Η Οδύσσεια Μέσα μας: Ο Johan Wolfgang Denzinger ερμηνεύει με επαναστατικό τρόπο την Ομήρου Οδύσσεια

Ο Γερμανός συγγραφέας Wolfgang Denzinger είναι λάτρης της Ελληνικής μυθολογίας και έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στον αποσυμβολισμό και στην ερμηνεία της.


Από τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής μυθολογίας, ο συγγραφέας ξεχώρισε την Ομήρου Οδύσσεια στην οποία είδε πολλά παραπάνω από μια απλή εξιστόρηση της περιπλάνησης του Οδυσσέα.

Ο Wolfgang συνδέει τους σταθμούς του Οδυσσέα με τους 12 σταθμούς της ανθρώπινης πλάνης. Κάθε σταθμός, όχι μόνο περιγράφει μια ανθρώπινη πλάνη αλλά καταδεικνύει ξεκάθαρα και τον τρόπο που μπορούμε να την ξεπεράσουμε.

Έτσι, φέρνει στο φως μια πτυχή του έπους που το αναδεικνύει σε έναν απόλυτο αυτογνωσιακό οδηγό που επιτρέπει στον αναγνώστη να αντιπαραβάλει τη ζωή του και να αυτοπροσδιοριστεί στο ταξίδι αυτό που δεν είναι άλλο από το ταξίδι της ψυχής μας.

« Ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο χωρίς να γνωρίζουμε από πού ήρθαμε, ενώ ακόμη λιγότερο γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε, ποιοι είμαστε και ποιος ο σκοπός της ζωής μας.

Χαρακτηρίζουμε δε την απόπειρά μας να προσεγγίσουμε στοιχειωδώς τα ερωτήματα αυτά ως «δρόμο της αυτογνωσίας». Aναπτύσσουμε νοητικές κατασκευές με τη μορφή θεωριών. Ωστόσο ενδιαφέρον έχει βασικά μόνο, πόσο διαρκούν και πότε λυτρωνόμαστε από αυτές μέσω νέων. Περνούν τότε ως «ξεπερασμένες θεωρίες» στην ιστορία και γελοιοποιούνται, ενώ οι άνθρωποι που τις δημιούργησαν και τις πίστεψαν χαρακτηρίζονται ανίδεοι ή αμαθείς.

Ως προκαταλήψεις περασμένων εποχών οι παλιές θεωρίες απορρίπτονται τώρα υποτιμητικά. Εξού και πιστεύουμε ακόμη περισσότερο στις θεωρίες του παρόντος, οι οποίες είναι –σε τελική ανάλυση– ως νεότερες πολύ πιο προχωρημένες. Ένα είναι σίγουρο: έτσι ακριβώς σκέφτονταν και οι πρόγονοί μας. Πάντα θεωρούσαν σωστές τις νεότερες θεωρίες, ξεπερασμένες και κατά βάση εσφαλμένες τις παλιές.

Μήπως η διαδικασία αυτή αποτελεί τελικά συστατικό μέρος του «quo vadis?»; Αξίζει τον κόπο να το σκεφτούμε. Δεδομένου ότι η απόρριψη θεωριών είναι μέρος της διαδρομής μας, τότε πλάνη και σφάλμα ανήκουν επίσης στον δρόμο αυτό –κι ως εκ τούτου και στο νόημα της ύπαρξής μας»

Το βιβλίο συναρπάζει τον αναγνώστη με έναν καταιγισμό αποσυμβολισμών και ερμηνειών που τον κάνει να σταματάει κάθε λίγο για να αναλογιστεί όσα διάβασε. Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται ξανά και ξανά.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Βρείτε το βιβλίο στη διεύθυνση www.chironas.gr

Διαβάστε τη συνέντευξη του Johan Wolfgang Denzinger εδώ

Ο Johan Wolfgang Denzinger έρχεται στην  Eλλάδα Διαβάστε περισσότερα εδώ