Ιουλίου 03, 2022

Αυτοβελίωση

Η «γείωση» όπως την αποκαλούν ορισμένοι, περιλαμβάνει την τοποθέτηση των ποδιών μας απευθείας στο έδαφος, χωρίς παπούτσια ή κάλτσες. Υπάρχει λογική σε αυτή την πρακτική αφού, η Γη φέρει ένα έντονο αρνητικό φορτίο, πλούσιο σε ηλεκτρόνια, που θεωρητικά, προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Σύμφωνα με τον Δρ James Oschman, διδάκτορα της βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ κα ειδικό στον τομέα της ενεργειακής ιατρικής, οι συγκεκριμένες αναφορές ότι το περπάτημα στη Γη με γυμνά πόδια ενισχύει την υγεία μας και μας παρέχει ευεξία είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται από πολλούς πολιτισμούς, σε όλο τον κόσμο. Για διάφορους λόγους, οι άνθρωποι διστάζουν να περπατήσουν ξυπόλητοι εκτός και αν βρίσκονται σε διακοπές κοντά σε παραλίες

Σε μια πιο φυσική κατάσταση, δεν θα καλύπταμε με κάτι τα πόδια μας. Περπατώντας με γυμνά πόδια πάνω στο έδαφος, τα πέλματά μας μπορούν να απορροφούν τα αρνητικά ηλεκτρόνια και αυτό, μπορεί να μας βοηθήσει να ευθυγραμμίσουμε το σώμα μας, με το ίδιο αρνητικά

Η «γείωση» όπως την αποκαλούν ορισμένοι, περιλαμβάνει την τοποθέτηση των ποδιών μας απευθείας στο έδαφος, χωρίς παπούτσια ή κάλτσες. Υπάρχει λογική σε αυτή την πρακτική αφού, η Γη φέρει ένα έντονο αρνητικό φορτίο, πλούσιο σε ηλεκτρόνια, που θεωρητικά, προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες.

Σύμφωνα με τον Δρ James Oschman, διδάκτορα της βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ κα ειδικό στον τομέα της ενεργειακής ιατρικής, οι συγκεκριμένες αναφορές ότι το περπάτημα στη Γη με γυμνά πόδια ενισχύει την υγεία μας και μας παρέχει ευεξία είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται από πολλούς πολιτισμούς, σε όλο τον κόσμο. Για διάφορους λόγους, οι άνθρωποι διστάζουν να περπατήσουν ξυπόλητοι εκτός και αν βρίσκονται σε διακοπές κοντά σε παραλίες.

Σε μια πιο φυσική κατάσταση, δεν θα καλύπταμε με κάτι τα πόδια μας. Περπατώντας με γυμνά πόδια πάνω στο έδαφος, τα πέλματά μας μπορούν να απορροφούν τα αρνητικά ηλεκτρόνια και αυτό, μπορεί να μας βοηθήσει να ευθυγραμμίσουμε το σώμα μας, με το ίδιο αρνητικά φορτισμένο ηλεκτρικό δυναμικό της Γης.

Τι λέει η επιστήμη

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Περιβαλλοντικής και Δημόσιας Υγείας με τίτλο “Γείωση: Επιπτώσεις στην υγεία από την επανασύνδεση του ανθρώπινου σώματος με τα επιφανειακά ηλεκτρόνια της Γης “ υποθέτει ότι η γείωση θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία για μια ποικιλία χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών.

Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι, η απλή επαφή με τη γη μπορεί να χρησιμεύσει ως φυσική και “βαθιά αποτελεσματική περιβαλλοντική στρατηγική” κατά του χρόνιου στρες, της δυσλειτουργίας ANS, της φλεγμονής, του πόνου, του κακού ύπνου, του διαταραγμένου HRV, της υπερ-πήξης του αίματος και πολλών κοινών διαταραχών της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής νόσου: “Η έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα υποστηρίζει την ιδέα ότι η γείωση ή η γείωση του ανθρώπινου σώματος μπορεί να αποτελέσει βασικό στοιχείο στην εξίσωση της υγείας μαζί με τον ήλιο, τον καθαρό αέρα και το νερό, τα θρεπτικά τρόφιμα και τη σωματική δραστηριότητα. ”

Μια άλλη μελέτη, που διεξήχθη από το Τμήμα Νευροχειρουργικής του Στρατιωτικού Κλινικού Νοσοκομείου στο Powstancow, Warszawy, μαζί με άλλες θυγατρικές όπως το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Πολωνίας, διαπίστωσε ότι οι συγκεντρώσεις ουρίας στο αίμα είναι χαμηλότερες σε άτομα που είναι γειωμένα (συνδέονται με το δυναμικό της γης με τη χρήση σύρματος χαλκού) κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Ανάπτυξης και Βιολογίας Κυττάρων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Irvine διαπίστωσε ότι η γείωση του ανθρώπινου σώματος βελτιώνει τη ρύθμιση της ροής του αίματος του προσώπου.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Inflammation Research:

Η γείωση μειώνει ή και εμποδίζει τα καρδιακά σημάδια φλεγμονής μετά από τραυματισμό: ερυθρότητα, θερμότητα, οίδημα, πόνο και απώλεια λειτουργίας. Βασική μας υπόθεση είναι ότι η σύνδεση του σώματος με τη Γη δίνει τη δυνατότητα στα ελεύθερα ηλεκτρόνια από την επιφάνεια της Γης να εξαπλωθούν πάνω και μέσα στο σώμα, όπου μπορούν να έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις.

Συγκεκριμένα, πιστεύουμε ότι, τα κινητά ηλεκτρόνια δημιουργούν ένα αντιοξειδωτικό μικροπεριβάλλον γύρω από τις περιοχές των τραυμάτων, επιβραδύνοντας ή εμποδίζοντας τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) που παρέχονται από την οξειδωτική έκρηξη, να προκαλούν «παράπλευρες βλάβες» σε υγιή ιστό και να αποτρέπουν ή να μειώνουν τον σχηματισμό του – καλούμενο “φλεγμονώδες οδόφραγμα”. Υποθέτουμε επίσης ότι τα ηλεκτρόνια από τη Γη μπορούν να αποτρέψουν ή να επιλύσουν τη λεγόμενη «σιωπηλή» ή «τρεμουλιαστή» φλεγμονή.

Δεκάδες μελέτες επιβεβαιώνουν τα φυσιολογικά αποτελέσματα της γείωσης, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τα οφέλη κατά της γήρανσης και της καρδιάς, για τη βελτίωση του ύπνου και πολλά άλλα.

Πώς μπορούμε να γειωθούμε

Όλοι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας περπατώντας στη γη φορώντας παπούτσια με ελαστικά ή πλαστικά πέλματα. Αυτά τα υλικά είναι μονωτήρες και κατά συνέπεια τα χρησιμοποιούμε για την μόνωση ηλεκτρικών καλωδίων. Επίσης, μας αποσυνδέουν από τη ροή ηλεκτρονίων της Γης, με την οποία υποτίθεται ότι είμαστε συνδεδεμένοι. Ωστόσο, αν φοράμε δερμάτινα υποδήματα (ή βέγκαν δέρμα!) ή περπατάμε ξυπόλυτοι σε άμμο, χόρτο, χώμα, σκυρόδεμα ή κεραμικό πλακίδιο, θα γειωθούμε. Εάν περπατάμε σε άσφαλτο, ξύλο, καουτσούκ, πλαστικό, βινύλιο, πίσσα ή ασφάλτου, δεν θα γειωθούμε.

Έτσι, την επόμενη φορά που βρίσκεστε έξω, βγάλτε τα παπούτσια σας! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αγώγιμα συστήματα ενώ κοιμάστε, εργάζεστε ή ξοδεύετε χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, για μια πιο βολική και φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση.

enallaktikiagenda.gr

Αυτοβελίωση

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικός και αυτό φαίνεται από τις έρευνες που έχουν έρθει στο φως σχετικά με την εξέλιξή του σε ομάδες από την παλαιολιθική εποχή έως και σήμερα, οπότε και τον ωφελούσε να είναι ενταγμένος σε μια ομάδα για την επιβίωσή του και όχι μόνο.

Από την αρχή της εξέλιξής του παρατηρούμε και τις αλλαγές στην συμπεριφορά του, καθώς και στον τρόπο που κάνει διάλογο με την ομάδα του -και όχι μόνο με αυτή, αλλά και με άλλες φυλές


Σταδιακά όσο αναπτύσσονταν οι πολιτισμοί που άνθισαν στο πέρασμα των αιώνων, μας άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη συγγραμμάτων και σοφίας και άνθισε και η εσωτερική καλλιέργεια του ατόμου. Η γνώση συνέβαλλε ιδιαίτερα σε αυτού του είδους την πρόοδο με την εκπαίδευση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία και σαφώς με το οικογενειακό περιβάλλον που θεωρείται και το πιο σημαντικό για τις σωστές βάσεις της προσωπικότητας του ατόμου.

Η γνώση, όμως, από μόνη της δεν είναι κάτι που ολοκληρώνει ένα άτομο, καθώς παίζουν ρόλο και οι στοιχειώδεις τρόποι ευγενείας και ήθους προς τον συνάνθρωπό μας! Υπάρχει μεγάλη μερίδα ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα εφόδια γνώσης -ίσως λόγω κάποιων συγκυριών- αλλά έχουν το εφόδιο της ευγένειας στο λόγο τους και στις πράξεις τους και σε κάνουν να νιώθεις πως η ευγένεια είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια του ανθρώπου, διότι προκαλεί τον άλλον να συμπεριφερθεί με παρόμοιο ακριβώς τρόπο -θέλοντας και μη!


Ο ευγενικός άνθρωπος έχει έναν όμορφο τρόπο για να πει αυτό που θέλει, για να αναλύσει την άποψή του, ακόμα και για να σε επιπλήξει. Είναι ο τρόπος του να προσεγγίζει τον συνάνθρωπό του και να μην τον φέρει ποτέ σε δύσκολη θέση, να μην τον κάνει να ντραπεί για κάτι που ίσως δεν έκανε σωστά, για κάτι που δεν ειπώθηκε ορθά και πρωτίστως να τον κάνει να νιώσει άνετα με τις πράξεις του και όχι υπόλογος γι’ αυτές.

Το να λες «ευχαριστώ», «παρακαλώ» και όποια άλλη λέξη προσδίδει ευγένεια, δε σημαίνει αυτόματα πως το άτομο που τις λέει είναι και ευγενικό από τη φύση του. Οι φράσεις αυτές θα έλεγε κανείς πώς είναι ένας τρόπος πιο άμεσος για να δείξεις ευγνωμοσύνη σε μια πράξη καλής θέλησης. Είναι έτσι όμως στην πραγματικότητα;

Ο ευγενικός άνθρωπος δεν αντιγράφει συμπεριφορές άλλων ανθρώπων και δεν αποποιείται της γενικότερης καλής του συμπεριφοράς σε στιγμές αδυναμίας, οργής και εκνευρισμού απέναντι σε μία κατάσταση. Φροντίζει πάντοτε το προφίλ του να παραμένει ευγενές και καλοπροαίρετο, να δικαιολογεί την κάθε ατυχή συγκυρία που οδήγησε σε κάποια έκρηξη συναισθημάτων, και προσπαθεί παράλληλα με το λόγο του να κατευνάσει συμπεριφορές και πάθη.


Είναι εκείνος που θα ανοίξει την πόρτα σε κάποιον, που θα παραχωρήσει τη θέση του στο λεωφορείο, που η βοήθεια που προσφέρει θα είναι εμφανής σε όλους! Εκείνος ο άνθρωπος που θα πληρώσει το εισιτήριο κάποιου που δεν είχε παραπάνω χρήματα, που θα αφιερώσει χρόνο να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε έχει ανάγκη και μπορεί να είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή. Η ευγένεια έχει μέσα της ηθική και ομορφιά.

Ο όμορφος τρόπος και η πράξη που θα γεννηθεί από την ευγένεια και την καλοσύνη του, είναι πραγματικές αρετές και οφείλουν όλοι να τις καλλιεργούν και να προσπαθούν με τον τρόπο τους να μεταφέρουν σε όλους το πρόσωπο της ευγένειας που τείνει να χαθεί μέσα σε μία κοινωνία που οι αξίες κλονίζονται.

Kathy Lau
ΠΗΓΗ pillowfights https://www.dinfo.gr/%CE%B5

Αυτοβελίωση

Κι όμως, στα Ελληνικά είναι τουλάχιστον τέσσερις.

Από όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, η αγάπη είναι το πιο ισχυρό. Ο φόβος, ο θυμός, η φιλοδοξία, η απληστία και ο πόθος έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Μια ζωή χωρίς αγάπη, δεν μπορεί ποτέ να είναι ολοκληρωμένη.

Kαθώς όμως αποτελεί κάτι τόσο σπουδαίο και πανανθρώπινο, η αγάπη είναι ασαφής και αόριστη. Όλοι μας βιώνουμε την αγάπη με έναν μοναδικό τρόπο, τον οποίο δεν μπορούμε να περιγράψουμε, παρά μόνο σε κάποιον που αισθάνεται το ίδιο.

Μπορούμε να αγαπήσουμε έναν ρομαντικό σύντροφο, αλλά και ένα κατοικίδιο, ένα βιβλίο, τον Θεό ή τον ήχο της φωνής κάποιου. Οι Έλληνες έχουμε τουλάχιστον τέσσερις λέξεις για την αγάπη. Τα αραβικά έχουν 11. Η πίστη των Μπαχάι αναγνωρίζει τέσσερις τύπους αγάπης, ενώ οι Ινδουιστές πέντε. Αναζητώντας τη χρυσή τομή, μπορούμε να εντοπίσουμε τέσσερις τάσεις για το πώς οι διαφορετικοί πολιτισμοί κατανοούν την «αγάπη».

Θυσιαστική αγάπη
Μια από τις πιο διάσημες γραμμές του χριστιανικού δόγματος των τελευταίων δύο χιλιετιών, μας παροτρύνει να αγαπήσουμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας. Πρόκειται για τη θυσιαστικής αγάπης, που θεωρείται εντελώς απαλλαγμένη από «εγώ» ή συμφέροντα. Αγαπάμε έναν άλλον άνθρωπο, απλώς και μόνο επειδή είναι συνάνθρωπός μας.

Σύμφωνα με τις ρήσεις του Ιησού, οφείλουμε να αγαπάμε ακόμη και τους εχθρούς μας, να ευχόμαστε δηλαδή το καλύτερο για αυτούς, ακόμα κι αν δεν τους συμπαθούμε ιδιαίτερα.

Στις ινδουιστικές και βουδιστικές παραδόσεις, μια παρόμοια ιδέα συνοψίζεται στον όρο «maitrī». Η Μαϊτρί μεταφράζεται ως «στοργική καλοσύνη» και σημαίνει να συμπεριφερόμαστε στους άλλους ανθρώπους σαν να είναι άξιοι της φροντίδας μας. Η Μαϊτρί δεν είναι τόσο «συμπόνια» ή ηθική πράξη, αλλά περισσότερο μια διάθεση προς τους ανθρώπους. Είναι το αντίθετο της πικρίας, του κυνισμού, της κακίας και της ανταγωνιστικότητας.

JOZEF POLC / 500PX VIA GETTY IMAGES
Αγάπη για αυτό που κάνουμε
Όταν επιδιδόμαστε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, αναδύεται από μέσα μας ένα συναίσθημα συγγενικό με την αγάπη. Καθώς αναφέρουμε ενθουσιασμένοι «Λατρεύω την πεζοπορία» ή «Λατρεύω τη ζωγραφική», δεν πρόκειται απλώς για μια προτίμηση. Αφορά σε κάτι που μας διεγείρει τέτοιο πάθος και μπορεί να μας παρασύρει σε μια άλλη διάθεση, που στο μυαλό μας κωδικοποιείται παρόμοια με την αγάπη.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για αυτό που οι Έλληνες αποκαλούμε μεράκι. Μεράκι θα πει να επενδύουμε ​​την ψυχή μας σε ένα χόμπι. Μπορεί να το αισθανθούμε ενόσω μαγειρεύουμε ένα γεύμα, είτε καθώς παίζουμε κιθάρα. Το μεράκι είναι συνώνυμο της ψυχικής ευφορίας.

Και καθώς επενδύουμε τμήματα του εαυτού μας σε μια δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα ένα μυθιστόρημα, υπάρχει το ενδεχόμενο ολοκληρώνοντάς το να προκύψει μια περίεργη αίσθηση θλίψης. Όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν θα ξανασυναντήσουμε τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες, ώστε να μοιραστούμε την ιστορία τους. Το Μεράκι λοιπόν, σίγουρα έχει να κάνει με την αγάπη.


Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν σκεφτόμαστε την «αγάπη», δεν έχουμε στο μυαλό μας την θυσιαστική αγάπη ή το μεράκι. Τα εκατοντάδες χιλιάδες τραγούδια, σονέτα και μονόλογοι εκεί έξω, δεν είναι αφιερωμένα στην αγάπη για τα χόμπι.

Ο έρωτας
Για τους περισσότερους ανθρώπους ανάμεσα μας, η έννοια της αγάπης παραπέμπει στον ρομαντισμό. Στα αραβικά υπάρχουν 11 «στάδια» του έρωτα. Αρχικά έχουμε την απλή έλξη, που αποκαλείται «χαβά». Ένα βλέμμα σε ένα μπαρ ή απλώς ένα χαμόγελο στο μετρό. Έπεται η φάση του «καλάφ», του διαστήματος, όπου περνάμε τον χρόνο μας αχώριστοι. Σύντομα αισθανόμαστε σκλάβοι του συντρόφου μας. Η καρδιά μας είναι δική του, και ποτέ πριν δεν ήμαστε τόσο ευάλωτοι, κάτι που αποκαλείται «ταύμ» και το διαδέχεται το στάδιο χουγιούμ»: H εξέλιξη της αγάπης σε ένα είδος παραφροσύνης, όπου κάθε λογική εγκαταλείπεται.

Για τον Πλάτωνα, ο έρωτας περιορίζεται στο πρώτο στάδιο, τον «κεραυνοβόλο έρωτα». Η αγάπη για το σώμα και η επιθυμία για σεξ και σαρκική επαφή λογίζεται ως «χυδαία».

Αληθινή ή «αγνή» αγάπη είναι αυτή που βλέπει πίσω από την πρόσοψη. Αναγνωρίζει την ουσία κάποιου. Η αγάπη του Πλάτωνα δεν είναι τυφλή, απλώς στρέφει το βλέμμα της προς στην ψυχή.

Η αγάπη για τους φίλους και την οικογένειά μας
Ακόμα και οι λιγότερο κοινωνικοί ανάμεσά μας, έχουμε μια νοητή «λίστα» ανθρώπων, που ούτε μπορούμε να διανοηθούμε τη ζωή μας χωρίς αυτούς. Είναι οι στενοί φίλοι μας και φυσικά τα μέλη της οικογένειάς μας.

Οι επιθυμίες και τα προβλήματά τους είναι και δικά μας. Στρεφόμαστε σε εκείνους ζητώντας τη συμβουλή τους για κρίσιμες αποφάσεις και λατρεύουμε να περνάμε χρόνο με τη συντροφιά τους.
Η αγάπη στη ζωή μας
Όποιο και αν είναι για εμάς το κυρίαρχο είδος αγάπης, καθένας συμφωνεί ότι είναι απαραίτητο συστατικό μιας ευτυχισμένης ζωής. Από την αγάπη που παίρνουμε από τους γονείς μας, μέχρι την αγάπη που δίνουμε στους συντρόφους μας, τους φίλους μας και τα παιδιά μας, η αγάπη είναι το γλυκό «παράδοξο» του ανθρώπινου είδους.

Η αγάπη μας παρακινεί να κάνουμε πράξεις λαμπρές και γενναίες, καθώς και πράγματα ανόητα και απερίσκεπτα. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η αγάπη εξακολουθεί να είναι η πιο σημαντική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πηγή:bigthink.com`

https://www.huffingtonpost.gr/

Αυτοβελίωση

Μια από τις μεγαλύτερες ελευθερίες είναι το απλά να μην νοιάζεσαι το τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι για σένα. Μερικές φορές χρειάζεται να βγεις έξω, να πάρεις λίγο αέρα και να θυμηθείς ποιος είσαι και τι θέλεις να γίνεις.


Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις στην καρδιά σου. Πάρε ρίσκα. Μην δέχεσαι απλά τις ασφαλείς και εύκολες επιλογές επειδή φοβάσαι το τι θα σκεφτούν οι άλλοι ή φοβάσαι το τι μπορεί να συμβεί. Αν το κάνεις αυτό, τίποτα δεν θα συμβεί ποτέ. Μην αφήνεις τα μικρά μυαλά να σε πείσουν ότι τα όνειρα σου είναι πάρα πολύ μεγάλα. Δεν είναι.

Ξεκίνα σήμερα, σταμάτα να περιμένεις για έγκριση. Ορίστε το γιατί:

1. Έχεις μόνο μια ζωή για να κυνηγήσεις τα όνειρα που σε κρατάνε ζωντανό.
Είναι καλύτερα να αποτυγχάνεις (και να μαθαίνεις) κάνοντας κάτι που αγαπάς, αντί να πετυχαίνεις κάνοντας κάτι που μισείς. Για αυτό άρπαξε τις ευκαιρίες για λογαριασμό αυτών που πιστεύεις. Απέτυχε μέχρι να πετύχεις. Κάνε θυσίες και βγες έξω από τη ζώνη άνεσης σου, ξανά και ξανά. Αντιμετώπισε τους φόβους σου με κουράγιο και πάθος. Κράτα το λόγο σου και πίστεψε στο όραμα σου μέχρι να το φέρεις στη ζωή.

2. Η έγκριση κάποιου άλλου είναι ακριβώς μια άλλη γνώμη.
Ποτέ μην αφήσεις τη γνώμη κάποιου άλλου να γίνει η πραγματικότητα σου. Ποτέ μην θυσιάσεις το ποιος είσαι ή το ποιος φιλοδοξείς να γίνεις, επειδή κάποιος άλλος έχει πρόβλημα με αυτό. Αγάπα αυτό που είσαι εξωτερικά και εσωτερικά και συνέχισε να προχωράς μπροστά. Κανείς άλλος δεν έχει τη δύναμη να σε κάνει να νιώσεις μικρός, εκτός και αν του δώσεις αυτή τη δύναμη. Είσαι ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει τα όνειρα και την ευτυχία σου.

3. Η μόνη γνώμη που έχει πραγματικά σημασία για εσένα είναι η δικιά σου.
Στη ζωή, αυτό που είναι πολύ δύσκολο και πραγματικά εκπληκτικό είναι το να εγκαταλείπεις την επιθυμία να είσαι τέλειος στα μάτια των άλλων και να ξεκινήσεις το ταξίδι για να γίνεις ο αληθινός σου εαυτός. Για αυτό άσε την αγάπη σου να κυλήσει ελεύθερα. Επειδή αυτό που αγαπάς καθορίζει τα όνειρα σου, τα όνειρα σου καθορίζουν τις πράξεις σου και οι πράξεις σου καθορίζουν το πεπρωμένο σου.

4. Μερικοί άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν την έγκριση τους έτσι και αλλιώς.
Μην αφήνεις τις αρνητικές απόψεις των άλλων να καταστρέψουν την εσωτερική σου γαλήνη. Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων – αυτοί που σου ρουφάνε την ενέργεια και τη δημιουργική σου δύναμη και αυτοί που σου δίνουν ενέργεια και υποστηρίζουν τη δημιουργικότητα σου ακόμα και με την πιο απλή χειρονομία, όπως ένα χαμόγελο.

Απέφυγε το πρώτο είδος ανθρώπων. Να είσαι ευτυχισμένος. Γίνε αυτός που θέλεις να είσαι. Αν δεν αρέσει στους άλλους, άφησε τους. Η ευτυχία είναι επιλογή – δική ΣΟΥ επιλογή. Η ζωή δεν έχει να κάνει με το να ευχαριστείς τους πάντες.


5. Το ταξίδι και η προοπτική του καθενός στη ζωή είναι εντελώς διαφορετικά.
Το ποιος είσαι είναι αυτό που σε κάνει εξαιρετικό. Μην αλλάξεις τη μοναδικότητα σου για κανένα. Το τι επιφυλάσει το μέλλον θα είναι πάντα ένα μυστήριο. Μην φοβάσαι να το εξερευνήσεις, να μάθεις και να αναπτυχθείς. Το γιατί συμβαίνουν ορισμένα πράγματα δεν θα μάθεις ποτέ.

Κάνε το βήμα και προχώρα προς τα εμπρός. Όταν η ζωή σε σπρώχνει στην άκρη, βγες μπροστά και σπρώξε ακόμα πιο δυνατά. Όταν υπάρχει μια διασταύρωση στον δρόμο σου και πρέπει να κάνεις μια επιλογή, επέλεξε αυτό που θα κάνει τον μελλοντικό σου εαυτό να σε ευχαριστεί.

6. Η εμπειρία από πρώτο χέρι είναι συχνά απαραίτητη για την προσωπική ανάπτυξη.
Μερικά μαθήματα ζωής μπορούν να γίνουν κατανοητά μόνο αντιμετωπίζοντας τα μόνος σου. Κάνοντας το σου επιτρέπει να σχηματίσεις τα δικά σου συμπεράσματα με βάση την εμπειρία από πρώτο χέρι, αντί για την υποκειμενική γνώμη κάποιου άλλου. Αυτή η εμπειρία σου δίνει τη δυνατότητα να σκεφτείς πιο λογικά και να κάνεις τα απαραίτητα βήματα προς μια θετική κατεύθυνση.

7. Η διαίσθηση σου δεν απαιτεί έγκριση.
Όταν πρόκειται για την άσκηση του εσωτερικού σου κόσμου, πρέπει να δοκιμάσεις αυτό που θέλεις να δοκιμάσεις, να πας εκεί που θέλεις να πας και να ακολουθήσεις τη διαίσθηση σου. Μην αποδέχεσαι λανθασμένες επιλογές. Μην αφήνεις τους άλλους να βάλουν ένα κλουβί γύρω από τις ιδέες σου. Αν το αισθάνεσαι σωστό, άρπαξε την ευκαιρία. Επειδή ποτέ δεν ξέρεις πόσο τέλειο θα μπορούσε να αποδειχθεί.

Όπως είχε πει και ο Steve Jobs κάποτε, «Μην αφήνεις τον θόρυβο των απόψεων των άλλων να πνίξουν τη δική σου εσωτερική φωνή, την καρδιά και τη διαίσθηση σου. Αυτά, κατά κάποιο τρόπο, ξέρουν ήδη τι θέλεις αληθινά να γίνεις. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.»

8. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να περιμένεις άλλο.
Αν ήξερες ότι σίγουρα είχες μια ανίατη ασθένεια – αν σου είχε απομείνει ένας πολύ περιορισμένος χρόνος για να ζήσεις – δεν θα έχανες ούτε ένα λεπτό από αυτός. Λοιπόν ξύπνα! Έχεις μια ανίατη ασθένεια. Λέγεται «ζωή». Στον τεράστιο χάρτη των πραγμάτων δεν σου έχει απομείνει πολύς χρόνος – κανείς δεν έχει.

Για αυτό ρίξε μια ματιά στο δώρο που σου έχει δοθεί, καθώς τα θαύματα του ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια σου. Και επέλεξε να είσαι χαρούμενος, χωρίς έγκριση – αλλιώς ποτέ δεν θα είσαι ολοκληρωτικά.

Και θα σε αφήσω με ένα ρητό να σκεφτείς. «Για όσο καιρό ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, τους ανήκεις. Μόνο όταν δεν θα χρειάζεσαι έγκριση από κανέναν άλλο παρά τον εαυτό σου, θα είσαι ο πραγματικός σου εαυτός.»


Πηγή: enallaktikidrasi.com

 

Αυτοβελίωση

Συνδεθείτε με το έργο ζωή σας και γίνετε αναντικατάστατοι.
Από πότε φοράτε εκείνα τα παραμορφωτικά γυαλιά και πώς είναι ο κόσμος μέσα από αυτά; Πιθανόν να αδυνατείτε να κατανοήσετε τις προθέσεις όσων σας προσεγγίζουν ή ενδεχομένως να πιστεύετε πως οι πύλες της επιτυχίας θα ανοίξουν διάπλατα για εσάς μόλις αποκτήσετε το πτυχίο του καλύτερου πανεπιστημίου της χώρας.

Και τώρα αποχωριστείτε τα γυαλιά σας. Έφτασε η στιγμή να αντικρίσετε κατάματα την πραγματικότητα και να εκπαιδευτείτε στην αποκωδικοποίηση των σημάτων της. Σε μια εποχή που οι κίνδυνοι είναι λιγότερο ορατοί αλλά περισσότερο ύπουλοι από ό,τι στο παρελθόν, ανατρέψτε τα δυσλειτουργικά μοτίβα σας, αναβαθμίζοντας εκπληκτικά την ποιότητα της ζωής σας.


Ο Robert Greene στο βιβλίο Καθημερινοί νόμοι από τις Εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στα άδυτα της ανθρώπινης φύσης, σε μια μαγική περιπλάνηση στους καθημερινούς νόμους που διέπουν τη συμπεριφορά και καθοδηγούν τη δράση. Είστε έτοιμοι να ανατρέψετε τις πλάνες σας και να μεταμορφωθείτε σε ριζοσπάστες ιδεαλιστές που αφουγκράζονται με επιτυχία τους κινδύνους και τις ευκαιρίες του περιβάλλοντος;

Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης κρατούν το κλειδί της επιτυχίας σαςΟι νόμοι της ανθρώπινης φύσης κρατούν το κλειδί της επιτυχίας σας
Στα παραμύθια το καλό θριαμβεύει στο τέλος όμως στη ζωή νικά εκείνος που απελευθερωμένος από τις ψευδαισθήσεις γεύεται τον καρπό της αλήθειας. Και εσείς βρίσκεστε πλέον μόλις ένα βήμα μακριά από την ουσία της ύπαρξης. Θα περπατήσετε το δρόμο που οδηγεί κατευθείαν στον πυρήνα της;

Συνδεθείτε με το έργο ζωή σας και γίνετε αναντικατάστατοι
Αρχικά συνδεθείτε ξανά με το έργο της ζωής σας. Ποιος είναι εκείνος ο σπόρος που φυτεύτηκε μέσα σας από τη γέννησή σας ακόμη και περιμένει από εσάς την κατάλληλη φροντίδα για να αναπτυχθεί και να ανθίσει; Ακολουθήστε με τόλμη το πεπρωμένο σας και ανακαλύψτε το κάλεσμα σας. Θυμηθείτε τι ήταν εκείνο που σας άρεσε να κάνετε ως παιδί, τις πρώιμες τάσεις σας που συνιστούν σαφή ένδειξη των πιο ανόθευτων έλξεών σας. Βυθιστείτε μέσα στον σκοπό σας και αγκαλιάστε τις παραξενιές σας. Ακολουθήστε ό,τι σας πλημμυρίζει με μια αίσθηση ανεπανάληπτης ζωντάνιας και ύστερα εμπιστευτείτε τη διαδικασία, μετατρέποντας τον χρόνο στον πιο πιστό σας σύμμαχο.

Επενδύστε στη μαθητεία και τότε η καλλιέργεια των έμφυτων ταλέντων σας θα σας αναδείξει σταδιακά σε δεξιοτέχνη του τομέα σας. Αξιολογήστε τις επαγγελματικές προτάσεις με κύριο κριτήριο τις περισσότερες ευκαιρίες για μάθηση και ύστερα προσεγγίστε τες με διερευνητικό πνεύμα. Εξασκηθείτε με αυτοσυγκέντρωση στο έργο σας και δείτε τις ικανότητές σας να ακονίζονται σταδιακά.

Μη φοβάστε την κριτική, αντίθετα επιζητήστε την
Καταφέρνοντας να αντικρίσετε το έργο σας μέσα από το βλέμμα των άλλων, θα αναγνωρίσετε ευκολότερα τις αδυναμίες σας και έπειτα θα επινοήσετε ασκήσεις που θα φέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα πάνω τους. Η προσήλωση στον στόχο σας θα σας επιτρέψει να καταστείτε μοναδικοί στον τομέα σας.

Για να αξιοποιήσετε τις δεξιότητές σας, θα χρειαστείτε τις κατάλληλες τεχνικές. Επεκτείνετε το γνωστικό σας πεδίο, αφυπνίζοντας το πολυδιάστατο μυαλό σας και διατηρώντας εκείνη την αίσθηση του θαυμαστού που σας ήταν τόσο οικεία στην παιδική σας ηλικία. Η πραγματικότητά είναι απείρως μυστηριώδης αν την εξερευνήσετε με δέος, αν αφεθείτε στο ταξίδι της γνώσης που σας χαρίζει. Δείτε το έργο σας σαν κάτι ζωντανό και μαγέψτε το κοινό με τη δύναμη που αυτό αποπνέει. Αφοσιωθείτε στην αποστολή σας, εκτοξεύοντας στα ύψη τα επίπεδα υπεροχής σας.

Η ζωή ως ένα παιχνίδι εξουσίας
Μην ξεχνάτε πως η ζωή συνιστά ένα παιχνίδι εξουσίας. Κάντε τους δασκάλους σας να φαντάζουν λαμπρότεροι από εσάς και τότε η άνοδός σας στα κλιμάκια της ιεραρχίας θα αποδειχθεί εξασφαλισμένη. Διαχειριστείτε επιτυχώς τον θυμό σας, καθώς τα νεύρα αποτελούν σαφή ένδειξη ενός αδύναμου χαρακτήρα. Φανταστείτε τον κόσμο σαν ένα πελώριο παλάτι, γεμάτο περάσματα και ύστερα ελιχθείτε καταλλήλως, πλάθοντας τον εαυτό σας ακριβώς όπως ένας καλλιτέχνης πλάθει ένα κομμάτι πηλό. Δημιουργήστε κοινωνική αλληλεπίδραση, αναζητώντας παλιούς και νέους συμμάχους και εξερευνώντας πολλούς και διαφορετικούς κύκλους.

Να θυμάστε πως όλοι είναι παίκτες του παιχνιδιού, ακόμη και οι φαινομενικοί παρατηρητές του. Κατανοώντας τους νόμους της εξουσίας, αποκωδικοποιείτε τις αντιδράσεις των γύρω σας προβλέποντας τις επόμενες κινήσεις τους και στοχεύοντας στην καρδιά των βαθύτερων αναγκών τους. Μην κρίνετε από τα λόγια αλλά αφήστε τη συμπεριφορά των ατόμων μέσα στον χρόνο να σας οδηγήσει σε ακριβή συμπεράσματα. Διατηρήστε μια επιφύλαξη απέναντι σε εκείνους που παρουσιάζουν υπερτονισμένα ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Έχετε αναρωτηθεί αν πίσω από το ιδανικό προσωπείο τους βρίσκεται μια απέλπιδα προσπάθειά να καλύψουν τη σκιώδη πλευρά τους;

https://enallaktikidrasi.com/

Αυτοβελίωση

Υιοθέτησε μια νοοτροπία ανάπτυξης και άλλαξε τη ζωή σου
Αθηνά Σαΐτη 

Με το να σκέφτεσαι ότι όλα τα μπορείς, ότι οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής και η συνεχής ανάπτυξη είναι μέρος μιας διαδικασίας εξέλιξης που δεν σταματάει με τα χρόνια, θα δώσεις στον εαυτό σου μια «σανίδα σωτηρίας». Υπάρχουν στιγμές και εποχές που δυσκολίες εμφανίζονται, άλλες πιο σοβαρές, άλλες λιγότερο, και εσύ πρέπει να έχεις τη δύναμη και τα απαραίτητα εφόδια για να τις αντιμετωπίσεις.

Η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας ανάπτυξης θα σε βοηθήσει στο να ζήσεις τη ζωή σου καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Και είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ανεξαρτήτου ηλικίας. Όσο πιο νωρίς μάθεις τις τεχνικές και τα βήματα, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιώσεις τη ζωή σου.

Τι μπορείς να κάνεις για να καλλιεργήσεις μια νοοτροπία ανάπτυξης;

Nα πιστεύεις ότι μπορείς να μάθεις νέα πράγματα και να προβείς σε ενέργειες για να το επιτύχεις.
Να κάνεις σταδιακά βήματα για να βελτιώσεις τον εαυτό σου.
Να δοκιμάζεις νέα πράγματα χωρίς να εστιάζεις αποκλειστικά στο αποτέλεσμα.
Να αφιερώνεις χρόνο στην εκμάθηση νέων πραγμάτων.
Να συνεχίσεις την προσπάθεια ακόμη και όταν αντιμετωπίζεις προκλήσεις.
Να μαθαίνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων ή των σπουδών σου.
Ναι αναπτύσσεις νέες μεθόδους για τη μάθηση και την ολοκλήρωση εργασιών.
Ο όρος «νοοτροπία ανάπτυξης» προέκυψε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από την ερευνήτρια Carol Dweck. Πρόκειται για έναν όρο που είναι το αντίθετο της παγιωμένης νοοτροπίας. Μ’ αυτή τη νοοτροπία, είσαι πιο δεκτική στη μάθηση νέων πραγμάτων και συχνά δέχεσαι την όποια αποτυχία με μεγαλύτερη επιείκεια. Η παγιωμένη νοοτροπία μπορεί ορισμένες φορές να είναι περιοριστική, δηλαδή να μην είσαι πρόθυμη να αντιμετωπίσεις νέες προκλήσεις επειδή δεν πιστεύεις ότι μπορείς να αλλάξεις.

Λόγω της φυσικής πλαστικότητας του εγκεφάλου, ο καθένας μπορεί να αναπτύξει μια νοοτροπία ανάπτυξης αρκεί να το θέλει. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία αξιοποιεί την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και είναι χρήσιμη όταν εργάζεσαι για να αλλάξεις τα μοτίβα σκέψης σου.

Ποια είναι μερικά παραδείγματα «νοοτροπίας ανάπτυξης»;

Παρόλο που μπορεί να ακούγεται σαν μια ιδανική ιδέα, η αναπτυξιακή νοοτροπία είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Ορισμένα παραδείγματα είναι τα ακόλουθα:

Να συνεχίζεις να μαθαίνεις νέα πράγματα ή να βελτιώνεις δεξιότητες που ήδη γνωρίζεις.
Να χαίρεσαι για το επίτευγμα κάποιου και να το χρησιμοποιείς ως έμπνευση για τη δική σου προσωπική βελτίωση.
Να αναγνωρίζεις την αποτυχία και να μην την αφήνεις να σε αποτρέψει από την προσπάθειά σου.
Να ακούς την κριτική και να λαμβάνεις την ανατροφοδότηση (feedback) ως ευκαιρία για να αναπτυχθείς.
Να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι.
Να προσαρμόζεσαι σ’ ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ή σε νέες τεχνολογίες στο εργασιακό σου περιβάλλον.
Να εξασκείσαι σε δεξιότητες που θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσεις κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα.
Δοκίμασε νέες δραστηριότητες και διεύρυνε την κοσμοθεωρία σου για να προωθήσεις αλλαγές στη νοοτροπία και στον εγκέφαλό σου. Δραστηριότητες όπως:

να ξεκινήσεις ένα νέο χόμπι,
την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας,
την ανάγνωση βιβλίων με διαφορετική θεματολογία,
τα ταξίδια σε διαφορετικά μέρη,
την επίσκεψη σε μουσεία.
Η νοοτροπία ανάπτυξης χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί, δεν μπορεί να γίνει από την μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται εξάσκηση και συνεχής επανάληψη για να μπορέσεις να υιοθετήσεις μια νοοτροπία ανάπτυξης.

Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι ο στόχος του να δοκιμάσεις κάτι νέο δεν είναι να γίνεις η καλύτερη σ’ αυτό. Αντίθετα, το σημαντικό είναι ότι προκαλείς τον εαυτό σου να μαθαίνεις νέα πράγματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου, και αυτό μπορεί να ωφελήσει τόσο την μνήμη όσο και την γενικότερη ευημερία σου.

Φυσικά, αυτό θα σε βοηθήσει και στην αντιμετώπιση καθημερινών προκλήσεων, όπως:

να μάθεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα τους ανθρώπους, σε νέους ρόλους και καταστάσεις, όπως για παράδειγμα μετά από μια προαγωγή ή μέσα από έναν γάμο,
να έχεις καλές σχέσεις μ’ έναν απαιτητικό συνάδελφο ή με κάποιο μέλος της οικογένειας που δεν πολυσυμπαθείς, χωρίς να υπάρχουν εξάρσεις και να χαλάνε οι σχέσεις, ή ακόμα να μάθεις πως να ξαναχτίζεις μια σχέση μετά από κάποια διαφωνία.
να μάθεις να ευημερείς, ακόμα και αν έχεις κάποια χρόνια πάθηση που σε ταλαιπωρεί και δυσκολεύει την καθημερινότητά σου.
Η προσωπική ανάπτυξη και η πρόοδος είναι εφικτές σε κάθε ηλικία. Αναπτύσσοντας μια νοοτροπία ανάπτυξης θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις περιοριστικές σκέψεις και να μάθεις να εξελίσσεσαι χρόνο με τον χρόνο. Θα μάθεις να χρησιμοποιείς τις εμπειρίες σου ως εφόδιο για να ζήσεις μια καλύτερη ζωή.

Πηγές: Harvard Business Review, PubMed Central, SAGE Journals, Frontiers in Psychology, University of Utah Health

https://womenslife.gr/

Αυτοβελίωση


Είσαι έτοιμος να διεκδικήσεις όλα όσα σου αξίζουν, όσα σε κάνουν ευτυχισμένο και πλήρη, χωρίς ενοχές, αλλά με χαρά και ενθουσιασμό;

Είσαι έτοιμος να πετάξεις τα φθαρμένα και παλιά σου ρούχα, αυτά που δεν σου αρέσουν πια, που ίσως σε στενεύουν ή σου περισσεύουν;

Είσαι έτοιμος να αφήσεις πίσω τις συνήθειες που σε κρατάνε αιχμάλωτο σε μια κατάσταση άκρως τοξική και βλαβερή για σένα;

Είσαι έτοιμος να σηκώσεις ανάστημα και να αντιμετωπίσεις τους πιο μεγάλους φόβους σου για να καταφέρεις να νιώσεις τελικά ελεύθερος;

Είσαι έτοιμος να αγαπήσεις με όλη σου την καρδιά, να την αφήσεις να νιώσει όλα τα συναισθήματα για τα οποία είσαι γεννημένος να νιώσεις;

Είσαι έτοιμος να διεκδικήσεις όλα όσα σου αξίζουν, όσα σε κάνουν ευτυχισμένο και πλήρη, χωρίς ενοχές, αλλά με χαρά και ενθουσιασμό;

Αν απάντησες καταφατικά σε ένα από τα παραπάνω κάτι μέσα σου ζητάει την αλλαγή, κάτι μέσα σου έχει ξυπνήσει και θέλει την προσοχή σου και οφείλεις στον εαυτό σου, να φροντίσεις αυτό το σπόρο, ώστε να ανθίσει ο νέος σου εαυτός.

Πώς;

Μπαίνοντας στην δράση! Ένα βήμα την φορά, βάλε μικρούς στόχους και οδηγήσου σε αυτούς.

Αν φοβάσαι να αποχωριστείς τα παλιά αλλά άχρηστα πια ρούχα σου, βάλε στόχο κάθε βδομάδα να δωρίζεις δυο –τρία από αυτά σε κάποιον που θα του είναι πιο ταιριαστά. Έτσι, θα νιώθεις ικανοποίηση πως αυτό που δεν είναι χρήσιμο πια για σένα, μπορεί να είναι χρήσιμο και αναγκαίο για κάποιον άλλο. Σκέψου πως θα τον κάνεις χαρούμενο και αντίστοιχα, θα δώσεις μια νέα «ζωή» σε αυτά τα ρούχα.

Αν φοβάσαι να αφήσεις τις συνήθειες που είναι βλαβερές για σένα, γιατί έχουν πάρει τον ρόλο της παρηγοριάς σου στα δύσκολα, εστιάσου στην υγεία σου και στο πόσο σημαντικό είναι να είμαστε και να νιώθουμε υγιείς, σε όλα τα επίπεδα, σωματικά, ψυχικά και πνευματικά.

Αν φοβάσαι να σηκώσεις ανάστημα και να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου, είναι πολύ φυσιολογικό αν δεν το διδάχτηκες ποτέ. Αποδέξου τον φόβο σου, πάρ΄ τον αγκαλιά και αρχίστε να ζωγραφίζετε μαζί τα φτερά της ελευθερίας σου. Μας δόθηκε μια ευκαιρία να ζήσουμε και δεν γίνεται παρά να την ζήσουμε συνειδητά, κατανοώντας τι είναι αληθινό για εμάς.

Αν φοβάσαι να αγαπήσεις, επειδή κάποτε απογοητεύτηκες, πληγώθηκες, πόνεσες, θύμωσες ή απορρίφτηκες, σκέψου πόση χαρά στερείς στον εαυτό σου και στους άλλους γύρω σου. Τίποτα δεν είναι παντοτινό, ούτε έχει μόνο μία όψη. Η ζωή έχει τις χαρές αλλά έχει και τις λύπες , έχει την τρυφερότητα αλλά έχει και την αδιαφορία, έχει την ηρεμία αλλά έχει και τον θυμό, έχει την αγάπη αλλά έχει και το μίσος. Όλα αυτά είναι συναισθήματα που μας αποδεικνύουν πως είμαστε ζωντανοί. Είμαστε όλα αυτά και είναι εντάξει αυτό. Το να νιώσουμε ένα άσχημο συναίσθημα ,δεν σημαίνει πως ‘δεν αξίζω’, πως ‘ δεν είμαι αρκετά καλός’, πως ‘δεν μπορώ να τα καταφέρω’ σημαίνει πως ο εαυτός μου, μου δίνει μια πληροφορία για το που βρίσκομαι , για το ποιος είμαι και για το ποιος θέλω να γίνω.

Και τέλος, αν φοβάσαι να διεκδικήσεις τον εαυτό σου και συνάμα όλα όσα σε κάνουν ευτυχισμένο, σκέψου πως αν δεν το κάνεις εσύ, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα.
Δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα, όχι επειδή δεν αξίζεις την αγάπη και την φροντίδα από τους άλλους, αλλά γιατί ότι είναι αληθινό για εμάς, ότι επιτρέπουμε να νιώσουμε, ότι επιτρέπουμε να διεκδικήσουμε είναι επειδή πηγάζει από μέσα μας και του έχουμε επιτρέψει να υπάρχει.

Κοντονικολάου Σταματία

https://enallaktikidrasi.com/

Αυτοβελίωση

Αν νιώθεις ότι -για κάποιο λόγο που ούτε καν γνωρίζεις- σε κυνηγάει κακό κάρμα, δες πώς θα βάλεις τέλος σε όσα αρνητικά σου συμβαίνουν!


«Γιατί μου συμβαίνουν όλα τα άσχημα; Για πόσο ακόμα -και για τι ακριβώς- θα πληρώνω;». «Όλα εδώ πληρώνονται». «Από το κάρμα κανείς δεν γλιτώνει». Όλοι και όλες το έχουμε κατηγορήσει όταν για πολλοστή φορά βρισκόμαστε στο ίδιο αδιέξοδο. Όλοι και όλες όμως το έχουμε επικαλεστεί όταν νιώθουμε ότι κάποιος μας έχει αδικήσει. Έχει μια δύναμη που μας γοητεύει και μας φοβίζει ταυτόχρονα. Κι αυτό γιατί μοιάζει σαν να το καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Τι είναι, λοιπόν, το κάρμα; Και τελικά, αν νιώθουμε ότι μας κυνηγάει κάποιο κακό κάρμα, το οποίο ευθύνεται για όλα τα αρνητικά που μας συμβαίνουν, πώς μπορούμε να βγούμε από όλο αυτό;

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φοβόμαστε το κάρμα. Και τα άλλα καλά νέα είναι πως, ναι, υπάρχει τρόπος να βγάλουμε από επάνω μας την ταμπέλα του «κακού κάρμα» – γιατί δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα ταμπέλα. Κακά νέα, όχι, δεν υπάρχουν – αρκεί βέβαια να συμπεριφερόμαστε στους άλλους και στον εαυτό μας πάντοτε με σεβασμό και καθαρότητα, χωρίς να παραβαίνουμε τους άγραφους κανόνες της ηθικής που μέσα μας γνωρίζουμε πολύ καλά!

ΤΙ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΩ;

Αν και διαφορετικές κουλτούρες και φιλοσοφίες της Ανατολής και της Δύσης έχουν χρησιμοποιήσει στο πέρασμα των αιώνων διάφορες έννοιες και λέξεις για να το περιγράψουν, το κάρμα είναι μια έκφραση του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος: για κάθε πράξη υπάρχει μια αντίδραση. Συμπεριφέρεσαι καλά, έρχονται μόνο καλά. Ή μήπως όχι; Τι συμβαίνει όταν ξέρουμε πως μολονότι εμείς τηρούμε το δικό μας μέρος της συμφωνίας και συμπεριφερόμαστε όμορφα στους γύρω μας, τελικά καταλήγουμε συνεχώς να βρισκόμαστε αντιμέτωπες με δύστροπους εργοδότες και προϊστάμενους, αδιέξοδες σχέσεις και φίλους που τελικά μόνο φίλοι δεν αποδεικνύεται ότι είναι; Οι οπαδοί της new age φιλοσοφίας υποστηρίζουν πως όλα αυτά δεν είναι παρά ο τρόπος που έχει το σύμπαν ώστε να μας δείξει ότι πολύ απλά δεν έχουμε πάρει το μάθημά μας. Γι’ αυτό τα ίδια θέματα έρχονται και ξαναέρχονται στη ζωή μας μέχρι να τα λύσουμε. Το κάρμα δεν είναι μια δύναμη που έρχεται να μας τιμωρήσει, αλλά να μας διδάξει. Μπορεί στη θεωρεία αυτό να ακούγεται λογικό, αλλά στην πράξη, τι μπορούμε να κάνουμε για να «καθαρίσουμε» το κάρμα μας και να σταματήσουμε να βρίσκουμε μπροστά μας συνέχεια τα ίδια εμπόδια;

ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ;

Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθούμε ότι, όσον αφορά το κάρμα, όσο «βάρος» έχουν οι πράξεις μας άλλο τόσο έχουν και οι σκέψεις μας. Μπορεί πράγματι, όσο άγριες κι αν είναι οι συνθήκες στο γραφείο, παρά τα συνεχή πισώπλατα μαχαιρώματα, να μην έχεις φερθεί άσχημα ποτέ και σε κανένα συνάδελφο, αλλά πόσο σίγουρη είσαι ότι οι σκέψεις σου είναι το ίδιο καθαρές; Οι δάσκαλοι του βουδισμού και του ινδουισμού, όπου εντοπίζονται και οι ρίζες της έννοιας κάρμα, δίνουν μεγάλη σημασία στην «ahimsa», την άσκηση μη-βίας. Ο Gandhi είχε δηλώσει γι’ αυτή: «Σίγουρα το να μη βλάπτουμε κανέναν με τις πράξεις μας είναι κομμάτι της μη-βίας. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Η αρχή της ahimsa έχει να κάνει με το να μην ασκούμε καμία απολύτως μορφή βίας. Και κάθε άσχημη σκέψη αποτελεί άσκηση βίας…». Ξανασκέψου, τώρα, σίγουρα δεν έχεις πει ποτέ και για κανέναν «καλά να πάθει» ή «όλα εδώ πληρώνονται»; Ναι, βεβαίως και είμαστε όλες οπαδοί του νόμου της αιτίας και του αποτελέσματος όταν επιτέλους ξεσκεπάζεται η ανήθικη συμπεριφορά μιας συναδέλφου που παρουσιάζει τις ιδέες των άλλων σαν δικές της, αλλά αν βαθιά μέσα μας ευχόμαστε να έρθει η στιγμή της απόλυσής της, τότε οι αρνητικές σκέψεις λειτουργούν σαν βαρίδια για το δικό μας κάρμα.

Βέβαια, οι πιο καλά κρυμμένες αρνητικές σκέψεις δεν είναι αυτές που κάνουμε για τους άλλους, αλλά για εμάς τις ίδιες. Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να σκέφτεσαι ότι, για να πέφτεις συνέχεια σε σχέσεις-αδιέξοδα, μάλλον δεν σου αξίζει να βρεις τον ιδανικό σύντροφο; Πόσες φορές δεν έχεις σκεφτεί «μα, φυσικά, εγώ ποτέ δεν ήμουν τυχερή»; Όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις που κάνουμε για τον εαυτό μας αποτελούν παράβαση του νόμου της ahimsa, έναν καλά κρυμμένο τρόπο άσκησης βίας απέναντι σε εμάς τις ίδιες, ο οποίος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να φορτώνει το κάρμα μας με ακόμα περισσότερα βαρίδια.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ & ΜΕΛΛΟΝ

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το κλειδί για να καθαρίσουμε το κάρμα μας. Ο διάσημος συγγραφέας και ομιλητής Eckhart Tolle εξηγεί ότι με το να σκεφτόμαστε ότι έχουμε κακό κάρμα παγιδευόμαστε στα δίχτυα που εμείς οι ίδιες έχουμε ρίξει στον εαυτό μας. Ό,τι κι αν μας έχει συμβεί στο παρελθόν, όσα προβλήματα κι αν έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε στη ζωή και τις σχέσεις μας, δεν βοηθάμε σε καμία περίπτωση τον εαυτό μας με το να σκεφτόμαστε π.χ. «πάντα πέφτω στους λάθος άντρες» ή «δεν είμαι αρκετά ικανή ώστε να βρω τη δουλειά που μου αξίζει».


Δανειζόμενος το βουδιστικό ρητό που λέει ότι «το δάχτυλο που δείχνει το φεγγάρι δεν είναι το φεγγάρι», ο σύγχρονος αυτός πνευματικός δάσκαλος -όπως θεωρείται από πολλούς- λέει στο πολυδιαβασμένο και πολυμεταφρασμένο του βιβλίο Η Δύναμη του Τώρα ότι οι σκέψεις μας δεν είναι παρά «οδικές πινακίδες»: μας δείχνουν τι σκεφτόμαστε, όχι τι είμαστε. Αν πιστεύουμε πως για τα προβλήματά μας ευθύνεται το κακό κάρμα, αυτό δεν σημαίνει ότι πράγματι έχουμε κακό κάρμα.

Αυτή μάλιστα η αρνητική σκέψη, μαζί με τις υπόλοιπες που την ακολουθούν, λέει ο Tolle, μας παγιδεύει στο παρελθόν. Κρίνουμε το παρόν και το μέλλον μας με βάση το παρελθόν. Κι αυτή η αποκοπή από το Τώρα, σύμφωνα με τη θεωρεία του, ευθύνεται για όλη τη δυστυχία που βιώνουμε, τους φόβους, το θυμό, τη θλίψη, την απογοήτευση από τις σχέσεις μας: «Η φωνή που ακούμε μέσα στο κεφάλι μας -οι σκέψεις μας- μας κρατά δέσμιους του παρελθόντος. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί παρουσιάζονται τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά στη ζωή σας; Ο ασυνείδητος νους σας τα ξαναδημιουργεί, χωρίς καν να το γνωρίζετε. Στην ανατολή αυτός ο αέναος κύκλος ονομάζεται κάρμα. Φέρνετε συνεχώς στη ζωή σας εμπειρίες που είναι σύμφωνες με τις σκέψεις σας. Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Ό,τι σκέφτεσαι αυτό έλκεις. Αν οι σκέψεις μας είναι κλειδωμένες στο παρελθόν, είμαστε καταδικασμένοι να το επαναλαμβάνουμε».

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Ένας Αμερικανός στρατιώτης που μόλις είχε επιστρέψει από το Αφγανιστάν ρώτησε τον Tolle αν είναι δυνατόν ποτέ κανείς να απελευθερωθεί από ένα τόσο κακό κάρμα όσο το δικό του. Ο Tolle του απάντησε πως αντίθετα με τις πιο δημοφιλείς διδασκαλίες που λένε ότι με τον καιρό μπορεί κανείς να καθαρίσει το κάρμα του, εκείνος πιστεύει ακράδαντα πως «όσο γυρίζει ο τροχός του κάρμα, οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουμε, μπορούμε να βγούμε από το πλαίσιο αυτού του τροχού».«Το καλό κάρμα», γράφει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του, «δημιουργείται ζώντας στον παρόντα χρόνο, στο τώρα. Το τώρα μάς απελευθερώνει από το κάρμα. Όχι αμέσως, γιατί το κάρμα έχει μεγάλη δύναμη και την αντλεί από τις πεποιθήσεις μας, τα νοητικά και τα συναισθηματικά μας μοτίβα. Όσο περισσότερο όμως είμαστε παρόντες στο τώρα τόσο αυτά τα μοτίβα παύουν να διαμορφώνουν τη ζωή μας». Φυσικά και τα προβλήματα δεν θα σταματήσουν ποτέ να προκύπτουν, αλλά όταν επικεντρωνόμαστε στο τώρα, τα αντιμετωπίζουμε αλλιώς, παύουν να μας προκαλούν τόσο πόνο.

Συμπέρασμα; Όσο πιστεύουμε ότι το κάρμα μας είναι κακό, πως μας ακολουθεί κάθε μας μέρα όπου κι αν πάμε, σαν ένα γκρίζο συννεφάκι που αιωρείται πάνω από το κεφάλι μας και συχνά μας τυλίγει ολόκληρες προκαλώντας μας συνεχώς προβλήματα, τότε, ναι, εμείς οι ίδιες «προσκαλούμε» αυτό το γκρίζο συννεφάκι. Αυτό που προτείνει ο Eckhart Tolle είναι να βγούμε από το συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, με το να επικεντρωνόμαστε στο τώρα, γιατί τότε το παρελθόν μένει στη θέση που του αρμόζει: πίσω μας.

TIPS ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΚΑΡΜΑ

Δείχνε συμπόνια και κατανόηση. Πρώτα στον εαυτό σου και έπειτα στους άλλους. Και, ναι, είναι σοφό να ξεκινήσουμε όλες πρώτα από τον εαυτό μας. Και, όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι δίνουμε το ελεύθερο σε κανέναν (αυτό περιλαμβάνει και τον εαυτό μας φυσικά) να συμπεριφέρεται ανήθικα. Ούτε γυρίζουμε το άλλο μάγουλο σε κάποιον που μας έχει βλάψει, ούτε τιμωρούμε τον εαυτό μας για λάθη του παρελθόντος. Απλώς σταματάμε να κρίνουμε και ψάχνουμε να βρούμε ποιο είναι το μάθημα που δεν έχουμε μάθει ακόμα.

Ρίξε τους ρυθμούς. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η λέξη βιασύνη εμπεριέχει την έννοια της βίας; Όταν βιαζόμαστε, παραβαίνουμε το νόμο της ahimsa, δηλαδή ασκούμε βία στον εαυτό μας και, επιπλέον, χάνουμε το πολύτιμο παρόν, το τώρα.

Κάνε αυτό που κάνεις με αγάπη και σεβασμό, ακόμα κι αν είναι το απλούστερο πράγμα στον κόσμο. Ακόμα κι αν ετοιμάζεις τον καφέ που θα απολαύσετε με την κολλητή σου στο μπαλκόνι, κάν’ το με αγάπη. Αυτές είναι οι στιγμές που είμαστε στο εδώ και στο τώρα.

Πάρε την απόφαση να κάνεις θετικές σκέψεις. Το κάρμα επιβαρύνεται και από τις αρνητικές μας σκέψεις, αφού κάθε πράξη ξεκινά από μια σκέψη.

Μη ξεχνάς να είσαι ευγνώμων. Αφού για κάθε πράξη υπάρχει μια αντίδραση, γιατί συνδέουμε το κάρμα μόνο με αρνητικές καταστάσεις; Όταν επικεντρωνόμαστε στα θετικά που μας συμβαίνουν και νιώθουμε ευγνωμοσύνη, τότε μπορούμε και να τα συνδέσουμε με τις θετικές πράξεις (ή σκέψεις!) που τα έχουν ενεργοποιήσει.

Σκέψου πριν μιλήσεις. Πριν μιλήσεις, σκέψου τι θα πεις, πώς θα το πεις και πώς αυτό θα επηρεάσει τον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου. Το ξίφος, λένε, πληγώνει το σώμα, τον νου ο λόγος…

Πηγή: queen.gr

Awakengr.com

Αυτοβελίωση


«Ο έρωτας συντηρείται από το μυστήριο και καταρρέει μόλις αρχίσεις να τον εξετάζεις σχολαστικά. Κι εγώ σιχαίνομαι να γίνομαι ο δήμιος του έρωτα»


Ο έρωτας και η ψυχοθεραπεία είναι μεταξύ τους ασύμβατα. Ο καλός θεραπευτής πολεμάει στο σκοτάδι και ζητάει το φως, ενώ ο έρωτας συντηρείται από το μυστήριο και καταρρέει μόλις αρχίσεις να τον εξετάζεις σχολαστικά. Κι εγώ σιχαίνομαι να γίνομαι ο δήμιος του έρωτα.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη αγάπης. Θεωρώ ότι η υψηλότερη μορφή είναι η αγάπη και η φροντίδα για την ύπαρξη και την ανάπτυξη του άλλου και σε αυτή την περίπτωση η ψυχοθεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Άλλες περιπτώσεις αγάπης όπως ο κεραυνοβόλος έρωτας στηρίζονται σε ψευδαισθήσεις και χρειάζονται συγκεκριμένη εξέταση.

Η ιδέα της ρομαντικής αγάπης είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, σε διαπερνά και όλοι ξετρελαινόμαστε όταν μας συμβαίνει. Αλλά σε αυτή τη μορφή, που είναι ανάλαφρη σαν το φτερό και που πάντα έχουμε την τάση να εξιδανικεύουμε τον άλλον, τον βλέπουμε από μη πραγματικές απόψεις, κατά κάποιο τρόπο, και ξεχνάμε ο,τιδήποτε άλλο εκτός από αυτό το πρόσωπο που λατρεύουμε. Αυτό το είδος έρωτα δεν παραμένει, είναι ένα αρχικό στάδιο της αγάπης που δεν διατηρείται.

Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά περιέργεια για τον εαυτό τους, αυτό είναι πάντα κακό σημάδι

Μπορούμε να το μεταβολίσουμε σε κάτι που είναι περισσότερο βιώσιμο και πιο πραγματικό, ώστε να βλέπουμε πραγματικά ποιο είναι το άλλο πρόσωπο και να νιώθουμε τα συναισθήματά του. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να είμαστε τυχεροί και να παραμείνουμε με αυτό το άτομο που κάποτε είχαμε μια μεγάλη ρομαντική αγάπη μαζί του και να διαμορφώσουμε μία πιο βαθιά και ώριμη αγάπη.

Οι άνθρωποι που έχουν καταφέρει πράγματα στη ζωή τους, φοβούνται λιγότερο να πεθάνουν. Δεν είναι τόσο τα επιτεύγματα που μπορεί κάποιος να επιτύχει, όσο το να καταφέρει να μην μετανιώνει για πράγματα στη ζωή του. Έχω την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι που ζουν μετανιώνοντας για εκείνα που δεν έχουν κάνει, για όσα δεν δοκίμασαν, φοβούνται τον θάνατο πολύ περισσότερο.


Η μεγαλύτερη τραγωδία είναι να είσαι μόνος και αδύναμος

Το χειρότερο είναι βρίσκεται κάποιος σε μία άσχημη κατάσταση και να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο σαν να είναι απολύτως μόνος του. Να υπάρχουν άλλοι άνθρωποι δίπλα του αλλά να μην είναι κανείς μαζί του. Η μεγαλύτερη τραγωδία είναι να είσαι μόνος και αδύναμος. Επομένως σε μια τέτοια κατάσταση θα δούλευα πολύ σκληρά να διατηρήσω τους δεσμούς, τις σχέσεις μου, με όλους τους ανθρώπους για τους οποίους νοιάζομαι….

Συναντώ ανθρώπους που σκέφτονται το παρελθόν τους. Το ίδιο συμβαίνει και με εμένα… Δεν υπάρχει κανένα νόημα στη ζωή. Αυτό που εννοώ είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε μόνοι μας το νόημα της. Είμαστε όντα, διψασμένα για τον κόσμο και πρέπει να βρούμε πράγματα που να του δώσουν νόημα.

Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν καμιά περιέργεια για τον εαυτό τους, αυτό είναι πάντα κακό σημάδι. Δεν υπάρχει τέλος στην προσωπική αλλαγή, στην προσωπική ανάπτυξη και σε όλα αυτά που μπορείς να μάθεις για τον εαυτό σου.

Ορισμένες φορές, το να κοιτάζουμε σε κάποια τραγωδία που συνέβη, μας κάνει να στραφούμε προς εκείνα τα πράγματα που αναδεικνύουν τις μεγαλύτερες αξίες για εμάς.

Η ώριμη αγάπη είναι όταν αγαπάς, όχι όταν αγαπιέσαι. Ο γάμος με όλη αυτήν την κτητικότητα και τη ζήλια που τον περιβάλλουν υποδουλώνει το πνεύμα.

Ένας καλός ψυχοθεραπευτής βοηθά ένα πρόσωπο να εξερευνήσει τον εαυτό του και να αναπτύξει την προσωπική του δημιουργικότητα.

Η ψυχοεραπεία είναι ένα είδος πρόβας για την πραγματική ζωή. Τελικός στόχος της σωστής θεραπείας είναι να βοηθήσει το άτομο να δημιουργήσει εποικοδομητικές και ανθεκτικές στο χρόνο σχέσεις, πράγμα που αν συμβεί κάνει αυτομάτως την θεραπεία να μην είναι απαραίτητη.

Από την προσωπική μου πείρα έχω διαπιστώσει πως είναι πολύ σπάνιο άνθρωποι με μεγάλο αριθμό στενών φίλων να έλθουν για ψυχοθεραπεία, εκτός και αν αντιμετωπίζουν μία απροσδόκητη κρίση…


Πηγή: doctv.gr

https://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Αυτοβελίωση

Η ανατροπή τού «σκέπτομαι, άρα υπάρχω» του Καρτέσιου

Η ελευθερία της βούλησης προϋποθέτει ένα ανθρώπινο υποκείμενο ενσυνείδητο, το οποίο σκέπτεται ορθολογικά και είναι αυτόνομο.

Προγραμματικά η ψυχανάλυση ισχυρίστηκε ότι ψυχισμός δεν είναι μόνο η συνείδηση και ότι ο ασυνείδητος ψυχισμός είναι διαχωρισμένος του συνειδητού και έχει τους δικούς του νόμους, όπως επίσης ότι οι σκέψεις και οι πράξεις των ανθρώπων είναι τελικό προϊόν μιας συγκρουσιακής διαδικασίας του ψυχισμού στην ολότητά του και όχι μόνο του συνειδητού.

Με άλλα λόγια, δίπλα στον συνειδητό ντετερμινισμό η ψυχανάλυση τοποθέτησε έναν ασυνείδητο ντετερμινισμό και επικέντρωσε το ενδιαφέρον της σε αυτόν, χωρίς όμως να διακηρύξει ότι είναι το μοναδικό στοιχείο που προσδιορίζει κατά τρόπο απόλυτο την ανθρώπινη ύπαρξη.

Η παραπάνω διαπίστωση που ισχύει για τον Φρόιντ εάν λάβουμε υπόψη το σύνολο του έργου του, με μόνη εξαίρεση κάποιες δηλώσεις του στα πρώτα βήματά του εμφορούμενες από έναν ενθουσιώδη θετικισμό, αφορά πολύ περισσότερο μεταγενέστερους ψυχαναλυτές.

Πράγματι υπάρχει ήδη στο έργο του Φρόιντ πλήθος στοιχείων που είτε έκαναν πιο σύνθετη την έννοια της αιτιότητας, όπως λόγου χάρη το μεθύστερο, είτε εισήγαγαν την έννοια του τυχαίου στη συγκρότηση της ψυχικής ζωής, όπως συνέβη με το τραύμα ή το αντικείμενο.

Αυτό που μάλλον ερμηνεύεται από κάποιους πολέμιους του Φρόιντ ως απόλυτος ντετερμινισμός οι ψυχαναλυτές θα το αποκαλούσαμε εσωτερικό ντετερμινισμό, δηλαδή την αποδοχή μιας εσωτερικής πραγματικότητας σε αντίθεση με τη γνωστή σε όλους μας εξωτερική πραγματικότητα (κοινωνική και υλική).

Η εσωτερική πραγματικότητα έχει τη δική της ύπαρξη, οικοδομείται εκ των έσω με αφετηρία αυτό που ονομάζουμε συνεχή ώση των ενορμήσεων, αρχίζει με τη γέννηση του παιδιού και δυνητικά συνεχίζεται κατά κάποιον τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Στην εσωτερική, λοιπόν, πραγματικότητα θεωρούμε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού καθορίζονται από τη δραστηριότητα των ενορμήσεων και όχι από διεγέρσεις της εξωτερικής πραγματικότητας οι οποίες υποβάλλονται στη λειτουργία της βούλησης.

Ο ψυχισμός του ανθρώπου, όπως τον αντιλαμβάνεται η ψυχανάλυση, είναι ένα οικοδόμημα φαινομενικά μόνο ενιαίο, γιατί είναι ετερογενές στην «καταγωγή» του και εν τέλει υπερσύνθετο.

Ένα κομμάτι του που στην ψυχανάλυση αποκαλούμε αυτό αποτελείται από τις ενορμήσεις που ήδη αναφέραμε παραπάνω, τις οποίες θα περιγράφαμε ως δυνάμεις, ορμές εντός μας οι οποίες «σπρώχνουν» από μέσα απαιτώντας κάτι να πραγματωθεί ή κάτι να ικανοποιηθεί και μας είναι ασυνείδητες.

Ένα άλλο κομμάτι, που ονομάζουμε υπερεγώ, είναι αυτό που αντιστοιχεί στις ηθικές επιταγές που έχουμε μέσα μας και είναι εν μέρει ασυνείδητο. Αυτό απαιτεί «συμμόρφωση» του εγώ του ατόμου, μερικές φορές άμεση, γιατί αντιπροσωπεύει δικαστή και δήμιο απαγορεύοντας την ικανοποίηση των ορμών και ταυτόχρονα τυραννώντας. Αν πάλι το άτομο ικανοποιήσει τις ορμές του, τότε το υπερεγώ του επιβάλλει ως τιμωρία την ενοχή ακόμα και όταν η ικανοποίηση αφορά τις φαντασιώσεις του. Επιπλέον το υπερεγώ μπορεί να μαγεύει το άτομο με τη μεγαλοσύνη του.

Αυτό που στην ψυχανάλυση αποκαλούμε εγώ και κατά κάποιον τρόπο αντιστοιχεί στο όργανο της βούλησης ή στο «κυβερνείο» του ατόμου βρίσκεται σ’ ένα πεδίο αντικρουόμενων, «αντιφατικών» δυνάμεων των οποίων προσπαθεί να αποτελέσει τον διαμεσολαβητή, λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη τις ανελαστικές απαιτήσεις της εξωτερικής πραγματικότητας.

Επίσης, το εγώ είναι κατά ένα μεγάλο μέρος προϊόν ταυτίσεων, άρα ο αλλότριος είναι μέσα του και έχει προκύψει, με διαφοροποίηση λόγω της επαφής του αυτό με την εξωτερική πραγματικότητα.

Για τον λόγο τούτο ένα μέρος του εγώ είναι και αυτό ασυνείδητο.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως αν επιχειρήσουμε να ορίσουμε τον τρόπο συγκρότησης της υποκειμενικότητας θα οδηγηθούμε στον ισχυρισμό ότι το υποκείμενο σύμφωνα με την ψυχανάλυση δεν είναι ένα υποκείμενο ουδέτερο, αποστασιοποιημένο από τον εαυτό του, χωρίς πάθος και κύριο του πεπρωμένου του.

Επίσης δεν είναι μια ενότητα σταθερή και μόνιμη, αλλά αντίθετα είναι ένα αποτέλεσμα προσωρινό, άλλοτε κυρίαρχο και άλλοτε πιο συχνά υποτελές στον «διάλογο» που έχει με τις ενορμήσεις.

Το υποκείμενο τούτο μόνο σχετική αυτονομία και ορθολογισμό διαθέτει, για να μην πούμε χωρίς περιστροφές ότι είναι ετερόνομο. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την ανατροπή του cogito του Καρτέσιου «σκέπτομαι, άρα υπάρχω».

Η ετερογένεια του υποκειμένου άλλωστε είναι και η αιτία των διαφόρων ψυχικών διαταραχών που η ψυχανάλυση εξερευνά για πάνω από εκατό χρόνια.

Ο Φρόιντ επινόησε και εγκαθίδρυσε μια θεραπευτική πρακτική πρωτότυπη, με σκοπό τη θεραπεία αυτών των διαταραχών και αναπόσπαστη από τη θεωρία του ψυχισμού που μικρό μέρος του σκιαγραφήσαμε, η οποία περιλαμβάνει τις ιδανικές συνθήκες για την «ανάδυση» της ψυχικής πραγματικότητας, όπου η ασυνείδητη αιτιοκρατία ή εσωτερικός ντετερμινισμός είναι σε πλήρη ισχύ.

Τούτο συμβαίνει γιατί η θεραπευτική μέθοδος επιτάσσει και χρησιμοποιεί τον ελεύθερο συνειρμό του αναλυόμενου και την απροκατάληπτη κυμαινόμενη προσοχή του ψυχαναλυτή με στόχο και αποτέλεσμα την παράκαμψη των δεσμεύσεων του ορθού λόγου ώστε να ανιχνευθούν οι δεσμεύσεις της ασυνείδητης «λογικής».

Βλέπουμε εδώ την απόσταση που χωρίζει την οιονεί πειραματική διάταξη της ψυχαναλυτικής συνθήκης που αποκαλύπτει το «βασίλειο» της ψυχικής πραγματικότητας από τον έξω κόσμο, κοινωνικό και υλικό, μέσα στον οποίο κινείται, δρα και αποφασίζει το άτομο.

Το ζήτημα της ελευθερίας της βούλησης αφορά κυρίως την εξωτερική πραγματικότητα, εφόσον αναγνωρίζουμε ότι αποτελεί τη μόνη νοητή θεμελίωση της έννοιας της κοινωνικής ηθικής ευθύνης. Αν και θεωρούμε ότι όσο ο ψυχαναλυτής απομακρύνεται από την ψυχική πραγματικότητα τόσο η ισχύς του λόγου του μεθοδολογικά αδυνατίζει, εν τούτοις μπορούμε να εκφέρουμε ένα σχόλιο αν σκεφτούμε σε τι στοχεύει η ψυχαναλυτική θεραπεία.

Κατά την άποψή μας, η ανίχνευση της ασυνείδητης λογικής και η ερμηνεία της οδηγεί στην αναγνώριση και στην οικειοποίηση από το άτομο στοιχείων του ψυχισμού του που μέχρι τότε ήταν ξεχασμένα, απόβλητα, εξοστρακισμέ να ή ακόμη σε εμβρυϊκή ή άμορφη κατάσταση.

Δεν πρόκειται απλά για άρση της λησμονιάς ή της απώθησης και επαναφορά στη μνήμη κάποιων τραυμάτων σύμφωνα με τις αρχικές ιδέες του Φρόιντ, αλλά πρόκειται μάλλον για κάτι ευρύτερο που αναφέρεται σε ένα είδος αυτο-οικειοποίησης του υποκειμένου, σε μια καλλιέργεια και ώθηση της αναζήτησης της ανάληψης εαυτού, σε μια ώθηση της διαδικασίας μέσω της οποίας το άτομο αναγνωρίζει τον εαυτό του στον τρόπο που δίνει νόημα στην πραγματικότητα και σε μια ανάπτυξη της δυνατότητας που έχει ο ψυχισμός αναπαράστασης της αναπαράστασης.

Όλες αυτές οι εκφράσεις που αναφέρουμε σήμερα σχετικά με τους στόχους ή τα αποτελέσματα της ψυχανάλυσης δεν έχουν ως άμεση συνέπεια τη διεύρυνση της αυτονομίας του εγώ και του υποκειμένου και την απελευθέρωση της βούλησης;

Αν σκεφτούμε την έννοια που είχε η ελευθερία στον Αριστοτέλη, η οποία διέφερε από τη σημερινή της ελευθερίας της βούλησης, στο μέτρο που συγχεόταν με τη σωφροσύνη και με την κατανόηση και αγάπη της τάξης του κόσμου, θα συμφωνήσουμε ίσως πως το ιδεώδες «ψυχαναλυτικό υποκείμενο» συγγενεύει περισσότερο με κάτι από την αρχαία κληρονομιά.

Αυτό δεν αναιρεί ότι η ψυχανάλυση, κατά παράδοξο τρόπο, από αμφισβητίας της ελευθερίας της βούλησης γίνεται διαμέσου της ψυχαναλυτικής θεραπείας αναπάντεχος συνοδοιπόρος της.

του Σπύρου Μητροσύλη - Ψυχαναλυτή, τακτικό μέλος της διεθνούς ψυχαναλυτικής ένωσης, αντεπιστέλλον μέλος της ψυχαναλυτικής εταιρείας του Παρισιού

Πηγή: braining.gr

https://www.o-klooun.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.