Όλες οι γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή μας ερωτευτήκαμε. Κάποιες περισσότερες από μία φορά.

Συνήθως, ειδικά αν η σχέση αποτύχει ή τελειώσει άδοξα, προσάπτουμε στον εαυτό μας το ότι ‘πέσαμε με τα μούτρα’ κι ότι ‘αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα τα κάναμε όλα αλλιώς’.

Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να αγαπάς κάποιον και να νιώθεις ότι σε αγαπάει κι εκείνος. Όμως, βασικό συστατικό για οποιαδήποτε σχέση, είτε ερωτική είτε φιλική, είναι πρωτίστως να αγαπάμε τον εαυτό μας τον ίδιο.

Συγκεντρώσαμε δέκα πρακτικές συμβουλές που πρέπει όποια γυναίκα σέβεται τον εαυτό της να τηρεί, προκειμένου να έχει μία υγιή συναισθηματική σχέση με τον σύντροφό της:

1. Δεν αγνοούμε ποτέ τις φιλίες μας. Οι φίλες δεν είναι εδώ για να μας συνοδεύουν μόνο όταν είμαστε μόνες, ελεύθερες κι ωραίες, ούτε για να έχουμε κάποια να μας ακούει όταν έρθουν τα δύσκολα.

2. Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ την οικονομική μας ανεξαρτησία. Ναι, όταν είμαστε ερωτευμένες σκεφτόμαστε μόνο με όρους ‘μαζί’ και ‘για πάντα’, αλλά πάνω από όλα είμαστε αυθύπαρκτες και αυτόνομες προσωπικότητες.

3. Δεν προσπαθούμε να ελέγξουμε ή να αλλάξουμε τον σύντροφό μας. Σεβόμαστε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου μας, εξελισσόμαστε μαζί, δεν επιβάλλουμε δικά μας θέλω και πρέπει.

4. Δεν εγκαταλείπουμε τους στόχους και τα όνειρά μας. Αυτό που κάνει μία σχέση να διαρκεί είναι το να αφήνεις τον άλλον να ανθίσει, να έχει τα δικά του χόμπι και δραστηριότητες, πέραν του κοινού προγράμματος που μπορεί να αποκτηθεί. Ποτέ δεν ξεχνάμε τον ίδιο μας τον εαυτό και τη βελτίωσή του.

5. Δεν επιδεικνύουμε ανασφάλεια και ανάγκη. Επιδιώκουμε να εισπράττουμε αγάπη και συντροφικότητα, όχι πρόσκαιρη επιβεβαίωση. Κανένας άνδρας δε σε σέβεται αν δείχνεις απελπισμένη.

6. Δεν συμπεριφερόμαστε με παθητική επιθετικότητα. Το παν σε μία σχέση είναι η αρμονική συμβίωση. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι η δυσφορία που προκύπτει από πράξεις συγκεκαλυμμένης και άδηλης επιθετικής συμπεριφοράς. Συζητάμε και εξωτερικεύουμε τους προβληματισμούς μας, δημιουργούμε θετική ατμόσφαιρα.

7. Δεν αφήνουμε τον σύντροφό μας να παίρνει όλες τις αποφάσεις. Υπάρχει ισοτιμία, αμοιβαιότητα, αλληλοσεβασμός.

8. Δεν παραπονιόμαστε για τον σύντροφό μας σε τρίτους. Αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα, το λύνουμε με τον ίδιο. Δεν εκθέτουμε τη σχέση μας. Φροντίζουμε να υπάρχει ειλικρίνεια και διάλογος.

9. Δεν περιμένουμε από τον σύντροφό μας να μας ικανοποιεί σε όλες μας τις απαιτήσεις. Πάνω από όλα είναι κι εκείνος άνθρωπος με τις δικές του ανάγκες.

10. Δεν εγκαταλείπουμε την ταυτότητά μας. Άλλωστε, αν τελικά αλλάξουμε και γίνουμε κάτι άλλο, πόση σχέση θα έχουμε με τον άνθρωπο εκείνο που αρχικά ο σύντροφός μας ερωτεύτηκε;

Κείμενο: Αργυρώ Μουστάκα Βρεττού

.thessalonikiartsandculture.gr