Δεκεμβρίου 05, 2022

Αυτοβελίωση

Το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο για τη συνειδητοποίηση είναι το να νομίζουμε πως γνωρίζουμε κάτι ενώ στην πραγματικότητα δεν το ξέρουμε καν.

Γνωστό ως avidya στην Γιόγκα Σούτρα του Πατάντζαλι το εμπόδιο αυτό (klesha) μεταφράζεται ως «δεν βλέπουμε καθαρά» και υποδηλώνει ότι η άγνοιά μας προέρχεται από έλλειψη πνευματικής ενόρασης.

Η avidya είναι η πρώτη από τις πέντε εσωτερικές καταστάσεις της ύπαρξής μας που μας εμποδίζουν την απελευθέρωση του εγώ ή την φώτιση. Η avidya (εγωισμός) ακολουθεί στη συνέχεια η raga (προσκόλληση) και η dvesa (αποστροφή για τον ανώτερο εαυτό) και τέλος η abhinivesa (ο φόβος του θανάτου), που είναι το τελικό klesha.

Αυτές οι διδασκαλίες δεν αποσκοπούν να μας αποθαρρύνουν, αλλά να μας προσφέρουν ένα μοντέλο από το οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε τη φύση των εμπειριών της ζωής μας και να προχωρήσουμε προς τη μεγαλύτερη σαφήνεια και τη χαρά.

Όταν βιώνουμε την avidya, αισθανόμαστε εκκρεμείς κατά κάποιο τρόπο. Αυτό είναι αναγνωρίσιμο δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε ανήσυχοι για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου – αδιάκοπες προσπάθειες αναζήτησης χωρίς ποτέ να νιώθουμε ολοκληρωτικά αυτό που πραγματικά είμαστε. Ή ίσως η κατασπατάληση πάρα πολύ χρόνου για την ικανοποίηση ή τον αυτοπροσδιορισμό από πράγματα που είναι παροδικά.

Όταν μένουμε προσκολλημένοι σε μια συγκεκριμένη πίστη και δεν είμαστε σε θέση να εξετάσουμε μια άλλη οπτική γωνία, τότε λειτουργούν σε κατάσταση avidya. Όντας με ανήσυχο μυαλό αδυνατούμε να διακρίνουμε την αλήθεια πέρα από τις σημερινές επιθυμίες, δημιουργείται μία κατάσταση ασάφειας. Συναισθηματικά, η avidya εκδηλώνεται ως άγχος, φόβος της απόρριψης, ή ταραχώδη εναλλαγές της διάθεσης εντός του εσωτερικού τοπίου μας.

Αυτή η έλλειψη σαφούς οράματος οδηγείται από το εγώ – το κομμάτι του εαυτού μας που νομίζει ότι ξέρει τα πάντα και πρέπει να διατηρήσει τη θέση του ώστε να ελέγχει τα πάντα. Avidya μας οδηγεί μόνο σε ταλαιπωρία.

Έτσι έχουμε μία επιλογή: στις σκέψεις και τις πράξεις μας μπορούμε είτε να τροφοδοτήσουμε την avidya, ή να την αφήσουμε να λιμοκτονήσει. Όταν αρχίζουμε να απομακρυνόμαστε από την avidya συντελούμε πρόοδο προς την κατεύθυνση της σαφήνειας, θα αισθανόμαστε ηρεμία και λιγότερο άγχος.

Για να ξεπεράσετε την άγνοια και να απελευθερώσετε τον εαυτό σας από το εγώ, προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτές τις τρεις πνευματικές πρακτικές.

Ταπεινότητα

Δεν έχει σημασία πόση γνώση αποκτούμε, αρκεί να θυμόμαστε ότι το σύμπαν είναι άπειρο. Πρέπει να επιτρέψουμε τους εαυτούς μας να ταπεινωθούν από αυτή τη συνειδητοποίηση. Μόνο όταν είμαστε πρόθυμοι να παραδεχτούμε ότι δεν πρέπει και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα, τότε μπορούμε να ανοίξουμε την καρδιά μας στο Εαυτό μας που ξέρει και μπορεί να μας καθοδηγήσει στην Αλήθεια.

Μέσα από τις πρακτικές που θα μας βοηθήσουν στην εξάλειψη του εγώ γινόμαστε πιο ικανοί να δράσουμε από την πλευρά του Ανώτερου Εαυτού και όχι μέσα από μια ατομική θεώρηση των πραγμάτων.

Ενδοσκόπηση

Ενσωματώστε μια πειθαρχημένη διαδικασία αυτό-αντανάκλασης στην καθημερινότητά σας για να σας βοηθήσει να παραμείνετε επιφυλακτικοί με τις σωματικές, συναισθηματικές και νοητικές συνήθειες. Με προσεκτική παρατήρηση θα αρχίσετε να βλέπετε τους τρόπους που η άγνοια ή η έλλειψη σαφήνειας αρχίζει να μετατοπίζεται μέσα μας.

Αφοσίωση

Για να απαιτήσουμε το ξερίζωμα της ισχυρής σύνδεσης που κρατά τη φύση του εγώ, πρέπει να αφιερωθούμε με ευλάβεια σε αυτό που είναι υψηλότερο και μεγαλύτερο από τον εαυτό μας. Ακόμη κι ΑΝδεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο εγώ/εαυτός και του εαυτού που είναι το φως μέσα μας. Ο διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έρθουμε σε επαφή με αυτό την «Ουσία του Εαυτού» και να συνδεθούμε με την καθολική συνείδηση ώστε να ζήσουμε πιο ολοκληρωμένα.

Με ταπεινότητα, ενδοσκόπηση και αφοσίωση το εσωτερικό μας όραμα θα αποσαφηνιστεί και θα αρχίσουμε να ταυτιζόμαστε με τον αληθινό εαυτό μας. Υπερβαίνοντας την avidya θα αισθανόμαστε περισσότερη ειρήνη μέσα μας. Βιώνοντας την ταπεινή αναγνώριση της μη γνώσης των πάντων δεν θα αισθανόμαστε καμία ένταση ή διέργεση, αλλά μάλλον μια αδράνεια από την οποία θα είμαστε σε θέση να επιλέγουμε συνειδητά το αν

θα μιλήσουμε, θα πράξουμε ή όχι.
randomvibes.gr

Αυτοβελίωση

28 αλήθειες για τις σχέσεις τού σήμερα
BY KELLY SEFEROU

Οι σχέσεις του σήμερα είναι κάτι σαν το γυαλί. Μερικές σπάνε και ξανά κολλάνε, κι άλλες όσο κι αν το προσπαθούν δεν επιστρέφουν στην κανονικότητα τους. Οι σχέσεις στο σήμερα θεωρούνται εύθραυστες από κάθε άποψη.

Που οφείλεται όμως αυτό;

Διάβασε παρακάτω και θα διαπιστώσεις πως η αλήθεια είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο ή ένα παιχνίδι που πολλές φορές μας γυρνάει μπούμερανγκ.

1. Γεμίσαμε αδιάφορους καψούρηδες, και μη μου πεις πως διαφωνείς αφού έχουμε υιοθετήσει στην πλειοψηφία μας την άποψη πως οποίος νοιάζεται, χάνει. Το λιγότερο τραγικό, δε νομίζεις;

2. Μέχρι και η απιστία πλέον μοιάζει διαδικτυακή. Ύποπτα reactions και νέοι ακόλουθοι του προσώπου που μας ενδιαφέρει αυτομάτως σημαίνουν νέες απειλές ή και αιτία για να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με εκείνον ή εκείνη που μας αρέσει.

3. Ονομάσαμε τον έρωτα ενθουσιασμό, και αυτός βαρέθηκε τόσο πολύ που έχασε την αξία του γι’ αυτό και πλέον επιλέγει να εξαφανίζεται πιο γρήγορα και από τα 24ώρα stories στο Instagram.
4. Προτιμάμε την εύκολη λύση (προφανώς και όχι όλοι) μιας γυμνής ή προκλητικής φωτογραφίας από το να απολαμβάνουμε από κοντά το γυμνό κορμί και τη γυμνή ψυχή ενός ανθρώπου που πραγματικά μας ενδιαφέρει. Κοινώς; Τα «προεόρτια» έγιναν η αρχή, η μέση και μάλλον το τέλος, αφού τι άλλο να περιμένεις αργότερα από τον άλλον;

5. Ανυπομονούμε να δούμε ένα μήνυμα, μια αντίδραση ή ένα like από το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει και μάλιστα πολλές φορές περισσότερο από το να δούμε αυτό το πρόσωπο από κοντά.

6. Εξομοιώσαμε την υποχώρηση με τον συμβιβασμό κι αν κάτι ξέρουμε καλά είναι ότι δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε. Έτσι γεμίσαμε σκληρούς τάχα μου ανθρώπους, που όμως θα έκαναν κατά βάθος τα πάντα για την αληθινή αγάπη.

7. Κάποτε ίσχυε το ρητό «τα εν οίκω μη εν δήμω». Τώρα; Τώρα να εύχεσαι ότι αφορά τις διαπροσωπικές σου σχέσεις να μπορεί να παραμείνει «κρυφό». Γιατί δυστυχώς ναι, όλα πλέον με ένα κουμπί μπορούν να γίνουν δημόσια ή ευρέως κοινοποιημένα.

8. Βάζουμε σχεδόν τα πάντα σε κουτάκια, ακολουθούμε πρότυπα και την εποχή όπως ακριβώς μας το ορίζει η κοινωνία. Δηλώνουμε αντισυμβατικά όντα αλλά αν το καλοσκεφτείς τελικά μόνο αντισυμβατικά δεν προσπαθούμε να ζούμε. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με τον έρωτα και λυπάμαι που το λέω αλλά ναι, ο έρωτας δεν θα έπρεπε ποτέ μα ποτέ να μπαίνει σε κανόνες αλλά ούτε και να γίνεται βιαστικός.

9. Στεκόμαστε στο «φαίνεσθαι». Ξεχνάμε το «είναι». Τόσο πεζά.
10. Στοιχηματίζω πως οι περισσότεροι έχουν μια ”καβάτζα” στην ερωτική τους ζωή, ακόμη κι αν δεν το ξέρει κανείς. Ακόμα και αν δεν το ξέρουμε ούτε και εμείς οι ίδιοι πραγματικά. Συναισθηματικά μας βολεύει. Ή μήπως όχι;

11. Μοιάζει πιο βολικό να μοιραστούμε το κρεβάτι μας με κάποιον παρά να συζητήσουμε μαζί του. Η εύκολη λύση μοιάζει πάντα πιο όμορφη κι αν διαφωνείς, χαίρομαι. Καλά κάνεις.

12. Σε μια πρώτη γνωριμία συνήθως δείχνουμε κάτι διαφορετικό ή και πιο ωραιοποιημένο από αυτό που είμαστε με απώτερο σκοπό να κρατήσουμε τον άλλον κοντά μας, και τελικά καταλήγουμε συνήθως ο ένας να νιώθει ότι βρίσκεται σε σχέση και ο άλλος να φαίνεται φανερά ότι βρίσκεται «αλλού» ή και στον κόσμο του γιατί δεν του αρέσει ο δικός μας.

13. Η έννοια της εσωστρέφειας έχει αποτελέσει ιδιαιτέρως έντονο προτέρημα και αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε προσωπικότητες που σκέφτονται εγωιστικά. Όχι, σχέσεις δεν σταυρώνονται έτσι, μη σου πω ούτε καν συναντιούνται στη μέση της διαδρομής.

14. Προσπαθούμε μανιωδώς να δείχνουμε αψεγάδιαστοι σε όλα τα επίπεδα και αναζητώντας την τελειότητα πάνω μας, αγνοούμε ότι και ο άνθρωπος που μας αρέσει είναι γεμάτος ψεγάδια και μάλιστα αυτή είναι και η μαγεία του.

15. Η ζωντανή επικοινωνία έχει αντικατασταθεί από μηνύματα κι ηχογραφήσεις στα κινητά μας. Που θα πάει άραγε όλο αυτό; Ομολογώ πως αναρωτιέμαι και μάλιστα συχνά .

16. Τα reactions και τα gifs είναι τα νέα «σε θέλω» – «μου λείπεις».
17. Sorry not sorry για αυτό, αλλά ζητάμε συνεχώς περισσότερα από όσα μπορούμε πρωτίστως εμείς οι ίδιοι να προσφέρουμε στον άλλο.

18. Χμμ τι λες γι’ αυτό; Πιο πολύ μας ενδιαφέρει να «κατακτήσουμε» τον άλλο παρά να του δείχνουμε την αγάπη μας καθημερινά.

19. Έρευνες (και δεν είναι λίγες) ολοένα και πιο συχνά δείχνουν πως κυρίως λόγω των social media νιώθουμε ότι έχουμε άπειρες επιλογές στον ερωτικό μας τομέα. Κι οι πολλές επιλογές μάντεψε.. Μας κάνουν να βλέπουμε τα πράγματα πιο εγωιστικά και σίγουρα πιο ασυμβίβαστα με την κακή έννοια.

20. Και κάπως έτσι αναρωτιόμαστε πως γεννήθηκαν τα «διαβάστηκε», το ghosting, οι «καρδούλες» κι ένας σωρός όροι για να περιγράψουν όλα το ίδιο φαινόμενο: Τον φόβο του να είμαστε ειλικρινά ο εαυτός μας.

21. Μας ενδιαφέρει περισσότερο να έχουμε στα χέρια μας το κινητό μας παρά μια καρδιά. Ομολογώ πως αυτό κάπου το διάβασα και απευθείας πάτησα καρδούλα, σημεία των καιρών βλέπεις.

22. Προτιμάμε (όχι όλοι, τα είπαμε) τις ελεύθερες σχέσεις γιατί είναι άνετες, ευέλικτες και φυσικά προσφέρουν ευχαρίστηση με συνήθως μηδενικό συναισθηματικό ρίσκο. Παιδιά, να ερωτευτούμε είπαμε ε; Για επιχειρήσεις ας ψαχτούμε σε άλλα μονοπάτια.

23. Λογική, λογική και πάλι λογική. Τόσο σημαντική αλλά αναρωτιέμαι και εδώ: Η καρδιά μας που βρίσκεται;

24. Σκεφτόμαστε ποια φωτογραφία θα φέρει περισσότερα likes αντί να κάνουμε το πιο σημαντικό: Να «ρουφήξουμε» στη κυριολεξία κάθε στιγμή με το αγαπημένο μας πρόσωπο.

25. Εκπαιδευόμαστε σε ατομικά αθλήματα και μάλιστα από παιδιά, κυρίως σε θέματα που αφορούν την επαγγελματική μας σταδιοδρομία ενώ οι σχέσεις είναι ομαδικό άθλημα και αυτό είναι κάτι που χρήζει διαπαιδαγώγηση από νεαρή ηλικία.

26. Στην εποχή της υπερβολικά διαθέσιμης πληροφορίας βαριόμαστε σχετικά γρήγορα κι έτσι καταλήγουμε να μην θέλουμε να μείνουμε κάπου για πολύ.
27. Το φλερτ δεν είναι μόνο ερωτικού περιεχομένου λόγια. Αντιθέτως, το φλερτ θέλει ταλέντο και λίγοι φαίνεται πλέον να έχουν τη θέληση να το εξελίξουν.

28. Το τελευταίο μας αφορά νομίζω όλους ανεξαιρέτως, αφού αντικειμενικά όλοι μας λίγο- πολύ δυσκολευόμαστε με τα νέα δεδομένα που αφορούν τις σχέσεις μας. Ωστόσο, και για να είμαστε ειλικρινής, ειδικά η έρμη η γενιά μας πασχίζει κυριολεκτικά να βρει τα πατήματα, την ταυτότητα αλλά και την επαναστατική της εκδοχή.

Τι περιμένουμε; Γιατί δεν κάνουμε εμείς τη διαφορά επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας στα απλά και στα πιο αληθινά αυτού του κόσμου;

https://www.savoirville.gr/

Αυτοβελίωση

Αυτή η μέθοδος διαχείρισης χρόνου υπόσχεται να «τακτοποιήσει» τη to-do list σου
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ημερολόγιο (παραδοσιακό ή digital) και πίστη ότι θα τα καταφέρεις.

BY CHRISTINA - MARIA FONTI

Η σωστή διαχείριση χρόνου αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό skill για τη καθημερινότητα.

Δεν βγαίνει όμως φυσικά σε όλους τους ανθρώπους. Αν λοιπόν είσαι και εσύ ένα άτομο το οποίο «τρέχει» για όλα την τελευταία στιγμή, και δεν ακολουθεί όπως θα ήθελε τα σχέδια που κάνει, τότε η τεχνική του «micro-scheduling» θα σε βοηθήσει, πολύ!

Τι είναι το micro-scheduling;
Ο μικρό-προγραμματισμός (micro-scheduling) είναι μια μορφή προγραμματισμού όπου ζορίζεις την ημέρα σου σε 15λεπτα tasks. Σκοπός του είναι να μπορέσεις να βρεις ρυθμό, ώστε να μπορείς να ολοκληρώσεις τις εργασίες σου σε μικρότερα κομμάτια αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ουσιαστικά χαρτογραφείς κάθε βήμα ενός γεγονότος και το σημειώνεις κομμάτι -κομμάτι στο ημερολόγιό σου. Για παράδειγμα αν έχεις να ψωνίσεις για ένα επίσημο δείπνο, χωρίζεις τα ψώνια σε μικρότερα γεγονότα. Αντί να σημειώσεις στο ημερολόγιο σου 2 ώρες ψώνια, σημειώνεις 15 λεπτά για παπούτσια σ’ ένα συγκεκριμένο μαγαζί, 15 λεπτά για κοσμήματα σ ’ένα άλλο μαγαζί κ.ά.

Αντίστοιχα, στη δουλειά σου, μπορείς να μην «μπλοκάρεις» το ημερολόγιο σου 3 ώρες για ένα report, αλλά να χωρίσεις τις ώρες π.χ. σε έρευνα, φωτογραφίες, καταγραφή, κλπ.

Ο τρόπος αυτός μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει, αλλά μπορεί ταυτόχρονα και να μην είναι τόσο αποτελεσματικός, και τελικά να σε αγχώσει περισσότερο. Με τα παρακάτω tips θα μπορέσεις να κάνεις το micro-scheduling, σύμμαχό σου.

«Μπλόκαρε» χρόνο για να «μπλοκάρεις» σωστά το χρόνο σου
Μια μεγάλη παγίδα του micro-scheduling είναι ότι μπορείς πολύ εύκολα να αρχίσεις να ζεις για το ημερολόγιο σου. Για να αποφύγεις αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να «μπλοκάρεις» αρχικά χρόνο για να φτιάξεις τα καθημερινά tasks σου.

Μια καλή πρακτική είναι να αφιερώνεις κάθε πρωί 15 λεπτά για να κάνεις ένα γρήγορο check σε όλα όσα έχεις ήδη στο ημερολόγιο σου, και για να ανακατατάξεις ίσως κάποια απ’ αυτά.

Δεν είναι κακό να είσαι ρεαλιστής και να δεις ότι τελικά κάτι μπορεί να χρειάζεται παραπάνω ή λιγότερο χρόνο ή έστω και αλλαγή ημέρας.

Κράτα κοντά σου τις 4 επόμενες μέρες μόνο
Άλλη μια παγίδα είναι ότι θα αρχίσεις να οργανώνεις τα πάντα και για πάντα. Αυτό θα σε κάνει να αγχώνεσαι για πράγματα που μπορεί να πρέπει να γίνουν τον επόμενο μήνα. Έτσι, μόνο καλό δε θα κάνεις στον εαυτό σου. Για αυτό, επικεντρώσου στις 4 ημέρες που έρχονται και μην «ψάχνεις» τις υπόλοιπες.

Η ζωή είναι πραγματικά πολύ ωραία όταν δεν αγωνιάς για κάθε τι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον!

Δώσε περισσότερο χρόνο, αν τελικά χρειάζεται
Είναι πολύ εύκολο να χωρίσουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσα σε μια ημέρα. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να το τηρήσουμε. Σε αυτό δεν έχουμε εμείς την αποκλειστική ευθύνη. Τι γίνεται λοιπόν όταν έχεις στο ημερολόγιο σου 15 λεπτά για να μιλήσεις με την τράπεζα, και τελικά είσαι στην τηλεφωνική

αναμονή για 30 λεπτά; Αρχικά δεν πρέπει να πανικοβληθείς ότι χαλάει το πρόγραμμά σου. Δεύτερον, φρόντισε να δίνεις σε κάποια προγραμματισμένα πράγματα λίγο περισσότερο χρόνο εξ ’αρχής.

Και τα απρόβλεπτα γεγονότα, μέσα στο πρόγραμμα είναι
Τα απροσδόκητα είναι μέρος της ζωής, όσο κι αν όλοι ευχόμαστε να μην ήταν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ χρήσιμο να αφιερώνεις κάθε μέρα λίγη ώρα για να επαναξιολογήσεις το ημερολόγιό σου.

Αν λοιπόν σου έτυχε κάτι απρόβλεπτο χθες, και δεν ακολούθησες το πρόγραμμά σου, τότε έχεις σήμερα λίγο χρόνο για να μπορέσεις να «τρυπώσεις» και να «ξετρυπώσεις» 15λεπτα που θα σε επαναφέρουν στο πρόγραμμα που είχες.

Άσε κενό χώρο στο ημερολόγιό σου κάθε μέρα
Το να αφήνεις κενό χώρο στο ημερολόγιό σου είναι σίγουρα κάπως «αντίθετο» με την φιλοσοφία του «micro-scheduling». Σίγουρα όμως θα σε βοηθήσει να μη «φρικάρεις».

Πολλές φορές, όταν το πρόγραμμα είναι γεμάτο πανικοβάλλεσαι και τα παρατάς. Για αυτό, κατά τη διάρκεια της ημέρας, άσε ή «μπλόκαρε» λίγο ελεύθερο χρόνο.

Έτσι θα μπορέσεις να τον αξιοποιήσεις όπως εσύ θες. Μπορείς να ξεκουραστείς, να ηρεμήσεις ακόμα και να κάνεις ότι τελικά δεν είχες προλάβει.

Βοηθάει ακόμα και σε μια μόνο πτυχή της καθημερινότητας
Φαντάζει ιδανικό να είναι όλα οργανωμένα. Μπορεί όμως αυτό να μη βοηθάει όλον τον κόσμο. Για αυτό, αν βλέπεις ότι χρειάζεσαι πρόγραμμα σε μια μόνο πτυχή της ζωής σου, τότε χρησιμοποίησε το micro-scheduling εκεί. Για παράδειγμα μπορεί να το χρησιμοποιήσεις για τη διατροφή σου!

Πειθαρχία και καλοσύνη
Για να παραμείνεις πιστός στο πρόγραμμά σου χρειάζεσαι πειθαρχία. Θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος για τη νέα αυτή αρχή. Από την άλλη όμως θα πρέπει να είσαι καλός με τον εαυτό σου, σε περίπτωση που δεν τα καταφέρνεις τόσο εύκολα. Πολλές φορές, στην αρχή ενθουσιάζεσαι μα μετά τα παρατάς.

Αν όμως αποδεχτείς ότι θα υπάρχουν εύκολες και δύσκολες μέρες, τότε θα δεις ότι θα τα καταφέρεις!

https://www.savoirville.gr/

 

Αυτοβελίωση

Τα όνειρα έχουν συναρπάσει καλλιτέχνες, φιλοσόφους και ερευνητές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα στην Ιστορία τα όνειρα έγιναν αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής μελέτης. Ενώ τα όνειρα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο ερευνητής ύπνου J. Allan Hobson εντόπισε πέντε βασικά χαρακτηριστικά των ονείρων στο βιβλίο του «The Dreaming Brain» (1988).


1. Συχνά παρουσιάζουν έντονα συναισθήματα
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των ονείρων είναι ότι τα συναισθήματα που βιώνονται στο πλαίσιό τους μπορεί να είναι έντονα και οδυνηρά. Οι άνθρωποι αναφέρουν συχνά ότι ονειρεύονται βαθιά ενοχλητικές καταστάσεις όπως το να είναι γυμνοί μπροστά σε κοινό ή βαθιά τρομακτικά γεγονότα όπως το να τους κυνηγούν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να γίνουν τόσο έντονα ώστε να διακόψουν το όνειρο ή να κάνουν αυτόν που βλέπει το όνειρο να ξυπνήσει απότομα.

2. Είναι συχνά αποδιοργανωμένα και παράλογα
Τα όνειρα είναι γεμάτα ασάφειες και ασυνέπειες και μερικές φορές αυτά τα στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν σε ένα εντελώς παράξενο περιεχόμενο ονείρου. Σύμφωνα με τον Hobson, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ονείρων είναι ότι συχνά δεν έχουν νόημα και δεν τηρούν φυσικούς νόμους που αφορούν τον χρόνο, τον τόπο ή τους ανθρώπους.

Μερικά παραδείγματα παράλογου περιεχομένου ονείρου περιλαμβάνουν τα ταξίδια στο χρόνο, ομιλούντα ζώα, αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει να ζουν ξανά, ξαφνικές μεταμορφώσεις ανθρώπων και αντικειμένων.

3. Το παράξενο περιεχόμενο ονείρου γίνεται αποδεκτό χωρίς δισταγμό
Τα περίεργα γεγονότα που συμβαίνουν στα όνειρα γίνονται συνήθως αποδεκτά χωρίς αμφιβολία από αυτόν που βλέπει το όνειρο. Σύμφωνα με τον Hobson, η αναμφισβήτητη αποδοχή του περιεχομένου των ονείρων οφείλεται στη δύναμη των εσωτερικών μας συναισθημάτων και αντιλήψεων.

Μέσα στο όνειρο, αυτά τα παράξενα και παράλογα γεγονότα δεν θεωρούνται λάθος. Εάν θυμηθούμε το όνειρο αφού ξυπνήσουμε, το περιεχόμενό του μπορεί να μας φανεί περίεργο ή ακόμη και δύσκολο να εξηγηθεί.

4. Οι άνθρωποι βιώνουν συχνά παράξενες αισθητηριακές εμπειρίες
Οι παράξενες αισθήσεις είναι ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό των ονείρων. Η αίσθηση της πτώσης, η αδυναμία γρήγορης κίνησης και η αδυναμία ελέγχου των κινήσεων του σώματος είναι μερικές από τις κοινώς αναφερόμενες αισθητηριακές εμπειρίες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των ονείρων.

5. Είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς τα όνειρα
Ενώ η μνήμη φαίνεται να εντείνεται στο πλαίσιο ενός ονείρου, η πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχονται στο όνειρο μειώνεται γρήγορα μόλις ξυπνήσει ο ονειροπόλος. Οι ερευνητές των ονείρων εκτιμούν ότι περίπου το 95% όλων των ονείρων ξεχνιούνται εντελώς κατά την αφύπνιση.

https://www.anapnoes.gr/

Αυτοβελίωση

Μπορεί να είμαστε μόλις στον Φεβρουάριο, αλλά για πολλούς από εμάς, το αυξημένο κίνητρο με το οποίο ξεκινήσαμε τη νέα χρονιά φαίνεται ήδη σαν να έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.

Και εάν ανήκεις και εσύ σε αυτήν την κατηγορία, δεν μπορεί κανείς να σε κατηγορήσει. Με μια συνεχιζόμενη πανδημία και το συνεχή καταιγισμό απογοητευτικών και εξοργιστικών ειδήσεων, πώς να βάλεις την παραγωγικότητά σου πάνω πάνω στη λίστα με τις προτεραιότητές σου;

Αλλά η αλήθεια είναι ότι το κίνητρο και η σημασία του εκτείνονται πέρα από τις απλές αποφάσεις. Μάλιστα, ψυχολογικές μελέτες έχουν βρει ότι όταν τα κίνητρά μας εξαντλούνται, η λειτουργία και η ευημερία μας υποφέρουν.

Η έρευνα της Dr Leela R. Magavi προτείνει ότι το κίνητρο μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την καταπολέμηση του αναπόφευκτου στρες και ότι η παρουσία του μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να μεγαλώνουμε καλύτερα και να ζούμε περισσότερο.

«Επίσης, ενισχύει τη δημιουργικότητα και βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα, και στη συνέχεια οδηγεί σε επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων και της απόδοσης στην εργασία», γράφει το Journals of Gerontology σχετικά με τη μελέτη της γήρανσης. «Βοηθά στην καλλιέργεια μιας ισχυρότερης αίσθησης του εαυτού, η οποία συχνά οδηγεί σε βελτίωση της σωματικής υγείας και ευεξίας».

Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να βρούμε και να διατηρήσουμε τα κίνητρα και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Πρόσφατη έρευνα λέει ότι η απάντηση βρίσκεται στην καλύτερη κατανόηση των τεσσάρων βημάτων της αυτο-παρακίνησης.

«Για να παρακινήσεις τον εαυτό σου, πρέπει είτε να αλλάξεις την κατάσταση είτε να αλλάξεις την κατανόησή σου για την κατάσταση», εξηγεί ο Arash Emamzadeh σε ένα άρθρο για το Psychology Today. «Αυτό-κίνητρο σημαίνει να οδηγούμαστε από μια προσωπική επιθυμία να θέσουμε πολύτιμους στόχους και να επικεντρωθούμε, να δεσμευτούμε και να προχωρήσουμε προς αυτούς τους στόχους παρά τα εμπόδια».

Και πράγματι, υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά στοιχεία που μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα για να τους αυξήσουμε.

Ο καθορισμός του στόχου
Να έχεις πάντα κατά νου τον τελικό προορισμό σου, λέει ο Emamzadeh. «Βάλε έναν στόχο, όχι ένα μέσο για έναν στόχο», συμβουλεύει. Αντίθετα, θέσε συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, σχετικούς και χρονικά περιορισμένους (SMART) στόχους που σε βοηθούν να παραμείνεις σε καλό δρόμο, να μην αισθάνεσαι «χαμένη» και να διατηρείς το ίδιο υγιές επίπεδο κινήτρων καθ’ όλη τη διάρκεια.

Επιδίωξη στόχων
Επιπλέον, για να διατηρήσεις το κίνητρο, είναι σημαντικό να παρακολουθείς την πρόοδό σου. Όταν ξεκινάς μια εργασία, το κίνητρό σου είναι συχνά στο αποκορύφωμά του. Καθώς πρόκειται να την τελειώσεις και το τέλος είναι ορατό, τα επίπεδα κινήτρων σου αυξάνονται ξανά. Ωστόσο, αυτή η μεσαία ηρεμία μπορεί συχνά να είναι επιζήμια, με αποτέλεσμα να απομακρυνθείς από τη ρουτίνα και τελικά να καταλήξεις εκτός τροχιάς. Για να καταπολεμηθεί αυτό, ο Emamzadeh προτείνει να διατηρείται η μέση περίοδος όσο το δυνατόν πιο σύντομη για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον, όπως ο καθορισμός εβδομαδιαίων αντί μηνιαίων στόχων.

Αυτό μπορεί επίσης να βοηθηθεί με τη χρήση εγγενών κινήτρων – δραστηριότητες που είναι εγγενώς ωφέλιμες και ευχάριστες. Είναι μια απλή λογική: αν θέλεις να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, θα είναι πολύ πιο εύκολο να την τηρήσεις αν πραγματικά σου αρέσει αυτό που κάνεις.

Να θυμάσαι λοιπόν ότι η χαρά και τα επιτεύγματα συχνά έρχονται χέρι-χέρι.

Προσοχή στο «πώς» θα επιτύχεις τους στόχους
Σπάνια επιδιώκουμε έναν και μόνο στόχο, επομένως πρέπει να μάθουμε να κάνουμε «ταχυδακτυλουργικά», λέει ο Emamzadeh. Για να αυξήσεις τη δέσμευσή σου στον στόχο, επίλεξε πολλά μέσα για την εξυπηρέτηση ενός μόνο στόχου, όπως να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό σου και να ασκείσαι περισσότερο για να δεσμευτείς για περισσότερη αυτοφροντίδα. Για να επιτύχεις περισσότερους στόχους, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέσα για την εξυπηρέτηση πολλαπλών αποτελεσμάτων, όπως το να ξοδεύεις λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνό σου για να αυξήσεις τόσο την αυτοφροντίδα όσο και την παραγωγικότητά σου.

Ωστόσο, εάν αισθάνεσαι ότι αρχίζεις να χάνεις το κίνητρο, είναι καλύτερο να επιστρέψεις σε δραστηριότητες που η καθεμία εξυπηρετεί κυρίως έναν στόχο. «Οι συγκρούσεις στόχων συχνά περιλαμβάνουν την ανάγκη να διαλέξουμε ανάμεσα σε κάτι καλό βραχυχρόνιο και κάτι μακροχρόνιο», γράφει ο Emamzadeh. «Πώς να παρακινήσεις τον εαυτό σου να παραμείνει υπομονετικός; Χρησιμοποίησε παράγοντες που αποσπούν την προσοχή, υπενθύμισε στον εαυτό σου την αξία του στόχου και εμπιστεύσου τη διαδικασία».

Ζήτα υποστήριξη
Είναι καλό, και πραγματικά ωφέλιμο, να χρειάζεσαι λίγη υποστήριξη από άλλους ανθρώπους όταν πρόκειται για τους στόχους σου. «Η απλή παρουσία των ανθρώπων αυξάνει το κίνητρο, μεγεθύνοντας αυτό που κάνεις», λέει ο Emamzadeh. Επιπλέον, άλλοι μπορεί να θέσουν προσδοκίες για την απόδοση, να παρέχουν πόρους, να ενταχθούν σε εσάς και να χρησιμεύσουν ως πρότυπα», τα οποία αυξάνουν τα κίνητρα για τον εαυτό σου.

Επομένως, μη φοβάσαι να μοιραστείς τους στόχους σου και την πρόοδό σου με άλλα άτομα για να σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις. Αλλά να θυμάσαι: οι στόχοι σου πρέπει να εξυπηρετούν πρώτα τον εαυτό σου, όχι τους άλλους..

https://www.savoirville.gr/

Αυτοβελίωση

Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει σοβαρά το σεξ
Ρούλα Τσουλέα 
Τα ευρήματα νέας μελέτης συσχετίζουν την παθολογική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Τι προβλήματα μπορεί να παρατηρηθούν στους νέους.
Η αδιάκοπη, παθολογική ενασχόληση με το «έξυπνο» κινητό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν διαταράσσει μόνο την καθημερινή ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις, ευνοώντας την κατάθλιψη και την μοναξιά, αλλά μπορεί να ανοίγει τον δρόμο στη σεξουαλική δυσλειτουργία, προειδοποιούν επιστήμονες από την Πορτογαλία.

Σε συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η εξάρτηση από την ψηφιακή τεχνολογία και τα προϊόντα της πλήττει στους νέους πολλές παραμέτρους της σεξουαλικής λειτουργίας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Κατά μέσον όρο το 71% των χρηστών του διαδικτύου δηλώνουν και χρήστες των social media. Ειδικά στις ηλικίες 15-24 ετών το ποσοστό αυτό είναι:

95% στις ανεπτυγμένες χώρες
67% στις αναπτυσσόμενες χώρες
Σε όλες τις ηλικίες, ο αριθμός όσων καθημερινά μπαίνουν στα μέσα αυτά υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 3 δισεκατομμύρια άτομα! Από τους ανθρώπους αυτό ποσοστό 5-10% εκτιμάται ότι έχουν προβληματική-εθιστική συμπεριφορά.

Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει επιπτώσεις στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Διαταράσσει ακόμα και φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο ύπνος. Ως φαίνεται, όμως, σχετίζεται και με τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των «έξυπνων» κινητών από τέσσερις διαφορετικές πορτογαλικές μελέτες.

Οι τρεις από αυτές είχαν διεξαχθεί διαδικτυακά και η τέταρτη σε εργαστηριακό περιβάλλον. Όλες διεξήχθησαν μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Δεκεμβρίου 2021. Συνολικώς συμμετείχαν 1.486 εθελοντές.

Διαβάστε ακόμα Έχετε σεξουαλική δυσλειτουργία; Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνετε
Τα δεδομένα για τη σεξουαλική δυσλειτουργία σε συνάρτηση με τη χρήση smartphone προέρχονταν από 946 γυναίκες και 235 άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν σχεδόν 26 ετών.

Αντίστοιχα, τα δεδομένα για τη σεξουαλική δυσλειτουργία και τα social media προέρχονταν από 536 γυναίκες και 174 άνδρες. Η μέση ηλικία τους ήταν σχεδόν 24 ετών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές υπάρχει συσχέτιση της προβληματικής χρήσης των ψηφιακών μέσων και των προϊόντων τους, με τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Ωστόσο ήταν πολύ ισχυρότερος ο αντίκτυπος της προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα ευρήματα
Στις γυναίκες η προβληματική χρήση των social media συσχετίστηκε με:

Χαμηλότερη σεξουαλική διέγερση
Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από το σεξ
Περισσότερο πόνο κατά τη συνουσία
Περισσότερο σεξουαλική δυσφορία
Δυσκολίες στην λίπανση του κόλπου και την επίτευξη οργασμού
Στους άνδρες, η εθιστική χρήση των social media συσχετιζόταν με τη σεξουαλική δυσλειτουργία με:

Χειρότερη στυτική λειτουργία
Μειωμένη ερωτική επιθυμία
Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από τη συνουσία
Μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη οργασμού
Μεγαλύτερη γενική δυσαρέσκεια από το σεξ
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσκόλληση σε σημείο εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση σεξουαλικών δυσκολιών, αναφέρουν ειδικοί από το σεξόπολις. Γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή της.

Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο: η έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος να οδηγήσει στην ανάγκη ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ζευγάρια αδιαφορούν ο ένας για τον άλλον και ασχολούνται με τους διαδικτυακούς φίλους ή επίδοξους εραστές ακόμα και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους.

Επιπλέον, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να έχει τις βάσεις της και σε οργανικά ή ψυχολογικά αίτια, από τη λήψη φαρμάκων έως ορμονικές διαταραχές. Αν αυτά αποκλειστούν, τότε η καλύτερη επικοινωνία του ζευγαριού και η εξεύρεση τρόπων αναζωογόνησης της ερωτικής ζωής μπορεί να βοηθήσει.

https://www.iatropedia.gr/

Αυτοβελίωση

Η έλλειψη χρόνου επηρεάζει όλες τις κουλτούρες αλλά κυρίως τη Δυτική, στην οποία ανήκουμε.
Έχουμε πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε και σχεδόν καθόλου χρόνο – «η ιστορία της ζωής μου», θα σκεφτείτε. Η έλλειψη χρόνου επηρεάζει όλες τις κουλτούρες αλλά κυρίως τη Δυτική, στην οποία ανήκουμε. Ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών θα δηλώσει σε πιθανή έρευνα ότι πάντα θυμούνταν τους εαυτούς τους να τρέχουν να προλάβουν πράγματα και να ανησυχούν για τη διευθέτηση του χρόνου.

Αυτό το ζήτημα δεν προέρχεται από κάποια ανισορροπία ανάμεσα στις ώρες που έχουμε και στις ώρες που χρειαζόμαστε. Είναι αποτέλεσμα κυρίως του πώς σκεφτόμαστε και αξιολογούμε αυτές τις ώρες. Πρόκειται περισσότερο για ένα ψυχολογικό ζήτημα παρά δομικό. Και όταν ξαφνικά έχουμε ελεύθερο χρόνο, είμαστε απροετοίμαστοι για το πώς να τον εκμεταλλευτούμε σωστά. Το πρώτο βήμα για να αποκτήσουμε καλύτερη σχέση με το χρόνο είναι να αναγνωρίσουμε τις παγίδες της καθημερινότητας που μας τον «τρώνε».


1η παγίδα: Οι περισπασμοί της τεχνολογίας μετατρέπουν τις ώρες μας σε κομφετί
Η τεχνολογία μας γλυτώνει χρόνο, αλλά ταυτόχρονα μας τον στερεί – αυτό ονομάζεται παράδοξο της αυτονομίας. Υιοθετούμε τη χρήση κινητών συσκευών για να αποκτήσουμε αυτονομία, αλλά ειρωνικά καταλήγουμε να τη χάνουμε. Το φαινόμενο του «χρόνου κομφετί» υποδηλώνει όλα εκείνα τα δευτερόλεπτα και τα λεπτά που χάνουμε σε μη παραγωγικές δραστηριότητες. Και οι έρευνες δείχνουν πως το φαινόμενο δεν μας στερεί απλώς χρόνο εργασίας αλλά και ξεκούρασης.

2η παγίδα: Εστιάζουμε υπερβολικά πολύ στα χρήματα
Μια άλλη παγίδα είναι η πολιτισμική μας εμμονή με την εργασία και τα χρήματα. Διδασκόμαστε – λανθασμένα – ότι τα χρήματα και όχι ο χρόνος θα μας φέρουν μεγαλύτερη ευτυχία. Πράγματι, οι έρευνες δείχνουν ότι τα χρήματα μας προστατεύουν από τη θλίψη αλλά δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία.

3η παγίδα: Υποτιμάμε την αξία του χρόνου
Λόγω ακριβώς της πολιτισμικής μας εμμονής με τα χρήματα, προσπαθούμε συνεχώς να τα προστατεύσουμε εις βάρος όμως του χρόνου, κάτι που καταλήγει εντελώς αντιπαραγωγικό. Σε μια έρευνα, το 53% των ανθρώπων που είχαν οικονομική άνεση, αλλά ελάχιστο χρόνο – εργαζόμενοι γονείς- είπαν ότι θα προτιμούσαν να έχουν περισσότερα χρήματα παρά χρόνο. Όταν ρωτήθηκαν για το πώς θα ξόδευαν υποθετικά το ποσό των 100 δολαρίων (που είχαν κερδίσει) για να αυξήσουν την ευτυχία τους, μόνο το 2% απάντησε ότι θα τα ξόδευε για να βρει χρόνο.

4η παγίδα: Θεωρούμε ότι αν είμαστε συνεχώς απασχολημένοι, αυξάνουμε το κύρος μας
Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι ταυτότητές μας είναι άρρηκτα συνυφασμένες με την εργασία μας. Δεδομένης της σημασίας που δίνουμε στην εργασία, το να δείχνουμε απασχολημένοι και πολυάσχολοι δημιουργεί κύρος. Θέλουμε οι άλλοι να αντιλαμβάνονται ότι εργαζόμαστε περισσότερο απ’ όλους τους άλλους, ακόμα κι αν δεν είμαστε ουσιαστικά παραγωγικοί. Συχνά, αποτελεί παράγοντα εργασιομανίας και πολλές φορές νιώθουμε τύψεις, όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο.

5η παγίδα: Αποφεύγουμε με κάθε τρόπο την αδράνεια/απραξία
Ακόμα κι αν ζούσαμε σε έναν τέλεια ισότιμο και δίκαιο κόσμο, και πάλι θα δημιουργούσαμε στρες για το χρόνο που χάνεται, επειδή οι άνθρωποι δεν αντέχουμε την απραξία. Οι επιστήμονες το αποκαλούν αποστροφή της απραξίας και έχουν αποδείξει ότι αυτή μας η τάση οδηγεί στο να κάνουμε παράξενα πράγματα.

Ο Dan Gilbert, καθηγητής ψυχολογίας στο Χάρβαρντ, έκλεισε κάποιους φοιτητές σε μια άδεια αίθουσα και δεν τους έδωσε καμία οδηγία για το τι να κάνουν. Πολλοί προτίμησαν να κάνουν στο εαυτό τους ήπια ηλεκτρικά σοκ παρά να μένουν αδρανείς και μόνοι με τις σκέψεις τους. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι οι εργαζόμενοι γονείς ένιωθαν βαρεμάρα και στρες στον ελεύθερό τους χρόνο, κάτι που δείχνει ότι δεν ξέρουμε καν πώς να χαλαρώνουμε.

6η παγίδα: Νομίζουμε ότι έχουμε περισσότερο χρόνο αύριο απ’ ότι τελικά ισχύει στην πραγματικότητα
Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι για τον μελλοντικό μας χρόνο. Πιστεύουμε λανθασμένα ότι αύριο θα είναι μια μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα. Πρόκειται φυσικά για μια πλάνη. Στατιστικά, ο καλύτερος τρόπος να προβλέψουμε πόσο απασχολημένοι θα είμαστε την επόμενη εβδομάδα είναι να δούμε πόσο απασχολημένοι είμαστε αυτή την εβδομάδα. Αν δεν υπάρξει κάποια βασική διαφορά στην καθημερινότητά μας, δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ως δια μαγείας σε λίγες μέρες. Φυσικά, αυτό συνδέεται άμεσα με τη συνήθεια της αναβλητικότητας.

Ashley Whillans

https://enallaktikidrasi.com/

Αυτοβελίωση


Όταν κάποιος είναι ερωτευμένος και λέει ότι αισθάνεται την καρδιά του να χτυπά πιο γρήγορα και ένα θερμό κύμα να διαπερνά το σώμα του, λέει την αλήθεια, και κάθε άλλο από ψευδαίσθηση είναι αυτό που ζει!

Σύμφωνα με μελέτη που βασίστηκε σε θερμικά διαγράμματα του σώματος, τα συναισθήματά μας επιφέρουν μια σειρά από μεταβολές, οι οποίες είναι ίδιες σε όλες τις φυλές του κόσμου.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας έθεσαν υπό το… θερμόμετρό τους 700 άνδρες και γυναίκες. Στο πλαίσιο της μελέτης, όλοι τους παρακολούθησαν ταινίες ή διάβασαν βιβλία που διέγειραν άμεσα συγκεκριμένα συναισθήματα. Ακολούθως, οι επιστήμονες έδιναν στους εθελοντές σε σκίτσο το περίγραμμα ενός ανθρώπινου σώματος και τους ζητούσαν να το χρωματίσουν με διαφορετικά χρώματα στα σημεία στα οποία ένιωθαν περισσότερη ή λιγότερη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», το ίδιο συναίσθημα προκαλούσε την ίδια ακριβώς σωματική αντίδραση στους εξεταζομένους, ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή και τον πολιτισμό από τον οποίο προέρχονταν.

Αυτό, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της μελέτης, σημαίνει ότι φυσιολογικές διεργασίες οι οποίες προκαλούν αισθήματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το σώμα. «Η αποκρυπτογράφηση των υποκειμενικών σωματικών αισθημάτων που συνδέονται με τα ανθρώπινα συναισθήματα μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα διαταραχές της διάθεσης, όπως η μελαγχολία και το στρες» υπογραμμίζουν στην επιθεώρηση.

Στα συναισθήματα που ανέλυσαν, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η ευτυχία κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν μια θέρμη να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα τους, από την κορυφή ώς τα νύχια.

Ο έρωτας από την πλευρά του ζεσταίνει το σώμα από το κεφάλι μέχρι τα μπούτια, αλλά όχι από το γόνατο και κάτω. Οσοι πάλι έχουν πρόσφατα χωρίσει ή είχαν κάποια ερωτική απογοήτευση, αισθάνονται πραγματικά ένα βάρος στο στήθος, το οποίο είναι κρύο. Γενικώς η θλίψη προκαλεί μια αίσθηση αδυναμίας στα άκρα και εντονότερης δραστηριότητας στην καρδιά (κατ’ επέκταση στον θώρακα), ενώ η μελαγχολία κυριολεκτικά παγώνει τον κορμό του σώματος.

Συναισθήματα όπως ο θυμός και η οργή γίνονται κυρίως αισθητά στο επάνω μέρος του θώρακα, «κάτι το οποίο ίσως σημαίνει ότι υποσυνείδητα ετοιμαζόμαστε για καβγά» υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Η αηδία από την πλευρά της ερεθίζει τον λαιμό και το πεπτικό μας σύστημα, ακριβώς δηλαδή όπως το αισθανόμαστε.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Πολ Ζακ, πρόεδρος του Κέντρου Νευροοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κλερμόντ στην Καλιφόρνια, επισημαίνει ότι η μελέτη δεν ρίχνει περισσότερο φως στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα συναισθήματα, απλώς επιβεβαιώνει πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα.

Πηγή: tanea.gr

https://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Αυτοβελίωση

Συχνά ακούμε ότι το μυστικό της επιτυχίας, είτε της προσωπικής είτε της επαγγελματικής, ανεξάρτητα από τους ορισμούς που της αποδίδουμε μας «προτάσσει» να εστιάσουμε όλη μας την ενέργεια στην φροντίδα και την περιποίηση του εαυτού μας.

Γιατί είναι σημαντικό να εστιάσετε στον εαυτό σας
Πότε ήταν η τελευταία παύση που κάνατε για να αναλογιστείτε τις ανάγκες σας και τις επιθυμίες σας; Σίγουρα δεν είναι κακό να επενδύετε χρόνο στις σχέσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή ακόμα και στην δουλειά σας.

Αυτό όμως που δεν σας ωφελεί είναι η παραμέληση των ονείρων και των αναγκών σας, μιας και ακόμα και αν πιέζετε τον εαυτό σας για να συνεχίσετε, δίχως ξεκούραση δεν θα «φτάσετε» μακρυά. Το να εστιάσετε στον εαυτό σας δεν είναι εγωιστικό.

Πώς θα τα καταφέρετε
Αντίθετα αποτελεί μια βαθιά πράξη αγάπης προς τον εαυτό. Αλλά όταν έχετε συνηθίσει διαφορετικά, τότε μπορεί να είναι δύσκολο να.. θέσετε νέες προτεραιότητες. Μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας διευκολύνουν, περιλαμβάνουν:

Συστηθείτε ξανά
Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως ένα συναρπαστικό άτομο που θέλετε να γίνετε φίλοι, αλλά αντί να ξεκινήσετε μια συνομιλία με τον εαυτό σας (αν και αυτό είναι εντάξει), δοκιμάστε:

Να κρατήσετε ένα καθημερινό ημερολόγιο, καταγράφοντας τα συναισθήματά σας, τα χόμπι και οτιδήποτε άλλο θεωρείται ότι αξίζει να γράψετε.
Να κάνετε μια λίστα με όλες τις εμπειρίες που θέλετε να βιώσετε στο μέλλον.
Να προσδιορίσετε τα δυνατά σας σημεία και όλους τους τομείς που θέλετε να αναπτυχθείτε.
Αγάπη (και) προς τα μέσα
Μερικοί τρόποι που μπορείτε καθημερινά να δείχνετε αγάπη και προς τον εαυτό σας περιλαμβάνουν:

Αντί να πιέζετε τον εαυτό σας να συνεχίσετε και να προσπαθείτε πιο σκληρά όταν πρέπει να ολοκληρώσετε μια εργασία, κάντε ένα διάλειμμα και δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να επαναφορτίσετε τις «μπαταρίες» σας.
Αντί να επικρίνετε τον εαυτό σας για μία αποτυχία, ενθαρρύνετε τον εαυτό σας με μια καλή υπενθύμιση ότι θα προσπαθήσετε περισσότερο την επόμενη φορά.
Κάντε τον εαυτό σας μια αγκαλιά.
Αποφύγετε την παγίδα της σύγκρισης
Όταν βρίσκεστε σε μια δύσκολη περίοδο, είναι πολύ εύκολο να «πέσετε» στην παγίδα της σύγκρισης. Αντισταθείτε σε αυτήν την τάση και θυμηθείτε:

Βρείτε εκείνα που πραγματικά σας γεμίζουν χαρά και ακολουθήστε τα.
Αντλείστε έμπνευση από τα άτομα γύρω σας αλλά μην αφήνετε την ζήλια να κυριαρχήσει.
Να θυμάστε πάντα ότι μπορείτε να αισθάνεστε καλά με τις επιτυχίες των άλλων, μέχρι να έρθει και η δική σας.

https://www.vita.gr/

Αυτοβελίωση

Οι άνθρωποι στην πορεία της ζωής μας αλληλοεπιδρούμε. Σχηματίζουμε φιλίες, έρωτες, συμπάθειες και αντιπάθειες με βάση τη «χημεία» που διέπει τις μεταξύ μας σχέσεις και την προσωπική μας κρίση. Δεν έχεις αναρωτηθεί όμως γιατί για κάποιους ανθρώπους τρέφεις έντονα αρνητικά συναισθήματα χωρίς να υπάρχει κάποιο προηγούμενο ιστορικό; Κι ενώ εσύ πιστεύεις ότι «βλέπεις» καθαρά, η άποψή σου αυτή να μη βρίσκει αντίκτυπο απαραίτητα στον περίγυρό σου; Δεν έχεις πιάσει και εσύ τον εαυτό σου να ασκεί έντονη κριτική για κάποια πράξη και μετέπειτα να ακολουθείς και εσύ την ίδια κατακριτέα πεπατημένη;

O Εμμάνουηλ Καντ είπε «δε βλέπουμε τους άλλους όπως είναι, τους βλέπουμε όπως εμείς είμαστε». Υποστήριζε δηλαδή ότι η αντικειμενικότητα της κρίσης μας δεν υφίσταται, αφού ο καθένας μας «βλέπει» τον άλλο μέσα από το πρίσμα της δικής του προσωπικότητας και έτσι όπως καθορίζεται από τους φόβους, τα πάθη και τα θέλω του. Μήπως λοιπόν η έντονη κριτική αποτελεί ένα αμυντικό μηχανισμό του μυαλού μας για να μας εμποδίσει από τον πόνο της ανακάλυψής ότι αυτό που κατακρίνουμε, τελικά, το κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι;

Κάτω από έντονα συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, ο εγκέφαλός μας αντιδρά προστατευτικά και μέσω της έντονης κριτικής κάποιες φορές καταλήγουμε να καταλογίζουμε τις δικές μας αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα σε τρίτους. Άρα κάποια κομμάτια μας, τα καλύπτουμε ακούσια από τους εαυτούς μας και καταλήγουμε να τα κατακρίνουμε μέσα από άλλους. Δηλαδή, σαν προστατευόμενη ασπίδα του εγώ μας, για τη διαφύλαξή του στη θέση που του δημιουργήσαμε. Όσο και να πεις ακούγεται ευκολότερο από την παραδοχή της δικής μας ενοχής. Εν τέλει το ίδιο μας το μυαλό, μάς εγκλωβίζει σε μια αυταπάτη, που απορρέει από την προσπάθειά μας να εξαλείψουμε κάθε απειλή για αυτοεικόνα μας. Αυτό ονομάζεται αρνητική ή ψυχολογική προβολή και αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα.

Στην καθημερινότητα ίσως όλοι έχουμε μπλεχτεί κάπως σε αυτό τον λαβύρινθο. Ίσως τη φορά που κατηγορούσες τον σύντροφό σου γιατί δε σου αφιερώνει χρόνο, πίσω από αυτό, να κρύβονταν οι τύψεις σου για την αδιαφορία με την οποία τον αντιμετώπιζες τελευταία εσύ . Ή τη φορά που κατηγορούσες αυτόν τον κοινό γνωστό στην παρέα πως δε σε συμπαθεί, κατά βάθος να κρυβόταν η δική σου αντιπάθεια προς το άτομό του. Ίσως πάλι η φορά που ζητούσες περισσότερη σημασία από το ταίρι να έκρυβε τη δική σου ανασφάλεια, για τα δικά σου συναισθήματα. Εν τέλει, καταλήγουμε να προβάλλουμε τις δικές μας αρνητικές συμπεριφορές σε άλλους, γιατί δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι ουσιαστικά πηγάζουν από εμάς. Μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και επηρεάζουν την εικόνα που σχηματίσαμε για τους εαυτούς μας οπότε τα αποβάλλουμε. Είναι ευκολότερο άλλωστε να στρεβλώνεται έστω και ακούσια η πραγματικότητα και να χρεώνουμε στους άλλους τη δική μας ενοχή και οργή παρά να τα αντιμετωπίσουμε οι ίδιοι. Σκέψου λίγο τις πιο πρόσφατες συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές σου. Τις φορές που κατηγόρησες έντονα για κάτι τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Μήπως τελικά μέσα από την έντονη κριτική σου τελικά να αποδοκίμαζες τον δικό σου εαυτό;

Η ψυχολογική προβολή των δικών μας αρνητικών συναισθημάτων σε άλλους αποτελεί μια πρόσκαιρη λύση, ένα παιχνίδι του μυαλού. Οι ενοχές, ο φόβος ή η απογοήτευση προς τον εαυτό σου θα συνεχίζουν να εμφανίζονται, ίσως με άλλο περίβλημα αλλά πάντα από τον ίδιο πυρήνα. Φαύλος κύκλος λοιπόν. Η πορεία προς την εκγύμνωση της αλήθειας πίσω από κάθε προβολή, είναι ένας δύσκολος δρόμος. Δεν είναι πάντα ξεκάθαρες οι προθέσεις και τα συναισθήματά μας, ακόμη και για εμάς τους ίδιους. Συναισθήματα όπως η φόβος, η απόρριψη και η απογοήτευση, η ανθρώπινη φύση τείνει να τα απωθεί. Απαιτεί θάρρος και συναισθηματική ωρίμανση να ψάχνεις τους βαθύτερους λόγους της κάθε συμπεριφοράς σου και των συναισθημάτων σου. Απαιτεί χρόνο και θέληση να αποδομήσεις τον εαυτό σου και να βρεις τη ρίζα των πιο βαθιών μηχανισμών σου για να διορθώσεις ό, τι δε λειτουργεί σωστά.

Αλλά πρώτα πρέπει να ξεβολέψεις το εγώ σου από τον θρόνο που του τοποθέτησες. Είτε με ψυχολογική υποστήριξη είτε όχι, το πιο σημαντικό σου όπλο είναι η ειλικρίνεια στον εαυτό σου και η θέληση προς εξέλιξη της προσωπικής σου αυτοεκτίμησης.

Και αν έχεις μαύρες μέρες, να ξέρεις, δεν πειράζει. Και αν τρομάζεις, αν κάνεις λάθη και αν φοβάσαι, είναι εντάξει. Αποτελούν όλα μαζί πτυχές της ανθρώπινής σου υπόστασής και η τελειότητα και η ορθότητα απαρτίζουν απλά όμορφες ψευδαισθήσεις. Ανυπόστατες. Οι ατέλειές σου καθορίζουν τον αληθινό εαυτό σου και τη μοναδικότητα που σε χαρακτηρίζει. Σε εσένα εναπόκειται λοιπόν αν θα εμφανίσεις τα αληθινά σου χρώματα ή αν θα τα κρύβεις ακόμη και από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Συντάκτης: Χριστίνα Τρακοσιή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου

https://www.pillowfights.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.