Η Σωτηρία της Ψυχής
Από Χρήστο Μήτση

Χειροποίητο και τρυφερό δράμα πάνω στο πέρασμα του χρόνου, το νόημα της ζωής και την ανθρώπινη επικοινωνία, μέσα από το συγκινητικό πρίσμα των ινδικών πολιτισμικών παραδόσεων.

Η πρώτη ταινία του 26χρονου Σουμπασίς Μπουτιανί, η οποία έκανε πρεμιέρα στο προπέρσινο Φεστιβάλ Βενετίας, είναι, όπως λέει κι ο ίδιος, η κινηματογραφική ιστορία ενός ταξιδιού πολλαπλής απελευθέρωσης και αφορά τη διαφορετική σχέση τριών γενεών με τη σύγχρονη, πολυδιάστατη ινδική πραγματικότητα. Δέσμιός της σε πνευματικό επίπεδο, ο ηλικιωμένος Ντάγια πείθεται από ένα όνειρό του πως έχει φτάσει πολύ κοντά στο τέλος τα ζωής του. Αναγκάζει λοιπόν το γιο του Ρατζίβ, εργασιομανή πατέρα μιας κοπέλας η οποία ζητά να ξεφύγει από τα πατροπαράδοτα ήθη και να μην παντρευτεί αυτόν που της προορίζουν οι γονείς της, να τον συνοδεύσει ως την ιερή πόλη του Βαρανάσι, όπου και σκοπεύει να «αναπαυτεί» για πάντα.


Πάνω στο πλέον δοκιμασμένο μοτίβο των road, αλλά και των buddy movies, όπου δυο αντίθετοι χαρακτήρες αντιπαρατίθενται διαρκώς κατά τη διάρκεια της ακούσιας συμβίωσής τους, μα τελικά συμφιλιώνονται ανταλλάσσοντας πολύτιμα μαθήματα ζωής, η «Σωτηρία της Ψυχής» ακτινογραφεί τις ανατολικές πολιτισμικές παραδόσεις με λεπτό χιούμορ και βαθύ σεβασμό. Χαράσσει στους ήρωές της ένα σεναριακό μονοπάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε πού θα οδηγήσει τελικά, η περιδιάβασή του, όμως, συνδυάζει συγκινητικά εξωτισμό και ανθρωπιά, συγκίνηση και συμφιλιωτικά μηνύματα.

Με ήπιους δραματικά τόνους, εναρμονισμένους στη βιοσοφία του ινδουιστικού περιβάλλοντος, ο Μπουτιανί παρακολουθεί το πώς η εμμονή του Ντάγια βγάζει στην ατάραχη επιφάνεια τον τρικυμιώδη εσωτερικά κόσμο τριών διαφορετικών «αιχμαλώτων». Ενός ηλικιωμένου στα θρησκευτικά δόγματα, ενός μεσήλικα στον ανταγωνιστικό ματεριαλισμό και μιας νεαρής γυναίκας στα κοινωνικά στερεότυπα. Οι μεταξύ τους διαφωνίες, μας ψιθυρίζει η «Σωτηρία της Ψυχής», δεν είναι στην πραγματικότητα παρά αντίδραση στους περιορισμούς τους οποίους νιώθει ο καθένας από την καθημερινότητα στην οποία ετάχθη. Έτσι, η πολλαπλή απελευθέρωση έρχεται στο τέλος σαν μικρό, πολύτιμο δώρο ενός χειροποίητου και τρυφερού δράματος πάνω στο πέρασμα του χρόνου, το νόημα της ζωής και την ανθρώπινη επικοινωνία.

Ινδία. 2016. Διάρκεια: 102΄