Έρευνα των πανεπιστημίων Würzburg και Nottingham Trent δείχνουν ότι, δυστυχώς, τα smartphones τείνουν να ξεπεράσουν σε σημασία τους γονείς, τους φίλους ή τον/την ερωτική σύντροφο.

Το ένα τρίτο των καταναλωτών είναι πρόθυμο να «παρατήσει» τους φίλους του για το smartphone του. Ακόμη, το 93% δίνει πρόθυμα τον κωδικό PIN του smartphone του όταν του ζητηθεί, βάζοντας την ασφάλεια του «ψηφιακού καλύτερου του φίλου» σε κίνδυνο.

Όταν κατά τη διάρκεια ενός πειράματος ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν διάφορα άτομα και αντικείμενα στη ζωή τους κατά σειρά σπουδαιότητας, το 37% των συμμετεχόντων αξιολόγησε το smartphone του ως περισσότερο ή εξίσου σημαντικό με τους φίλους του.

Στο πλαίσιο του πειράματος, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν τις εικόνες που εκπροσωπούν διάφορα άτομα και αντικείμενα στη ζωή τους σε σχέση με τον εαυτό τους σ’ ένα διάγραμμα μιας σκακιέρας. Ενώ η οικογένεια, οι φίλοι και τα κατοικίδια ζώα τοποθετήθηκαν γενικά πιο κοντά στον συμμετέχοντα από το smartphone του, πολλά άλλα σημαντικά άτομα στη ζωή του συμμετέχοντος - συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων με τους οποίους εργάζεται ή μελετά μαζί κάθε μέρα – βρέθηκαν μία θέση πίσω σε σχέση με τους «ψηφιακούς συντρόφους».

Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων (29%) δήλωσε ότι το smartphone του είναι εξίσου σημαντικό ή/ και πιο σημαντικό από τους γονείς του, ενώ για έναν στους πέντε αναδείχθηκε ότι η ψηφιακή συσκευή του έχει την ίδια ή/ και ακόμα μεγαλύτερη σημασία από τον έτερον του ήμισυ. Το 17% των ερωτηθέντων αξιολόγησε το smartphone του στην κατηγορία υψηλότερης σημασίας, αν και μόλις το 1% δήλωσε ότι το smartphone του ήταν πιο σημαντικό απ’ οτιδήποτε άλλο στη ζωή του.

Παρά την αξία που αποδίδεται στις συσκευές ως πηγή ψυχαγωγίας, πληροφόρησης και αποθήκευσης δεδομένων, οι συμμετέχοντες στο πείραμα ήταν πιο πρόθυμοι να μοιραστούν τον αριθμό PIN του smartphone τους όταν τους ζητήθηκε, επιτρέποντας την πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα τους. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, το 93% των συμμετεχόντων έδωσε τον κωδικό PIN του «καλύτερου ψηφιακού φίλου» του, όταν αυτό ζητήθηκε.

Η Astrid Carolus, Ερευνητής Ψυχολογίας των Μέσων στο Πανεπιστήμιο του Würzburg και επικεφαλής της μελέτης, σχολίασε: «Τα τηλέφωνά μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και η μελέτη αυτή το αποδεικνύει και με όρους Ψυχολογίας. Η «φιλική» μας σύνδεση με τα smartphone σημαίνει ότι έχουμε τοποθετήσει ένα απίστευτο βαθμό εμπιστοσύνης σε ένα άψυχο αντικείμενο – σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε να το θεωρούμε ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωής μας σε σύγκριση με πολλούς ανθρώπους. Με αυτό κατά νου, μας εξέπληξε ιδιαίτερα όταν διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ εύκολο να πάρουμε στα χέρια μας τους κωδικούς PIN των smartphone όσων συμμετείχαν στη μελέτη. Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες να παραμείνουν σε μια αίθουσα αναμονής για ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια τους ζητήσαμε να μας πουν το ύψος τους και τον κωδικό PIN του smartphone τους. Χωρίς μεγάλο δισταγμό, η συντριπτική πλειοψηφία μας τον έδωσε. Αυτό είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει ότι είμαστε πρόθυμοι να θέσουμε τους «ψηφιακούς μας φίλους» - και τα δεδομένα που περιέχονται σε αυτούς - σε κίνδυνο».

Η «εξίσωση» των ψηφιακών συσκευών με ανθρώπινες ιδιότητες δεν είναι κάτι νέο. Αντίστοιχα πειράματα στη δεκαετία του 1990 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αποδίδουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά στους υπολογιστές, όταν αλληλεπιδρούν μαζί τους. Ο David Emm, Senior Security Researcher της Kaspersky Lab, σχολίασε σχετικά με τα προβλήματα ασφάλειας που μπορεί να φέρει η συναισθηματική σύνδεση με μια συσκευή: «Έπειτα από την περσινή μελέτη σχετικά με την «Ψηφιακή Αμνησία» - το φαινόμενο, δηλαδή, που υποδηλώνει ότι ξεχνάμε τις πληροφορίες που εμπιστευόμαστε στις συσκευές μας - το τελευταίο μας πείραμα αναδεικνύει την ισχυρή συναισθηματική σύνδεση που έχουμε με τα τηλέφωνά μας. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι οι άνθρωποι αξιολόγησαν τα smartphones τους ως πολύ πιο σημαντικά για αυτούς, σε σύγκριση με τους φορητούς υπολογιστές ή άλλες συσκευές που διαθέτουν τον ίδιο βαθμό πληροφόρησης, κάτι που τονίζει το συμβολικό ρόλο που έχουν τα smartphones στη ζωή μας ως «ψηφιακοί σύντροφοι», που βρίσκονται πάντα στο πλευρό μας. Η συναισθηματική αυτή σχέση με το smartphone μπορεί να σημαίνει ότι η διαδικασία απόφασής σας είναι πιο περιορισμένη, όταν πρόκειται για την προστασία των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτό. Γνωρίζουμε ήδη ότι πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να μεριμνήσουν για την προστασία των smartphones τους, καθώς τα βλέπουν σχεδόν σαν προέκταση του εαυτού τους. Έτσι, συσκευές και χρήστες μπορεί να είναι ευάλωτοι απέναντι στους ψηφιακούς εγκληματίες».

Το γεγονός ότι πολλοί αποδίδουν μεγαλύτερη σημασία στα τηλέφωνα σε σχέση με τους πραγματικούς φίλους και γνωστούς τους, δείχνει πόσο σημαντική είναι η προστασία των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες σε αυτά. Εδώ και δύο χρόνια, η Kaspersky Lab έχει ερευνήσει τις κοινωνικές συνέπειες της ψηφιοποίησης και πως αυτή μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στις ψηφιακές εγκληματικές δραστηριότητες. Μια επισκόπηση αυτών των αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://amnesia.kaspersky.com/.

πηγή: sofokleousin