Ιουλίου 27, 2021

Αυτοβελίωση

Ζωή μετά τα 50: Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ αναλύει πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τα γηρατειά σε «κερδισμένο χρόνο»
Πασκάλ Μπρικνέρ

Σε μια διαφορετική θεώρηση των γηρατειών, υπό το πρίσμα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής – κυρίως στο δυτικό κόσμο - και παίρνοντας αποστάσεις από πολλές προκαταλήψεις και προκαθορισμένες αντιλήψεις προσκαλεί ο Πασκάλ Μρυκνέρ υπεραμυνόμενος της ζωής, όταν η νεότητα την έχει αφήσει πίσω της.

Με αφορμή το δοκίμιό του με τίτλο “Un Instante Eterno” («Μια Αιώνια Στιγμή») που κυκλοφόρησε στην Ισπανία ο 72χρονος φιλόσοφος και συγγραφέας, από τους σημαντικότερους Γάλλους διανοητές της εποχής μας, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εφημερίδα La Razon της Μαδρίτης και τον Javier Ors, όπου αναλύει πώς οι εξελίξεις στην επιστήμη έχουν καταστήσει το χρόνο σύμμαχο του ανθρώπου, με την αύξηση κατά σχεδόν τρεις δεκαετίες του προσδόκιμου ζωής τον τελευταίο αιώνα. Και μακριά από μια μελαγχολική ή ποιητική κριτική για τον “χαμένο χρόνο” ("le temps perdu") υποστηρίζει ότι τα γηρατειά δεν πρέπει να είναι μια περίοδος παραίτησης ή «έκπτωσης» αλλά μιας πλήρους και έντονης ύπαρξης, μιας «αναγέννησης μέσω της γήρανσης», όπου το βασικό ερώτημα θα είναι να ανακαλύψουμε πώς θα αξιοποιήσουμε τον έξτρα χρόνο που μας δίνεται.

-Οι άνθρωποι δεν θέλουν απλά να ζήσουν περισσότερο, αλλά να παραμείνουν νέοι.

-«Το ιδανικό είναι να ζήσει κανείς για μεγάλο διάστημα, αλλά να παραμείνει νέος μέχρι τέλους. Θα ήταν υπέροχο να μπορέσουμε να κρατήσουμε την εμφάνιση ενός 40χρονου ή μιας 40χρονης μέχρι τα 80. Αλλά η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής είναι ταυτόχρονα και η επιμήκυνση των γηρατειών, με τς ρυτίδες τους, τις ασθένειές τους και τις καταστροφικές τους επιπτώσεις», υπογραμμίζει ο Μπρυκνέρ.

-Έχει άδικο η κοινωνία που δίνει τόση έμφαση στη νεότητα;

-«Υπάρχουν δύο τρόποι να εκτιμήσει κανείς τη νεότητα», λέει. «Να την καθαγιάσουμε ως την κατ’ εξοχήν μαγική ηλικία, πέραν της οποίας όλα θα παρακμάσουν, ή ως μια κατάσταση φυσικής και διανοητικής ισχύος, που μπορούμε να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε όσο το δυνατόν. Η ιδέα της νεότητας μπορεί να είναι ένας εορτασμός εκείνης της περιόδου, αλλά και ένας στόχος προς επίτευξη για να κρατήσουμε μακριά τα γηρατειά».

-Kαι ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην απόσταση από τον θάνατο και την εξύψωση της νεότητας;

«Ο θάνατος», λέει ο Μπρυκνέρ, «έχει εξελιχθεί σε κατ’ εξοχήν πορνογραφία, ακόμη και στη μέγιστη αισχρότητα αφ’ ης στιγμής το σεξ έχει εξομαλυνθεί και δεν ενσωματώνει το άσεμνο. Αλλά η λήθη του θανάτου δεν σχετίζεται μόνον με την εξύψωση της νεότητας αλλά και με τον απο – χριστιανισμό των κοινωνιών μας. Ο θάνατος έπαψε να αποτελεί μετάβαση, για να εξελιχθεί στο τελικό όριο, άρα το ουσιαστικό τώρα δεν είναι η μετά θάνατον ζωή, αλλά η ζωή πριν απ’ αυτόν. Άλλαξαν οι προτεραιότητές μας, δεν ασχολούμαστε τόσο με τη σωτηρία της ψυχής, όσο με την ευτυχία του σώματος και την πνευματική ισορροπία».

-Η ανθρωπολογία διδάσκει ότι οι πρωτόγονες κοινωνίες έτρεφαν σεβασμό στους ηλικιωμένους, ως συνώνυμους της γνώσης. Στη Δύση ο ηλικιωμένος είναι συνώνυμος της γήρανσης και της αδεξιότητας. Τι πήγε στραβά;

-«Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι οι αρχαίες κοινωνίες σέβονταν τους ηλικιωμένους», διευκρινίζει ο Μπρυκνέρ. «Πολλοί άνδρες και γυναίκες μετά από κάποια ηλικία αποπέμπονταν από τα χωριά τους και τους άφηναν να πεθάνουν μόνοι τους στα δάση. Μόνον στη Δύση έγινε προτεραιότητα η φροντίδα των ηλικιωμένων, μολονότι η μεταχείριση που λαμβάνουν σε ορισμένα σπίτια απέχει μακράν του επιθυμητού. Αλλά σιγά – σιγά η επανάσταση των γηρατειών αγγίζει όλες τις ηπείρους, υποχρεώνοντάς μας να αλλάξουμε τις αντιλήψεις μας για τα διάφορα στάδια της ζωής», επισημαίνει ο διάσημος στοχαστής.

- Ο Σενέκας υποστήριζε ότι ο βίος είναι αρκετά μακρύς για να επιτύχει κανείς στόχους, αρκεί να μη χάσει κανείς το χρόνο του.

-«Συμφωνώ», λέει ο Μπρυκνέρ, «υπό τον όρο ότι γνωρίζουμε εξ’ αρχής αυτούς τους στόχους, που δεν έχουμε ακόμη πετύχει. Ξοδέψαμε πολλά χρόνια διστάζοντας, αμφιβάλλοντας, κάνοντας αυτό που ο Σενέκας αποκάλεσε “ανόητα πράγματα”. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής τώρα μας επιτρέπει ακριβώς αυτό, να ξοδέψουμε χρόνια πειραματιζόμενοι, δοκιμάζοντας αδιέξοδα, προτού τελικά βρούμε το σωστό δρόμο. Η ζωή ουδέποτε είναι αρκετά μακριά για εκείνον που αναζητεί ένα νόημα».

Όσον αφορά στο ρόλο του καταναλωτισμού ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε τα γηρατειά, ο Μπρυκνέρ είναι κάθετος: «Μου φαίνεται ότι η τραγωδία των γηρατειών είναι ακριβώς το ότι τα καταδικάσαμε μόνον στο ρόλο της ψυχαγωγίας και της κατανάλωσης. Η συνταξιοδότηση είναι για πολλούς, αλλά όχι για όλους, μια τραγική στιγμή κατά την οποία παύουμε να παίζουμε έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία και περιοριζόμαστε σε ρόλο αγοραστών, καταναλωτών ταινιών, σόου και ταξιδιών. Αντίθετα, η συνέχιση της εργασίας σημαίνει να συνεχίσεις να είσαι χρήσιμος στην κοινωνία».

-Μήπως όμως η νεότητα που μας διατυμπανίζουν εμπεριέχει μια παγίδα για περισσότερη κατανάλωση;

-«Ίσως», απαντά ο Μπρυκνέρ, «αλλά αυτό το όνειρο της αιώνιας νεότητας είναι ισόκαιρο της ίδιας της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό και είμαστε τόσο ευαίσθητοι σ’ αυτή τη λατρεία της νεότητας, που είναι από την άλλη πλευρά η στρατηγική πολλών μεγάλων εταιρειών και πολυεθνικών».

-Δηλαδή, η νεότητα και η επιθυμία να παραμείνει κάποιος νέος έχει εξελιχθεί σε βιομηχανία κερδοφορίας;

-«Η αναζήτηση του κέρδους από μόνη της δεν αρκεί για να εξηγήσει την ιδιαίτερη επιτυχία αυτού του μύθου, που δεν πρέπει από την άλλη πλευρά να παραβλεφθεί», απαντά.

Και γιατί τότε ένας 50άρης θεωρείται ότι αρχίζει να παρακμάζει όταν πολλοί μεγάλοι άνδρες πέτυχαν τα μεγαλύτερα επιτεύγματά τους σ’ αυτή την ηλικία; Για τον Μπρυκνέρ η απάντηση είναι σαφής: «Η φυσική ωρίμανση, συνώνυμη συχνά με την παρακμή και η ψυχολογική ωρίμανση οδεύουν σε αντίθετες κατευθύνσεις. “Χρειάζονται 60 χρόνια για να γίνεις φιλόσοφος” έλεγε ο [Γερμανός φιλόσοφος Ιμάνουελ] Καντ και στην εποχή του η ηλικία αυτή αντιστοιχούσε σε 80 δικά μας χρόνια. Η εξαιρετική λάμψη της ζωής του πνεύματος συνεχίζει να φωτίζει τις μέρες μας, μέχρι την τελευταία. Η μάθηση, η μελέτη, η διδασκαλία εξακολουθούν να είναι πιθανές δραστηριότητες ακόμη και στα τελευταία στάδια της ύπαρξης», σημειώνει.

-Και πώς μπορούμε να απολαύσουμε τη ζωή μετά τα 50;

«Μην εγκαταλείπετε τίποτε, πόσω μάλλον τις επιθυμίες σας. Όσο για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον πόνο; «Πάρτε παυσίπονα και εμπιστευτείτε την Ιατρική».

-Έχει νόημα η ζωή, αν δεν υπάρχει θάνατος;

-«Η θρησκευτική ή υπερανθρώπινη αθανασία είναι θέμα πίστης. Το πραγματικό ζήτημα είναι να αναρωτηθούμε αν είναι κάτι επιθυμητό και προσωπικά δεν το νομίζω. Η ζωή είναι οδυνηρή και τραγική επειδή κάποια μέρα ξαφνικά σταματά. Είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπούμε ό,τι είναι καταδικασμένο να εξαφανιστεί, τα όντα που αγαπούμε, τα πιο υπέροχα τοπία και τα μεγάλα έργα του πολιτισμού. Το γνωρίζουμε παιδιόθεν, αλλά περνούμε τις ζωές μας αρνούμενοι αυτή την πραγματικότητα ή κοιτάζοντας σε άλλη κατεύθυνηση. Αν η μετά θάνατον ζωή μας βοηθά να γεράσουμε σε καλύτερες συνθήκες, ας το κάνουμε. Αλλά αν σκοπεύουμε να νικήσουμε τον θάνατο και να αψηφήσουμε τους νόμους της ανθρώπινης κατάστασης, τότε αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά τσαρλατανισμός. Σε κάθε περίπτωση, το να κερδίσουμε 30 – 40 χρόνια παράτασης της ζωής μας με τίποτε δεν θα απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα του σήμερα: τι θα κάνουμε μ’ αυτή τη δανεισμένη παράταση;»

https://www.iefimerida.gr/

Αυτοβελίωση

Οι νέες εμπειρίες γεμίζουν την ψυχή, ενώ η ανάγκη γι ‘αποδοχή την αδειάζει.
Οι νέες εμπειρίες είναι κάτω απ’ τον έλεγχο σου ενώ η άποψη των άλλων όχι…


Ποτέ μην θυσιάσεις εμπειρίες μόνο και μόνο επειδή δεν είναι αποδεχτές από τους άλλους. Σε μια έρευνα που διεξήχθη σε 12.000 ανθρώπους, βρήκε πως τα άτομα που αναζητούν νέες εμπειρίες είναι πιο ευτυχισμένα απ’ τα άτομα που κυνηγούν υλικά αγαθά.

Το κυνήγι της αποδοχής δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ πολύ απλά γιατί δεν θέτεις εσύ τα όρια αλλά το άτομο που προσφέρει την αποδοχή. Ακόμα, η ηρεμία σου θα εξαρτάται απ’ το αν θα πάρεις αποδοχή ή όχι.

Απ’ την άλλη, η δημιουργία νέων εμπειριών προσφέρει μακροπρόθεσμη αξία στην ζωή σου – είναι ένα είδος επένδυσης που δεν χάνει ποτέ την αξία του. Έρευνες έχουν δείξει ότι εμπειρίες που ήταν δύσκολες, άλλαξαν πιο γρήγορα και πιο θετικά τα άτομα που ενεπλάκησαν σ’ αυτές απ’ ότι εμπειρίες που ήταν εύκολες και άνετες.

1. Χάνεις την δημιουργικότητα σου
Είναι αδύνατο να είσαι δημιουργικός όταν αναζητάς συνεχώς αποδοχή απ’ τους άλλους. Οι ιδέες σου είναι τα δικά σου, προσωπικά, δημιουργήματα και δεν γίνεται να τις αλλάζεις ή να τις καταπιέζεις επειδή κάποιος δεν τις εγκρίνει. Αν το κάνεις, μειώνεις δραματικά την μάθηση που πρόκειται να πάρεις βάζοντας σ’ εφαρμογή τις ιδέες σου.

2. Χάνεις την ταυτότητα σου
Όταν αναζητάς συνεχώς αποδοχή, χάνεις την αίσθηση του εαυτού σου. Οι απόψεις σου και οι συμπεριφορές σου είναι άμεση έκφραση της προσωπικότητας σου. Όσο περισσότερο την καταπιέζεις τόσο περισσότερο χάνει την υπόσταση της.

3. Η καριέρα σου φτάνει γρήγορα σε τέλμα
Το μονοπάτι που σου ταιριάζει περισσότερο είναι και αυτό που αισθάνεσαι πιο εύκολα την παρόρμηση ν’ ακολουθήσεις. Κανείς δεν μπορεί να κρίνει τα όνειρα σου και το ένστικτο σου.

Αντί να μένεις συγκεντρωμένος για το που θέλεις να φτάσεις, συγκεντρώνεσαι στο τι πρόκειται να πουν οι άλλοι. Σε δεύτερο επίπεδο, δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις κάτι σπουδαίο αν περιμένεις να σου προσφέρει κίνητρο κάποιος εξωτερικός παράγοντας.


4. Βρίσκεσαι συνεχώς σε μια κατάσταση πίεσης και ενοχής
Για να καταφέρνεις συνεχώς να παίρνεις αποδοχή απ’ τους άλλους, θα πρέπει διαρκώς να καταπιέζεις τις δικές σου ανάγκες έναντι των άλλων. Θα προσπαθείς να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους αντί τον εαυτό σου.

Θα ζεις για τους άλλους και όχι για εσένα….

5. Ζεις στον φόβο
Η συνεχής ανησυχία για το αν θα πάρεις την αποδοχή ή όχι, σε τοποθετεί σε ένα πλαίσιο φόβου. Φοβάσαι μήπως οι αποφάσεις σου δεν γίνουν αποδεχτές και τι συνέπειες θα υπάρξουν έπειτα.

Το παράδοξο με την ανάγκη για αποδοχή βρίσκεται πως όταν αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα είσαι ο πρώτος που θα δεχτεί τις συνέπειες.

5 Πλεονεκτήματα του να κυνηγάς νέες εμπειρίες

1. Μαθαίνεις τι να μην κάνεις
Ανάπτυξη σημαίνει να δημιουργείς τις διαδικασίες μέσω των οποίων μαθαίνεις τι δεν θέλεις. Οι εμπειρίες είναι εξαιρετικοί δάσκαλοι επειδή μας δείχνουν όχι μόνο τι χρειάζεται να κάνουμε αλλά και τι χρειάζεται ν’ αποφεύγουμε.

2. Μαθαίνεις τις αξίες σου και τις δυνάμεις σου
Η αποδοχή απ’ τους άλλους είναι ένας φτωχός τρόπος να καταλάβεις εις βάθος σε τι είσαι πραγματικά καλός. Αν κάποιος έχει ως κεντρική αξία την ασφάλεια, μέσω της άποψης του, θα σε αποτρέψει στο να κυνηγήσεις μια ιδέα ή ένα όραμα.

Όσες περισσότερες εμπειρίες έχεις τόσο πιο γρήγορα θα καταλάβεις τις δυνάμεις σου και τα φυσικά σου ταλέντα.

3. Γίνεσαι πιο ενδιαφέρον άνθρωπος
Το να κάνεις τα ίδια πράγματα και δραστηριότητες κάθε μέρα δεν είναι εμπειρία. Είναι έλλειψη εμπειρίας και κάτι βαρετό. Κυνηγώντας εμπειρίες όμως, προσφέρεις τις ευκαιρίες στον εαυτό σου να ξεδιπλώσει τα χαρίσματα του.

4. Οι σχέσεις σου θα δυναμώσουν
Όταν ζεις ξεχωριστές εμπειρίες με άλλα άτομα, οι δεσμοί που σας ενώνουν μένουν για πάντα. Ακόμα, οι άνθρωποι που θα σταθούν δίπλα σου στο κυνήγι νέων εμπειριών, είναι άτομα που σου ταιριάζουν.

5. Αποκτάς καλύτερη αντίληψη του κόσμου
Οι εμπειρίες, σου προσφέρουν το χάρισμα της στρατηγικής σκέψης. Όταν δοκιμάζεις νέα πράγματα, επεκτείνεις την αντίληψη σου. Ανυψώνεις τον εαυτό σου στο επόμενο επίπεδο και αποκτάς μεγαλύτερη σιγουριά στον εαυτό σου.

Το κυνήγι νέων εμπειριών είναι ένα παράθυρο προς νέους κόσμους που σου δίνουν την δυνατότητα να τους διαμορφώσεις στηριζόμενος στις βαθύτερες αξίες σου.


Πηγή: awakengr.com

Αυτοβελίωση

Στατικές vs δυναμικές διατάσεις: Ποιες είναι οι διαφορές και πώς να επιλέγουμε τις κατάλληλες
Η ευλυγισία και η κινητικότητα είναι αναπόσπαστα κομμάτια μιας μακράς και υγιούς ζωής. Οι διατάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ.

Η ευλυγισία και η κινητικότητα είναι αναπόσπαστα κομμάτια μιας μακράς και υγιούς ζωής. Οι διατάσεις παίζουν σημαντικό ρόλο εδώ. Βελτιώνουν το εύρος της κίνησης σε κάθε άρθρωση· το φτωχό εύρος κίνησης μπορεί να περιορίσει την ευλυγισία και τελικά να εμποδίζει το άτομο να κινείται επαρκώς.

Οι τεχνικές των διατάσεων – μαζί με τη γενική δραστηριότητα και παρεμβάσεις όπως η φυσικοθεραπεία και χειροπρακτική – προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε κάθε ηλικία. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη και προκαθορισμένη δραστηριότητα για καλύτερη ευλυγισία. Ο καλύτερος τρόπος διατάσεων για τον καθένα εξαρτάται από πολλά πράγματα, όπως το επίπεδο της φυσικής κατάστασης στο οποίο βρισκόμαστε, τον τρόπο ζωής, τραυματισμοί ή ασθένειες, φύλο και στόχοι άσκησης.

Όμως, δύο από τις πιο προσβάσιμες και ευρέως μελετημένες μέθοδοι για βελτίωση της ευλυγισίας είναι οι στατικές και οι δυναμικές διατάσεις. Η ξεκάθαρη και εμφανής διαφορά ανάμεσα στις δύο μορφές διατάσεων βρίσκεται στην ίδια τους την ονομασία.

Οι στατικές διατάσεις γίνονται χωρίς κίνηση. Απλώς κρατάμε μια διάταση και μετά χαλαρώνουμε με ένα μικρό διάλειμμα. Οι διπλώσεις μετά την άσκηση είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Ουσιαστικά, η άρθρωση δεν κινείται, απλώς γίνεται η διάταση σε ένα σταθερό σημείο, στο οποίο νιώθουμε μια πολύ ήπια ενόχληση (αλλά όχι πόνο).

Οι δυναμικές γίνονται κατά την κίνηση. Αλλιώς, ονομάζονται δυναμική προθέρμανση και χρησιμοποιούνται περισσότερο στην αρχή μιας προπόνησης ως ένας τρόπος να προετοιμάσουμε το σώμα για τη γυμναστική.

Αν και οι δυναμικές διατάσεις μπορεί να σας φαίνονται το κλασικό είδος διατάσεων που έχετε συνηθίσει, στόχος τους είναι να ξεδιπλώνουν το φυσικό εύρος της κίνησης. Αυξάνουν τη ροή του αίματος και προετοιμάζουν τους μύες μας. Κάποια παραδείγματα είναι οι περιφορές χεριών και η πρόσθια προβολή με εναλλαγή.

Πότε χρησιμοποιούμε το κάθε είδος διατάσεων
Οι στατικές διατάσεις είναι μια εξαιρετική προπόνηση ευλυγισίας που μπορεί να συμπεριληφθεί στο τέλος της γυμναστικής μας ρουτίνας ή αμέσως μετά την προθέρμανση των μυών. Ένας από τους κύριους στόχους είναι να χαλαρώσουμε όλο μας το σώμα, να μειώσουμε την απόκριση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και του μυϊκού τόνου.

Όμως, οι στατικές διατάσεις χρειάζεται να αποφεύγονται ως μέσο προθέρμανσης, δηλαδή πριν από την προπόνηση. Δεν μας προστατεύουν από πιθανούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Κι αυτό επειδή οι στατικές διατάσεις δεν αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, ούτε και αυξάνουν τη ροή αίματος στους μύες. Ουσιαστικά, κάνουμε διάταση σε έναν κρύο μυ και σε μια άρθρωση που δεν έχει κινηθεί.

Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να εκτελέσουμε δυναμικές διατάσεις οποιαδήποτε στιγμή και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές όταν γίνονται πριν από μια αθλητική διαδικασία ή γυμναστική. Βελτιώνουν την επίγνωση του σώματος, συστέλλουν συγκεκριμένους μύες και προετοιμάζουν το νευρικό μας σύστημα για περαιτέρω κίνηση και προσπάθεια.

Μπορούμε να εκτελέσουμε μια δυναμική διάταση για κάποιες επαναλήψεις ή για έναν συγκεκριμένο χρόνο, δηλαδή για 10 μέχρι 20 επαναλήψεις ή για 20 μέχρι 40 δευτερόλεπτα πριν περάσετε στην επόμενη κίνηση.

Πηγή: thehealthy.com/exercise/static-vs-dynamic-stretching

https://enallaktikidrasi.com/

Αυτοβελίωση

Πώς ο φόβος της απόρριψης μπορεί να σου στερεί την προσωπική σου ευτυχία

Λαμπρινή Λαδά 

Πώς να ξεκινήσω μια σχέση και να γνωρίσω έναν νέο άνθρωπο; Να μια ερώτηση που θα ακούσεις σε πολλά πηγαδάκια νέων. Είτε σε κοριτσοπαρέες είτε σε αντίστοιχες αντροπαρέες. Μπαίνουν πια στη διαδικασία οι άνθρωποι να βάλουν στη ζωή τους έναν νέο άνθρωπο στην εποχή μετά την καραντίνα. Δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά αν φταίει η καραντίνα και σε αυτό ή αν ήταν ένα φαινόμενο που προϋπήρχε.

Γιατί δεν έχω σχέση. Γιατί δεν έχω βρει τον ανθρωπό μου, αυτά είναι θέματα που έχουν αναλυθεί και άλλες φορές, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Χωρίς να θέλω να βγάλω γρήγορα συμπεράσματα σαν έναν πρώτο λόγο που έχω κατά νου είναι ο φόβος. Ο φόβος του να ανοίξω τα χαρτιά μου πρώτος. Φόβος να φλερτάρω μήπως δεν βρω ανταπόκριση στο συναίσθημα που θα εκφράσω και τέλος ο φόβος της απόρριψης.


Όπου απόρριψη και μάθημα
Αν μπορείς βγάλε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό σου. Δεν υπάρχει απόρριψη με την έννοια της αποτυχίας, που συνήθως συνδέεται, υπάρχει μόνο το μάθημα που θα πάρω για την επόμενή μου μέρα.
Ζήτα περισσότερα πράγματα στη ζωή σου γενικά. Όσο περισσότερο ζητάς, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχεις να εξοικειωθείς με το γεγονός ότι μπορεί να σου πουν ναι. Αλλά ακόμα και όχι να σου πουν είναι εντάξει! Πραγματικά μετά από κάποια όχι δε θα σε πειράζει καθόλου.
Μην σε παίρνεις τόσο σοβαρά, αλλά να είσαι σοβαρός
Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είναι θλιβερή, κλισέ το ξέρω αλλά τόσο αληθινό.
Γέλα πολύ και συχνά! Δεν υπάρχει κάτι πιο εντυπωσιακό από ένα λαμπερό και γελαστό πρόσωπο.
Πώς σε βλέπεις σε ένα χρόνο
Μια ερώτηση που μπορεί να γίνει οδηγός σου για το πώς θες να πάει η ζωή σου. Πώς σε βλέπεις σε ένα χρόνο. Δεν είμαστε τόσο ανίσχυροι όσο θέλουμε να περνάμε τον εαυτό μας κάποιες φορές για να διώξουμε την ευθύνη από πάνω μας. Αν ο στόχος σου είναι να είσαι σε μια σχέση στο εγγύς μέλλον go for it! Μη φοβάσαι, βγες έξω και κάνε γνωριμίες. Τι και αν πια ζούμε σε εποχές σόσιαλ μίντια, η αληθινή επαφή έχει πάντα άλλο ενδιαφέρον!

Μη φοβάσαι, ακόμα και αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται είναι οκ, πάμε στο επόμενο. Μέχρι να βρεις αυτόν το ένα και μοναδικό άνθρωπο που μπορεί να έχει πλαστεί για εσένα. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Δοκίμασε στη ζωή σου, να είσαι ένας χορτασμένος άνθρωπος και να το ευχαριστηθείς όσο περισσότερο μπορείς. Το μια μέρα μπορεί να γίνει Σήμερα! Εσύ το αποφασίζεις. Παρακαλώ πολύ μην αφήσεις τα κλειδιά της ευτυχίας σου σε κανέναν άλλο.https://ipop.gr/

Αυτοβελίωση

Όταν και οι δύο σύντροφοι μαθαίνουν πώς λειτουργεί το άγχος πραγματικά, πολλές εντάσεις μπορούν να αποφευχθούν.

Το άγχος δεν επηρεάζει τους ανθρώπους μόνο ψυχολογικά και νοητικά, μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις. Αυτό δεν είναι λάθος του αγχώδους ατόμου, ούτε του συντρόφου του (συνήθως). Μόλις καταλάβετε και οι δύο τι συμβαίνει, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε τα μοτίβα, γιατί συμβαίνουν και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα.

Ακολουθούν ορισμένα συνηθισμένα χαρακτηριστικά. Δεν ισχύουν όλα αυτά για κάθε αγχώδες άτομο και τη σχέση του. Ωστόσο, αν παρουσιάζετε έντονο χρόνιο άγχος στη ζωή σας, τότε είναι πιθανό να αναγνωρίσετε τουλάχιστον δύο από αυτά.

1. Κάθε απλή ανησυχία του/της συντρόφου γίνεται ένας νέος λόγος άγχους
Χθες το βράδυ, έκανα στον εαυτό μου μια ένεση. Το φαρμακείο με είχε προμηθεύσει με πολύ κοντές βελόνες, αλλά αποδέχτηκα αυτό που μου είχαν δώσει και δεν το αμφισβήτησα. Ο σύζυγός μου επενέβη με τη φράση: «Εγώ θα ανησυχούσα ότι δεν το απορροφώ με τόσο κοντή βελόνα».

Ένιωσα ενοχλημένη. Δεν είχα ανησυχήσει γι’ αυτό, αλλά τώρα ανησυχούσα. Ακόμη κι όταν νόμιζα ότι είχα επιτυχώς διώξει αυτή τη νέα ανησυχία από το μυαλό μου, μπορούσα να πω ότι, σωματικά, ήμουν έντονα στρεσαρισμένη γι’ αυτό.

Τα νέα άγχη, νιώθουμε, ότι προστίθενται στη λίστα με τις εκκρεμότητές μας. Στην περίπτωσή μου, σκέφτηκα: «Ωραία, τώρα πρέπει να το ερευνήσω αυτό και θα νιώθω αμήχανα να αμφισβητώ το φαρμακείο. Κι αν με καθησυχάσουν, μπορώ να το εμπιστευτώ καν αυτό;». Με αυτό τον τρόπο, πυροδοτείται ένας ολόκληρος καταρράκτης σκέψεων και αγχωτικών συναισθημάτων.

2. Εργασίες ή καταστάσεις που αποφεύγονται δημιουργούν ένταση στη σχέση
Οι αγχώδεις άνθρωποι αποφεύγουν και αναβάλλουν οτιδήποτε τους προκαλεί άγχος. Αυτό δημιουργεί προβλήματα όταν ο/η σύντροφος περιμένει δράση. Για παράδειγμα, το γκαράζ είναι ακατάστατο. Είναι κυρίως δικό σας χάος και ο σύντροφός σας θα ήθελε να το καθαρίσετε, αλλά εσείς νιώθετε μπερδεμένοι για το από πού να ξεκινήσετε με την οργάνωσή του. Ως εκ τούτου, αποφεύγετε να ξεκινήσετε. Οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα γίνονται πηγή έντασης.

3. Όταν το άγχος που σιγοβράζει προκαλεί ξεσπάσματα
Το μυαλό ενός αγχώδους ατόμου κατακλύζεται από πολλές ανησυχίες και προβληματισμούς. Μπορεί να αισθάνονται, χρόνια ή περιοδικά, υπερφορτωμένοι με το να προετοιμάζονται νοητικά για όλα όσα μπορεί να πάνε στραβά. Όταν κάποιος αισθάνεται κοντά στο όριο του άγχους που μπορεί να διαχειριστεί, ακόμη και το παραμικρό αίτημα ή ερώτηση μπορεί να τον κάνει να νιώσει ξαφνικά πιεσμένος και να ξεσπάσει. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν το αίτημα είναι: «Τι θα φάμε για δείπνο απόψε;».

Οι άνθρωποι με άγχος συχνά υποφέρουν από ακραία κόπωση αποφάσεων, επειδή σκέφτονται πολλές παραλλαγές αποφάσεων και εκδοχών. Συχνά, αντιδρούν υπερβολικά όταν τους δίνονται νέες αποφάσεις για να λάβουν, επειδή έχουν ήδη την αίσθηση ότι παίζουν με πολλές «μπάλες» ταυτόχρονα, ακόμη κι αν αυτές οι μπάλες είναι απλώς ανησυχίες ή πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά.

4. Ο/Η σύντροφος μαθαίνει πώς να ενεργοποιεί το άγχος του αγχώδους αγαπημένου του/της. Όταν είναι θυμωμένος, χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση
Οι σύντροφοι που είναι καιρό μαζί θα μάθουν, με την πάροδο του χρόνου, πώς να πιέζουν ο ένας τα κουμπιά του άλλου. Αυτό δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο. Συμβαίνει. Κατά τη διάρκεια καυγάδων, όταν το ένα άτομο είναι πολύ πληγωμένο και θυμωμένο, μπορεί να πει κάτι που ξέρει ότι θα κάνει τον αγχωμένο αγαπημένο του να βιώσει μια μεγάλη κρίση άγχους.

Είναι μια φυσιολογική αντίδραση ότι όταν νιώθουμε πληγωμένοι, μερικές φορές αντιδρούμε προσπαθώντας να πληγώσουμε εκ νέου το άτομο από το οποίο νιώθουμε πληγωμένοι. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού μπορεί να είναι σοβαρές εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο οι αγχώδεις άνθρωποι κρατούν τις ανησυχίες και το άγχος. Όπου είναι δυνατόν, όταν θυμώνουν, οι σύντροφοι χρειάζεται να προσπαθούν να μην εκφράζουν σκόπιμα πράγματα που θα δημιουργήσουν μακροχρόνιες πληγές και άγχη.

Τι μπορούμε να κάνουμε

– Αν κάποιος δεν είναι από τη φύση του αγχώδης, είναι πιθανό να έχει ελάχιστη επίγνωση ή κατανόηση του τι συμβαίνει στο μυαλό του αγχώδους αγαπημένου του προσώπου. Όταν και οι δύο άνθρωποι μαθαίνουν πώς λειτουργεί το άγχος, είναι χρήσιμο. Θα το κάνατε αυτό αν ο σύντροφός σας είχε διαβήτη, οπότε κάντε το ίδιο αν έχει άγχος.

– Όσο περισσότερες δεξιότητες αποκτά το αγχώδες άτομο για να αντιμετωπίσει το άγχος του, τόσο λιγότερα προβλήματα θα προκύψουν.

– Οι σύντροφοι μπορούν να βοηθήσουν με το να μην εκτοξεύουν ερωτήσεις ή αιτήματα στο αγχώδες αγαπημένο τους πρόσωπο σε απρόσμενες στιγμές. Μπορούν επίσης να εξετάζουν πότε ένα μικρό σχόλιο έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει μια μεγάλη χιονοστιβάδα ανησυχίας. Μερικές φορές, μπορεί να επανεξετάσουν αν αξίζει να σχολιάσουν, δεδομένης της αγωνίας που μπορεί να προκαλέσει.

– Οι σύντροφοι μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να αντιμετωπίσει το άγχος και τις ανησυχίες. Ένας αποτελεσματικός τρόπος που είναι χρήσιμος και για τους δύο ανθρώπους είναι η εκμάθηση δεξιοτήτων αυτοσυμπόνιας για την αντιμετώπιση του στρες και των ανησυχιών.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/in-practice/202107/4-relationship-problems-anxious-people-have

https://enallaktikidrasi.com/

Αυτοβελίωση

Ήρθατε σ’ αυτό τον κόσμο για να εκπληρώσετε ένα μοναδικό σκοπό ή ρόλο ή μια αποστολή. Βρείτε το δικό σας. Και μό­λις το βρείτε, περιμένετε να ενεργοποιηθεί.

Η ζωή δεν χρειάζεται να κερδιθεί. Σας έχει ήδη δοθεί. Αν δεν σας αρέσει έτσι όπως είναι, αναμορφώστε τη και κάνετε αλ­λαγές.
Όταν η πρόθεσή σας είναι ξεκάθαρη, μπορείτε να κάνετε μαγικά πράγματα. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεστε το θύμα. Μπορείτε να επιλέγετε και να ενεργείτε δυναμικά. Μπορείτε να κάνετε ό,τι χρειάζεται να κάνετε. Μπορείτε να αλλάξετε ό,τι χρειάζεστε να αλλάξει.

Αναπνεύστε βαθιά κάθε φορά, προτού ξεκινήσετε ένα σημαντικό έργο ή μια σημαντική πορεία. Ανακαλέστε τους θετικούς και αναζωογονητικούς λόγους που σας οδήγησαν σ’ αυτό το βή­μα. Ανανεώνετε τη δέσμευσή σας όσο συχνά το θεωρείτε απα­ραίτητο.

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως σύμβουλο την αρνητική εσωτερική σας κριτική: Υποσκάπτετε τους στόχους και την ενέργειά σας.
Αγαπήστε τον εαυτό σας, ό,τι κι αν κάνετε. Πιστέψτε αυτό που είστε και αυτό που μπορείτε να γίνετε. Και αναγνωρίστε όσα έχετε πετύχει μέχρι τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΘΕΤΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗ

Η ταντρική προσέγγιση αναγνωρίζει ότι καθετί σ’ αυτή τη ζωή, κάθε στιγμή, κάθε εμπειρία, κάθε κατάσταση, είναι μια ευκαιρία για πε­ραιτέρω αφύπνιση. Αυτή η άποψη καθιστά τη ζωή στο σύνολό της μια μήτρα μάθησης, θεραπείας και ανάπτυξης. Ακολουθούν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όταν τα πράγματα είναι δύσκολα και σας προκαλούν στρες, για να αλλάξετε την οπτική γω­νία από την οποία βλέπετε τα πράγματα και, έτσι, να αλλάξετε την εμπειρία σας.

Πρώτον, πάρτε βαθιές αναπνοές και ηρεμήστε. Πάρτε απόσταση από την κατάσταση. Προσέξτε τις κρίσεις σας περί «καλού» και «κα­κού». Τώρα, δείτε αν μπορείτε να περιγράψετε τι συμβαίνει αντικει­μενικά, ακριβώς όπως είναι. Όταν μπορέσετε να δείτε και να περιγράψετε αντικειμενικά μια κατάσταση, χωρίς κρίσεις, θα είστε σε θέ­ση να βιώσετε και να σχετιστείτε αντικειμενικά με αυτή την κατά­σταση. Και αυτό που, μέχρι πριν, έμοιαζε άθλιο ή ανυπόφορο, τώρα μπορεί να σας φανεί «ενδιαφέρον», «συναρπαστικό», ή ακόμα και « διασκεδαστικό ».

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΕΚΣΤΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
.

Η δυστυχία ευδοκιμεί όπου υπάρχει ρουτίνα και προβλεψιμότητα. Η έκσταση αγαπάει τα νέα σενάρια, την έκπληξη, την περιπέτεια. Δεν είστε υποχρεωμένοι να αλλάξετε μονομιάς ολόκληρη τη ζωή σας. Μπορείτε, όμως, να αρχίσετε από κει που βρίσκεστε, οποιαδήποτε στιγμή. Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να σπάσετε μια άχαρη ρουτίνα και να φέρετε λίγη φρεσκάδα ή ακόμα και περιπέτεια σε μια, κατά τα άλλα, προβλέψιμη ημέρα.

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Για αρχή, κάντε ένα διάλειμμα απ’ ό,τι κάνετε, ακόμα κι αν είναι για πέντε λεπτά. Βγείτε από το γραφείο ή το σπίτι, αναπνεύστε καθαρό αέρα, αν υπάρχει, κάντε μια βόλτα γύρω στο τετράγωνο ή πηγαίνετε κάπου που σπάνια πηγαίνε­τε. Μείνετε για λίγο στον εαυτό σας, νιώστε την αναπνοή σας, το σώμα σας, τα τσάκρα σας. Στη συνέχεια, παρατηρήστε το περιβάλ­λον σας, τους ανθρώπους, τα σπίτια ή τα οικοδομήματα, τον ουρανό πάνω από το κεφάλι σας. Ακούστε, κοιτάξτε, μυρίστε, νιώστε. Θυ­μηθείτε ότι αυτή η στιγμή είναι πραγματική και εγκυμονεί ενδεχόμε­να.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΕΚΣΤΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ
Τώρα μπορείτε να οργα­νώσετε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα. Προγραμματίστε μια ημέρα την εβδομάδα να πηγαίνετε βόλτα στη φύση, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να πάτε πιο μακριά από το πάρκο της περιοχής σας. Αν μπορείτε, σχεδιάστε ένα ταξίδι για το Σαββατοκύριακο, σε ένα μέρος που σας αρέσει πάρα πολύ και που θα θέλατε πολύ να επισκεφθείτε. Ίσως εί­ναι κοντά σε κάποιο ποτάμι, στα βουνά ή στη θάλασσα. Μετά, σχε­διάστε ένα πιο μεγάλο και πιο συναρπ

αστικό ταξίδι, κάπου που πά­ντα θέλατε να πάτε. Μπορεί να είναι στη Νέα Τόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Παρίσι, στο Μπαλί. Σχεδιάστε το ταξίδι των ονεί­ρων σας για τον εαυτό σας, με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας, ή με την οικογένειά σας. Παρατηρήστε πόση ενέργεια και «χαρά ζωής» σας δίνει. Επιλέξτε να ζήσετε τα όνειρά σας.

ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΕΚΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ
Διαλέξτε ένα φίλο ή συ­νεργάτη ως τον εκστατικό σας σύντροφο. Συμφωνήστε να αυξήσετε ο ένας το επίπεδο χαράς στη ζωή του άλλου. Συμφωνήστε, για παρά­δειγμα, ότι τη Δευτέρα, μετά τη δουλειά, ο ένας θα πάρει τον άλλο και θα τον πάει σε μια περιπέτεια. Μπορεί να είναι οτιδήποτε — μια όμορφη διαδρομή έξω από την πόλη, εισιτήρια για μια συναυλία, ένα εξωτικό γεύμα. Ό,τι κι αν είναι, πρέπει να είναι έκπληξη, κάτι που θα σας βγάζει από τα καθιερωμένα, που θα σας ξυπνάει από την προβλεψιμότητα της ρουτίνας. Την επόμενη φορά, αλλάξτε ρόλους.

ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΣΤΑΣΗ
.

Ο πραγματικός μας ρόλος, ως ανθρώπινα όντα, είναι να συνδέουμε τη ζωή με το Πνεύμα και το Πνεύμα με τη ζωή. Το θαύμα σχετικά με αυτό είναι ότι μπορεί να είμαστε τα μοναδικά πλάσματα στον πλανήτη που μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Επιλέγοντας τι είναι καλό και δίκαιο για μας, τους φίλους και τις οικογένειές μας, την κοινότητα και τον πλανήτη μας, αφυπνιζόμαστε από τη συνωμοσία ενάντια στην έκσταση ανοίγουμε την πόρτα στην έκσταση.
Όταν καταλάβετε τι σημαίνει να είσαι οργασμικός/ή στην καθημερινή σου ζωή, να ζεις σαν εραστής ή ερωμένη τότε, κάθε φορά που πρόκειται να κάνεις κάτι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, θέτεις στον εαυτό σου αυτή τη βασική ερώτηση: «Με ερεθίζει;» Κάθε φορά που διαπιστώνετε πως κάνετε κάτι, όχι γιατί σας ερεθίζει αλλά για αντιεκστατικούς λόγους — για να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των γονιών σας, από κοινωνική υποχρέωση ή επειδή φοβάστε την κριτική, για να ευχαριστήσετε το αφεντικό σας ή για να εντυπωσιά­σετε τους φίλους σας — σταματήστε:
Θυμηθείτε ότι κάθε φορά που βγάζετε τον εαυτό σας από τις καταστάσεις, δεν μπορείτε να τις χαρείτε. Όταν ζείτε για τους άλλους, χάνετε τη δική σας ζωή, τη ζωή που μπορείτε να έχετε αν τολμήσετε να την επιλέξετε, τη ζωή που μπορεί να φέρει σε σας, και σ’ όσους είναι μαζί σας, πραγματι­κή ευχαρίστηση, χαρά και ικανοποίηση. Δεσμευτείτε τώρα με την έκσταση.


Η Τέχνη της Καθημερινής Έκστασης

Margot Anand

tantra-yoga-events.blogspot.gr

Αυτοβελίωση

Είναι κάποιες κραυγές σιωπηλές που ακούγονται μέσα από την τέχνη, μέσα από μία κόλλα χαρτί…
Δεν μπορεί κανείς να ακούσει την σιωπή σου, να νιώσει τον πόνο σου, εκεί λοιπόν αρχίζεις να αναζητάς ένα καταφύγιο...
Είναι φορές που θέλεις να μιλήσεις ή καλύτερα να ουρλιάξεις, να ξεσπάσεις βγάζοντας μια κραυγή που θα περιγράφει τον πόνο που κρύβεις μέσα σου κι όμως νιώθεις πως κάποιος σου έχει κλείσει ερμητικά το στόμα. Οι σκέψεις σου, όσα νιώθεις δεν γίνονται φωνή, δεν ακούγονται, παρά μονάχα στο μυαλό σου φωνάζουν και σε τρελαίνουν ακόμη περισσότερο.

Οι κραυγές φωνάζουν τον πόνο σου, την απελπισία που έχεις και την ακούς μόνο εσύ, κανείς δεν σε νιώθει, κανείς δεν μπορεί να σε παρηγορήσει, νιώθεις εγκλωβισμένος σε αυτό που έζησες και όλο αυτό φοβάσαι ότι δεν έχει τελειωμό. Θέλεις να μιλήσεις για όλα αυτά, μα δεν μπορείς, ίσως να φοβάσαι να ανοιχτείς γιατί ξέρεις πως δύσκολα θα σε καταλάβουν. Το σοκ από όλα αυτά που έζησες δεν καταλαγιάζει μέσα σου γιατί δεν ακούγεται, αυτό το ίδιο σου κλείνει την φωνή, ούτε μια λέξη δεν μπορείς να ορθώσεις.

Όλα αυτά που έζησες σου δημιουργούν το αίσθημα της δυσφορίας που σε πνίγει, νιώθεις ασφυκτικά μέσα στον ίδιο σου το σώμα, μέσα στην ίδια την ψυχή σου. Μία τρέλα σε κυριεύει, δεν σε αφήνει να ηρεμήσεις, η εικόνα του πόνου πέρνα και ξανά περνά από το μυαλό σου. Θυμάσαι και πονάς κάθε μέρα και πιο πολύ, όσο δεν μπορείς να μιλήσεις, αυτό που νιώθεις μεγαλώνει και σε πνίγει, σε κλειδώνει σε μια φυλακή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Νιώθεις ότι δεν μπορείς να δεχτείς όλο αυτό που έγινε, το μυαλό αρνείται να συνειδητοποιήσει εκείνη την στιγμή, τις στιγμές που ακολούθησαν. Αυτή η εικόνα σου «χτυπά πολλές φορές την πόρτα» και εσύ επιμένεις να μην την «ακούς», να μην της «ανοίγεις». Αρνείσαι όλη αυτήν την κατάσταση…

Εκεί είναι που οι φωνές γίνονται δάκρυα, ξεσπούν και ακούγονται μέσα από τα μάτια, κυλούν στα μάγουλα σου. Με αυτόν τον τρόπο η ψυχή σου ξελαφρώνει, όλα όσα νιώθεις ξεσπούν, γίνονται λυγμός πονεμένος που μπορεί στην αρχή να αισθάνεσαι πως δεν θα σταματήσεις ποτέ αλλά στο τέλος καταλαβαίνεις πως η ψυχή ξεφορτίζεται μέσω αυτού και έτσι νιώθεις λίγο καλύτερα.

Δεν μπορεί όμως κανείς να ακούσει την σιωπή σου, να νιώσει τον πόνο που βιώνεις, εκεί λοιπόν αρχίζεις να αναζητάς ένα καταφύγιο που να μπορείς να ηρεμήσεις. Είναι κάποιοι άνθρωποι που το να κλάψουν απλά δεν είναι αρκετό για να ηρεμήσουν μετά από αυτό έστω για λίγο, όσα δάκρυα και να ρίξουν κάτι πάντα μέσα τους, τους πονάει και θέλει να ξεσπάσει. Αυτόματα τους δημιουργείται η ανάγκη να γράψουν όσα νιώθουν στο χαρτί, ξέρουν πως οι κραυγές τους θα ακουστούν έστω μέσα από αυτό, παρόλο που μπορεί να γράψουν κάτι πολύ διαφορετικό από εκείνο πού νιώθουν.

Παίρνουν μία κόλλα χαρτί, ένα στυλό και αρχίζουν να αποτυπώνουν ότι ένιωσαν, ότι έζησαν, ότι έχει μέσα το μυαλό τους, ότι φαντάζονται, δεν έχει σημασία τι γράφουν αλλά ότι ξεσπούν μέσω αυτού. Αυτό που κρατούν στο χέρι τους γίνεται ο εξομολογητής τους, νιώθουν ότι φεύγει ένα βάρος έστω και μικρό. Γράφουν, ξεσπούν, έτσι οι λέξεις γίνονται προτάσεις και οι προτάσεις σειρές ολόκληρες που γεμίζουν ασταμάτητα, η μία μετά την άλλη. Παρόλο που οι λέξεις χοροπηδούν στο μυαλό τους, στο χαρτί βρίσκουν την σειρά τους, γράφοντας την ιστορία τους.

«Ντύνουν» την ιστορία τους με την φαντασία, αξιοποιούν τις λέξεις με το καλύτερο δυνατό τρόπο, δημιουργώντας έτσι το καταφύγιο τους. Εκεί χάνονται στις ιστορίες των ηρώων, ξεχνούν για λίγο τον πόνο τους, όσο γράφουν ταξιδεύουν σε τόπους μαγικούς. Τα ταξίδια που κάνουν με το μυαλό τους, νοερά, παίρνουν σάρκα και οστά, έχουν λόγο, ζωή, υπόσταση, προσωπικότητα, κερδίζουν αυτή τη μορφή μέσω των λέξεων που αποτυπώθηκαν στο χαρτί σε μια στιγμή που η ψυχή είχε ανάγκη να ξεσπάσει με όμορφο τρόπο. Δημιουργούν ήρωες, τόπους, ιστορίες, παίρνουν ένα φανταστικό άνθρωπο και του δίνουν συναισθήματα, λόγω ύπαρξης.

Έτσι νιώθουν πιο ανάλαφροι μετά από αυτό, το χέρι κατάφερε να πει όσα δεν μπορούσε να ομολογήσει το στόμα, η ψυχή ελευθερώθηκε, οι πύλες ανοίγουν και οι σκέψεις τρέχουν ελεύθερες πλέον έχοντας αποτυπωθεί. Όσα ένιωσαν, όσα έζησαν βρήκαν καταφύγιο στο χαρτί, γράφουν μέχρι η ψυχή τους να στερέψει από λόγια, μέχρι να νιώσουν πως οι κραυγές σώπασαν ακόμη και από μέσα τους.

Όλο αυτό είναι τόσο όμορφο, τους ξεφορτίζει, όλα όσα τους βασάνιζαν «φεύγουν» έστω για λίγο από «πάνω» τους. Είναι λυτρωτικό και θησαυρός για αυτούς που μπορούν να το αξιοποιήσουν, να πάρουν τον πόνο τους να τον κάνουν τέχνη, ταλέντο.

Ο πόνος τους εκφράζεται, ξεσπά μέσα από την τέχνη και κάθε άνθρωπος έχει τον τρόπο του να «ακουστεί» μέσα από το χορό, την ζωγραφική, την υποκριτική, την ποίηση, το τραγούδι, την συγγραφή. Είναι το καταφύγιο του, εκεί βρίσκει την ηρεμία του που χρειάζεται και νιώθει ανάλαφρος, έτοιμός μετά από αυτό να αντιμετωπίσει τα πάντα, η τέχνη του δίνει την δύναμη…

Μαρία-Ελένη Καραγκούνη

https://enallaktikidrasi.com/

 

Αυτοβελίωση

Αν έχω μάθει κάτι από την ζωή, είναι ότι μερικές φορές οι πιο σκοτεινές εποχές μπορούν να μας φέρουν στα πιο φωτεινά μέρη.

Έμαθα ότι οι πιο τοξικοί άνθρωποι μπορούν να μας διδάξουν τα πιο σημαντικά μαθήματα.

Ότι μέσα από τις πιο επίπονες μάχες μας μπορούμε να αναπτυχθούμε κατάλληλα. Και ότι οι απώλειες της φιλίας και της αγάπης που ραγίζουν την καρδιά μας μπορούν να κάνουν χώρο για τους πιο θαυμάσιους ανθρώπους.

Έχω μάθει ότι αυτό που μοιάζει με κατάρα εκείνη τη στιγμή μπορεί πραγματικά να είναι μια ευλογία, και αυτό που μοιάζει με το τέλος του δρόμου είναι στην πραγματικότητα απλώς η ανακάλυψη ότι είναι γραφτό να ταξιδέψουμε σε διαφορετική πορεία.

Έχω μάθει ότι ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα φαίνονται τα πράγματα, υπάρχει πάντα ελπίδα. Και έχω μάθει ότι ανεξάρτητα από το πόσο αδύναμοι νιώθουμε ή πόσο φρικτά φαίνονται τα πράγματα, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε.

Πρέπει να συνεχίζουμε να προχωράμε. Ακόμα και όταν είναι τρομακτικό, ακόμα και όταν η δύναμη μας φαίνεται να έχει χαθεί, πρέπει να συνεχίσουμε, να βρούμε την δύναμη μας και να προχωρήσουμε, γιατί ότι και αν πολεμάμε αυτή τη στιγμή, θα περάσει και θα τα καταφέρουμε.

Έχουμε φτάσει ως εδώ. Μπορούμε να ξεπεράσουμε ότι έρχεται στην συνέχεια.

Μάγεια Τ.

https://www.awakengr.com/

 

Αυτοβελίωση

Τα πάντα κρίνονται από το πού επιλέγουμε να εστιάζουμε
Πέννυ Γαζοπούλου
Αν θέλετε να κερδίσετε ο θετικός αυτοδιάλογος σας βοηθά να κινείστε με κατεύθυνση το στόχο σας. Τα πάντα στη ζωή είναι αποτέλεσμα ερωτήσεων, από το τι θα κάνω σήμερα; Πότε θα κάνω τη συγκεκριμένη δουλειά; Έκανα καλή εντύπωση; θα τα καταφέρω;

Το θέμα λοιπόν δεν είναι πόσες ερωτήσεις θα κάνουμε αλλά το πως μπορούν αυτές να λειτουργήσουν υπερ μας. Αντί λοιπόν να λέμε θα τα καταφέρω, ας αναρωτηθούμε πως θα τα καταφέρουμε! Τι πήγε καλά; Tι μάθαμε; Με πιο τρόπο είμασταν παραγωγικοί; Γιατί είμαστε χαρούμενοι; ( Για σένα που τα βλέπεις μαύρα αυτή την περίοδο είμαι σίγουρη ότι θα έχεις έστω και ένα λόγο για να είσαι χαρούμενος ). Τα πάντα κρίνονται από το που επιλέγουμε να εστιάζουμε.

Ο θετικός αυτοδιάλογος δημιουργεί δράση ώστε να παραχθούν τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Όταν μιλάς στον εαυτό σου χρησιμοποίησε θετικές λέξεις και φράσεις, σκέψου τι έχεις πετύχει. Οι σκέψεις που κάνουμε, παράγουν συναισθήματα και αυτά το ανάλογο αποτέλεσμα. Μιλήστε για το τι έχετε καταφέρει, για όσα μπορείτε να κάνετε αντί για αυτά που δεν μπορείτε. Έτσι και αλλιώς δεν είναι λογικό να στεναχωριόμαστε για θέματα που είναι εκτός της δικής μας εμβέλειας και δεν περνάνε από το χέρι μας.

Κτίζοντας ένα νέο τρόπο σκέψης θα παρατηρήσεις στον εαυτό σου ένα διαφορετικό νοητικό μοτίβο. Αν καθημερινά κάνεις θετικό αυτοδιάλογο με τον εαυτό σου, θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα! Τίποτα δεν κτίζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση όσο τα επιτεύγματα.

Αν δεν επιβληθείτε στον Εαυτό σας, αυτός θα σας ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν να είναι μόνοι τους για παραπάνω από λίγη ώρα ή πρέπει να είναι συνεχώς απασχολημένοι με κάτι. Αφιερώστε λίγο χρόνο και μείνετε με τον εαυτό σας, απολαύστε την παρέα του και ελάτε σε επαφή με τις πραγματικές σας δυνατότητες.

Η συζήτηση εμπλουτίζει την κατανόηση αλλά η μοναξιά είναι το σχολείο της διάνοιας.

Ακούστε τον εαυτό σας, να είστε ειλικρινής μαζί του, αν πραγματικά θέλετε να επιτύχετε δείτε ποια είναι τα αδύνατα σας σημεία, πως μπορείτε να τα βελτιώσετε και πως μπορείτε να δώσετε αξία στη δουλειά σας.

Ξεκινήστε να μελετάτε το αντικείμενο της δουλειάς σας λίγη ώρα κάθε μέρα γνωρίζοντας ότι μπορείτε να αποδώσετε ακόμα καλύτερα. Δουλέψτε με στόχο ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που να υπερβαίνει κατά πολύ το τωρινό επίπεδο της απόδοσης σας και βάλτε ένα χρονικό περιθώριο για να το επιτύχετε. Μην ξεχνάς ότι ένας στόχος που δεν είναι χρονικά προσδιορισμένος, δεν είναι επιτεύξιμος.

Μόνο μια ώρα μελέτης κάθε μέρα είναι σαν να συμπληρώνεται εννέα εργάσιμες εβδομάδες μέσα σε ένα χρόνο. Φανταστείτε τι θα γνωρίζετε σε πέντε χρόνια ή σε δέκα. Η μελέτη, η πειθαρχία και ο χρονικός προσδιορισμός είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να επιτύχετε τους στόχους σας.

Όποιος μαθαίνει και δεν σκέφτεται είναι χαμένος. Όποιος σκέφτεται και δεν μαθαίνει βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο!

Πάντα να κάνετε αυτό που δεν μπορείτε, ώστε να μάθετε πως να το κάνετε.https://sociall.gr/e

Αυτοβελίωση

Το εύκολο. Να μην δυσκολευτώ, να μην κουραστώ, να μην πονέσω. Να βολευτώ!
Άλλος για τα εύκολα;
ΛΙΝΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σημεία των καιρών.

Το εύκολο.
Να μην δυσκολευτώ, να μην κουραστώ, να μην πονέσω. Να βολευτώ!

Το γρήγορο.
Γρήγορο φαγητό, γρήγορες σχέσεις, γρήγορες απολαύσεις. Γρήγορα να ξεπεράσω!

Το ελαφρύ.
Να μην σκεφτώ, να μην αναλογιστώ, να μην αναζητήσω. Να μην σηκώσω βάρος!

Το φθηνό.
Να μην ξοδέψω χρόνο, να μην ξεχωρίσω, να μείνω μες στη μάζα. Να μην με τιμήσω!

Το έτοιμο.
Έτοιμο φαγητό, έτοιμες λύσεις, έτοιμα και τα αδιέξοδα. Να μείνω μικρός, να μη μεγαλώσω!

Το επιφανειακό.
Να αγγίζω επιδερμικά τους ανθρώπους, τις σχέσεις μου, τον εαυτό μου, τη ζωή μου ολόκληρη. Εικόνα μόνο, ουσία καμία!

Οτιδήποτε δεν με κάνει να σκέφτομαι, οτιδήποτε δεν μου ζητά να είμαι παρών, οτιδήποτε με κάνει να ξεχνιέμαι.

Άλλος να αποφασίζει για μένα, άλλος να μου λέει τι να κάνω, άλλος να καθορίζει το μέλλον μου.

Όχι εγώ, άλλος!

Κανένα βάθος. Μόνο επιφάνεια, απλά να επιπλέω μην πνιγώ.
Με πόση ευκολία πας στο εύκολο.

Με πόση ελαφρότητα πηδάς από σχέση σε σχέση.

Με πόση ανωριμότητα κουβαλάς έναν άγνωστο εαυτό που περιφέρεις σέρνοντας τις άγνωστες πτυχές του.

Γρήγορα, γρήγορα να γίνονται όλα, να τα έχεις όλα, μα ποτέ τα ολόκληρα!
Φθηνές λύσεις, πρόχειρες γιατί φθηνά φέρεσαι στον ξεχασμένο εαυτό σου.

Έτοιμα όλα. Μην τυχόν και κοπιάσεις σε τίποτα.

Πεινάς; Παραγγέλνεις.
Πονάς; Γρήγορα στο φαρμακείο για κάθε είδους πόνο. Σωματικό ή ψυχικό.

Παραδίπλα πετάγεσαι και στο πλησιέστερο ζαχαροπλαστείο να πάρεις ψευδαίσθηση χαράς.

Ναρκώνεσαι για να μη νιώθεις.

Δραπετεύεις για να μην πάρεις επαφή.

Φεύγεις για να μην αναλάβεις μερίδιο ευθύνης.

Νομίζεις ότι προχωράς, μα βήματα συνέχεια κάνεις προς τα πίσω.
Περνάνε τα χρόνια κι αντί να γίνεσαι σοφός, καταδικάζεις τον αληθινό, τον κρυμμένο, χρόνια ολόκληρα, από εσένα εαυτό σου, σε μια ζωή φθηνή και μίζερη ουσίας.

Φαγάδικα, ζαχαροπλαστεία και φαρμακεία πολλά.
Τρέξε να φας “αγάπη”, να καταπιείς “γλύκα”, να κοιμήσεις τον πόνο σου.

Τρέξε στα παυσίπονα. Ζήσε με χάπια και αντιβιώσεις.

Μην τυχόν και βιώσεις, μην τυχόν και ζήσεις αληθινά!

Τρέξε, μην τυχόν και σταθείς και δεις τον εαυτό σου.

Τρέξε, μην τυχόν και τον ακούσεις.

Τρέξε γιατί αν σταθείς, θα ακούσεις μέσα σου τη φωνή σου να σου λέει “Πόσο εύκολα, γρήγορα και φθηνά με πουλάς;”… και αυτό δεν το αντέχεις!

https://enallaktikidrasi.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.