Το να μπορείς να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου ακόμα και μέσα σε μία σχέση είναι πολύ σημαντικό. Πολλές φορές μάλιστα, αποτελεί το κλειδί της ευτυχίας και της επιτυχίας της ίδιας της σχέσης μιας και εξασφαλίζει πως οι σύντροφοι δεν καταπιέζονται ο ένας από τα θέλω του άλλου.

Συναντώ πολλές γυναίκες που περιορίζουν τον προσωπικό τους χρόνο προκειμένου να ικανοποιήσουν τις οικογενειακές ανάγκες του συντρόφου και των παιδιών τους. Με αυτόν τον τρόπο όμως βάζουν πολύ πιο πίσω τις δικές τους και, πιστέψτε με, πως αυτού του τύπου οι θυσίες αργά ή γρήγορα συσσωρεύουν μεγάλο άγχος και πικρία, καθώς τα χρόνια περνούν και νιώθουμε όλο και περισσότερο αδύναμοι να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Αναπτύσσουμε ή καλλιεργούμε ήδη υπάρχοντα ενδιαφέροντα τα οποία προϋποθέτουν προσωπικό χρόνο ιδανικά έξω από το σπίτι. Ζητούμενο δεν είναι να σηκώσουμε κάποιο υποτιθέμενο λάβαρο Ανεξαρτησίας, αντίθετα αυτή η ενέργεια απαιτεί την καλή συνεννόηση και την αποδοχή από το σύντροφό μας. Προσοχή όμως εδώ. Παρόλο που θα χρειαστεί να έρθετε σε μία καλή συνεννόηση ώστε οι ώρες που θα αφιερώσετε στον εαυτό σας να μην έρχονται σε αντιπαράθεση με τον οικογενειακό σας προγραμματισμό, αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεστε την άδεια κάποιου για να νιώσετε ότι έχετε την ανεξαρτησία σας. Ένας σύντροφος γεμάτος ενσυναίσθηση μπορεί να καταλάβει αυτή την ανάγκη και δεν χρειάζεται να τον πείσετε για αυτή. Επαναλαμβάνω όμως πως η καλή συνεννόηση προλαμβάνει τις παρεξηγήσεις και φυσικά διώχνει κάθε είδους ενοχές σχετικά με αυτό που κάνετε.

Μην περιορίζετε το χρόνο σας και μην τον εξαρτάτε από το πρόγραμμα των άλλων. Παρόλο που είναι δύσκολο να λείψετε μια καθημερινή ημέρα που οι υποχρεώσεις τρέχουν, μη νιώθετε πως δεν μπορείτε να το καταφέρετε. Γιατί αυτό το αίσθημα εγκλωβισμού είναι δυνατόν να σας παρουσιάσει παραποιημένη την πραγματικότητα και να σας περιορίσει χωρίς πραγματικά να υφίσταται λόγος. Αφήστε λοιπόν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να λείψετε μία μέρα γεμάτη υποχρεώσεις αρκεί βέβαια όπως προείπαμε να μην αποβεί αυτή η ανάγκη σας σε βάρος του άλλου συντρόφου.

Ενισχύστε την οικονομική σας ανεξαρτησία. Παρόλο που ο οικογενειακός προϋπολογισμός προϋποθέτει και τη δική σας σημαντική συνεισφορά προτείνω σε όλες τους πελάτες μου να διατηρούν και το δικό τους πορτοφόλι. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιο πολύ μεγάλο ποσό αρκεί μονάχα η αίσθηση το ότι μπορείτε να κάνετε κάτι χωρίς να ζητήσετε την άδεια του άλλου ή να περάσει το αίτημά σας από εξεταστική επιτροπή.


Αν εφαρμόσετε τα παραπάνω θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο ήρεμοι και ολοκληρωμένοι θα νιώθετε ως άνθρωπος. Βοηθώντας λοιπόν τον εαυτό σας βοηθάτε αυτόματα και την υγεία της σχέσης σας με το σύντροφο ή την οικογένειά σας.

ΤζιλΔούκα MBA, MCC
Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation
Διαπιστευμένη lifecoach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com https://www.ladylike.gr/