Ο Γίγαντας
Από Χρήστο Μήτση 

Επιστρέφοντας στην οικογενειακή φάρμα από το μέτωπο του ισπανικού εμφυλίου της δεκαετίας του 1830, ο Μαρτίν διαπιστώνει πως ο μικρότερος αδερφός του Χοακίν έχει γίνει ένας καλοκάγαθος μα εντυπωσιακός στην όψη γίγαντας. Πλασάροντάς τον ως τον «ψηλότερο άνθρωπο στον κόσμο», θα ξεκινήσει μαζί του ένα ταξίδι σε ολόκληρη την Ευρώπη, με προσοδοφόρες παραστάσεις σε θέατρα, βασιλικά παλάτια, αυλές και πλατείες. Στιβαρό, συγκινητικό όσο και ιστορικά ενδιαφέρον δράμα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Από τον Βάσκο σκηνοθέτη των τρυφερών «Λουλουδιών», βραβεύτηκε με δέκα Γκόγια.

Ξεκινώντας με μια in media res (στη μέση της πλοκής) σκηνή, στην οποία ο Μαρτίν ανακαλύπτει έκπληκτος πως κάποιος έχει κλέψει τα κόκαλα από τον τάφο του αδερφού του Χοακίν, ο «Γίγαντας» ξεδιπλώνεται σαν ένα αγροτικό δράμα πάνω στην καθημερινότητα της φτωχής οικογένειας Ελεϊζέγκι στο Άλτζο της Χώρας των Βάσκων. Είμαστε στη δεκαετία του 1830 και ο Μαρτίν, ο μεγάλος γιος, επιστρατεύεται παρά τη θέλησή του στον πολυετή εμφύλιο. Όταν επιστρέψει τραυματισμένος στο χέρι, θα διαπιστώσει πρώτα πως ο μικρότερος αδερφός του Χοακίν έχει γίνει ένας καλοκάγαθος μα εντυπωσιακός στην όψη γίγαντας και κατόπιν πως στην οικογενειακή φάρμα τον ίδιο τον περιμένει ένα μίζερο και αβέβαιο μέλλον. Έτσι θα πάρει μαζί του τον υπάκουο Χοακίν και, πλασάροντάς τον ως τον «ψηλότερο άνθρωπο στον κόσμο», θα ξεκινήσει μαζί του ένα ταξίδι σε ολόκληρη την Ευρώπη, με προσοδοφόρες παραστάσεις σε θέατρα, βασιλικά παλάτια, αυλές και πλατείες.


Η βασισμένη στην αληθινή ιστορία του «Γίγαντα του Άλτζο» ταινία των Άιτορ Αρέγι και Γιόν Καράνιο (συνσεναριογράφοι των τρυφερών «Λουλουδιών» του 2014, με τον Καράνιο να κρατάει και τον ρόλο του σκηνοθέτη) αποκτά πλέον­ δραματικά έντονο ιστορικό φόντο, ενώ φέρνει στο νου τον «Άνθρωπο Ελέφαντα». Μιλάει­ και αυτή για την έννοια της δια­φορετικότητας και συνδέει μια προσωπική περιπέτεια αυτογνωσίας με τα κοινωνικά ήθη μιας εποχής, τονίζοντας το στοιχείο της ιστορικής αλλαγής, η οποία (όπως και στη ζωή κάθε ανθρώπου) συχνά επέρχεται αθόρυβα, χωρίς να γίνεται καν αντιληπτή. Αν και στο τελευταίο κομμάτι της (αφορά κυρίως τη σχέση των δύο αδερφών) η τεχνικά άψογη παραγωγή των Καράνιο και Αρέγι ξεμένει από ιδέες και χάνει τον υποδειγματικό αφηγηματικό ρυθμό της, παραμένει ωστόσο ένα εξαιρετικά στιβαρό, συγκινητικό όσο και κινηματογραφικά ώριμο δράμα, το οποίο απέσπασε δέκα βραβεία Γκόγια, πλην αυτών καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, που κατέληξαν στο «Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν».

Ισπανία. 2017. Διάρκεια: 116΄