facebook_page_plugin

Ενσυνειδητότητα και διαλογισμός: Πώς να τα εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα

Νιώθετε άγχος, δυσκολία να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή και να εκτιμήσετε τις απλές χαρές της ζωής; Αν ναι, τότε η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να βρείτε την εσωτερική σας γαλήνη.

 Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός είναι ισχυρά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος, να βελτιώσετε τη διανοητική σας διαύγεια και να αυξήσετε τη συνολική σας ευεξία. Με την εξάσκηση και των δύο, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να εστιάζει στην παρούσα στιγμή και να αφήνει στην άκρη περισπασμούς, ανησυχίες και αρνητικές σκέψεις.

Ενσυνειδητότητα και διαλογισμός: Τρόποι για να τα ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας
Ξεκινήστε βήμα- βήμα
Είναι σημαντικό αρχικά να ξεκινήσετε απλά και σταδιακά να αναπτύξετε την πρακτική σας. Δε χρειάζεται να αφιερώνετε ώρες διαλογισμού κάθε μέρα για να δείτε τα οφέλη του. Ακόμη και μόλις 10-15 λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Αφιερώστε ένα συγκεκριμένο χρόνο ακόμα κι αν είναι πολύ μικρός κάθε μέρα για την εξάσκησή σας και προσπαθήστε να την τηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δημιουργήστε έναν ειδικό χώρο
Η δημιουργία ενός ειδικού χώρου για την εξάσκηση του διαλογισμού μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και παρακινημένοι. Βρείτε ένα ήσυχο, άνετο χώρο στο σπίτι όπου μπορείτε να καθίσετε ή να ξαπλώσετε χωρίς περισπασμούς. Μπορείτε να διακοσμήσετε τον χώρο σας με χαλαρωτικά χρώματα, αρώματα ή αντικείμενα που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να νιώσετε άνετα.

Πειραματιστείτε με διαφορετικές τεχνικές
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές ενσυνειδητότητας και διαλογισμού, οπότε μη φοβάστε να πειραματιστείτε και να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Μερικές δημοφιλείς τεχνικές περιλαμβάνουν εστίαση στην αναπνοή ή οπτικοποίηση. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα διαλογισμού για να μάθετε τις τεχνικές και να συνδεθείτε με άλλα άτομα με παρόμοια σκέψη.

Εξασκηθείτε όπου κι αν είστε
Η ενσυνειδητότητα και ο διαλογισμός δεν περιορίζονται μόνο στον αφιερωμένο χρόνο εξάσκησης – μπορείτε να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, μπορείτε να εξασκήσετε την εστιασμένη προσοχή ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, τρώτε τα γεύματά σας ή περπατάτε για τη δουλειά. Απλώς επικεντρωθείτε στην παρούσα στιγμή και συντονίστε τις αισθήσεις σας, χωρίς κρίση ή απόσπαση.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας
Να θυμάστε ότι η επίγνωση και ο διαλογισμός είναι πρακτικές, όχι στόχοι. Είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί και υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να μην τον κρίνετε σκληρά αν πιάνετε το μυαλό σας να… περιπλανιέται ή σας δυσκολεύει αρχικά η πρακτική. Όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται και τόσο περισσότερα οφέλη θα δείτε.

9 δημιουργικοί τρόποι για να κάνετε την πρακτική πιο ευχάριστη
#1 Ενσυνείδητη διατροφή
Την επόμενη φορά που θα καθίσετε για ένα γεύμα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε τις γεύσεις και τις υφές του φαγητού σας. Εστιάστε σε κάθε μπουκιά και απολαύστε την εμπειρία. Όχι μόνο θα απολαύσετε περισσότερο το γεύμα σας, αλλά θα εξασκηθείτε και στην επίγνωση.

#2 Γιόγκα μετά μουσικής
Συνδυάστε την πρακτική σας γιόγκα με τη συνοδεία μιας ευχάριστης για εσάς μουσικής. Δημιουργήστε μια λίστα αναπαραγωγής με τα αγαπημένα σας τραγούδια και κινήστε το σώμα σας στο ρυθμό.

#3 Ενσυνείδητη ζωγραφική
Τα βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες είναι στη μόδα και όχι άδικα. Η ζωγραφική είναι ένας διασκεδαστικός και χαλαρωτικός τρόπος εξάσκησης της επίγνωσης. Επιλέξτε ένα βιβλίο ζωγραφικής και αφήστε τη δημιουργικότητά σας να… ρέει.

#4 Καθοδηγούμενοι διαλογισμοί
Υπάρχουν αμέτρητοι καθοδηγούμενοι διαλογισμοί διαθέσιμοι στο διαδίκτυο και πολλοί από αυτούς είναι δωρεάν. Βρείτε έναν που σας αρέσει, κλείστε τα μάτια σας και αφήστε τον αφηγητή να σας καθοδηγήσει στην εξάσκηση.

#5 Ενσυνείδητο περπάτημα
Κάντε ένα διάλειμμα από το γραφείο και πηγαίνετε μια βόλτα. Δώστε προσοχή στο περιβάλλον σας, τους ήχους και τις μυρωδιές γύρω σας. Εστιάστε στην αναπνοή σας και στο πώς αισθάνεται το σώμα σας καθώς περπατάτε.

#6 Journaling
Καταγράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες κάθε μέρα. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο ένας καφές ή μια ευγενική χειρονομία από έναν φίλο. Η εστίαση στις θετικές πτυχές της ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε μια πιο συνειδητή και θετική στάση.

#7 Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος
Ξαπλώστε σε μια άνεση θέση και κλείστε τα μάτια σας. Εστιάστε την προσοχή σας σε κάθε μέρος του σώματός σας, ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών σας και φτάνοντας μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας. Παρατηρήστε τυχόν αισθήσεις ή περιοχές έντασης κατά τη διαδικασία.

#8 Ενσυνείδητη χρήση της τεχνολογίας
Κάντε ένα διάλειμμα από τον συνεχή χρόνο χρήσης της οθόνης και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις. Με το να είστε πιο συνειδητοί σε σχέση με τη χρήση της τεχνολογίας, θα είστε σε θέση να καλλιεργήσετε μια πιο συνειδητή και παρούσα νοοτροπία γενικότερα.

9 Διαλογισμός καλοσύνης
Φανταστείτε τον εαυτό σας να περιβάλλεται από ανθρώπους που αγαπάτε και επαναλάβετε σιωπηλά θετικά λόγια για εσάς και για τους άλλους. Αυτή η πρακτική μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια συναισθημάτων συμπόνιας, καλοσύνης, ευγνωμοσύνης, ενσυναίσθησης.
https://www.vita.gr/

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.