«Όταν αλλάξουμε τον τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα, τα πράγματα που κοιτάμε αλλάζουν» | Wayne Dyer
Όπως πάνω, έτσι και κάτω. Όπως μέσα, έτσι και έξω...

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Όπως πάνω, έτσι και κάτω. Όπως μέσα, έτσι και έξω

Το «όπως Πάνω έτσι και Κάτω» αποδίδεται στον Ερμή Τρισμέγιστο, κάποια χιλιάδες χρόνια πριν. Ο Carl Sagan δηλώνει πως ίσως είμαστε μια έκφανση και προέκταση της Ύπαρξης, ώστε να μπορέσει να καταλάβει τον ίδιο της τον εαυτό. Ένας καθρέπτης, ανάλογα την καθαρότητα και ποιότητα, καθρεφτίζει το είδωλο που υπάρχει απέναντί του. Η ποιότητα του νερού μιας λίμνης, θα καθορίσει τόσο την ζωή μέσα της, όσο και την ζωή έξω από αυτή που θα προσελκύσει, για να πιεί από τον νερό της.

Πολλές φορές το έξω μας, έρχεται να μας δείξει την αλήθεια που ζει μέσα μας. Είτε την ολική, σαν συνισταμένη όλων των δυνάμεων που λειτουργούν μέσα μας, είτε την μερική από κάποιο κομμάτι μας που προσκάλεσε το είδωλο σαν μαγνήτης για να μας κάνει να δούμε μέσα μας.

Στον «ενεργειακό σωλήνα» του Δ. Κλούβα λέγεται πως στους ανθρώπους που είναι σε ένα βαθμό συνδεδεμένοι, τα συναισθηματικά φορτία που κρύβουν, καταπιέζουν ή θρέφουν μέσα τους, είτε για τους άλλους είτε για τον ίδιο τους τον εαυτό, εμφανίζονται και εκδηλώνονται σε εκείνους τους άλλους.

Στην Συστημική του Hellinger παρατηρούμε ξεκάθαρα το πόσο αλληλένδετα είναι τα αλληλοεμπλεκόμενα συστήματα, αλλά και το πως ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει όλο το σύστημα στο οποίο ανήκει με μια εσωτερική αλλαγή.

Μήπως άραγε, τελικά, όλα είναι μια ένδειξη και προτροπή να κοιτάξουμε μέσα μας; Μήπως τελικά όταν η εστία μας επιστρέψει στο ποιοι είμαστε, στο τι μπορούμε να κάνουμε, και στο πως μπορούμε να αλλάξουμε θετικά, ξεκινώντας με την αποδοχή του όποιου «ως τώρα», αλλάξει και αυτό που θεωρούμε «έξω» από εμάς; Μήπως τελικά, αντί να κρίνουμε, αλλάξουμε τον τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα, τα πράγματα και η ζωή που κοιτάζουμε, αλλάξουν (Wayne Dyer);

https://enallaktikidrasi.com/