Ιουνίου 21, 2021

Εναλλακτικά

Τι είναι το walking meditation και ποια τα οφέλη στο νου και στο σώμα

Κατερίνα Ιορδανίδη
Ο διαλογισμός καθώς περπατάμε (walking meditation) προέρχεται από την θρησκεία του Βουδισμού και χρησιμοποιείται ως μέρος μιας πρακτικής συνειδητοποίησης. Η τεχνική έχει πολλά οφέλη και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο γειωμένοι, ισορροπημένοι και γαλήνιοι. Σας βοηθά επίσης να αναπτύξετε μια διαφορετική ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, το σώμα αλλά και τις σκέψεις σας.

Τι είναι μια πρακτική διαλογισμού περπατήματος;
Συνήθως, κατά τη διάρκεια του διαλογισμού με τα πόδια περπατάτε σε κύκλο, εμπρός και πίσω σε ευθεία γραμμή ή σε λαβύρινθο. Μπορείτε επίσης να κάνετε διαλογισμό περπατήματος σε μεγαλύτερη απόσταση. Ο ρυθμός είναι αργός και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συγκεκριμένη τεχνική. Συχνά, οι ασκούμενοι κάνουν μια συνεδρία διαλογισμού περπατήματος μεταξύ καθιστών διαλογισμών.

Παραδείγματα:
kinhin
theravada
vipassana
Οι τεχνικές μπορούν να είναι τόσο λεπτομερείς όσο η κατανομή κάθε βήματος σε έξι μέρη ή απλώς να περπατάτε προσεκτικά (συγκεντρωμένα) σε ένα χώρο. Μπορείτε να ενσωματώσετε την αναπνοή σας ή ένα μάντρα.

Τι είναι τα μάντρας
Τα μάντρας είναι επαναλαμβανόμενοι ήχοι που χρησιμοποιούνται για να διαπεράσουν τα βάθη του ασυνείδητου νου και να ρυθμίσουν κάθε δόνηση της ύπαρξής μας. Στη γιόγκα τα μάντρας ψέλνονται στα σανσκριτικά. Η ρίζα της λέξης μάντρα μαν- σημαίνει «σκέφτομαι» και –τρα σημαίνει «προστατεύω ή απελευθερώνω από τα δεσμά» ή «ελευθερώνω το νου». Ψέλνοντας μάντρας διευκολύνεται η συγκέντρωση.

Τα οφέλη του διαλογισμού μέσω του περπατήματος
1. Ενισχύει τη ροή του αίματος

Ο διαλογισμός με τα πόδια χρησιμοποιείται συχνά από άτομα που κάθονται για μεγάλες περιόδους. Η πρακτική του περπατήματος βοηθά να ρέει το αίμα, ειδικά στα πόδια. Βοηθά στην ανακούφιση των αισθήσεων της βραδύτητας ή της στασιμότητας. Το προσεκτικό περπάτημα είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος και να αυξήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα εάν κάνετε καθιστική εργασία για παρατεταμένες περιόδους.

2. Βελτιώνει την πέψη

Το περπάτημα μετά το φαγητό είναι ένας φανταστικός τρόπος για την ενίσχυση της πέψης, ειδικά εάν αισθάνεστε βαριά ή γεμάτα. Η κίνηση βοηθά τα τρόφιμα να μετακινούνται μέσω του πεπτικού σας συστήματος και μπορεί επίσης να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα.

3. Μειώνει το άγχος

Εάν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να κάνετε μια καθιστική πρακτική διαλογισμού πριν ή μετά την άσκηση.

Μια μελέτη του 2017 για νεαρούς ενήλικες έδειξε ότι το περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους όταν συνδυάζεται με διαλογισμό.
Οι συμμετέχοντες που έδειξαν τις πιο σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα άγχους τους ή έκαναν διαλογισμό, ή έκαναν διαλογισμό πριν το περπάτημα ή πρώτα περπάτησαν και στη συνέχεια έκαναν διαλογισμό. Η ομάδα με τα άτομα που περπατούσαν μόνο, δεν έδειξαν εξαιρετικές βελτιώσεις. Κάθε συνεδρία διαλογισμού ή περπατήματος ήταν 10 λεπτά.


4. Βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την κυκλοφορία

Μια μικρή μελέτη του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια πρακτική διαλογισμού περπατήματος είχε θετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στην κυκλοφορία σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι άνθρωποι εξασκούσαν προσεκτικό ή παραδοσιακό περπάτημα για 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Η ομάδα που έκανε την βουδιστική πρακτική πεζοπορίας έδειξε περισσότερη βελτίωση από την ομάδα που έκανε παραδοσιακό περπάτημα.
5. Ανακουφίζει την κατάθλιψη

Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι, ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Η τακτική άσκηση βοηθά στην αύξηση των επιπέδων φυσικής κατάστασης και στη βελτίωση της διάθεσης – και οι δύο διατρέχουν τον κίνδυνο μείωσης σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2014, οι ηλικιωμένοι είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης μετά την άσκηση διαλογισμών περπατήματος 3 φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Επίσης, βελτίωσαν την αρτηριακή τους πίεση και τα λειτουργικά επίπεδα φυσικής κατάστασης, τα οποία μπορούν να επιτευχθούν μέσω του περπατήματος.

6. Βελτιώνει την ευημερία

Όταν μπορείτε, κάντε μια βόλτα στη φύση, σε ένα πάρκο, σε έναν κήπο ή σε ένα μέρος με δέντρα. Αυτή βόλτα θα ενισχύσει τα συνολικά σας αισθήματα ευεξίας και θα αισθανθείτε πιο ισορροπημένοι.


Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, οι άνθρωποι που περπατούσαν για 15 λεπτά σε ένα δάσος μπαμπού έδειξαν βελτιώσεις στη διάθεσή τους, τα επίπεδα άγχους και την αρτηριακή πίεση.
7. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Για να ωφεληθείτε από την άσκηση, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε μια έντονη προπόνηση. Έρευνες από το 2019 έδειξαν ότι η τακτική μέτρια άσκηση έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου. Το περπάτημα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευελιξίας και στη μείωση της έντασης των μυών, ώστε να αισθάνεστε καλύτερα σωματικά.

Επιπλέον, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να μειώσετε τα συναισθήματα του στρες και του άγχους, ειδικά αν περπατήσετε το πρωί. Όλα αυτά τα οφέλη μπορούν να σας αφήσουν με ένα ήρεμο, καθαρό μυαλό, ώστε να είστε έτοιμοι να απομακρυνθείτε και να κοιμηθείτε βαθιά κάθε βράδυ.

8. Κάνει την άσκηση ευχάριστη

Η ενσωμάτωση μιας πτυχής της προσοχής μας (δηλ. της συγκέντρωσης του νου) στη ρουτίνα της φυσικής κατάστασης μπορεί να κάνει την άσκηση πιο ευχάριστη.

Ερευνητές σε μια μικρή μελέτη του 2018, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που άκουσαν μια εγγραφή προσοχής ενώ έκαναν 10 λεπτά διάδρομο βρήκαν τη δραστηριότητα πιο ευχάριστη. Αυτό δείχνει ότι η προσοχή μπορεί να εμπνεύσει τη σύνδεση με την άσκηση με διαφορετικό τρόπο.

9. Εμπνέει τη δημιουργικότητα

Η εξάσκηση της προσοχής μπορεί να σας φέρει περισσότερη σαφήνεια και εστίαση στα πρότυπα σκέψης σας, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να τονώσουν τη δημιουργικότητα.

10. Ενισχύει την ισορροπία

Μια μελέτη από το 2019 σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δείχνει ότι ο διαλογισμός με τα πόδια μπορεί να ενθαρρύνει την καλύτερη ισορροπία καθώς και την ευαισθητοποίηση και τον συντονισμό των αστραγάλων. Η πρακτική περιλαμβάνει την επίγνωση των κινήσεων των ποδιών και του αστραγάλου ενώ περπατάτε αργά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε με μια συνεπή ρουτίνα διαλογισμού περπατήματος:
Να γνωρίζετε την παρούσα στιγμή. Το να προσέχετε κάθε στιγμή, δηλαδή να είστε πλήρως συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε, είναι μια συνήθεια που χρειάζεται χρόνο για να καλλιεργηθεί.
Όσο πιο συχνά μπορείτε, φέρτε το μυαλό σας στην παρούσα στιγμή όταν περπατάτε, σε οποιοδήποτε σημείο της ημέρας σας, στο εδώ και στο τώρα.
Εστιάστε στους ήχους γύρω σας, στην αναπνοή σας ή σε τυχόν σωματικές αισθήσεις. Συντονιστείτε στις σκέψεις σας και παρατηρήστε τις καθώς έρχονται και φεύγουν.
Δείτε πώς η πρακτική διαφέρει όταν περπατάτε σε έναν προορισμό βιαστικά σε σχέση με το αργό περπάτημα.

Εξασκηθείτε στο καθιστικό διαλογισμό
Ο διαλογισμός περπατώντας χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με τον καθιστό διαλογισμό.

Συμβουλές διαλογισμού σε καθιστή θέση και περπατήματος για να διαλέξετε:
Κάντε διαλογισμό από 5 έως 10 λεπτά σε καθιστή θέση, στη συνέχεια δοκιμάστε περπατώντας ή και το αντίστροφο.
Συχνά όταν το μυαλό μας κινείται γρήγορα, κινούμαστε επίσης βιαστικά. Μειώστε το ρυθμό σας για λίγα λεπτά.
Παρατηρήστε εάν έχετε οποιαδήποτε αντίσταση καθώς συντονίζετε την αναπνοή και το σώμα σας. Αναπνεύστε με αργό, σταθερό ρυθμό.
Περπατήστε συγκεντρωμένοι μέσα στο χρόνο που έχετε, όσο σύντομος και αν είναι.

https://health4u.gr/

Εναλλακτικά


Ένας Βούδας ήρθε με τους μαθητές του σε ένα χωριό. Σε μερικούς έδινε αγωγή άλλους τους θεράπευε… σε κάποιον κάτι δεν άρεσε στη συμπεριφορά του Βούδα εκεί στο χωριό. Στο χωριό δεν άρεσε η συμπεριφορά του Βούδα.


Μαζεύτηκε όλο το χωριό… βάλανε τον Βούδα στο κέντρο και άρχισαν να τον βρίζουν: ότι είναι κακός… ότι είναι στραβός… ότι είναι ανάποδος… Μία ώρα, δύο ώρες τρεις ώρες… κουραστήκαν και σταματήσανε. Ο Βούδας έκανε μια υπόκλιση, είπε ευχαριστώ πολύ… Οι μαθητές του μείναμε έκπληκτοι: Πώς έγινε αυτό; Ένας τόσο μεγάλος άνθρωπος και κάποιοι ανίκανοι τον βρίζουν. Εσύ αν κούναγες το δάχτυλο σου από το χωριό αυτό δεν θα έμενε τίποτα… Εσύ τους είπες και ευχαριστώ, γιατί; Και λέει ο Βούδας: γιατί να μην πω ευχαριστώ αφού αυτοί άνθρωποι εδώ και πέντε ώρες δουλέψαν για μένα.


-Εξήγησέ μας! Ο Βούδας λέει: Με βρίζουν πέντε ώρες, έχουν βάλει όλα τα απόβλητα του κόσμου επάνω στο κεφάλι μου… και μέσα μου δεν κουνήθηκε τίποτα… ούτε το παραμικρό… και εγώ για ακόμα μια φορά επιβεβαιώθηκα ότι είμαι καθαρός.

Γιατί αν έχουμε μέσα μας ακόμα και λίγο ακαθαρσίες… οπωσδήποτε θα βρεθεί κάποιος να μας τις τραβήξει. Είναι Νόμος: Αν υπάρχει γάντζος κάτι θα κρεμάσουνε. Αν ο άνθρωπος κάτι έχει… θα τον πονάνε συνέχεια. Το γάτο τον τραβάνε από αυτό που εξέχει πιο πολύ. Ή από την ουρά ή από τα μουστάκια.

7 Ομόκεντροι Κύκλοι Αυτογνωσίας

https://www.awakengr.com/

Εναλλακτικά

Να είσαι ¨"μέσα" στον κόσμο, αλλά όχι του κόσμου "αυτού"...

Διανύουμε μια ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο και θα γίνεται όλο και πιο σκοτεινή, εκτός αν ο καθένας ανάψει μέσα του ένα φως και αρχίσει να το εκπέμπει γύρω του. Αν ο καθένας δεν αρχίσει να μοιράζει τη φλόγα του βοηθώντας τους συνανθρώπους του υλικά, συναισθηματικά, νοητικά, πνευματικά, με όποιον τρόπο τέλος πάντων μπορεί, η αυγή δεν πρόκειται να έλθει με μαγικό τρόπο. Κανένας Θεός έξω από εμάς δεν πρόκειται να μας βοηθήσει. Θα πρέπει λοιπόν να επαγρυπνούμε συνεχώς και να καταβάλλουμε αδιαλείπτως κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσουμε τη συνείδησή μας να εξελιχτεί.

Είναι ένας μεγάλος αγώνας ενάντια στο σκοτάδι, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία, και πρόκληση και ενθουσιασμός. Θα πρέπει να γίνεται με χαρούμενη διάθεση, με τραγούδι και με χορό, επειδή μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να φέρουμε την αυγή στην ανθρωπότητα και να σκορπίσουμε το σκοτάδι που πυκνώνει ολοένα και περισσότερο.

Υπάρχει ένας κοσμικός νόμος ο οποίος λέει: «Μόνο μέσα από τη λάσπη μπορεί να προβάλει το νούφαρο». Οι περισσότεροι πολιτικοί που μας κυβερνούνε σήμερα αλλά δυστυχώς και μεγάλο μέρος των ιερέων όλων των θρησκειών αρκούν για τη δημιουργία αρκετής λάσπης. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να μεγαλώσουμε λωτούς. Δεν πρέπει να πνιγούμε μέσα στη λάσπη τους που καθημερινά μας ρίχνουν αλλά να σπείρουμε τους σπόρους από τους οποίους θα προκύψουν οι λωτοί.

Ο σπόρος του λωτού είναι ένα θαύμα. Μεταμορφώνει τη λάσπη στο πιο όμορφο λουλούδι. Στην Ανατολή ο λωτός αντιμετωπιζόταν σχεδόν ως αντικείμενο λατρείας για δυο λόγους. Ο ένας είναι ότι προβάλλει μέσα από τη λάσπη. Η αγγλική λέξη human, άνθρωπος, σημαίνει απλά χώμα. Ο Θεός έπλασε τα ανθρώπινα όντα από χώμα που το έκανε λάσπη. Στη λάσπη όμως υπάρχει και η πιθανότητα να αναπτυχθεί το άνθος του λωτού. Είναι ένα μεγάλο λουλούδι και ανοίγει τα πέταλά του μόνο όταν ανατέλλει ο ήλιος, και τα πουλιά αρχίζουν να τραγουδούν, και ο ουρανός γεμίζει χρώματα. Καθώς πέφτει το σκοτάδι και ο ήλιος δύει, κλείνει ξανά τα πέταλά του. Είναι εραστής του φωτός.

Κατά δεύτερο λόγο τα πέταλά του, ακόμη και τα φύλλα του, είναι τόσο βελούδινα, που κατά τη διάρκεια της νύχτας δροσοσταλίδες συγκεντρώνονται στα πέταλα, επάνω στα φύλλα. Στο πρώτο φως του ήλιου, αυτές οι δροσοσταλίδες λάμπουν σαν μαργαριτάρια, και ακόμη πιο όμορφα από αυτά, καθώς δημιουργούν ουράνια τόξα γύρω τους. Το πιο όμορφο πράγμα όμως είναι ότι ενώ ξεκουράζονται επάνω στα πέταλα και στα φύλλα, οι δροσοσταλίδες δεν ακουμπούν το φύλλο. Έρχεται μια λεπτή αύρα και κυλούν πίσω στο νερό, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος.

Το άνθος του λωτού υπήρξε συμβολικό στην Ανατολή, επειδή η Ανατολή λέει ότι θα πρέπει να ζήσεις στον κόσμο, αλλά να παραμείνεις ανεπηρέαστος από αυτόν. Θα πρέπει να μένεις μέσα στον κόσμο, αλλά ο κόσμος να μη μένει μέσα σου. Θα πρέπει να διασχίζεις τον κόσμο χωρίς να φέρεις μέσα σου κάποια εντύπωση, κάποια επίπτωση, κάποια γρατζουνιά. Εάν ως τη στιγμή του θανάτου σου μπορείς να πεις ότι η συνείδησή σου είναι το ίδιο αγνή και αθώα, όπως και κατά τη γέννησή σου, τότε έχεις ζήσει μια θρησκευόμενη ζωή, μια πνευματική ζωή.

Ως εκ τούτου το άνθος του λωτού αποτέλεσε ένα σύμβολο του πνευματικού τρόπου ζωής. Μεγαλώνει μέσα στη λάσπη και ωστόσο παραμένει ανέγγιχτο.

Είναι ένα σύμβολο του μετασχηματισμού. Η λάσπη μετασχηματίζεται σο πιο όμορφο και πιο ευαίσθητο λουλούδι που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Ο Βούδας αγαπούσε τόσο πολύ τον λωτό που έκανε λόγο για τον «παράδεισο του λωτού»

Με τον βαθύ διαλογισμό μας και την ευγνωμοσύνη απέναντι στο γεγονός της ύπαρξής μας, είναι πιθανό η γη να αναπτύσσεται με περισσότερη συναίσθηση, με περισσότερα λουλούδια. Μπορεί να γίνει ένας παράδεισος των λωτών.

Απαιτείται όμως ένας δύσκολος αγώνας για μια μεγάλη επανάσταση στην ανθρώπινη συνείδηση, και ο καθένας καλείται να λάβει μέρος στην επανάσταση αυτήν. Ας συνεισφέρουμε με ό,τι μπορούμε. Όλη η ζωή μας θα πρέπει να αφιερωθεί στην ιδέα της επανάστασης. Δε θα έχουμε άλλη ευκαιρία, άλλη πρόκληση για τη δική μας πρόοδο και την πρόοδο αυτού του όμορφου πλανήτη.

Επεξεργασία, επιμέλεια αναδημοσιεύσεων Πλωτίνοςhttp://mythagogia.blogspot.com/

Εναλλακτικά

7 απλά βήματα για να ξεμπλοκάρεις από ό,τι σε κρατάει δέσμιό του

Θα ξεκινήσω λέγοντάς σου ότι στη ζωή παίρνεις αυτό που τολμάς να διεκδικήσεις. Ξεκίνα να διεκδικείς!

Και για να ξεμπλοκάρεις ό,τι σε μπλοκάρει, χρειάζεται θάρρος. Και θάρρος δεν σημαίνει πως θα σταματήσεις να φοβάσαι. Δεν σημαίνει πως θα πατήσεις τον φόβο σου κάτω και θα τον τσαλακώσεις.

Ποιος δε φοβάται τίποτα; Είναι ουτοπικό να το πιστεύεις αυτό και τελικά, χάνεις χρόνο.

Ξεκίνα να διεκδικείς με θάρρος. Και θάρρος σημαίνει πως ενώ υπάρχει ο φόβος μέσα σου (δεν είσαι ο φόβος σου), συνεχίζεις να προχωράς. Δεν τον ταΐζεις περισσότερο από όσο χρειάζεται. Πόσο χρειάζεται; Ίσα ίσα να σε ξεβολέψει ελαφρώς. Να σε κάνει να αισθανθείς πως ήρθε η ώρα να ξεμπλοκάρεις από αυτά που σε κρατάνε πίσω.

Συνήθως αυτά που σε κρατάνε πίσω έχουν σχέση με κάτι που έγινε στο παρελθόν. Μία τραυματική σχέση, μία δουλειά που απολύθηκες ή δεν πληρωνόσουν όσο σου άξιζε. Μία κακοποιητική συμπεριφορά. Μία προδοσία από μία φιλία.

Μία υπόσχεση που έβαλες στον εαυτό σου, όπως να χαμογελάς πιο συχνά ή να χάσεις 5 κιλά ή να τρως πιο υγιεινά. Και δεν κράτησες. Σε κρατάει πίσω κάτι που είπε κάποιος άλλος για εσένα και εσύ του έδωσες πολύ σημασία. Πιο πολύ από όσο του αξίζει γιατί απλά ήταν η γνώμη κάποιου άλλου ανθρώπου.

7 απλά βήματα για να ξεμπλοκάρεις από ό,τι σε κρατάει δέσμιό του
1ο βήμα:
Δες τι σε μπλοκάρει. Αναγνώρισε το και δες από που προέρχεται και πώς συνδέεται με το παρόν σου. Βεβαιώσου πως έχει τη σχέση που εσύ επιλέγεις!

2ο βήμα:
Για να προχωρήσεις πρέπει πρώτα να βρεις προς τα πού θέλεις να προχωρήσεις. Τι είναι αυτό που θέλεις, πώς θα ένιωθες αν το είχες και τί είσαι διατεθειμένος να κάνεις για αυτό.

3ο βήμα:
Άλλαξε το σημείο εστίασης. Κοιτά αυτό που σε πλήγωσε, από μία διαφορετική οπτική. Μπορείς να επιλέξεις εσύ πως θα το κοιτάξεις και τί θα μάθεις από αυτό.

Αυτό δε σημαίνει πως θα σταματήσει να είναι τραυματικό. Ή πως δεν πόνεσες όταν συνέβη. Σίγουρα όμως έμαθες κάτι από αυτό, κάτι σημαντικό για εσένα. Σε βοήθησε να δεις τί θέλεις και τί δε θέλεις για την επόμενη φορά. Εστίασε στα χρήσιμα μαθήματα που πήρες.

4ο βήμα:
Υπάρχουν τρόποι να ξεμπλοκάρεις από τα τροχοπέδια που πολλές φορές εμείς οι ίδιοι βάζουμε σε εμάς. Πάρ’το απόφαση και ζήτησε βοήθεια, καθοδήγηση από κάποιον ειδικό (σύμβουλο, coach, ψυχοθεραπευτή). Δεν είσαι μόνος σε αυτό, όλοι μας έχουμε περάσει από αντίστοιχες καταστάσεις.

Είναι σημαντικό να δεις ποιοι μηχανισμοί σου λειτουργούν καλά και σε φέρνουν σε μία επιθυμητή κατάσταση και να τους χρησιμοποιείς σε αυτά που δεν λειτουργούν όσο καλά θα ήθελες.

5ο βήμα:
Δες τι έχεις στο τώρα. Ευγνωμοσύνη για το τώρα. Η ευγνωμοσύνη είναι μία πανίσχυρη πρακτική, δεν είναι θεωρία. Μέσω της ευγνωμοσύνης, εδραιώνεσαι στο παρόν και θυμάσαι πως τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι σταθερό και μόνιμο και τίποτα δεν κρατάει για πάντα!

6ο βήμα:
Ξεκίνα να επενδύεις σοβαρά στον εαυτό σου. Στην ενίσχυση της αυτοπεποίθηση σου, στα ταλέντα σου, στους στόχους σου, στη δύναμη σου.

7ο βήμα:

Διεκδικήστε τη ζωή σου έτσι ακριβώς όπως τη θέλεις και όπως την ονειρεύεσαι. Ακόμα και αν κάνεις λάθη, ακόμα και αν φοβάσαι, συνέχισε να διεκδικείς με θάρρος.

Έλενα Μουρατίδου – Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης / Master NLP Coach https://enallaktikidrasi.com/

Εναλλακτικά

Φενγκ Σούι: Τα 5 φυτά που θα φέρουν θετική ενέργεια και τύχη στο σπίτι σου

Δέσποινα Δημά

Σύμφωνα με το Φένγκ Σούι, τα φυτά σε έναν χώρο επηρεάζουν θετικά τον ψυχισμό και τη ζωή του ανθρώπου. Διευκολύνουν την κυκλοφορία τόσο της δικής τους θετικής ενέργειας όσο και των άλλων «καλών» αντικειμένων που βρίσκονται μέσα στον χώρο.

Τα φυτά μάς βοηθούν να διαχειριστούμε το άγχος, καθώς με τη βοήθειά τους ισχυροποιείται και εδραιώνεται η δύναμη του ξύλου, το οποίο είναι ένα από τα πέντε θεμελιώδη στοιχεία της κινέζικης φιλοσοφίας.

Γιασεμί
Το γιασεμί είναι συνώνυμο της καλοτυχίας και προσελκύει τη θετική ενέργεια που την αφήνει να ρέει ελεύθερα. Το συγκεκριμένο φυτό βοηθά στην ενίσχυση των σχέσεων, οπότε αν μόλις μετακόμισες με την κολλητή σου ή το αίσθημά σου δυνατό, πρέπει να βάλεις μία γλαστρούλα γιασεμί.


Μπαμπού
Σύμφωνα με το Φενγκ Σούι, τα μπαμπού είναι η καλύτερη επιλογή διότι φέρνουν τύχη, υγεία, πλούτο, αφθονία, αγάπη και ευημερία στο σπίτι σου. Πιο συγκεκριμένα:

2 στελέχη: για την αγάπη

3 στελέχη: για την ευτυχία

5 στελέχη: για την πνευματική συγκέντρωση

6 στελέχη: για την καλή τύχη

7 στελέχη: για την υγεία

8 στελέχη: για την ανάπτυξη

9 στελέχη: για την επιτυχία

10 στελέχη: για την πληρότητα στη ζωή

Βασιλικός
Ο βασιλικός καθαρίζει τον αέρα από την αρνητική ενέργεια και προσελκύει τη θετική. Είναι ένα φυτό με αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θεωρείται ότι έχει μια πνευματική θεραπευτική επίδραση. Άσε που διώχνει και τα κουνούπια.

Παχίρα
Παχίρα ή αλλιώς το φυτό των χρημάτων. Λέγεται ότι φέρνει καλή τύχη και πλούτο και πως αποτελεί σημαντικό στοιχείο για ένα ισορροπημένο δωμάτιο. Το σχήμα των φύλλων της αντιπροσωπεύει τα πέντε βασικά στοιχεία του Φενγκ Σούι, το ξύλο, το νερό, τη γη, τη φωτιά και το μέταλλο.

Παιώνια
H παιωνία αποτελεί σύμβολο αγάπης και καλής τύχης. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Φενγκ Σούι κρατά ζωντανό τον πόθο και τον έρωτα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές νύφες την επιλέγουν για την ανθοδέσμη τους και τη διακόσμηση της εκκλησίας

https://www.ladylike.gr/l

Εναλλακτικά

Φενγκ Σούι: 3 πράγματα που ένας ειδικός θα πετούσε από το σπίτι σου

Δέσποινα Δημά


Πες πως αύριο το πρωί ένας ειδήμων του Φενγκ Σούι θα έρθει στο σπίτι σου. Το είπες; Ήρθε λοιπόν, τον καλώς όρισες και του επέτρεψες να κάνει επιθεώρηση στον χώρο.

Ποια θα ήταν τα πρώτα αντικείμενα που θα ήθελε να απομακρύνει, σύμφωνα με το Φενγκ Σούι; Ποια είναι αυτά που μπλοκάρουν την είσοδο της θετικής ενέργειας και εγκλωβίζουν μέσα την αρνητική; Μικρές κινήσεις και αμέσως η ενέργεια θα ρεύσει.

Ένα ρολόι σταματημένο

Ένα καράβι ναυαγισμένο, στην κυριολεξία. Οτιδήποτε δε λειτουργεί ή είναι χαλασμένο πρέπει ή να επιδιορθώνεται ή να πετιέται. Ένα ρολόι σταματημένο υποδηλώνει τη στασιμότητα που έχεις στη ζωή σου. Για να ρέει η ενέργεια του χρήματος πρέπει να του βάλεις μπαταρίες.

Ραγισμένα πιάτα και ποτήρια

Τα πιάτα και τα ποτήρια συμβολίζουν την ευημερία και τον δεσμό της οικογένειας. Όπως καταλαβαίνεις, όταν το ποτήρι που απολαμβάνεις το παγωμένο σου νερό ή το πιάτο που βάζεις μέσα τα μπισκότα σου είναι ραγισμένα προσελκύεις αρνητισμό και προβλήματα. Διαταράσσεται η συνοχή.

Φυτά με αγκάθια
Κακή ενέργεια φέρνουν τα κακτάκια, σύμφωνα με το Φενγκ Σούι. Τα τριαντάφυλλα, αν και με αγκάθια, δεν μπαίνουν σε αυτή την κατηγορία.

https://www.ladylike.gr/

Εναλλακτικά


Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και τη διάθεσή σας.


Έχετε κι εσείς κάποιες μέρες μέσα στο χρόνο που ξυπνάτε χωρίς διάθεση και δεν βελτιώνεται με τίποτα; Για άγνωστο λόγο, νιώθουμε στρες, άγχος, ερεθισμό και/ή κούραση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το μη καλά οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή μας. Ευτυχώς, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει με αυτό. Οι διατάσεις απελευθερώνουν ενδορφίνες και μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος και τα επίπεδα του οξυγόνου.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας, ακόμα κι αν έχετε υποχρεώσεις μέσα στη μέρα, για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και τη διάθεσή σας. Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει. Δεν χρειάζεται να ολοκληρώσετε την ακολουθία των στάσεων. Αρκεί να νιώσετε έστω και μια μικρή αλλαγή.

https://enallaktikidrasi.com/

Εναλλακτικά

Ο Μόντι, ο οποίος κάνει συστηματικά γιόγκα από χρόνια, έδωσε αυτή την συμβουλή με μήνυμά του στο YouTube ενόψει της 

Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξεθείασε την γιόγκα ως έναν τρόπο δημιουργίας μιας προστατευτικής ασπίδας κατά του κοροναϊού καθώς η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Μόντι, ο οποίος κάνει συστηματικά γιόγκα από χρόνια, έδωσε αυτή την συμβουλή με μήνυμά του στο YouTube ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Γιόγκα, την προσεχή Κυριακή.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής πουθενά στον κόσμο δεν έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για την COVID-19 ή για τον κορονοϊό», είπε ο Μόντι στο βίντεο που αναρτήθηκε χθες.

«Και αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή μόνο μια ισχυρή ανοσία μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτική ασπίδα ή ως σωματοφύλακας δικός μας και της οικογένειάς μας…η γιόγκα είναι ο έμπιστος φίλος μας στο χτίσιμο αυτής της προστατευτικής ασπίδας (ανοσίας)».

Ο ινδός ηγέτης, ο οποίος είναι χορτοφάγος και απέχει από το αλκοόλ, ίδρυσε ένα υπουργείο για την προώθηση της γιόγκα, της αγιουρβέδα και άλλων παραδοσιακών ινδικών πρακτικών όταν ανήλθε στην εξουσία το 2014.

Ήταν εκείνος που πρότεινε στα Ηνωμένα Έθνη την Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα, κάτι που έγινε δεκτό το 2014.

Κατά την ημέρα εκείνη συνήθως συγκεντρώνονται πλήθη για να συμμετάσχουν σε δημόσιες διοργανώσεις γιόγκα, όχι μόνο στην Ινδία αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Ο Μόντι κάλεσε τους πολίτες αυτή τη χρονιά να γιορτάσουν την ημέρα «σε κλειστούς χώρους».

Ο πρωθυπουργός εξήρε επίσης την γιόγκα ως έναν τρόπο αντιμετώπισης του υπερβολικού στρες που βιώνουν οι πολίτες εξαιτίας της πανδημίας.

«Η γιόγκα έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις πνευματικές, σωματικές και ψυχικές προκλήσεις. Θέτει σε δοκιμασία πώς μπορεί να ζει κάποιος σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», είπε.

Τον Ιανουάριο το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε μια οδηγία για το πώς μπορούν οι θεραπείες της ομοιοπαθητικής και της αγιουρβέδα να βοηθήσουν τους Ινδούς να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.

Αλλά οι ειδικοί, περιλαμβανομένων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, προειδοποίησαν ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι κάποια από αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τον κορονοϊό».

Η εθνική κυβέρνηση της Ινδίας και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων έχουν επίσης τονίσει την σημασία της χρήσης μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η χώρα αυτή της Νότιας Ασίας με το 1,3 δισεκατομμύριο πολίτες είναι η τέταρτη βαρύτερα πληγείσα από την πανδημία στον κόσμο με περισσότερα από 380.000 κρούσματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εναλλακτικά

 Το κίνημα παθητικής αντίστασης κατά των Βρετανών

Πριν από 100 χρόνια ο Γκάντι ηγείτο μιας πορείας εργατών στη Νότια Αφρική, όπου διαδήλωναν ενάντια στην άδικη επιβολή φόρου. Οι ινδοί εργάτες ήταν πιο φθηνοί ακόμη και από τους ντόπιους εργάτες και η αμοιβή τους για τα δυτικά πρότυπα ήταν απλά συμβολική. Κι όμως, οι αρχές τους επέβαλαν σκληρή φορολογία που εκμηδένιζε τα εισοδήματά τους.

Παρά τη μεγάλη συμμετοχή στη διαδήλωση, δεν υπήρξε ίχνος βίας. Είχε προηγηθεί η οργάνωση του κινήματος της παθητικής αντίστασης, του οποίου ηγείτο ο ίδιος ο Γκάντι. Το κίνημα βασιζόταν στην αντίληψη ότι «η χρήση βίας μπορεί να φαίνεται καμιά φορά ότι κάνει καλό, το καλό αυτό όμως είναι προσωρινό, ενώ το κακό που προξενεί είναι μόνιμο».

Και «το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το oφθαλμόν αντί οφθαλμού είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό». 

Βασισμένη στις αρχές αυτές, η πορεία της 6ης Νοεμβρίου του 1913 εξελισσόταν ειρηνικά, ο Γκάντι όμως συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές και οδηγήθηκε στη φυλακή. Λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Χωρίς να πτοηθεί από την άδικη σύλληψη, ο Ινδός ηγέτης συνέχισε να υπερασπίζεται τους συμπατριώτες του, που εργάζονταν στα ορυχεία σαν σκλάβοι. Επέστρεψε στον αγώνα της άδικης επιβολής φόρου και κατάφερε τελικά να τον ακυρώσει. 

Το επίτευγμα αυτό δεν ήταν το μόνο, καθώς ο αγώνας του Γκάντι για τα δικαιώματα των ινδών εργατών στη Νότια Αφρική είχε ξεκινήσει από το 1893. Τότε ο Ινδός ηγέτης ήρθε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον φυλετικό διαχωρισμό του Απαρτχάιντ (όρος που προσδιορίζει την πολιτική των λευκών να διαχωρίζουν τους ανθρώπους με φυλετικά κριτήρια).

Ο Γκάντι απομακρύνθηκε με τη βία από αίθουσα δικαστηρίου στην οποία βρισκόταν, επειδή αρνήθηκε να βγάλει από το κεφάλι του το τουρμπάνι- σήμα κατατεθέν του λαού του. Λίγο αργότερα, ενώ ο Γκάντι ταξίδευε στο πρώτο βαγόνι τρένου, έχοντας πληρώσει κανονικά το εισιτήριό του, του ζητήθηκε να μεταφερθεί στο τελευταίο λόγω της καταγωγής του. Όταν εκείνος αρνήθηκε, ο οδηγός τον απομάκρυνε με τη βία από το τρένο. Γνωρίζοντας ότι αντίστοιχα περιστατικά βίωναν καθημερινά οι συμπολίτες του, ο Γκάντι αποφάσισε να αφιερωθεί στον αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Οι ινδοί εργάτες δούλευαν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες, χωρίς βασικές παροχές όπως φαγητό και νερό. Οι απολαβές τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ συχνά πολλοί από αυτούς βασανίζονταν με σκληρό τρόπο, τιμωρούμενοι για τον τόπο καταγωγής τους.

Το 1914 κατάφερε να κερδίσει κάποιες παραχωρήσεις για τους Ινδούς της Νότιας Αφρικής, όπως οι ινδικοί γάμοι και η κατάργηση του κεφαλικού φόρου. Την επόμενη χρονιά ο Γκάντι επέστρεψε στην Ινδία για να συνεχίσει τον αγώνα του για την ανεξαρτησία της χώρας. Ο Μαχάτμα Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869. Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikimedia Commons...

mixanitouxronou.gr/

Εναλλακτικά

Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα αποτελείται από το γαστρεντερικό σωλήνα συν τα βοηθητικά όργανα πέψης (τη γλώσσα , τους σιελογόνους αδένες , το πάγκρεας , το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη ). Η πέψη περιλαμβάνει τη διάσπαση της τροφής σε μικρότερα κομμάτια, έως ότου μπορούν να απορροφηθούν και να αφομοιωθούν στο σώμα. Η διαδικασία της πέψης έχει τρία στάδια: την κεφαλική φάση , τη γαστρική φάση και την εντερική φάση .

Το πρώτο στάδιο, η κεφαλική φάση της πέψης, ξεκινά με γαστρικές εκκρίσεις ως απάντηση στην όραση και τη μυρωδιά των τροφίμων. Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει τη μηχανική κατανομή των τροφίμων με μάσημα και τη χημική κατανομή από τα πεπτικά ένζυμα, που λαμβάνει χώρα στο στόμα .

Το σάλιο περιέχει πεπτικά ένζυμα που ονομάζονται αμυλάση και λιπάση, που εκκρίνεται από τους σιελογόνους αδένες και τους αδένες στη γλώσσα. Τα ένζυμα αρχίζουν να διαλύουν την τροφή στο στόμα. Το μάσημα, στο οποίο το φαγητό αναμιγνύεται με σάλιο, ξεκινά τη μηχανική διαδικασία της πέψης. Αυτό παράγει έναν βλωμό που περνά από τον οισοφάγο για να εισέλθει στο στομάχι .

Στη συνέχεια, το δεύτερο στάδιο της πέψης ξεκινά στο στομάχι με τη γαστρική φάση της πέψης . Εδώ το φαγητό διασπάται περαιτέρω με ανάμιξη με γαστρικό οξύ μέχρι να περάσει στο δωδεκαδάκτυλο , το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου.

Το τρίτο στάδιο ξεκινά στο δωδεκαδάκτυλο με την εντερική φάση της πέψης , όπου το μερικώς χωνευμένο φαγητό αναμιγνύεται με έναν αριθμό ενζύμων που παράγονται από το πάγκρεας. Η πέψη βοηθάται στο μάσημα των τροφίμων που πραγματοποιούνται από τους μυς του μαστού , της γλώσσας και των δοντιών , καθώς και από τις συστολές της περισταλτικότητας και της κατάτμησης . Το γαστρικό οξύ και η παραγωγή βλέννας στο στομάχι, είναι απαραίτητα για τη συνέχιση της πέψης.

Η περισταλτική είναι η ρυθμική συστολή των μυών που ξεκινά στον οισοφάγο και συνεχίζεται κατά μήκος του τοιχώματος του στομάχου και του υπόλοιπου γαστρεντερικού σωλήνα . Αυτό αρχικά οδηγεί στην παραγωγή χυμού που όταν διασπάται πλήρως στο λεπτό έντερο απορροφάται ως χυμό στο λεμφικό σύστημα. Το μεγαλύτερο μέρος της πέψης των τροφίμων πραγματοποιείται στο λεπτό έντερο. Το νερό και ορισμένα μέταλλα απορροφώνται ξανά στο αίμα στο παχύ έντερο του παχέος εντέρου. Τα απόβλητα της πέψης (κόπρανα) αφόδευση από τον πρωκτό μέσω του ορθού.https://www.reflexologia.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.