Μία κολεκτίβα μουσικών από όλη την Ευρώπη, που με ορμητήριό της τη Βαρκελώνη, ξυπνά το ενδιαφέρον του κοινού για τις παραδοσιακές μουσικές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και των Μεσογειακών ακτών.

Η ταξιδιάρικη μπάντα, μια κολεκτίβα μουσικών από όλη την Ευρώπη, μας προσκαλεί σε μια πολύχρωμη φιέστα στις 2 Σεπτεμβρίου με μουσικές Klezmer, Jazz Manouche και τσιγγάνικους ρυθμούς.

Οι B.G.K.O. είναι μία κολεκτίβα μουσικών από όλη την Ευρώπη, ένας Γάλλος, ένας Ισπανός, ένας Ουκρανός, ένας Ιταλός, ένας Σέρβος, μια Καταλανή και ένας Έλληνας, που με ορμητήριό τους τη Βαρκελώνη, ξυπνούν το ενδιαφέρον του κοινού για τις παραδοσιακές μουσικές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και των Μεσογειακών ακτών, μέσω των αυθεντικών διασκευών τους. Ένα πολύχρωμο μουσικό γαϊτανάκι που έρχεται να μας στροβιλίσει με μελωδίες καταλανικές και μουσικές επαναστατικές από την Κούβα, να μας γνωρίσει την τζαζ της Αιθιοπίας, αλλά και στους βαλκανικούς ήχους της Βοσνίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Οι ίδιοι λένε για τις μουσικές τους ρίζες: «Η βάση μας είναι σίγουρα στα Βαλκάνια. Η μουσική την Βαλκανίων είναι για μας ένα σύνολο από παραδόσεις και πολυεθνικές κουλτούρες που ξεπερνά τους γεωγραφικούς περιορισμούς, αντλώντας από τις ιστορίες λαών που έχουν ανά περιόδους κατοικήσει σε αυτά τα μέρη:

Ασκενάζι και Σεφαραδίτες Εβραίοι, Τσιγγάνοι, Οθωμανοί, Αραβες... Από εκεί και πέρα, με τα τραγούδια που έχουμε παίξει όλα αυτά τα χρόνια, ο δικός μας μουσικός χάρτης θα έφτανε από την Τουρκία, τον Λίβανο και τη Ρωσία ως τη Λατινική Αμερική».

Τα μέλη των B.G.K.O. με δικά τους λόγια:
- Sandra Sangiao (Καταλωνία, Ισπανία) φωνή: «Ο ήλιος, η ψυχή και η ενέργειά μας»

- Mattia Schirosa (Ιταλία) ακορντεόν: «Ο νους, το όραμα και η τρέλα μας»

- Julien Chanal (Γαλλία) κιθάρα: «Ο ακούραστος jam σεσιονίστας μας, η καλοσύνη και η δημιουργικότητά μας»

- Stelios Togias (Ελλάδα) κρουστά: «Η μηχανή του ρυθμού μας, ο καλύτερος οδηγός και ο πιο τρελός μας άντρας»

- Ivan Kovačević (Σερβία) κοντραμπάσο: «H ψυχή, η σοφία και η δύναμή μας»

- Daniel Carbonell (Καταλωνία, Ισπανία) κλαρινέτο: «Ο klezmer ήχος μας, ο κομψός κλαρινετίστας και φωτογράφος μας»

- Oleksandr Sora (Ουκρανία) βιολί: «Το κλασικό μας στυλ, ο εκλεπτυσμένος ακροατής και βιρτουόζος μας»

Η αρχική ομάδα των Barcelona Gipsy balKan Orchestra δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2012, όταν έντεκα μουσικοί βρέθηκαν στη Βαρκελώνη για να γιορτάσουν τη Διεθνή Ημέρα Ρομά. Τότε είχαν το όνομα Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra και η σεφαραδίτικη εβραϊκή μουσική, το klezmer, κυριαρχούσε στο ρεπερτόριο τους. Το 2014 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, «Imbarca», που περιελάμβανε τραγούδια όπως τα: «Hasta Siempre», «Comandante», «Cigani Ljubiat Pesnji» και «La dama d'Aragó». Ακολούθησε το 2015 το Balkan Reunion. Το 2016 έγραψαν το soundtrack «Europa cierra la frontera»(Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα) αλλά και το άλμπουμ «Del Ebro al Danubio».

Τον Μάρτιο του 2018 οι B.G.K.O. κυκλοφόρησαν το τέταρτο άλμπουμ τους, «Avo Canto». «Πολλές συναυλίες, διαφορετικά μέρη, άνθρωποι, μουσικοί και στιγμές που μας συγκινούν ακόμα, γέννησαν τα τραγούδια αυτού του δίσκου». Ένας δίσκος με ιδιαίτερη βαρύτητα μιας και «...Avo Canto σημαίνει «τραγούδια των παππούδων» στην Εσπεράντο, τη μοναδική γλώσσα ικανή να αποτυπώσει και να εκφράσει απόλυτα την ποικιλομορφία και την πολυπολιτισμικότητα της μπάντας μας».

Η Barcelona Gipsy balKan Orchestra θα
Πληροφορίες
Barcelona Gipsy balkan Orchestra,

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων,

Πειραιώς 100, Γκάζι,

www.athens-technopolis.gr,

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 21:00 (οι πόρτες ανοίγουν στις 19:30).

Τιμές εισιτηρίων: Early bird 10 ευρώ (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων) και 12 ευρώ, ταμείο 15 ευρώ.