Μαΐου 24, 2022

Αυτοβελίωση

Δεν μπορείς να νιώσεις την αγάπη και την αποδοχή των άλλων αν εσύ ο ίδιος δεν έχεις αυτά τα συναισθήματά για τον εαυτό σου.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ

Να προσέχεις τον εαυτό σου, είναι ο καλύτερος σου φίλος, που αν δεν τον προσέξεις αρκετά μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός σου, αυτός που θα σε καταστρέψει. Χρειάζεται να τον προσέχουμε αρκετά, να μην τον ξοδεύουμε σε καταστάσεις και ανθρώπους που δεν του αξίζουν. Οι δικοί μας άνθρωποι πολλές φορές όταν μας αποχαιρετούν μας λένε να προσέχεις, να θυμάσαι ότι αυτές οι δύο λέξεις κρύβουν τόση αγάπη, το πόσο σημαντικός είσαι για τον άλλον. Δεν σου το λένε επειδή δεν προσέχεις αλλά επειδή είσαι πολύ σημαντικός για αυτούς, όπως είναι και αυτοί για εσένα.

Όμως και για εσένα να είσαι σημαντικός, ο εαυτός σου είναι αυτός που θα σου σταθεί όταν οι άλλοι για κάποιο λόγο δεν θα μπορούν ή καλύτερα δεν θα θέλουν, για αυτό να τον υπολογίζεις και να τον προσέχεις. Μην τον αφήνεις εκτεθειμένο σε καταστάσεις και ανθρώπους που δεν του αξίζουν. Να θυμάσαι πόσο σημαντικός είσαι κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, μοναδικός στο κόσμο αυτό όπως και ο κάθε άνθρωπος. Έχεις πολλά να υλοποιήσεις μέχρι να αφήσεις την τελευταία σου πνοή, ένα χρέος να κάνεις αυτόν τον κόσμο καλύτερο, που γίνεται επιθυμία όταν αγαπάς εσένα και τους γύρω σου.

Όταν κατανοείς ότι είναι σημαντικό να προσφέρεις την αγάπη που έχεις μέσα σου σε εσένα και στους άλλους καταλαβαίνεις την αξία της ζωής. Αυτό να έχεις πάντα στο μυαλό σου, μην αφήνεις τον εαυτό σου να πέφτει σε μονοπάτια μίσους για εσένα και τους άλλους, πάντα να προσπαθείς για το καλύτερο, να είσαι το καλό τους πρότυπο. Πρόσεχε όμως μη μπερδευτείς το καλό πρότυπο δεν είναι αυτό που πετυχαίνει τα πάντα, που είναι καλός σε όλα, σε αυτά που θέλουν οι άλλοι, αλλά σε αυτά που θέλει η ψυχή του να υλοποιήσει, είναι αυτός ο άνθρωπος που αποτυγχάνει και δεν τα παράτα, που πέφτει και σηκώνεται. Η κοινωνία έχει ορίσει πρότυπα συμπεριφοράς που εμείς πρέπει να συμβαδίσουμε με αυτά, όμως δεν σημαίνει ότι είναι πάντα σωστά. Η καλοσύνη, η ειλικρίνεια και η αγάπη στην ζωή σου είναι τρία χαρακτηριστικά που σου είναι αρκετά για να αντιμετωπίσεις αυτόν τον κόσμο όσο σκληρός και να είναι.

Μια από τις ευχές που άκουσα τελευταία από έναν άνθρωπο που μου έχει ιδιαίτερη συμπάθεια είναι υγεία και αγάπη να έχετε στη ζωή σας είναι συντελεστές της ευτυχίας. Πόσο δίκιο έχει αναλογίστηκα το βράδυ πριν κοιμηθώ καθώς σκεφτόμουν αυτήν την φράση. Η υγεία είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας τόσο η ψυχική όσο και η σωματική, η αγάπη είναι αυτή που συντελεί στη ψυχική και στην σωματική. Όλοι γνωρίζουμε πως πολλές σωματικές ασθένειες προέρχονται από ψυχικές παθήσεις και αν δεν το ξέρουμε είναι καλό να το γνωρίζουμε και να προσέχουμε την ψυχή μας. Ας μην θεωρούμε ντροπή τα προβλήματα υγείας είτε ψυχικής, είτε σωματικής, δεν είναι σε καμία περίπτωση. Είναι σημαντικό να τα αποδεχτούμε, για να μπορέσουμε να γιατρευτούμε.

Από την άλλη η αγάπη είναι μεγάλο γιατρικό, η αποδοχή που σου προσφέρει ο άλλος, το γεγονός ότι θα σε στηρίξει, θα είναι δίπλα σου, σου δίνει την δύναμη να αντιμετωπίσεις οποίο πρόβλημα υγείας και αν έχεις. Το ίδιο μπορεί να κάνει και ο ίδιος σου εαυτός, για αυτό να του παρέχεις την αγάπη και την αποδοχή που χρειάζεται, να τον προσέχεις για να είναι καλά, μη του πας κόντρα, να του συμπεριφέρεσαι όπως συμπεριφέρεσαι στα άτομα που αγαπάς.

Μην ξεχνάς άλλωστε πως δεν μπορείς να νιώσεις την αγάπη και την αποδοχή των άλλων αν εσύ ο ίδιος δεν έχεις αυτά τα συναισθήματά για τον εαυτό σου. Από εσένα καθορίζονται όλα, κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να βοηθήσει κάποιον, αν ο άλλος δεν θέλει και συνήθως δεν θέλουμε από εγωισμό ή επειδή πιστεύουμε ότι δεν είμαστε σημαντικοί, πολύ μεγάλο λάθος. Αυτή η ανασφάλεια είναι που μας καθορίζει, που μας κάνει να χάνουμε την πίστη σε εμάς και στους άλλους.

Για αυτό να θυμάσαι αυτή τη φράση: να προσέχεις τον εαυτό σου και τους άλλους από αγάπη όχι από οίκτο, τον οίκτο σου κανείς δεν τον χρειάζεται. Την παραπάνω ευχή να έχεις στο μυαλό σου, να καθορίζει την ζωή σου, να προσπαθείς για την επίτευξη αυτών των δύο, άλλωστε είναι αναγκαία για να αποδείξεις ότι ξέρεις να προσέχεις τον εαυτό σου και τους άλλους. Και αν καμιά φορά δεν πετύχεις, να προσπαθείς ξανά και ξανά, μην κουράζεσαι και αν κουραστείς κάνε ένα διάλειμμα και συνέχισε, πάντα να συνεχίζεις. Να θυμάσαι πως μέσα από αυτά θα ανταμειφθείς γιατί όπως είπαμε είναι οι συντελεστές της ευτυχίας: Αγάπη και υγεία… Τι σημαντικότερο από αυτά:..

https://enallaktikidrasi.com/

Αυτοβελίωση

Η υπερανάλυση μπορεί να φανεί κάπου χρήσιμη;

Λαμπρινή Λαδά 
Θα βρεις πολλά άρθρα που μιλάνε στο πώς να σταματήσεις την υπερανάλυση. Γιατί να σκέφτεσαι πολύ; Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις στη ζωή μας που είναι χρήσιμη λίγη παραπάνω σκέψη και το overthinking. Οι αποφάσεις στη ζωή μας είναι αυτές που θα κρίνουν τα επόμενα κεφάλαια του βιβλίου της ζωής μας. Μπορεί να είναι υπερβολικό το να πάμε για καφέ και να καθόμαστε με τις ώρες να προσπαθούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε καφέ και χυμό, ή αν θα στείλουμε μήνυμα ή όχι. Πραγματικά δεν θα κάνει τόσο μεγάλη διαφορά στη ζωή μας αυτή η μικρή απόφαση.

Σε ποιες περιπτώσεις αξίζει το να σκέφτεσαι πολύ

Οικόπεδο θα πάρεις; Ίσως το έχεις ακούσει και εσύ για ανθρώπους που υπεραναλύουν τον κώνωπα. Γιατί να σκέφτεσαι πολύ για κάτι που αύριο δεν θα έχει καμία αξία; Σε ένα χρόνο θα έχει σημασία; Αν όχι μη το βασανίζεις τόσο. Ωστόσο στη ζωή κάποιες αποφάσεις έχουν μεγαλύτερη αξία και κρίνουν πραγματικά το ρου της ζωής σου οπότε σίγουρα αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται περισσότερη σκέψη.

Πόσο βάρος έχει μια απόφαση και γιατί κάποιες φορές μας είναι αδύνατον να επιλέξουμε

Αν θα κάνεις παιδί και πότε: Μια απόφαση που έχει τεράστια σημασία και τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή σου. Αν δεν είσαι αποφασισμένος να βάλεις έναν άλλον άνθρωπο ως προτεραιότητα στη ζωή σου εφ όρου ζωής μην το κάνεις. Το να γίνει κάποιος γονιός είναι κάτι που μπορούν σχεδόν όλοι να το κάνουν, το θέμα είναι η ουσία και ειδικά αν σκεφτείς ότι η ανατροφή σου είναι ικανή να αλλάξει τον κόσμο τότε καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι κάτι που δεν το αποφασίζεις ελαφρά την καρδία.
Να μεταναστευσεις σε άλλη χώρα ή να μετακομίσεις σε άλλη πόλη μόνιμα: Οκ, τι είναι μόνιμο θα μου πεις σε αυτή τη ζωή; Η ζωή είναι πολύ μικρή και εντελώς απρόβλεπτη κάποιες φορές, αφού πράγματα έρχονται στη ζωή μας ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, σαφώς κάποιες φορές υπάρχει και το θέμα του τι προσελκύουμε αλλά η αλλαγή στον τόπο κατοικίας, πόσο μάλλον αν αυτό συνεπάγεται αλλαγή και στη χώρα είναι κάτι που πρέπει να πάρεις το χρόνο σου και να ζυγίσεις όλες τις πιθανές επιλογές.
Να αλλάξεις δουλειά: Η δουλειά είναι ο χώρος στον οποίο περνάμε το 1/3 της ζωής μας. Είναι το μέρος όπου διαθέτουμε χρόνο και ενέργεια και παράγουμε έργο με αντάλλαγμα τον μισθό μας. Αν είσαι σε φάση που ετοιμάζεις στροφή στην καριέρα σου, τότε είναι πολύ οκ να κάτσεις κάτω με χαρτί και μολύβι και να αναλύσεις όλα τα δεδομένα, τα υπέρ και τα κατά, τι σε συμφέρει και που θα σε βγάλει αυτή η επιλογή που θα κάνεις.
Γάμος: Αν ο γάμος σαν θεσμός έχει κάποια αξία για σένα σήμερα. Αν θες να κάνεις οικογένεια και θέλεις να ενωθείς με τα δεσμά του γάμου με τον σύντροφό σου κάνε το συνειδητά και έχοντας υπολογίσει όλα τα δεδομένα. Τα θετικά, τα αρνητικά, υπολόγισε επίσης τη μονογαμικότητα και το πόσο είσαι πρόθυμος να είσαι πιστός σε αυτήν την επιλογή που έκανες. Δεν παντρευόμαστε για να μην είμαστε μόνοι μας αλλά σεβόμενοι τον άνθρωπό μας και εμάς με την επιλογή μας.
Αγορά σπιτιού, οικοπέδου κλπ: Το να αγοράσεις ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο είναι μια επένδυση η οποία χρειάζεται χρήματα, πολλά και φυσικά είναι κάτι που αλλάζει τη ζωή σου. Θα αγοράσεις την ιδιοκτησία αυτή και έκτοτε η ζωή σου θα περιστρέφεται γύρω από εκείνη την περιοχή που θα διαλέξεις.
SWOT analysis ή αλλιώς το εργαλείο που θα σε φέρει πιο κοντά στον επιτυχημένο εαυτό σου

Μικρά tips που θα σε βοηθήσουν να μην καείς
Δώσε συγκεκριμένο χρόνο στον εαυτό σου για να πάρεις τη απόφαση.
Πάρε χαρτί και μολύβι και υπολόγισε όλα τα δεδομένα που έχεις κάθε φορά στα χέρια σου. Μην κάθεσαι σε σκέφτεσαι χωρίς δομή, την ώρα που πας να ξαπλώσεις, την ώρα που κάνεις μπάνιο, την ώρα που οδηγείς. Μην αφήνεις τη σκέψη σου να τρέχει και να σε παρασύρει. Θέλουμε το brainstorming να έχει ένα αποτέλεσμα και να σου δίνει λογικά συμπεράσματα που θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη απόφαση που θες.
Να ρωτάς πάντα τον εαυτό σου: «Αυτή η απόφαση που θα πάρω με βοηθάει να γίνω ο άνθρωπος που θέλω να γίνω»;
Όλα είναι προσωρινά και εφήμερα! Απόλαυσε το ταξίδι

https://ipop.gr/

Αυτοβελίωση

Πολλοί από μας έχουμε συσχετίσει το να ‘διαβάζεις’ το μυαλό κάποιου με ένα είδος μηχανισμού ελέγχου. Αν μπορείς να ξέρεις την επόμενη κίνησή τους, μπορείς να τους χειραγωγήσεις ή να προβλέψεις τις επόμενες ενέργειες τους.

Στην πραγματικότητα, το να ‘διαβάζεις’ το μυαλό κάποιου μπορεί να είναι πιο πρακτικό και προσωπικό. Το να μπορείς να ‘διαβάζεις’ το μυαλό κάποιου, σου επιτρέπει να είσαι εκεί όταν σε χρειάζεται, να κατανοήσεις την θέση του και να συνδεθείς μαζί του σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

1) Η γλώσσα του σώματος
Η γλώσσα του σώματος είναι μια ένδειξη του τι ο άλλος σκέφτεται. Αν το μέτωπό τους είναι ζαρωμένο, έχουν άγχος. Πώς κάθονται ή στέκονται; Πώς είναι η στάση του σώματος;

Στη φύση, όταν τα πρωτεύοντα θηλαστικά θέλουν να δείξουν την δύναμή τους, ανοίγουν διάπλατα τα χέρια τους με τους ώμους εκτεταμένους. Τεντώνονται και χτυπάνε το στήθος τους. Αυτό που κάνουν στην ουσία είναι να ρίχνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους) κι έτσι μειώνουν την ανησυχία τους. Παρομοίως όταν καμπουριάζεις νευρικά, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται.

Όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται, η στέρηση ύπνου, η απόκτηση λίπους και ένα σωρό άλλα θέματα προκύπτουν.

2) Παρακολούθησε την αναπνοή τους
Πώς αναπνέουν; Αν κάποιος αναπνέει από την βάση της σπονδυλικής τους στήλης, σημαίνει ότι είναι ήρεμος. Αν η αναπνοή του είναι ρηχή, είναι σφιγμένος. Αν θέλεις να καταλάβεις την εσωτερική κατάσταση κάποιου, παρατήρησε την αναπνοή του.

Αν η αναπνοή τους είναι ασταθής, είναι νευρικοί που μπορεί να σημαίνει ότι δεν θέλουν κάτι να μάθεις. Μπορεί να ντρέπονται, να έχουν άγχος ή να σου κρύβουν κάτι. Αν κάποιος έχει ήρεμη αναπνοή σημαίνει ότι η εσωτερική του κατάσταση είναι γαλήνια και είναι ειλικρινής.

3) Διάβασε τα μάτια τους
Τα μάτια μπορούν να να σου αποκαλύψουν πολλά. Η κόρη του ματιού λένε ότι είναι η πύλη του μυαλού. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος σκέφτεται έντονα, η κόρη του ματιού διαστέλλεται. Όταν το μυαλό υπερφορτώνεται, η κόρη περιστέλλεται.

Επίσης, η κόρη μεγαλώνει όταν γνωρίζεις κάποιον για πρώτη φορά. Αν μεγαλώσει και μετά μικρύνει, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για σένα. Αν παραμείνει διευρυμένη σημαίνει ότι είναι ενθουσιασμένος μαζί σου.

4) Άκου τον τόνο της φωνής τους. Όχι τις λέξεις, τον τόνο
Ο τόνος της φωνής μπορεί επίσης να σου πει πολλά. Η ταχύτητα της φωνής κάποιου. Αργή σημαίνει ήρεμη, η γρήγορη είναι νευρική. Οι λέξεις δεν είναι σημαντικές, όσο η ενέργεια πίσω από τις λέξεις. Αυτό δεν χρειάζεται καν να το εξηγήσω αφού όλοι ξέρουμε τι συγκεκριμένοι τόνοι σημαίνουν. Απλά κάποιες φορές θα πρέπει να ακούσουμε προσεχτικά για να πάρουμε απαντήσεις.


Ο τόνος της φωνής μπορεί επίσης να σου πει πολλά. Η ταχύτητα της φωνής κάποιου. Αργή σημαίνει ήρεμη, η γρήγορη είναι νευρική. Οι λέξεις δεν είναι σημαντικές, όσο η ενέργεια πίσω από τις λέξεις. Αυτό δεν χρειάζεται καν να το εξηγήσω αφού όλοι ξέρουμε τι συγκεκριμένοι τόνοι σημαίνουν. Απλά κάποιες φορές θα πρέπει να ακούσουμε προσεχτικά για να πάρουμε απαντήσεις.

5) Πέρασε χρόνο μαζί τους
Αν θέλεις να γνωρίσεις κάποιον, πέρνα χρόνο μαζί του. Κάνε παρέα για ένα απόγευμα και θα μάθεις πολλά. Κάνε παρέα για μια βδομάδα, ένα μήνα ή χρόνο και μπορεί να καταλήξετε να αλληλοδιαβάζετε τις σκέψεις σας.

Όταν περνάς χρόνο με κάποιον, γίνεται προφανής, έτσι γνωρίζεις πώς αντιδράει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ό,τι συναίσθημα κι αν έχει, νευρικότητα, τόλμη, ευτυχία ή δυστυχία δεν είναι δύσκολο να το διακρίνεις αν γνωρίζεις τον άλλον καλά.

Αυτός είναι ο λόγος που εκπλήσσομαι κάθε φορά που κάποιος γονιός υποστηρίζει ότι δεν κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το παιδί του, όταν το παιδί του κάνει κάτι ‘λάθος’. Αυτό είναι συνήθως μια ένδειξη ότι ο γονιός δεν πέρναγε αρκετή ώρα με το παιδί του. Αν πέρναγε χρόνο με το παιδί του, δεν θα χρειαζότανε καμία λέξη για να καταλάβει ότι κάτι πάει στραβά.

6) Βεβαιώσου ότι δεν τροφοδοτείς το μυαλό τους με την ενέργειά σου
Όλα εξαρτώνται από εσένα. Αν προσεγγίσεις μια κατάσταση νευρικά, ο φίλος σου θα αντανακλάσει την ένταση. Προσεγγίζοντας μια κατάσταση με ήρεμη διάθεση, μας βοηθάει στο να αφομοιώσουμε την ενέργεια του και να τον κατανοήσουμε καλύτερα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όλοι έχουμε την ικανότητα να ρωτήσουμε κάποιον πώς νιώθει. Πέρα από την τυπική ερώτηση ευγενείας- που απαντιέται πάντα με την λέξη ‘καλά’, μπορούμε να πάμε λίγο παραπέρα. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαβάσουμε το μυαλό τους και να τους ρωτήσουμε και κάτι ακόμα όπως ‘Φαίνεσαι χαλαρός και σε καλή διάθεση…;’ Τέτοιες παρατηρήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αληθινούς διαλόγους, αντί το σύνηθες χαζολόγημα.

Σαν μια πρακτική άσκηση, αν κάποιος σε ρωτήσει ‘τι κάνεις’, νιώσε ελεύθερος να προσφέρεις μια αληθινή απάντηση. Σταμάτα και εξέτασε τα συναισθήματά σου για λίγα δευτερόλεπτα και μετά πες τους. Η αυτοεπίγνωση είναι αποφασιστικής σημασίας όταν θέλεις να γνωρίζεις τους ανθρώπους γύρω σου.

Spirit Science & Metaphysics , spiritscience.gr

https://www.awakengr.com/

Αυτοβελίωση

Καθημερινά η προσοχή μας πηγαίνει σε διάφορα θέματα. Από το πρωί που θα ξυπνήσουμε εως το βράδυ που θα κοιμηθούμε η μέρα μας είναι γεμάτη με πληροφορίες.

Πόσες από αυτές τις πληροφορίες όμως είναι σημαντικές; Η απάντηση σε αυτο το ερώτημα καθορίζεται από την ποιότητα της ζωής που έχουμε.

Αν η ζωή σου είναι γεμάτη με αρνητισμό, θλίψη, μιζέρια, αποτυχία και άσχημα συναισθήματα, τότε πιθανότατα ασχολείσαι με ανούσια πράγματα και ασήμαντες πληροφορίες.

Γιατί μπορεί να ισχύει αυτό;

Όσα είναι σημαντικά και πραγματικά μας αφορούν συνήθως μας κάνουν να αισθανόμαστε υπέροχα και έχουν ουσιαστικό και θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Αντίστοιχα όσα δεν είναι για εμάς έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και αυτο είναι κάτι που το εισπράττουμε και το αισθανόμαστε.


Τα συναισθήματα είναι μηχανισμός καθοδήγησης, μας λένε τι είναι καλό για εμάς και τι όχι. Καθώς λοιπόν ασχολείσαι με τα λιγότερο σημαντικά ή με πράγματα που δεν είναι καθόλου για σένα, στερείς από τον εαυτό σου όμορφα συναισθήματα και βαδίζεις προς την αποτυχία.

Έχει διαφορά το να είσαι πολυάσχολο άτομο με το να είσαι παραγωγικό άτομο. Για να γίνεις παραγωγικό άτομο φτιάξε μια λίστα με τους δέκα σημαντικότερους στόχους που θα αλλάξουν τη ζωή σου προς το καλύτερο και ξεκίνα να τους υλοποιείς κατά προτεραιότητα.

Δώσε έμφαση στην υλοποίηση αυτών των στόχων και δες σταδιακά τη ζωή σου να αλλάζει.

Επιπρόσθετα μην ασχολείσαι με οτιδήποτε δεν έχει σημασία γιατί ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και δεν επαρκεί για όλα.

Η ενέργεια πηγαίνει, όπου πηγαίνει και η προσοχή.

Tony Robbins

John Evans – Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης και Προσωπικής Εξέλιξης – aytoveltiosi.wordpress.com

Αυτοβελίωση

Τι θα μου έλεγε ο coach μου αν ήταν εδώ;
Λαμπρινή Λαδά 
Τα οφέλη του coaching πολλά! Το γνωρίζουμε πια από τα αποτελέσματα εκείνων που πέτυχαν. Όμως πώς να γίνω ο coach του εαυτού μου, αν θέλω να επενδύσω αυτήν την περίοδο στον εαυτό μου και την καριέρα μου, αλλά μου λείπουν οι πόροι; Χωρίς να σε μπερδέψω και να σου πω πράγματα που θα σου δυσκολέψουν την διαδικασία, χωρίς να σου πω ερωτήσεις που θα σου έκανε ο coach σου αν πήγαινες σε μια συνεδρία, θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω να ξεκαθαρίσεις τα δύο τρία πιο βασικά πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα κιόλας και να δεις μεγάλη βελτίωση στη ζωή σου.

Πώς να γίνω ο coach του εαυτού μου
Τι θα έκανε ο Coach μου για μένα; Πώς θα μπορούσε να με βοηθήσει να βρω τη λύση στο πρόβλημα που με απασχολεί αυτήν την περίοδο; Πού θέλω να πάω και με ποιες διαδικασίες θα βεβαιώθω ότι θα μείνω πιστή σε αυτό που θα δεσμευτώ.

Οι Coach δεν είναι μάγοι ούτε τζίνι και δεν προσφέρουν μαγικές λύσεις. Είναι άνθρωποι που μπορούν απαλλαγμένοι από οποιεσδήποτε πεποιθήσεις και με καθαρό μυαλό να δουν πράγματα που είναι μπροστά στα μάτια σου και να τα βάλουν σε μια σειρά. Δεν θα σου πει ποτέ ένας Coach τι πρέπει να κάνεις. Δεν θα σε συμβουλέψει. Οι Coach γνωρίζουμε ότι εσύ ο ίδιος ξέρεις πολύ καλύτερα τι πρέπει να κάνεις για τη ζωή σου και κανένας άλλος δεν μπορεί, ούτε πρέπει να σου υποδείξει τι πρέπει να κάνεις.

Τρία βασικά βήματα μπορώ να βρω ως επιτυχημένα βήματα που βοηθούν σε όλες τις περιπτώσεις.

τέχνη της διαπραγμάτευσης

Τι θέλω;
Τι είναι αυτό που θέλω να κάνω σήμερα που θα βελτιώσει τη ζωή μου; Τι θέλω να αλλάξω και πώς αυτό θα με βοηθήσει να γίνω ο άνθρωπος που θέλω να γίνω αύριο; Καμία φορά μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας τρέχουμε σαν να είμαστε χαμστεράκια σε τροχό που στο τέλος δεν ξέρουμε γιατί είχαμε μπει σε αυτόν τον τροχό σε πρώτο χρόνο.

Γιατί το θέλω; Μήπως μου έχει κολλήσει κάτι στο μυαλό δίχως κάποιο λόγο; Μήπως αυτό που θέλω δεν θα με βοηθήσει να γίνω αυτός που θέλω; Πρέπει να θυμάμαι ότι το γιατί αυτό πρέπει να το βρω γιατί αν δεν το βρω δεν θα μπορέσω να το δέσω με τον σκοπό μου και αυτό το γιατί θα είναι το όχημα που θα με βοηθήσει να πάω στον προορισμό μου.

Δέσμευση
Τέλος οι βλακείες και το χασομέρι. Αν ήξερες ότι αυτή η ώρα που θα κάνεις συνεδρία με τον coach σου, θα σου στοιχίσει 70 ή 100€, θα πήγαινες αν δεν ήσουν αποφασισμένος για δέσμευση; Εγώ όχι, πραγματικά, ποιος έχει λεφτά για πέταμα; Μα και οι coach δεν θέλουν να πάρουν χρήματα από ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι για δράση και δέσμευση.

Δεσμεύσου στον εαυτό σου λες και πήγες σε συνεδρία με τον coach σου και μετά το πέρας της ώρας πρέπει να τον πληρώσεις 100€. Δεσμεύσου σε σένα σαν να είσαι επαγγελματίας. Σαν να έχεις κάποιου είδους ρήτρα που στη δουλειά σου πχ δεν θα άφηνες ποτέ να περάσει η ημερομηνία χωρίς να δώσεις το παραδοταίο.

Αξιολόγηση
Στην Coaching συνεδρία θα φύγεις με σχέδιο δράσης και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να κάνεις τις δράσεις σου και στην επόμενη συνεδρία θα αξιολογηθεί το πώς δούλεψε το σχέδιο μέσα στην εβδομάδα. Κάπως έτσι δουλεύει η συνεργασία με τον Coach σου.

Η αξιολόγηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην πορεία της συνεδρίας. Αξιολογούμε τι έγινε και τι δεν έγινε. Γιατί δεν έγινε, τι δεν λειτούργησε όπως θα θέλαμε και ποια δοκιμή μπορεί να δουλέψει αυτή τη νέα βδομάδα. Μην την παραλείπεις όσο και αν πονά το να βλέπεις κατάματα ότι ματαιώθηκαν ξανά το όνειρά σου και η ευθύνη είναι όλη δική σου.

Τι θα ‘κανες διαφορετικά αν ο Coach ήταν δίπλα σου;
Όλη την εβδομάδα. Όχι σαν είχες ένα μπαμπούλα πάνω από το κεφάλι σου, αλλά τι θα έκανες αλλιώς; Τι δεν θα άφηνες να περάσει χωρίς να το φροντίσεις, χωρίς να το κυνηγήσεις; Εσύ μόνο ξέρεις τι θα ήταν αλλιώτικο αν επιτέλους αναλάμβανες την ευθύνη της δική σου ζωής. Μπορείς και σήμερα και δεν χρειάζεσαι κανέναν, έχεις όλα τα εργαλεία και τα εφόδια να το κάνεις. Δράσε και δες τι θα πάρεις πίσως από αυτήν την μικρή δράση που θα κάνεις αλλιώτικα από χθες. Γίνε μόνος σου ο Coach του εαυτού σου.

Αν δεις ότι πάει καλά και λειτουργείς μόνος σου τις διαδικασίες και αφού έχεις μπει σε πρόγραμμα επένδυσε σε μια συνεδρία με έναν επαγγελματία που μπορεί πράγματι να σε βοηθήσει. Αυτοί οι νέοι ορίζοντες που θα ανοιχθούν από μια ώρα με έναν άνθρωπο που ξέρει τον αντικείμενο είναι πραγματικά life changing.https://ipop.gr/

Αυτοβελίωση

«Τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι ανοίγουν την καρδιά τους; Νιώθουν καλύτερα» - Haruki Murakami
Τι χρειάζεται να θυμόμαστε όταν σταματάμε να ελπίζουμε και να προσπαθούμε


Τι κάνουμε όταν απλά δεν αντέχουμε; Όταν ο πόνος είναι υπερβολικός; Όπως και η αποθάρρυνση; Όταν δεν έχουμε κουράγιο πια να προσπαθούμε και να ελπίζουμε;

Και δεν είναι ότι δεν προσπαθούμε. Ήμασταν πολύ θαρραλέοι και επίμονοι όλο αυτό τον καιρό. Αντέξαμε πολλές δυσκολίες με δύναμη που οι άλλοι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν. Αλλά τώρα νιώθουμε σπασμένοι από την προσπάθεια.

Αυτό ένιωσα όταν ο σύζυγός μου πέθανε από καρκίνο του στομάχου. Υπήρχαν δύο επουλωτικές συνειδητοποιήσεις που άλλαξαν όχι μόνο το μονοπάτι στο οποίο περπατούσα, αλλά και στο πώς ένιωθα. Και πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν κι εσάς.

1η συνειδητοποίηση: Δεν έχει να κάνει με εσένα
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αυτή η συνειδητοποίηση δεν θα μπορούσε να βοηθήσει κανέναν. Πώς θα θελήσεις να ζήσεις τη ζωή σου, αν δεν έχει να κάνει με εσένα τέλος πάντων;

Αλλά η αλήθεια είναι ότι παραμελούσα τον εαυτό μου, επειδή ήμουν τόσο εστιασμένη στον πόνο μου. Αλλάζοντας την εστίασή μου, καταπράυνα τον πόνο μου. Ωστόσο, δεν έκανα την αλλαγή για φιλοσοφικούς λόγους, αλλά επειδή έβλεπα πόσο πονούσαν τα παιδιά μου, τα οποία έκαναν θυσίες για να νιώσω εγώ καλύτερα.

Όταν άρχιζα να τα βλέπω αυτά, συνειδητοποίησα ότι είχα κλειστεί σε εμένα. Το ένστικτό μας αυτό μας ωθεί να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, να απομονωθούμε. Αλλά το μοίρασμα και η αγάπη θεραπεύει.

2η συνειδητοποίηση: Δίνω αλλά κρατώ και για εμένα
Όταν η ελπίδα πετά μακριά και οι αποθήκες ενέργειάς μας στερεύουν, πρέπει να ξέρεις ότι όλα θα παίρνουν την κατηφόρα από εκεί και πέρα. Όμως, σε αυτό το σημείο είναι που πρέπει να γίνεις ο ήρωας/ η ηρωίδα της δικής σου ιστορίας.

Όταν άρχισα να ακούω από τα παιδιά μου πώς είχα παραμελήσει τον εαυτό μου, αποφάσισα τελικά να πάω σε όλους εκείνους τους γιατρούς που αμελούσα. Άρχισα να αγοράζω πράγματα για τον εαυτό μου και να οργανώνω δραστηριότητες που δεν ήταν απαραίτητες, αλλά ήθελα να τις κάνω.

Η δράση προηγούταν και η διάθεση ακολουθούσε. Το πρώτο βήμα ήταν να θρέψω τον εαυτό μου με προσοχή, εκείνη την προσοχή που θα έδινα σε κάποιον άλλο που αγαπούσα.

Αποφάσισα δηλαδή να αγαπήσω ξανά τον εαυτό μου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει να κάνω απλά ένα νέο κούρεμα και ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Η αγάπη προς τον εαυτό μας σημαίνει να αποκτήσω εγώ τον έλεγχο της ζωής μου.

Σημαίνει να πιστεύεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις κάτι όμορφο ακόμα κι όταν νιώθεις πόνο. Σημαίνει να σέβεσαι τα δικά σου όρια. Και τέλος σημαίνει, ότι όταν έρθει η ώρα, πρέπει να αφήσεις τα παλιά σου απραγματοποίητα όνειρα για να πιστέψεις σε νέα.

Angie Schultz

https://enallaktikidrasi.com/

Αυτοβελίωση

Το να γράφεις ένα γράμμα αγάπης στον εαυτό σου είναι ένας από τους δυναμικούς τρόπους να θεραπεύσεις την σχέση σου με το πιό σημαντικό πρόσωπο της ζωής σου, με σένα.


Το να καταπιέζεις τα αρνητικά συναισθήματα που έχεις για εσένα σε εμποδίζει να συνδεθείς με την αυτοεκτίμηση και την αγάπη σου για τον εαυτό σου.

Το γράμμα προς εσένα θα σε βοηθήσει να συγχωρέσεις τον εαυτό σου για τις ατέλειες σου , θα σε κινητοποιήσει για να φύγεις από την κατάκριση και θα σε βγάλει από την κατάθλιψη και την απελπισία.

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι έξω από τον εαυτό σου και κοιτάς εσένα. Άρχισε να γράφεις συνειδητά το θυμό σου, τον πόνο σου, τον φόβο σου, την ανασφάλεια και τις ενοχές στο χαρτί.

Το σιχαίνομαι όταν…
Κουράστηκα πια να …
Στεναχωριέμαι όταν σε βλέπω …
Αισθάνομαι απαίσια γιατί …
Λυπάμαι που…
Συγχώρεσε με που….

Στη συνέχεια εστιάσου στο πως θα αλλάξεις την κατάσταση και τι θέλεις να συμβεί και συγχώρεσε και δήλωσε αγάπη στον εαυτό σου.


Θέλω να …
Εύχομαι να….
Σ΄αγαπώ ….
Είμαι υπερήφανος-η για σένα που..
Σε συγχωρώ για…
Σε ευχαριστώ για…

Όταν τελειώσεις το γράμμα διάβασε το μεγαλόφωνα μπροστά σε ένα καθρέφτη.

Γράφεις ένα γράμμα αγάπης στον εαυτό σου
όταν νιώθεις θυμό για τον εαυτό σου,
όταν νιώθεις ότι δεν διεκδικείς αυτό που αξίζεις να έχεις,
όταν νιώθεις ενοχές,
όταν η αυτοεκτίμηση σου είναι χαμηλή,
όταν βλέπεις ότι επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη,
όταν έχεις στη ζωή σου επαναλαμβανόμενα μοτίβα,
όταν αποφασίζεις νέες τακτικές αλλά ποτέ δεν περνάς σε δράση.

Εντοπίζω το συναίσθημα
αποδέχομαι το συναίσθημα
συγχωρώ και δηλώνω αγάπη στον εαυτό μου
εκφράζω τα θέλω και επιλέγω με ποιον τρόπο θα δράσω.

Μη καταπιέζεις τα συναισθήματα σου.
Το σώμα μιλά.
Άκουσε το.
Γνώρισε το πιο σημαντικό άτομο της ζωής σου, ΕΣΕΝΑ!

Πηγή: Βarbara de angelis, How to make love all the time.

Πηγή: sevastivola.blogspot.com

https://www.thessalonikiartsandculture.gr/l

Αυτοβελίωση

Τα παρακάτω tips μπορούν να προσφέρουν ένα σημείο εκκίνησης για να αναπληρώσετε τη δεξαμενή σας πριν αδειάσει.


Έχετε μία έντονη αίσθηση ανίας; Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας, να ξεκινήσετε τις δουλειές σας ή ακόμα και να συνδέσετε τις σκέψεις σας με λογικό τρόπο; Νιώθετε σαν κάποιος να έχει τυλίξει το μυαλό σας με μια βαριά κουβέρτα; Αν έχετε παρατηρήσει κάποια από τα παραπάνω σημάδια, η δεξαμενή νοητικών καυσίμων σας μπορεί να έχει εξαντληθεί.

Η νοητική ενέργεια δεν έχει έναν σταθερό ορισμό. Αλλά γενικά περιγράφει την ικανότητά μας να συμμετέχουμε σε γνωστικές εργασίες – με άλλα λόγια, σε οποιαδήποτε εργασία που περιλαμβάνει σκέψη. Για παράδειγμα, η διανοητική ενέργεια μπορεί να παίζει ρόλο στην ικανότητά σας να:

– να σχεδιάζετε και να λαμβάνετε αποφάσεις

– να δίνετε προσοχή

– να απορροφάτε, να επεξεργάζεστε και να αξιολογείτε λεπτομέρειες

– να θυμάστε πληροφορίες

– να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας.

Ορισμένοι ειδικοί περιγράφουν τη νοητική ενέργεια ως μια κατάσταση διάθεσης όπου αισθανόμαστε παραγωγικοί, κινητοποιημένοι και προετοιμασμένοι να κάνουμε πράγματα. Η έλλειψη ψυχικής ενέργειας, λοιπόν, μπορεί να σημαίνει ότι δεν αισθάνεστε καθόλου ικανοί για πολλά πράγματα. Ακόμη και όταν δεν είστε σωματικά κουρασμένοι, οι σκέψεις σας μπορεί να κινούνται σαν σαλιγκάρι σε αργή κίνηση.

Η χαμηλή νοητική ενέργεια μπορεί εύκολα να μεταφραστεί και σε πτώση της σωματικής ενέργειας. Η σωματική κίνηση μπορεί να μην περιλαμβάνει το ίδιο επίπεδο νοημοσύνης όπως, ας πούμε, η επίλυση ενός μαθηματικού προβλήματος ή η προετοιμασία μιας έκθεσης. Παρόλα αυτά, απαιτεί εγκεφαλική δύναμη. Αν ο εγκέφαλός σας αισθάνεται εντελώς εξαντλημένος, το σώμα μπορεί επίσης να έχει ελάχιστα να προσφέρει.

Αν δυσκολεύεστε να συγκεντρώσετε αρκετή ενέργεια για να ξετυλίξετε το κουβάρι που δημιουργείται στο νου σας, οι 8 συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφορτίσετε τις πνευματικές σας μπαταρίες.

8 συμβουλές για να ενισχύσουμε την νοητική ενέργεια, στη στιγμή και στο μέλλον
1. Θρέφουμε το σώμα μας
Ο εγκέφαλός σας αντλεί ενέργεια από την τροφή που τρώτε, όπως και το υπόλοιπο σώμα σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το να μην παίρνετε αρκετά από τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει αρκετά μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην πνευματική όσο και στη σωματική ενέργεια, για να μην αναφέρουμε τη συνολική σας διάθεση. Αν αισθάνεστε συνεχώς χαμηλή εγκεφαλική δύναμη, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικές από τις παρακάτω τροφές στα γεύματά σας κάθε μέρα:

– λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, η πέστροφα και ο σολομός

– ξηροί καρποί, ιδίως καρύδια

– σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως ρόκα, bok choy, σπανάκι, λάχανο και σέσκουλο

– ακτινίδια και εσπεριδοειδή

– δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης

– αυγά, γιαούρτι και τυρί

– άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και προϊόντα κρέατος σόγιας.

2. Επιλέγουμε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι
Αν προσπαθείτε να θέσετε τον εγκέφαλό σας σε λειτουργία, μια χαμηλή έως μέτρια δόση καφεΐνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην τόνωση της πνευματικής ενέργειας. Σύμφωνα με έρευνα του 2016 που διερευνά τις επιδράσεις της καφεΐνης στη γνωστική, σωματική και εργασιακή απόδοση, περίπου 40 έως 300 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης μπορούν να βοηθήσουν την εγρήγορση, την προσοχή και τον χρόνο αντίδρασης.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της κρίσης, της μνήμης και των ικανοτήτων λήψης αποφάσεων, αλλά αυτές οι επιδράσεις μπορεί να είναι κάπως λιγότερο συνεπείς. Απλά να έχετε κατά νου ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν «θεραπεύει» τη στέρηση ύπνου. Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, ειδικά αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιδράσεις της.

3. Σηκωνόμαστε και κινούμαστε
Ο εγκέφαλος καθυστερεί λίγο; Λίγη σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι τελικά το κόλπο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA), τα στοιχεία δείχνουν σταθερά ότι η άσκηση ωφελεί τόσο το μυαλό όσο και το σώμα μας. Πέρα από το να συμβάλλει στην προαγωγή της σωματικής υγείας, η τακτική άσκηση μπορεί να κάνει πολλά για να βελτιώσει τη διάθεση, τη μνήμη και τις διαδικασίες σκέψης, τη συνολική νοητική και συναισθηματική ευεξία. Σύμφωνα με την έρευνα του 2018, η άσκηση μπορεί να συμβάλει και σε πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη για τον εγκέφαλο, όπως αυξημένη φαιά ουσία, μεγαλύτερη πλαστικότητα του εγκεφάλου, μικρότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης που σχετίζεται με την ηλικία.

4. Δοκιμάζουμε ένα συμπλήρωμα
Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση της νοητικής ενέργειας και να οδηγήσουν σε βελτιώσεις στη μνήμη, τη σκέψη και την προσοχή. Μερικά συμπληρώματα που συνδέονται με αυξημένη πνευματική ενέργεια και εγκεφαλική δύναμη περιλαμβάνουν:

– βιταμίνη Β12

– Γκίνγκο μπιλόμπα

– ginseng

– κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του κουρκουμά

– ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Απλά να έχετε κατά νου ότι τα συμπληρώματα μπορεί να προσφέρουν περισσότερα μακροπρόθεσμα οφέλη. Γενικά, θα παρατηρήσετε αυτά τα αποτελέσματα μόνο όταν λαμβάνετε μια τακτική δόση. Να θυμάστε, επίσης, ότι θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας προτού δοκιμάσετε νέα συμπληρώματα.

5. Διαλογισμός
Η προσθήκη μιας πρακτικής διαλογισμού στην ημέρα σας θα μπορούσε να διευκολύνει τη διανοητική επαναφόρτιση και την επανασυγκέντρωση – η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να βοηθήσει στην ανανέωση της ενέργειας στο μυαλό και το σώμα. Τα οφέλη του διαλογισμού μπορεί να περιλαμβάνουν: αυξημένη ευαισθητοποίηση, μεγαλύτερη ικανότητα εστίασης στο παρόν, βελτιωμένη διάθεση αυξημένη προσοχή, αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο

Εν ολίγοις, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός διανοητικά «ήσυχου» χώρου για να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί ο εγκέφαλός μας, βελτιώνοντας τη νοητική ενέργεια παράλληλα με τη συνολική ευεξία.

6. Αλλαγή σκηνικού
Το να διοχετεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της εγκεφαλικής μας δύναμης σε μια νοητικά απαιτητική εργασία μπορεί να εξαντλήσει την ενέργειά μας πολύ γρήγορα. Όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι και μη συγκεντρωμένοι όσο σκληρά και αν προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε, δοκιμάστε να δώσετε στον εγκέφαλό σας ένα διάλειμμα. Πάρτε 20 έως 30 λεπτά (ή και περισσότερα, αν σας περισσεύουν) και αλλάξτε θέση. Ιδανικά, στοχεύστε να επισκεφθείτε ένα μέρος που βρίσκετε καταπραϋντικό και αναζωογονητικό, όπως π.χ: τον κήπο, το μπαλκόνι σας ή κάποιον κοντινό χώρο πρασίνου.

7. Επανεξετάζουμε τη λίστα με τις εργασίες μας
Μπορεί να μην σας εκπλήσσει πολύ να μάθετε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της ψυχικής σας ενέργειας. Το να έχετε πάρα πολλά να κάνετε μπορεί συχνά να συμβάλλει στη σωματική κόπωση, άλλωστε. Το στρες προκαλεί την απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να παίρνετε αποφάσεις, να συγκεντρώνεστε και να θυμάστε πληροφορίες.

Αν και το άγχος μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές, δεν βλάπτει ποτέ να εξερευνήσετε το καθημερινό ή εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας για να βρείτε ένα πιθανό σημείο προέλευσης. Μπορεί να μην είστε σε θέση να αγνοήσετε κάθε εργασία, φυσικά. Αλλά σκεφτείτε να αφήσετε στην άκρη κάποιες λιγότερο επείγουσες ευθύνες. Όταν προσπαθείτε να αναλάβετε περισσότερα καθήκοντα από αυτά που έχετε το χρόνο ή την ενέργεια να χειριστείτε, τελικά θα διαπιστώσετε ότι στερεύετε.

8. Κοιμόμαστε αρκετά
Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι ο εγκέφαλός σας απαιτεί μια ορισμένη ποσότητα ποιοτικού ύπνου για τη βέλτιστη λειτουργία του. Γνωρίζετε όμως πόσο ύπνο χρειάζεστε στην πραγματικότητα; Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται μεταξύ 7 και 9 ωρών ύπνου κάθε βράδυ, αν και οι δικές σας συγκεκριμένες ανάγκες ύπνου μπορεί να διαφέρουν. Η σωστή ποσότητα ύπνου δεν είναι σημαντική μόνο για τη σωματική υγεία. Ο ύπνος δίνει επίσης στον εγκέφαλό σας τον χρόνο που χρειάζεται για να αποθηκεύσει πληροφορίες, να απαλλαγεί από τις άχρηστες τοξίνες και να πραγματοποιήσει άλλες σημαντικές διεργασίες του σώματος.

Πηγή: www.healthline.com/health/mental-health/mental-energy

https://enallaktikidrasi.com/

Αυτοβελίωση

Μακροχρόνια έρευνα του Harvard αλλά και άλλοι επιστήμονες αποκαλύπτουν το «μυστικό» της σταθερής αίσθησης ευτυχίας.
Ποιο είναι το είδος της αγάπης που κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους

«Νομίζω ότι ίσως γνώρισα τη μελλοντική μου σύζυγο», είπα στον πατέρα μου στο τηλέφωνο, «αλλά υπάρχουν μερικά θέματα». Για να είμαι ακριβής: Γνώρισα την εν λόγω γυναίκα σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη, ζούσε στην Ισπανία, είχαμε βγει μόνο μερικά ραντεβού και δεν μιλούσαμε ούτε μια λέξη στην ίδια γλώσσα. Προφανώς, είπα στον διασκεδασμένο πατέρα μου, «δεν έχει ιδέα ότι σκοπεύω να την παντρευτώ».

Αλλά ήμουν 24 ετών και ερωτευμένος, και τίποτα από αυτά δεν με εμπόδισε να ξεκινήσω μια κιχωτική ρομαντική περιπέτεια. Μετά από έναν χρόνο που διακόπηκε από δύο απογοητευτικά σύντομες επισκέψεις, παραιτήθηκα από την εργασία μου στη Νέα Υόρκη και μετακόμισα στη Βαρκελώνη με στόχο να μάθω τη γλώσσα και με την ευχή ότι όταν θα μπορούσε πραγματικά να με καταλάβει, θα μπορούσε να με αγαπήσει.

Ο έρωτας είναι ένα νόμισμα με δύο πλευρές: ευφορία κατά καιρούς, αλλά και ρίσκο, ένταση και συναισθηματική εξάντληση. Η σχέση εξ αποστάσεως πριν μετακομίσω στην Ισπανία ήταν γεμάτη με αγωνιώδη τηλεφωνήματα, ακατάληπτα γράμματα και συνεχείς παρεξηγήσεις. Σίγουρα δεν χρειαζόμουν έναν κοινωνικό επιστήμονα με διδακτορικό για να μου παρουσιάσει στη νεαρή μου ηλικία επιστημονικές αποδείξεις ότι στα πρώτα στάδια του ερωτικού πάθους μπορεί να υπάρχει πολλή δυστυχία. Για παράδειγμα, αν μου είχαν δείξει τα στοιχεία ότι οι πεποιθήσεις σχετικά με αδελφές ψυχές ή την αγάπη που είναι γραφτό να υπάρξει, μπορούν να προβλέψουν χαμηλά επίπεδα συγχώρεσης όταν συνδυάζονται με άγχος προσκόλλησης, θα έλεγα: «μα φυσικά»!

Ο έρωτας μπορεί να είναι συναρπαστικός, αλλά δεν είναι το μυστικό της ευτυχίας καθαυτό. Θα μπορούσατε να πείτε με μεγαλύτερη ακρίβεια ότι ο έρωτας είναι το κόστος εκκίνησης για την ευτυχία – ένα συναρπαστικό αλλά αγχωτικό στάδιο που πρέπει να υπομείνουμε για να φτάσουμε στις σχέσεις που πραγματικά μας γεμίζουν.

Ο παθιασμένος έρωτας – η περίοδος αυτή – συχνά υποκλέπτει τον εγκέφαλό μας με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό ή να μας βυθίσει σε απόγνωση. Συναρπαστικός, ναι, αλλά δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι φέρνει ικανοποίηση.

Κι όμως, ο έρωτας έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ένας από τους καλύτερους προγνωστικούς δείκτες ευτυχίας. Η μελέτη του Harvard «Study of Adult Development» αξιολογεί τη σχέση μεταξύ των συνηθειών των ανθρώπων και της μετέπειτα ευημερίας τους από τα τέλη της δεκαετίας του 1930. Πολλά από τα μοτίβα που αποκαλύπτονται από τη μελέτη είναι σημαντικά αλλά μη αναπάντεχα: Οι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς άνθρωποι στα γηρατειά δεν κάπνιζαν (ή το έκοψαν νωρίς στη ζωή τους), ασκούνταν, έπιναν μέτρια ή καθόλου και παρέμεναν πνευματικά δραστήριοι, μεταξύ άλλων μοτίβων.

Αλλά αυτές οι συνήθειες ωχριούν μπροστά σε μία μεγάλη: Οι πιο σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες της ευτυχίας στα τέλη της ζωής είναι οι σταθερές σχέσεις – και, κυρίως, μια μακροχρόνια συντροφική σχέση. Οι πιο υγιείς συμμετέχοντες στην ηλικία των 80 ετών τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους στην ηλικία των 50 ετών.

Με άλλα λόγια, το μυστικό της ευτυχίας δεν είναι να ερωτευτούμε, αλλά να παραμείνουμε ερωτευμένοι. Αυτό δεν σημαίνει απλώς να μένουμε μαζί νομικά: Η έρευνα δείχνει ότι το να είναι κανείς παντρεμένος αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της υποκειμενικής ευημερίας αργότερα στη ζωή. Το σημαντικό για την ευημερία είναι η ικανοποίηση από τη σχέση, και αυτό εξαρτάται από αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «συντροφική αγάπη» – αγάπη που βασίζεται λιγότερο σε παθιασμένα σκαμπανεβάσματα και περισσότερο στη σταθερή στοργή, την αμοιβαία κατανόηση και τη δέσμευση.

Μπορεί να νομίζετε ότι η «συντροφική αγάπη» ακούγεται λίγο απογοητευτική. Εγώ σίγουρα αυτό σκέφτηκα την πρώτη φορά που το άκουσα, μετά την ερασιτεχνική ρομαντική κωμωδία που περιέγραψα παραπάνω. Δεν μετακόμισα στη Βαρκελώνη σαν περιπλανώμενος ιππότης σε αναζήτηση της «συντροφικής αγάπης», μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Αλλά επιτρέψτε μου να τελειώσω την ιστορία: Είπε ναι και είμαστε ευτυχισμένοι παντρεμένοι εδώ και 30 χρόνια. Η επικοινωνία μας έχει βελτιωθεί – στέλνουμε μηνύματα τουλάχιστον 20 φορές την ημέρα – και αποδεικνύεται ότι δεν αγαπιόμαστε απλώς, αλλά και ότι συμπαθούμε ο ένας τον άλλον. Είναι επίσης η καλύτερή μου φίλη.

Πηγή: www.theatlantic.com/family/archive/2021/02/falling-in-love-wont-make-you-happy

 

Αυτοβελίωση

Οι πραγματικές στιγμές είναι εκείνες που παλεύουμε με ό,τι υπάρχει πίσω από τις κουρτίνες, όταν καταρρέουμε σιωπηλά...
Όσα μένουν ανείπωτα, αλλά είναι συνεχώς στο νου μας...

Όσα δεν λέμε, αλλά σκεφτόμαστε και νιώθουμε
Νιώθουμε ότι μένουμε πίσω στη ζωή
Είτε είμαστε φοιτητές, είτε κάνουμε ένα διάλειμμα από την εργασία, είτε εργαζόμαστε, είναι πολλές φορές που νιώθουμε ότι δεν κάνουμε αρκετά ή ότι δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε στη ζωή. Μπορεί να υπάρξουν μέρες όπου νιώθουμε σίγουροι και πλήρεις επειδή κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν. Υπάρχουν επίσης οι στιγμές που δημοσιεύουμε περήφανοι στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τα επιτεύγματά μας.

Αλλά οι πραγματικές στιγμές είναι εκείνες που παλεύουμε με ό,τι υπάρχει πίσω από τις κουρτίνες, όταν καταρρέουμε σιωπηλά, προσμένοντας το πότε θα έρθει η δική μας στιγμή. Είναι μια συνεχής μάχη αναζήτησης της ευτυχίας.

Ταυτίζουμε την αυταξία μας με ό,τι κάνουμε
Πόσοι από εμάς νιώθουμε πλήρεις χωρίς τους τίτλους που μας έχουν δοθεί; Πώς θα νιώθαμε αν δεν προσδιοριζόμασταν από το επάγγελμά μας, από το ότι είμαστε συγγραφείς, ηγέτες ή ακόμα και πολιτικοί; Το ότι ζούμε μέρα με τη μέρα και είμαστε ευτυχισμένοι με αυτό που είμαστε ως άνθρωποι και όχι ως ρόλοι, είναι που θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ευγνώμονες.

Παλεύουμε με τη σύγκριση και τη ζήλια, ακόμα και με τους φίλους μας
Έχουμε διαβάσει τόσα βιβλία αυτοβοήθειας, έχουμε μιλήσει τόσο πολύ γι’ αυτό και έχουμε πιστέψει ότι έχουμε ξεπεράσει τον φθόνο και τη σύγκριση. Ύστερα, παγιδεύεστε και πάλι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου βλέπετε ότι η φίλη σας αρραβωνιάστηκε, ο φίλος σας βρήκε την εργασία των ονείρων του και άλλα τέτοια.

Συχνά μετράμε την αξία και την πρόοδό μας στη ζωή συγκριτικά με τους άλλους, επειδή η πρόοδος των άλλων γίνεται αντιληπτή ως απειλή για τη δική μας επιτυχία. Ωστόσο, όλοι έχουμε μοναδικά μονοπάτια και δικές μας ιστορίες επιτυχίας, οπότε δεν τίθεται θέμα σύγκρισης.

Το άγχος κάνει τη ζωή δυσκολότερη απ’ ότι χρειάζεται να είναι
Η καθημερινότητα με άγχος μας κάνει να νιώθουμε σαν να περπατάμε πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, απ’ όπου φοβόμαστε ότι θα πέσουμε οποιαδήποτε στιγμή. Νιώθουμε ότι τίποτα δεν είναι χαλαρό. Φοβόμαστε να κάνουμε λάθη. Νιώθουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τα μόνα που μπορούν να μας «επικυρώσουν»

Ας είμαστε ειλικρινείς: τα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα δημιούργημα της ζωής που ευχόμαστε να είχαμε χωρίς την πραγματικότητα της καθημερινότητας. Ο λόγος είναι ότι τόσοι άνθρωποι νιώθουν απογοήτευση από τη ζωή τους και μπαίνουν σε διαδικασία σύγκρισης ο ένας με τον άλλο. Πολλοί από εμάς νιώθουμε ανεπαρκείς χωρίς την κοινωνική επιβεβαίωση.

Οι σχέσεις μας κάνουν να νιώθουμε αποδεκτοί στην κοινωνία
Όχι όλοι, αλλά κάποιοι νιώθουν ότι το να έχουν σχέση είναι ένα επίτευγμα. Όταν παντρευόμαστε, θεωρούμε ότι έχουμε φτάσει στην πλήρωση και είναι πιο αποδεκτό να έχουμε κάποιον να αγαπάμε από το να είμαστε μόνοι. Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία δίνει υπερβολική έμφαση στις σχέσεις και αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ότι η αυτο-αγάπη είναι το σημαντικότερο στοιχείο, είτε είμαστε σε σχέση ή single.

Αμφισβητούμε το αν γνωρίζουμε τι κάνουμε
Είμαστε αρκετά έξυπνοι σε σύγκριση με τους συνομήλικους μας στην εργασία και στο σχολείο; Έχουμε τη γνώση ή τις δεξιότητες να επιβιώσουμε, αν μας προσφερθεί η εργασία των ονείρων μας; Κανείς δεν μας διδάσκει πώς να ζούμε ή να υπάρχουμε. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο. Αν είμαστε αρκετά ειλικρινείς με τον εαυτό μας, εξελισσόμαστε βάσει της μεταφοράς πληροφοριών από άλλους από γενιά σε γενιά. Κανείς δεν γνωρίζει τι κάνουν. Δεν είστε μόνοι σε αυτή τη σύγχυση.

Bria Barrows

https://enallaktikidrasi.com/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.