Mε ήπια γεύση όταν είναι ωμά, ή ψημένα και με πιο μεστή και γεμάτη γεύση, οι καρποί της λεπτοκαρυάς, γνωστής ως ήμερης φουντουκιάς, είναι δημοφιλείς ως σνακ και όχι μόνο. Είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι προσφέρουν και πολλά σημαντικά διατροφικά οφέλη για την υγεία.

Τα αγαπημένα σε πολλούς από μας φουντούκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εκπληκτικά θρεπτικά. Περιέχουν ακόρεστα λιπαρά και είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. Καταναλώνονται ωμά, ψημένα, σε μορφή πάστας, ή ως μαγειρικό λάδι. Είναι γνωστά από τους προϊστορικούς χρόνους. Στοιχεία για την καλλιέργειά τους έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην Κίνα και χρονολογούνται από πάνω από 5.000 χρόνια. Ένα αρχαίο χειρόγραφο τα αναφέρει επίσης ως ένα από τα πέντε ιερά τρόφιμα της Κίνας. 

Διατροφική αξία
20 ολόκληρα φουντούκια περιέχουν:

Θερμίδες: 176
Συνολικό λίπος: 17 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 4,2 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 4,7 γραμμάρια
Ίνες: 2,7 γραμμάρια
Βιταμίνη Ε: 21% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης (RDA)
Θειαμίνη: 12% της RDA
Μαγνήσιο: 12% της RDA
Χαλκό: 24% της RDA
Μαγγάνιο: 87% της RDA
Τα φουντούκια περιέχουν επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, φωσφόρου, καλίου και ψευδαργύρου. Επιπλέον, είναι μια πλούσια πηγή μονο-και πολυακόρεστων λιπαρών και περιέχουν μια καλή ποσότητα ω-6 και ω-9 λιπαρών οξέων, όπως το ελαϊκό οξύ.

Οφέλη για την υγεία
Υγιής καρδιά
Τα μέταλλα και οι βιταμίνες που περιέχουν συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς. Εξαιτίας των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, μειώνεται η LDL χοληστερόλη και προάγονται τα λιπίδια του αίματος, μειώνοντας τις φλεγμονές. Επιπλέον, περιέχουν επαρκή ποσότητα μαγνησίου που βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας του καλίου και του ασβεστίου και είναι απαραίτητα για την αρτηριακή πίεση.

Αναιμία
Ο σίδηρος είναι το βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης που βοηθά στη μεταφορά του μορίου οξυγόνου στα διάφορα τμήματα του ανθρώπινου σώματος. Τα φουντούκια περιέχουν επαρκή ποσότητα σιδήρου και φολικού οξέος που αποτρέπουν την αναιμία.

Υγεία του εγκεφάλου
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγγάνιο, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, θειαμίνη και λιπαρά οξέα που βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και αποτρέπουν επίσης εκφυλιστικές ασθένειες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε παίζει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον, η άνοια και το Αλτσχάιμερ. Η θειαμίνη επίσης παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία των νεύρων στο σώμα και είναι απαραίτητη στη γνωστική λειτουργία. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα καθώς και η πρωτεΐνη βοηθούν το νευρικό σύστημα και βοηθούν παράλληλα, στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Διαχείριση του διαβήτη
Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που εξασφαλίζουν μείωση των λιπιδίων του αίματος στους διαβητικούς. Έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τη δυσανεξία στη γλυκόζη και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μαγγάνιο βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη όταν χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα διατροφής. Είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου που συμβάλλει επίσης στην μείωση των πιθανοτήτων για διαβήτη.

Αρτηριακή πίεση
Οι άφθονες ίνες, σε συνδυασμό με το κάλιο και το μαγνήσιο αντιμετωπίζουν την υπέρταση.

Πρόληψη του καρκίνου
Έχουν αντικαρκινική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη Ε που περιέχουν.

Γονιμότητα
Περιστασιακά, η έλλειψη μεταλλικών στοιχείων όπως ο ψευδάργυρος μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Έτσι, η άφθονη ποσότητα ψευδαργύρου στα φουντούκια είναι ευεργετική για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Αϋπνία
Η ανεπάρκεια του μαγνησίου σχετίζεται κάποιες φορές και με την αϋπνία, συνεπώς η κατανάλωση φουντουκιών έχει ευεργετική δράση.

Οστική υγεία
Η παρουσία των άφθονων ορυκτών όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος , το μαγγάνιο και το μαγνήσιο στα φουντούκια είναι ευεργετική για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Νευρικό σύστημα
Το νευρικό σύστημα χρειάζεται αμινοξέα για να λειτουργήσει και τα αμινοξέα απαιτούν βιταμίνη Β6 που βρίσκεται άφθονη στα φουντούκια. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης, μελατονίνης και επινεφρίνης.

Υγεία του πεπτικού σωλήνα
Τα φουντούκια είναι πλούσια σε μαγγάνιο, που είναι ενεργοποιητής ενζύμων και καταλύτης στη σύνθεση λιπαρών οξέων και χοληστερόλης. Προωθεί επίσης τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα φουντούκια εξασφαλίζει επίσης την ομαλή τακτική κίνηση των τροφίμων και των αποβλήτων μέσω της πεπτικής οδού και την προώθηση της σωστής ισορροπίας των χημικών ουσιών και μικροοργανισμών που απαιτούνται για ένα υγιές πεπτικό σύστημα.

Υγεία μαλλιών και δέρματος
Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στη διατήρηση υγιών μαλλιών και δέρματος, με τη βελτίωση της ελαστικότητας και της υγρασίας τους. Έχει παράλληλα αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμποδίζουν τις βλάβες και την πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Διαχείριση βάρους
Τα καλά λίπη και οι ίνες που περιέχουν βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και προάγουν την απώλεια βάρους όταν καταναλώνονται φυσικά με μέτρο.

Φωτεινή Πουρνάρα

https://www.itrofi.gr/