5 λόγοι που τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι καλύτερα από τα μικρότερα
Δεν το λέμε εμείς, οι έρευνες το λένε.

Δεν μπορεί να μην έχετε πέσει ποτέ στην παγίδα της διαμάχης με τα αδέρφια σας για το ποιος είναι πιο έξυπνος-όμορφος-καλός γενικότερα, είτε είστε μεγαλύτερα είτε μικρότερα σε ηλικία.

Εμείς θα σας δώσουμε 5 λόγους που είναι καλύτερο να είσαι το μεγάλο αδερφάκι σε μια οικογένεια, για να μπορείτε κι εσείς στο εξής να τους μοιράζεστε με όσους σας φέρνουν αντιρρήσεις (και μάλιστα με τεκμήριο πραγματικές έρευνες).

1) Τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι εξυπνότερα

Έρευνα του 2007 που πραγματοποιήθηκε σε 250.000 Νορβηγούς καταλήγει ότι οι πρωτότοκοι άντρες είχαν 2.3 πόντους IQ περισσότερους από τα μικρότερα αδέρφια τους.

2) Είναι πιο υπεύθυνα

Μπαίνοντας στη διαδικασία υποδοχής των μικρότερων αδερφών, τα μεγαλύτερα αδέρφια μαθαίνουν έγκαιρα τη σημασία της υπευθυνότητας, κάτι που τα ακολουθεί και αργότερα στη ζωή τους.

3) Είναι πιο επιτυχημένα στη ζωή

Τα μεγαλύτερα αδέρφια συνήθως τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο αλλά και αργότερα στον επαγγελματικό στίβο. Επιπλέον, δείχνουν μεγαλύτερη στοχοπροσήλωση και προθυμία να ευχαριστήσουν τους γονείς τους. Τέλος, το γεγονός ότι συχνά δίνουν «εντολές» στα μικρότερα αδέρφια τους, μαρτυρά προσωπικότητες έτοιμες να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους.

4) Ακολουθούν τους κανόνες

Ενώ τα μικρότερα αδέρφια θεωρούνται πιο άτακτα, τα μεγαλύτερα είναι πιο πιθανό να ακολουθούν τους κανόνες του σπιτιού και την κατεστημένη πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τους ψυχολόγους Vassilis Saroglou και Laure Fiasse, τα δευτερότοκα, τριτότοκα κλπ. αδέρφια νιώθουν ότι πρέπει να ξεχωρίσουν με κάποιο τρόπο κι έτσι δημιουργούν μια συγκεκριμένη θέση για τα ίδια, πιο παιχνιδιάρικη, συνεργατική και...επαναστατική.

5) Είναι πιο ευσυνείδητα

Έρευνα του 2015 συμπέρανε ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι ελαφρώς πιο ευσυνείδητα, πιο ευχάριστα και λιγότερο «νευρωτικά» από τα μικρότερα αδέρφια, χαρακτηριστικά που μπορούν να τους φανούν χρήσιμα και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν είναι η μία και μοναδική αλήθεια, καθώς πάντα υπάρχουν παράμετροι που αλλάζουν τέτοια δεδομένα, όπως ο χαρακτήρας, το οικογενειακό περιβάλλον, το DNA κλπ. αλλά εσείς, πάραυτα, αν είστε μεγαλύτεροι και μεγαλύτερες από τα αδέρφια σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτό το κείμενο υπέρ σας.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.


NewsroomHuffPost Greece

Tags: