Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, συγγραφέας & επιστημονική συνεργάτιδα του www.forwoman.gr κ. Αλεξάνδρα Καππάτου μας συμβουλεύει:
Η διαταραχή πανικού είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές άγχους.

Εκδηλώνεται ξαφνικά με πανικό κάτω από συνθήκες που δεν τον δικαιολογούν. Είναι διαταραχή που εμφανίζεται συνήθως γύρω στα 20-25 αλλά μερικές φορές εκδηλώνεται και στην εφηβεία.

Συμπτώματα

Η κρίση πανικού κρατά τουλάχιστον 10 λεπτά και οι έφηβοι μπορεί να παρουσιάζουν κάποια από τα εξής συμπτώματα:

Έντονο φόβο
Ταχυπαλμία
Εξάψεις
Δύσπνοια
Αστάθεια στο περπάτημα
Ζαλάδα / Τάση λιποθυμίας
Τρέμουλο
Ναυτία
Πόνο στο στήθος
Μουδιάσματα ή «τσιμπήματα»
Αίσθημα πνιγμού
Αίσθημα ότι τους συμβαίνει κάτι εξωπραγματικό
Αποξένωση από τον εαυτό τους / Αίσθημα ότι δεν είναι ο εαυτός τους αλλά ένα τρίτο πρόσωπο.

Το χειρότερο αίσθημα που περιγράφουν είναι ότι φοβούνται μήπως χάσουν τον έλεγχο του εαυτού τους, μήπως τρελαθούν, ή πεθάνουν.

Η εμπειρία αυτή είναι τόσο τρομακτική, που οι έφηβοι που τη βιώνουν ζουν στο εξής κυριολεκτικά με την μόνιμη αγωνία να μην την ξαναβιώσουν. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπισθεί με τη βοήθεια ειδικού, όσοι πάσχουν από κρίσεις πανικού φτάνουν στο σημείο να νιώσουν απόγνωση.

Δυστυχώς η επόμενη κρίση (όταν πρόκειται για διαταραχή πανικού) σπάνια μπορεί να προβλεφθεί, επειδή ακριβώς πυροδοτείται κάτω από διαφορετικές καταστάσεις. Μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε στιγμή σε διαφορετικά μέρη, όπως στο σχολείο, στα ψώνια, όταν ο έφβος είναι με τους φίλους του, όταν ταξιδεύει κ.λπ. Αν πάντως η κρίση του/της πρωτοπαρουσιάστηκε σε κάποιο τέστ στο σχολείο, τείνουν να παρουσιάσουν και την επόμενη κρίση σε τεστ, χωρίς όμως απαραίτητα να φταίει η διαδικασία της εξέτασης. Η επανάληψη μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι θυμούνται πως είχαν πάθει κρίση πανικού στο προηγούμενο τεστ που έδωσαν.

Η αντιμετώπιση

Είναι απολύτως απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως βοήθεια από ειδικό

Η γνωσιακή θεραπεία σε συνδυασμό με τη συμπεριφοριστική έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη διαταραχή πανικού. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειάζεται και φαρμακευτική θεραπεία. Καλό είναι να θυμάστε ότι:

- Ο έφηβος έχει ανάγκη τη βοήθεια και τη κατανόηση σας. Μην πανικοβάλλεστε λοιπόν γιατί έτσι δεν τον βοηθάτε
- Ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόβλημα αυτό και καθησυχάστε το παιδί σας, λέγοντάς του ότι με τη κατάλληλη βοήθεια θα το ξεπεράσει
- Αφήστε τον έφηβο να σας μιλήσει ανοικτά για ό,τι νιώθει
- Εξηγήστε του ότι κατανοείτε πως όσα νιώθει είναι όντως τρομακτικά
- Διαβεβαιώστε το παιδί σας κατηγορηματικά ότι δεν απειλείται η ζωή του και δεν τρελαίνεται. Το παιδί θα ωφεληθεί αν συνειδητοποιήσει ότι η κρίση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, αλλά ότι δεν θα το σκοτώσει ούτε θα του στερήσει «τα λογικά του»
- Μπορεί η κρίση να συνεχίσει να το τρομοκρατεί, αλλά κάπου μέσα του θα πιστεύει ότι πραγματικά δεν απειλείται η ζωή του και η ύπαρξή του
- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν δοκιμάζει ναρκωτικά ή αναβολικά. Ο ουσίες αυτές πολλές φορές προκαλούν κρίσεις πανικού χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη διαταραχή και μπορεί να νομίζετε ότι το παιδί σας υποφέρει από μία πάθηση ενώ στην πραγματικότητα καταναλώνει κρυφά χημικές ουσίες
- Διερευνήστε μήπως υπάρχει πρόβλημα με τον θυρεοειδή του παιδιού,
- Ζητείστε άμεσα βοήθεια από ειδικό.

akappatou.gr