εάν δε συνεχίσετε την προσπάθεια.

Για ποιο λόγο όμως αυξάνεται το βάρος με την έλευση των 40;

Συχνά κάνουμε το λάθος να προσδίδουμε την αύξηση του βάρους μας στον αργό μεταβολισμό, στην πραγματικότητα όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε κι άλλους παράγοντες που επηρεάζουν όπως τις συνήθειες μας. Μήπως γυμνάζεστε λιγότερο συχνά και κινείστε λιγότερο ενώ δουλεύετε περισσότερο και κοιμάστε λιγότερο;

Επιπλέον, δε θα πρέπει να αγνοείτε και ορισμένα προβλήματα υγείας που πιθανόν έχουν ανακύψει και αυξάνουν το σωματικό βάρος όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους είναι ο ασταθής ύπνος, το άγχος, και οι φαρμακευτικές αγωγές.

Όσον αφορά τις γυναίκες, είναι το «ασθενέστερο» φύλο στην πρόσληψη βάρους, καθώς επιβαρύνονται περισσότερο λόγω των επαναλαμβανόμενων τοκετών. Επιπλέον, η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι μια περίοδος αλλαγής για τις γυναίκες που μπορούν να αποτυπωθούν και στο βάρος.https://www.ygeiamou.gr/

Υγεία

Συμπληρώματα ψευδαργύρου: Τι πρέπει να γνωρίζετε αν σκέφτεστε να τα ξεκινήσετε
Τζουλιάννα Καρνέζη

Αναλύουμε τα οφέλη του ψευδαργύρου και εάν τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα.
Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο που συμβάλει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και αυτή η σύνδεση μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε εάν πρέπει να παίρνετε συμπλήρωμα ψευδαργύρου.


Ως διαιτολόγος, συνιστώ να λαμβάνετε τον ψευδάργυρό σας από το φαγητό και όχι από κάποιο συμπλήρωμα , και υπάρχουν σημαντικοί λόγοι πίσω από αυτή τη συμβουλή. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ψευδαργύρου- μαζί με μερικά από τα οφέλη του ψευδαργύρου και τις πηγές τροφίμων στις οποίες μπορείτε να βασιστείτε.

Οφέλη του ψευδαργύρου για την υγεία
Εκτός από το ρόλο του στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, ο ψευδάργυρος απαιτείται για τη δραστηριότητα περισσότερων από 300 ενζύμων που βοηθούν στην υγιή πέψη, τη λειτουργία των νεύρων και τον μεταβολισμό.

Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει επίσης την υγεία του εγκεφάλου. Σε σύγκριση με άλλα όργανα του σώματος, η συγκέντρωση ψευδαργύρου είναι υψηλότερη στον εγκέφαλο. Μια μελέτη του 2017, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Sciences, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στην ισορροπία ψευδαργύρου στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσουν καταστάσεις που περιλαμβάνουν γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία, την κατάθλιψη και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ένας άλλος από τους κύριους ρόλους του ψευδαργύρου είναι να βοηθά το σώμα να θεραπευτεί. Ο ψευδάργυρος απαιτείται για την επισκευή της κυτταρικής μεμβράνης, την ανάπτυξη των κυττάρων και τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Οι εξαρτώμενες από ψευδάργυρο πρωτεΐνες παίζουν θεμελιώδεις ρόλους μέσα στα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένης της επιδιόρθωσης του DNA. Για αυτούς τους λόγους, μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα και εξασθενημένη επούλωση πληγών.

Η ανεπαρκής πρόσληψη ψευδάργυρου μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τις αισθήσεις και την όρεξή σας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το 35% έως 45% των ενηλίκων 60 ετών και άνω που είχαν πρόσληψη ψευδαργύρου κάτω από την εκτιμώμενη μέση απαίτηση, εμφάνισαν ένα σύνολο παρενεργειών, όπως μειωμένη γεύση και όσφρηση, καθώς και κακή όρεξη. Εάν έχετε χάσει ποτέ αυτές τις αισθήσεις λόγω ασθένειας, γνωρίζετε πόσο επηρεάζουν την όρεξη για φαγητό. Σε υγιείς ενήλικες, ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στη διατήρηση αυτών των λειτουργιών.

Τέλος, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια ψευδαργύρου αυξάνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ουσιαστικά μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντιμετωπίσει αυτές τις επιβλαβείς επιπτώσεις. Ο ψευδάργυρος έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τους δείκτες του αίματος για τη φλεγμονή, μια γνωστή αιτία πρόωρης γήρανσης και χρόνιας νόσου.

Οι καλύτερες πηγές τροφίμων ψευδαργύρου
Σε αντίθεση με ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι πιο δύσκολο να ληφθούν μόνο από τα τρόφιμα, όπως η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος βρίσκεται εύκολα τόσο σε ζωικά όσο και σε φυτικά τρόφιμα. Οι κορυφαίες ζωικές πηγές περιλαμβάνουν τα στρείδια (που κατατάσσονται ως η νούμερο ένα πηγή), το βοδινό κρέας, το καβούρι, ο αστακός, το χοιρινό και το γιαούρτι. Οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν φασόλια, σπόρους κολοκύθας, σουσάμι, κάσιους, ρεβίθια, φακές, κινόα, πλιγούρι βρώμης και φυτικές τροφές εμπλουτισμένες με ψευδάργυρο, όπως τα δημητριακά.

Η ποσότητα που χρειάζεστε καθημερινά μπορεί εύκολα να ληφθεί μέσω μιας κανονικής, ισορροπημένης διατροφής. Για παράδειγμα, οι συνιστώμενες διατροφικές ποσότητες ψευδαργύρου είναι 11 mg την ημέρα για άνδρες ηλικίας 19 ετών και άνω και 8 mg για γυναίκες 19 ετών και άνω. Οι απαιτήσεις για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν είναι 11 mg και 12 mg αντίστοιχα. Ένα μπιφτέκι βοδινού κρέατος 90 γραμμαρίων παρέχει 5,3 mg. Ένα φλιτζάνι ψημένα φασόλια παρέχει 5,8 mg.

Με άλλα λόγια, ακόμη και οι χορτοφάγοι μπορούν να λαμβάνουν αρκετό ψευδάργυρο από τη διατροφή. Σύμφωνα με την Academy of Nutrition and Dietetics, μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες χορτοφάγοι (σε ​​σύγκριση με τους μη χορτοφάγους) προσλαμβάνουν ψευδάργυρο εντός του φυσιολογικού εύρους. Επιπλέον, το σώμα ενός ενήλικα μπορεί να προσαρμοστεί σε μια χορτοφαγική διατροφή με τρόπους που βοηθούν στη βελτιστοποίηση της κατάστασης του ψευδαργύρου, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης απορρόφησης και κατακράτησης ψευδαργύρου.

Η λήψη ψευδάργυρου μέσω των τροφίμων διευρύνει επίσης τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, καθώς τα τρόφιμα που περιέχουν ψευδάργυρο προσφέρουν άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, άλλες βιταμίνες και μέταλλα και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία. Επίσης, μειώνει τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη λήψη υπερβολικής ποσότητας ψευδαργύρου σε μορφή συμπληρώματος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου
Υπάρχουν πολυάριθμοι τύποι συμπληρωμάτων ψευδαργύρου, συμπεριλαμβανομένου του γλυκονικού ψευδαργύρου, του οξικού και του κιτρικού, καθώς και διαφόρων μορφών, όπως παστίλιες, κάψουλες και σταγόνες.

Σύμφωνα με το National Institutes of Health, η τακτική λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου δεν συνιστάται χωρίς τη συμβουλή επαγγελματία υγείας. Όμως εκτός από την επιλογή της καλύτερης μορφής και δόσης, ο ψευδάργυρος μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, ιατρικές καταστάσεις, άλλα συμπληρώματα και τρόφιμα.

Για παράδειγμα, ο ψευδάργυρος δεν πρέπει να εισπνέεται, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όσφρησης. Ο ψευδάργυρος μπορεί να μειώσει την ποσότητα αντιβιοτικού που απορροφά το σώμα από το έντερο. Ο συμπληρωματικός ψευδάργυρος μπορεί επίσης να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις ανάγκες σε φάρμακα και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Τα συμπληρώματα ασβεστίου υψηλής δόσης μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση ψευδαργύρου και η λήψη θειικού ψευδαργύρου με μαύρο καφέ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απορρόφηση του μετάλλου κατά το ήμισυ.

Κίνδυνοι από υπερβολική ποσότητα ψευδαργύρου
Η υπερβολική ποσότητα ψευδάργυρου σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες που περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, απώλεια όρεξης, κοιλιακές κράμπες, διάρροια και πονοκεφάλους. Η περίσσεια ψευδάργυρου μπορεί επίσης να αλλάξει την κατάσταση του χαλκού και τη λειτουργία του σιδήρου του σώματος, να μειώσει την ανοσία και να μειώσει τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης στο αίμα.

Το Ανεκτό Ανώτερο Επίπεδο Πρόσληψης (UL) για τον ψευδάργυρο, το οποίο περιλαμβάνει τροφές και συμπληρώματα σε συνδυασμό, είναι 40 mg την ημέρα για όλους τους ενήλικες 19 ετών και άνω. Μια μακροχρόνια λήψη πάνω από το UL αυξάνει τον κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, εκτός εάν συνταγογραφηθεί συμπληρωματικός ψευδάργυρος για μια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση και παρακολουθείται από γιατρό.

Με άλλα λόγια, περισσότερος ψευδάργυρος δεν είναι ό,τι καλύτερο και, όπως σημειώθηκε, ορισμένοι από τους κινδύνους που σχετίζονται με την περίσσεια ψευδάργυρου είναι παρόμοιοι με αυτούς της ανεπάρκειας ψευδαργύρου. Εάν ο γιατρός σας ή ο διαιτολόγος σας έχει συστήσει ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου για οποιονδήποτε λόγο, ρωτήστε σχετικά με τη δοσολογία, τη μορφή, τη συχνότητα και τη διάρκεια χρήσης και πότε και πώς να το πάρετε.

Παστίλιες ψευδαργύρου για το κρυολόγημα
Λόγω της επίδρασης του ψευδαργύρου στην ανοσία, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα συμπληρώματα για την καταπολέμηση του κρυολογήματος. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με κοινό κρυολόγημα στους οποίους χορηγήθηκαν παστίλιες ψευδαργύρου ανάρρωσαν γρηγορότερα . Μετά από πέντε ημέρες, το 70% των ασθενών με ψευδάργυρο είχαν αναρρώσει σε σύγκριση με το 27% των ασθενών με εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι παστίλιες με οξικό ψευδάργυρο δεν είχαν καμία επίδραση στο ποσοστό αποκατάστασης από το κοινό κρυολόγημα, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, όταν χρησιμοποιούνται για πέντε ημέρες μετά την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων. Και οι τεκμηριωμένες παρενέργειες περιλαμβάνουν κακή γεύση στο στόμα και ναυτία. Εάν επιλέξετε να πάρετε ψευδάργυρο όταν αισθάνεστε ότι έρχεται ένα κρυιλόγημα, αναζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση σχετικά με τη μορφή, τη δόση και τη διάρκεια χρήσης.

Εύρεση υγιούς ισορροπίας ψευδαργύρου
Για να επωφεληθείτε καλύτερα από τον ψευδάργυρο χωρίς να υπερβάλλετε, εστιάστε στις πηγές τροφίμων. Εάν είστε παμφάγος, στοχεύστε σε μια ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών. Εάν είστε χορτοφάγος μπορείτε να πάρετε ψευδάργυρο από τις φυτικές πηγές. Εάν ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνετε αρκετό ψευδάργυρο από την κανονική σας διατροφή λόγω διατροφικών περιορισμών, μιλήστε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για καθοδήγηση και εάν τα συμπληρώματα μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς. Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη ευεξία, αλλά η επίτευξη της σωστής ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας για να καρπωθείτε τα οφέλη του.

https://jenny.gr/

Υγεία

«Καμπανάκι» για τους ανθρώπους με περιοδοντίτιδα και απώλεια δοντιών: Αυξημένος ο κίνδυνος να πάθουν άνοια
Τι αναφέρει νέα φινλανδική μελέτΗ

Την ανησυχία τους για τα άτομα με περιοδοντίτιδα και απώλεια δοντιών εκφράζουν Φινλανδοί επιστήμονες σε νέα τους μελέτη αναφέροντας πως έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης όσο και άνοιας.

Η μελέτη – μια συστηματική ανασκόπηση και μετα – ανάλυση όλων των ερευνών (συνολικά 47) πάνω στη σχέση της υγείας των δοντιών και της υγείας του εγκεφάλου και του νου – δείχνει, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι όσοι προσέχουν τα δόντια τους, κινδυνεύουν λιγότερο από άνοια σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαμ Άσερ του Ινστιτούτου Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας «Journal of the American Geriatrics Society», βρήκαν ότι η κακή περιοδοντική υγεία (περιοδοντίτιδα, χάσιμο δοντιών κ.α.) σχετίζεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα για μελλοντική γνωστική εξασθένηση και 23% υψηλότερο κίνδυνο για άνοια.

Από μόνη της η απώλεια των δοντιών συνδέεται με 23% μεγαλύτερη πιθανότητα γνωστικής εξασθένησης και 13% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

«Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας αναδεικνύουν με έμφαση τη σημασία της παρακολούθησης και βελτίωσης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο πρόληψης της άνοιας» επεσήμαναν οι ερευνητές.https://www.newsbeast.gr/

Υγεία

Οστεοπόρωση: Η σιωπηλή νόσος που επιταχύνει κατά 15-25 χρόνια τη γήρανση των οστών
Νίκη Ψάλτη 
Μια χρόνια πάθηση που εκδηλώνεται χωρίς συμπτώματα φαίνεται ότι επιταχύνει την οστική γήρανση και αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης - Τι έδειξε νέα έρευνα
Για την θωράκιση των οστών φαίνεται ότι δεν είναι αρκετή η πρόσληψη ασβεστίου, αλλά απαιτείται και η μείωση του νατρίου – του κύριου παράγοντα αύξησης της αρτηριακής πίεσης – δεδομένου ότι σύμφωνα με νέα έρευνα σε ποντίκια η υπέρταση – γνωστή και ως σιωπηλή νόσος επειδή εκδηλώνεται χωρίς συμπτώματα – φαίνεται ότι επιταχύνει την οστική γήρανση.

Η έρευνα διεξήχθη σε πειραματόζωα και τα συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας που διεξήχθη στις 7-10 Σεπτεμβρίου 2022 στο Σαν Ντιέγκο.

Η υπέρταση και η οστεοπόρωση είναι συχνές νόσοι και δεν αποκλείεται κάποιοι να νοσούν και από τις δυο ταυτόχρονα. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την υπέρταση σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι μπορεί να συνδέεται με την οστεοπόρωση.

Η υπόθεση που θέλησαν να μελετήσουν οι ερευνητές ήταν κατά πόσο ο αυξημένος πληθυσμών προφλεγμονωδών ανοσοκυττάρων στον μυελό των οστών μπορεί να οδηγήσει σε πιο αδύναμα και εύθραυστα οστά.

«Κατανοώντας πώς η υπέρταση συμβάλλει στην οστεοπόρωση, μπορεί να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από κατάγματα και χαμηλότερη ποιότητα ζωής» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Elizabeth Maria Hennen, υποψήφια διδάκτορας στη βιοϊατρική μηχανική στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Στην έρευνα οι μελετητές σύγκριναν νεαρά ποντίκια στα οποία είχε προκληθεί φαρμακευτικά υπέρταση (και η ηλικία τους αντιστοιχούσε σε ανθρώπους 20-30 ετών) με γηραιά ποντίκια (με ανθρώπινο ισοδύναμο ηλικίας 47-56 ετών) χωρίς υπέρταση προκειμένου να εκτιμήσυν την πιθανή σχέση της υπέρτασης με την οστική γήρανση.

Συνολικά μελετήθηκαν τέσσερις ομάδες πειραματόζωων: νεαρά ποντίκια με επαγόμενη υπέρταση και χωρίς υπέρταση και γηραιά ποντίκια με επαγόμενη υπέρταση και χωρίς υπέρταση.

Σε σύγκριση με τα νεαρά ποντίκια χωρίς υπέρταση, τα νεαρά ποντίκια με επαγόμενη υπέρταση είχαν σημαντικές μειώσεις σε όλους τους δείκτες οστικής πυκνότητας και αντοχής (από 18% έως 34%).

«Σε αυτά τα ποντίκια, η παρουσία υπέρτασης σε νεότερη ηλικία ουσιαστικά γερνούσε τα οστά τους κατά 15-25 ανθρώπινα χρόνια» εξηγησε η Elizabeth Maria Hennen.

Σύμφωνα με την ίδια η υπέρταση στα νεαρά ποντίκια επηρέαζε τη διαδικασία αναγέννησης των οστών προς την κατεύθυνση της αυξανόμενης απώλειας οστικού ιστού και της διατήρησης ή της αύξησής τους. Συνεπώς τα οστά γίνονταν πιο εύθραυστα αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. «Στους ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε έλεγχο για οστεοπόρωση σε άτομα με υπέρταση» συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ανοσολογικών μηχανισμών που παίζουν ρόλο στην υγεία των οστών. Αυτό το εύρος γνώσης μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε νεαρή ηλικία.

Στους περιορισμούς της μελέτης ανήκει το γεγονός ότι απαιτείται σε βάθος έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορετικοί τύποι ανοσοκυττάρων επηρεάζουν την απώλεια οστικής μάζας. Ένας ακόμη σημαντικός περιορισμός είναι ότι η έρευνα εγινε σε πειραματόζωα και τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με νέα έρευνα σε ανθρώπους.

https://www.ygeiamou.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.