Από Άγγελο Κλάδη 

Εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου τη Δευτέρα και οι χώροι πολιτισμού απαρνούνται το εισιτήριο. Στην κορυφή της λίστας, ανάμεσα στα δημόσια μουσεία, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που ετοιμάζουν ειδικές παρουσιάσεις ή εκδηλώσεις, βρίσκεται το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υποδέχεται τους εκατοντάδες επισκέπτες του με παρουσίασε του χαμένου χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου. Πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο λατρευτικό άγαλμα της αρχαίας Αθήνας που φιλοτέχνησε ο Φειδίας. Ανά μία ώρα (12μ.-4 μ.μ.), αρχαιολόγοι-φροντιστές του μουσείου οργανώνουν θεματικές παρουσιάσεις στα ελληνικά και τα αγγλικά, αναλύοντας τις τεχνικές κατασκευής και τα υλικά, τους μύθους και τις αλληγορίες, τη σημασία και την ακτινοβολία του γλυπτού.

Ένα επίκαιρο και μεγάλης σημασίας φεστιβάλ ξεκινάει με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (30/10-3/11). Με τίτλο MOViEMENT, η διοργάνωση συγκεντρώνει στο πρόγραμμά της πάνω από 30 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας (από Ελλάδα, Ιταλία αλλά και Τυνησία, Τουρκία, Αίγυπτο), οι οποίες εξερευνούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο και όχι μόνο.

Οι μηνιαίοι Αναγεννησιακοί Εσπερινοί επιστρέφουν αυτήν την Κυριακή (27/10, 6.30 μ.μ.) στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου (Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα). Η μοναδική σχολή αναγεννησιακής πολυφωνίας στη χώρα, Schola Cantorum Sancti Pauli, υπό τη διεύθυνση του Ιάσονα Μαρμαρά, αναβιώνει έργα των Thomas Tallis, William Byrd, Nickolas Strogers, κ.α. στο 29ο χορωδιακό Αναγεννησιακό Εσπερινό, ακολουθώντας το τυπικό της λειτουργίας που διαβάζει ο ιερέας μαζί με την χορωδία χωρία από τις γραφές. Οι εσπερινοί γίνονται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά με ελληνικές μεταφράσεις των κειμένων.

Τί βλέπει μια ποιήτρια-performer στο παρελθόν της Ελλάδας, της Βρετανίας και στον υπόλοιπο κόσμο; Στο πλαίσιο του εορτασμού των ογδόντα χρόνων του British Council στην Ελλάδα, ετοιμάζεται «Μια performance ποίησης και spoken word» από τη Vanessa Kisuule και την Παυλίνα Μάρβιν. Η βραβευμένη ποιήτρια και performer από το Bristol και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της νέας γενιάς στην Αθήνα, θα διερευνήσουν το ιδιωτικό και το δημόσιο αφήγημα 80 χρόνια πριν και 80 χρόνια μετά μέσα από την ποίηση και τις λέξεις που συνθέτουν το σώμα της δουλειάς τους. Ραντεβού στη Βρετανική Σχολή (είσοδος από Ιωάννη Διαμαντή Πατέρα 53), στις 30 Οκτώβρη (7 μ.μ.).

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον Σκιαθίτη συγγραφέα και ξάδελφό του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με μια εκδήλωση στον Πύργο Βιβλίων, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου (7.30 μ.μ.). Θα μιλήσουν οι Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος, Αρετή Βασιλείου, Λάμπρος Βαρελάς, ενώ την εκδήλωση συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος επιμελείται όλη τη σειρά εκδηλώσεων «Λόγος 7».

Η Αθήνα συμμετέχει στην Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, τη γιορτή που σημειώνεται από το 1992 και υποστηρίζεται σε πάνω από 170 χώρες. Η Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και την συνεργασία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου διοργανώνει τη δράση «Μητρικός θηλασμός: ζεστή αγκαλιά, υγιεινός τρόπος ζωής». Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου συναντιόμαστε στο Athens Mall στο Μαρούσι, όπου ενημερωτικό έντυπο και όχι μόνο υλικό θα διανέμεται από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.