Σοφία
Από Χρήστο Μήτση

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της γεννημένης στο Ραμπάτ Μεριέμ Μπενμ’Μπαρέκ-Αλοϊζί είναι μια ιστορία ενηλικίωσης η οποία διερευνά τις περίπλοκες σχέσεις της μαροκινής κοινωνίας με τις αξίες της. Αρχικά ως ένα τυπικό δράμα, καθώς η 20χρονη Σοφία, η οποία πάσχει από άρνηση εγκυμοσύνης, διαπιστώνει πως πρόκειται να γεννήσει σύντομα. Το ότι δεν είναι παντρεμένη όμως είναι κάτι που στη σύγχρονη Καζαμπλάνκα τιμωρείται με φυλάκιση. Έτσι, εκτός από την οργή της οικογένειάς της, η Σοφία πρέπει να αντιμετωπίσει και το νόμο, καθώς από το μαιευτήριο έχει προθεσμία 24 ωρών για να δηλώσει την ταυτότητα του πατέρα.

Απλή ως δομή και ύφος, η ταινία κινείται με αυτοπεποίθηση μέσα στο πλαίσιο μιας προβλέψιμης σύγκρουσης ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, καταγγέλλοντας ένα αυστηρό modus vivendi, βασισμένο πάνω στην ανισότητα και στον κομφορμισμό. Αλλά όταν η Σοφία αποκαλύψει τον πατέρα του παιδιού της και στο «παιχνίδι» μπουν ο Ομάρ με την οικογένειά του, οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων αποκτούν μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα δυναμική. Μέσα από τις αντιπαραθέσεις τους, η μαροκινή καθημερινότητα αναδεικνύεται σε πραγματική πρωταγωνίστρια που μοιράζει ρόλους και καθορίζει συμπεριφορές, από αυτήν της φιλελεύθερης ξαδέρφης Λένα σε εκείνη της «συμφεροντολόγου» μητέρας του Ομάρ.

Με περίτεχνη σεναριακή ανάπτυξη και καθαρό πολιτικό βλέμμα, η Μπενμ’Μπαρέκ ξεπερνά την εύκολη καταγγελία και φέρνει σε πρώτο πλάνο τις πολύπλοκες αντιφάσεις αυτής της βορειοαφρικανικής, μουσουλμανικής κοινωνικής πραγματικότητας. Περιγράφει εύστοχα τη θέση της γυναίκας, αποκαλύπτει το πώς η αντρική εξουσία αυτοπαγιδεύει τους «θύτες», συνδέει τις πολλαπλές εξαρτήσεις με το οικονομικό συμφέρον και τις ταξικές δια­φορές, κερδίζοντας το βραβείο σεναρίου στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Κανών κι εκείνο της ­Διεθνούς Ένωσης Κριτικών στη Θεσσαλονίκη.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 80΄. Διανομή: ONE FROM THE HEART.