Το σημερινό Google doodle είναι αφιερωμένο στην πρώτη ημέρα της άνοιξης.

Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης που ακούει στο όνομα κορωνοϊός, αλλά η Google αποφάσισε να γιορτάσει τη σημερινή ημέρα με ένα ιδιαίτερο google doodle αφιερωμένο στην… Άνοιξη.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να μπει η Άνοιξη, αφού την Παρασκευή θα έχουμε επισήμως την Εαρινή Ισημερία στις 5:49.

Τι είναι η Εαρινή Ισημερία;
Η ισημερία που αναφέρεται στο σημερινό google doodle συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν η γη διέρχεται από τα σημεία τομής της εκλειπτικής (ελλειπτική τροχιά της γης) και του ουράνιου ισημερινού. Στη συγκεκριμένη στιγμή η γραμμή ηλίου – γης είναι κάθετος στον άξονα περιστροφής της γης, με αποτέλεσμα η ημέρα και η νύχτα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Υπάρχουν 2 Ισημερίες, αφού εκτός από την Εαρινή υπάρχει και η Φθινοπωρινή. Η Εαρινή Ισημερία που σηματοδοτεί την Άνοιξη συμβαίνει μόνο στο βόρειο ημισφαίριο της Γης, αφού στο Νότιο οι εποχές είναι αντίθετες..

Η πρώτη ημέρα της Άνοιξης σηματοδοτεί την περσική πρώτη ημέρα του χρόνου (δηλαδή την περσική πρωτοχρονιά).
Στο βόρειο ημισφαίριο η πρώτη ημέρα της Άνοιξης πέφτει πάντα 20 ή 21 Μαρτίου. Σε ελάχιστες περιπτώσεις πέφτει στις 19 Μαρτίου. Παράλληλα, στο Νότιο Ημισφαίριο αντίστοιχα η Εαρινή Ισημερία ξεκινάει στις 21 Σεπτεμβρίου.
Η κερασιά, που είναι ένα δέντρο το οποίο ανθίζει κατά την περίοδο της Άνοιξης, είναι το εθνικό λουλούδι της Ιαπωνίας και η άνθιση του δέντρου τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο σηματοδοτεί την έλευση της Άνοιξης.
Την άνοιξη τα πουλιά είναι πιο… κελαηδιστά, αφού κελαηδούν για να προσελκύσουν το ταίρι τους.
Τα παιδιά μεγαλώνουν πιο γρήγορα κατά την περίοδο της Άνοιξης απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη περίοδο.
Η Μεγάλη Σφίγγα της Αιγύπτου είναι ευθυγραμμισμένη κοιτώντας προς την κατεύθυνση του ήλιου την ώρα που ανατέλλει την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας.

https://www.neolaia.gr