Μαΐου 08, 2021

Διατροφή

Μελέτη αποδεικνύει πως οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα τρόφιμα ως πηγές υδατανθράκων, αντί για εμπορικά συμπληρώματα διατροφής έχοντας παρόμοια οφέλη. Ανακαλύψτε ποιο τρόφιμο αποτελεί κορυφαία επιλογή

Η κατανάλωση πουρέ πατάτας κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και την ενίσχυση των επιδόσεων των αθλητών, αναφέρει έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι η πρόσληψη υδατανθράκων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης προωθεί τη διαθεσιμότητα τους κατά τη διάρκεια της άσκησης και βελτιώνει την απόδοση του αθλούμενου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Nicholas Burd. «Στόχος μας ήταν να επεκτείνουμε και να διαφοροποιήσουμε τις διατροφικές επιλογές που έχουν οι αθλητές. Οι πατάτες αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τους αθλητές, καθώς είναι μια οικονομική και θρεπτική πηγή υδατανθράκων».

Στην έρευνα συμμετείχαν 12 υγιείς αθλητές που διένυαν κατά μέσο όρο 267 χιλιόμετρα την εβδομάδα με τα ποδήλατά τους. Για να πραγματοποιηθούν οι δοκιμές, οι ποδηλάτες έπρεπε να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο όριο αεροβικής γυμναστικής και να κάνουν ποδήλατο για δύο ώρες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Στην πρώτη κατανάλωναν μόνο νερό, στη δεύτερη κατανάλωναν συμπληρώματα υδατανθράκων σε μορφή τζελ και στην τρίτη υδατάνθρακες που προέρχονταν από πατάτες.

Οι ερευνητές τυποποίησαν αυτό που οι 12 ποδηλάτες έτρωγαν για 24 ώρες πριν επαναλάβουν τη δίωρη δοκιμασία και τη δοκιμή χρόνου, η οποία σχεδιάστηκε για να αντικατοπτρίζει συνθήκες πραγματικού αγώνα. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η ομάδα μέτρησε τη γλυκόζη αίματος των συμμετεχόντων, τη θερμοκρασία του σώματός τους, την ένταση της άσκησης και τα γαστρεντερικά συμπτώματα. Τέλος μέτρησαν τις συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος στο αίμα των αθλητών, ενός μεταβολικού δείκτη για την έντονη άσκηση.

«Δεν παρατηρήσαμε διαφορές μεταξύ των επιδόσεων των ποδηλατών που λάμβαναν τους υδατάνθρακες μέσω της πατάτας ή μέσω του συμπληρώματος υδατανθράκων», δήλωσε ο Δρ. Burd. «Αμφότερες οι ομάδες είδαν μια σημαντική ενίσχυση στις επιδόσεις τους συγκριτικά με τα μέλη της ομάδας που κατανάλωναν μόνο νερό».

Οι συγκεντρώσεις γλυκόζης στο πλάσμα αυξήθηκαν κατά παρόμοιο ποσοστό στους αθλητές που κατανάλωσαν πατάτες και σε εκείνους που κατανάλωσαν τα συμπληρώματα υδατανθράκων. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο καρδιακός τους ρυθμός αυξήθηκε σε παρόμοιο ποσοστό σε σχέση με τους ποδηλάτες που έπιναν μόνο νερό ενώ οι πρώτοι ήταν και πιο γρήγοροι.

«Οι αθλητές που κατανάλωσαν πατάτες εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερο γαστρεντερικό φούσκωμα, πόνο και αέρια από τις άλλες ομάδες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον μεγαλύτερο όγκο πατάτας που είναι απαραίτητος για να αντιστοιχηθεί με τη γλυκόζη που παρέχεται από τα συμπληρώματα υδατανθράκων», δήλωσε ο Δρ. Burd και πρόσθεσε πως «τα μέσα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν χαμηλότερα συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες, υποδεικνύοντας ότι και οι δύο πηγές υδατανθράκων ήταν ανεκτές από την πλειοψηφία των ποδηλατών της μελέτης».

«Συνολικά, η μελέτη μας αποδεικνύει ότι οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν πηγές υδατανθράκων ολόκληρων τροφών ως εναλλακτική λύση στα εμπορικά συμπληρώματα διατροφής για να διαφοροποιήσουν τα τρόφιμα που προσλαμβάνουν οι αθλητές», κατέληξε ο Δρ. Burd.

Πηγή : ygeiamou

https://www.fmh.gr/

Διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας: Αφήνοντας πίσω τα μη ρεαλιστικά πρότυπα και τις ακραίες δίαιτες
Η 6η Μαΐου γιορτάζεται ως "Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας" σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι η καλύτερη αφορμή για τα άτομα που έχουν συγκεκριμένους "στόχους σώματος" να κατανοήσουν τη σημασία της θετικότητας του σώματος, της προσεκτικής διατροφής και της υγιούς τους κατάστασης.

Κωνσταντίνα Μερκούρη

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών, η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας, στις 6 Μαΐου, ενθαρρύνει την απόρριψη της κουλτούρας της δίαιτας. Αυτή η κίνηση, που ξεκίνησε από τη Mary Evans Jones το 1992, γιορτάζει τη σημασία της αποδοχής του σώματος, της ποικιλομορφίας και του σεβασμού για όλα τα σχήματα και τα μεγέθη του σώματος.

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στην προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με έμφαση την υγεία σε οποιοδήποτε μέγεθος σώματος. Στόχος είναι να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τον σωστό τρόπο διατροφής και να μην αισθάνεται κανείς ένοχος για την απόλαυση του φαγητού αλλά και να δημιουργήσει μια καθολική αποδοχή για το πώς πρέπει να φαίνεται ένα σώμα. Η μοναδικότητα έρχεται πλέον - επιτέλους - στο προσκήνιο και η διάκριση του βάρους παύει να υπάρχει σταδιακά.

H σημασία της ημέρας που μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε ξανά την προσέγγισή μας στην κουλτούρα διατροφής.

Πρέπει να σεβόμαστε ανθρώπους όλων των μεγεθών και τις μοναδικές μάχες τους με τη ντροπή για το σώμα τους και την απώλεια βάρους. Η θετική εικόνα του σώματος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να συνεχίζουμε τις ανθυγιεινές συνήθειες όπως είναι οι ακραίες δίαιτες. Ως άνθρωποι έχουμε μια ψυχολογική σχέση με τα τρόφιμα. Όταν το στερούμαστε, αυτό μπορεί να φτάσει σε ακραία σημεία, με τη μορφή συναισθηματικής υπερφαγίας.

Η λήψη μη ρεαλιστικών τύπων σώματος είναι επιβλαβής

Το επίκεντρο πρέπει να είναι η υγεία, η φυσική κατάσταση και η αγάπη προς τον εαυτό μας και όχι ένα συγκεκριμένο μέγεθος ή ένας απλός αριθμός. Το σχήμα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά μας. Το ίδιο ισχύει και για την τάση αποθήκευσης λίπους και δημιουργίας μυών σε ορισμένες περιοχές.

Ένα υγιές σώμα φαίνεται πάντα καλό. Η αισθητική είναι το υποπροϊόν του να έχεις περισσότερο μυ και λιγότερο λίπος. Η διατροφή είναι ένας συνδυασμός θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά για να επιβιώσει, να επισκευάσει και να προσαρμοστεί. Συνεπώς, η διατροφή σημαίνει ότι κάνεις τα σωστά πράγματα τις περισσότερες φορές σύμφωνα με τους στόχους της υγείας και της φυσικής κατάστασης.

δίαιταiStock
Η γυμναστική ως "όχημα" για την κατάκτηση της υγείας

Η εμμονή με τις θερμίδες που καταναλώνουμε και που κάψαμε, είναι καιρός να σταματήσει. Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, όχι για να κάψουμε τα γεύματα που καταναλώσαμε πριν. Η καύση θερμίδων είναι ένα από τα αποτελέσματα και όχι ο στόχος του προγράμματος άσκησης.

Έτσι κι αλλιώς, η θερμιδική αξία των τροφίμων μετράται σε ελεγχόμενο περιβάλλον σε εργαστήριο. Αλλά στην πραγματική ζωή, το σώμα μας, οι ορμόνες και τα ένζυμα αποφασίζουν πώς αυτές οι θερμίδες απελευθερώνονται και χρησιμοποιούνται. Όλες οι θερμίδες δεν είναι ίσες και ίδιες. Τα τρόφιμα με παρόμοιες θερμίδες ακολουθούν διαφορετικές οδούς μετά την πέψη και η τύχη τους εξαρτάται από τις ορμόνες μας. Η μέτρηση θερμίδων χωρίς προσοχή στην ποιότητα και την ποσότητα των θρεπτικών ουσιών δεν έχει νόημα, ακόμη και στο πλαίσιο ενός σχεδίου για έλλειμμα θερμίδων.

Η λύση, λοιπόν, δεν είναι να λιμοκτονήσεις με αυστηρές δίαιτες που καταστρέφουν την υγεία και το μεταβολισμό σου αλλά να αποκτήσεις υγιεινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν στον στόχο σου. Δες παρακάτω 6 βασικές συνήθειες που πρέπει να βάλεις στην καθημερινότητά σου για να πετύχεις μια ισορροπημένη διατροφή και ένα υγιές σώμα, όσα κιλά και αν ζυγίζει.

Φάε ξηρούς καρπούς

Παρότι τα αλμυρά πατατάκια μπορεί να έχουν φύγει από το τραπέζι, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευμένα όλα τα τραγανά σνακ. Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους και τα καρύδια είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου: το θρεπτικό συστατικό που δεν είναι καλό μόνο για μια γερή καρδιά αλλά δίνει επιπλέον μια ωραία μικρή ώθηση στο μεταβολισμό σου.

Υγιεινά snacks

Αντί να ενδώσεις σε πατατάκια και μπισκότα, δοκίμασε ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά στο καθημερινό τσιμπολόγημα. Προτίμησε φρούτα εποχής, ή κράκερ με τυρί χαμηλών λιπαρών. Θυμήσου: Να τρως μόνο όταν πεινάς και 1 μερίδα τη φορά.

Λιγότερο φαγητό απ’ έξω

Προγραμμάτισε τα γεύματά σου, για να αποφύγεις το delivery όταν γυρνάς στο σπίτι. Μαγείρεψε περισσότερη ποσότητα για απόθεμα, ιδανικό όταν δεν έχεις χρόνο. Εύκολα πρωινά όπως φρούτα με βρώμη, μπορούν να αντικαταστήσουν το δείπνο.

Όχι στο τσιμπολόγημα

Φάε όταν πραγματικά πεινάς. Όταν νιώσεις ικανοποιημένη-αλλά όχι τελείως χορτάτη- σταμάτα, ακόμα κι αν υπάρχει ακόμα φαγητό στο πιάτο. Μην τρως μπροστά στην τηλεόραση ή το PC, γιατί είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις πόσο ακριβώς τρως.

Λιγότερη ζάχαρη

Σκέψου ότι πίνοντας 1 λιγότερο αναψυκτικό την ημέρα, γλυτώνεις 8 κουταλάκια ζάχαρη. Αντικατάστησέ τα με τα αντίστοιχα light, με νερό ή τσάι χωρίς ζάχαρη. Και φρόντισε να αγοράζεις δημητριακά χωρίς ζάχαρη.

Kάθε μέρα πρωινό

Αν είσαι πολύ βιαστική, πάρ' το μαζί σου στη δουλειά. "Φορητά" πρωινά υπάρχουν πολλά: από μπάρες δημητριακών και φρούτα μέχρι γιαούρτι και γεύματα με βρώμη. Να θυμάσαι ότι τα muffins και τα κουλούρια συχνά μπορεί να είναι παραπάνω από 1 μερίδα.https://www.shape.gr/

Διατροφή

Οστεοπενία: Ποιες τροφές βοηθούν και πώς να βρείτε πόσο ασβέστιο παίρνετε από αυτά που τρώτε
Μιχάλης Θερμόπουλος
Οστεοπενία σημαίνει ότι έχετε χαμηλότερη οστική πυκνότητα από την κανονική. Η οστική πυκνότητα φτάνει στην μέγιστη τιμή της, όταν είστε περίπου 35 ετών. Η οστική πυκνότητα είναι δείκτης για το πόσο πιθανό είναι να πάθετε κάταγμα σε κάποιο οστό μέσα από τις φυσιολογικές σας δραστηριότητες στη ζωή.
Τα άτομα με οστεοπενία έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα, αλλά δεν είναι ασθένεια. Ωστόσο, η οστεοπενία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης. Αυτή η ασθένεια των οστών προκαλεί κατάγματα, προβληματική στάση σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό πόνο και απώλεια ύψους.

Υπάρχουν επιλογές για την πρόληψη της οστεοπενίας. Οι σωστές επιλογές άσκησης και διατροφής συμβάλλουν στην καλύτερη διατήρηση των οστών σας. Εάν έχετε οστεοπενία, ρωτήστε το γιατρό σας για το πώς μπορείτε να αποφύγετε την επιδείνωση, ώστε να αποφύγετε την οστεοπόρωση.

Οστεοπενία: Αντιμετώπιση
Ο στόχος είναι να μην εξελιχθεί η οστεοπενία σε οστεοπόρωση.

Το πρώτο μέρος της θεραπείας περιλαμβάνει επιλογές διατροφής και άσκησης. Ο κίνδυνος θραύσης ενός οστού όταν έχετε οστεοπενία είναι αρκετά μικρός, οπότε οι γιατροί συνήθως δεν συνταγογραφούν φάρμακα, εκτός εάν η οστική πυκνότητα είναι πολύ κοντά στο επίπεδο της οστεοπόρωσης.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει λήψη συμπληρώματος ασβεστίου ή βιταμίνης D, αν και γενικά είναι καλύτερο να παίρνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας.

Οστεοπενία: Διατροφή
Για να πάρετε ασβέστιο και βιταμίνη D, πρέπει να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά, όπως τυρί, γάλα και γιαούρτι.

Ορισμένοι τύποι χυμού πορτοκαλιού, ψωμιών και δημητριακών εμπλουτίζονται τεχνητώς με ασβέστιο και βιταμίνη D.

Άλλες τροφές με ασβέστιο περιλαμβάνουν:

ξερά φασόλια
μπρόκολο
σολομός
σπανάκι
Στόχος για τα άτομα με οστεοπόρωση είναι να λαμβάνουν 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα και 800 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι το ίδιο για την οστεοπενία. Ρωτήστε σχετικά τον γιατρό σας.

Σημείωση: Στην σελίδα που θα ανοίξει, στο επάνω μέρος, μέσα σε γκρι πλαίσιο, μπορείτε να επιλέξετε τα ελληνικά ως γλώσσα και την Ελλάδα ως χώρα.
Πηγή: https://www.healthline.com

 

Διατροφή

Μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και το αλάτι. Χαμηλά σε θερμίδες και πολύ ωφέλιμα για την υγεία, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά δίνουν μοναδική γεύση στα πιάτα σας, αρκεί να ξέρετε πότε και πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

Το άρωμα της βανίλιας και η οσμή του βασιλικού σάς προκαλούν να δοκιμάσετε ένα πιάτο, ενώ η ιδιαίτερη γεύση του πιπεριού και η μυρωδιά του σαφράν μπορούν να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο φαγητό σε μια μοναδική γευστική εμπειρία. Οι σεφ γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών και των μυρωδικών και τις χρησιμοποιούν για να αναδείξουν τα πιάτα τους. Άνηθος, γαρίφαλο, γλυκάνισο και μοσχοκάρυδο είναι μερικά μόνο από τα βότανα που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύατε μέχρι σήμερα, προσφέροντας παράλληλα ποικίλα οφέλη στην υγεία σας. Με ποια φαγητά συνδυάζεται, όμως, κάθε μπαχαρικό, ποιο μυρωδικό θα αναδείξει τη γεύση της σάλτσας σας και ποιο θα απογειώσει τη γεύση των γλυκών σας;

Οδηγός μπαχαρικών

Μπαχαρικά

Είναι ορισμένα μέρη του φυτού (όπως ταμπουμπούκια, οι ρίζες, οι σπόροι, οι φλούδες). Χρησιμοποιούνται πάντα ξερά, για να δώσουν ιδιαίτερο άρωμα, χρώμα και γεύση στο φαγητό. Συνήθως τα συναντάμε σε μορφή σκόνης.

Γαρίφαλο

Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει σιρόπια γλυκών, ταιριάζει με το μήλο σε οποιαδήποτε μορφή του και συνοδεύει ιδανικά συνταγές με κρέας. Δώστε ιδιαίτερη γεύση σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί προσθέτοντας ένα καρφάκι γαρίφαλο. Ιδανικό και ως συνοδευτικό σε τσάι και αναψυκτικά.

Γλυκάνισο

Το συναντάμε κυρίως σε κινεζικές συνταγές. Ταιριάζει με σάλτσες σόγιας, αρνί, πάπια και γενικά με σκούρα κρέατα. Όλα τα μπαχαρικά που μοιάζουν με ξύλα (π.χ. το γλυκάνισο, η κανέλα, το γαρίφαλο) καλό είναι να βράσουν για να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέστε τα, λοιπόν, κατά το μαγείρεμα, την ώρα που βράζει ο ζωμός στον οποίο θα βάλετε το κρέας.

Θυμάρι

Γενικά έχει τη χρήση της ρίγανης (ταιριάζει, δηλαδή, σε σαλάτες, ντάκο κλπ.), αλλά πηγαίνει πολύ και με θαλασσινά. Είναι ιδανικό σε γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα.

Κάρι

Πρόκειται για ένα μείγμα πολλών μπαχαρικών με χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και έντονη γεύση. Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε κρέατα και ρύζι ή ριζότο με λαχανικά. Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες έθνικ κουζίνας με ντομάτα, ενώ γνωστοί σεφ το συνδυάζουν με γάλα καρύδας.

Κύμινο

Είναι ένα πολύ έντονο μπαχαρικό που κυριαρχεί στην ανατολίτικη κουζίνα. Βάλτε το στον κιμά ή πάνω από όσπρια στο φούρνο (π.χ. γίγαντες).

Μοσχοκάρυδο

Χρησιμοποιήστε το για να δώσετε άρωμα σε μπεσαμέλ, σε πιάτα με κρεατικά και σε πατατοσαλάτες.

Μπαχάρι

Προσθέστε το ολόκληρο σε σάλτσες, για να τις αρωματίσει και να τους δώσει πικάντικη γεύση.

Πάπρικα

Συνδυάζεται ωραία με αυγά, τυρί και κοτόπουλο, ενώ ταιριάζει σε ορισμένες συνταγές για ψάρι.

Πιπέρι μαύρο

Ταιριάζει σε όλα σχεδόν τα φαγητά. Πέρα από τη συνηθισμένη του χρήση, μπορεί να λειτουργήσει και ως κρούστα, προκειμένου να ψηθούν κρέατα ή ψάρια. Σπάστε κόκκους πιπεριού σε γουδί, πασπαλίστε το κρέας ή το ψάρι και από τις δύο πλευρές και αφήστε το να ψηθεί. Συνδυάζεται, επίσης, με ρικότα ψημένη στο φούρνο, ενώ για γευστικότατα ζεστά ζυμαρικά αρκεί να σοτάρετε πιπέρι, βούτυρο και σκόρδο.

Σαφράν (κρόκος)

Η ιδιαίτερη μυρωδιά του ταιριάζει γευστικά με το ρύζι. Χρησιμοποιήστε το, επίσης, με μαγιονέζα, για να φτιάξετε σάλτσα ψαριού.

Φάρμακα στο πιάτο σας

Τόσο τα μπαχαρικά, όσο και τα μυρωδικά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Πρόσφατες, μάλιστα, έρευνες επιβεβαιώνουν και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, αποδεικνύοντας ότι συγκεκριμένες ουσίες που περιέχουν (π.χ. καροτενοειδή, κουρκουμίνη, κατεχίνες) έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ορισμένα από αυτά (π.χ. η κανέλα, το γαρίφαλο, το κύμινο) θεωρούνται, επίσης, ισχυρά βακτηριοκτόνα και άλλα (όπως το γαρίφαλο) είναι γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και παυσίπονη δράση τους.

Οδηγός μυρωδικών

Μυρωδικά

Θεωρούνται τα φύλλα ή άλλα τμήματα από τα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαγειρική -φρέσκα ή αποξηραμένα (ολόκληρα ή ψιλοκομμένα)- ως γαρνιτούρα ή και μέσα στο φαγητό.

Άνηθος

Συνδυάζεται με καρότα, αρακά και αγκινάρες, αλλά και με ψάρια, κυρίως σε συνταγές που δεν περιέχουν ντομάτα. Προσθέστε τον σε κρύες πράσινες σαλάτες, όπως μαρουλοσαλάτα, σαλάτα με κολοκύθι και κρεμμύδι ή τουρσί. Ταιριάζει και σε σαλάτες με γιαούρτι (π.χ. γιαούρτι με παντζάρια), αλλά και σε κρύα πατατοσαλάτα. Χρησιμοποιήστε το ως γαρνιτούρα ή και μέσα στο φαγητό.

Βασιλικός

Η πιο διάσημη συνταγή του είναι η σάλτσα πέστο. Ταιριάζει, όμως, και με ντομάτες, μπιζέλια και κολοκυθάκια, ενώ γίνεται ωραίο ντρέσινγκ πάνω από λευκά ημίσκληρα ανάλατα τυριά (μοτσαρέλα, ημίσκληρο κατσικίσιο τυρί). Προσθέστε τον σε σούπες με βάση την ντομάτα (μινεστρόνε) και ρίξτε λίγες ψιλοκομμένες φούντες βασιλικού στη χορτόσουπα. Οι σεφ προτείνουν ψητές ντομάτες γκραντινέ με βασιλικό και μπισκότα από παρμεζάνα και βασιλικό.

Δάφνη

Είναι ιδανικό μυρωδικό για σούπες και κοκκινιστό.

Δυόσμος

Τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, συνδυάζονται με πολλά φαγητά, λόγω του ευχάριστου αρώματός τους. Ταιριάζουν με τις ντομάτες (π.χ. γεμιστά), δίνουν έντονη μυρωδιά στον κιμά (σουτζουκάκια, κεφτεδάκια, μπιφτέκια). Φτιάξτε κοκτέιλ (π.χ. mojito) ή αναψυκτικό δυόσμου προσθέτοντας μερικά του φύλλα σε πράσινο τσάι. Αποτελεί ωραίο συνοδευτικό και για φρουτοσαλάτες.

Δεντρολίβανο

Χάρη στην έντονη μυρωδιά του, αρωματίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα πιάτα σας. Προσθέστε ολόκληρα κλωναράκια δεντρολίβανου στην κρεμμυδόσουπα και χρησιμοποιήστε το σε σάλτσες για αρνί και κατσίκι.

Εστραγκόν

Πρόκειται για ακριβό και πολύ ανώτερο ποιοτικά μυρωδικό. Ταιριάζει με λευκές σάλτσες που συνοδεύουν ψάρι.

Κάππαρη

Δίνει γεύση στις σαλάτες σας. Θεωρείται, επίσης, ιδανική για σαλάτες λαχανικών με τόνο. Σε μορφή πολτού, χρησιμεύει ως βάση για σάλτσα πάνω από ψάρια φούρνου ή σοτέ.

Μαϊντανός

Η πιο αντιπροσωπευτική του χρήση είναι στη σαλάτα ταμπουλέ. Ταιριάζει με πατάτες, αλλά και με φαγητά που γίνονται γιαχνί ή στο φούρνο, με ψάρι πλακί ή αλά Σπετσιώτα. Προσθέστε μαϊντανό και στα φρέσκα φασολάκια.

Μάραθος

Είναι πιο αρωματικός από τον άνηθο και ταιριάζει πολύ με σαλάτες θαλασσινών (κυρίως με γαρίδες και κυδώνια).

Μέντα

Μοιάζει πολύ με το δυόσμο. Ταιριάζει ιδανικά με τις φρουτοσαλάτες, ενώ μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στην παρασκευή ορισμένων γλυκών.

Μυρτιά

Δίνει ιδιαίτερο άρωμα στο ψητό κρέας.

Παπαρούνα

Ο παπαρουνόσπορος ταιριάζει πολύ σε κέικ, μπισκότα και κρέμες, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση στο σπιτικό ψωμί.

Ρίγανη

Μπαίνει παντού. Ταιριάζει, όμως, κυρίως με ντομάτες (νωπές ή σάλτσες ντομάτας), πατάτες φούρνου και κοτόπουλο. Προσθέστε λίγη ρίγανη σε σαλάτες, σε μαρινάδες για ψητά κρέατα ή σε σούπες (π.χ. σε κρύα ντοματόσουπα ή πατατόσουπα).

Σέλινο

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό στις σαλάτες, ενώ οι σπόροι του είναι ιδανικοί για κόκκινες σάλτσες λαχανικών, χορτόσουπες και φασόλια.

Σινάπι

Ταιριάζει ιδανικά με σάλτσες λαχανικών.

Τζίντζερ

Μπορείτε να το βρείτε σε σκόνη, ως τουρσί (που χρησιμοποιείται στο σούσι) ή γλασέ (καραμελωμένο). Με το τουρσί αρωματίστε λάδια, βάλτε το στη σαλάτα, χρησιμοποιήστε το για μαρινάρισμα ή προσθέστε το σε ρόφημα με λεμόνι, νερό και λίγο μέλι. Βάλτε το ψιλοκομμένο και λίγο τηγανισμένο πάνω από σαλάτα ή βράστε ζωμό από τζίντζερ και προσθέστε το σε κρέατα ή κοτόσουπα. Συνδυάζεται ωραία με χυλούς, ενώ δίνει άρωμα και στις κολοκυθόπιτες. Ταιριάζει πολύ και σε κέικ, μπισκότα και γλυκά.

Τσίλι

Δώστε εξωτική γεύση σε σάλτσες και σαλάτες προσθέτοντας λίγο τσίλι. Συνδυάστε το με χοιρινό κρέας ή σολομό και μαρινάρετε αρνίσια παϊδάκια με τσίλι και γιαούρτι. Αν σας αρέσουν τα πικάντικα πιάτα, ρίξτε μικρή ποσότητα σε σούπα από πιπεριές. Ταιριάζει, επίσης, σε φασόλια με κόκκινο κρέας (ραγού) και σε ζυμαρικά.

Φασκόμηλο

Ταιριάζει σε ιδιαίτερες συνταγές, όπως το χοιρινό σκαλοπίνι, γνωστό πιάτο της ιταλικής κουζίνας. Βάσει της λογικής που φτιάχνετε σνίτσελ, αντί για φρυγανιά, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φασκόμηλο και τηγανίστε το κρέας μετά για να πάρει πιο έντονη γεύση.

Φινόκιο

Χρησιμοποιήστε το βολβό από το φινόκιο στο ψητό (κόψτε τη ρίζα σε τεμάχια και ψήστε τα στη σχάρα), ωμό (πολύ ψιλοκομμένο σε σαλάτες) ή ως βάση σάλτσας για ψάρια.

Αντί για ζάχαρη και αλάτι

Τα μπαχάρια μπορούν να σας φανούν χρήσιμα και στην προσπάθειά σας να μειώσετε τις ποσότητες ζάχαρης και αλατιού που καταναλώνετε καθημερινά. Το γλυκάνισο, το κάρδαμο και η κανέλα, αλλά και το γαρίφαλο, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο, είναι μπαχάρια με γλυκιά γεύση που δεν θα σας επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες. Και στην περίπτωση που θέλετε να μετριάσετε το αλάτι στη διατροφή σας, υπάρχουν μπαχάρια που δεν θα σας απογοητεύσουν! Πιπέρι, σκόρδο, κάρι, κύμινο, σπόροι άνηθου, βασιλικός, τζίντζερ και κρεμμύδι θα αρωματίσουν το φαγητό σας χωρίς να νιώσετε την έλλειψη του αλατιού. Μάλιστα, στα ζυμαρικά μπορείτε να παραλείψετε τελείως το αλάτι και να ρίξετε λίγο βασιλικό, ρίγανη, μαϊντανό ή πιπέρι.

Τα μπαχαρικά των γλυκών

Βανίλια

Χρησιμοποιείται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, για να δώσει άρωμα και γεύση σε τάρτες, παγωτά, μπισκότα και κέικ. Μπορείτε να την προσθέσετε, επίσης, σε ζεστές και κρύες σάλτσες, αλλά και σε ποτά. Βάλτε βανίλια σε συνταγές που περιέχουν αυγό, αφού το έντονο άρωμά της καλύπτει τη δυσάρεστη οσμή του αυγού. Προσέξτε, όμως, την ποσότητα που χρησιμοποιείτε, γιατί η βανίλια σε υπερβολική ποσότητα πικρίζει.

Κανέλα

Την κανέλα, αν και χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρκετών φαγητών, τη συναντάμε πιο συχνά στη ζαχαροπλαστική. Ταιριάζει σε γλυκά -κυρίως σιροπιαστά και πίτες φρούτων-, ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση και σε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Συνδυάστε την, επίσης, με κοκκινιστά κρέατα.

Κάρδαμο

Βάλτε το σε τσάι και συνδυάστε το με φρουτοσαλάτες, παγωτά και γλυκά.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟ, σεφ.

Διατροφή

Πρέπει να αποφεύγουμε τη γλουτένη και γιατί;

Η Διονυσία Βουτσά, Κλινική Διαιτολόγος, Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας ΥΓΕΙΑ παρουσιάζει αναλυτικά ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη καθώς και ποια επιτρέπεται να καταναλώνουν οι ασθενείς με κοιλιοκάκη

Με τον όρο γλουτένη αναφερόμαστε σε μια ομάδα δομικών πρωτεϊνών, που βρίσκονται στους κόκκους ορισμένων σιτηρών, κυρίως στο σιτάρι, στο οποίο αποτελεί τα ¾ της συνολικής πρωτεΐνης, στο κριθάρι, στη σίκαλη και στη βρώμη. Η γλουτένη έχει την ικανότητα να προσδίδει ελαστικότητα στη ζύμη, βοηθώντας την να φουσκώσει και να κρατάει το σχήμα της δίνοντας στο τελικό προϊόν μια αφράτη υφή.

Πρέπει να την αποφεύγουμε και γιατί;
Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες φλεγμονώδεις, ανοσολογικές και αυτοάνοσες αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Το φάσμα των διαταραχών που σχετίζονται με τη γλουτένη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την:

κοιλιοκάκη (1-2% του πληθυσμού)
ευαισθησία στη γλουτένη (6-10% του πληθυσμού)
ερπητοειδή δερματίτιδα
αταξία γλουτένης
Αυτές οι διαταραχές αντιμετωπίζονται με αυστηρή τήρηση δίαιτας χωρίς γλουτένη. Εάν δεν πάσχετε από κάποια πάθηση σχετιζόμενη με την γλουτένη, τότε δεν υπάρχει κάποια σύσταση για την αποφυγή κατανάλωσής της, καθώς η γλουτένη δε σχετίζεται με την απώλεια ή την αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη δεν αποτελεί ορθή πρακτική απώλειας βάρους. Αντίθετα, φαίνεται ότι μια δίαιτα ελεύθερη σε γλουτένη, εάν δεν έχει συσταθεί από κάποιον ειδικό, μπορεί να υστερεί σημαντικά στην πρόσληψη πρωτεΐνης και ταυτόχρονα να ενισχύει την πρόσληψη κορεσμένου λίπους ενέργειας και άλατος, οδηγώντας τελικά σε αύξηση του σωματικού βάρους και πιθανόν σε διατροφικές ελλείψεις.

Τρόφιμα με και χωρίς γλουτένη

Ελεύθερα γλουτένης

1. Δημητριακά (όσπρια) και άλευρα

⦁ Ρύζι, ρυζάλευρο, πίτουρο ρυζιού, καλαμπόκι (αραβόσιτος), καλαμποκάλευρο, σόγια, αλεύρι σόγιας, πατάτα, άμυλο και αλεύρι πατάτας, αρακάς ,φακές, ρεβίθια, κινόα, φαγόπυρο, κεχρί.
⦁ Δημητριακά πρωινού που έχουν ως βάση το ρύζι και το καλαμπόκι.

2. Ψωμί και γλυκίσματα

⦁ Ειδικά προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, όπως ψωμιά, μπισκότα, κέικ, ζύμη για πίτσα, κουλούρια, μίγματα αλεύρων, μαρέγκα, σαντιγί, αμυγδαλωτά, ταχίνι.

3. Ζυμαρικά

⦁ Ζυμαρικά από καλαμπόκι και ρύζι και ειδικά ζυμαρικά ελεύθερα γλουτένης (του εμπορίου).

4. Κρέας, πουλερικά και ψάρια

⦁ Όλα τα φρέσκα κρέατα και πουλερικά, τα κονσερβοποιημένα ή συσκευασμένα κρέατα που περιέχουν μόνο τα φυσικά τους υγρά, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά που περιέχουν μόνο κρέας.
⦁ Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα ψάρια, που δεν προετοιμάζονται με αλεύρι ή σερβίρονται με έτοιμες σάλτσες.

5. Γαλακτοκομικά και αυγά

⦁ Γάλα, γιαούρτι, αφρόγαλα, τυρί (αγελαδινό, κατσικίσιο, σόγιας).
⦁ Αυγά.

6. Λίπη

⦁ Βούτυρο, μαργαρίνη, ελαιόλαδο και σπορέλαια, ελιές, ξηροί καρποί, σουσάμι.

7. Λαχανικά

⦁ Όλα εκτός από αυτά που απαγορεύονται.

8. Φρούτα

⦁ ‘Όλα τα φρούτα (φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα).

9. Διάφορα

⦁ Ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, σορμπέ, σαντιγί.
⦁ Αλάτι, πιπέρι, μυρωδικά, μπαχαρικά, καρυκεύματα.
⦁ Τσάι, καφές (χωρίς πρόσθετα γεύσης), κακάο, χυμοί φρούτων.
⦁ Κρασί, ρούμι, τεκίλα, καθαρά αποστάγματα.

Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη

1. Δημητριακά (όσπρια) και άλευρα

⦁ Σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και τα άλευρα αυτών, σιμιγδάλι, κουσκούς, πίτουρο και σπέρμα σιταριού, πλιγούρι.
⦁ Δημητριακά πρωινού που έχουν ως βάση το σιτάρι, μούσλι.

2. Ψωμί και γλυκίσματα

⦁ Όλα τα κανονικά ψωμιά και αρτοσκευάσματα, κρουασάν, τσουρέκια, κέικ, μπισκότα, κράκερ, πάστες, πουτίγκες, πίτσες, φύλλο για πίτες και πίτες για σουβλάκια.
⦁ Όλα τα φρέσκα, αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα ζυμαρικά

4. Κρέας, πουλερικά και ψάρια

⦁ Κρεατόπιτες και λουκάνικα που δεν είναι 100% κρέας, κρέας και πουλερικά που συνοδεύονται από έτοιμες σάλτσες.
⦁ Οι κροκέτες και τα κομμάτια ψαριού (fish sticks ή fish fingers).

5. Γαλακτοκομικά και αυγά

⦁ Γιαούρτι με μούσλι ή άλλα δημητριακά, κρέμα τυριού (cheese spread), ροκφόρ, blue cheese, τυροκροκέτες.

6. Λίπη

⦁ Έτοιμα dressing, φυτική κρέμα, υποκατάστατα λίπους, μαγιονέζα που περιέχει κριθάρι, βρώμη, σίκαλη ή σιτάρι, ξηροί καρποί με επικάλυψη αλεύρων.

7. Λαχανικά

⦁ Κροκέτες λαχανικών ή όσα έχουν επαλειφθεί με αλεύρι.

8. Φρούτα

⦁ Κομπόστες με σιρόπι, σάλτσες φρούτων.

9. Διάφορα

⦁ Γαλακτοκομικά με βύνη.
⦁ Έτοιμα ροφήματα σοκολάτας, υποκατάστατα καφέ και τσάι.
⦁ Ζελέ.
⦁ Μπύρα, τζιν, βότκα, ουίσκι.
⦁ Μαγιονέζα, μουστάρδα.
⦁ Ορισμένες τσίχλες, καραμέλες, γαριδάκια, τσιπς, σοκολάτες.

Στον παραπάνω πίνακα αναγράφονται αναλυτικά όλες οι ομάδες τροφίμων και τα τρόφιμα των οποίων η κατανάλωση επιτρέπεται από ασθενείς με κοιλιοκάκη. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίδεται στην ανάγνωση των διατροφικών ετικετών. Στα προϊόντα που είναι ελεύθερα γλουτένης, υπάρχει η επιγραφή ΧΓ ή “gluten free”.

Επιπλέον ορισμένα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής αλλά και οδοντόπαστες και καλλυντικά, όπως κραγιόν, δύναται να περιέχουν γλουτένη. Επιπλέον μερικά είδη πλαστελίνης μπορεί να περιέχουν ίχνη γλουτένης, οπότε στην περίπτωση παιδιών με κοιλιοκάκη, χρειάζεται προσοχή στο καλό πλύσιμο των χεριών.

Επιπλέον το θέμα της επιμόλυνσης είναι μείζονος σημασίας στην περίπτωση των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιμόλυνση είναι η επαφή ενός προϊόντος χωρίς γλουτένη με κάποιο άλλο που περιέχει γλουτένη ή ίχνη γλουτένης ή η επαφή με άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως σκεύη, συσκευές ή αποθηκευτικούς χώρους που είναι πιθανόν να έχουν έρθει σε επαφή με γλουτένη.

Τα πιο σημαντικά βήματα για την αποφυγή επιμόλυνσης είναι:

η ξεχωριστή αποθήκευση των τροφίμων με και χωρίς γλουτένη
η καθαριότητα των χώρων (πάγκοι, ντουλάπια, ράφια κλπ.)
η καθαριότητα των σκευών ή η χρήση διαφορετικών σκευών
η καθαριότητα των ηλεκτρικών συσκευών (τοστιέρα, φρυγανιέρα, φούρνος κλπ.) ή η χρήση διαφορετικών συσκευών
χρήση καθαρού λαδιού για τηγάνισμα (όχι το ίδιο στο οποίο έχει τηγανιστεί τρόφιμο με γλουτένη) και καθαρού νερού για βράσιμο ζυμαρικών-ρυζιού
ενημέρωση των χώρων εστίασης για τις διατροφικές ιδιαιτερότητες όταν επιλέγουμε να γευματίσουμε εκτός σπιτιού
ενημέρωση καταστημάτων προμήθειας προϊόντων, για κοπή τυριού-αλλαντικού χωρίς γλουτένη σε διαφορετικό μηχάνημα.
*Η Διονυσία Βουτσά είναι Κλινική Διαιτολόγος, Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας

https://ygeiamou.gr/

Διατροφή

Τo amla είναι ένα εξωτικό φρούτο, πλούσιο σε βιταμίνη C. Στις ινδουιστικές παραδόσεις και στα σανσκριτικά ονομάζεται amalaki που σημαίνει το φρούτο όπου εδρεύει η θεά της Ευημερίας.Η παράδοση των ινδουιστών λέει ότι η θεά Lakshmi λατρεύεται με φύλλα amla τις μέρες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Η μυθολογία λέει ότι ο θεός Brahma έκλαψε και από τα δάκρυα του γεννήθηκε το φρούτο αυτό.

Είναι από τις πλουσιότερες πήγες βιταμίνης C, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων.Ο εδώδιμος καρπός περιέχει τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης και βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ) από το μήλο, ενώ περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από οποιαδήποτε άλλη φυσική ουσία. Πέραν αυτού το amla βοηθάει στην υγιεινή των δοντιών, σταματάει την αιμορραγία των ούλων και είναι χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα για εκείνους που πάσχουν από διαβήτη.
Το Amla μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ρυθμίζοντας τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης
Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το Amla βοηθάει στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια οξυγόνου, η παρουσία των οποίων στον οργανισμό συνδέεται με την πρόωρη γήρανση.
Το ινδικό φραγκοστάφυλλο χαρίζει λαμπερό δέρμα και το διατηρεί ενυδατωμένο. Καταναλώστε το εσωτερικά ή προσθέστε το στην μάσκα προσώπου σας για φυσική λάμψη. Μια γρήγορη μάσκα πουν μπορείτε να εφαρμόσετε αποτελείται από σκόνη amla, μέλι & γιαούρτι.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες βοηθώντας θαυμάσια στην καλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Είναι εξαιρετικό σπιτικό γιατροσόφι για περιπτώσεις αυξημένων οξέων στο στομάχι και ελκώδεις καταστάσεις. Θεωρείται επίσης θεραπεία κατά της δυσκοιλιότητας.
Η σκόνη Amla είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της.
Είναι καλό για τους διαβητικούς. Το ινδικό φραγκοστάφυλλο περιέχει χρώμιο που αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου.
Η σκόνη Amla όταν λαμβάνεται εσωτερικά μαζί με ένα κουταλάκι μέλι δρα ως αποτοξινωτικός παράγοντας του αίματος. Η συχνή χρήση βοηθάει στην φυσική αύξηση της αιμοσφαιρίνης
Είναι εξαιρετικό για την φροντίδα των μαλλιών. Όχι μόνο θεραπεύει την πιτυρίδα αλλά αποτρέπει και την απώλεια μαλλιών. Εφαρμόστε την ως μάσκα για περίπου μισή ώρα.

Τρόπος χρήσης: Μπορείτε να προσθέσετε την σκόνη Amla σε ζεστό ή κρύο νερό και να το πιείτε είτε το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Προσθέστε το επίσης σε χυμούς ή στο πρωινό σας.
1/2 με 1 κουταλάκι του γλυκού μία ‘η δύο φορές την ημέρα.

Βάρος: 100γρ

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.
Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.
Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.

Διατροφή

Αν η μακροζωία αποτελεί στόχο σας, τότε από το πρωινό δεν θα πρέπει να λείπει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το πλιγούρι βρώμης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως στράφηκαν προς αυτό κατά την διάρκεια της πανδημίας και σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα θα είναι καλό να παραμείνει στην διατροφή μας και αφού επιστρέψουμε στους γνώριμους ρυθμούς σας. Το πλιγούρι βρώμης δεν είναι απλώς νόστιμο και θρεπτικό αλλά και εξαιρετικά ευέλικτο.

Πλιγούρι βρώμης για… μακροζωία
Σύμφωνα με πρόσφατη μετά-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, διαπιστώθηκε ότι το πλιγούρι βρώμης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο όλων των αιτιών θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 33 μελέτες για να προσδιορίσουν τη σχέση που είχαν συγκεκριμένα τρόφιμα είτε με τη συνολική θνησιμότητα είτε με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης στο πρωινό, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Τι άλλο μας προσφέρει;
Μισό φλιτζάνι ξηρής βρώμης έχει περίπου 150 θερμίδες, 5 γραμμάρια φυτικής πρωτεΐνης, 27 γραμμάρια υδατάνθρακα με 4 γραμμάρια φυτικών ινών και λίγα γραμμάρια λίπους. Η βρώμη συνδυάζεται επίσης με μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, βιταμίνες Β και μικρότερες ποσότητες ασβεστίου και καλίου.

Αυτό πρόκειται για μια εντυπωσιακή ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών για μια σχετικά χαμηλή σε θερμίδες τροφή, που καθιστά το πλιγούρι βρώμης και ιδανικό σνακ.

Πηγή αντιοξειδωτικών
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Research International, τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης που βρίσκονται στη βρώμη έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε κυτταρικό επίπεδο, οι πολυφαινόλες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης και των ασθενειών μειώνοντας το οξειδωτικό στρες.

Λόγω των προστατευτικών δράσεων, οι πολυφαινόλες έχουν συνδεθεί με την προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο ως διαβήτης τύπου 2 και παχυσαρκία.

https://www.vita.gr/

Διατροφή


 Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε σε σκόνη ενώ η θεά Άρτεμις της έδωσε το όνομά της, σε αναγνώριση των πολύτιμων ιδιοτήτων της. Η Αρτεμισία αναφέρεται συχνά στον πρώτο μ.Χ. αιώνα στα Ελληνικά και Ρωμαϊκά κείμενα. Αναφέρεται επίσης στην Κινέζικη ιατρική βιβλιογραφία πριν από το 500 μ.Χ. ενώ και σήμερα χρησιμοποιείται στη Μοξαθεραπεία (καύση της αψιθιάς σε σημεία βελονισμού).

Παραδοσιακά η Αψιθιά χρησιμοποιούνταν για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων και οι περισσότερες χρήσεις της έχουν επαληθευθεί μέσα από την ανάλυση των συστατικών που περιέχει.

Δρα ως τονωτικό για το συκώτι το πεπτικό σύστημα και τα νεύρα.
Διεγείρει τη μήτρα και αποβάλλει τα σκουλήκια των εντέρων.
Το τσάι Αψιθιάς αυξάνει την όρεξη, βελτιώνει την πέψη, βοηθά στην καούρα και στη γαστρίτιδα με μειωμένη οξύτητα, σαν ήπιο καθαρτικό.
Είναι ωφέλιμο σε μερική ανεπάρκεια του συκωτιού και το χρησιμοποιούν για τον διαβήτη.
Βοηθά σε γυναικολογικά προβλήματα, μητρορραγίες και λευκόρροια. Είναι καλό αντιπυρετικό και αποχρεμπτικό σε περιπτώσεις κρυολογημάτων, δύσπνοιας, φλεγμονών των άνω αναπνευστικών οδών και στο βήχα.
Σε περιπτώσεις επιληψίας και σπασμών χρησιμοποιείται σκόνη από τις θρυμματισμένες ρίζες της Αψιθιάς, από 1 – 3 κουταλάκια του καφέ την ημέρα, μόνη της ή με λίγη ζάχαρη.
Συνιστάται για την αποβολή των πετρών από το ουρικό σύστημα και ενάντια στα οιδήματα.
Υπό μορφή αφεψήματος (μπορεί και σε ρυζόνερο) χρησιμοποιείται στις ασθένειες του συκωτιού, σαν χολαγωγό, στη χρυσή και στις δηλητηριάσεις (ειδικά με μανιτάρια).
Αφέψημα και έγχυμα της Αψιθιάς χρησιμοποιείται επίσης στα επώδυνα έμμηνα, διαταραχές των έμμηνων, στον αλκοολισμό, ελονοσία.

*Επιστήμονες δημοσίευσαν στο περιοδικό Life Sciences, μία μελέτη σύμφωνα με την οποία η αρτεμισινίνη (ουσία που περιέχεται στο βότανο), σε συνδυασμό με σίδηρο, μπορεί να σκοτώσει το 98 % των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε 16 ώρες. Αναφέρουν συγκεκριμένα στο άρθρο ότι χορηγώντας το βότανο σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, παρατήρησαν μία μείωση των καρκινικών κυττάρων κατά 28%. Στη συνέχεια, χορηγώντας το βότανο σε συνδυασμό με σίδηρο, τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν σε ποσοστό 98% εντός 16 ωρών.
Οι επιστήμονες στη μελέτη αναφέρουν ότι η αρτεμισινίνη αντιδρά με σίδηρο για να σχηματίσει ελεύθερες ρίζες που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Δεδομένου ότι τα καρκινικά κύτταρα προσλαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα σιδήρου από ό,τι τα φυσιολογικά, είναι πιο ευαίσθητα στην τοξική επίδραση της αρτεμισινίνης.
Μπορούν ομοιοπολικά συνδεδεμένα προς την αρτεμισινίνη σιδήρου να μεταφέρουν την γλυκοπρωτεΐνη του πλάσματος την τρανσφερίνη.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η holotransferrin – tagged αρτεμισινίνη, είναι πολύ ισχυρή και εκλεκτική στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων. Εχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αγγειογένεση και την έκφραση του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα σε ορισμένες καλλιέργειες ιστών. Ετσι, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου.

Παρασκευή και δοσολογία
Για να παρασκευάσουμε την Αψιθιά ως έγχυμα ρίχνουμε σε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το αφήνουμε 10 – 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Το έγχυμα είναι πικρό και αν χρειάζεται προσθέστε μέλι.
Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε κομπρέσες (για μώλωπες και δαγκώματα) και πλύσεις (ψώρα).

Παρενέργειες
Πρέπει να παίρνεται σε μικρές δόσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Παρατεταμένη χρήση και υπερβολικές δόσεις της Αψιθιάς μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του νευρικού συστήματος. Η Αψιθιά σε υπερβολικές δόσεις είναι δηλητηριώδης και μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει σπασμούς. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τις έγκυες γυναίκες, κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μικρά παιδιά. Η διάρκεια της θεραπείας με Αψιθιά δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 βδομάδες.

Βάρος: 50γρ

Σημείωση:
Η ως άνω παρουσίαση του φυτού, σε καμμία περίπτωση δεν αποτελεί συνταγή.
Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες.
Η συμβουλή ειδικού κρίνεται απαραίτητη πριν από την χρήση του φυτού.
Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς τη γνώμη κάποιου ειδικού.

https://www.togiatrosofi.gr/

 

Διατροφή

Λόγω των συστατικών της , η κολλιτσίδα έχει ποικίλες θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε μια σειρά από παθήσεις που σχετίζονται με την κατακράτηση των υγρών του οργανισμού όπως στην ουρική αρθρίτιδα.

Επίσης χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθώς έχει ισχυρές αντιδιαβητικές ιδιότητες, για τη μείωση της χοληστερίνης ,για τα οιδήματα του οργανισμού.

Σαν άριστο αποχρεμπτικό χρησιμοποιείται για την οξεία ή χρόνια βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, στα κρυολογήματα, στη γρίπη, στην ιγμορίτιδα, ενώ είναι ιδανική για τις ασθένειες του στόματος και του λαιμού. Σαν αντισηπτικό σταματά τις μολύνσεις τερματίζοντας τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων.

Έχει ισχυρή θεραπευτική και υποστηρικτική δράση σε περιπτώσεις όπως :

Τα εντερικά φουσκώματα, η κολίτιδα, η δυσκοιλιότητα, η ναυτία, η παχυσαρκία, η κυτταρίτιδα, η δυσπεψία, οι πονοκέφαλοι, η διάρροια, οι αιμορροΐδες, τα αρθριτικά, οι ρευματισμοί, οι ισχιαλγίες, η θυλακίτιδα, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, η χολολιθίαση, η λιθίαση των νεφρών, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού, οι παθήσεις του στομάχου.

Λόγω της ισχυρής της δράσης στο συκώτι και στο αίμα έχει θεραπευτικές ιδιότητες για μεγάλη ποικιλία δερματολογικών παθήσεων: ακμή, πυώδη εξανθήματα, ψωρίαση, απόστημα, αλλεργίες, έρπις, μικροβιακό έκζεμα, ξηρό έκζεμα, τσιμπήματα εντόμων, κνησμός, λειχήνες, δοθιήνωση (καλόγεροι), εγκαύματα.

Είναι επίσης ισχυρότατο αντικαρκινικό και βοηθά στην επουλωτική διαδικασία σε όλες τις περιπτώσεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να καταναλώνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού καθώς και από αλλεργικά άτομα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με άλλη διουρητική θεραπεία γιατί μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ή άλλη αντιδιαβητική θεραπεία γιατί μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμίες. Επιπρόσθετα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που κάνουν ταυτόχρονη θεραπευτική αγωγή για την πηκτικότητα του αίματος γιατί επιβραδύνει την πήξη και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες.

Με πληροφορίες από itrofi.gr

https://apotis4stis5.com/

Διατροφή

Ποια πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου αλλά και ποια πρέπει να αποφύγεις.

Βίκυ Πασχάλη
Συνεργάστηκε η Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος, PhD, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας (www.rebalance.gr)

Ο πατέρας των λειτουργικών τροφών, ο Ιπποκράτης, μίλησε πρώτος για τα αποτελέσματα των τροφών στο σώμα και το μυαλό με το γνωστό λόγο του "φάρμακο ας γίνει η τροφή και η τροφή ας γίνει φάρμακο". "Για εμένα είναι συγκλονιστικό ότι υπάρχουν στοιχεία στη φύση που μπορούν να δράσουν και να προλάβουν ασθένειες ή την εκδήλωση των "κακών” γονιδίων μας ως μέρος μιας διατροφής με ποικιλία" τονίζει η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελένη Παπαγιαννίδου. Είναι πλέον συχνό φαινόμενο για τους διατροφολόγους να συνιστούν στους πελάτες τους διατροφές για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα παθήσεων όπως κόπωση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ακόμα και κατάθλιψη. Και δε μιλάμε για τις τροφές με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, όπως αυτές με αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά για επιλογές που μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα στη διάθεση, την ενέργεια, στο φούσκωμα, ακόμα και στις καύσεις
Υπάρχουν τροφές που σχετίζονται με την καλύτερη διάθεση;
Η υπερφόρτωση του εγκεφάλου με μια σειρά από διεγερτικά και πρόσθετα τροφίμων είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο εμπόδιο που βάζουμε στη διάθεσή μας. Με δεδομένο ότι σε κάθε επεξεργασμένο είδος υπάρχουν τεχνητές γεύσεις, χρωστικές και άλλα χημικά πρόσθετα, μπορεί ήδη να έχεις επηρεαστεί και να μην το γνωρίζεις. "Υπάρχει όμως ένα ξεχωριστό παράδειγμα: το ενισχυτικό γεύσης MSG, που είναι γνωστό για τις δυσμενείς επιδράσεις του στον εγκέφαλο και είναι πρόσθετο σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, από κρακεράκια μέχρι πατατάκια με γεύση".
Τα καλά νέα, από την άλλη, είναι ότι τα λιπαρά παίρνουν like, αφού αυτό είναι το στοιχείο που χρειάζεται ο εγκέφαλος. Το σώμα μας υποτίθεται ότι περιέχει πολύ λίπος, περίπου 28% στις γυναίκες, στον εγκέφαλο όμως το 60% πρέπει να αποτελείται από εξειδικευμένες λιπαρές ουσίες. Αυτές πρέπει να αντικαθίστανται συνεχώς, ενώ έχουν και πολύπλοκα καθήκοντα που σχετίζονται με τη διάθεση, τα οποία δεν μπορούν να εκτελεστούν αν τρως τηγανητές πατάτες και τσιπς καλαμποκιού.
"Κάθε φορά που καταναλώνεις Ω3, ο εγκέφαλός σου τα παίρνει πρώτος γιατί κανένα άλλο λίπος δεν μπορεί να κάνει τόσο καλή δουλειά. Από την άλλη, τα Ω6 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι το χειρότερο πρόβλημα του εγκεφάλου μας και η αιτία κάποιων από τις χειρότερες διαθέσεις μας. Ο ρυθμός της κατάθλιψης μεταξύ των ατόμων συσχετίζεται ακριβώς με την αναλογία Ω3 με Ω6 λιπαρών στον εγκέφαλο. Όσο περισσότερα Ω3 προσλαμβάνουμε, τόσο καλύτερη είναι η διάθεσή μας. Αν προσθέσουμε περισσότερα Ω3, μπορούμε να αυξήσουμε γρήγορα ένα δυνατό φυσικό αντικαταθλιπτικό του εγκεφάλου, την ντοπαμίνη, κατά 40%. Αυτό μεταφράζεται σε ψυχική και σωματική εγρήγορση, συγκέντρωση και ενθουσιασμό.
Τα Ω3 περιέχουν λιπαρές αλυσίδες που ονομάζονται DHA και EPA και βρίσκονται στο έλαιο λιναρόσπορου και σε λιπαρά ψάρια. Τα Ω6 βρίσκονται σε μαργαρίνη και φυτικά έλαια.
Ο εγκέφαλός μας επίσης αγαπά το κορεσμένο λίπος, το οποίο, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι η κακή δύναμη όπως τα χαρακτηρίζαμε κάποτε: "Όταν λέω στους πελάτες μου ότι το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος είναι ασφαλή και υγιεινά, είναι ακόμη πολύ διστακτικοί. Ένα πλεονέκτημα διάθεσης που παρέχεται από τα κρεμώδη λίπη που αποφεύγουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι υποστηρίζουν τη λειτουργία των Ω3 στο μυαλό μας, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις από τα υπερβολικά Ω6, αλλά και τα επίπεδα του πλέον βλαβερού Ω6, του αραχιδονικού οξέος.

https://www.shape.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.