Τι θα μου έλεγε ο coach μου αν ήταν εδώ;
Λαμπρινή Λαδά 
Τα οφέλη του coaching πολλά! Το γνωρίζουμε πια από τα αποτελέσματα εκείνων που πέτυχαν. Όμως πώς να γίνω ο coach του εαυτού μου, αν θέλω να επενδύσω αυτήν την περίοδο στον εαυτό μου και την καριέρα μου, αλλά μου λείπουν οι πόροι; Χωρίς να σε μπερδέψω και να σου πω πράγματα που θα σου δυσκολέψουν την διαδικασία, χωρίς να σου πω ερωτήσεις που θα σου έκανε ο coach σου αν πήγαινες σε μια συνεδρία, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω να ξεκαθαρίσεις τα δύο τρία πιο βασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα κιόλας και να δεις μεγάλη βελτίωση στη ζωή σου.

Πώς να γίνω ο coach του εαυτού μου
Τι θα έκανε ο Coach μου για μένα; Πώς θα μπορούσε να με βοηθήσει να βρω τη λύση στο πρόβλημα που με απασχολεί αυτήν την περίοδο; Πού θέλω να πάω και με ποιες διαδικασίες θα βεβαιώθω ότι θα μείνω πιστή σε αυτό που θα δεσμευτώ.

Οι Coach δεν είναι μάγοι ούτε τζίνι και δεν προσφέρουν μαγικές λύσεις. Είναι άνθρωποι που μπορούν απαλλαγμένοι από οποιεσδήποτε πεποιθήσεις και με καθαρό μυαλό να δουν πράγματα που είναι μπροστά στα μάτια σου και να τα βάλουν σε μια σειρά. Δεν θα σου πει ποτέ ένας Coach τι πρέπει να κάνεις. Δεν θα σε συμβουλέψει. Οι Coach γνωρίζουμε ότι εσύ ο ίδιος ξέρεις πολύ καλύτερα τι πρέπει να κάνεις για τη ζωή σου και κανένας άλλος δεν μπορεί, ούτε πρέπει να σου υποδείξει τι πρέπει να κάνεις.

Τρία βασικά βήματα μπορώ να βρω ως επιτυχημένα βήματα που βοηθούν σε όλες τις περιπτώσεις.

τέχνη της διαπραγμάτευσης

Τι θέλω;
Τι είναι αυτό που θέλω να κάνω σήμερα που θα βελτιώσει τη ζωή μου; Τι θέλω να αλλάξω και πώς αυτό θα με βοηθήσει να γίνω ο άνθρωπος που θέλω να γίνω αύριο; Καμία φορά μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας τρέχουμε σαν να είμαστε χαμστεράκια σε τροχό που στο τέλος δεν ξέρουμε γιατί είχαμε μπει σε αυτόν τον τροχό σε πρώτο χρόνο.

Γιατί το θέλω; Μήπως μου έχει κολλήσει κάτι στο μυαλό δίχως κάποιο λόγο; Μήπως αυτό που θέλω δεν θα με βοηθήσει να γίνω αυτός που θέλω; Πρέπει να θυμάμαι ότι το γιατί αυτό πρέπει να το βρω γιατί αν δεν το βρω δεν θα μπορέσω να το δέσω με τον σκοπό μου και αυτό το γιατί θα είναι το όχημα που θα με βοηθήσει να πάω στον προορισμό μου.

Δέσμευση
Τέλος οι βλακείες και το χασομέρι. Αν ήξερες ότι αυτή η ώρα που θα κάνεις συνεδρία με τον coach σου, θα σου στοιχίσει 70 ή 100€, θα πήγαινες αν δεν ήσουν αποφασισμένος για δέσμευση; Εγώ όχι, πραγματικά, ποιος έχει λεφτά για πέταμα; Μα και οι coach δεν θέλουν να πάρουν χρήματα από ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι για δράση και δέσμευση.

Δεσμεύσου στον εαυτό σου λες και πήγες σε συνεδρία με τον coach σου και μετά το πέρας της ώρας πρέπει να τον πληρώσεις 100€. Δεσμεύσου σε σένα σαν να είσαι επαγγελματίας. Σαν να έχεις κάποιου είδους ρήτρα που στη δουλειά σου πχ δεν θα άφηνες ποτέ να περάσει η ημερομηνία χωρίς να δώσεις το παραδοταίο.

Αξιολόγηση
Στην Coaching συνεδρία θα φύγεις με σχέδιο δράσης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να κάνεις τις δράσεις σου και στην επόμενη συνεδρία θα αξιολογηθεί το πώς δούλεψε το σχέδιο μέσα στην εβδομάδα. Κάπως έτσι δουλεύει η συνεργασία με τον Coach σου.

Η αξιολόγηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην πορεία της συνεδρίας. Αξιολογούμε τι έγινε και τι δεν έγινε. Γιατί δεν έγινε, τι δεν λειτούργησε όπως θα θέλαμε και ποια δοκιμή μπορεί να δουλέψει αυτή τη νέα βδομάδα. Μην την παραλείπεις όσο και αν πονά το να βλέπεις κατάματα ότι ματαιώθηκαν ξανά το όνειρά σου και η ευθύνη είναι όλη δική σου.

Τι θα ‘κανες διαφορετικά αν ο Coach ήταν δίπλα σου;
Όλη την εβδομάδα. Όχι σαν είχες ένα μπαμπούλα πάνω από το κεφάλι σου, αλλά τι θα έκανες αλλιώς; Τι δεν θα άφηνες να περάσει χωρίς να το φροντίσεις, χωρίς να το κυνηγήσεις; Εσύ μόνο ξέρεις τι θα ήταν αλλιώτικο αν επιτέλους αναλάμβανες την ευθύνη της δική σου ζωής. Μπορείς και σήμερα και δεν χρειάζεσαι κανέναν, έχεις όλα τα εργαλεία και τα εφόδια να το κάνεις. Δράσε και δες τι θα πάρεις πίσως από αυτήν την μικρή δράση που θα κάνεις αλλιώτικα από χθες. Γίνε μόνος σου ο Coach του εαυτού σου.

Αν δεις ότι πάει καλά και λειτουργείς μόνος σου τις διαδικασίες και αφού έχεις μπει σε πρόγραμμα επένδυσε σε μια συνεδρία με έναν επαγγελματία που μπορεί πράγματι να σε βοηθήσει. Αυτοί οι νέοι ορίζοντες που θα ανοιχθούν από μια ώρα με έναν άνθρωπο που ξέρει τον αντικείμενο είναι πραγματικά life changing.https://ipop.gr/