Οκτωβρίου 03, 2022

Εναλλακτικά

Παραμαχάνσα Γιογκανάντα: Βρίσκομαι παντού… Βλέπω μέσα από τα μάτια όλων (διαλογισμός)
Βρίσκομαι παντού. Βλέπω μέσα από τα μάτια όλων. Εργάζομαι μέσα από τα χέρια όλων και βαδίζω με όλα τα πόδια. Τα καφετιά, λευκά, κιτρινωπά,
Βρίσκομαι παντού.

Βλέπω μέσα από τα μάτια όλων.

Εργάζομαι μέσα από τα χέρια όλων και βαδίζω με όλα τα πόδια.

Τα καφετιά, λευκά, κιτρινωπά, κόκκινα και μαύρα σώματα είναι όλα δικά μου.

Σκέφτομαι με το νου όλων, ονειρεύομαι μέσα από όλα τα όνειρα, αισθάνομαι μέσα από όλες τις αισθήσεις. Τα λουλούδια που ανθίζουν σε όλες τις καρδιές είναι δικά μου.

Είμαι ένα αιώνιο γέλιο.

Το χαμόγελό μου χορεύει σε όλα τα πρόσωπα. Είμαι τα κύματα του ενθουσιασμού σε όλες τις καρδιές που είναι εναρμονισμένες με τον Θεό.

Είμαι ο άνεμος της σοφίας που στεγνώνει τους αναστεναγμούς και τη θλίψη της ανθρωπότητας.

Είμαι η σιωπηλή χαρά της ζωής που ρέει σε όλα τα πλάσματα.

Ουράνιε Πατέρα, δίδαξέ με να βρω σε Σένα την ελευθερία ώστε να μπορέσω να κατανοήσω ότι τίποτε πάνω στη γη δεν μου ανήκει και ότι όλα ανήκουν σε Σένα.

Δίδαξέ με να μάθω ότι το σπίτι μου είναι η πανταχού παρουσία Σου.

Κοσμική Σιωπή, ακούω τη φωνή Σου μέσα από τον ψίθυρο των ρυακιών, απ’ το τραγούδι του αηδονιού, από τους ήχους των κοχυλιών, από το χτύπο των ωκεάνιων κυμάτων και από το βόμβο των δονήσεων.

Αγαπημένε Θεέ, Σε λατρεύω πια όχι με λόγια, αλλά με τη δυνατή φλόγα της αγάπης της καρδιάς μου.

Δίδαξέ με να διακρίνω την απειρότητά Σου, την αμεταβλητότητά Σου πίσω από όλα τα πράγματα, ώστε να μπορώ να διακρίνω και τον εαυτό μου ως ένα μέρος της δικής Σου αμετάβλητης Υπόστασης.

Πανίσχυρε Ωκεανέ, προσεύχομαι να καταλήξουν σε Σένα τα ποτάμια των επιθυμιών μου, που περιπλανώνται στις τόσες ερήμους των δυσκολιών.

Θα πυρπολήσω το σύμπαν και θα διαβώ χωρίς να καώ και χωρίς να πεθάνω.

Θα βυθιστώ στο άπειρο και δεν θα φτάσω ποτέ στο τέλος.

Θα τρέξω και θα απλώσω το γέλιο μου στα πάντα, σε κάθε κίνηση και στο ακίνητο κενό.

Αφύπνισέ με, Ουράνιε Πατέρα, για να μπορώ να εγείρομαι από τον στενό τάφο της σάρκας στη συνειδητότητα του Κοσμικού σώματός μου.

Αθάνατη Αγάπη, ένωσε την αγάπη μου με τη δική Σου, ένωσε τη ζωή μου με τη δική Σου χαρά και το νου μου με τη δική Σου Κοσμική συνειδητότητα.

Κάνε με να διακρίνω μόνο την ομορφιά, μόνο το καλό, μόνο την αλήθεια, μόνο τη δική Σου αθάνατη πηγή της μακαριότητας.

Μέσα στην αίθουσα της δημιουργίας, Θεϊκή Μητέρα, ακούω παντού το ρυθμό των βημάτων Σου, που χορεύουν με πάθος μέσα στον κεραυνό και με ηρεμία μέσα στο τραγούδι των ατόμων.

Μεταφυσικοί Διαλογισμοί Παραμαχάνσα Γιογκανάντα εκδόσεις

https://enallaktikidrasi.com/

Εναλλακτικά

Προσπαθούμε να διαβάσουμε άλλους ανθρώπους όχι επειδή θέλουμε να εισβάλλουμε στην ιδιωτικότητα των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, αλλά επειδή είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα. Μας δίνει συμβουλές για το τι περνάει το άλλο άτομο, ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε καλύτερα με αυτούς ή να λάβουμε προφύλαξεις.


Οι άνθρωποι που είναι φυσικά καλοί στην ανάγνωση της ενέργειας και των συναισθημάτων των άλλων έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη! Αλλά, η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχθεί, να ασκηθεί και να μαθευτεί.

Έτσι, πώς να γίνετε συναισθηματικά ευφυείς;

Πρώτον, πρέπει να ερευνήσουμε τι είναι μια συναισθηματική νοημοσύνη και τι δεν είναι.

Τι είναι η συναισθηματική νοημοσύνη;

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να γνωρίζετε, να ελέγχετε και να εκφράζετε αποτελεσματικά τα συναισθήματά σας σε σχέση με τον εαυτό σας και τους άλλους. Δεν είναι ένα έμφυτο ταλέντο αλλά ένα αποτέλεσμα της εκπαίδευσης.

Η συναισθηματική νοημοσύνη διακρίνει τους ανθρώπους που κτυπιούνται από αποτυχίες από εκείνους που είναι σε θέση να κινηθούν μέσα από τη δική τους μελαγχολία και κατάφεραν να αναπηδήσουν πίσω.

Ποια δεν είναι συναισθηματική νοημοσύνη;

Ενώ οι λαμπροί και έξυπνοι άνθρωποι περιηγούνται καλά σε μια συγκεκριμένη σειρά προκλήσεων μέσω της μαθηματικής, τεχνικής, εμπορικής ή γλωσσολογικής προσπάθειας, αυτοί δεν το κάνουν συναισθηματικά έξυπνα.

Για παράδειγμα, κάποιος αποκτά περιουσία ως αποτέλεσμα της προσπάθειάς του, όμως παραμένει ανήσυχος και λυπημένος. Άλλοι μπορεί να είναι ισχυροί, αλλά με δυσανεξία ή χωρίς αντιλήψεις.

Τα παραπάνω είναι μερικά παραδείγματα έλλειψης συναισθηματικής νοημοσύνης.

5 τρόποι για να διαβάσετε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων
1. Πατήστε στα συναισθήματά σας

Αγκαλιάστε τα συναισθήματά σας όταν έρχονται. Τα συναισθήματά σας σας δίνουν μια υπόδειξη για τη νοοτροπία σας και τον τρόπο που συμπεριφέρεστε.

Όταν είστε σε θέση να ονομάσετε τα συναισθήματά σας μόλις εμφανιστούν, γνωρίζετε τα γεγονότα που τα προκαλούν. Για παράδειγμα, όταν διακόπτεται μια συνάντηση, παρατηρήστε τι συναισθήματα εμφανίζονται. Ή, όταν παίρνετε επαίνους για μια καλή δουλειά, προσέξτε πώς αισθάνεστε.

Όταν γνωρίζετε πλήρως τα συναισθήματά σας, μπορείτε να δείτε αυτά τα συναισθήματα και σε άλλους. Και είναι ευκολότερο για εσάς να είστε ευαίσθητοι στις διαθέσεις και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.


2. Συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους

Είναι εύκολο για εσάς να διαβάσετε άλλους ανθρώπους όταν αισθάνεστε συνδεδεμένοι με αυτούς. Το ανοιχτό πνεύμα και η ευχαρίστηση κρατούν τους ανθρώπους κοντά σας. Αισθάνονται άνετα στην παρουσία σας και καθορίζουν τις άμυνές τους.

Αναπτύξτε την ενσυναίσθηση ότι μπορείτε να μάθετε πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι. Μόλις νιώσετε τα συναισθήματά τους, είναι ευκολότερο να τους ακούσετε ενεργά. Μόλις είστε πλήρως συνδεδεμένοι με τους άλλους, σύντομα θα αισθανθείτε την ενέργειά τους καθώς και τη δική σας.

3. Να γνωρίζετε τη γλώσσα του σώματός σας

Η γλώσσα του σώματός σας είναι μια φυσική εκδήλωση των συναισθημάτων σας.
Όταν φοβάστε, μπορεί να ιδρώσετε. Όταν είστε τεταμένοι, μπορεί να αισθανθείτε τα νεύρα σας να τρέμουν. Είναι επειδή το σώμα και το μυαλό σας δεν είναι ξεχωριστές οντότητες. Δρουν ως ένα.

Μόλις μάθετε τα συνθήματα της γλώσσας του σώματός σας, τα αντιλαμβανόμαστε αμέσως και στους άλλους. Μπορείτε να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος των άλλων ανθρώπων μέσω της έκφρασης στο πρόσωπό τους. Η ανάγνωση μεταξύ των γραμμών είναι απαραίτητη, καθώς οι άνθρωποι, κατά καιρούς, λένε κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα αληθινά συναισθήματά τους.

4. Να είστε αντικειμενικοί

Κάθε άτομο είναι μοναδικό. Σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων ανθρώπων και γι αυτό είστε αντικειμενικοί στην προσέγγισή σας.

Μην εμπιστεύεστε τις δικές σας παρορμήσεις ή την εγγενή σοφία των συναισθημάτων σας. Η μάθηση για τους άλλους δεν τους κατανοεί μόνο. Πρέπει επίσης να εξετάσετε το αποτέλεσμα που έχετε σε άλλους ανθρώπους.

Να είστε ενήμεροι αν κάνετε τους ανθρώπους να αισθάνονται φοβισμένοι, ανόητοι, χαρούμενοι ή χαρούμενοι. Αυτό το βλέπετε όταν παραβλέπετε τις προσωπικές σας απόψεις και προκαταλήψεις. Και όταν υπάρχει κάτι που πρέπει να βελτιωθεί, το κάνετε.

5. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας

Μόλις είστε βαθιά συντονισμένοι με τον εαυτό σας, αναγνωρίζετε αμέσως το συναίσθημά σας.
Το ένστικτό σας σπάνια πηγαίνει στραβά και μπορεί να σας πει κάτι για κάποιο λόγο. Εμπιστευθείτε το.

Το να είσαι συναισθηματικά έξυπνος έρχεται με πρακτική και πολλή σκληρή δουλειά. Στο τέλος, αξίζει τον κόπο, ειδικά όταν μέσα από αυτό αναγνωρίζετε εύκολα την ενέργεια και τις σκέψεις άλλων γύρω σας.

Πηγή: kavalarissa.eu https://www.awakengr.com/

Εναλλακτικά

Tο τσάκρα της βάσης είναι ένα ενεργειακό κέντρο που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Όταν δονείται υπάρχει ένα ζωντανό κόκκινο χρώμα στην αύρα σας. Το τσάκρα της βάσης συνδέεται με την γειωμένη φυσική, συναισθηματική και ψυχική ευεξία.

Είναι γνωστό ως το πρώτο τσάκρα και έχει δυνατή σύνδεση με την επιβίωση, τα γενεαλογικά πρότυπα, την ασφάλεια, το φαγητό, τα χρήματα, την αγάπη κτλ. Το τσάκρα της βάσης κρατά την βάση της ζωής μας.

Η συνειδητή εργασία με το τσάκρα της βάσης μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην θεραπεία του μυαλού και της σωματικής σύνδεσης. Το τσάκρα της βάσης σας μπορεί να είναι κλειστό, ανοιχτό ή πάρα πολύ ενεργητικό, οπότε εδώ υπάρχουν κάποιες οδηγίες για να αξιολογήσετε το τι κάνει το τσάκρα σας.

Όταν το Τσάκρα της Βάσης είναι κλειστό

Ίσως νιώθετε εγκαταλελειμμένοι από τους γονείς, τους φίλους ή από τον σύντροφο σας. Αισθάνεστε συνεχώς πως δεν σας υπολογίζουν, βγαίνουν χωρίς εσάς και κρατείστε στη ζωή επιβιώνοντας. Ίσως έχετε σκέψεις που σχετίζονται με την έλλειψη χρημάτων ή φαγητού.

Νιώθετε πως δεν είστε συνδεδεμένοι με κανέναν κι έτσι ενεργείτε απότομα και αποτραβιέστε. Έχετε αρνητική άποψη για τον εαυτό σας, μισείτε το σώμα σας και λέτε πως δεν είστε καλοί έτσι όπως είστε.

Η κατάθλιψη, η έλλειψη αντοχής, το άγχος, η έλλειψη συγκέντρωσης και η ανησυχία είναι αυτά που νιώθετε καθημερινά.

Όταν το Τσάκρα της Βάσης είναι ανοιχτό

Νιώθετε πως είστε επιθυμητοί και ανήκετε στην οικογένεια ή στους φίλους σας. Είστε υγιείς, έχετε δυνατή σύνδεση με το σώμα σας και είστε ευτυχισμένοι με αυτό. Είστε οικονομικά ασφαλείς, διαχειρίζεστε τα χρήματα καλά με την σταθερή ροή του ότι έχετε ότι χρειάζεστε και θέλετε.

Όταν το Τσάκρα της Βάσης είναι υπερβολικά δραστήριο

Έχετε υλιστικές σκέψεις που θέτουν την αξία σας γι αυτά που έχετε. Ίσως αναπτύξετε υπερβολική σεξουαλικότητα, απληστία, θυμό, επιθετικότητα, ενοχλητική, ελεγκτική και παρορμητική συμπεριφορά. Σας είναι δύσκολο να αποδεχτείτε την αλλαγή και έχετε άκαμπτα όρια με τους ανθρώπους γύρω σας.

Αφού καθορίσετε πως είναι το τσάκρα σας, πάντα να έχετε στο μυαλό σας πως δεν είναι κάτι σταθερό. Έχετε την ικανότητα να αναπτύξετε το τσάκρα σας σε ένα ακμάζον, υγιές και ζωντανό ενεργειακό κέντρο. Με ισορροπημένο το τσάκρα της Βάσης, θα νιώθετε πιο ισορροπημένοι και ολοκληρωμένοι. Σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται, ανοιχτό, κλειστό ή υπερδραστήριο, αυτές οι συμβουλές θα σας καθοδηγήσουν.

Το να έχετε ανοιχτά και ισορροπημένα τσάκρα είναι ένας τρόπος ζωής που περιλαμβάνει καθημερινή εξάσκηση. Το τσάκρα της βάσης είναι η βάση όπου κάθονται όλα τα υπόλοιπα τσάκρα. Η διατήρηση της υγείας του τσάκρα της βάσης επιτρέπει στα άλλα να κερδίσουν ενέργεια από την δύναμη της ζωής. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έχετε ένα υγιές τσάκρα.

Πώς να τρέφεστε: Το τσάκρα της βάσης ενισχύεται με τις φυλετικές συνδέσεις.

Το να απολαύσετε ένα γεύμα με τους φίλους ή την οικογένεια σας έχει μια βαθιά επίδραση στη θεραπεία σας. Επίσης, η ευγνωμοσύνη πριν και κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να κάνετε κάθε μέρα το ταξίδι σας προς την υγεία και τη ζωτικότητα.

Όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι σημαντικά επειδή έχουν μια δόνηση που επηρεάζει τα ενεργειακά κέντρα στο φυσικό και συναισθηματικό μας σώμα.

Τι να τρώτε

Πάντα να επιλέγετε οργανικά!

Πρωτεΐνη Μεταλλικά στοιχεία

Κόκκινα φρούτα και λαχανικά

Λαχανικά με ρίζες

Η πρωτεΐνη έχει γειωμένη επίδραση και ενδυναμώνει το φυσικό σώμα. Χρησιμοποιείται σε όλο το σώμα από τα ζωτικά όργανα.

Οι φακές, το τόφου, τα μαύρα φασόλια, το κινόα, ο αμάρανθος, το γάλα σόγιας, ο αρακάς, οι αγκινάρες, οι σπόροι κάνναβης, οι σπόροι κολοκύθας, οι σπόροι τσία, το τέμπε, το γάλα κάνναβης, τα γιαπωνέζικα φασόλια edamame , το σπανάκι , τα μαυρομάτικα φασόλια, το μπρόκολο, το σπαράγγι, τα φασολάκια, τα αμύγδαλα, η σπιρουλίνα, το ταχίνι, τα ρεβίθια, η θρεπτική μαγιά και το φυστικοβούτυρο είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών.

Τα μεταλλικά στοιχεία είναι σταθερές ενώσεις από τον φλοιό της γης.

Το στοιχείο του τσάκρα της βάσης είναι η Γη και μια διατροφή πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία δημιουργεί σταθερότητα.

Όταν ένα σώμα λειτουργεί σωστά βρίσκεται σε ομοιόσταση. Το σώμα χρειάζεται μεταλλικά στοιχεία για συνεχή σταθερή κατάσταση.

Για παράδειγμα, το μεταλλικό ασβέστιο δημιουργεί δυνατά οστά και ένα υγιές σύστημα σκελετού, το οποίο είναι καίριο για τη συνολική ευεξία.

Τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα σε μεγάλα ποσά είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το νάτριο, το κάλιο, το χλώριο και το θείο.

Το σώμα χρειάζεται μικρά ποσά ιχνοστοιχείων.

Αυτά περιλαμβάνουν το σίδηρο, το μαγγάνιο, τον χαλκό, το ιώδιο, τον ψευδάργυρο, το κοβάλτιο, το φθόριο και το σελήνιο.

Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά βοηθούν το τσάκρα της βάσης με πολλούς υπέροχους τρόπους.

Το τσάκρα της βάσης είναι κόκκινο και το να τρώτε κόκκινα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του τσάκρα.

Τα περισσότερα κόκκινα λαχανικά και φρούτα είναι καλές πηγές βιταμίνης C. Το τσάκρα της βάσης συνδέεται με τα κόκκαλα, το δέρμα και τα επινεφρίδια που όλα χρειάζονται βιταμίνη C για να ευδοκιμήσουν

Τα κόκκινα μήλα, οι φράουλες, τα ρόδια, τα κεράσια, οι ντομάτες, το κόκκινο λάχανο, τα παντζάρια και πολλά άλλα είναι πολύ ευεργετικά. Τα λαχανικά με ρίζες είναι ζωτικός πόρος επειδή μεγαλώνουν στο έδαφος της Γης.

Η γειωμένη και σταθερή ενέργεια της Γης είναι μέσα στα λαχανικά.

Το να τρώτε λαχανικά όπως πατάτες, παντζάρια, καρότα, κρεμμύδια και σκόρδο μπορούν να έχουν θετική επίδραση στο τσάκρα της βάσης. Όπως και το τσάι από ρίζα πικραλίδας χωρίς καφεΐνη έχει καταπραϋντική επίδραση σε αυτό το τσάκρα.

Η συνταγή πιάτων για το Τσάκρα της Βάσης χρησιμοποιεί όλα αυτά τα λαχανικά συμπεριλαμβανομένου και του κόκκινου παντζαριού!

Αυτό το νόστιμο και ικανοποιητικό πιάτο θα προωθήσει την υγεία στο τσάκρα της βάσης.

Συστατικά

6 μεσαία παντζάρια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια 3 γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 μεσαία σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη Αλάτι Πιπέρι Έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού ή ελαιόλαδο (επιλογή σας) Εξοπλισμός:

Φούρνος Χρονόμετρο Αλουμινόχαρτο Ταψί Μπολ Ξύλινη κουτάλα Πιρούνι 1 κουταλάκι του γλυκού

Οδηγίες

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο για ομαλό μαγείρεμα και εύκολο καθαρισμό. Τοποθετήστε τα κομμάτια των παντζαριών στο μπολ και προσθέστε ½ κουταλιά της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 πιπέρι πάνω από τα παντζάρια.

Επικαλύψτε τα παντζάρια με λάδι χρησιμοποιώντας την ξύλινη κουτάλα και ανακατέψτε. Τοποθετήστε τα παντζάρια στο ταψί, βάλτε τα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε τα για 15 λεπτά. Ενώ αυτά μαγειρεύονται προσθέστε τις κομμένες γλυκοπατάτες, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο στο μπολ.

Καλύψτε τα λαχανικά με ½ κουταλιά της σούπας λάδι, 1 κουταλάκι αλάτι και πιπέρι. Ξανά χρησιμοποιήστε την ξύλινη κουτάλα για να ανακατέψετε.

Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια. Προσθέστε τα λαχανικά από το μπολ στο ταψί. Προσθέστε ένα στρώμα αλουμινόχαρτου πάνω από το ταψί για να καλύψει την κορυφή.

Τοποθετήστε το καλυμμένο ταψί στο φούρνο για 45 λεπτά. Όταν περάσουν τα 45 λεπτά, βγάλτε το ταψί, τοποθετήστε το σε μια επιφάνεια και αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο. Να είστε πολύ προσεκτικοί επειδή το πιάτο και τα λαχανικά θα είναι πολύ ζεστά.

Με το πιρούνι πιέστε τα παντζάρια και τις γλυκοπατάτες και για να βεβαιωθείτε πως είναι μαλακά. (Αν δεν είναι, ξανά σκεπάστε το ταψί, βάλτε το πάλι στον φούρνο και ελέγχετε κάθε 10 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο).

Όταν είναι μαλακά, κλείστε το φούρνο, βγάλτε το αλουμινόχαρτο και αφήστε τα λαχανικά να κρυώσουν για 10 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά, χρησιμοποιήστε την ξύλινη κουτάλα για να βάλετε τα λαχανικά σε ένα πιάτο.

Σερβίρετε το πιάτο και απολαύστε τα οφέλη από το θρεπτικό τσάκρα της βάσης.

Μετάφραση, επιμέλεια: Μάγεια Τ. awakengr.com via thespiritscience.net

awakengr.com

Εναλλακτικά

Παραθέτουμε τα γεγονότα ακριβώς όπως έχουν. Είναι καλύτερο για τους ανθρώπους να γνωρίζουν όλη την αλήθεια. Εμείς τιμούμε τους ανθρώπους με όλη την αλήθεια γιατί εμπιστευόμαστε τον θεό μέσα τους.


Θα γυρίσουμε στην φράση: “Κάθε ανθρώπινο πλάσμα είναι ενωμένο με το είδος της δημιουργίας που αντιστοιχεί στην συνειδητότητα του”. Αυτό σημαίνει, πως το πλάσμα που φέρει το ανάλογο φως είναι ενωμένο με την διάσταση που του αναλογεί. Σημαίνει όμως επίσης, πως όλα τα πλάσματα πάνω στη γη συνδέονται με την διάσταση που τους αναλογούν. Η γη δεν είναι η διάσταση που φιλοξενεί τους ανθρώπους που φέρουν ακέραια το φως. Εφόσον όλα τα τα ανθρώπινα πλάσματα φέρουν το φως και το σκοτάδι ταυτόχρονα, σημαίνει ότι συνδέονται με πολλές “δημιουργίες” ταυτόχρονα. Όλα τα μέρη μέσα στον άνθρωπο που είναι αφώτιστα φέρουν ενέργεια. Τα αφώτιστα μέρη είναι υπαρκτά με ένα τρόπο που ίσως δεν κατανοείς. Δεν είναι υλικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την ύλη αλλά έχουν συμπύκνωση και καταλαμβάνουν χώρο μέσα στην ύπαρξη. Όπως οι αγαθές ενέργειες έχουν σύνδεση με αγαθούς “κόσμους”, οι αρνητικες ενέργειες έχουν σύνδεση με αρνητικούς “κόσμους”.

Η συχνότητα της συνείδησης η οποία ηχεί μέσα στο ανθρώπινο πλάσμα τον ενώνει σε μια μεγάλη συμπυκνωμένη περιοχή ίδια συχνότητας. Κάθε σκέψη μέσα στον άνθρωπο τον ενώνει με όλους τους ανθρώπους που κάνουν τις ίδιες σκέψεις. Κάθε αίσθηση μέσα σε αυτόν τον ενώνει με τους ανθρώπους που κάνουν τις ίδιες αισθήσεις. Ανάλογα με την σκέψη ή την αίσθηση που φιλοξενεί ένα ανθρώπινο πλάσμα, ανάλογος θα είναι και ο μεγάκοσμος στον οποίο ανήκει. Όλα τα πλάσματα στην αντίθεση είναι δικτυωμένα με αυτούς τους μεγάκοσμους. Είναι συνδεδεμένα με δημιουργίες, οι οποίες ανταποκρίνονται στο σήμα που οι ίδιοι στέλνουν. Οι σκέψεις, αισθήσεις και ότι άλλο χαρακτηρίζει ένα ανθρώπινο πλάσμα έχουν συγκεκριμένη παλμοδόνηση. Αυτή η παλμοδόνηση στέλνει σήμα και δικτυώνεται στον κόσμο που ανήκει.


Κάθε άνθρωπος γίνεται το αποτέλεσμα της συνείδησης μέσα του. Αυτή η κατάσταση συνείδησης είναι η προσωπική του δημιουργία. Αυτή η προσωπική του δημιουργία είναι το κράμα πολλών ενεργειακών εκπομπών. Μέσα σε αυτήν την προσωπική δημιουργία υπάρχει το παρελθών και το κάρμα του. Αυτή η προσωπική του δημιουργία αποτελείται όχι μόνο από το επίπεδο της συνείδησης του αλλά και τις παλιές του πράξεις. Κάθε άνθρωπος ενώ φαίνεται ότι ζει στο παρόν, μεταφέρει μέσα σε αυτόν το παρελθόν του. Αυτό το παρελθόν ζει στο παρόν και έχει συμπυκνωμένη μορφή. Ταυτόχρονα η προσωπική του δημιουργία τον ενώνει, ακόμα και αν δεν το ξέρει, με μια μεγαλύτερη δημιουργία η οποία είναι συναφής με αυτό που συμβαίνει μέσα του. Όλα όσα συμβαίνουν στον άνθρωπο είναι απλά μια μικρογραφία μιας μεγαλύτερης δημιουργίας. Όλα όσα έχουν σχέση με το παρελθόν ζουν ταυτόχρονα στο παρόν. Όπως μια παλαιά υπόσχεση υπηρεσίας στο φως έχει αιώνια ισχύ, με τον ίδιο τρόπο έχουν ισχύ όλες οι πράξεις ή υποσχέσεις οι οποίες στερούνται συμπόνιας.

Κάθε άνθρωπος είναι η μικρογραφία μιας μεγαλύτερης ύπαρξης. Εάν η ανώτερη βαθμίδα ύπαρξης είναι ο Θεός ή το Αγαθόν, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ενωμένοι με αυτή την δημιουργία. Κάθε πλάσμα είναι ενωμένο με την δημιουργία που αντιστοιχεί σε αυτό. Εάν κάθε ανθρώπινο πλάσμα επικοινωνεί με το αντίστοιχο σύστημα της πραγματικότητας μέσα του, τότε αυτό τον κάνει εν δυνάμει…εχθρό του φωτός. Το παρελθόν του και τα ασυνείδητα μέρη μέσα σε αυτόν, τον κάνουν εχθρό του φωτός. Ίσως ο ίδιος να μην το γνωρίζει αλλά αυτό ακριβώς γίνεται. Ο εσωτερικός πόλεμος επικράτησης σκοταδιού και φωτός συμβαίνει μέσα σε κάθε άνθρωπο. Αυτός ο πόλεμος λειτουργεί μέσα από την συγχώνευση αντίθετων ενεργειών και την τάση επικράτησης ενός στοιχείου. Όπως κάποια μέρη μέσα στον άνθρωπο συνδέονται με το φως κάποια άλλα μέση, συνδέονται με το σκοτάδι.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ελένης Ιεροδιακόνου “Φως και Χρόνος” , εκδόσεις Ι.Ε. Αρχέγονο.

https://www.awakengr.com/

Εναλλακτικά


Ακόμη και αν το σύμβολο του γιν και γιανγκ σας είναι οικείο, μπορεί να μην γνωρίζετε το πραγματικό του νόημα. Η θεωρία του γιν και του γιανγκ είναι μια Κινεζική φιλοσοφία. Το γιν και το γιανγκ αντιπροσωπεύουν το σύμπαν, το οποίο προκύπτει από την χαοτική ενέργεια Wuji. Αυτή ενέργεια μπορεί να δώσει τάξη ή Tai Ji. Έτσι το σύμβολο του γιν και γιανγκ αντιπροσωπεύει την θεωρία της δημιουργίας ή το “big bang.”

Η αλληλεξάρτηση του γιν και του γιανγκ απεικονίζεται από την καμπύλη γραμμή του συμβόλου. Η πιο μοντέρνα εκδοχή του συμβόλου έχει την προσθήκη μιας λευκής και μαύρης τελείας, η οποία δείχνει τη δυνατότητα της εσωτερικής μεταμόρφωσης.

Η φιλοσοφία πίσω από το σύμβολο γιν και γιανγκ
Στην αρχαία Κινεζική φιλοσοφία, το γιν και το γιανγκ είναι η ιδέα της δυαδικότητας, που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι αντίθετες δυνάμεις μπορεί να είναι συμπληρωματικές, αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες στο φυσιολογικό κόσμο.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με το σύμβολο του γιν και του γιανγκ είναι ότι το μαύρο κομμάτι έχει μια μικρή λευκή τελεία και το λευκό κομμάτι έχει μια μικρή μαύρη τελεία. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή το χάος μπορεί να οδηγήσει στην τάξη. Αυτό είναι επαναστατικό κατά κάποιο τρόπο. Αλλά με την ίδια λογική, η τάξη μπορεί να γίνει ξαφνικά χάος. Όσο και αν φαίνονται αντικρουόμενα αυτά τα δύο πράγματα, υπάρχει κατά κάποιο τρόπο μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό στο σύμβολο του γιν και του γιανγκ είναι η γραμμή ανάμεσά τους. Αυτή δείχνει ότι η ιδανική κατάσταση για κάθε άνθρωπο δεν είναι ούτε το χάος ούτε η τάξη , γιατί όταν όλα είναι σε τάξη μοιάζουν απολυταρχικά και αν είναι σε χάος τότε κυριαρχεί ο φόβος και ο συναισθηματικός πόνος.

Τότε ποια είναι η ιδανική κατάσταση; Είναι η λεπτή διαχωριστική γραμμή, όπου το ένα πόδι είναι στην τάξη σταθερό και το άλλο στο χάος, έτσι νέα και μεταμορφωτικά πράγματα μπορεί να συμβούν. Το νευρικό μας σύστημα βασικά μας δείχνει πότε είμαστε εκεί όταν έχουμε ενδιαφέρον για όσα κάνουμε. Όταν κάνουμε πράγματα που μας ενδιαφέρουν, αυτό είναι μια ασυνείδητη διαδικασία, μόνο τότε έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε την ισορροπία.

Το νόημα πίσω από το γιν και το γιανγκ
Το γιν και το γιανγκ είναι μια δυναμική ισορροπία αντίθετων αλλά συμπληρωματικών και αλληλένδετων δυνάμεων, γνωστό ως chi. Η αρχή του γιν και του γιανγκ είναι ότι σε όλα υπάρχει δυαδικότητα. Επομένως, υπάρχει ένα στοιχείο του μη φυσικού κόσμου, το οποίο δεν το βλέπουμε αλλά το νιώθουμε, μας περιβάλλει συνεχώς.

Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την αληθινή προέλευση του συμβόλου καθώς εμφανίστηκε στη Νεολιθική Εποχή. Το σύμβολο γιν-γιανγκ έκανε την εμφάνιση του στο Βιβλίο των Αλλαγών, που αποτελεί ένα κλασικό έργο της κινεζικής φιλοσοφίας.

Αυτή η θεωρία κάνει την εμφάνισή της στη βιβλιογραφία στη διάρκεια της δυναστείας των Yin και Zhou, μια χρονική περίοδος που σηματοδότησε την αρχή του Κομφουκιανισμού και του Ταοϊσμού. Έτσι, το γιν και το γιανγκ έχει τις ρίζες του σε πολλές σχολές σκέψεις και παραδείγματα μπορούμε να βρούμε παντού.

Τι συμβολίζει το γιν;
Το γιν συμβολίζει την γειωμένη γήινη ενέργεια, το κρύο, το σκοτάδι και έχει άμεση σχέση με το φεγγάρι, τους ωκεανούς. Συμβολίζει την θηλυκή ενέργεια.

Οι γυναίκες συνδέονται με το γιν επειδή ο εμμηνορροϊκός κύκλος τυπικά διαρκεί 28 μέρες, όπως ο κύκλος του φεγγαριού. Στην Κινεζική φιλοσοφία, η “ουσία” που προκαλεί την έμμηνο ρύση έχει την ονομασία Tian Gui, ή ουράνιο νερό, και αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε κορίτσι που έχει πλέον την ικανότητα να κάνει παιδιά, είναι γυναίκα. Ο συνδυασμός του γιν και του γιανγκ έχει τη δυνατότητα της ζωής.

Το γιν αντιπροσωπεύει το χειμώνα, ενώ το γιανγκ το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο είναι περισσότερο γιν από το καλοκαίρι, αλλά περισσότερο γιανγκ από το χειμώνα. Γενικά το γιν έχει μια σχέση με τα εξής:

Στοχασμό
Συστολή
Ηρεμία
Χαλαρότητα
Ησυχία
Τι συμβολίζει το γιανγκ;
Το γιανγκ αντιπροσωπεύει τον ήλιο, είναι φωτεινό, εκδηλωτικό και απερίσκεπτο μερικές φορές. Συνδέεται με την αρσενική ενέργεια. Το γιανγκ έχει σχέση με τα εξής:

Πράξη
Επέκταση
Εξέλιξη
Ζέστη
Κίνηση
Παραδείγματα γιν και γιανγκ:

Φως και σκοτάδι: η ιδέα του γιν και του γιανγκ μπορεί να εφαρμοστεί στον κύκλο φως και σκοταδιού. Το γιν είναι η σκιά ενώ το γιανγκ ο ήλιος.

Στοιχεία της φύσης: η θεωρία του γιν και του γιανγκ μπορεί να εφαρμοστεί στα πέντε στοιχεία της φύσης, γνωστά ως “Wu Xing” που περιλαμβάνουν τη φωτιά, το ξύλο, τη γη, το μέταλλο και το νερό. Όπως το γιν και το γιανγκ , αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε ένα κύκλο ζωής, θανάτου και αναγέννησης.

Μαγνητικά πεδία: οι μαγνήτες αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα γιν και γιανγκ. Η μία πλευρά είναι η βόρεια και η άλλη η νότια. Μόνο όταν αυτές οι δύο πλευρές τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη μπορούν να συγχρονιστούν.

Τι συμβαίνει όταν το γιν και το γιανγκ είναι εκτός ισορροπίας;
Το γιν και το γιανγκ έχουν πάντα μια συγκριτική σχέση. Δεν μπορεί να υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Κάτι μπορεί να είναι περισσότερο γιν από ότι γιανγκ (δεν μπορεί να είναι μόνο γιν ή γιανγκ). Το γιν και το γιανγκ μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει μια φυσική τάξη στο σύμπαν και η παραγωγικότητα προέρχεται από την αρμονία. Όταν η αρμονία διασπαστεί ,τα προβλήματα και οι ασθένειες εμφανίζονται.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μας δείχνουν τι μπορεί να συμβεί όταν το γιν και το γιανγκ είναι εκτός ισορροπίας.

Στο φενγκ σούι:

Η θεωρία του γιν και του γιανγκ υπάρχει στο φενγκ σούι, την τέχνη και την επιστήμη της τοποθέτησης. Είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σχέδιο διακόσμησης του σπιτιού, το φενγκ σούι μεταφράζεται σε αέρας και νερό, με τον αέρα να αντιπροσωπεύει το γιανγκ και το νερό το γιν.

Όταν τα στοιχεία του γιν και του γιανγκ είναι σε ισορροπία στο περιβάλλον, υπάρχει καλή ροή της ενέργειας που προάγει την υγεία, την ευεξία και την μακροζωία. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, το περιβάλλον σας μπορεί να μοιάζει βαρετό και να μην σας εμπνέει.

Στη σχέση μας με τη φύση:

Ο πλανήτης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ισορροπίας ανάμεσα στο γιν και στο γιανγκ. Ωστόσο, καθώς οι άνθρωποι μολύνουν τη φύση και αυτό παρεμβαίνει στη θερμοκρασία του πλανήτη, καταστρέφουν την ισορροπία.

Όταν καταστρέφουμε τη φύση, καταστρέφουμε τον εαυτό μας. Θα ήταν καλύτερο να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας ανάλογα με την εποχή και τον κύκλο της φύσης, αντί να πηγαίνουμε εναντίον της.

Στην Κινεζική ιατρική:

Η ιδέα του γιν και του γιανγκ είναι το φιλοσοφικό πλαίσιο της Κινεζικής ιατρικής. Όλα τα όργανα και οι μεσημβρινοί έχουν ενέργεια γιν και γιανγκ.

Στην Κινεζική ιατρική, συγκεκριμένα νοσήματα επικρατούν στη διάρκεια των διαφορετικών εποχών, που αντιστοιχούν σε ανισορροπία του γιν και του γιανγκ μέσα στο σώμα.

Πώς μπορούμε να βρούμε την ισορροπία;
Πολλές πτυχές του δυτικού πολιτισμού παρεμβαίνουν στην ισορροπία του γιν και του γιανγκ, κάνοντας τη ζυγαριά να γέρνει προς το γιανγκ. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να επαναφέρουμε την ισορροπία:

Κάνουμε προτεραιότητα την ξεκούραση
Όταν μένουμε ως αργά ξύπνιοι τότε επιβαρύνουμε το γιανγκ. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό ενεργοποιείται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που απλώς ανεβάζει περισσότερο την ενέργειά μας και διαιωνίζει περαιτέρω την ανισορροπία.

Με τον καιρό , η υπερβολική γιανγκ ενέργεια παρεμβαίνει στο βιολογικό ρολόι του σώματος, τον κιρκάδιο ρυθμό, και έτσι γινόμαστε πιο επιρρεπείς στις ασθένειες.

Μην πιστεύετε στο μύθο που λέει ότι η παραγωγικότητα σημαίνει να κοπιάζετε συνεχώς, να ξεπερνάτε τα όριά σας και να παραμελείτε τις φυσικές σας ανάγκες για ξεκούραση και αναζωογόνηση. Ποτέ μην υποτιμάτε την σημασία της ξεκούρασης για το σώμα και το μυαλό.

Κάνουμε άσκηση, αλλά όχι σε βάρος του ύπνου
Η άσκηση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να παραμείνουμε υγιείς. Αλλά τα προβλήματα ξεκινούν όταν θυσιάζουμε τον ύπνο για να κάνουμε άσκηση ή μετά από την δουλειά μπροστά από τον υπολογιστή θέλουμε να κάνουμε βαριά άσκηση.

Αυτές οι προσεγγίσεις για την άσκηση είναι αντιπαραγωγικές. Ουσιαστικά, είναι η συνταγή για τραυματισμούς. Αντί για αυτό, καλό είναι να κινούμαστε όλη την ημέρα και να γνωρίζουμε τις ανάγκες του σώματός μας πριν επιλέξουμε μια συγκεκριμένη μορφή άσκησης.

Τρώμε απλά και υγιεινά
Η διατροφή που δεν περιλαμβάνει λίπος, υδατάνθρακες και ζάχαρη είναι μια ακραία επιλογή και τελικά μας προκαλεί περισσότερο άγχος. Μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την διατροφή, είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες μας, να επιλέγουμε φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή και να μην καταναλώνουμε επεξεργασμένες τροφές.

Βρίσκουμε χρόνο για γιν δραστηριότητες μέσα στην ημέρα
Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας είναι τόσες πολλές (ενέργεια γιανγκ) που συχνά δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαμβάνει την παρούσα στιγμή. Για να βρούμε την ισορροπία είναι σημαντικό να βάλουμε στο πρόγραμμά μας περισσότερες γιν δραστηριότητες όπως τα διαλλείματα στα οποία μπορούμε να φάμε, να διαλογιστούμε και να βρούμε το κέντρο μας.

Δημιουργούμε μια ρουτίνα ύπνου
Όταν ο ήλιος πέφτει, μπορούμε να κάνουμε περισσότερες γιν δραστηριότητες, να φάμε ένα όμορφο δείπνο, να κλείσουμε τα φώτα και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Ένα χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο και η ευγνωμοσύνη συμβάλλουν σημαντικά στην ηρεμία μας. Η ευγνωμοσύνη χρειάζεται εξάσκηση και είναι μια γιν δραστηριότητα. Όταν τελειώνουμε την ημέρα μας με ευγνωμοσύνη μπορούμε να κοιμηθούμε πιο ήσυχα.

Μπορούμε να βρούμε την ισορροπία μας
Το γιν και το γιανγκ είναι μια αρχαία Κινεζική φιλοσοφία που μας υπενθυμίζει ότι η ισορροπία είναι το κλειδί της ευημερίας. Εξισορροπώντας τις αντίθετες αλλά συμπληρωματικές δυνάμεις του γιν και του γιανγκ, μπορούμε να έχουμε καλύτερη υγεία. Ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ, η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και το LIFE COACHING είναι μέθοδοι που συμβάλλουν στην ισορροπία στην ψυχή και στο σώμα. https://www.therapia.gr/

Εναλλακτικά

«Όταν μια πόρτα ευτυχίας κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Αλλά συχνά κοιτάμε τόσο πολύ την κλειστή πόρτα που δεν βλέπουμε αυτή που έχει ανοίξει».
Helen Keller


Κανείς δεν μπορεί να ζήσει ταυτόχρονα σε δύο μέρη. Είτε προχωράς μπροστά, είτε γίνεσαι ένας όμορφος σελιδοδείκτης που μένει για πάντα στο πιο οδυνηρό κεφάλαιο ενός βιβλίου. Αλλά κι αυτό ακόμα είναι μια επιλογή που απαιτεί ανάληψη προσωπικής ευθύνης.

Πριν αναφερθώ στα σύμπαντα και τις απεριόριστες δυνατότητες που μας περιμένουν, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις πόρτες που δεν έχουμε κλείσει.

Τι σημαίνει πραγματικά το τέλος ενός κεφαλαίου, η εγκατάλειψη μιας θέσης εργασίας ή ο τερματισμός μιας σχέσης;

Σημαίνει, πάνω απ’ όλα, να ξέρουμε πώς να αφήνουμε, πώς να απελευθερώνουμε, κάτι για το οποίο κανείς δεν μας έχει προετοιμάσει. Έχουμε πειστεί από την κοινωνία ότι πρέπει να έχουμε τα πάντα χωρίς να εγκαταλείπουμε τίποτα. Ωστόσο αν σκεφτούμε αυτή τη λεπτή πράξη γενναιότητας για μια στιγμή, θα συνειδητοποιήσουμε πως η εξέλιξη μας, η ωριμότητα και η απόκτηση μιας ορισμένης ποιότητας ζωής περιλαμβάνει το να μάθουμε να κλείνουμε πόρτες, όλες τις πόρτες που δεν εξυπηρετούν πλέον τον ανώτερο σκοπό της ψυχής μας και την Αλήθεια μας.

Ο ανώτερος εαυτός μας θέλει να μας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι γεμάτο από αγάπη και φως. Και η δύναμή μας είναι η εμπιστοσύνη στη ροή και στο ανώτερο θεϊκό σχέδιο. Το ζητούμενο είναι επιτρέπεις να εμπιστευτείς; Επιτρέπεις να βαδίσεις στο μονοπάτι για το οποίο είσαι προορισμένος και υπηρετεί έναν ανώτερο σκοπό που η ίδια η ψυχή σου επέλεξε για να λάμψει;

Η ζωή μάς υποχρεώνει να παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις για να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε. Ωστόσο, αν δεν τολμήσουμε να περάσουμε αυτά τα κατώφλια πηγαίνοντας ενάντια σε πράγματα που μας πληγώνουν, μας κρατάνε στάσιμους, μας φυλακίζουν και μας φθείρουν, είτε από συνήθεια, είτε από προσκόλληση, είτε από ξεβόλεμα, είτε από εμμονή, είτε από έλεγχο, είτε από δειλία, το μόνο πράγμα που αφήνουμε να φύγει μακριά είναι η δική μας ευτυχία.


Καθετί συμβαίνει έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να συμβεί με κρυμμένες ευλογίες που σύντομα θα κατανοήσουμε. Μερικές φορές αυτό που φαίνεται «πρόβλημα» ή «κλειστή πόρτα» είναι μεταμφιεσμένη απάντηση σε μια προσευχή. Όταν ζητάς βοήθεια ή προσεύχεσαι για τις βαθύτερες επιθυμίες της καρδιάς σου, ο ουρανός μπορεί να διαλύσει το παλιό που δεν σε εξυπηρετεί πλέον για να κάνει χώρο για το νέο και το πιο κατάλληλο. Και είναι αλήθεια πως στο σύμπαν δεν αρέσουν τα κενά. Μόλις εσύ επιτρέψεις στο χώρο να ελευθερωθεί θα εισέλθει η νέα ροή ενέργειας να αντικαταστήσει το παλιό.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα επιτρέψεις στο νέο και πιο συμβατό και πιο κατάλληλο να έρθει σε εσένα. Καθώς πολλές φορές ο φόβος της αλλαγής, το ξεβόλεμα, η προσκόλληση δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε αυτό που δεν λειτουργεί πλέον και επιδιώκουμε να το συντηρούμε πεισματικά με τις σκέψεις μας, με τα συναισθήματα μας, με την ενέργεια μας.

Όμως όσο περισσότερο αντιστέκεσαι στην αλλαγή τόσο περισσότερο θα πονάς. Για πόσο ακόμα θέλεις να πονάς; Δεν βαρέθηκες να πονάς;
Ξεκίνα να κανείς χώρο γι’ αυτά που προσευχήθηκες!
Καλοδέξου το νέο! Επίτρεψε του να έρθει αβίαστα. Βάλε τα καλά σου για να το υποδεχτείς. Καλωσόρισε το. Με το πιο φωτεινό σου χαμόγελο. Φόρεσε το πιο ακτινοβόλο σου φως και καλοδέξου το!

Δεν πονάει η αλλαγή καθαυτή. Η αντίσταση στην αλλαγή πονάει. Από την άλλη μεριά η θετική στάση σου στην αλλαγή θα προσελκύσει τις νέες θετικές καταστάσεις και ένα νέο επίπεδο πνευματικής κατανόησης.
Παράδωσε στο σύμπαν την ψευδαίσθηση του ελέγχου που είχες και εμπιστεύσου την ανώτερη σοφία δηλώνοντας από μέσα σου για εσένα: «Η δύναμη μου είναι η εμπιστοσύνη στη ροή. Είμαι πλήρης. Είμαι ευτυχής. Είμαι ευγνώμων».

Και μην ξεχνάς ποτέ, είσαι ένα αγαπημένο παιδί του Θεού. Επίτρεψε από σήμερα και κάθε μέρα στο φως της θεϊκής αγάπης να ρέει μέσα από εσένα. Δέξου την θεϊκή αγάπη με εμπιστοσύνη, ανοίξου στις απεριόριστες δυνατότητες. Άνοιξε τα χέρια σου και πες: «Δέχομαι να λάβω ευλογίες φωτός και αγάπης! Είμαι ανοιχτος-η! Δέχομαι! Είμαστε ένα! Ελευθερία, Αγάπη, Φως, ευλογίες, εμπιστοσύνη. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ».
Νιώσε μέσα σου τη χαρά, την πίστη, την θεϊκή αγάπη και την γαλήνη αυτή τη φορά επαυξημένα με μια ανώτερη κατανόηση ενός πνευματικού πυρήνα.

Ήρθες εδώ για να λάμψεις. Δεν είναι πραγματικά υπέροχο;

Φιλιππίδου Αγάπη
Υπνοθεραπεύτρια, Spiritual Coach,
Ενεργειακή Θεραπεύτρια

https://www.awakengr.com/

Εναλλακτικά

Παραδοσιακά στις ανατολικές χώρες η γιόγκα ήταν και είναι κάτι περισσότερο από έναν ακόμα τρόπο εκγύμνασης του σώματος. Είναι τρόπος ζωής που έπρεπε να αφορά όλες τις κουλτούρες. Η φιλοσοφία της γιόγκα έχει τις ρίζες της σε μια βαθιά κουλτούρα πρόληψης και υγείας που εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα και αυτό εξηγεί γιατί πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο προτιμούν τη γιόγκα. Αυτή η αρχαία μορφή άσκησης επικεντρώνεται στη δύναμη, την ευλυγισία και την αναπνοή για την ενίσχυση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας. Εναρμονίζει το ανθρώπινο σώμα ως το ΌΛΟΝ. Τα κύρια χαρακτηριστικά της γιόγκα είναι οι στάσεις (asanas) που έχουν δημιουργηθεί για να εξισορροπούν την ροή της ενέργειας στο σώμα μας.

Πώς όμως εξισορροπούμε τη ροή ενέργειας στο σώμα μας κάνοντας γιόγκα;

Η ενέργεια του ανθρώπου κυκλοφορεί μέσα στο σώμα σε ειδικά κανάλια που ονομάζονται μεσημβρινοί. Αυτά τα κανάλια σχηματίζουν ένα ενεργειακό δίκτυο. Εάν το δίκτυο διαταραχθεί, θα παρουσιαστούν επιπλοκές, το σώμα δεν θα λειτουργεί πλέον με αρμονία. Πάνω σε αυτά τα κανάλια υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία μέσα από τα οποία γίνεται η επικοινωνία με τον μεσημβρινό. Δηλαδή είναι τα « κουμπιά» τόσο για την προς τα έξω έκφραση του μεσημβρινού είτε με τη μορφή συμπτωμάτων είτε όχι, αλλά και την προς τα έσω παρέμβαση στον μεσημβρινό.

Ένας μεσημβρινός αντιστοιχεί σε κάθε όργανο και κάθε ζευγάρι μεσημβρινών είναι 1 ζευγάρι yin -yang

Μεσημβρινός του πνεύμονα (yin) | Μεσημβρινός του παχέος εντέρου(yang) Μεσημβρινός του σπληνός (yin) | Μεσημβρινός του στομάχου (yang)
Μεσημβρινός της καρδιάς (yin) | Μεσημβρινός του λεπτού εντέρου (yang)
Μεσημβρινός του νεφρού (yin) | Μεσημβρινός της ουροδόχου κύστεως (yang)
Μεσημβρινός του περικαρδίου (yin) | Μεσημβρινός του τριπλού θερμαστή (yang)
Μεσημβρινός του ήπατος (yin) | Μεσημβρινός της χοληδόχου κύστεως (yang)

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν διαταραχθεί ένας μεσημβρινός;

Για παράδειγμα ο μεσημβρινός του στομάχου εκτός από πολλές άλλες λειτουργίες, παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη του φαγητού. Χρησιμοποιεί ενέργεια για τη μεταφορά τροφής από το σπλήνα στο έντερο. Τα μπλοκαρίσματα σε αυτό το μεσημβρινό συχνά έχουν ως αποτέλεσμα και πεπτικά προβλήματα (π.χ. έλκος στομάχου) εκτός των άλλων ανισορροπιών. Το μπλοκάρισμα ενός ή περισσοτέρων μεσημβρινών μπορεί να εμφανιστεί σε ποικίλες μορφές επηρεάζοντας τη σωματική , την πνευματική αλλά και την συναισθηματική μας κατάσταση. Η γιόγκα συνδυάζει την αρχαία γνώση των ενεργειακών συστημάτων μας που προέρχονται και από την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική με ειδικά προσαρμοσμένες asanas που βοηθούν εξαιρετικά στην εναρμόνιση των μεσημβρινών απελευθερώνοντας τυχόν μπλοκαρίσματα. Για κάθε μεσημβρινό υπάρχει μια επιλογή συγκεκριμένων asanas που στοχεύoυν στο ξεμπλοκάρισμα , την ελεύθερη ροή της ενέργειας , που έχει ως αποτέλεσμα τα βέλτιστα επίπεδα στην υγεία μας.

Οι nadis δηλαδή οι μεσημβρινοί, περιγράφηκαν από τους Ινδούς γιόγκι και δεν είναι τυχαία η παρακάτω φράση όπως αποτυπώθηκε από τον διάσημο δάσκαλο γιόγκα B.K.S. Iyengar

“ Η ΓΙΟΓΚΑ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΜΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΙ.”

B.K.S. IYENGAR

Υπάρχει και η άποψη ότι με την γιόγκα ενεργοποιούμε μόνο μυϊκές ομάδες. Πόσο αλήθεια είναι αυτό;

Η γιόγκα επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση σημείων του σώματος που διαπερνούν οι μεσημβρινοί. Το σώμα αποτελείται σε μεγάλο μέρος από περιτονία (συνδετικός ιστός). Κάθε όργανο και ιστός στο σώμα συγκρατείται από την περιτονία. Η γιόγκα μπορεί να ενεργοποιήσει την περιτονία στο σώμα εξισορροπώντας την ενέργεια των εσωτερικών οργάνων και είναι ένας από τους τρόπους που απομακρύνει τυχόν εμπόδια στους μεσημβρινούς μας.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν στην υγεία σας κάνοντας λίγα λεπτά yoga την ημέρα;

Kατά καιρούς έχουν εμφανιστεί πολλές διαφορετικές μέθοδοι άσκησης , αλλά ουσιαστικά κανένα άλλο πρόγραμμα δεν έχει αντέξει στο χρόνο όσο η γιόγκα (πάνω από 5.000 χρόνια). Και αυτό γιατί η γιόγκα δεν στοχεύει μόνο στην ενίσχυση και εκγύμναση των μυών δηλαδή μόνο το σωματικό επίπεδο, αλλά συνδυάζει την ολιστική «προπόνηση» του μυαλού ,ψυχής κ σώματος ταυτόχρονα. Ο μοναδικός αυτός συνδυασμός βοηθάει στην εναρμόνιση όλων των πεδίων ώστε μαζί με ένα υγιές σώμα να υπάρχει και ανάλογη πνευματική ανύψωση. Άλλωστε όλοι οι αρχαίοι λαοί (συμπεριλαμβανομένων και των αρχαίων Ελλήνων) μέσα από την δική του φιλοσοφία ο καθένας, δήλωνε ότι « το σώμα είναι ο Ναός της Ψυχής». (Πλάτωνας)

Τι έχουν δείξει επιστημονικές έρευνες για τα οφέλη της γιόγκα σε επίπεδα βελτίωση ευεξίας;

Μελέτες έχουν δείξει οφέλη της γιόγκα σε συνολική εικόνα για τον οργανισμό , συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του άγχους, της ψυχικής – συναισθηματικής υγείας, της προαγωγής της υγιεινής διατροφής, του ύπνου και της σωστής στάσης του σώματος.

Τα 6 μεγαλύτερα οφέλη της γιόγκα

1. Βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα.

Η γιόγκα βασίζεται σε ασκήσεις αναπνοής, οι οποίες βοηθάνε στη βελτιστοποίηση της απόδοσης και στην διατήρηση των πνευμόνων και της καρδιάς σε άριστη κατάσταση , δηλαδή της ζωτικότητάς μας.

2. Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Η έλλειψη ύπνου είναι αιτία για πολλά προβλήματα όπως μόνιμη κόπωση, μεταβολές στη διάθεση, αύξηση βάρους, καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές άλλες που ούτε καν φανταζόμαστε την πραγματική αιτία.

3. Mειώνει τα επίπεδα φλεγμονών στο σώμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έκαναν γιόγκα είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών από όσους δεν έκαναν.

4. Αναπτύσσει την ελαστικότητα και τη μυϊκή δύναμη

Με τις διάφορες στάσεις σώματος (asanas) το σώμα ενεργοποιεί όλες τις μϋικές ομάδες και θα πρέπει να υποστηριχθεί από το ίδιο του το βάρος. Έτσι αυξάνεται σημαντικά ο μυϊκός τόνος χωρίς να προσπαθούμε να απομονώσουμε συγκεκριμένους μύες. Οι δυναμικές πρακτικές γιόγκα όπως Ashtanga και Vinyasa ενισχύουν την αντοχή και τη δύναμη του άνω κορμού και των ποδιών.

5. Μειώνει τα επίπεδα του άγχους και βελτιώνει τη διάθεση

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώνει την έκκριση της κορτιζόλης, της πρωταρχικής ορμόνης του στρες .Οι τεχνικές αναπνοής στις διάφορες asanas μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο, κάτι που επηρεάζει την αίσθηση χαράς και ευτυχίας στην καθημερινή μας ζωή.

6. Μείωση σωματικού βάρους

Η απόκτηση βάρους είναι σημάδι ότι υπάρχουν ανισορροπίες στην καθημερινή ζωή ,ανεξαιρέτως αν προέρχονται από παθολογικές ή ψυχολογικές αιτίες. Ενας σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του σωματικού βάρους είναι το υπερβολικό στρες. Η γιόγκα δίνει την δυνατότητα της επαφής με τον εσώτερο εαυτό μας και αυτό αυτόματα δίνει μια βαθιά αίσθηση χαλάρωσης στο σώμα και στο μυαλό, βοηθώντας μας έτσι να μην ψάχνουμε τη γαλήνη έξω από εμάς, δηλαδή στο υπερβολικό φαγητό.

Η γιόγκα είναι μια ασφαλής μέθοδος, όμως πριν από κάθε σωματική δραστηριότητα ,ιδιαίτερα αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα υγείας θα ήταν φρόνιμο να συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό μας. Σίγουρα θα μπορέσουμε να βρούμε το κατάλληλο είδος που μας ταιριάζει , αφού μπορεί να καλύψει τις ανάγκες από μικρά παιδιά μέχρι ανθρώπους πολύ μεγαλύτερης ηλικίας.

Η γιόγκα αναμφισβήτητα αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο αφού σήμερα ο άνθρωπος έχει στραφεί σε πιο φιλοσοφημένες πρακτικές, βοηθώντας τον οργανισμό να βρει την ισορροπία του σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στο σωματικό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα!

Ⓒ | Φωτεινή Α. Μπουτούρη
Νευρο-ρεφλεξολόγος , Ολιστική Θεραπεύτρια

https://enallaktikiagenda.gr/

Εναλλακτικά

Τίποτα δεν εμποδίζει την ικανότητά σας να πάτε με τη ροή όσο οι ανησυχίες και το άγχος. Σε εμένα το άγχος μπαίνει στο νου μου και κάθεται αναπαυτικά. Μου λέει πως πιθανότατα θα αποτύχω, πως κάτι κακό θα συμβεί, πως οι άλλοι δεν με συμπαθούν κλπ. Μου υπενθυμίζω το ρητό που λέει «Η ανησυχία είναι σαν να παίζεις για κάτι που δεν θέλεις». Και σαν να μην έφτανε αυτό, πέρα από τα θέματα για τα οποία ανησυχώ – χρήματα, σχέσεις, παιδιά – αρχίζω να ανησυχώ επειδή ανησυχώ.


Είμαι τόσο προσκολλημένη στις αρνητικές σκέψεις που μερικές φορές αναρωτιέμαι αν θα σκεφτώ ποτέ ξανά θετικά. Πιστεύω όμως πως η ανησυχία και το άγχος είναι συνήθειες. Και ως συνήθεις, μπορούν να αλλάξουν.

Εδώ και αρκετά χρόνια, ψάχνω να βρω το μυστικό της αλλαγής του μόνιμου άγχους μου. Πριν από περίπου 14 χρόνια, πολύ πριν παντρευτώ, γίνω μητέρα και αποκτήσω χρέη, βρέθηκα σε ένα τρένο στην Ισπανία. Έτυχε να κάθομαι δίπλα σε έναν ασπρομάλλη ιερέα ο οποίος μου φάνηκε σοφός. Σκεπτόμενη πως ίσως να μην είχα ξανά την ευκαιρία να κάνω σε έναν σοφό ιερέα την ερώτηση που μάστιζε την ψυχή μου τον ρώτησα, «Πώς μπορώ να σταματήσω τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος;»

Με κοίταξε με τα ευγενικά καφέ μάτια του και χαμογέλασε: «Άφησε και την μπροστινή και την πίσω πόρτα ανοιχτές. Άσε τις σκέψεις να έρχονται και να φεύγουν. Απλά, μην τις σερβίρεις τσάι», παραθέτοντας τον γκούρου Shunryu Suzuki. Ακουγόταν πολύ απλό. Το ότι είναι απλό όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολο.

Έτσι, εξασκούμαι. Όταν εμφανίζεται το άγχος, θυμάμαι τα λόγια του φίλου μου ιερέα από εκείνη τη νύχτα στο τρένο και ανοίγω τις πόρτες. Ακολουθούν μερικά κόλπα που έμαθα:

Όταν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, να ξέρετε πως είστε στα πρόθυρα της ανάκαμψης

Με άλλα λόγια, κι αυτό θα περάσει. Αρχίστε λοιπόν κάνοντας ερωτήσεις: Όταν περάσει το άγχος σας (κάτι που θα γίνει), τι μαθήματα, τι νέες ικανότητες, ποιες νέες ιδέες θα έχετε; Αυτό λέω στον εαυτό μου και του κάνω τέτοιες ερωτήσεις. Και όταν δεν ακούω, τις γράφω. Βάζω μια ενδυναμωτική μουσική («I Will Survive!») και έχοντας εμπιστοσύνη ότι η ανάκαμψη θα έρθει, η διαδικασία γίνεται λιγότερο επίπονη.

Ηχογραφήστε τον θετικό εαυτό σας για να τον ακούτε όταν ο αρνητικός εαυτός σας μιλάει πολύ δυνατά

Αυτή η συμβουλή ήρθε από μια πολύ καλή μου φίλη, η οποία πολλές φορές είναι πιο εύκολο να μιλάει παρά να γράφει. Φανταστείτε τον εαυτό σας 30 μέρες, 30 μήνες, ακόμα και 30 χρόνια στο μέλλον, να μιλάει για τον σημερινό εαυτό σας. Μαγνητοφωνήστε ενθαρρυντικές κουβέντες, με όλη τη σοφία που μπορείτε να έχετε εκ των υστέρων, γνωρίζοντας πως όλα θα πάνε καλά. Ακούστε αυτή την εγγραφή όσο συχνά χρειάζεται.

Επιτρέψτε στο έντονο άγχος απλά να είναι


Μερικές φορές η αντίστασή σας στην ανησυχία είναι χειρότερη από την αρχική αίσθηση του ίδιου του άγχους. Κάντε λοιπόν μια παύση. Εξετάστε για ποιο πράγμα ανησυχείτε πραγματικά. Η ανησυχία σας βοηθάει την κατάστασή σας; Ίσως. Ανησυχούμε επειδή νοιαζόμαστε για κάτι ή για κάποιον κι αυτό είναι καλό. Επικεντρωθείτε λοιπόν στο θετικό συναίσθημα πίσω από την ανησυχία (όπως στην επιθυμία να είστε υγιείς, χαρούμενοι και άνετοι) χωρίς να καταδικάζετε το εαυτό σας που έχει αυτές τις αρνητικές σκέψεις.

Φανταστείτε πώς θα θέλατε να είστε

Δεν μπορούμε πάντοτε να αλλάξουμε άμεσα την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, μπορούμε όμως να φανταστούμε ένα διαφορετικό σενάριο με το μυαλό μας. Και η διαδικασία της φαντασίωσης είναι πολύ παραγωγική και καθοριστική ώστε να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας. Ξέρετε πως οι αρχές της κβαντομηχανικής μάς λένε πως ο νους μας δεν ξεχωρίζει τη διαφορά μεταξύ αυτού που βιώνουμε στην πραγματικότητα με αυτό που φανταζόμαστε; Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό προς όφελός μας, αξιοποιώντας τη δύναμη της φαντασίας μας ώστε να ανακουφιστούμε από τις ανησυχίες που μας έχουν καταβάλλει.

Αποσπάστε την προσοχή σας

Κοιτάξτε, ένας σκίουρος! Μερικές φορές η απόσπαση της προσοχής είναι μια εξαίρετη τακτική για να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας. Παρακολουθείστε μια κωμωδία, βγείτε με φίλους, κάνετε σεξ – ό,τι σας βοηθά να χαλαρώσετε την ένταση και να τη βγάλετε από το μυαλό σας. Εμένα μου αρέσει να διαβάζω πικάντικα μυθιστορήματα.

Εκφράστε ευγνωμοσύνη

Γιατί δεν κάνετε μια λίστα με τα πράγματα για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη; Δεν θα σας κάνει κακό, έτσι δεν είναι; Εγώ όταν έχω κολλήσει σε ανησυχίες και αρνητικές σκέψεις, βγάζω το ταλαιπωρημένο μου μπλοκάκι της ευγνωμοσύνης και φτιάχνω μια λίστα. Πολύ σύντομα συνειδητοποιώ πως έχω πολλά περισσότερα πράγματα για τα οποία νιώθω ευγνωμοσύνη από όσα ανησυχώ κι αυτό βοηθά το νου μου να ηρεμήσει.

Τελικά, ξέρω πως δεν μπορώ να ελέγξω τα περισσότερα πράγματα και ανθρώπους γύρω μου. Θα μπορούσα να το αφήσω αυτό να με τρελάνει, ή να αποδεχθώ όσα μπορώ να ελέγξω – το οποίο είναι αυτό που νιώθω. Και έχω σαν στόχο μου κάθε μέρα να γέρνω τη ζυγαριά προς το να νιώθω καλά, χαμηλώνοντας τον ήχο της ανησυχίας.

Συγγραφέας: Kaia Roman (συγγραφέας, δασκάλα επίγνωσης σε μαθητές του δημοτικού, Mindbodygreen.com)

Μετάφραση: Νίκος Πνευματικός – healinghome.gr https://www.awakengr.com/

Εναλλακτικά

Η Ανθοθεραπεία είναι μια Εναλλακτική Ολιστική Θεραπευτική μέθοδος. Καθιερώθηκε γύρω στα 1930 στην Αγγλία από τον Ουαλό γιατρό Edward Bach όταν παρατήρησε ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις διάφορες παθήσεις και στην ψυχονοητική κατάσταση των ασθενών. Ταξινόμησε αυτές τις διαταραγμένες ψυχικές διαθέσεις που σχετίζονται με τις αρρώστιες σε επτά βασικές κατηγορίες. Έχοντας υπ’ όψη του ότι όταν επανέλθει σε ισορροπία η διαταραγμένη ψυχική κατάσταση κάποιου ασθενούς, επανέρχεται και η σωματική υγεία αλλά και το αντίστροφο, έψαξε να βρει παράγοντες τέτοιους που να βοηθούν στην ψυχική ισορροπία. Ενέδωσε στον ολιστικό τρόπο σκέψης, εγκατέλειψε την Κλασσική Ιατρική και μετά από αρκετά πειράματα ανακάλυψε 37 λουλούδια που μπορούν να το επιτύχουν. Οι ενεργειακοί κραδασμοί των ανθέων είναι υψηλότερου πεδίου σε σχέση με το υπόλοιπο φυτό. Αυτοί οι κραδασμοί επαναφέρουν την ισορροπία στον ψυχισμό του ανθρώπου.

Οι απόψεις του δεν έγιναν δεκτές από το ιατρικό κατεστημένο της εποχής του και μόνο οι θεραπευτές συνέχισαν το έργο του. Σήμερα μετά τις ανακαλύψεις του Dr Ryke Geert Hamer για τη σχέση ανάμεσα στον καρκίνο και σε ψυχικές καταστάσεις όλο και περισσότεροι γιατροί και θεραπευτές βλέπουν με άλλο μάτι την Ανθοθεραπεία στην καθημερινή τους πρακτική. Σήμερα όλο και περισσότεροι επιστήμονες παραδέχονται πως ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα, νου και ψυχή και πως οι αρρώστιες μπορεί να συνδέονται με το σώμα, με την έλλειψη ισορροπίας στο ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο και με την έλλειψη πνευματικής ισορροπίας.

Στην ουσία ισχύει ότι η αρρώστια είναι η αποκρυστάλλωση μιας ψυχοπνευματικής συμπεριφοράς.

Είναι μια απλή και ακίνδυνη θεραπευτική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα. Τα ανθοϊάματα είναι απλά εκχυλίσματα από άνθη θάμνων, δέντρων και άλλων φυτών και παρασκευάζονται εύκολα. Στερούνται κάθε παρενέργειας γιατί προέρχονται από ακίνδυνα φυτά αλλά και λόγω του τρόπου παρασκευής τους. Δεν έχουν καμία αλληλεπίδραση με φάρμακα της Κλασσικής Ιατρικής ή της Ομοιοπαθητικής και μπορούν να λαμβάνονται παράλληλα.

Σε κάθε περίπτωση ασθενούς εκείνο που ενδιαφέρει το θεραπευτή είναι ο τρόπος με τον οποίο βιώνει την ασθένειά του και όχι καθαυτό το είδος της διαταραχής. Πχ. σε μια γαστρεντερίτιδα με όλα τα τυπικά συμπτώματα πυρετός, κακουχία, διάρροιες, τυμπανισμός, πόνος κ.α. , ο ασθενής είναι τρομερά ανήσυχος, κινείται συνεχώς και ανυπομονεί, παίρνοντας διάφορα φάρμακα, να γίνει καλά. Αυτό που θα προσέξουμε εδώ δεν είναι η πάθηση αλλά η ανυπομονησία του και το ίαμά του θα είναι το Impatiens που είναι κατάλληλο για την εικόνα αυτή. Αν ο παραπάνω άρρωστος ήταν σε ληθαργική κατάσταση, μόνος του, αφηρημένος και δεν κατέβαλε καμιά προσπάθεια να συνέλθει θα του δίναμε τα Clematis και Wild Rose που ταιριάζουν σε αυτή την ψυχική κατάσταση. Ο ασθενής μετά από λίγη ώρα συνέρχεται και καλυτερεύει.

Το ίαμα που παρασκεύασε ο Bach και δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, είναι το ίαμα διάσωσης «rescue remedy». Είναι ένας συνδυασμός 5 ανθοϊαμάτων, απολύτως αναγκαίος σε κρίσεις πανικού, σοκ, κατάθλιψης, φόβου, τρόμου, έντασης, λιποθυμίας και γενικά σε επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις για όλα τα είδη κρίσεων.

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα από τη χρήση των ιαμάτων για 60 χρόνια σε όλο τον κόσμο είναι η μεγάλη απόδειξη της ορθότητας της σκέψης του Bach!

Γρηγορίου Αρετή, Ομοιοπαθητικός – Εναλλακτική Θεραπεύτρια

alternativehealing.gr

T

Εναλλακτικά

Εγώ και ο εαυτός μου. Αναμέτρηση χρόνων. Πορεία σταθερή. Στόχος ένας! Να σε συναντήσω. Να αποκτήσω σχέση μαζί σου. Να συνδεθώ, να επικοινωνήσω. Να βουτήξω να πιάσω το πολύτιμο πετράδι σου, να φέρω στο φως το θησαυρό σου. Δύσκολο έργο. Τεράστια πρόκληση. Κρύβω όμως έναν άσσο στο μανίκι μου. Ξέρω ότι το πετράδι υπάρχει. Ο θησαυρός είναι εκεί. Αυτό που μένει είναι να τον φέρω στην επιφάνεια.


Πέρασε πολύς καιρός από τότε που έπαιζες με τον θησαυρό σου, τον θαύμαζες και τον έδειχνες στους ανθρώπους χωρίς φόβο. Ησουν πολύ μικρός τότε κι εσύ και ο θησαυρός σου ήσασταν ένα! Καθόσουν στο πάτωμα και τον άπλωνες όλο καμάρι μαζί με τα παιχνίδια σου και έπαιζες και γινόσουν ένα μαζί του και όλοι, ότι και να έκανες, ακόμα και αταξία και ζαβολιά, είχαν ένα καλό λόγο, ένα χαμόγελο στα χείλη τους για σένα. Ο θησαυρός σου ήταν ανεκτίμητος, όσο κι εσύ. Δεν χρειαζόταν να αποδείξεις τίποτα και σε κανένα, έδινες τόση χαρά και μόνο με την παρουσία σου… εσύ ήσουν ο ίδιος ο θησαυρός!

Πέρασαν όμως τα χρόνια και τον θησαυρό σου τον ξέχασες σε μια γωνιά μέσα σου, όπως ξέχασες τα περισσότερα παιχνίδια σου. Αρχισες να ασχολείσαι τότε με άλλα πράγματα γιατί αναπόφευκτα έπρεπε να ενταχθείς στο κοινωνικό σύνολο και να αναπτύξεις κοινωνικές σχέσεις. Εκεί ξέχασες λιγάκι να παίζεις, αν και πάντα μέσα σου ένιωθες την ανάγκη να το κάνεις.

Σιγά–σιγά άρχισες να τα βρίσκεις σκούρα. Αρχισες να συνειδητοποιείς ότι τέλειωσαν τα παιχνίδια και άρχισε η αληθινή ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιπίλαγαν μια καραμέλα “Οι σχέσεις είναι δύσκολες!”, μέχρι που τη γεύτηκες κι εσύ και δεν σου άρεσε καθόλου. Ενώ εσύ ήθελες να παίξεις και να εκτιμήσουν αυτό που είσαι, ξαφνικά τα λάθη σου ήταν κατακριτέα και άξια τιμωρίας, δύσκολα κάποιος σου συγχωρούσε ένα παράπτωμα, μία λάθος κίνησή σου, μέχρι που έφτασες στο σημείο εσύ πρώτος να τιμωρείς τον εαυτό σου και χωρίς να το καταλάβεις άρχισες κάποιες φορές να φοράς μάσκες, γιατί αυτό που ήσουν, φοβόσουν να το φέρεις στην επιφάνεια.

Οι σχέσεις ξεκινούσαν με παιχνίδι αλλά κατέληγαν να σε πληγώνουν με τις προεξοχές τους. Κι εσύ όχι μόνο ξέχασες τον θησαυρό σου, αλλά φρόντισες να τον θάψεις βαθυά μέσα σου. Κι αν κάτι έφερνες στην επιφάνεια κάποιες φορές και γυάλιζε, ήταν κάτι που λαμπύριζε και θάμπωνε στην αρχή αλλά μετά έχανε την λάμψη του γιατί δεν ήταν ατόφιο, δεν ήταν μασίφ. Ακόμα κι αν κάτι ερχόταν από μέσα σου και ξεπηδούσε πηγαία, το είχες κουκουλώσει τόσο καλά, που δεν το άφηνες να βγει στην επιφάνεια.

Έτσι, με τα χρόνια που πέρασαν, κατάλαβες ότι αντί να ριχτείς στη δουλειά να ανασύρεις τον θησαυρό από μέσα σου, εσύ από φόβο τον έθαβες όλο και περισσότερο, όπως τσιμεντώνουν τη γη. Φέρε στο νου σου την εικόνα. Το χώμα θα βγάλει χορταράκια, άνθη, αγριολούλουδα. Αν το φυτέψεις, θα σου δώσει καρπούς. Τη ζωή την ίδια. Κι εσύ αντί να κάνεις αυτό, άρχισες να πετάς με το τσουβάλι προς την λάθος κατεύθυνση, δηλαδή μέσα σου, ότι σε πόνεσε από τους ανθρώπους, ότι σε απογοήτευσε, ότι σε παίδεψε. Ξέχασες να ποτίσεις, να ξεχορταριάσεις, να οργώσεις για να ανασάνει το χώμα, να φυτέψεις για να πάρεις καρπούς. Ξέχασες να απολαμβάνεις το παιχνίδι με το ίδιο σου τον εαυτό.

Άφησες τη γη σου απεριποίητη, χωρίς ούτε ένα φράχτη τριγύρω της και επέτρεπες στον καθένα μα πιο πολύ στον εαυτό σου να την ποδοπατάει. Ξέχασες θησαυρό, τα ξέχασες όλα. Ζιζάνια φυτρώνανε το ένα μετά το άλλο μέσα σου, κάποιοι περαστικοί πέταγαν τα σκουπίδια τους στο εγκαταλελειμμένο μέρος, κάποιοι άλλοι άδειασαν τα μπάζα τους εκεί γιατί ήταν εύκολο αφού δεν τους έλεγε κανένας όχι και το μέρος παρέμενε απροστάτευτο.


Ανάσα δεν έπαιρνες από πουθενά. Τον ένιωθες όμως το θησαυρό ότι ήταν κάπου μέσα σου και σου ζητούσε να βγει στην επιφάνεια, όπως το αγριολούλουδο που ζητά να ανθίσει. Η γη όσο και να την μπαζώσεις, θα βρει τον δρόμο της. Πόσες φορές έχεις δει στην άκρη ενός τσιμεντένιου δρόμου, να ξεπροβάλει θαρραλέα η δύναμη της φύσης! Ενα χορτάρι, ένα λουλούδι μπορεί να φυτρώσει στα πιο απίθανα μέρη, σε τόσο δα λίγο χώμα, θα βγει να δηλώσει περίτρανα την παρουσία του, θα βγει στο φως να δείξει όλο καμάρι το θησαυρό του.

Η ζωή λοιπόν στα έφερε έτσι, που το πήρες τελικά το μήνυμα. Ηρθε η ώρα να ψάξεις το θησαυρό σου. Μέσα σου. Ήρθε η ώρα να θυμηθείς ό,τι είχες ξεχάσει, ήρθε η ώρα να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου σοβαρά και με υπευθυνότητα. Χρειάστηκες εργαλεία. Ενα καλέμι κι ένα σφυρί για να σπάσεις το σκληρό τσιμέντο, χέρια δυνατά για να πετάξεις μακρυά ότι άχρηστο κουβάλησες και σε βάραινε χρόνια ολόκληρα, μια αξίνα για να σκάψεις. Χρειάστηκες επίσης μεγεθυντικό φακό για να δεις στην πραγματική τους διάσταση αυτά που θεωρούσες μικρά μέσα σου. Δυό τρεις καρδιακούς φίλους να σου υποδείξουν με αγάπη αυτό που εσύ δεν έβλεπες ξεκάθαρα, μία επιστημονική προσέγγιση να σε ταρακουνήσει, το Θεό τον ίδιο να σε ξυπνήσει!

Οσο πιο βαθιά έσκαβες μέσα σου, τόσο περισσότερο ήθελες να πας. Η διαφορά ήταν πως τώρα δεν ήθελες να βυθιστείς για να πονέσεις, αλλά για να λυτρωθείς! Χρειάστηκε να καθαρίσεις παλιές βαθυές πληγές, να βγάλεις επιδέσμους από πληγές που κακοφόρμισαν γιατί δεν τις περιποιήθηκες, να επουλώσεις τραύματα. Πόνεσες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τράβηξες τσιρότα, με χαρά είδες ότι κάποιες πληγές ήταν έτοιμες να κλείσουν, με ακόμα μεγαλύτερη ότι κάποιες έκλεισαν και δεν σου καθόριζαν πια τη ζωή σου και ξαφνικά… η αξίνα σου έφτασε στο στόχο! Χτύπησε το κουτί του θησαυρού σου κι εκεί άφησες το εργαλείο και έσκυψες πάνω από το πολύτιμο κουτί με την καρδιά σου να χτυπάει σαν τρελλή και με τα χέρια σου, άρχισες να σκάβεις με λαχτάρα γύρω του για να το φέρεις στην επιφάνεια.

Εκανες βουτιά μέσα σου και μαγεύτηκες από αυτό που είσαι! Βρήκες τον θησαυρό σου και τον έφερες στο φως! Αρχισες να χαίρεσαι όπως όταν ήσουν παιδί. Τον πήρες στην αγκαλιά σου, τον χάιδεψες, τον φίλησες, δάκρυσες από χαρά κι από συγκίνηση, του ζήτησες συγγνώμη που τον ξέχασες τόσα χρόνια. Ενιωσες την ευλογία αυτής της ανακάλυψης να πλημυρίζει ολόκληρο το είναι σου, ένιωσες το κάθε κύτταρό σου να γεμίζει από χαρά, ένιωσες απέραντη ευγνωμοσύνη για το Θείο αυτό δώρο και μια φωνή μέσα σου να φωνάζει… «Ελευθερώθηκα!»…

Ξανάγινες παιδί… άπλωσες τον θησαυρό μπροστά σου να τον χαίρεσαι εσύ και οι άνθρωποι χωρίς να φοβάσαι πια τίποτα απολύτως… γιατί ο θησαυρός δεν είναι μόνο δικός σου και δεν είναι μόνο πολύτιμος για σένα. Είναι για όλους τους ανθρώπους και συνειδητά πια τον αποκάλυψες και τον άπλωσες στο πάτωμα κι έκατσες να παίξεις μαζί του και με τους ανθρώπους, χωρίς να φοβάσαι αν θα χτυπήσεις ή αν θα πονέσεις. Γιατί κατάλαβες ότι και αυτό μέρος του παιχνιδιού είναι, αρκεί να το δεις έτσι και να μην επιτρέψεις ξανά, κανένας φόβος να σου καθορίσει το ποιος είσαι. Γιατί τελικά όποιος τολμά να πετάξει τους φόβους του και να μπει στο παιχνίδι της ζωής, ξέρει και να το απολαμβάνει. Γιατί τελικά… όποιος έχει κοιτάξει μέσα του, δε φοβάται τίποτα!

Πηγή: enallaktikidrasi.com

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.