Μαΐου 24, 2022

Υγεία

Αταξία: Τι είναι ακριβώς – Συμπτώματα, αίτια και αντιμετώπιση
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Αταξία σημαίνει, σε ιατρική έννοια, “χωρίς συντονισμό”. Τα άτομα με αταξία χάνουν τον έλεγχο των μυών στα χέρια και τα πόδια τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ισορροπίας, συντονισμού και δυσκολία στο περπάτημα.

Η αταξία μπορεί να επηρεάσει τα δάχτυλα, τα χέρια, τα χέρια, τα πόδια, το σώμα, την ομιλία, ακόμη και τις κινήσεις των ματιών.

Το σύμπτωμα της αταξίας μπορεί να προκληθούν από πολλά πράγματα όπως:
Εγκεφαλικό
Πολλαπλή Σκλήρυνση
Όγκοι
Αλκοολισμός
Νευρική βλάβη
Μεταβολικές διαταραχές
Ελλείψεις βιταμινών
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η θεραπεία της πάθησης που προκάλεσε αταξία μπορεί να τη βελτιώσει.

Αν και ο όρος αταξία συνήθως περιγράφει συμπτώματα, περιγράφει επίσης μια ομάδα ειδικών εκφυλιστικών ασθενειών του κεντρικού νευρικού συστήματος, που ονομάζονται κληρονομικές και σποραδικές αταξίες:

Κληρονομικές αταξίες
Αυτός ο τύπος προκαλείται από ένα εκ γενετής ελάττωμα σε ένα γονίδιο. Οι κληρονομικές αταξίες είναι εκφυλιστικές διαταραχές, που μπορεί να εξελιχθούν σε εύρος αρκετών ετών. Το πόσο σοβαρή είναι η αναπηρία εξαρτάται από τον τύπο της αταξίας, την ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων και άλλους παράγοντες. Ορισμένοι τύποι κληρονομικών αταξιών ξεκινούν στην παιδική ηλικία, ενώ άλλοι ξεκινούν στην ενήλικη ζωή.

Σποραδικές αταξίες
Αυτός ο τύπος συνήθως ξεκινά στην ενήλικη ζωή και δεν έχει γνωστό οικογενειακό ιστορικό.

Τι προκαλεί την αταξία;
Ένα ελαττωματικό γονίδιο παράγει μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που προκαλούν εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων και οδηγεί σε αταξία. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, οι μύες ανταποκρίνονται ολοένα και λιγότερο στις εντολές του εγκεφάλου. Αυτό προκαλεί επιδείνωση της ισορροπίας και του συντονισμού.

Αταξία: Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα και ο χρόνος έναρξης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της αταξίας. Συνήθως, τα πιο κοινά περιλαμβάνουν:

Προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού (επηρεάζονται πρώτα)
Κακός συντονισμός χεριών και ποδιών
Σχήμα λόγου
Βάδισμα με ανοιχτά πόδια (μακριά το ένα από το άλλο)
Δυσκολία στο γράψιμο και στο φαγητό
Αργές κινήσεις των ματιών
Τα συμπτώματα της αταξίας μπορεί να μοιάζουν με άλλες καταστάσεις, ή ιατρικά προβλήματα. Πάντα να επισκέπτεστε τον γιατρό σας για μια σωστή διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αταξία
Δεν υπάρχει θεραπεία για τις κληρονομικές αταξίες. Και, δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία του συγκεκριμένου συμπτώματος της αταξίας.

Εάν η αταξία οφείλεται σε εγκεφαλικό επεισόδιο, χαμηλό επίπεδο βιταμινών, ή έκθεση σε τοξικό φάρμακο, ή χημική ουσία, τότε η θεραπεία στοχεύει στη θεραπεία αυτών των υποκείμενων καταστάσεων.

Η θεραπεία για την έλλειψη συντονισμού, ή για την ανισορροπία περιλαμβάνει κυρίως τη χρήση προσαρμοστικών συσκευών, που επιτρέπουν στο άτομο να διατηρήσει, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Αυτές οι συσκευές μπορεί να περιλαμβάνουν μπαστούνι, πατερίτσες, περιπατητή, ή αναπηρικό καροτσάκι. Η φυσικοθεραπεία, η λογοθεραπεία και τα φάρμακα που βοηθούν τα συμπτώματα, όπως ο τρόμος, η δυσκαμψία, η κατάθλιψη, η σπαστικότητα και οι διαταραχές ύπνου μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της αταξίας
Η εξέλιξη των διαφόρων τύπων αταξίας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με κάθε συγκεκριμένο σύνδρομο. Στη χειρότερη περίπτωση, το άτομο μπορεί να έχει δυσκαμψία που δεν αντιμετωπίζεται, αναπνευστικά προβλήματα, ή πνιγμό που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Μερικά από τα πιο δύσκολα συμπτώματα απαιτούν αντιμετώπιση με συσκευές αναπνευστικής βοήθειας (CPAP), τραχειοστομία ή σωλήνα σίτισης.

Το να πέσει, ή να δεθεί στην καρέκλα, ή στο κρεβάτι ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει σε άλλες απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως τραυματισμό, μόλυνση και θρόμβους αίματος. Η άνοια, τα προβλήματα συμπεριφοράς και η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσουν τη συμμόρφωση του ασθενούς και τη φροντίδα του.

Άλλες επιπλοκές της αταξίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ζάλη
Σπαστικότητα
Ακαμψία
Τρόμος
Πόνος
Κούραση
Χαμηλή αρτηριακή πίεση σε καθιστή, ή όρθια στάση
Δυσλειτουργία του εντέρου, ή της ουροδόχου κύστης
Σεξουαλική δυσλειτουργία
Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας
Τα συμπτώματα και ο χρόνος έναρξης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της αταξίας. Κάθε άτομο μπορεί να βιώσει διαφορετικά συμπτώματα. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

Προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού
Έλλειψη συντονισμού στα χέρια και τα πόδια
Μπερδεμένη ομιλία
Βάδισμα με ανοιχτά πόδια (μακριά το ένα από το άλλο)
Δυσκολία στο γράψιμο και στο φαγητό
Αργές κινήσεις των ματιών
Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Πού βοηθάει και ποια είναι τα οφέλη που το μαγνήσιο προσφέρει στον οργανισμό μας.

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Μέχρι τώρα ποτέ δεν είχατε αναρωτηθεί για το αν η κούραση, ο πονοκέφαλος ή ακόμα και η έμμηνος ρύση σας είχε να κάνει με την έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό σας. Και αυτό διότι δεν σας το είχε πει ποτέ κανείς. Και όμως, το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο, ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία μας, το οποίο πρέπει να λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας, καθώς επηρεάζει λειτουργίες του εγκεφάλου και του σώματός μας. Αρκούν οι 6 λόγοι για τους οποίους, θα θέλετε από αύριο κιόλας να εντάξετε το μαγνήσιο στη ζωή σας.

Ημικρανίες
Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο και όσοι τις αντιμετωπίζουν επί μονίμου βάσεως, γνωρίζουν τις δυσκολίες που συνοδεύουν τις ημικρανίες. Μία έρευνα έδειξε πως άτομα με συχνές ημικρανίες έχουν πιθανώς έλλειψη μαγνησίου, ενώ μία άλλη εξέτασε το ενδεχόμενο συμπληρωμάτων μαγνησίου ως αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης ή πρόληψης. Ενδεχομένως, λοιπόν, οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο να μπορούν να μειώσουν με την ίδια λογική τα συμπτώματα των ημικρανιών.

Σωματική άσκηση
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερο μαγνήσιο, από όταν βρισκόμαστε σε ακινησία. Πιο αναλυτικά, αυτό που κάνει το μαγνήσιο είναι μεταφέρει το σάκχαρο του αίματος στους μύες, απορρίπτοντας το γαλακτικό οξύ, το οποίο συσσωρεύεται εκεί και προκαλεί κόπωση. Έρευνες έχουν δείξει πως συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο ενδέχεται να βοηθούν στη βελτίωσης της φυσικής κατάστασης κατά την άσκηση, ενώ παράλληλα μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα ποδηλατιστών, είχε δείξει πως προλαμβάνει τον τραυματισμό των μυών.

Κάταθλιψη
Χωρίς να μιλάμε για κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία του μαγνησίου στις λειτουργίες που συνδέονται με τον εγκέφαλό μας. Ειδικότερα, μία έρευνα έδειξε πως άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου και κάτω από την ηλικία των 65, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, ενώ σε μία μικρότερη παρατηρήθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από χορήγηση συμπληρωμάτων μαγνησίου.

Έμμηνος Ρύση
Ακόμα κι αν δεν υπάρχει μία σίγουρη απάντηση στο ζήτημα, αφού το πεδίο απαιτεί περισσότερη διερεύνηση, ενδέχεται τα συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου (PMS) να οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι τα συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε μαγνήσιο, έχουν τη δυνατότητα να προλάβουν κάποια από τα συμπτώματα που ταλανίζουν αρκετές γυναίκες στον κόσμο.

Ύπνος
Εσείς γνωρίζατε πως τα συμπληρώματα που δίνονται σε ανθρώπους με προβλήματα ύπνου, περιλαμβάνουν μαγνήσιο; Αυτό συμβαίνει διότι το μαγνήσιο σταθεροποιεί αρκετούς νευροδιαβιβαστές που έχουν σχέση με τον ύπνο, όπως το γ-αμινο-βουτυρικό οξύ. Μάλιστα, πολλές έρευνες έχουν δείξει πως ύστερα από τη χορήγηση συμπληρωμάτων με μαγνήσιο, οι άνθρωποι που αντιμετώπιζαν αϋπνία, είδαν βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρατήρησαν μείωση στον χρόνο που τους έπαιρνε να κοιμηθούν.

Βιοχημικές αντιδράσεις
Αν και ο τίτλος δεν σας λέει τίποτα, χρειάζεται να γνωρίζετε πως το μαγνήσιο, που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας, παίζει σημαντικό ρόλο στις βιοχημικές αντιδράσεις που συντελούνται από τα ένζυμα. Ειδικότερα, συμβάλλει σε βασικές λειτουργίες, όπως:

- στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια

- στη δημιουργία προτεϊνών από αμινοξέα

- στη διατήρηση και επιδιόρθωση του DNA και του RNA

- στις κινήσεις των μυών

- στο νευρικό σύστημα

Good to know:
1. Σύμφωνα με το πανεπίστημιο του Harvard, η συνιστώμενη μέση ποσότητα μαγνησίου που οφείλουν να λαμβάνουν οι ενήλικες άνδρες είναι 400–420 mg την ημέρα ενώ για τις γυναίκες ισχύει τα 310–320 mg την ημέρα.

2. Ορισμένες από τις τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο είναι το αβοκάντο, ο σολωμός, τα αμύγδαλα, τα μαύρα φασόλια, το καστανό ρύζι, το βρασμένο σπανάκι και οι σπόροι chia.

Σε κάθε περίπτωση οφείλετε να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας σχετικά με το αν χρειάζεται να αυξήσετε τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό σας και για το πώς θα το κάνετε στην πράξη. https://www.shape.gr/

Υγεία

Ενώ συχνά συνδέουμε την κατάθλιψη με κακή διάθεση, κούραση και αισθήματα απελπισίας, είναι λιγότερο γνωστό ότι ορισμένα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μνήμη τους – όπως το να αντιλαμβάνονται ότι ξεχνούν πιο συχνά από το συνηθισμένο. Αν και τα προβλήματα μνήμης δεν συζητούνται τόσο ευρέως όσο άλλα συμπτώματα, γνωρίζουμε ότι οι γνωστικές διαταραχές είναι συχνές στην κατάθλιψη.

Στην πραγματικότητα, έως και 3 στα 5 άτομα με κατάθλιψη μπορεί να τις εμφανίσουν. Πιστεύεται ότι αυτά τα προβλήματα μνήμης σχετίζονται με τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας που συμβαίνουν λόγω της κατάθλιψης.

Τα προβλήματα μνήμης μπορεί να εμφανιστούν όταν αρχίζει η κατάθλιψη και μπορεί να επιμείνουν, ακόμη και όταν άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα έχουν βελτιωθεί. Συνήθως, είναι η μνήμη εργασίας μας που επηρεάζεται. Αυτή είναι η βραχυπρόθεσμη μνήμη που χρησιμοποιούμε για να θυμόμαστε στοιχεία από τη μία στιγμή στην άλλη – και τα προβλήματα με αυτήν μπορεί να δυσχεράνουν τη συγκέντρωση ή τη λήψη αποφάσεων. Στην πραγματικότητα, συχνά επηρεάζονται πολλές γνωστικές λειτουργίες, όπως ο χρόνος απόκρισης, η προσοχή και ο σχεδιασμός, η λήψη αποφάσεων και η συλλογιστική. Η κατάθλιψη δυσκολεύει επίσης τον εγκέφαλό μας να αλλάξει μεταξύ εργασιών και να αναστείλει αυτό που μπορεί να είναι σπασμωδικές αντιδράσεις.

Η σοβαρότητα των προβλημάτων μνήμης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι γνωστικές διαταραχές τείνουν να είναι μικρότερες στο πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης, ενώ χειρότερα προβλήματα μνήμης έχουν παρατηρηθεί με πιο σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα και επαναλαμβανόμενα επεισόδια κακής διάθεσης. Αυτές οι επιπτώσεις στη μνήμη μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και όταν υπάρχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα κατάθλιψης.

Δομή και λειτουργία του εγκεφάλου
Η κατάθλιψη συνδέεται με εκτεταμένες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου – συμπεριλαμβανομένου του προμετωπιαίου φλοιού, του ιππόκαμπου και της αμυγδαλής. Όλες αυτές οι περιοχές εμπλέκονται στη νόηση, την εκτελεστική λειτουργία (όπως ο σχεδιασμός, η λήψη αποφάσεων και η συλλογιστική) και την επεξεργασία των συναισθημάτων.

Οι περιοχές αυτές συνδέονται μεταξύ τους μέσω νευρωνικών κυκλωμάτων και στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα η μία από την άλλη, οπότε τα προβλήματα σε μια περιοχή θα επηρεάσουν τις άλλες. Επιπλέον, τα νευρωνικά μονοπάτια που είναι υπεύθυνα για τη νόηση και την επεξεργασία των συναισθημάτων επικαλύπτονται με εκείνα που ελέγχουν τα συστήματα απόκρισης στο στρες. Έτσι, οι περίοδοι υψηλού στρες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία και να επιδεινώσουν τη διάθεση.

Οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου που παρατηρούνται στην κατάθλιψη μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο πόσο καλά λειτουργεί ο εγκέφαλός μας κατά τη διάρκεια εργασιών μνήμης. Για παράδειγμα, τα άτομα με κατάθλιψη έχουν συχνά μικρότερο ιππόκαμπο και είχαν αυξημένη δραστηριότητα που εκτεινόταν από τον προμετωπιαίο φλοιό κατά τη διάρκεια ενός έργου που απαιτούσε μνήμη εργασίας στην οποία τους ζητήθηκε να θυμηθούν συγκεκριμένα γράμματα. Αυτό σήμαινε ότι οι εγκέφαλοι των ατόμων με κατάθλιψη έπρεπε να εργαστούν σκληρότερα κατά τη διάρκεια της εργασίας μνήμης επιστρατεύοντας τη βοήθεια πρόσθετων περιοχών του εγκεφάλου για να αποδώσουν στο ίδιο επίπεδο με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν κατάθλιψη.

Τα μονοπάτια που συνδέουν τη νόηση (συμπεριλαμβανομένης της μνήμης) και το συναίσθημα χρησιμοποιούν χημικούς αγγελιοφόρους – όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη και το γλουταμικό – οι οποίοι επιτρέπουν στους νευρώνες αυτών των περιοχών του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους. Δεδομένου ότι τα συστήματα αγγελιοφόρων του εγκεφάλου αλληλεπιδρούν συνεχώς μεταξύ τους, οι αλλαγές σε αυτά σημαίνουν ότι οι νευρώνες μας μπορεί να είναι λιγότερο ικανοί να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μνήμη μας.

Μνήμη εργασίας
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένα άτομο που παλεύει με την κατάθλιψη για να βελτιώσει τη μνήμη του.
Για παράδειγμα, η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τη μνήμη εργασίας, την ταχύτητα επεξεργασίας και την προσοχή. Θεωρείται ότι η άσκηση απελευθερώνει εγκεφαλικούς αγγελιοφόρους (συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης) και αυξάνει την ενεργοποίηση στον φλοιό του εγκεφάλου. Αυτά τα δύο αυξάνουν την ανάπτυξη νέων νευρώνων και την πλαστικότητα του εγκεφάλου (την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει, να προσαρμόζεται και να αναπτύσσεται). Όλα αυτά είναι σημαντικά για την καλή μνήμη.

Η ψυχοθεραπεία προκαλεί επίσης αυξημένη ενεργοποίηση στον προμετωπιαίο φλοιό, η οποία θα μπορούσε να συνδεθεί με τη βελτίωση της ανταπόκρισης και της ευελιξίας, δύο σημαντικές πτυχές της νόησης και της διάθεσης. Τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης – όπως γνωστικές ασκήσεις ή παιχνίδια, που συνήθως γίνονται σε υπολογιστή – μπορούν ακόμη και να βελτιώσουν τη μνήμη εργασίας και την προσοχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης εργασίας. Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά, οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονινεργικών-νοραδρενεργικών ουσιών (SNRI), σχετίζονται επίσης με βελτιώσεις στον προγραμματισμό, τη λήψη αποφάσεων και τη συλλογιστική – αν και τα ευρήματα αυτά είναι μικτά και μπορεί να μην λειτουργούν τόσο καλά για τους ηλικιωμένους. Οι νέες θεραπείες διέγερσης του εγκεφάλου, οι οποίες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες μπορούν να στέλνουν σήματα, έχουν επίσης συσχετιστεί με βελτιώσεις στις γνωστικές λειτουργίες.

Τα προβλήματα μνήμης μπορεί να είναι ένα κοινό σύμπτωμα της κατάθλιψης και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή, συμπεριλαμβανομένου του πόσο καλά αποδίδουμε στην εργασία και στις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξετάζονται τα προβλήματα μνήμης μαζί με άλλα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης – όπως η διαταραγμένη διάθεση – για τη βελτίωση της θεραπείας και την πρόληψη της υποτροπής.

Πηγή:

theconversation.com/people-with-depression-can-sometimes-experience-memory-problems-heres-why

https://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Προϋπέρταση: Γιατί είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που απαγορεύεται να υποβαθμίσετε
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Η προυπέρταση εμφανίζεται όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή αλλά όχι αρκετά υψηλή ώστε να θεωρείται υπέρταση. Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση σημαίνει ότι η δύναμη του αίματος που πιέζει τα τοιχώματα στις αρτηρίες σας είναι πολύ υψηλή.

Ιατρικά, η προϋπέρταση δεν είναι ασθένεια και συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Αλλά η προϋπέρταση σημαίνει ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε υπέρταση και καρδιακά προβλήματα, επομένως πρέπει να μην την αγνοήσετε.

Τι σημαίνει προϋπέρταση
Η αρτηριακή πίεση αναφέρεται στην πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς διέρχεται από αυτές.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σωστή ροή αίματος σε σημαντικά όργανα και ιστούς. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διατηρείτε μια υγιή αρτηριακή πίεση.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελείται από δύο αριθμούς:
Η συστολική αρτηριακή πίεση (μεγάλη πίεση) δείχνει τη δύναμη του αίματος στις αρτηρίες σας όταν χτυπά η καρδιά σας.
Η διαστολική αρτηριακή πίεση (μικρή πίεση) μετρά την πίεση στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας ηρεμεί.
Ενδείξεις αρτηριακής πίεσης
Συστολική πίεση Διαστολική πίεση
Φυσιολογική αρτηριακή πίεση Κάτω από 120 mmHg ΚΑΙ Κάτω από 80 mmHg
Προυπέρταση/αυξημένη (σε κίνδυνο) 120-129 mmHg ΚΑΙ Κάτω από 80 mmHg
Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) στάδιο 1 130 – 139 mmHg ή 80 – 89 mmHg
Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) στάδιο 2 140 mmHg και πάνω ή 90 mmHg και πάνω
Η προϋπέρταση είναι το εύρος μεταξύ της φυσιολογικής και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Εάν ξεπεράσει αυτό το εύρος, γίνεται υπέρταση.

Είναι κάτι σοβαρό η προϋπέρταση;
Η προϋπέρταση πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Υποδεικνύει ότι βρίσκεστε καθ’ οδόν για την ανάπτυξη υπέρτασης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιστραφεί. Κάνοντας βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι δυνατό να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση σε υγιή επίπεδα και να προστατέψετε τις αρτηρίες σας από βλάβες.

Πώς καταλαβαίνουμε αν έχουμε προϋπέρταση
Τυπικά, η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξέρετε αν τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης αυξάνονται.

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε προϋπέρταση είναι να μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση.

Εάν δεν έχετε ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάντε το σε ένα ιατρείο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η ανάγνωση είναι ακριβής. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας δώσει συμβουλές για το πώς να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι και τι να κάνετε εάν αυτή είναι εκτός του φυσιολογικού εύρους.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση
Ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν είναι εντός του υγιούς εύρους.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, οι ειδικοί συνιστούν να την ελέγχετε τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές μετρήσεις. Η καλύτερη συχνότητα θα εξαρτηθεί επίσης από το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό.

Πώς αντιμετωπίζεται η προϋπέρταση
Ο στόχος της θεραπείας είναι να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να αποτρέψει την υπέρταση.

Συνήθως, η θεραπεία περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτές οι αλλαγές συχνά περιλαμβάνουν:
αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
διαχείριση ψυχικού και συναισθηματικού στρες
μείωση της κατανάλωσης νατρίου (αλάτι)
περιορισμός ή αποφυγή αλκοόλ
διακοπή του καπνίσματος
Η θεραπεία της προϋπέρτασης γενικά δεν περιλαμβάνει φάρμακα. Αλλά εάν έχετε ορισμένους παράγοντες κινδύνου ή ιατρικές καταστάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιυπερτασικά φάρμακα.

Γιατί είναι σημαντικό να μην αγνοούμε την προϋπέρταση
Η προϋπέρταση είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Σημαίνει ότι διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε υπέρταση.

Χωρίς αλλαγές στον τρόπο ζωής, η υπέρταση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας και να αυξήσει τον κίνδυνο για:

έμφραγμα
καρδιακή ανεπάρκεια
εγκεφαλικό
παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο
στηθάγχη (πόνος στο στήθος)
νεφρική νόσο
Πηγή: https://www.healthline.com

https://www.iatropedia.gr/

Υγεία

Τα συναισθήματά σου, ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο δεν αλλάζει το σώμα σου.

Αμαλία Δούκα

Όταν σου λείπει αυτοπεποίθηση, όταν νιώθεις μόνη, ακόμη και όταν είσαι χαρούμενη, ορμόνες που υποκινούνται από τα συναισθήματα μπορεί να δράσουν άμεσα στα λιποκύτταρα και να προκαλέσουν αύξηση του βάρους.

Να τι συμβαίνει με 5 συναισθήματα:
Μοναξιά
Παρεμβαίνει στις ορμόνες της πείνας. Σε μελέτη στο Hormones and Behavior βρέθηκε πως οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι έχουν στο κυκλοφορικό τους υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, της γρελίνης, μετά το φαγητό, κάτι που τους κάνει να πεινούν πιο γρήγορα.

Στέρηση
Εκδηλώνεται ως πείνα. Εάν νιώθεις πως στερείσαι, ή κάποιος σου στερεί κάτι, τότε είναι πιο πιθανό να καταλήγεις να τρως παραπάνω απ’ όσο χρειάζεσαι. Κι αν προσπαθείς να αντισταθείς, θα νιώθεις ακόμα πιο ισχυρή επιθυμία γι’ αυτό, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Eating Disorders.

Άγχος
Πυροδοτεί την αποθήκευση λίπους. Όταν έχεις άγχος, αυξάνεται η παραγωγής της αδρεναλίνης, η οποία κάνει τα λιποκύτταρα να αποβάλουν τα αποθέματα των λιπαρών οξέων τους στο κυκλοφορικό, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Στο μεταξύ, η κορτιζόλη μαζεύει τα αχρησιμοποίητα λιπαρά οξέα και τα αποθηκεύει στην κοιλιά.

Ανία
Μπερδεύει τον εγκέφαλό σου. Όταν βαριέσαι, δεν κάνεις έξυπνες διατροφικές επιλογές και τρως συναισθηματικά, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Health Psychology.

Ανησυχία
Οδηγεί σε διατροφικές διαταραχές. Σε μελέτη στο Eating and Weight Disorders η ανησυχία χαρακτηρίζεται ως "ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση βάρους". Τα δύο τρίτα των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές υποφέρουν από ανησυχία.

https://www.shape.gr/

Υγεία


Είναι ενθαρρυντικό ότι το μικροβίωμά μας προσαρμόζεται στο περιβάλλον και τη διατροφή μας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Η περίπλοκη σχέση μεταξύ των αρνητικών συναισθημάτων και της υγείας του εντέρου
Έχετε παρατηρήσει ότι συμπτώματα όπως στομαχόπονος, πονοκέφαλος, αέρια στην κοιλιά ή μυϊκοί πόνοι μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα σε ημέρες που αισθάνεστε πιο αγχωμένοι; Όπως όταν ξυπνάμε με έναν ήπιο πονοκέφαλο, η σωματική δυσφορία μπορεί να μας προετοιμάζει για μια μέρα ανυπομονησίας, ευερεθιστότητας και γενικότερου στρες. Μπορεί να αισθανόμαστε και να ακούγεται σαν το σώμα μας να είναι ένα κακοκουρδισμένο όργανο θορυβώδους δυσφορίας.

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν μια σημαντική σύνδεση μεταξύ του άγχους και του στρες, της χημείας του εγκεφάλου μας και του εντέρου ή του γαστρεντερικού μας συστήματος. Μπορούμε να τονώσουμε τη διάθεσή μας και να μειώσουμε το στρες διατηρώντας υγιείς συνήθειες που εξισορροπούν το έντερό μας.

Η σχέση μεταξύ εντέρου και ψυχικής υγείας
Αποτελούμαστε κυρίως από μονοκύτταρους οργανισμούς. Τα δικά μας κύτταρα υπερτερούν κατά 10 προς 1 από αυτούς τους οργανισμούς, κυρίως από βακτήρια που κατοικούν στο έντερό μας. Τα βακτήρια του εντέρου μας, που ονομάζονται μικροβίωμα, μεταδίδονται από τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό στη μήτρα της μητέρας μας. Εάν η μητέρα σας βίωσε έντονο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρουσιάσετε μείωση του Bifidobacterium που σχετίζεται με την προδιάθεση για φλεγμονή.

Έρευνες με ενήλικα άτομα έδειξαν ότι όσοι είχαν πλούσια ποικιλομορφία εντερικών βακτηρίων είχαν καλύτερη υγεία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Όσοι είχαν λιγότερο ποικιλόμορφο μικροβίωμα ήταν επιρρεπείς σε προφλεγμονώδη βακτήρια. Η φλεγμονή στο έντερο μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για νόσο του ευερέθιστου εντέρου και άλλες διαταραχές.

Τα μωρά που γεννήθηκαν με φυσιολογική γέννα και τα μωρά που θήλασαν παρουσίασαν πλουσιότερη ποικιλομορφία βακτηρίων του εντέρου. Η ελπίδα δεν έχει χαθεί αν εσείς ή τα παιδιά σας έχασαν αυτά τα πρώιμα φυσικά οφέλη. Οι διαφορές του μικροβιώματος μεταξύ των μωρών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή ή κολπικό τοκετό τείνουν να εξισορροπούνται με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα μωρά προσαρμόζονται σε μια δίαιτα στερεών τροφών. Η καλή πρώιμη διατροφή από τη γέννηση έως την ηλικία των 3 ετών βοηθά τα μωρά να αναπτύξουν ένα υγιέστερο μικροβίωμα.

Είναι ενθαρρυντικό ότι το μικροβίωμά μας προσαρμόζεται στο περιβάλλον και τη διατροφή μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου μπορούν να συμβούν σε μόλις 24 ώρες μετά από μια αλλαγή στη διατροφή. Όταν καλλιεργείτε ένα πιο ποικιλόμορφο βακτηριακό κλίμα, αποκτάτε πολλά οφέλη για την υγεία σας, μεταξύ των οποίων:

– Ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα

– Βελτιωμένη εντερική λειτουργία και ισορροπία

– Βελτιωμένη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

– Υγιής μεταβολισμός

– Μειωμένος κίνδυνος γαστρεντερικών ασθενειών

– Μειωμένος κίνδυνος άλλων ασθενειών αργότερα στη ζωή

Μπορείτε να μειώσετε το άγχος με ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Η καλή διατροφή δεν βοηθά μόνο τη σωματική σας υγεία, αλλά ωφελεί και την ψυχική σας υγεία.

Πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία – και το αντίστροφο
Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν περίπου το 95% της σεροτονίνης που παρέχει το σώμα. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής ή χημικός αγγελιοφόρος που απελευθερώνεται από ένα νευρικό κύτταρο. Η σεροτονίνη είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους. Παίζει επίσης ρόλο στις φυσιολογικές λειτουργίες των περισσότερων εγκεφαλικών μας λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της διάθεσης, της όρεξης, της σεξουαλικής λειτουργίας, της μνήμης και του ύπνου. Τα ελλείμματα σεροτονίνης οδηγούν σε αυξημένη ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη και θυμό.

Σε κάποιες πολλά υποσχόμενες μελέτες με ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αγχώδη ποντίκια στα οποία δόθηκε νερό εμπλουτισμένο με προβιοτικά (χρήσιμα βακτήρια) ήταν λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψουν κατά τη διάρκεια μιας σωματικής πρόκλησης και παρήγαγαν λιγότερη ορμόνη του στρες, την κορτικοστερόνη (γεγονός που δείχνει μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους). Μια μελέτη με ανθρώπινα υποκείμενα έδειξε σημαντική μείωση του άγχους και της κατάθλιψης μετά από έναν μόνο κύκλο χορήγησης προβιοτικών 30 ημερών.

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών καταδεικνύει ότι ένα υγιές μείγμα βακτηρίων στο έντερο μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί αυτό, ας ξεκινήσουμε με μια βασική κατανόηση της πέψης.

Η πέψη ξεκινά από το στόμα. Καθώς μασάτε ένα τραγανό μήλο, το σάλιο αρχίζει να διασπά τα θρεπτικά συστατικά. Η ενέργεια της μάσησης στέλνει ένα μήνυμα στο στομάχι να απελευθερώσει πεπτικά ένζυμα για να διασπάσει περαιτέρω τα θρεπτικά συστατικά. Οι μύες και ο βλεννογόνος συνεχίζουν να διασπούν τις τροφές που τρώμε καθώς αυτές κινούνται μέσω του πεπτικού μας συστήματος (στόμα, οισοφάγος, στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο, ορθό και πρωκτό).

Όταν τρέχουμε μέσα στην ημέρα, κάνοντας multitasking ενώ απλώς «χώνουμε» βιαστικά το φαγητό στο στόμα μας, προσθέτουμε άγχος στο έργο της πέψης. Το στρες μπορεί να προκαλέσει σπασμό του οισοφάγου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσπεψία. Η δυσπεψία αυξάνει το περιβάλλον για την ανάπτυξη ανθυγιεινών βακτηρίων στο έντερο. Τα επιβλαβή βακτήρια πυροδοτούν έναν δυσαρμονικό καταρράκτη δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Με την πάροδο του χρόνου, το χρόνιο, μη διαχειρίσιμο στρες μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις και ασθένειες. Μπορείτε να μειώσετε ή και να εξαλείψετε αυτές τις τοξικές επιδράσεις με μια καθημερινή πρακτική διαχείρισης του στρες. Όταν μαθαίνετε να δημιουργείτε ένα αίσθημα εσωτερικής γαλήνης και αρμονίας, το σώμα σας ανταποκρίνεται και καταπραΰνεται μόνο του.

Μια γελοιογραφία του New Yorker δείχνει ένα ζευγάρι σε ένα τραπέζι. Ο ένας διαβάζει ένα επιστημονικό περιοδικό. Η λεζάντα γράφει: «Αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ο γιγάντιος αστεροειδής που σκότωσε τους δεινόσαυρους. Ήταν το άγχος για τον τεράστιο αστεροειδή που σκότωσε τους δεινόσαυρους».

Ενώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλες τις καταστροφές από αστεροειδείς στη ζωή, μπορούμε να διαχειριστούμε τις αντιδράσεις μας σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες. Το σώμα σας είναι φτιαγμένο για να αντέχει τα περιοδικά στρεσογόνα γεγονότα χωρίς να υφίσταται μακροχρόνιες βλάβες. Οι φυσικοί ηρεμιστικοί μηχανισμοί του σώματος επαναφέρουν το νευρικό σύστημα μόλις περάσει ο στρεσογόνος παράγοντας. Η εξάσκηση σκόπιμων συμπεριφορών που ενεργοποιούν αυτούς τους φυσικούς μηχανισμούς ηρεμίας θα ενισχύσει την ανθεκτικότητά σας.

Πηγή: www.mindbodygreen.com/articles/gut-health-mental-health-connection

https://enallaktikidrasi.com/

 

Υγεία

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα ένζυμα που περιέχουν σελήνιο συντίθενται στα κύτταρά μας και αποτελούν τα κυριότερα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.

Επιπλέον, το σελήνιο φαίνεται να έχει συνεργιστική δράση με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε αυξάνει την απορρόφηση του σεληνίου, ενώ παράλληλα προσφέρει έξτρα αντιοξειδωτική προστασία.

Οι δράσεις του σεληνίου πραγματοποιούνται κυρίως μέσω πρωτεϊνών που περιέχουν σελήνιο, των σεληνοπρωτεϊνών. Αυτές οι πρωτεΐνες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εμπλέκονται σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η ομοιόσταση της θυρεοειδικής ορμόνης, η σύνθεση του DNA καθώς και η ανοσολογική απόκριση.

Σελήνιο: Οφέλη για την υγεία
Σελήνιο και Ανοσοποιητικό σύστημα
Το σελήνιο βρίσκεται φυσιολογικά σε ιστούς του ανοσολογικού συστήματος, όπως ο σπλήνας και οι λεμφαδένες. Η συμπλήρωση της διατροφής με σελήνιο μπορεί να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Σελήνιο και Ιώσεις
Η έλλειψη σεληνίου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση, τη μολυσματικότητα και την εξέλιξη ορισμένων ιογενών λοιμώξεων.

Σελήνιο, Αναπαραγωγή και Ανδρική γονιμότητα
Το σελήνιο συνδέεται με την επιτυχημένη αναπαραγωγή, καθώς η έλλειψή του έχει συσχετιστεί με πρόωρες αποβολές. Είναι επίσης απαραίτητο για την ανδρική γονιμότητα που απαιτείται για τη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, τον σχηματισμό και τη φυσιολογική ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.

Σελήνιο και Εγκεφαλική λειτουργία
Μελέτες έδειξαν ότι η συμπλήρωση της διατροφής με σελήνιο μείωσε τις επιληπτικές κρίσεις σε παιδιά, ενώ τα χαμηλά επίπεδά του σε ηλικιωμένους συσχετίζονται με την εμφάνιση άνοιας και την εξασθένηση της γνωσιακής λειτουργίας.

Σελήνιο και Θυρεοειδής
Tο σελήνιο ενεργοποιεί το ένζυμο που βοηθά στη μετατροπή των θυρεοειδικών ορμονών και συγκεκριμένα της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (T3). Η έλλειψή του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του θυρεοειδούς, όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto και ο υποθυρεοειδισμός.

Σελήνιο και Καρδιοαγγειακό σύστημα
Το σελήνιο μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η υπεροξειδάση της γλουταθειόνης μπορεί να καταπολεμήσει την οξείδωση των λιπιδίων και να μειώσει έτσι τη θρόμβωση του αίματος.

Σελήνιο: Σε ποιες τροφές υπάρχει;
Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα φιστίκια Βραζιλίας (Brazil nuts). Ένας καρπός αποδίδει περίπου 95μg σεληνίου, ποσότητα που καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε σελήνιο!

Άλλες πηγές είναι το ψάρι και τα θαλασσινά, το συκώτι, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά, διάφορα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά, καρποί, σπόροι και λαχανικά.

Ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού!
Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη σεληνίου, καταναλώνοντας καθημερινά, τρόφιμα που αποτελούν πλούσιες πηγές του. Εάν η διατροφή σας χρειάζεται ‘‘ενίσχυση’’ ή οι ανάγκες σας είναι μεγαλύτερες, τότε μπορείτε να εμπλουτίσετε τη διατροφής σας σε σελήνιο, επιλέγοντας το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής με σελήνιο.

https://www.vita4you.gr/

Υγεία

Το 80% των ατόμων που εμφανίζουν κάποιο αυτοάνοσο είναι γυναίκες. Γιατί;
Αυτοάνοσα νοσήματα: 3 λόγοι που εμφανίζονται τόσο συχνά στις γυναίκες
Χρόνιοι πόνοι, αϋπνία, πόνοι στις αρθρώσεις, εξανθήματα, γαστρεντερικά προβλήματα, σοβαρές αλλεργίες, τριχόπτωση, νοητική θολούρα και κόπωση είναι μερικά μόνο από τα εξουθενωτικά συμπτώματα με τα οποία παλεύει καθημερινά η Ami Paulsen, μια 40χρονη μητέρα δύο παιδιών. Επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής της – περιορίζει ό,τι μπορεί να κάνει, την αναγκάζει να τρώει μια πολύ ακριβή διατροφή και να παίρνει μια χούφτα συμπληρώματα και φάρμακα. Αλλά το πιο δύσκολο κομμάτι με το οποίο ζει;

«Κανείς δεν μπορεί να μου πει τι μου συμβαίνει ακριβώς», λέει στο Reader’s Digest. «Έχω ξοδέψει χιλιάδες δολάρια, έχω κάνει κάθε δυνατή εξέταση και έχω ξοδέψει τόσο χρόνο για να δω γιατρούς και να κάνω έρευνες, και ακόμα δεν ξέρω τι μου συμβαίνει. Και αν δεν ξέρουμε τι φταίει, δεν μπορούμε να το διορθώσουμε, πράγμα που είναι εξαιρετικά λυπηρό».

Αν και έχει λάβει πολλές διαγνώσεις όλα αυτά τα χρόνια, όπως φλεγμονώδη αρθρίτιδα και ινομυαλγία, το μόνο που γνωρίζουν σίγουρα οι γιατροί της Paulsen είναι ότι οι παθήσεις της είναι αυτοάνοσες στη φύση τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματά της είναι αποτέλεσμα του ανοσοποιητικού της συστήματος που μπαίνει σε «υπερδιέγερση» και επιτίθεται στο ίδιο της το σώμα. Η Paulsen δεν είναι μόνη της, κάθε άλλο.

Πόσο συχνές είναι οι αυτοάνοσες ασθένειες στις γυναίκες
Σχεδόν 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχει από κάποιο είδος αυτοάνοσου νοσήματος, αλλά ίσως το πραγματικά ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο είναι ότι σχεδόν το 80% αυτών των πασχόντων είναι γυναίκες.

Οι αυτοάνοσες διαταραχές συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού δημιουργεί «αυτοαντισώματα» που εκλαμβάνουν τα υγιή κύτταρα του ίδιου του οργανισμού ως εισβολείς και τους επιτίθενται. Πρόκειται για έναν όρο-ομπρέλα για περίπου 80 ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn και η νόσος του Hashimoto (θυρεοειδής) – και όλες επηρεάζουν τις γυναίκες σε πολύ υψηλότερο ποσοστό από ό,τι τους άνδρες.

Αυτές οι ασθένειες κυμαίνονται από εξουθενωτικές έως αναπηρικές έως – σε ορισμένες περιπτώσεις – θανατηφόρες. Αυτό καθιστά εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουμε ποιος, τι και γιατί κρύβεται πίσω από αυτές και πώς να τις αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές. Αλλά το «γιατί;» παραμένει μια αναπάντητη ερώτηση.

Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι συχνότερα στις γυναίκες
Ξεκινά με τις διαφορές φύλου στο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν το ίδιο ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών είναι πιο ευαίσθητο, παράγοντας μια πιο «έντονη» ανοσολογική απόκριση στο περιβάλλον τους και έχοντας υψηλότερη παραγωγή αντισωμάτων από τους άνδρες. (Ωστόσο, όταν οι άνδρες εμφανίζουν αυτοάνοσα νοσήματα, αυτά είναι συχνά πιο σοβαρά).

Αυτή είναι μία από τις μεγάλες ειρωνείες της βιολογίας: όσο ισχυρότερο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο πιο ευάλωτοι είμαστε στο να δεχτούμε επίθεση από αυτό. Το γιατί οι γυναίκες έχουν πιο αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα μυστήριο. Μια θεωρία είναι ότι οι γυναίκες εξελίχθηκαν ώστε να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και να προστατεύουν τα έμβρυα. Στη σύγχρονη εποχή αυτό έχει ένα κόστος: τον αυξημένο κίνδυνο το σώμα να μπερδέψει τον εαυτό του με τον εισβολέα και στη συνέχεια να επιτεθεί, προκαλώντας αυτοάνοσο νόσημα.

Ο ρόλος των ορμονών στα αυτοάνοσα νοσήματα
Μέρος της απάντησης βρίσκεται στις διαφορές μεταξύ των ανδρικών και γυναικείων επιπέδων των ορμονών του φύλου. Οι ορμόνες του φύλου ενισχύουν περαιτέρω αυτή την υπερανοσολογική απόκριση, η οποία οδηγεί σε αυξημένο επιπολασμό των αυτοάνοσων νοσημάτων στις γυναίκες. Τα οιστρογόνα αυξάνουν την υπεραντιδραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η τεστοστερόνη προστατεύει από αυτήν.

Η τεστοστερόνη είναι προστατευτική
Οι άνδρες έχουν 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που έχει προστατευτική δράση έναντι των αυτοάνοσων διαταραχών. Όπως πρότεινε μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology, η τεστοστερόνη μειώνει τη φλεγμονή, ένα κοινό σύμπτωμα και πρόδρομος των αυτοάνοσων διαταραχών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μειώνοντας τη φλεγμονή, η τεστοστερόνη δρα ως «πεντάλ φρένου» στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, η τεστοστερόνη μειώνει τον αριθμό των κυττάρων Β, έναν τύπο λεμφοκυττάρων -ένα ανοσοποιητικό κύτταρο που παράγεται στον σπλήνα – που απελευθερώνει επιβλαβή αντισώματα, σύμφωνα με μελέτη του 2018 που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν αυξημένη ποσότητα ενός συγκεκριμένου τύπου κυττάρων Β, που ονομάζεται κύτταρα Β που σχετίζονται με την ηλικία, και είναι γνωστό ότι αυξάνουν τις αυτοάνοσες ασθένειες, σημείωσε μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά σε αυτοάνοσους ασθενείς και αυξάνονται με την ηλικία. (Οι γυναίκες ζουν επίσης γενικά περισσότερο από τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να αποτελεί έναν άλλο παράγοντα).

Τα οιστρογόνα αυξάνουν τον κίνδυνο
Δεν είναι μόνο η έλλειψη τεστοστερόνης που κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε αυτοάνοσα, αλλά και τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Arthritis Research & Therapy. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκληρόδερμα, μια αυτοάνοση ασθένεια του συνδετικού ιστού.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτοάνοσα νοσήματα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι γυναίκες μπορεί επίσης να είναι πιο ευάλωτες στην έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων.

Είναι επίσης γενετικό
Οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα, ιδίως στον λύκο, σε γενετικό επίπεδο, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο JCI Insight. Υπάρχει ένας «μοριακός διακόπτης» στα κύτταρα του δέρματος, που ονομάζεται VGLL3, ο οποίος φαίνεται να πυροδοτεί μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα – και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερα από αυτά τα μόρια.

Θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων στις γυναίκες

Αυτή τη στιγμή, όπως έχουν μάθει γυναίκες όπως η Ami Paulsen, τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά όχι να θεραπευτούν. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες έρευνες για τη θεραπεία αυτών των ασθενειών – ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η έρευνα αυτή ξεκινά με την κατανόηση του γιατί τα αυτοάνοσα επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες.

Πηγή: thehealthy.com/autoimmune/autoimmune-diseases-in-women/

https://enallaktikidrasi.com/

Υγεία

Οι δίαιτες βίγκαν ενισχύουν την απώλεια βάρους και μειώνουν το σάκχαρο σε υπέρβαρους ή διαβητικούς τύπου 2 
Ζήσης Ψάλλας

Μια βίγκαν δίαιτα 12 εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε υπέρβαρους ενήλικες και σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 11 τυχαιοποιημένων δοκιμών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 800 συμμετέχοντες (ηλικίας 18 ετών και άνω).

Η μετα-ανάλυση παρουσιάστηκε στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας (4-7 Μαΐου).

Οι βίγκαν δίαιτες είναι πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και σπόρους, χωρίς τροφές ζωικής προέλευσης.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των σχετικών τυχαιοποιημένων δοκιμών στην αγγλική γλώσσα, που δημοσιεύθηκαν έως τον Μάρτιο του 2022, συγκρίνοντας την επίδραση της βίγκαν δίαιτας με άλλους τύπους δίαιτας στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου -σωματικό βάρος, δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ​​επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, ολική χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας (η λεγόμενη «κακή χοληστερόλη»), HDL χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.

Οι δίαιτες βίγκαν συγκρίθηκαν είτε με ομάδες παθητικού ελέγχου (συμμετέχοντες που συνέχιζαν κανονική διατροφή χωρίς διατροφικές αλλαγές) είτε με ομάδες ενεργού ελέγχου (συμμετέχοντες που ακολουθούσαν άλλες διατροφικές παρεμβάσεις όπως μεσογειακές δίαιτες, ή δίαιτες με μειωμένες μερίδες).

Τα δεδομένα αναλύθηκαν για 11 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 796 άτομα (μέση ηλικία από 48 έως 61 ετών) που ήταν υπέρβαρα (ΔΜΣ 25 kg/m2 και άνω) ή είχαν διαβήτη τύπου 2. Οι δοκιμές διήρκεσαν τουλάχιστον 12 εβδομάδες (μέση διάρκεια 19 εβδομάδες) και θεωρούσαν την απώλεια βάρους τουλάχιστον 5 κιλών κλινικά σημαντική.

Οι αναλύσεις διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τις δίαιτες ελέγχου, οι δίαιτες βίγκαν μείωσαν σημαντικά το σωματικό βάρος (μέσος όρος επίδρασης -4,1 κιλά) και τον ΔΜΣ (-1,38 kg/m2). Οι επιδράσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και στη χοληστερόλη ήταν μάλλον μικρές. Δεν επηρέασαν την αρτηριακή πίεση ή τα τριγλυκερίδια (ένας τύπος λίπους στο αίμα) σε σύγκριση με άλλες δίαιτες.

Υπήρξαν μεγαλύτερες μειώσεις στο σωματικό βάρος όταν οι δίαιτες βίγκαν συγκρίθηκαν με τη συνέχιση μιας κανονικής δίαιτας χωρίς διατροφικές αλλαγές (-7,4 κιλά), σε σύγκριση με άλλες δίαιτες παρέμβασης (-2,7 κιλά).

https://www.zougla.gr/

Υγεία

Ως μέρος του κινήματος ευεξίας, οι άνθρωποι προκαλούν τον εαυτό τους να μειώσει ή να κόψει εντελώς το αλκοόλ.

Αλλά με διακοπές, γάμους, φεστιβάλ και καλό καιρό, ο πειρασμός να χαλαρώσουμε με μια μπύρα ή τζιν τόνικ είναι παντού.

Ωστόσο, η Σάντρα Πάρκερ του Just The Tonic Coaching είναι ανυποχώρητη: είναι δυνατόν να απολαύσουμε αυτή την εποχή του χρόνου και να είμαστε νηφάλιοι, και μάλιστα, να διασκεδάσουμε ακόμη περισσότερο χωρίς ένα ποτό στο χέρι.

Ας επιλέξουμε ποτό χωρίς αλκοόλ
Δεν λείπουν οι επιλογές μη αλκοολούχων ποτών τόσο στα σούπερ- μάρκετ όσο και στα εστιατόρια.

«Αν πρόκειται να πάμε σε ένα πάρτι στο δρόμο/πικνίκ/μπάρμπεκιου, ας εφοδιαστούμε εκ των προτέρων με τα αγαπημένα μας ποτά χωρίς αλκοόλ. Υπάρχουν μερικές εκπληκτικές επιλογές τώρα από μπύρα χωρίς αλκοόλ και αφρώδες κρασί, γι′ αυτό ας διασκεδάσουμε κι ας πειραματιστούμε για να βρούμε αυτό που σας αρέσει», συμβουλεύει.

Ας είμαστε προετοιμασμένοι
Είναι καλή ιδέα να ενημερώσουμε τους φίλους ή τον οικοδεσπότη μας ότι δεν πίνουμε αλκοόλ.

«Ας πούμε στον οικοδεσπότη μας εκ των προτέρων ότι πίνουμε λιγότερο / κάνουμε ένα διάλειμμα από το αλκοόλ. Δεν χρειάζεται να δώσουμε την πλήρη ιατρική μας εικόνα και όλη την ιστορία μας γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ, απλά μπορούμε να πούμε ότι δίνουμε βάρος στη υγεία μας μετά το lockdown ή ότι κάνουμε ένα διάλειμμα (από το αλκοόλ) για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας», σημειώνει η Σάντρα.

Ας παραμείνουμε θετικοί
Αν και μπορεί να είναι τρομακτικό, ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να παραμείνουμε θετικοί σχετικά με τη δέσμευσή μας.

«Κάθε φορά που πιστεύουμε ότι η εκδήλωση θα είναι λιγότερο διασκεδαστική με λιγότερο/καθόλου αλκοόλ, ας το πάρουμε αλλιώς κι ας αναρωτηθούμε πώς θα μπορούσε να γίνει καλύτερη επειδή πίνουμε λιγότερο», εξηγεί η ειδικός. «Για παράδειγμα, το να μπορούμε να απολαύσουμε όλο το βράδυ αντί να ”τρακάρουμε” μετά την πρώτη ώρα. Αυτό αλλάζει την εστίασή μας από το να στερηθούμε στο να είμαστε πολυμήχανοι και νιώθουμε μεγαλύτερη δύναμη».

Ας απολαύσουμε τα Σαββατοκύριακά μας
Αντί να κυλιόμαστε στο κρεβάτι και να προσπαθούμε να συνέλθουμε, ας αναλογιστούμε όλα αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε χωρίς χαγκόβερ.

«Ας σκεφτούμε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνο αν δεν πίνουμε. Για παράδειγμα να απολαύσουμε βόλτες στο πάρκο, να σηκωθούμε νωρίς για να απολαύσουμε μια βόλτα στην παραλία και αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλο το Σαββατοκύριακο όταν ο καιρός είναι καλός, αντί να διαγράψουμε ένα Σάββατο ή την Κυριακή επειδή έχουμε χαγκόβερι από το προηγούμενο βράδυ», λέει η Σάντρα.

Ας ζητήσουμε συμβουλές των ειδικών
Εάν αισθανόμαστε πραγματικά κολλημένοι και αποτελματωμένοι, ας μη διστάσουμε να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία για τις συστάσεις του σχετικά με το να καταργήσουμε το ποτό.

«Αν δυσκολευόμαστε να απολαύσουμε τη ζωή χωρίς αλκοόλ, μπορούμε να το αντιστρέψουμε αναζητώντας βοήθεια από ειδικούς», προσθέτει.

ΠΗΓΗ: uk.style.yahoo.com

https://www.huffingtonpost.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.