Η υπερανάλυση μπορεί να φανεί κάπου χρήσιμη;

Λαμπρινή Λαδά 
Θα βρεις πολλά άρθρα που μιλάνε στο πώς να σταματήσεις την υπερανάλυση. Γιατί να σκέφτεσαι πολύ; Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις στη ζωή μας που είναι χρήσιμη λίγη παραπάνω σκέψη και το overthinking. Οι αποφάσεις στη ζωή μας είναι αυτές που θα κρίνουν τα επόμενα κεφάλαια του βιβλίου της ζωής μας. Μπορεί να είναι υπερβολικό το να πάμε για καφέ και να καθόμαστε με τις ώρες να προσπαθούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε καφέ και χυμό, ή αν θα στείλουμε μήνυμα ή όχι. Πραγματικά δεν θα κάνει τόσο μεγάλη διαφορά στη ζωή μας αυτή η μικρή απόφαση.

Σε ποιες περιπτώσεις αξίζει το να σκέφτεσαι πολύ

Οικόπεδο θα πάρεις; Ίσως το έχεις ακούσει και εσύ για ανθρώπους που υπεραναλύουν τον κώνωπα. Γιατί να σκέφτεσαι πολύ για κάτι που αύριο δεν θα έχει καμία αξία; Σε ένα χρόνο θα έχει σημασία; Αν όχι μη το βασανίζεις τόσο. Ωστόσο στη ζωή κάποιες αποφάσεις έχουν μεγαλύτερη αξία και κρίνουν πραγματικά το ρου της ζωής σου οπότε σίγουρα αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται περισσότερη σκέψη.

Πόσο βάρος έχει μια απόφαση και γιατί κάποιες φορές μας είναι αδύνατον να επιλέξουμε

Αν θα κάνεις παιδί και πότε: Μια απόφαση που έχει τεράστια σημασία και τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή σου. Αν δεν είσαι αποφασισμένος να βάλεις έναν άλλον άνθρωπο ως προτεραιότητα στη ζωή σου εφ όρου ζωής μην το κάνεις. Το να γίνει κάποιος γονιός είναι κάτι που μπορούν σχεδόν όλοι να το κάνουν, το θέμα είναι η ουσία και ειδικά αν σκεφτείς ότι η ανατροφή σου είναι ικανή να αλλάξει τον κόσμο τότε καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι κάτι που δεν το αποφασίζεις ελαφρά την καρδία.
Να μεταναστευσεις σε άλλη χώρα ή να μετακομίσεις σε άλλη πόλη μόνιμα: Οκ, τι είναι μόνιμο θα μου πεις σε αυτή τη ζωή; Η ζωή είναι πολύ μικρή και εντελώς απρόβλεπτη κάποιες φορές, αφού πράγματα έρχονται στη ζωή μας ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, σαφώς κάποιες φορές υπάρχει και το θέμα του τι προσελκύουμε αλλά η αλλαγή στον τόπο κατοικίας, πόσο μάλλον αν αυτό συνεπάγεται αλλαγή και στη χώρα είναι κάτι που πρέπει να πάρεις το χρόνο σου και να ζυγίσεις όλες τις πιθανές επιλογές.
Να αλλάξεις δουλειά: Η δουλειά είναι ο χώρος στον οποίο περνάμε το 1/3 της ζωής μας. Είναι το μέρος όπου διαθέτουμε χρόνο και ενέργεια και παράγουμε έργο με αντάλλαγμα τον μισθό μας. Αν είσαι σε φάση που ετοιμάζεις στροφή στην καριέρα σου, τότε είναι πολύ οκ να κάτσεις κάτω με χαρτί και μολύβι και να αναλύσεις όλα τα δεδομένα, τα υπέρ και τα κατά, τι σε συμφέρει και που θα σε βγάλει αυτή η επιλογή που θα κάνεις.
Γάμος: Αν ο γάμος σαν θεσμός έχει κάποια αξία για σένα σήμερα. Αν θες να κάνεις οικογένεια και θέλεις να ενωθείς με τα δεσμά του γάμου με τον σύντροφό σου κάνε το συνειδητά και έχοντας υπολογίσει όλα τα δεδομένα. Τα θετικά, τα αρνητικά, υπολόγισε επίσης τη μονογαμικότητα και το πόσο είσαι πρόθυμος να είσαι πιστός σε αυτήν την επιλογή που έκανες. Δεν παντρευόμαστε για να μην είμαστε μόνοι μας αλλά σεβόμενοι τον άνθρωπό μας και εμάς με την επιλογή μας.
Αγορά σπιτιού, οικοπέδου κλπ: Το να αγοράσεις ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο είναι μια επένδυση η οποία χρειάζεται χρήματα, πολλά και φυσικά είναι κάτι που αλλάζει τη ζωή σου. Θα αγοράσεις την ιδιοκτησία αυτή και έκτοτε η ζωή σου θα περιστρέφεται γύρω από εκείνη την περιοχή που θα διαλέξεις.
SWOT analysis ή αλλιώς το εργαλείο που θα σε φέρει πιο κοντά στον επιτυχημένο εαυτό σου

Μικρά tips που θα σε βοηθήσουν να μην καείς
Δώσε συγκεκριμένο χρόνο στον εαυτό σου για να πάρεις τη απόφαση.
Πάρε χαρτί και μολύβι και υπολόγισε όλα τα δεδομένα που έχεις κάθε φορά στα χέρια σου. Μην κάθεσαι σε σκέφτεσαι χωρίς δομή, την ώρα που πας να ξαπλώσεις, την ώρα που κάνεις μπάνιο, την ώρα που οδηγείς. Μην αφήνεις τη σκέψη σου να τρέχει και να σε παρασύρει. Θέλουμε το brainstorming να έχει ένα αποτέλεσμα και να σου δίνει λογικά συμπεράσματα που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη απόφαση που θες.
Να ρωτάς πάντα τον εαυτό σου: «Αυτή η απόφαση που θα πάρω με βοηθάει να γίνω ο άνθρωπος που θέλω να γίνω»;
Όλα είναι προσωρινά και εφήμερα! Απόλαυσε το ταξίδι

https://ipop.gr/