Κάπου διάβασα νωρίτερα πως έχουμε φθινοπωρινή Ισημερία, επίσημα μπαίνει το φθινόπωρο. 

Ήθελα περισσότερες πληροφορίες και μπήκα στο διαδίκτυο για ενημέρωση..
Έτσι κι αλλιώς Κυριακή πρωί οι ρυθμοί σίγουρα είναι χαλαροί, άρα ας χαζέψω λίγο. Διαβάζω ότι από αστρονομικής άποψης, η φθινοπωρινή ισημερία εγκαινιάζει την έναρξη του φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ ταυτόχρονα στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά η άνοιξη. Κατά την ισημερία, ο Ήλιος λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας να είναι περίπου ίδια.
Το ΄ξερα δηλαδή οκ ....Φυσικά πολύ γρήγορα (ξανά) χάθηκα στα άδυτα του ίντερνετ...
Πως πέρασε η ώρα...
Σκέφτηκα ότι έρχεται μάζεμα καλοκαιρινών, ακολουθούν τα χειμωνιάτικα, χαλιά, θέρμανση...Θεέ μου με έπιασε θλίψη...
Βγήκα στο κήπο να απολαύσω τα λουλούδια και τα αρώματα τους...Τα τζιτζίκια είχαν πιάσει δουλειά, πολύ φασαριόζικα για άλλη μια φορά..
Άραγε, που πάνε τα ζιτζίκια όταν τελειώνει το καλοκαίρι; Πάει αυτό ήταν....Μάλλον πεθαίνουν...Δεν μπορεί, είναι άδικο να έχουν τόσο σύντομη ζωή..

Δεν ξέρω τίποτα.
Τροχάδην μπήκα μέσα, γρήγορα διαδίκτυο να μάθω, είχα πολλές απορίες, τι απορίες δεν ήξερα καν πόσο διαρκεί η ζωή τους.
Διάβασα ότι είναι έντομο και μάλιστα μεγάλο μέγεθος (2-5 εκατοστά), έχει πέντε μάτια δύο μεγάλα, κανονικά και τρία μικρότερα και τα φτερά του φτιαγμένα από λεπτή διαφανή μεμβάνη.
Τα θηλυκά κάνουν αυγά που τα κρύβουν.  Αυτό γίνεται κατά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Από τα αυγά βγαίνουν οι προνύμφες, περίπου κατά το τέλος του καλοκαιριού, οι οποίες κατεβαίνουν από τα δέντρα, κάνουν τρύπες μέσα στη γη, κοντά στις ρίζες κι εκεί μπορούν να ζήσουν και τέσσερα χρόνια (αλλού 17 ή 13 χρόνια) μέχρι που να μετατραπούν σε κανονικές νύμφες

Μα πόσοι από μας ξέρουν το κύκλο ζωής τους;

Ξέρετε ότι 17 χρόνια περιμένει για να σκαρφαλώσει στο δέντρο για να τραγουδήσει; Ξέρετε ότι μέχρι τότε ζει σαν ταπεινό σκουλήκι κάτω από το έδαφος. Άχ τζιτζικάκια μου...

Διάβασα και άλλα...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για την ειδική ηχητική συσκευή που υπάρχει ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά του τζιτζικιού μέσω της οποίας δημιουργείται αυτό το ιδιόμορφο τερέτισμα, που ακούγεται τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Η συσκευή αποτελείται από δύο κοιλότητες που χωρίζονται από μια λεπτή μεμβράνη τεντωμένη. Κάθε φορά που δονείται η μεμβράνη αυτή, παράγεται ο ήχος.

Με το τζιτζίκι είναι συνδεδεμένος και ο μύθος του Τιθωνού. Ο Τιθωνός ήταν θνητός που είχε γίνει αθάνατος από τους θεούς μετά από παράκληση της Ηούς, η οποία όμως ξέχασε να ζητήσει να παραμείνει και νέος.

Όταν λοιπόν ο Τιθωνός έφθασε σε έσχατο γήρας, η Ηώς, που ως θεά ήταν και αθάνατη και πάντα νέα, δεν μπορούσε πια να τον βλέπει. Τότε οι θεοί τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα ζαρωμένο έντομο που μιλά ακατάπαυστα, το τζιτζίκι.

Θυμήθηκα μικρή όταν ξεκινούσαμε τα μπάνια, τρέχαμε στο περιβολάκι που είχε δένδρα και φυσικά άφθονα τζιτζίκια και προσπαθούσαμε να τα πιάσουμε στις χούφτες μας. Τότε μόνο καταλαβαίναμε ότι ξεκινούν οι διακοπές.Ύστερα τα αφήναμε και πηγαίναν στη μεριά τους. Πολλές φορές μας ξέφευγαν, τις περισσότερες δηλαδή...Δεν ξέραμε ότι έχουν πέντε μάτια, έγω το έμαθα τώρα, σήμερα!

Κρίμα, με τις πρώτες φθινοπωρινές ψιχάλες  θα σταματήσουν και για όλους μας θα κλείσει η αυλαία του καλοκαιριού και κάπως έτσι ξεκινά η δική μας φθινοπωρινή ισημερία!

Γιατί το "σουαρέ" των τζιτζικιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το καλοκαιράκι μας!

Καλό φθινόπωρο σε όλους μας, καλή Φθινοπωρινή Ισημερία!

 

Γράφει η Μίκα Καππάτου

Πηγή πληροφοριών https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%

https://www.forwoman.gr