Δεκεμβρίου 08, 2021

Διατροφή

Αποτοξίνωση με άλατα θειικού μαγνησίου
Ηρώ Γουνιτσιώτη

Η αποτοξίνωση είναι μία διαδικασία είναι πολύ σημαντική για τη εύρυθμη λειτουργία του σώματος. Τα άλατα θειικού μαγνησίου ή κοινώς γνωστά ως Epsom Salt αποτελούν μία ένωση που μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα τόσο εσωτερικά, ως συμπλήρωμα διατροφής, όσο και εξωτερικά μέσω του μπάνιου. Η ονομασία Epsom δόθηκε στο άλας θειικού μαγνησίου όταν ανακαλύφθηκε σε μία περιοχή στο Surrey της Αγγλία απ’ όπου και αναβλήζουν φυσικά νερά με θειικό μαγνήσιο.

Πως χρησιμοποιείται
Τι είναι
Τα άλατα θειικού μαγνησίου αποτελούν μία ένωση ανόργανων στοιχείων, μαγνήσιο, θείο και οξυγόνο, που δημιουργούν ένα σύμπλοκο, το MgSO4. Τα άλατα Epsom έχουν μορφή μικροκρυστάλλων, ωστόσο στο εμπόριο μπορούν να βρεθούν και σε μορφή σκόνης.

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν
Τα άλατα Epsom μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, τόσο εσωτερικά ως πόσιμο διάλυμα, όσο και εξωτερικά για μπάνιο. Από πολλούς θεωρούνται ως ένα από τα καλύτερα αποτοξινωτικά μέσα του σώματος ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί και σε πολλούς τομείς της ιατρικής.Παραδοσιακά το άλας θειικού μαγνησίου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως είναι:

υποσιτισμός
μυϊκή κούραση
δυσκοιλιότητα
απομάκρυνση τοξινών
απολέπιση δέρματος
ακμή
μυϊκοί τραυματισμοί ή κούραση
αρθροπάθειες
Εσωτερική χρήση
Το αλάτι Epsom λειτουργεί ως άριστο υπακτικό και η λήψη του, ως πόσιμο διάλυμα, λειτουργεί ως μέθοδος υποκλεισμού για όλο το πεπτικό σύστημα (λεπτό και παχύ έντερο). Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται για την προσωρινή αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η χρήση του ως αποτοξινωτικό βοήθημα μπορεί να γίνεται δύο φορές το χρόνο. Μερικές από τις καταστάσεις που μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση αλάτων Epsom είναι:

Χαλάρωση του νευρικού συστήματος
Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας παροδικά
Απομάκρυνση τοξινών και παράσιτων απ΄ όλο το σώμα
Μυϊκή χαλάρωση και αποκατάσταση
Ανακούφιση μυϊκών πόνων στα άκρα
Τρόπος δράσης
Το θειικό μαγνήσιο μπορεί και απορροφάται εύκολα από το γαστρεντερικό σύστημα καθώς και από το δέρμα. Χάρη στην υπεροσμωτική του δράση, μπορεί και προσελκύει μεγάλες ποσότητες νερού για να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα της παραπάνω ιδιότητας είναι, η είσοδος του άλατος στο γαστρεντερικό σωλήνα να συνοδεύεται από μεγάλη αποβολή νερού από τα γύρω κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η κινητικότητα του εντέρου και υποβοηθάται η απομάκρυνση τοξινών τόσο από το έντερο αλλά και απ’ όλο το σώμα.

Μια άλλη πολύ βασική ιδιότητα του άλατος είναι η ικανότητα του να ισορροπεί τα επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα. Το άλας περιέχει μόρια μαγνησίου και θείου τα οποία συμμετέχουν σε πολλές βιοχημικές αντιδράσεις του σώματος. Το μαγνήσιο αποτελεί ένα από τα πιο βασικά μέταλλα του σώματος και είναι υπεύθυνο για τη καλή συσταλτικότητα των μυών, για την οξεοβασική ισορροπία των κυττάρων, την καλή λειτουργία των μυών καθώς και των ενζύμων. Λόγω του ότι το άλας απορροφάται εύκολα από το σώμα, έχει χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση και ενίσχυση των επιπέδων μαγνησίου στο αίμα (υπομαγνησαιμία).

Χρήσιμη φαίνεται να είναι η λήψη του αλατιού Epsom στην καρδιαγγειακή νόσο καθώς και στο άσθμα. Στην ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί ενδοφλέβια για την αντιμετώπιση καρδιακής αρρυθμίας και υπερτασικών επεισοδίων ενώ λειτουργεί και ως βρογχοδιασταλτικό σε περιπτώσεις παροξύνσεων άσθματος.

Εξωτερική χρήση
Εάν επιθυμείτε να αποτοξινώσετε το σώμα σας εύκολα και γρήγορα δεν έχετε παρά να κάνετε ένα μπάνιο με άλας θειικού μαγνησίου. Λόγω της μεγάλης απορροφησιμότητάς του διεισδύει στα κύτταρα βοηθώντας στη μείωση των τοξινών από τα κύτταρα, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και χαλαρώνει του μύες. Επιπλέον λειτουργεί και ως απολεπιστικό μέσο καθώς αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας αφήνωντας το δέρμα λείο και απαλό. Απομακρύνει μύκητες και βακτήρια που αναπτύσσονται στην επιδερμίδα χάρη στο ph του άλατος, μειώνοντας έτσι και την κακοσμία των ποδιών που οφείλεται σε υπερανάπτυξη μικροοργανισμών.

Το άλας ενυδατώνει και αποτοξινώνει το δέρμα, ξεκουράζοντας το σώμα και διεγείροντας τη τοπική μικροκυκλοφορία και τη λέμφο. Χάρη στη μεγάλη συγκέντρωση σε μαγνησίου λειτουργεί ως άριστο νευρο- και μυοχαλαρωτικό με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σε μυϊκές κακώσεις, τραυματισμούς, αρθρίτιδα, επίμονους πονοκεφάλους και κράμπες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε διαλυόμενο σε μια μπανιέρα ως άλας μπάνιου ή σε μια λεκάνη ως ποδόλουτρο ή ως πάστα σε μια πετσέτα με ζεστό νερό για εντοπισμένους μυϊκούς πόνους.

Αντενδείξεις – παρενέργειες
Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τη χρήση του θειικού μαγνησίου, καλό θα ήταν γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν να αποφύγουν τη χρήση του ενώ άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη, αποφρακτική εντεροπάθεια, κολίτιδα ή έχουν έντονο στομαχόπονο, ναυτία ή έμετο να συμβουλεύονται πρώτα τον ιατρό τους. Η λήψη άλατος θειικού μαγνησίου ενδεχομένως αυξήσει τα εντερικά αέρια, τον τυμπανισμό και την κινητικότητα του εντέρου κάτι που υποχωρεί άμεσα. Το αλάτι Epsom έχει ηπακτική δράση γι’ αυτό και δε θα πρέπει να συγχορηγείται με άλλα φάρμακα παρόμοιας δράσης (καθαρτικά).

Πως χρησιμοποιείται
Εσωτερικά ως αποτοξινωτική θεραπεία χρησιμοποιείται δύο φορές το χρόνο, σύμφωνα με την υπόδειξη του θεράποντα ιατρού ή διαιτολόγου. Ταυτόχρονα με τη λήψη θειικού μαγνησίου ως πόσιμο διάλυμα να λαμβάνεται άφθονη ποσότητα υγρών.

Εξωτερικά, διαλύεται ικανοποιητική ποσότητα άλατος σε άφθονο ζεστό νερό (150-300γρ. για ποδόλουτρο και 300-600γρ. για το μπάνιο.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε για προϊόν Viogenesis Epsom Salt Magnesium Sulphate.

https://www.vita4you.gr/

Διατροφή

Σοκολάτα: Γνωρίζατε ότι η κατανάλωσή της το πρωί βοηθά στη σταθεροποίηση του βάρους σας;
Από: Δέσποινα Λάνου 

Μήπως ήρθε η ώρα να απολαύσετε την αγαπημένη σας σοκολάτα «άφοβα»; Ερευνητές του νοσοκομείου Brigham and Women’s -του δεύτερου μεγαλύτερου εκπαιδευτικού νοσοκομείου του Harvard Medical School- λένε ότι η σοκολάτα στη διατροφή μας μπορεί και να μας ωφελήσει.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην FASEB Journal, η κατανάλωση σοκολάτας το πρωί μπορεί σε βάθος χρόνου να μας βοηθήσει να κάψουμε λίπος και να βελτιώσουμε το σάκχαρο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 3 ομάδες γυναικών που βρίσκονται σε μετακλιμακτηριακή φάση. Συγκεκριμένα, το πρώτο γκρουπ περιελάμβανε γυναίκες που έτρωγαν 100 γραμμάρια σοκολάτας μέσα σε μια ώρα από εκείνη που ξυπνούσαν. Το δεύτερο γκρουπ γυναικών έτρωγε την ίδια ποσότητα μια ώρα πριν πάει για ύπνο το βράδυ, ενώ το τρίτο γκρουπ δεν έτρωγε καθόλου σοκολάτα μέσα στην ημέρα.

Οι μετρήσεις που έγιναν σε βάθος χρόνου, έδειξαν πως η ομάδα των γυναικών, που έτρωγε το πρωί 100 γραμμάρια σοκολάτας, δεν σημείωσε αύξηση βάρους. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι είχαν όρεξη, ισορροπία στα μικρόβια του εντέρου και βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

«Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε το τρώμε»
«Η έρευνά μας υπογραμμίζει πως οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη ρύθμιση του σωματικού βάρους επηρεάζονται όχι μόνο από το τι τρώμε, αλλά και το πότε τρώμε κάτι» επισήμανε ο νευροεπιστήμονας Φρανκ A.J.L. Σιρ, επικεφαλής της μελέτης. Πρόσθεσε ότι «οι εθελόντριες μας δεν πήραν βάρος, μολονότι αύξησαν την πρόσληψη θερμίδων. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως η σοκολάτα μείωσε την πρόσληψη κατά βούλησης ενέργειας, συμπέρασμα που είναι σύμφωνο με την μείωση που παρατηρήθηκε σε πείνα, όρεξη και την επιθυμία για γλυκά, τα οποία είχαν καταγραφεί σε προηγούμενη έρευνα».

https://www.olivemagazine.gr/

Διατροφή

Πως να χρησιμοποιήσεις την πρόπολη θεραπευτικά.
Έχει αποδειχθεί ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της πρόπολης μέλισσας είναι η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού, ή του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που την καθιστά διπλά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση λοιμώξεων κάθε είδους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, άρχισε να αναπτύσσεται μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελέτη αυτού του προϊόντος στη Γιουγκοσλαβία, τη Ρωσία και την Πολωνία, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ένας Γάλλος επιστήμονας με το όνομα Lavie, καθώς και ένα πολωνικό φαρμακευτικό εργαστήριο, κατέδειξαν τις εξαιρετικές ιδιότητες της πρόπολης στην καταπολέμηση μυκήτων και βακτηριδίων.

Ο Αριστοτέλης χρησιμοποιούσε την πρόπολη ως θεραπευτικό μέσο για πολλές διαφορετικές νόσους, και ο Πλίνιος για την αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος. Σε κάποιες νευρικές διαταραχές, μέσα αντιμετώπισης με βάση την πρόπολη έχουν δώσει καλά αποτελέσματα. Σε πιο σύγχρονες εποχές, ένα βάλσαμο κατασκευασμένο από πρόπολη και βαζελίνη χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο για την καταπολέμηση των επιμολύνσεων των τραυμάτων. Ρώσοι και Πολωνοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόπολη είναι αποτελεσματική εναντίον του βακίλου της φυματίωσης, και εξίσου αποτελεσματική εναντίον ορισμένων ειδών μυκήτων ανθεκτικών στις συνήθεις θεραπείες, όπως η Candida.

Η πρόπολη χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τις μέλισσες για να παρατάξει τις κυψέλες τους και να σφραγίσει ρωγμές ή τρύπες (Πρόπολη = Προ της πόλης). Έχει φυσικές ιδιότητες που βοηθούν στη διατήρηση της εσωτερικό της κυψέλης απαλλαγμένο από μολυσματικούς παράγοντες. (Το εσωτερικό της κυψέλης είναι πιο αποστειρωμένο ακόμη και από ένα σύγχρονο χειρουργείο)Η πρόπολη περιέχει εκατοντάδες ενώσεις, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και φλαβονοειδή που προωθούν τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες της.

Η πρόπολις ως θεραπευτικός παράγοντας
Η καθημερινή κατανάλωση της θεωρείται πως ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να ληφθεί με ασφάλεια μαζί με αντιβιοτικά για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Ένα βάμμα πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία πληγών και για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Η πρόπολη χρησιμοποιείται επίσης σε μερικές τσίχλες, οδοντόκρεμες, καλλυντικά, κρέμες και αλοιφές και μπορεί να έχει πιθανές χρήσεις στον τομέα της οδοντιατρικής να σκληρύνει το σμάλτο.

Η πρόπολη περιέχει αντιβακτηριακες και αντιμυκητιακες ουσίες οι οποίες δρουν επιλεκτικά:επιτίθενται στα παθογόνα βακτήρια και τους τοξικούς μύκητες χωρίς να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, δεν επηρεάζει τη φυσική μικροχλωρίδα του πεπτικού συστήματος του ανθρώπου, επίσης δεν παρουσιάζει παρενέργειες (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις αλλεργίας) και η χρήση της ενισχύει την επίδραση των συνηθισμένων φαρμάκων.

Η πρόπολη δρα κατά των ιών και είναι ισχυρό αντιβιοτικό και αντιπαρασιτικο, προσφέρει προστασία από την ραδιενέργεια, είναι αποτελεσματική για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, για τον προστάτη, για ανωμαλίες του ενδοκρινικού και για τοπικούς πόνους όπως ο πονόδοντος.Σε πειράματα που έγιναν σε ζώα η πρόπολη όχι μόνο δεν προκάλεσε καρκινογενεση, αντίθετα μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προκάλεσε συρρίκνωση του όγκου.

Οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης όπως αναφέρονται από την διεθνή βιβλιογραφία είναι:

1. η ικανότητα να καταστρέφει ή να σταμάτα τον πολλαπλασιασμό ενός μεγάλου αριθμού βακτηρίων όπως σταφυλοκοκων, στρεπτοκοκων και σαλμονελας.

2. οι αντιμυκητιακες ιδιότητες της πρόπολης είναι επίσης γνωστές.

3. έχει ισχυρές αναισθητικές ιδιότητες π.χ πονόδοντο.

4. ειναι αποτελεσματικη κατα των μολυνσεων απο ιους οπως της γρίπης και του έρπη.

5. είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία φλεγμονών. Ηαντιφλεγμονωδης δράση της καλύπτει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις φλεγμονές της τραχείας, του λάρυγγα κ.α.

6. διεγείρει το σχηματισμό των κυττάρων και των ιστών.

7. όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά η πρόπολη έχει αντιρρευματικες ιδιότητες.

8. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

9. έχει επουλωτική δράση, επιταχύνει την αναγέννηση ιστών και την αποκατάσταση κυττάρων.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ1. Αντιμικροβιακή
Από εφαρμογές μέχρι τώρα και ξένα κυρίως Ρώσικα και Ρουμάνικα Ιατρικά Συγγράμματα διαπιστώθηκαν οι καταπληκτικές θεραπευτικές της ιδιότητες, στη φαρυγγίτιδα, σε λοιμώξεις εσωτερικές και εξωτερικές, γρίπη, λαρυγγίτιδα, βρογχικό άσθμα, χρόνια πνευμονία και πνευματική φθίση.
2. Αναισθητική δράση
Τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα αναισθητικά είναι πολύ τοξικά, άρα και επικίνδυνα. Η πρόπολη σαν αναισθητικό χρησιμοποιήθηκε σε εγχειρήσεις διαφόρων οργάνων, καθώς και για θεραπεία και ανακούφιση του πόνου, της άνω αναπνευστικής οδού, των ρινικών κοιλοτήτων, των δοντιών, του αυτιού κ.λ.π.3. Αντιφλεγμονώδης δράση
Η πρόπολη επουλώνει τραύματα και πληγές αυτιών, μύτης, έρπη, ζωστήρα. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό με αντιμικροβιακή δράση, όπως σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου κ.λ.π. χωρίς παρενέργειες.

Πως να την χρησιμοποιήσετε
Ο τρόπος χρήσης της ωμής ανεπεξέργαστης πρόπολης είναι πολύ απλός: Μασάμε σαν τσίχλα ένα κομματάκι πρόπολης ίσο με ένα ρεβίθι για πολύ ώρα, μέχρι να ασπρίσει – να απομείνει δηλαδή μόνο το κερί που εμπεριέχει. Έτσι λαμβάνουμε όλες τις ουσίες που μας είναι χρήσιμες. Μασώντας την ζεσταίνεται και μαλακώνει στο στόμα και μετά τοποθετείται με πίεση στο πονεμένο μέρος π.χ δόντι. Διαλύεται με το σάλιο και απορροφάται από το σώμα. Η χρήση της με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ αποτελεσματική για φλεγμονές ή έλκη στο στόμα, το λαιμό ή το λάρυγγα καθώς διεισδύει την εσωτερική μεμβράνη αμέσως. Επίσης καταπραΰνει τον πόνο λόγω της αναισθητικής δράσης που έχει.

Μπορούμε βέβαια να την ανακατέψουμε με κάποια κρέμα, αφού πρώτα την λιώσουμε σε μπέν μαρί και να την χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά σε πληγές, ερεθισμένο δέρμα, σπυράκια κλπ.

εκχύλισμα πρόπολης σε αλκοόλη συγκέντρωσης 3-30% μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας σε τραύματα, κοψίματα και μερικές φόρες σε εκζέματα που δεν υποχωρούν.

Χρησιμοποιείται σε κρέμες καλλυντικών επειδή δυναμώνει τον ιστό του δέρματος, σε γαλακτώματα καθαρισμού, για την θεραπεία της ακμής και ως μάσκα προσώπου.Ως πούδρα χρησιμοποιείται στις πληγές. μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία κρυολογήματος.η πρόπολη λαμβάνεται 3 φορές την ήμερα σε δόση 1 κουταλάκι του τσαγιού.

Η πρόπολη χρησιμοποιείται ως διάλυμα σε αλκοόλ 95ο βαθμών. Ο χρήστης μπορεί να παίρνει 20-30 σταγόνες (τα παιδιά 10), διαλύματος ανακατεμένο με μισό ποτήρι νερό ή γάλα, μισή ώρα προ του φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως και συνήθως για ένα μήνα. Αυτός ο τρόπος λήψης βοηθάει όλες τις καταστάσεις που προαναφέραμε.

Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το διάλυμα πάσχοντα μέρη 2-3 φορές ημερησίως και να έχει έτσι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου. Το διάλυμα λόγω αλκοόλ, προκαλεί προσωρινά κάψιμο αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει.

Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά,(τεραμυκίνη – πενικιλίνη – στρεπτομυκίνη), η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες. Δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Κατά γενικό κανόνα μετά 5-6 ημέρες χρήσης παρατηρούνται οι πρώτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως ελαστικότητα στην επιδερμίδα, τόνωση του οργανισμού, καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα να μην έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι ΒΑΦΕΙ ισχυρά.
Το διάλυμα – πρόπολης είναι πολύ χρήσιμο όπως αναφέραμε για εξωτερική – εσωτερική χρήση και παρασκευάζεται ως εξής:
σε δοχείο 120 ml αλκοόλης τοποθετούμε 100gr ακατέργαστης πρόπολης.
Στις επόμενες 8 μέρες ανακινούμε το δοχείο 1-2- φόρες. Έπειτα το αφήνουμε σε ηρεμία για μερικές βδομάδες .σε αυτό το διάστημα η πρόπολη διαλύεται στην αλκοόλη και καταβυθιζονται οι ξένες ουσίες (κατακάθι). Το διάλυμα λαμβάνεται προσεκτικά από την επιφάνεια του δοχείου και τοποθετείται σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια (καλό είναι να γίνει με σταγονόμετρο). από το διάλυμα λαμβάνουμε καθημερινά 15-20 σταγόνες για την αποφυγή των κρυωμάτων.

Καλό είναι να λαμβάνεται τους μήνες που έχει έξαρση σε ιώσεις π.χ από 1-10 Νοεμβρίου, 1-10 Δεκεμβρίου κτλ.

Τα κατακάθια τα τοποθετούμε σε υφασμάτινη σακούλα τοποθετούμε ένα βάρος από πάνω και βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό. το κερί που μαζεύεται στην επιφάνεια περιέχει πρόπολη η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλοιφής.

η αλοιφή απαιτεί:
150 gr του παραπάνω κεριού.
240 gr λανολινη λιωμενη σε μπεν μαρι.
520 gr φυτικό λάδι.

αφού το μείγμα κρυώσει προσθέτουμε 90 gr από συμπυκνωμένο διάλυμα πρόπολης. το νερό που προκύπτει από το βράσιμο των υπολειμμάτων του διαλύματος πρόπολης περιέχει υδατοδιαλυτά μέρη της πρόπολης και έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Με την προσθήκη οινοπνεύματος για την καλύτερη συντήρησή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν after-shave.

Αναλυτικότερα η πρόπολις χρησιμοποιείται για

1. Δερματοπάθειες
Όπως φυματίωση του δέρματος, αλωπεκίαση κ.λ.π. Για τη θεραπεία της τριχοφυτίας της κεφαλής σαν αλοιφή με πρόπολη 50% σε φυτικό λάδι, μετά από αργή βράση ή σκέτη πρόπολη σε διάλυμα με αλκοόλ 96%. Το διάλυμα αφήνεται να εξατμιστεί τόσο, ώστε να γίνει αλοιφή, για εναπόθεση σε παχύ στρώμα στις πληγές κάτω από κερόχαρτο. Τις πρώτες μέρες αυξάνει τη φλόγωση, αλλά μετά 3-5 ημέρες ελαττώνεται η φαγούρα και οι πόνοι μειώνονται ή εξαφανίζονται. Με το αλκοολούχο διάλυμα με πρόπολη (1:1) σαν βάση για την αλοιφή και τη χρήση της, σε αποκόλληση της επιδερμίδας σε περίπτωση υπερκερατίνωσης και επιδερμοφυτεία. Η θεραπεία έδωσε θετικά αποτελέσματα σε 15 ημέρες, σε όλους τους ασθενείς.
Το εκχύλισμα της πρόπολης 50% σε αλοιφή και σκέτη πρόπολη διαλυμένη σε αλκοόλ, σε βούτυρο αγελάδας χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της φυματίωσης του δέρματος (veruco inriltrat). Η επάλειψη γίνεται με παχύ στρώμα κάτω από λευκοπλάστη ή κερόχαρτο. Στις περιπτώσεις veruco για 2-3 μέρες, αλλά για τις περιπτώσεις inriltrat καθημερινά. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε θεραπεία 1-2 μήνες.
Η θεραπεία με πρόπολη ενδείκνυται για τη φυματίωση του δέρματος, όταν δεν μπορεί να γίνει χρήση σύνθετων αντιφυματικών προϊόντων.

Για τη θεραπεία της απώλειας των μαλλιών χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα από πρόπολη σε αλοιφή 30% και αλκοολούχο διάλυμα από εκχύλισμα πρόπολης, οπότε η θεραπεία γίνεται με καθημερινές εντριβές της κεφαλής και ενεργητικό μασάζ και δυναμωτική τροφή.
Η θεραπεία με πρόπολη που έγινε σε πάνω από 500 ασθενείς κράτησε το πολύ 1 χρόνο στους 37%, 2 χρόνια στους 15% και πάνω από 5 χρόνια στο 12% και θετικά αποτελέσματα της θεραπείας παρατηρήθηκαν στο 82% των ασθενών.
Η απλότητα της παρασκευής και εφαρμογής των αλοιφών και των διαλυμάτων με πρόπολη, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες επιτρέπει τη χρήση στη δερματολογία.

2. Ψωρίαση και ασθένειες των αναπνευστικών οδών
Η πρόπολη διαπιστωμένα καταστρέφει τους διάφορους μικροοργανισμούς σε 15-20 λεπτά και άλλοτε σε 5 ώρες, ανάλογα με την ευαισθησία τους και με την πυκνότητά της. Θεραπεύεται ο κατάρρους των αναπνευστικών οδών, οι διάφορες φλεγμονές του μετωπιαίου κόλπου, η βρογχίτιδα, η φαρυγγίτιδα, το βρογχικό άσθμα, η χρόνια πνευμονία. Επίσης χρησιμοποιείται σε διάφορες δερματοπάθειες: έκζεμα και ψωρίαση.
Σε όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις χρησιμοποιείται διάλυμα αλκοολούχο από πρόπολη 20-30% διαλυμένο σε ζεστό νερό, 2-3 φορές την ημέρα 1 ώρα πριν το γεύμα, μεσημέρι και βράδυ.

Για τα αναπνευστικά προβλήματα των παιδιών η δοσολογία είναι 2 φορές την ημέρα, πριν το γεύμα μεσημέρι και βράδυ. Το πρωί τα παιδιά κάνουν εισπνοές με πρόπολη για διάστημα 3-5 λεπτά. Επίσης κλινική εφαρμογή πρόπολης (1964-1972) έδωσαν θετικά αποτελέσματα ποσοστού 90,1% με χρησιμοποίηση αλοιφής και βάμματος πρόπολης: Σε ένα δοχείο με ζεστό νερό θερμοκρασίας 45-50 βαθμούς βάζουμε 80 γραμ. βαζελίνης και 20 γραμ. καθαρισμένης πρόπολης, ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μάζα, την φιλτράρουμε 2 φορές μέσα από γάζα και την αφήνουμε να καθιζήσει, διατηρώντας την σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Από αυτήν την αλοιφή βάζουμε λεπτό στρώμα στην εστία της πληγής και επίδεσμό της. Καθημερινά γίνεται αλλαγή.
(«Τροφή»: Επιφυλάσσομαι για την χρήση της βαζελίνης)

Για το βάμμα χρησιμοποιούμε 100 γραμ. πρόπολης σε ένα φιαλίδιο και 500 γραμ. αλκοόλ 96%. Το βάζουμε σε σκοτεινό μέρος, αλλά το ανακατεύουμε κατά διαστήματα και μετά από 10 ημέρες το φιλτράρουμε με γάζα και από αυτό δίνουμε καθημερινά 30-40 σταγόνες μέσα σε λίγο νερό, μισή ώρα πριν από το γεύμα. Όμως το οινόπνευμα να είναι εσωτερικής χρήσης (που γνωρίζει μόνο ο φαρμακοποιός). Με αυτόν τον τρόπο θεραπεύεται χρόνια έκζεμα και νευροδερμίτα. Μετά από 5-6 ημέρες θεραπείας μειώνεται η φαγούρα και στο δέρμα παρουσιάζεται μια ελαστικότητα. Με το βάμμα γίνεται ακόμη μια τόνωση του οργανισμού και καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης. Η θεραπεία γίνεται περίπου 1 μήνα.

3. Χρόνια φαρυγγίτιδα
Τοποθετούμε 30 γραμ. πρόπολη στην κατάψυξη του ψυγείου, για να σκληρύνει και την άλλη ημέρα την τρίβουμε (σε ηλεκτρικό τρίφτη) και τα τρίμματα τα βάζουμε σε ένα ποτήρι με νερό, ανακατεύουμε να μουσκευτούν καλά και αφήνουμε να ηρεμήσει και να κατακαθίσει η πρόπολη, ενώ το κερί και άλλα στοιχεία ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τα αφαιρούμε σαν άχρηστα. Αδειάζουμε το πολύ νερό από το ποτήρι συγκρατώντας την πρόπολη. Στη συνέχεια παίρνουμε ένα φύλλο απορροφητικό χαρτί, από το χαρτί της κουζίνας, που το τυλίγουμε στριφτά σαν φυτίλι και βυθίζουμε τη μια άκρη του στην πρόπολη και την άλλη τη γυρίζουμε προς τα κάτω έξω από το χείλος του ποτηριού, αφήνοντας χρόνο, όσο χρειάζεται να απορροφηθεί η υγρασία και χρόνο ακόμη μέχρι να στεγνώσει η πρόπολη. Μετά προσθέτουμε στην πρόπολη 100 γραμ. αλκοόλ με 96 βαθμούς και ανακινώντας το συχνά για μερικές μέρες, όταν διαλυθεί η πρόπολη το φιλτράρουμε με γάζα και από αυτό παίρνουμε ένα μέρος που το αναμειγνύουμε με δυο μέρη γλυκερίνης ή ροδακινέλαιο, για επαλείψεις, μία καθημερινά και για 10-15 μέρες, χρησιμοποιώντας κάθε φορά 2,5 περίπου γραμ. από το παρασκεύασμα.

4. Προστάτης
Χρησιμοποιούμε σωστό διαιτολόγιο αποφεύγοντας τελείως το μαγειρικό αλάτι, τη ζάχαρη, αλλαντικά και παστά και παίρνουμε εσωτερικά από το στόμα σε ποσότητα ενός φιστικιού πρόπολη, που τη μασάμε σαν τσίχλα, προ ή μετά το φαγητό. Το πρωί που είμαστε νηστικοί γίνεται καλύτερη αφομοίωση και η ποσότητα αυτή πρέπει να διαλύεται τελείως στο στόμα για το στομάχι.

5. Οξεία ή χρόνια κολίτιδα
Χρησιμοποιούμε πρόπολη με τη μορφή αλκοολούχου εκχυλίσματος διαλυμένη σε νερό 30%. Το εκχύλισμα παρασκευάζεται με τρίψιμο της πρόπολης σε αιθυλικό αλκοόλ (alcohol etilk) 95% και σε αναλογία 1:5, σε κανονική θερμοκρασία (δωματίου) και σε διάστημα 48 ωρών. Αρχικά παίρνουμε 30 σταγόνες αλκοολούχου διαλύματος πρόπολης σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή σε ωμό γάλα, μια ώρα πριν το γεύμα για τον έλεγχο της αντίδρασης του οργανισμού και στη συνέχεια 40 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα
ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Η Πρόπολη είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα που δημιουργείται από τις μέλισσες από ρητινώδη ουσίες που συλλέγονται από τα φυτά και τα δέντρα που είναι σε συνδυασμό με τα ένζυμα των μελισσών. Γενικά αναγνωρίζεται ως ασφαλής και ευεργετική. Πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί υπάρχουν και κάποια άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία. Στην επιδερμίδα φαίνεται με την εμφάνιση κόκκινων κηλίδων οι οποίες εξαφανίζονται σε μερικές μέρες.Όταν η χρήση της γίνεται εσωτερικά η εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης είναι ποιο σπάνια και σε αυτή την περίπτωση εμφανίζονται μικρές κόκκινες κηλίδες στο στήθος και ελαφρά φαγούρα. Για τους παραπάνω λόγους η πρόπολη θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα στην αρχή και μεγαλύτερες σταδιακά αργότερα.

Αλλεργικές αντιδράσεις στην πρόπολη μπορεί επίσης, να εμφανιστεί σε άτομα που έχουν δείξει αλλεργία στα προϊόντα της μέλισσας. Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

πηγη: proionta-tis-fisis.com

https://xmbeekeeping.blogspot.com/

Διατροφή

Είναι παράξενο να φανταστούμε το καρότο χωρίς το ωραίο πορτοκαλί του χρώμα. Ωστόσο, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, τα μωβ καρότα ήταν περισσότερο διαδεδομένα στο παρελθόν και καταναλώνονταν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος καρότου στην Ασία και στην Ευρώπη.

Το μωβ χρώμα σε αυτά τα καρότα οφείλεται σε μια υδατοδιαλυτή ουσία ανθοκυανίνη.

Η ανθοκυανίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται σε πολλές τροφές, όπως κόκκινα σταφύλι, μελιτζάνα, μούρα, κόκκινα φασόλια, κόκκινο λάχανο ή ρόδια.

Γνωρίζοντας τις υγιεινές ιδιότητες αυτών των τροφών, μπορείτε να μαντέψετε την τρομερή θεραπευτική δύναμη που κρύβεται και στα μωβ καρότα:

Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς σας.
Έχουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες.
Μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη ή LDL.
Η χρήση της δραστικής τους ουσίας, της ανθοκυανίνης, είναι ενδεδειγμένη για άτομα με διαβήτη. Η τακτική τους κατανάλωση ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα αντιοξειδωτικά τους προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και εξουδετερώνουν τα ένζυμα που καταστρέφουν το κολλαγόνο και τον συνδετικό ιστό.
Θα χαρείτε να μάθετε ότι τα μωβ καρότα έχουν λίγες θερμίδες.

Μπορείτε να τα καταναλώνετε ωμά ή μαγειρεμένα στον ατμό. Είναι χορταστικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το λαχανικό θα βοηθήσει την πέψη σας. Δεν μειώνει μόνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά επίσης βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών λόγω των φυτικών ινών.

Οι περισσότερες φυτικές ίνες στα μωβ καρότα είναι διαλυτές. Οι διαλυτές φυτικές ίνες απορροφούν νερό στο πεπτικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε μια ουσία με μορφή τζελ. Σιγά-σιγά περνώντας από το έντερο η ουσία αυτή «μαζεύει» τις τοξίνες και στη συνέχεια μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, αφού φτάσει στο κυκλοφορικό σύστημα.https://www.govastileto.gr/

Διατροφή

Καύσωνας: Οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφίμων για να αντέξουμε τη ζέστη
Ρούλα Τσουλέα 
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίδραση του οργανισμού στη ζέστη. Ποια τρόφιμα μπορούν να μας βοηθήσουν και σε ποιους συνδυασμούς. Τι συνιστά ένας Έλληνας ειδικός.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του νέου, παρατεταμένου κύματος καύσωνα που πλήττει την χώρα μας και η ζέστη ήδη έχει γίνει έντονη. Η διατροφή μπορεί να είναι σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας να την αντέξουμε.

Όπως εξηγεί ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην Αθήνα, φρούτα και λαχανικά μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά.

«Περιέχουν πολλές βιταμίνες που είναι απαραίτητες στον οργανισμό το καλοκαίρι, όπως οι βιταμίνες A και C», λέει. «Είναι επίσης πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, νάτριο, χλώριο) που αποβάλλονται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό με την έντονη εφίδρωση».

Φρούτα και λαχανικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (στο καρπούζι λ.χ. φθάνει το 95%). Επιπλέον, αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, τονώνοντας την ζωτικότητα και την ενέργειά μας που πλήττει η ζέστη. Είναι επίσης εύπεπτα και με χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Επομένως, πρέπει να αποτελούν τμήμα όλων των γευμάτων μας.

Αντιθέτως, όταν κάνει πολλή ζέστη δεν συνιστάται συχνή κατανάλωση κρέατος, τυριών και γενικά πιο δύσπεπτων τροφίμων. Πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα βαριά φαγητά, τα πολλά λιπαρά αλλά και η πολλή ζάχαρη.

Ποια τρόφιμα και συνδυασμοί τροφίμων, όμως, είναι οι καλύτεροι για τις μέρες με καύσωνα; Ο κ. Δημοσθενόπουλος κατήρτισε ένα ενδεικτικό διαιτολόγιο, που μπορεί να μας δείξει πρακτικά τι πρέπει να κάνουμε. Όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, πρέπει να συμβουλευθούν πρώτα τον γιατρό τους πριν το ακολουθήσουν.

Από κάθε γεύμα πρέπει να διαλέγετε το ένα κάθε μέρα. Μην αμελήσετε μόνο να πίνετε και άφθονο νερό. Το καλοκαίρι και ιδίως τώρα που έχει τόσο πολλή ζέστη, χρειάζεστε τουλάχιστον 1,5 λίτρο περισσότερο απ’ όσο πίνατε τον χειμώνα.

Πρωινό (διαλέξτε το ένα από τα τρία)
1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) με 30 γρ. δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και 5-6 μέτριες φράουλες
1 γιαούρτι (2% λιπαρά) μαζί με 1 φέτα (30 γρ.) μαύρο ψωμί ή με 2 φρυγανιές σικάλεως
1 ομελέτα με ασπράδια και λαχανικά (σε αντικολλητικό σκεύος) με 1 φέτα ψωμί
Προαιρετικά: καφέ ή άλλο ρόφημα, χωρίς ζάχαρη.

Δεκατιανό (διαλέξτε το ένα από τα δύο)
2 φρούτα εποχής
1 χυμός 100% από δύο φρούτα εποχής (χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
Προαιρετικά: καφέ ή άλλο ρόφημα, χωρίς ζάχαρη.

Μεσημεριανό (διαλέξτε το ένα από τα επτά)
120 γρ. στήθος κοτόπουλο (χωρίς πέτσα, ψητό ή βραστό), μαζί με 1,5 φλιτζάνι κριθαράκι (μαγειρεμένο) και σαλάτα πράσινη μαρούλι (ελεύθερη ποσότητα).
120 γρ. άπαχο ψάρι (ψητό ή βραστό), με 3 μέτριες πατάτες (βραστές ή ψητές, η καθεμία να έχει μέγεθος αυγού) και 1 φλιτζάνι βρασμένα χόρτα.
120 γρ. ψητό μοσχαρίσιο κρέας (χωρίς ορατό λίπος), με 1 φλιτζάνι ρύζι (βρασμένο) και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι).
1 φλιτζάνι όσπρια (φακές ή φασόλια) σε κρύα σαλάτα, με 90 γρ. άπαχο τυρί, 1 φέτα ψωμί και 1 φλιτζάνι βρασμένα χόρτα ή άλλα λαχανικά.
1 φλιτζάνι φασολάκια (μαγειρεμένα), με 90 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1 φέτα ψωμί και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι). Αν δεν θέλετε φασολάκια, μπορείτε να φάτε 1 φλιτζάνι μπριάμ (μαγειρεμένο) με 90 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι). Εναλλακτικά, 1 φλιτζάνι μπάμιες (μαγειρεμένες), με 90 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή με στήθος κοτόπουλο (χωρίς πέτσα, ψητό ή βραστό), 1 φέτα ψωμί και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι).
120 γρ. ψητό στήθος γαλοπούλας (χωρίς πέτσα), με 1,5 φλιτζάνι μπάμιες (βρασμένες), 1 φέτα ψωμί και σαλάτα μαρούλι (ελεύθερη ποσότητα).
1,5 φλιτζάνι κρύα ζυμαρικά al dente με 90 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι). Εναλλακτικά, 2 γεμιστά με 90 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φλιτζάνι σαλάτα (ντομάτα, αγγούρι).
Στο μεσημβρινό γεύμα σας μπορείτε να προσθέτετε συνολικά 2 κουταλάκια λάδι. Να θυμάστε ότι τα πολλά λιπαρά δρουν επιβαρυντικά στον οργανισμό όταν κάνει πολλή ζέστη.

Απογευματινό (διαλέξτε το ένα από τα τέσσερα)
1 φρούτο εποχής
1 ποτήρι χυμός 100% χωρίς ζάχαρη
1 γιαούρτι 0+0% λιπαρά
1 ζελέ χωρίς ζάχαρη με κομμάτια φρούτων
Βραδινό (διαλέξτε το ένα από τα επτά)
60 γρ. κοτόπουλο στήθος (χωρίς πέτσα, βραστό ή ψητό) σε κομμάτια με 1 κούπα κινόα ή πλιγούρι και σαλάτα μαρούλι (ελεύθερη ποσότητα).
60 γρ. ψάρι τόνος, με 2 βραστές πατάτες (μεγέθους αυγού) και σαλάτα βραστή (κολοκυθάκια, χόρτα, ντοματίνια, αγγούρι).
2 αυγά βραστά με ντομάτα σε αντικολλητικό (καγιανάς) με 1 φέτα ψωμί
1 κριθαρένιο παξιμάδι με τυρί cottage χαμηλό σε λιπαρά και ντομάτα (ντάκο).
1 γιαούρτι (2% λιπαρά), με 2 κουταλιές βρώμη ή δημητριακά ολικής και 1 φρούτο.
1 σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι, μαϊντανό, τομάτα και αγγούρι ψιλοκομμένα.
1 φρουτοσαλάτα από φρούτα εποχής.
Στο βραδινό γεύμα σας μπορείτε να προσθέτετε συνολικά 2 κουταλάκια λάδι.https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Αντί να «φορτώνουμε» τον οργανισμό μας με συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες, αρκεί να κάνουμε κάνουμε κάποιες μικρές αλλαγές στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να εντάξουμε τροφές που κάνουν καλό τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε πολλά χρήματα ούτε να πάμε σε ειδικά μαγαζιά για να τις αγοράσουμε καθώς υπάρχουν κάποιες υγιεινές τροφές που τις βρίσκουμε πολύ εύκολα στα σουπερμάρκετ και τα μανάβικα.

Καρύδια
Τα καρύδια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς που θα μπορούσατε να καταναλώσετε. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, μια χούφτα καρύδια περιέχουν τη διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό.
Προσοχή: τα καρύδια αλλοιώνονται από τον ήλιο ενώ αν εκτεθούν στον αέρα είναι πιθανό να πικρίσουν, καθώς τα έλαια που περιέχουν οξειδώνονται και δημιουργούν αυτήν την πικρή γεύση. Αν θέλετε να τα συντηρήσετε παραπάνω, βάλτε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

Ντομάτες
Οι ντομάτες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που έχει την ιδιότητα να αυξάνεται με το μαγείρεμα, εν αντιθέσει με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες που μειώνονται. Υπάρχουν πολλές έρευνες που διατείνονται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με μικρότερο ρίσκο καρδιαγγειακών νοσημάτων, κάποιων μορφών καρκίνου αλλά και την προστασία του δέρματος από αλλοιώσεις του χρόνου.

Μήλο
Όλοι έχουμε ακούσει το παλιό ρητό «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ωστόσο, ο ιδανικός τρόπος να το καταναλώσουμε για να επωφεληθούμε από όλες τις βιταμίνες του, είναι να μην το καθαρίσουμε. Όλη η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες (4,5 γρ.) βρίσκεται στις φλούδες του, οπότε αν τις αφαιρέσουμε, χάνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό από τα θρεπτικά συστατικά του. Παράλληλα, στις φλούδες του μήλου εμπεριέχονται πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερίνη ενώ ευνοούν τα καλά βακτήρια του εντέρου, βελτιώνοντας το πεπτικό μας σύστημα. Προσοχή όμως: επειδή στις φλούδες του μήλου κατακάθονται φυτοφάρμακα, επιλέξτε μόνο μήλα βιολογικής καλλιέργειας για να καταναλώσετε με τις φλούδες.

Νεροκάρδαμο
Το νεροκάρδαμο είναι ένα φρέσκο μυρωδικό που βρίσκουμε σε μανάβικα και σουπερμάρκετ, ενώ έχει απίστευτες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ελάχιστες θερμίδες. Έχει πικάντικη γεύση και καταναλώνεται κυρίως μέσα σε σαλάτες. Φυτρώνει κυρίως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς δεν ανήκει στην ελλαδική χλωρίδα και είναι ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό φυτό.
Περιέχει 4 φορές παραπάνω Β-Καροτίνη από το μήλο ενώ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, θρεπτικές ουσίες που βοηθούν στην ομορφιά και τη νεότητα. Επίσης, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης του και προλαμβάνει τον καρκίνο αλλά και δρα θεραπευτικά στα κύτταρα που έχουν διαβρωθεί από τον καρκίνο.
Προσοχή: Μην το μπερδέψετε με το καρδάμωμο ή αλλιώς κακουλέ. Εκείνο είναι μπαχαρικό ανατολίτικης προέλευσης.

Βρώμη
Η βρώμη είναι το superfood που θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή αλλά και σε εκείνη των παιδιών σας. Περιέχει δυο σημαντικές διαλυτές φυτικές ίνες, τη Β-γλυκάνη και το αβενοανθραμίδιο, που βοηθούν μαζί στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, όπως το έμφραγμα και ο διαβήτης τύπου Β. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή ή η συχνή κατανάλωση βρώμης ρίχνει την πίεση καθώς και την «κακή» χοληστερίνη (LDL). Παράλληλα, η βρώμη αποτελεί το ιδανικό πρωινό καθώς δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και γεμίζει ενέργεια τον οργανισμό, ώστε να ξεκινήσει σωστά την ημέρα του.

Φακές
Οι φακές αποτελούν μέρος της διατροφής του ανθρώπου παγκοσμίως εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτελούν μια χαμηλού κόστους πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών ενώ μειώνουν τη χοληστερίνη, συντελούν στον μεταβολισμό του λίπους, καταπολεμούν τη φλεγμονή και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ο… υγρός θεός της μεσογειακής διατροφής. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με έρευνες, συνδέεται με λιγότερα εμφράγματα και άλλες παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία καθώς και χαμηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Έρευνες δείχνουν ότι οι φαινόλες, που εμπεριέχονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταπολεμούν τα γονίδια που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

olivemagazine.gr

Διατροφή

Έχοντας το κίνητρο στα χέρια σας, είναι η στιγμή να δεσμευτείτε στον εαυτό σας.

Είστε εθισμένοι στα πατατάκια, στα γλυκά και στα έτοιμα φαγητά; Αν και η κατανάλωση τέτοιων ανθυγιεινών φαγητών μπορεί να ικανοποιήσει τη λαχτάρα μας για κάτι νόστιμο, μακροπρόθεσμα, αυτή η συνήθεια οδηγεί σε παχυσαρκία, νωθρότητα και σε ακραίες καταστάσεις, ακόμα και κατάθλιψη. Όσο συχνότερα αντικαταστήσουμε το ανθυγιεινό φαγητό με υγιεινές επιλογές, τόσο συντομότερα θα βρούμε το δρόμο μας προς μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

1. Οργανώστε ένα πλάνο
Σκεφτείτε γιατί θέλετε να σταματήσετε το ανθυγιεινό φαγητό. Δοκιμάστε να καταγράψετε αυτούς τους λόγους, γιατί αυτή η δραστηριότητα θα αυξήσει το κίνητρό σας για να προχωρήσετε στην αλλαγή.

2. Κάντε μια δέσμευση στον εαυτό σας
Έχοντας το κίνητρο στα χέρια σας, είναι η στιγμή να δεσμευτείτε στον εαυτό σας. Μπορείτε να το κάνετε καταγράφοντας με λεπτομέρεια τι χρειάζεται να αποφεύγετε. Ύστερα, καρφιτσώστε κάπου αυτή τη λίστα για να τη βλέπετε κάθε μέρα, όπως σε έναν καθρέφτη ή στο ψυγείο σας.

3. Πετάξτε όλα τα ανθυγιεινά τρόφιμα από την κουζίνα σας
Αφού δεσμευτείτε στον εαυτό σας, ξεφορτωθείτε οτιδήποτε έχετε στο σπίτι που μπορεί να σας βάλει σε πειρασμό. Το να κρατήσετε τέτοιες τροφές, ακόμα και στο πιο κρυφό μέρος του σπιτιού, είναι μια βέβαιη συνταγή αποτυχίας.

4. Γεμίστε την κουζίνα σας με υγιεινές επιλογές
Για να είστε βέβαιοι ότι δεν θα μπείτε στον πειρασμό να παραγγείλετε έτοιμο φαγητό, διατηρήστε στην κουζίνα σας διάφορες υγιεινές επιλογές. Η καλύτερη λύση είναι να αποτελούν και εύκολες επιλογές πέρα από υγιεινές: φρούτα, κομμένα λαχανικά, γάλα, αυγά, ξηρούς καρπούς.

5. Πιείτε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της μέρας
Το νερό μας κρατά ενυδατωμένους και χορτάτους ανάμεσα στα γεύματα. Έτσι, πίνετε συνεχώς νερό για να μείνετε μακριά από junk food. Αν θέλετε σκέτο νερό, δοκιμάστε να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι η πορτοκάλι.

6. Γνωστοποιήστε σε έναν φίλο τη δέσμευσή σας
Είναι σημαντικό να λάβετε στήριξη από τους φίλους και την οικογένειά σας όταν προσπαθείτε να κάνετε μια μεγάλη αλλαγή ζωής. Εμπιστευθείτε λοιπόν τους φίλους σας και ζητήστε τους στήριξη. Είναι κι ένας τρόπος να βεβαιωθείτε ότι «θα ντραπείτε» να κάνετε ένα βήμα πίσω, όταν εκείνοι θα σας ρωτούν συχνά.

7. Μάθετε να αγνοείτε τις διαφημίσεις και να προσέχετε τις ετικέτες των τροφίμων

Οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να παραφάμε και να επιλέξουμε ανθυγιεινές τροφές αφού παρακολουθήσουμε διαφημίσεις τέτοιων τροφίμων. Καθώς οι διαφημίσεις είναι δύσκολο να τις αποφύγουμε αν βλέπουμε τηλεόραση, διδάξτε τον εαυτό σας να βλέπει κριτικά αυτές τις διαφημίσεις• μην αποδέχεστε παθητικά ό,τι σας υπόσχονται.

8. Ασκηθείτε καθημερινά
Η άσκηση χρησιμοποιείται συμπληρωματικά της υγιεινής διατροφής για να αποκτήσουμε καλή υγεία, αλλά εδώ μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο. Κι αυτό επειδή αν προσπαθούμε καθημερινά να γυμνάσουμε το σώμα μας, μετά θα έχουμε περισσότερες «καλές» ενοχές αν καταναλώσουμε μια ανθυγιεινή τροφή πολλών θερμίδων.

https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή


Μιχάλης Θερμόπουλος
Αυτό το ερωτηματολόγιο για πιθανές διαταραχές στην πρόσληψη τροφής έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε αν μπορεί να έχετε μια διατροφική διαταραχή. Επίσης, θα σας βοηθήσει να αναλογιστείτε τις επιπτώσεις που έχει μια διατροφική διαταραχή στη ζωή σας.

Μια διατροφική διαταραχή είναι μια σοβαρή και πιθανώς θανατηφόρα ψυχική πάθηση και εκείνοι που έχουν διατροφική διαταραχή ίσως δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν.

Το ακόλουθο ερωτηματολόγιο έχει σχεδιαστεί για να «ανιχνεύει» την ανορεξία, τη βουλιμία και άλλες διατροφικές διαταραχές.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, ένα τέτοιου είδους τεστ δεν μπορεί ΠΟΤΕ να υποκαταστήσει την υπεύθυνη διάγνωση ενός γιατρού. Απαντήστε στις ερωτήσεις, αλλά να χρησιμοποιήσετε τα αποτελέσματα μόνο ως έναν «μπούσουλα» για τις διατροφικές σας συνήθειες. Οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με διατροφικά προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επαγγελματική αγωγή για την διαγνωσθείσα από υπεύθυνο γιατρό διατροφική διαταραχή.

Τεστ για Διατροφική Διαταραχή
Απαντήστε ειλικρινά σε κάθε ερώτηση και σημειώστε τις απαντήσεις σας και στην συνέχεια δείτε την αξιολόγησή σας στο τέλος του ερωτηματολογίου.

Ανησυχείτε για το αν έχετε παχύνει;
Διαρκώς
Συχνά-πυκνά
Σπάνια (σε λογικά πλαίσια)

Νιώθετε ανεξήγητα κουρασμένοι ή να κρυώνετε;
Διαρκώς
Συχνά-πυκνά
Σπάνια (σε λογικά πλαίσια)

Αποφεύγετε τρόφιμα εξαιτίας του περιεχομένου τους σε λιπαρά, υδατάνθρακες, ή ζάχαρη;
Διαρκώς
Συχνά-πυκνά
Σπάνια (σε λογικά πλαίσια)

Είστε μυστικοπαθής ή λέτε ψέματα για τις διατροφικές σας συνήθειες, όταν νομίζετε ότι αυτές δεν είναι «νορμάλ»;
Ναι
Ίσως
Όχι

Πόσο συχνά σκέφτεστε ότι θα θέλετε να είστε πιο λεπτοί;
Διαρκώς
Συχνά-πυκνά
Σπάνια (σε λογικά πλαίσια)

Πιάνετε τον εαυτό σας να αναζητάτε έγκριση/επιβεβαίωση από άλλους ή/και δυσκολεύεστε να πείτε «όχι» σε κάποιον τελειομανή ή/και κάποιον που θεωρείται επιτυχημένος;
Ναι
Ίσως
Όχι

Αισθάνεστε ενοχές μετά το φαγητό;
Διαρκώς
Συχνά-πυκνά
Σπάνια (σε λογικά πλαίσια)

Νιώθετε ότι τα τρόφιμα ελέγχουν τη ζωή σας;
Ναι
Ίσως
Όχι

Πιστεύετε ότι δεν είσαι αρκετά καλοί, είστε χαζοί, ή/και άχρηστοι, ή/και οι άλλοι σας κρίνουν πάντα αρνητικά;
Διαρκώς
Συχνά-πυκνά
Σπάνια (σε λογικά πλαίσια)

Πιστεύετε ότι η ζωή θα ήταν καλύτερη ή/και θα αρέσατε περισσότερο στους άλλους εάν ήσασταν λεπτότεροι;
Ναι
Ίσως
Όχι

Τρώτε πολύ, ή δεν τρώτε τίποτα, ή τρώτε ελάχιστο, ή τρώτε απότομα μεγάλες ποσότητες φαγητού, ή ασκήστε πολύ πιεστικά και καταναγκαστικά, όταν αισθάνεστε μοναξιά, άσχημα, ή όταν αισθάνεστε συναισθηματικές πιέσεις;
Διαρκώς
Συχνά-πυκνά
Σπάνια (σε λογικά πλαίσια)

Όταν τρώτε, ή δεν τρώτε τίποτα, ή τρώτε απότομα μεγάλες ποσότητες φαγητού, αισθάνεστε ανακούφιση ότι οι συναισθηματικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει και ότι έχετε τον έλεγχο;
Ναι
Ίσως
Όχι

Αισθάνεστε ενοχές ύστερα από ένα επεισόδιο εξαφάνισης υπερφαγίας, ή κατά τη διάρκεια ή/και μετά από περιόδους αυτοπεριορισμού στην πρόσληψη τροφής;
Ναι
Ίσως
Όχι

Όταν τρώτε αισθάνεστε ποτέ ότι δεν έχετε τον έλεγχο, ή ότι χάνετε τον έλεγχο; Προσπαθείτε να αποφύγετε να φάτε εξαιτίας αυτού του φόβου;
Διαρκώς
Συχνά-πυκνά
Σπάνια (σε λογικά πλαίσια)

Κάνετε εύκολα μώλωπες στο δέρμα σας, ή/και έχετε πολύ υψηλή ανοχή στον πόνο, ή/και είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον θόρυβο;
Ναι
Ίσως
Όχι

Μήπως ξοδεύετε πολύ χρόνο να μαγειρεύετε μανιωδώς για τους άλλους, να διαβάζετε συνταγές, ή/και να συγκεντρώνετε διατροφικές πληροφορίες για τα τρόφιμα;
Ναι
Ίσως
Όχι

Έχετε αυτοτραυματιστεί ποτέ (π.χ. κόψιμο, κάψιμο στο δέρμα, τράβηγμα των μαλλιών κ.α.) ως έναν τρόπο αντιμετώπισης/διαχείρισης των όσων σας συμβαίνουν ή των όσων νιώθετε;
Ναι
Ίσως
Όχι

Θα ανησυχούσατε για έναν φίλο, ή μέλος της οικογένειάς σας, αν τυχόν ερχόταν σε εσάς με παρόμοιες μεθόδους απώλειας βάρους/αντιμετώπισης;
Ναι
Ίσως
Όχι

Τεστ για Διατροφική Διαταραχή: Αξιολόγηση
Κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να υποδεικνύει μια διατροφική διαταραχή, αν έχει απαντηθεί με «Ναι», ή «Διαρκώς».

Εάν απαντήσατε «Ναι», ή «Διαρκώς» σε δύο ή περισσότερες ερωτήσεις, θα πρέπει να υποβληθείτε σε έλεγχο από γιατρό. Αν θέλετε, εκτυπώστε και πάρτε μαζί σας αυτό το ερωτηματολόγιο μαζί με τις απαντήσεις σας και συζητήστε το αποτέλεσμα με τον γιατρό σας.

Εάν απαντήσατε σε περισσότερες από τρεις ερωτήσεις με «Ίσως» ή «Συχνά-πυκνά» θα πρέπει επίσης να συζητήσετε σχετικά με έναν γιατρό. Αυτές οι απαντήσεις δείχνουν ότι μπορεί να έχετε διατροφική διαταραχή, ή ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε μια διατροφική διαταραχή.

Πηγή: https://www.healthyplace.com

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Το Τέμπε (Tempeh) είναι ένα δημοφιλές φυτικό προϊόν, κυρίως επειδή χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του κρέατος από τους λάτρεις της χορτοφαγικής διατροφής. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει μια θρεπτική επιλογή στο διαιτολόγιό μας είτε ακολουθούμε χορτοφαγική διατροφή, είτε όχι.

Γράφει η Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ηλιούπολη

Το τέμπε κρατά τις ρίζες του από την Ινδονησία. Συνήθως, παρασκευάζεται από σόγια ή/και σιτάρι που έχουν υποστεί ζύμωση.

Ποια είναι η διατροφική αξία και τα οφέλη του τέμπε;
To τέμπε είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο, με αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα συγκριτικά με άλλα φυτικά προϊόντα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που προτιμάται ως υποκατάστατο του κρέατος, για την υγεία του μυο-σκελετικού συστήματος. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες από τη σόγια, μπορεί να προάγει τον κορεσμό, να μειώσει την πείνα και έτσι να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Έπειτα, μπορεί να αποτελέσει πηγή σιδήρου, μαγγανίου, φωσφόρου και μαγνησίου.

Παράλληλα, είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες και νάτριο, καθιστώντας το ασφαλή επιλογή, ακόμα και για όσους έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη ή διαταραγμένη λειτουργία της ινσουλίνης, αλλά και τους υπερτασικούς.

Επίσης, το Tempeh περιέχει πρεβιοτικά ένζυμα, τα οποία φαίνεται να βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να συμβάλλουν στη μείωση πιθανής φλεγμονής σε αυτό. Ακόμα, οι ισοφλαβόνες στη σόγια από την οποία φτιάχνεται το τέμπε, ενδεχομένως να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, αλλά του οξειδωτικού stress που προκαλείται συνήθως από χρόνιες ασθένειες.

 

Έχει παρενέργειες το τέμπε;
Ως ένα προϊόν σόγιας που έχει υποστεί ζύμωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλές για τους περισσότερους από εμάς. Ωστόσο, συνιστάται να αποφεύγεται εντελώς από άτομα με αλλεργία στη σόγια, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, με συμπτώματα όπως πρήξιμο ή και δυσκολία στην αναπνοή.

Επιπλέον, η σόγια, λόγω του αζώτου, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Παρόλο που οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη σόγιας έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς, συνιστάται να καταναλώνεται σε συντηρητικές ποσότητες από άτομα με ιστορικό ή ενδείξεις διαταραγμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα τους.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή μας διατροφή;
Το tempeh μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους και να προστεθεί με ευκολία σε διάφορα γεύματα μέσα στην ημέρα μας. Μπορούμε να το μαρινάρουμε ή να προσθέσουμε διάφορα καρυκεύματα, ώστε έπειτα να το ψήσουμε στον ατμό, στον φούρνο ή στη σχάρα, ή ακόμα και απλά να το σοτάρουμε.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κομμάτια για sandwich, burgers ή και σκέτο, ίσως με κάποιο συνοδευτικό. Ακόμα, μπορεί να θρυμματιστεί και να προστεθεί σε σαλάτες, μακαρόνια και άλλα. Είναι τόσο προσαρμόσιμο υλικό, που αν έχουμε όρεξη και φαντασία δε χρειαζόμαστε κάτι άλλο.

Συμπέρασμα
Όπως αναφέραμε παραπάνω είναι ένα προϊόν που παράγεται από τη σόγια και αποτελεί τρόφιμο ζύμωσης. Παρέχει θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με σημαντικότερα την πρωτεΐνη και το ασβέστιο. Ίσως να μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και των μυών, να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, το οξειδωτικό στρες και την περίσσεια όρεξη για κατανάλωση φαγητού, αποτελώντας σύμμαχο στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Το τέμπε περιέχει επίσης πρεβιοτικά, τα οποία μπορεί να βελτιώσουν την γαστρεντερική υγεία. Ωστόσο, όσοι έχουν αλλεργία στη σόγια θα πρέπει να την αποφεύγουν εντελώς και κατ΄ επέκταση και το tempeh, ενώ όσοι παρουσιάζουν διαταραγμένη λειτουργία του θυρεοειδούς, για προληπτικούς λόγους, θα ήταν καλό να καταναλώνουν το tempeh, όπως και όλα τα προϊόντα σόγιας σε περιορισμένες ποσότητες.

Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς, το tempeh είναι ένα εύχρηστο και θρεπτικό τρόφιμο που με σωστή διαχείριση μπορεί να βελτιώσει τα θρεπτικά επίπεδα της καθημερινής μας διατροφής.

https://www.fmh.gr/

 

Διατροφή

6 σημάδια που δείχνουν ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη
Αν νιώθετε κουρασμένοι, εξουθενωμένοι και κάπως αδύναμοι, μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι χρειάζεται να καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη.
6 σημάδια που δείχνουν ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη

Αν νιώθετε κουρασμένοι, εξουθενωμένοι και κάπως αδύναμοι, μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι χρειάζεται να καταναλώνετε περισσότερη πρωτεΐνη. Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες για την κόπωση και την ανορεξία. Αλλά ορισμένες φορές, ο συνδυασμός των παρακάτω συμπτωμάτων οφείλεται σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα.

Κρυολόγημα που δεν υποχωρεί
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η πρόσληψη πρωτεΐνης παίζει έναν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η βιταμίνη C δεν είναι η μόνη υπεύθυνη εδώ. Τα χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης έχουν ως αποτέλεσμα προβλήματα στο ανοσοποιητικό.

Νιώθουμε πείνα αμέσως μετά το φαγητό
Η πρωτεΐνη επίσης αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού μετά το φαγητό. Και αυτό γιατί χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπαστεί από τους υδατάνθρακες και τις άλλες τροφές. Παραμένει, λοιπόν, περισσότερο στο σύστημα μας και γι’ αυτό μας διατηρεί χορτάτους και με ενέργεια για ώρες.

Επιθυμία για γλυκά και υδατάνθρακες συνέχεια
Αν καταναλώσατε δημητριακά με ζάχαρη ή ένα μάφιν για πρωινό, μην εκπλήσσεστε αν πεινάτε έντονα μετά από μία ώρα. Σε αντίθεση με την πρωτεΐνη, τα σάκχαρα και οι υδατάνθρακες ανεβάζουν κατακόρυφα το σάκχαρο στο αίμα.

Έλλειψη συγκέντρωσης
Αν και η έλλειψη ύπνου είναι συνήθως υπεύθυνη εδώ, υπάρχει μια διακριτή σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη πρωτεΐνης και στην ικανότητα συγκέντρωσης. Το πιθανότερο είναι ότι θα νιώθουμε μια απώλεια καθαρότητας του νου ή θα καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε μια δραστηριότητα.

Η μυϊκή μας μάζα δεν αυξάνεται
Αν δεν βλέπετε κάποια αλλαγή από το γυμναστήριο, ελέγξτε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Όταν δεν έχετε αρκετή, το σώμα σας αρχίζει να καίει τον ίδιο τον μυϊκό ιστό ώστε να καταφέρει να «βγάλει» τις ασκήσεις. Αυτό έχει αποτέλεσμα αδυναμία, όπως και έλλειψη μυϊκής μάζας.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
Μπορεί να οφείλονται στο λεπτότερο δέρμα που υπάρχει σε εκείνη την περιοχή ή να οφείλεται στο ότι ξενυχτάτε. Όμως, οι μαύροι κύκλοι μπορεί επίσης να αποτελούν σημάδι χαμηλών επιπέδων πρωτεΐνης. Μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας και προσθέστε λίγους ξηρούς καρπούς, αυγά ή άπαχο κρέας στη διατροφή σας ώστε να δείτε αν θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Πηγή:

bustle.com

https://enallaktikidrasi.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.