Οκτωβρίου 03, 2022

Διατροφή

Αν ψάχνεις για ένα υγιεινό snack που μπορεί να σου κόψει την πείνα, τότε μία εξαιρετική ιδέα είναι να τσιμπήσεις λίγους ξηρούς καρπούς, αφού είναι γεμάτοι με υγιή λίπη. Φυσικά, θα μπορούσες να εππιλέξεις μερικά αμύγδαλα ή κάσιους, αλλά ίσως είναι καλύτερα να φας μερικά καρύδια λόγω του ότι μια νέα μελέτη έχει διαπίστωσε ότι μπορούν να σε κρατήσουν υγιή καθώς μεγαλώνεις.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης Coronary Artery Risk Development in Young Adults, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nutrition, Metabolism, & Cardiovascular Diseases, 3.023 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 30 ετών ρωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες τόσο στην αρχή της μελέτης, καθώς και μετά από επτά χρόνια και 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι διαπιστώθηκε ότι έτρωγαν κατά μέσο όρο 21 γραμμάρια καρύδια κάθε μέρα. Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια 30 ετών, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις που σημείωναν τόσο τις φυσικές όσο και τις κλινικές τους μετρήσεις.


Όταν οι ερευνητές έριξαν μια ματιά στη μακροπρόθεσμη υγεία των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν τακτικά καρύδια από νεαρή ηλικία συνέχισαν να έχουν καλύτερη διατροφή, συμμετείχαν σε περισσότερη σωματική δραστηριότητα και ήταν λιγότερο πιθανό να κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις καθώς μεγάλωναν.

«Όσοι τρώνε καρύδια φαίνεται να έχουν έναν μοναδικό σωματικό φαινότυπο που φέρει μαζί του και άλλες θετικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η καλύτερη ποιότητα διατροφής, ειδικά όταν αρχίζουν να τρώνε καρύδια από τη νεαρή έως τη μέση ενήλικη ζωή, όταν ο κίνδυνος χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, αυξάνεται», εξηγεί μέσω του EurekAlert η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και επικεφαλής ερευνήτρια σε αυτή τη νέα μελέτη, Lyn M. Steffen, PhD, MPH, RD.
Η Steffan σημειώνει, «οι εκπληκτικές, υγιεινές αλλαγές στο συνολικό διατροφικό πρότυπο των καταναλωτών καρυδιών υποδηλώνουν ότι τα καρύδια μπορεί να λειτουργήσουν ως γέφυρα ή «τροφή μεταφοράς» για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σχηματίσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής και τρόπου ζωής καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους».


Οι υγιεινές συνήθειες που μαθαίνουμε νωρίς στη ζωή τείνουν να μένουν μαζί μας καθώς μεγαλώνουμε. Εάν έχουμε συνηθίσει να τρώμε μια χούφτα καρύδια για snack, είναι πιθανό να συνεχίσουμε αυτό το μοτίβο και στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με τη Selena Devries, RD, διαιτολόγο κοιλιοκάκης, τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη λίπη που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, παρέχουν μια υγιή δόση φυτικών ινών, που ανέρχονται σε περίπου 2 γραμμάρια ανά 28 γραμμάρια καρυδιών, η οποία θα οδηγήσει σε σταθερότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφήνοντάς σε να αισθάνεσαι χορτάτη και ικανοποιημένη για ώρες.

Εάν θέλεις να αρχίσεις να βλέπεις τα οφέλη των καρυδιών, τότε η Devries λέει ότι μπορείς να τρως λίγα κάθε μέρα συνδυάζοντάς τα με αποξηραμένα cranberries και τα αγαπημένα σου πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά για ένα νόστιμο και θρεπτικό snack εν κινήσει!

Photos: istockphoto.com

https://elle.gr/

Διατροφή

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: Ποιες τροφές περιορίζουμε, ή αποφεύγουμε
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Οι υδατάνθρακες είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας και ένα από τα τρία κύρια μακροθρεπτικά συστατικά της διατροφής, μαζί με το λίπος και την πρωτεΐνη. Τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και τα κύτταρα σε όλο το σώμα σας. Επίσης ρυθμίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, την όρεξη, τα επίπεδα χοληστερόλης και πολλά άλλα.
Ωστόσο, πολλοί επιλέγουν κάποια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, επειδή έχουν συνδεθεί με οφέλη, όπως η αυξημένη απώλεια βάρους και ο βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα.

Σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων πρέπει να περιορίσετε ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, το να καταλάβετε ποιες βασικές τροφές πρέπει να αποφύγετε δεν είναι πάντα εύκολο. Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι εξαιρετικά θρεπτικές, αλλά εξακολουθούν να είναι ακατάλληλες για μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Ο συνολικός ημερήσιος στόχος υδατανθράκων σας καθορίζει εάν πρέπει απλώς να περιορίσετε ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα ή να τα αποφύγετε εντελώς. Μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων περιέχει συνήθως 20-130 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, ανάλογα με τους στόχους, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Είναι υγιεινή μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων;
Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι υγιεινές και έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, ειδικά για τη διαχείριση βάρους και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μια καλά σχεδιασμένη δίαιτα αυτού του τύπου μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ωστόσο, ορισμένοι τύποι αυτής της δίαιτας, όπως η δίαιτα keto και η δίαιτα Άτκινς, μπορεί να είναι υπερβολικά περιοριστικοί και μη βιώσιμοι μακροπρόθεσμα.

Η δίαιτα keto μπορεί να βοηθήσει στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους. Αλλά περιορίζει πολλές θρεπτικές ομάδες τροφίμων και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών καταστάσεων εάν ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα, όπως δυσκοιλιότητα, πέτρες στα νεφρά, λιπώδη ηπατική νόσο και ελλείψεις βιταμινών, ή μετάλλων.

Επιπλέον, οι δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να είναι ακατάλληλες για παιδιά, έγκυες και άτομα με ορισμένες υποκείμενες χρόνιες παθήσεις υγείας, εκτός εάν βρίσκονται υπό ιατρική επίβλεψη.

Γι’ αυτό είναι καλύτερο να μιλήσετε με τον γιατρό, ή τον διαιτολόγο σας προτού μειώσετε αυθαίρετα και δραστικά την πρόσληψη υδατανθράκων.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: Οι βασικές 11 τροφές που πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε
Ψωμί και σιτηρά
Το ψωμί είναι βασική τροφή σε πολλούς πολιτισμούς. Έρχεται σε διάφορες μορφές, όπως καρβέλια, ψωμάκια, κουλούρια και πίτες.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, ανεξάρτητα από το αν είναι φτιαγμένα από επεξεργασμένο αλεύρι ή είναι ολικής αλέσεως. Τα περισσότερα πιάτα με δημητριακά (συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, του σιταριού και της βρώμης) είναι επίσης πλούσια σε υδατάνθρακες και πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Αν και ο αριθμός των υδατανθράκων ποικίλλει ανάλογα με τα συστατικά και το μέγεθος της μερίδας, εδώ είναι οι μέσες μετρήσεις για δημοφιλείς τύπους ψωμιού:

Λευκό ψωμί (1 φέτα): 13 γραμμάρια
Ψωμί ολικής αλέσεως (1 φέτα): 14 γραμμάρια
Τορτίγια αλευριού (μεγάλη): 35 γραμμάρια
Μερικά φρούτα
Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών έχει συσχετιστεί σταθερά με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, πολλά φρούτα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, επομένως είναι ακατάλληλα για μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων . Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να περιορίσετε ορισμένα φρούτα (ειδικά γλυκές, ή αποξηραμένες ποικιλίες) όπως:

Μήλο (1 μικρό): 23 γραμμάρια
Μπανάνα (1 μέτρια): 27 γραμμάρια
Σταφίδες (μερίδα 28 γρ.): 23 γραμμάρια
Χουρμάδες (2 μεγάλοι): 36 γραμμάρια
Μάνγκο σε φέτες (1 φλιτζάνι / 165 γρ.): 25 γραμμάρια
Τα μούρα είναι χαμηλότερα σε ζάχαρη και υψηλότερα σε φυτικές ίνες από άλλα φρούτα. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα για δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.

Αμυλώδη λαχανικά
Οι περισσότερες δίαιτες επιτρέπουν απεριόριστη πρόσληψη λαχανικών. Επιπλέον, πολλά λαχανικά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και να υποστηρίξουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, ορισμένα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν περισσότερους εύπεπτους υδατάνθρακες από φυτικές ίνες και θα πρέπει να περιορίζονται, ή να αποφεύγονται σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Αυτά περιλαμβάνουν:

Καλαμπόκι (1 φλιτζάνι/165 γρ.): 24 γραμμάρια
Πατάτα (1 μέτρια): 34 γραμμάρια
Γλυκοπατάτα (1 μέτρια): 27 γραμμάρια
Παντζάρια μαγειρεμένα (1 φλιτζάνι/170 γραμμάρια): 17 γραμμάρια
Μπορείτε να απολαύσετε πολλά λαχανικά χαμηλών υδατανθράκων, όπως πιπεριές, σπαράγγια και μανιτάρια.

Ζυμαρικά
Αν και τα ζυμαρικά είναι ευέλικτα και φθηνά, είναι πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες.

Μόλις 1 φλιτζάνι (151 γραμμάρια) μαγειρεμένα σπαγγέτι περιέχει 46 γραμμάρια υδατάνθρακες. Η ίδια ποσότητα ζυμαρικών ολικής αλέσεως έχει 45 γραμμάρια.

Σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων τα ζυμαρικά δεν είναι καλή ιδέα, εκτός εάν καταναλώνετε μια πολύ μικρή μερίδα, κάτι που μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό για τους περισσότερους.

Δημητριακά πρωινού
Είναι γνωστό ότι τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Ωστόσο, ακόμη και τα υγιεινά είδη μπορεί να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (234 γραμμάρια) μαγειρεμένο πλιγούρι βρώμης παρέχει 27 γραμμάρια υδατάνθρακες. Επιπλέον, 1 φλιτζάνι (111 γραμμάρια) granola προσφέρει 82 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Ένα μπολ με δημητριακά μπορεί εύκολα να σας στείλει πάνω από το (χαμηλό) ημερήσιο συνολικό όριο υδατανθράκων, πριν καν προσθέσετε γάλα.

Μπύρα
Μπορείτε να απολαύσετε το αλκοόλ με μέτρο σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων. Το ξηρό κρασί έχει πολύ λίγους υδατάνθρακες και τα σκληρά ποτά, όπως το ρούμι, δεν έχουν καθόλου.

Ωστόσο, η μπύρα είναι αρκετά υψηλή σε υδατάνθρακες. Κατά μέσο όρο, ένα κουτί μπύρας 360 ml περιέχει 13 γραμμάρια υδατάνθρακες, ενώ μια ελαφριά μπύρα περιέχει 6 γραμμάρια.

Τα υγρά δεν είναι τόσο χορταστικά όσο τα στερεά τρόφιμα. Η μπύρα έχει επίσης έλλειψη σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε άλλα τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Χυμοί
Παρόλο που περιέχουν μερικές πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, οι χυμοί είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες και χαμηλοί σε φυτικές ίνες. Αυτό τους καθιστά δύσκολο να ενταχθούν σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Για παράδειγμα, 355 ml χυμού μήλου περιέχουν 42 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο από την ίδια μερίδα αναψυκτικού που έχει 39 γραμμάρια. Εν τω μεταξύ, ο χυμός σταφυλιού περιέχει 55 γραμμάρια στο ίδιο μέγεθος μερίδας.

Παρόλο που ο χυμός λαχανικών δεν περιέχει τόσους υδατάνθρακες, ένα ποτήρι 355 ml εξακολουθεί να έχει 23 γραμμάρια υδατάνθρακες, εκ των οποίων μόνο 4 προέρχονται από φυτικές ίνες.

Φασόλια και όσπρια
Τα φασόλια και τα όσπρια παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αν και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, περιέχουν επίσης αρκετή ποσότητα φυτικών ινών.

Ανάλογα με την προσωπική σας ανοχή και την ημερήσια κατανομή υδατανθράκων, μπορεί να μπορείτε να συμπεριλάβετε μικρές ποσότητες σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Ακολουθούν οι μετρήσεις υδατανθράκων για 1 φλιτζάνι (160–200 γραμμάρια) μαγειρεμένα φασόλια και όσπρια:

Φακές: 39 γραμμάρια
Αρακάς: 25 γραμμάρια
Μαύρα φασόλια: 41 γραμμάρια
Ρεβύθια: 45 γραμμάρια
Λευκά φασόλια: 40 γραμμάρια
Μέλι, ή ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή
Πιθανότατα γνωρίζετε καλά ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως τα μπισκότα, τα γλυκά και τα κέικ, θα πρέπει να περιορίζονται εάν κάνετε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Ωστόσο, μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι οι φυσικές μορφές ζάχαρης έχουν τόσους υδατάνθρακες όσους και η λευκή ζάχαρη. Μάλιστα, πολλές έχουν ακόμη υψηλότερους υδατάνθρακες, όταν μετρώνται σε κουταλιές της σούπας.

Ακολουθούν οι μετρήσεις υδατανθράκων για 1 κουταλιά της σούπας (13–21 γραμμάρια) διάφορων τύπων ζάχαρης:

Λευκή ζάχαρη: 13 γραμμάρια
Σιρόπι σφενδάμου: 13 γραμμάρια
Νέκταρ αγαύης: 16 γραμμάρια
Μέλι: 17 γραμμάρια
Επιπλέον, αυτά τα γλυκαντικά παρέχουν μικρή έως καθόλου θρεπτική αξία. Όταν περιορίζετε την πρόσληψη υδατανθράκων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέγετε θρεπτικές πηγές υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Τσιπς και κράκερ
Τα πατατάκια και τα κράκερ είναι δημοφιλή σνακ, αλλά έχουν πολλούς υδατάνθρακες.

Μόλις 28 γραμμάρια τσιπς τορτίγιας (10-15 τσιπς μεσαίου μεγέθους) περιέχουν 19 γραμμάρια υδατάνθρακες. Τα κράκερ ποικίλλουν σε περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ανάλογα με την επεξεργασία. Αλλά ακόμη και τα κράκερ ολικής αλέσεως έχουν περίπου 20 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 28 γραμμάρια μερίδας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε τσιπς λαχανικών στο σπίτι, ή να αγοράσετε προϊόντα που συνήθως παρασκευάζονται από συστατικά όπως αλεύρι αμυγδάλου, πίτουρο σιταριού ή λιναρόσπορο.

Γάλα
Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, κάλιο και πολλές βιταμίνες Β.

Ωστόσο, είναι επίσης αρκετά υψηλό σε υδατάνθρακες. Το πλήρες γάλα προσφέρει τα ίδια 12-13 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 240 ml με το γάλα χαμηλών λιπαρών ή και το άπαχο γάλα.

Εάν χρησιμοποιείτε μόνο 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30 mL) με τον καφέ σας κάθε μέρα, ίσως μπορείτε να συμπεριλάβετε μικρές ποσότητες γάλακτος στη δίαιτά σας.

Πηγή: https://www.healthline.com

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ρύζι: Άσπρο, καστανό, μαύρο ή κόκκινο;
Μιχάλης Θερμόπουλος
Το ρύζι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και με μεγαλύτερη κατανάλωση δημητριακά παγκοσμίως εδώ και αιώνες. Περιέχει φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, ακόμα και κάποιες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Είναι μια ευέλικτη τροφή που εμφανίζεται παντού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε πιάτο.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρυζιού με βάση το μέγεθος του πυρήνα, τα αρώματα, την επεξεργασία και το χρώμα του.

Εδώ κοιτάμε τέσσερις διαφορετικούς τύπους ρυζιού (λευκό, καστανό, μαύρο και κόκκινο) με βάση το χρώμα και τη συμβολή που μπορεί να έχουν ή όχι στη διατροφή μας.

Άσπρο ρύζι
Η πιο κοινή από όλες τις ποικιλίες ρυζιού, το λευκό ρύζι είναι συχνά βασικό συστατικό σε δεκάδες πιάτα και κουζίνες. Είναι ένα προσιτό φαγητό που απορροφά τη γεύση από τα υλικά με τα οποία συνοδεύεται.

Το λευκό ρύζι είναι εμπλουτισμένο. Συνήθως περιέχει πρόσθετο σίδηρο, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), νιασίνη (βιταμίνη Β3) και φολικό οξύ. Έχει αλεσθεί για να αφαιρεθεί όχι μόνο ο εξωτερικός φλοιός, αλλά και τα στρώματα πίτουρου και φύτρων του πυρήνα του. Έχει περίπου 160 θερμίδες ανά ¼ φλιτζανιού (στεγνό).

Καστανό ρύζι
Το καστανό ρύζι είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, μαζί με μερικά από τα… ξαδέρφια του όπως η βρώμη, το σιτάρι ολικής αλέσεως και η κινόα. Περιέχει και τα τρία σημαντικά μέρη του δημητριακού: πίτουρο, ενδοσπέρμιο και φύτρο.

Ωστόσο, είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι το καστανό ρύζι έχει μόνο περίπου 1,5 γραμμάριο περισσότερες φυτικές ίνες κατά μέσο όρο ανά ¼ φλιτζανιού ξηρής μερίδας σε σύγκριση με το λευκό. Επομένως δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην πρόσληψη ινών όπως άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αν και το επιπλέον γραμμάριο φυτικών ινών, που είναι ως επί το πλείστον αδιάλυτες, μπορεί να είναι χρήσιμο για την υγεία του πεπτικού συστήματος ενεργώντας ως ήπιο καθαρτικό, η διαφορά δεν είναι τόσο εντυπωσιακή.

Μαύρο ρύζι
Το μαύρο (ή μοβ) ρύζι είναι δημοφιλές μεταξύ των ανατολικών πολιτισμών εδώ και χρόνια, αλλά έχει καθυστερήσει να εισέλθει στη δυτική πλευρά του πλανήτη. Το μαύρο ρύζι φαίνεται μαύρο σε χρώμα όταν στεγνώσει, αλλά μόλις ψηθεί, παίρνει μια πιο μοβ απόχρωση. Έχει μελετηθεί για τη συγκέντρωσή του σε ανθοκυανίνες, μια φλαβονοειδή χρωστική ουσία, η οποία μπορεί να σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Είναι καλύτερο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες σε σύγκριση με το καστανό ρύζι, με περίπου πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης και τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά ¼ φλιτζάνι ξηρής μερίδας.

Κόκκινο ρύζι
Αυτό ο τύπος έχει βαθύ κόκκινο/μελί χρώματος κόκκους με ελαφρώς αλμυρή και ξηρή γεύση και πιο λαστιχωτή υφή. Ορισμένες έρευνες έχουν διερευνήσει τις θετικές ανασταλτικές επιδράσεις του κόκκινου ρυζιού στην λευχαιμία, στα καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου λόγω της περιεκτικότητάς του σε προανθοκυανιδίνη. Το κόκκινο ρύζι έχει επίσης αντιδιαβητική δράση, όπως έδειξε έρευνα του 2016 στο Journal of Agricultural and Food Chemistry https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27285791/. Η μελέτη διαπίστωσε μια αύξηση 2,3 έως 2,7 φορές στη βασική πρόσληψη γλυκόζης (σημαντική για τη σωστή ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα) από την έκθεση σε εκχυλίσματα πίτουρου κόκκινου ρυζιού. Οι αναλύσεις διαφόρων τύπων ρυζιού τείνουν επίσης να βρίσκουν ότι το κόκκινο ρύζι είναι υψηλότερο σε τοκοτριενόλες, μια μορφή βιταμίνης Ε, η οποία συνδέεται με τη νευροπροστασία, την αντικαρκινική δράση και τις ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης.

Δηλαδή, ποιο ρύζι να επιλέξω;
Επιλέξτε ένα ρύζι που ταιριάζει στη γεύση σας και είναι κατάλληλο για ορισμένα πιάτα, φροντίζοντας να δείτε τα συστατικά για να αποφύγετε τα πρόσθετα καρυκεύματα ή το αλάτι. Αν είστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε μορφή ρυζιού για να ολοκληρώσετε ένα γεύμα, σνακ ή επιδόρπιο, προτιμήστε το μαύρο ρύζι ως κορυφαία επιλογή για τις εντυπωσιακές φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες και την πιθανή του ικανότητα στην καταπολέμηση χρόνιων ασθενειών.

Πηγή: https://www.eatthis.com

https://www.iatropedia.gr/

 

Διατροφή

Κανέλα, κουρκούμη, τζίντζερ, σκόρδο και πιπέρι καγέν: Τρομερά οφέλη για πίεση, φλεγμονή, ναυτία, καρδιά και πόνο
Μιχάλης Θερμόπουλος 
Οι ερευνητές διατροφής λένε ότι υπάρχουν περισσότερα από 100 κοινά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική σε όλο τον κόσμο.
Μερικά από αυτά τα μπαχαρικά είναι αποδεδειγμένα συμπυκνωμένες πηγές αντιοξειδωτικών, ουσιών που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες.

Δεν χρειάζεται να ψάξετε εξωτικά συστατικά για σημαντικά οφέλη υγείας. Μερικά από τα καλύτερα μπαχαρικά μπορείτε να βρείτε στην τοπική σας αγορά.

Μία σημείωση: Οι περισσότερες μελέτες που δείχνουν οφέλη χρησιμοποιούν συμπληρώματα για τον έλεγχο της δόσης του μπαχαρικού (ή της δραστικής ένωσης του μπαχαρικού) που καταναλώνουν οι συμμετέχοντες. Συχνά αυτά παρέχουν μεγαλύτερες δόσεις από ό,τι κατά κανόνα τρώμε συνήθως σε μια μέρα.
1. Είναι αλήθεια ότι η κανέλα μειώνει το σάκχαρο στο αίμα;
Οι μελέτες λένε ΝΑΙ. Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό προέρχεται από το φλοιό της κανέλας και χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από καφέδες και άλλα ροφήματα, μέχρι γλυκά και μαγειρευτά. Η κανέλα είναι ιδιαίτερα καλή για άτομα που έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Προσδίδει γλυκιά γεύση στα τρόφιμα χωρίς να προσθέτει ζάχαρη και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Η κανέλα μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως η μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο.

Η κανέλα δεν αντικαθιστά τα φάρμακα για τον διαβήτη, ή μια διατροφή ελεγχόμενη από υδατάνθρακες, αλλά μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
2. Μπορεί ο κουρκουμάς να μειώσει την φλεγμονή;
Ο κουρκουμάς είναι περισσότερο γνωστός για τη χρήση του σε ινδικά πιάτα με κάρυ. Έχει γίνει μια μοντέρνα υπερτροφή για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή, μια κοινή αιτία δυσφορίας και ασθένειας.

Ένα από τα συστατικά του κουρκουμά είναι μια ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μειώσει την φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την κατάθλιψη. Σε μια μικρή μελέτη με ενήλικες άνω των 50 ετών, όσοι κατανάλωναν συμπληρώματα κουρκουμίνης κατά τη διάρκεια 18 μηνών είχαν βελτίωση στις βαθμολογίες των τεστ μνήμης. Ανέφεραν επίσης ότι ήταν σε καλύτερη διάθεση. Το πιο εντυπωσιακό; Οι σαρώσεις του εγκεφάλου τους έδειξαν σημαντικά λιγότερους δείκτες που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση!

Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, η κουρκουμίνη είναι επίσης αποτελεσματική στην μείωση του πόνου και του οιδήματος σε άτομα με αρθρίτιδα. Και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια μελέτη του Johns Hopkins διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός κουρκουμίνης και ενός φαρμάκου χημειοθεραπείας ήταν πιο αποτελεσματικός στη συρρίκνωση των ανθεκτικών στα φάρμακα όγκων από την σκέτη χρήση χημειοθεραπείας.

3. Μπορεί το τζίντζερ να προστατεύσει από τη ναυτία;
Το τζίντζερ είναι ένα τροπικό φυτό που χρησιμοποιείται σε ασιατικούς πολιτισμούς για χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία της στομαχικής διαταραχής, της διάρροιας και της ναυτίας.

Έρευνες έχουν βρει ότι το τζίντζερ είναι αποτελεσματικό στην μείωση της ναυτίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και στην μείωση της κοιλιακής διαταραχής μετά από χειρουργική επέμβαση. Μερικές μελέτες έχουν επίσης βρει ότι το τζίντζερ μειώνει τη σοβαρότητα της ναυτίας, ή προλαμβάνει τα συμπτώματα εντελώς. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει με τη ναυτία και τον έμετο που προκαλείται από χημειοθεραπεία, όταν λαμβάνεται μαζί με φάρμακα κατά της ναυτίας.

Ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας πριν πάρετε τζίντζερ ενώ λαμβάνετε φάρμακα χημειοθεραπείας, καθώς μπορεί να έχει αρνητική αλληλεπίδραση με ορισμένα φάρμακα.
4. Είναι αλήθεια ότι το σκόρδο κάνει καλό στην καρδιά;
Η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προστατεύσει την καρδιά από αλλαγές που οδηγούν σε καρδιακές παθήσεις.

Καθώς μεγαλώνετε, κάποια σκλήρυνση των αρτηριών είναι φυσιολογική. Αυτό ονομάζεται αθηροσκλήρωση και εμφανίζεται καθώς στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αρτηριών συσσωρεύονται λιπώδεις εναποθέσεις, που αποτελούνται από χοληστερόλη και άλλες ουσίες. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να το επιδεινώσουν. Καθώς η συσσώρευση αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, οι αρτηρίες στενεύουν. Αυτό μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς σε έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την πρόσληψη σκόρδου με τη διατήρηση ευέλικτων αιμοφόρων αγγείων, ειδικά στις γυναίκες. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Το σκόρδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, ενός τρόπου διατροφής που συστήνουν συχνά οι καρδιολόγοι.

5. Μπορεί το πιπέρι καγέν να ανακουφίσει τον πόνο;
Το καγέν είναι ένα είδος πιπεριάς τσίλι που θα βρείτε στην κουζίνα της Νοτιοδυτικής Αμερικής καθώς και σε μεξικάνικα πιάτα. Οι πιπεριές καγέν περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Είναι αυτή που τις κάνει καυτερές και επίσης αυτή που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Η καψαϊκίνη μειώνει τον αριθμό των σημάτων πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο εγκέφαλος δεν “καταγράφει” τόση δυσφορία. Λειτουργεί στον πόνο που προκαλείται από αρθρίτιδα και νευρική βλάβη, που σχετίζεται με τον διαβήτη. Μπορείτε να εφαρμόσετε κρέμες με καψαϊκίνη απευθείας στις αρθρώσεις και τους μύες.

Εργαστηριακές έρευνες και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση πιπεριού καγέν μπορεί επίσης να βοηθήσει σε κάτι που προκαλεί πολύ εσωτερικό πόνο: το έλκος. Αν και οι άνθρωποι συχνά συνδέουν τα πικάντικα τρόφιμα με στομαχικές διαταραχές, η καψαϊκίνη βοηθά στην μείωση των ελκών, περιορίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν έλκος (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού), μειώνοντας το υπερβολικό οξύ του στομάχου και αυξάνοντας τη ροή του αίματος.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

https://www.iatropedia.gr/

Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει και αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης χάρη στις διατροφικές τους ιδιότητες. Τα δαμάσκηνα, φρέσκα ή ξερά, ωμά ή μαγειρεμένα, μας προσφέρουν δυνατή γεύση και μοναδικά θρεπτικά συστατικά.

Ο Διοσκουρίδης αποκαλούσε το δέντρο με τα δαμάσκηνα κοκκινομηλέα. Τα δαμάσκηνα, ή αλλιώς Prunus domestica, ανήκουν στο ευρύτερο γένος Prunus και είναι συγγενές είδος των αχλαδιών και των νεκταρινιών. Ευδοκιμούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, με τις ποικιλίες της Ιαπωνίας να προηγούνται και να ακολουθούν οι ευρωπαϊκές. Σε αποξηραμένη μορφή είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ξεχωρίζουν για το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, στο οποίο οφείλεται και η έντονη αντιοξειδωτική δράση τους. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα συστατικά τους έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τη ρίζα υπεροξειδίου, καθώς και να προστατεύουν τα λίπη από την επαγόμενη από το οξυγόνο οξείδωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύουν τα λιπαρά οξέα που απαντώνται στις κυτταρικές μεμβράνες, στις λιποπρωτεΐνες της αιματικής κυκλοφορίας και στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων και των νευρώνων μας.

Κινητοποιούν το έντερο
Εκτός από το υψηλό σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους, τα δαμάσκηνα αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ενέργειας, ενώ σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, ενώ φαίνεται πως και άλλα συστατικά που περιέχονται σε αυτά, όπως η σορβιτόλη και ορισμένες φαινολικές ενώσεις, ασκούν βοηθητική δράση, βελτιώνοντας την κινητικότητα του εντέρου. Ακόμη, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να δρουν και ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων για την εντερική λειτουργία βακτηρίων.

Γεμάτα θρεπτικά συστατικά

Πέρα όμως από την ευεργετική τους δράση στο πεπτικό σύστημα, αποτελούν κι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων συστατικών για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Ειδικότερα, συγκαταλέγονται στις πλούσιες πηγές βιταμίνης Κ, ενώ περιέχουν και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α και Ε, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου. Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και με την οστική υγεία, καθώς έχει φανεί πως η κατανάλωσή τους συνδέεται με βελτίωση της οστικής μάζας και μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.

100 γρ. αποξηραμένων δαμάσκηνων μας δίνουν

Ενέργεια 240 θερμίδες
Υδατάνθρακες 63,9 γρ.
Απλά σάκχαρα 38,1 γρ.
Λιπαρά 0,38 γρ.
Πρωτεΐνες 2,18 γρ.
Φυτικές ίνες 7,1 γρ.

Πώς να τα καταναλώσετε
Βάλτε λοιπόν τα δαμάσκηνα στη διατροφή σας, είτε ως σνακ είτε ως συστατικό ενός γεύματος. Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιους απλούς και εύκολους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας:

Αποξηραμένα δαμάσκηνα με ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Αποξηραμένα δαμάσκηνα με νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης.
Φρουτοσαλάτα με φρέσκα δαμάσκηνα, μήλο και καρύδια και μέλι.
Γιαούρτι με φρέσκα ή αποξηραμένα δαμάσκηνα, νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης και μέλι.
Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα δαμάσκηνα και λιναρόσπορο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.

Διατροφή

Γνωστό και αγαπημένο από αρχαιοτάτων χρόνων, το σύκο - φρέσκο και αποξηραμένο - είναι γεμάτο ευεργετικά οφέλη για την υγεία
Νόστιμα, γλυκά, χορταστικά και λατρεμένα από αρχαιοτάτων χρόνων. Ο λόγος για τα σύκα (Ficus carica) που σήμερα θεωρούνται τα σύκα κάτι λιγότερο από ένα τρόφιμο – θαύμα! Οι Αρχαίοι Έλληνες άλλωστε τα θεωρούσαν δώρο των θεών, ενώ οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το προσέφεραν στους θεούς!

Σπουδαίο αλλά υποτιμημένο συστατικό της κουζίνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους τα χαρακτηρίζει ο Δρ Christopher Gardner καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου Stanford.

Ενα σύκο έχει 37 θερμίδες, και μας παρέχει το 2,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΔ) καλίου, 2% μαγνησίου, 1% σιδήρου και ασβεστίου.

Έξι αποξηραμένα σύκα παρέχουν 125 θερμίδες και υψηλότερες ποσότητες μαγνησίου (8%), καλίου (7%), ασβεστιου (6%) και σιδήρου (6%).

Τα σύκα αποτελούν πηγή βιταμίνης Κ η οποία σημειώνεται ωστόσο, ότι μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της αντιπηκτικής αγωγής με βαρφαρίνη (warfarin).

Είναι πλούσια σε σάκχαρα και φυτικές ίνες – περισσότερες στα αποξηραμένα – γεγονός που τα καθιστούν ιδανική επιλογή για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Έξι ξερά σύκα έχουν 5 γρ φυτικών ινών και 24 γρ σακχάρων.

Διόλου τυχαία στη παραδοσιακή ιατρική τα σύκα χρησιμοποιούνται για την δράση τους ως καθαρτικά.

Έρευνες μικρής κλίμακας σε πειραματόζωα διαπιστώνουν ότι το εκχύλισμα σύκου σχετίζεται με μείωση της αρτηριακής πίεσης σε πειραματόζωα. Επίσης σε άλλη μικρή έρευνα δέκα ενηλίκων διαπιστώθηκε ότι συγκριτικά με ρόφημα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα, το εκχύλισμα σύκου ήταν πιο αποτελεσματικό στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

Πλούσια σε φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά τα σύκα αναδεικνύονται σε ένα πολύτιμο υπερτρόφιμο γεμάτο οφέλη τόσο φρέσκο όσο και αποξηραμένο.

https://www.ygeiamou.gr/

Διατροφή

Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να μην συμπαθούν τα λαχανικά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες

Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να μην συμπαθούν ιδιαίτερα τα λαχανικά ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες και είναι πολύτιμα για την υγεία μας. Καθώς μάλιστα περιέχουν άφθονες βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, είναι απολύτως απαραίτητα σε μια υγιεινή διατροφή.

Παράλληλα, είναι γευστικά, χορταστικά και χρησιμοποιούνται για πολλά πιάτα όπως σούπες και σαλάτες αλλά και σάντουιτς και smoothies.
Παρόλο που όλα τα λαχανικά είναι υγιεινά και περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν μερικά που θεωρούνται ως θρεπτικές “βόμβες” και είναι πολύτιμα για την υγεία μας.

 

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πράσινο λαχανικό. Ένα φλιτζάνι ή 30 γραμμάρια ωμό σπανάκι έχει μόνο 7 θερμίδες αλλά περιέχει το 16% της Ημερήσιας Αξίας σε βιταμίνη Α και το 120% σε βιταμίνη Κ. Περιέχει επίσης, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, που είναι απαραίτητο στη σύνθεση του DNA, γι’αυτό και βοηθάει στην προστασία από τον καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού. Ωφελεί την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Πλούσιο σε κάλιο, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στην καλή λειτουργία των μυών.

Άσπρο ή μοβ λάχανο

Το λάχανο, είτε είναι άσπρο είτε μοβ είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνησίου, καλίου, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες. Περιέχει επίσης, βήτα καροτίνη, Ω3 λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και κυρίως γλυκοσινολάτες, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά στις βλάβες των αιμοφόρων αγγείων και καταπολεμούν τον καρκίνο. Ωστόσο, το μοβ λάχανο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το άσπρο και 6-8 φορές περισσότερη βιταμίνη C. Ενδείκνυται για τους καπνιστές, όσους έχουν άγχος και αυτούς που είναι επιρρεπείς σε κρυολογήματα και ιώσεις.

Μια έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών λαχανικών όπως είναι το λάχανο μειώνει ορισμένους δείκτες φλεγμονής. Μάλιστα, μια μελέτη που έγινε στην Κίνα και συμμετείχαν περισσότερες από 1.000 γυναίκες έδειξε ότι αυτές που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Καρότα

Το καρότο θεωρείται ως η πιο δημοφιλής ρίζα παγκοσμίως και ως ένα από τα σημαντικά λαχανικά, με πολλά οφέλη στην υγεία μας, είτε τα τρώμε ωμά είτε μαγειρεμένα. Οφείλουν το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους στα ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα καροτενοειδή, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Μισή κούπα καρότου καλύπτει:

Το 73% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α

Το 9% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Κ

Το 8% των ημερήσιων αναγκών σε κάλιο και φυτικές ίνες

Το 5% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη C

Το 2% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και σίδηρο.

Το β-καροτένιο προστατεύει τα μάτια από τον ήλιο και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καταρράκτη και άλλων οφθαλμικών παθήσεων.

Μια ανασκόπηση 18 μελετών διαπίστωσε ότι, τα καρότα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Μια άλλη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 57.000 άτομα που κατανάλωναν τουλάχιστον 2-4 καρότα την εβδομάδα, έδειξε ότι τα άτομα αυτά, είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου μακροπρόθεσμα.

Η βιταμίνη C που περιέχουν τα καρότα συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, που είναι σημαντικό συστατικό για τον συνδετικό ιστό και ουσιαστικό για την επούλωση.

Μπρόκολο

Ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι το μπρόκολο, από τα πιο εκτενώς μελετημένα λαχανικά λόγω της ισχυρής αντικαρκινικής και αντιοξειδωτικής δράσης του.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλκη-3-καρβινόλη, καμφερόλη, κουερσετίνη, σουλφοραφάνη, σίδηρο, βιταμίνη C, Κ1, Ε και φολικό οξύ, καθιστώντας το ένα πολύτιμο λαχανικό για την υγεία χάρη στα ανεκτίμητα οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό.

Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και προστατεύει από τον καρκίνο και τις χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, όπου ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος μπρόκολου μπορεί να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα των παχύσαρκων διαβητικών ατόμων.

Μια μικρή μελέτη επίσης, διαπίστωσε ότι οι φύτρες του μπρόκολου μπορεί να βοηθησουν στη μείωση αρκετών δεικτών φλεγμονής.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών ανήκουν και αυτά στα σταυρανθή λαχανικά και επομένως, είναι εξίσου πολύτιμα για την υγεία μας αφού περιέχουν τις ίδιες ευεργετικές φυτικές ενώσεις.

Περιέχουν βιταμίνες Α, C, Κ, Β6, φολικό οξύ, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο, που είναι πολύ οφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχουν εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό νατρίου, δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη, αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών, περιέχουν 87% νερό ενώ έχουν μόνο 42 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και επομένως συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και την υγεία της καρδιάς.

Περιέχουν καμπφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει την κυτταρική βλάβη και έχει αποδειχθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Περιέχουν επίσης, ισχυρά φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, που βοηθούν στην καταστολή του οξειδωτικού στρες, μια διαδικασία που αν δεν προσεχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο ή άλλες επικίνδυνες ασθένειες.

Παντζάρι

Το παντζάρι είναι ένα νόστιμο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βολβοειδές λαχανικό που είτε το φάμε ωμό είτε μαγειρεμένο ή το πιούμε σαν χυμό μόνο του ή με άλλα λαχανικά ή φρούτα, είναι ένα υπέρ-λαχανικό που η κατανάλωσή του έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας.

Είναι δημοφιλές στη σύγχρονη διατροφή καθώς χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σούπες, χυμούς και άλλες, πολλές συνταγές, το βρίσκουμε τους περισσότερους μήνες του χρόνου ενώ μπορούμε να το καταναλώσουμε άφοβα, συσκευασμένο και προβρασμένο. Σε κάθε περίπτωση, είναι μια εκπληκτική πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών.

Το παντζάρι βελτιώνει τη φυσική άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην αναγέννηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει μεγάλη ποσότητα σε κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, αλλά και ίχνη από σπάνια μέταλλα, όπως ρουμπίνιο και κάσιο. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2 και φυσικά υδατάνθρακες, ίνες, αλλά και πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

Τα παντζάρια βοηθούν στην καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Περιέχουν επίσης χρωστικές ουσίες που ονομάζονται βεταλίνες και οι οποίες μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενδεχομένως να βοηθούν σε περιπτώσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα.

Επίσης, περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά.

Ο χυμός των παντζαριών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση ενώ οι φυσικές χρωστικές που περιέχουν, προσφέρουν προστασία κατά της υπέρτασης και της καρδιακής νόσου.

Μια μελέτη που έγινε το 2012 έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού παντζαριών αυξάνει τη φυσική αντοχή ενώ σε έναν ποδηλατικό αγώνα 10 χλμ. που διεξήχθη τον ίδιο χρόνο, οι αθλητές που έλαβαν μέρος είχαν καλύτερες επιδόσεις καθώς έπιναν δύο φλιτζάνια χυμό παντζαριών καθημερινά.https://enallaktikidrasi.com/

Διατροφή

Η βιταμίνη που ενεργοποιεί τις καύσεις και βοηθά στο αδυνάτισμα
Νίκη Ψάλτη 
Το θεραπευτικό ρόλο της βιταμίνης Β5 ή αλλιώς του παντοθενικού οξέος στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά και του διαβήτη τύπου 2 μελετούν οι ερευνητές
Το παντοθενικό οξύ γνωστό και ως βιταμίνη Β5 φαίνεται ότι ενεργοποιεί την παραγωγή καφέ λίπους τόσο σε κυτταρικές καλλιέργειες όσο και σε ποντίκια σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

«Αναγνωρίσαμε το παντοθενικό οξύ ώς ένα αποτελεσματικό ενεργοποιητή του καφέ λίπους που μπορεί να προλάβει την παχυσαρκία και μπορεί να αποτελέσει μια υποσχόμενη στρατηγική για την κλινική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων μεταβολικών νόσων» έγραψαν οι ερευνητές.

Η βιταμίνη Β5 ή Παντοθενικό οξύ όπως λέει και το όνομά της βρίσκεται παντού, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι καταστρέφεται στις υψηλές θερμοκρασίες (ημερησίως εκτιμάται ότι χρειαζόμαστε 5 mg).

Σε αντιδιαστολή με το λευκό λίπος που είναι και το πιο σύνηθες το καφέ λίπος έχει την ιδιότητα να καίει θερμίδες για την παραγωγή θερμότητας στον οργανισμό. Κάτω από συγκεκριμενες συνθήκες το λευκό λίπος μπορεί να μετατραπεί σε καφέ. Οι ερευνητές διερευνούν τις ιδιότητες του καφέ λίπους και τις μεθόδους μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ σε μια προσπάθεια να βρεθούν θεραπείες για την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές επέλεξαν να πειραματιστούν με τη βιταμίνη B5 σε σχέση με άλλα συστατικά επειδή είναι ασφαλής και προσιτή. Εφάρμοσαν τη βιταμίνη σε κυτταρικές καλλιέργειες ανθρώπινου ιστού. Έξι μέρες μετά τα κύτταρα έδειξαν μια αύξηση στον αριθμό των δεικτών που υποδηλώνουν αύξηση των μιτοχονδρίων – τα μιτοχόνδρια είναι τμήμα των κυττάρων που καίει θερμίδες και αφθονούν στο καφέ λίπος συγκριτικά με το λευκό.

Εκτός από τις κυτταρικές καλλιέργειες πειραματίστηκαν με ποντίκια τα οποία εξέθρεψαν για έντεκα εβδομάδες είτε με διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και τους χορήγησαν είτε βιταμίνη Β5 είτε ένα διάλυμα ορού.

Στα ποντίκια που έλαβαν βιταμίνη Β5 παρατηρήθηκε μείωση του υποδόριου λίπους, καθώς και του λίπους στο ήπαρ, μείωση των επιπέδων ισνουλίνης στο αίματος και καλύτερη ανοχή στη γλυκόζη.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το παντοθενικό οξύ προστατεύει κατά της παχυσαρκίας μέσω της ενεργοποίησης του καφέ λιπώδους ιστού.

https://www.ygeiamou.gr/

Διατροφή

Η σπιρουλίνα είναι γένος (βρώσιμων) κυανοβακτηρίων. Πιο απλά, η σπιρουλίνα είναι ένα μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινο-γαλαζωπού χρώματος. Το πράσινο χρώμα της οφείλεται στη χλωροφύλλη ενώ το γαλάζιο-μπλε στη φυκοκυανίνη. Το φυσικό της περιβάλλον είναι οι αλκαλικές λίμνες, που είναι πλούσιες σε μέταλλα. Για μεγαλύτερη παραγωγή η σπιρουλίνα καλλιεργείται σε εργαστήρια.

Ο λόγος που καλλιεργείται σε εργαστήρια είναι επειδή μειώνεται ο κίνδυνος να επιμολυνθεί από άλλους μικροοργανισμούς, μύκητες ή βακτήρια ή και από άλλα ανταγωνιστηκά κυανοβακτήρια. Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.
Η χημική σύνθεση της σπιρουλίνας
Η σπιρουλίνα είναι μια πλήρης τροφή, πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται και ως υπερτροφή (superfood). Ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά που έχει η σπιρουλίνα σε υψηλή περιεκτικότητα είναι τα ακόλουθα:
Πρωτεΐνες
Περίπου το 60% της αποξηραμένης σπιρουλίνας είναι πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη της σπιρουλίνας περιέχει όλα τα αμινοξέα αλλά σε μικρότερες ποσότητες από αυτές του αυγού, του κρέατος και του γάλακτος.

Βιταμίνες
Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β1, Β5 και Β6. Επίσης είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, της οποίας η βιολογική αξία είναι 49% μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της συνθετικής βιταμίνης Ε. Περιέχει σε υψηλές ποσότητες και β-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Αντίθετα από τη συνθετική βιταμίνη Α και εκείνη των ιχθυελαίων, η β-καροτίνη είναι μη τοξική ακόμα και σε μεγάλες ποσότητες.
Σίδηρος
Αποτελεί πηγή βιοχημικού σιδήρου και συγκεκριμένα είναι 58 φορές πιο πλούσια πηγή σιδήρου σε σχέση με το ωμό σπανάκι και 28 φορές πιο πλούσια σε σχέση με το βοδινό συκώτι. Κάθε 10 γραμμάρια σπιρουλίνας μπορεί να περιέχουν μέχρι και το 70% των ελάχιστων ημερήσιων απαιτήσεων ενός ανθρώπου σε σίδηρο.

1 κουταλιά της σούπας σκόνη σπιρουλίνας περιέχει
Ενέργεια 20 kcal
Πρωτεΐνες 2 γρ.
Υδατάνθρακες 1,67 γρ.
Λίπος 0,54 γρ.
Ασβέστιο 8 mg
Σίδηρος 2 mg
Μαγνήσιο 14 mg
Φώσφορος 8 mg
Κάλιο 95 mg
Νάτριο 73 mg
Βιταμίνη C 0.7 mgΕπίσης περιλαμβάνει θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολλικό οξύ, Βιταμίνη Β6, Βιταμίνη Α και Βιταμίνη Κ.Περιέχει επίσης καλά λιπαρά οξέα, όπως το γ-λινολενικό οξύ, πολυσακχαρίδες, σουλφολιπίδια και γλυκολιπίδια.

Τα οφέλη για τον οργανισμό
Εξαιτίας της πλούσιας σύνθεσή της, η σπιρουλίνα, παρουσιάζει πλήθος ευεργετικών για τον οργανισμό μας δράσεων.Παρουσιάζει αντιοξειδωτικές - αντικαρκινικές ιδιότητες. Από μελέτες διαφάνηκε πως οι αντιοξειδωτικές της ουσίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν επιβλαβείς επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία όπως ο καρκίνος.

Ενισχύει την καρδιακή λειτουργία. Mειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), μειώνει τα επίπεδα τριλυκεριδίων (TG) και αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) στο αίμα.Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση που πιθανόν να αποτελέσει παράγοντας για εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, νεφρική ανεπάρκεια.

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.Βοηθάει στην αντιμετώπιση της αναιμίας. Ανεβάζει τους δείκτες που σχετίζονται με αυτήν όπως: ερυθρά αιμοσφαίρια (RBC), αιματοκρίτης (ΗCT), αιμοσφαιρίνη (Hb), μέσος όγκος ερυθρών (MCV) μέση περιεκτικότητας αιμοσφαιρίνης (MCH), μέση περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης κατά ερυθρών αιμοσφαιρίων (MCHC).Βοηθάει στην ενίσχυση του μυϊκού ιστού καθώς και στην τόνωση και την απόδοση των αθλητών και των ηλικιωμένων.Διεγείρει την «καλή χλωρίδα» του εντέρου, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους λόγο ότι καταστέλλει την όρεξη και βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους. Παρόλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή (χαμηλή σε θερμίδες και λίπος) και άσκηση.Ενδείκνυται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Παρατηρήθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης νήστειας και τα επίπεδα γλυκοζηλιωμένη αιμοσφαιρίνη (υποδηλώνει βελτίωση της μακροχρόνιας ρύθμισης της γλυκόζης).Ενδείκνυται σε χορτοφαγικά άτομα λόγο της υψηλής περιεκτικότητας της σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως στην πρωτεΐνη.Η σπιρουλίνα προλαμβάνει αλλεργικές αντιδράσεις.

Μειώνει αποτελεσματικά την φλεγμονή και παράλληλα τα συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων όπως: κνησμός, ρινική έκκριση, ρινική συμφόρηση και φτάρνισμα.Βελτιώνει τα επίπεδα της ενέργειας και μειώνει την κόπωση και το άγχοςΑποτοξινώνει τον οργανισμό από τις βλαβερές ουσίες που προκαλούν ασθένειες.Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και επιτυγχάνει την γρήγορη ανάρρωσηΜειώνει τον κίνδυνο για οστεοπώροση.Μειώνει το πόνο στις αρθρώσεις.Προστατεύει τον οργανισμό από ηπατικές παθήσεις.

Η σπιρουλίνα μειώνει το κίνδυνο για καταρράκτη της εκφυλισης της ωχράς κηλίδας σε ηλικιωμένου. Ο λογος που η σπιρουλίνα έχει αυτή την ιδιότητα είναι επειδή έχει υψηλή συγκέντρωση zeaxantuin (καροτενοειδή ουσία).Βοηθάει στην καταπολέμηση του ΗΙV. Από μια μελέτη διαφάνηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν σπιρουλινά είχαν σχετικά πιο χαμηλά ποσοστά HIV.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Σε σπάνιες περιπτώσεις η σπιρουλίνα μπορεί να έχει κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα κυρίως όταν δεν λαμβάνεται σωστά με επαρκή λήψη νερού, ή να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Οι ομάδες ανθρώπων που θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί στη χρήση της είναι όσοι πάσχουν από φαινυλκετονουρία, όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη της.
Δοσολογία & Διαθεσιμότητα
Η σπιρουλίνα βρίσκεται στα φαρμακεία και σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, σε μορφή χαπιού, σκόνης και νιφάδων. Η σκόνη και οι νιφάδες μπορούν να προστεθούν σε σούπες, σαλάτες, χυμούς κ.ο.κ., ενώ αν την αγοράσετε σε κάψουλες, την καταναλώνετε με ένα ποτήρι νερό πριν από τα κυρίως γεύματα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 1 με 8 γραμμάρια.Πιο κάτω θα δούμε συγκεκριμένη δοσολογία για κάθε περίπτωση ξεχωριστά

Λόγοι Κατανάλωσης Σπιρουλίνας Δοσολογία
Χοληστερόλη 1-8γρ/ ημέρα
Μυϊκή απόδοση 2-7.5γρ/ ημέρα
Έλεγχος της γλυκόζης 2γρ/ ημέρα
Πίεση αίματος 3.5-4.5γρ/ημέρα
Ήπαρ 4.5γρ/ ημέρα
Κάθε πότε καταναλώνεται;
Η σπιρουλίνα δίνει μεγάλη ενέργεια και για αυτό το λόγο πρέπει να καταναλώνετε 4 ώρες πριν τον ύπνο για αποφυγή τυχόν προβλημάτων με τον ύπνο. Διαφορετικά, η κατανάλωση της μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας πριν, ή μεταξύ των γευμάτων ή μετά τα γεύματα ή όταν το επίπεδο ενέργειας του οργανισμού είναι χαμηλό.Επιπλέον η ενέργεια που προσφέρει η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που θέλουν να αυξήσουν ή να χάσουν βάρος. Δηλαδή τα άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν το βάρος τους μπορούν να την καταναλώνουν μετά το γεύμα για να τους προσφέρει έξτρα θερμίδες. Ενώ άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος μπορούν να καταναλώνουν την σπιρουλίνα πριν το γεύμα για να τους προκαλεί κορεσμό και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητών.
Ιδέες: πως μπορείς να καταναλώσεις την σπιρουλίνα
Η σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης μπορεί εύκολα να διαλυθεί μέσα σε διάφορους χυμούς φρούτων ή ακόμα να χρησιμοποιηθεί μέσα σε σος (sauce) φαγητών (θαλασσινά, ψάρια, σαλάτες).Επίσης, ελάχιστη ποσότητα σπιρουλίνας (1 κουταλάκι του γλυκού) μπορεί να προστεθεί σε κρασάτα φαγητά όπως χταπόδι ή ακόμη και στα μακαρόνια. Καλύτερα η σπιρουλίνα να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος επειδή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν θρεπτικά συστατικά καθώς μένει η γεύση της και δίνει στο φαγητό μεγαλύτερη γευστικότητα.Όταν αγοράσετε σπιρουλίνα που είναι σε υγρή μορφή, μπορείτε να την αναμείξετε σε σκέτο νερό, αφεψήματα, χυμούς. Για τα άτομα που τους αρέσει να δημιουργούν μπορούν να την προσθέσουν μέσα στο γιαούρτι, παγωτό και να συνδυαστεί με φρούτα ή ξηρούς καρπούς
Σμούθι με λάιμ
Υλικά½ κ.σ σπιρουλίνα1 μπανάνα3-4 αποφλοιωμένα λαιμ½ φλ νερό1φλ πάγοΕκτέλεσηΒάζεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ και έτοιμο το σμούθι, καλή απόλαυση!
Σμούθι με φυστίκια αιγίνης
Υλικά½ αβοκάτο1κ.σ φυστίκια αιγίνης1/2κ.σ σπιρουλίνα1 φλιτζάνι πάγο1 μπανάνα½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου.ΕκτέλεσηΒάζουμε τα υλικά στο μπλέντερ και είναι έτοιμο, καλή απόλαυση!
Xυμός με σπιρουλίνα
Yλικά (για 1 χυμό)1 μήλο 1 πορτοκάλι 3 φέτες ανανά 1 κουταλάκι σπιρουλίνα EκτέλεσηBάζετε τα φρούτα στον αποχυμωτή και μόλις πάρετε το χυμό τους, προσθέτετε τη σπιρουλίνα. Aνακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη, και σερβίρετε, καλή απόλαυση!!
Παρενέργειες και πιθανοί κίνδυνοι
Υπερδοσολογία: Η υπερδοσολογία της δεν θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, διάρροια, φούσκωμα και κράμπες. Για την αποφυγή των πιο πάνω συμπτωμάτων συνιστάτε να ξεκινήσετε με μια χαμηλότερη δοσολογία και σιγά-σιγά να την αυξάνετε για να δείτε ποια ποσότητα είναι ανεκτή για τον οργανισμό σας.

Ευάλωτες ομάδες ανθρώπων: εγκύους, θηλάζουσες γυναίκες, ηλικιωμένοι, ασθενείς που καταναλώνουν φάρμακα πρέπει πρίν την χρήση της σπιρουλίνας να ζητηθεί άδεια από το γιατρό.

Αυτοάνοσα νοσήματα: ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατά πλάκα σκλήρυνση, λύκο κ.α πρέπει να αποφεύγετε η χρήση της σπιρουλίνας επειδή η σπιρουλίνα θέτει σε εγρήγορση το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να επιδεινώνει το πρόβλημα- ασθένεια.

Θυροειδής: άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυροειδή τους (υπο- υπερθυρεοειδισμός, χασιμότο, όζους θυροειδή) δεν ενδείκνυται η σπιρουλίνα. Δεν υπάρχουν επαρκής μελέτες που να δείχνουν την συσχέτιση σπιρουλίνας με θυροειδή.

Μεταβολικά σύνδρομα: φαινυλκετονουρία. Τα άτομα με φαινυλκετονουρία πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σπιρουλίνας επειδή είναι πλούσια στο αμυνοξύ φαινυλαλανίνη το όποιο δεν μπορεί να μεταβολιστεί. https://www.mednutrition.gr/

Διατροφή

Αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, θα πρέπει να πίνετε νερό με πεπόνι πριν το πρωινό γεύμα. Αν θέλετε να κοιμάστε πιο εύκολα, πίνετέ το πριν ξαπλώσετε.Το πεπόνι είναι ένα δροσιστικό φρούτο που εκτιμάται από την αρχαιότητα για την υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ίνες και απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία.

Αποτελείται από πάνω από 90% νερό και επομένως είναι ιδανικό για ενυδάτωση και απώλεια βάρους.


Το πεπόνι έχει μόνο 25 θερμίδες, γύρω στο 6% σάκχαρο και 13 γραμμάρια πολύπλοκους υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια. Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ δεν περιέχει λιπαρά ούτε χοληστερίνη.

Αν και πολλοί το θεωρούν καλοκαιρινό φρούτο, άλλοι το περιλαμβάνουν στη διατροφή τους ως συμπλήρωμα για αδυνάτισμα και για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Αν και είναι περισσότερο γνωστό για τις δροσιστικές του ιδιότητες, έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωσή του προάγει την απώλεια βάρους και τις διεργασίες που οδηγούν σε καλύτερο ύπνο.

Ποιες είναι οι ωφέλειες του πεπονιού;

Το πεπόνι είναι ένα φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των «γιγαντιαίων λαχανικών», στην οποία επίσης περιλαμβάνονται το καρπούζι, η κολοκύθα και τα κολοκυθάκια.

Αναπτύσσεται σε αμμώδες έδαφος και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα φρούτα του καλοκαιριού.

Οι δημοφιλείς ποικιλίες είναι ευρωπαϊκής και αμερικανικής προέλευσης, όμως θεωρείται ότι το πεπόνι προέρχεται από την Κεντρική Ασία και την Αφρική.

Στις εξαιρετικές του ιδιότητες περιλαμβάνονται τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, που είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική θρεπτική ουσία η οποία κάνει καλό στο δέρμα και στις βλεννογόνους μεμβράνες.

Το πεπόνι περιέχει επίσης φλαβονοειδή, που είναι χημικές ενώσεις οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Η τακτική κατανάλωση προστατεύει την όραση και μειώνει τον κίνδυνο για νεφρικό εκφυλισμό και ανθεκτικές διαταραχές.

Μειώνει την αρτηριακή υπέρταση και προλαμβάνει διάφορα είδη καρδιαγγειακών νόσων χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο.

Το πεπόνι είναι πηγή βιταμίνης C και μαγνησίου, που είναι δύο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά των ιογενών και των βακτηριακών μολύνσεων.

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: Ρόφημα για αδυνάτισμα με πεπόνι, πράσινο μήλο και αγγούρι.

Πώς σας βοηθάει το νερό με πεπόνι να αδυνατίσετε;
Το πεπόνι ανήκει στα φρούτα που ονομάζονται «λιποδιαλυτικά» χάρη στην ικανότητά τους να σας βοηθούν να μειώσετε με φυσικό, υγιεινό τρόπο την περιφέρεια της μέσης σας.

Επειδή το πεπόνι είναι πλούσιο σε αποτοξινωτικές ουσίες, χάρη στην κατανάλωσή του είναι ευκολότερο να εξαλειφθούν οι συσσωρευμένες τοξίνες στο σώμα, επομένως βοηθάει το μεταβολισμό.

Λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό, ιδανικό για τη ρύθμιση των υγρών στους ιστούς του σώματος και στη μείωση της φλεγμονής.

Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό, είναι ένα από τα καλύτερα φρούτα για την ενυδάτωση του σώματος και την παράταση της αίσθησης του κορεσμού.

Γιατί το νερό με πεπόνι μας βοηθάει να κοιμηθούμε;

Το νερό με πεπόνι είναι ένα ρόφημα που δεν περιέχει πρόσθετα, τεχνητά σάκχαρα ή συντηρητικά. Αντί αυτού, αποτελεί μια σημαντική πηγή απαραίτητων θρεπτικών ουσιών οι οποίες, μεταξύ άλλων, μπορούν να σας βοηθούν να κοιμάστε καλύτερα.

Για ένα διάστημα αποτελούσε δημοφιλή συνταγή κατά της αϋπνίας, καθώς ξεδιψάει, ενυδατώνει τα κύτταρα του σώματος και μας κρατάει χορτάτους μέχρι την επόμενη μέρα.

Αν και πολλοί το αγνοούν, η αφυδάτωση είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν ένα βαθύ και αναζωογονητικό ύπνο.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: 9 φυσικά συστατικά για έναν καλό νυχτερινό ύπνο.

Πώς να φτιάξετε νερό με πεπόνι


Το νερό με πεπόνι αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για να αυξήσετε την καθημερινή κατανάλωση υγρών. Η γεύση του είναι δροσιστική και μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της μέρας.

Ωστόσο, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι καλύτερα να το πίνετε 30 ή 40 λεπτά πριν το πρωινό γεύμα.

Υλικά
2 φλιτζάνια σάρκα πεπονιού σε κύβους (300 γραμμάρια)
1 κουταλάκι του τσαγιού χυμό λεμονιού (10 ml)
1 κουταλάκι του τσαγιού μέλι (25 γραμμάρια)
1 κούπα πάγο
μισό φλιτζάνι νερό (125 ml)
Οδηγίες
Καθαρίστε το πεπόνι και κόψτε το σε κύβους έτσι ώστε να μπορείτε να το χτυπήσετε καλύτερα στο μπλέντερ.
Βάλτε το πεπόνι στο μπλέντερ και προσθέστε το χυμό του λεμονιού, τον πάγο και το νερό.
Χτυπήστε τα υλικά για μερικά λεπτά μέχρι να έχετε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα.
Πώς το πίνετε
Για να αδυνατίσετε, πίνετέ το πριν το πρωινό και πριν από κάθε κύριο γεύμα.
Αν θέλετε να κοιμάστε καλύτερα, πίνετέ το δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.
Αυτό το αποτοξινωτικό ρόφημα περιέχει λιγότερες από 150 θερμίδες και αποτελεί πηγή θρεπτικών ουσιών που είναι απαραίτητες για τις σωματικές λειτουργίες.

meygeia.gr

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.