Δεκεμβρίου 02, 2022

KOYZINA

Συνταγή για κουλουράκια πορτοκαλιού -Ελαφριά, νόστιμα και μυρωδάτα
Τα γλυκά σνακ ήταν και θα είναι πάντα τα αγαπημένα μας.

Τα κουλουράκια είναι ένα αγαπημένο κέρασμα που λατρεύουμε ήδη από τα παιδικά μας χρόνια. Συγκεκριμένα, τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι από τα πιο δημοφιλή «γιαγιαδίστικα» βουτήματα.

Είναι αρωματικά, νόστιμα και υγιεινά, και λατρεύουμε να τα απολαμβάνουμε με τον καφέ ή άλλο ζεστό ρόφημα, είτε το πρωί είτε το απόγευμα, στο σπίτι ή το γραφείο.


Μπορεί επειδή μοιάζουν ντελικάτα και προσεγμένα η παρασκευή τους να σου φαίνεται μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, ωστόσο, δεν είναι καθόλου. Ο σεφ Δημήτρης Μακρυνιώης προτείνει μια τέλεια συνταγή για κουλουράκια πορτοκαλιού που γίνονται εύκολα και γρήγορα και θα λατρέψει όλη η οικογένεια.

Yλικά
120γρ. ηλιέλαιο
120γρ. χυμός πορτοκαλιού
140γρ. άχνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
400γρ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα


Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, την άχνη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και ανακατεύουμε.
Πλάθουμε μπαλίτσες, περίπου 30 γρ. η μία και τις βάζουμε σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 15′-20′ λεπτά. https://www.bovary.gr/

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

2 ½ φλ. αλεύρι Φαρίνα

2 κουταλιές ζάχαρη

1 κουταλάκι ξηρή μαγιά

¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα

¼ κουταλάκι αλάτι

¼ φλ. ελαιόλαδο

¾ φλ. νερό

Για τη γέμιση

1 ¼ φλ. ταχίνι

½ φλ. μαλακή καστανή ζάχαρη

2 κουταλιές μέλι

2 κουταλιές χαρουπόμελο (μπορείτε να αντικαταστήσετε

με 1 ½ κουταλιά μέλι)

1 κουταλάκι κανέλα

1/3 φλ. αμύγδαλα, χοντροαλεσμένα

Για το σιρόπι

3 κουταλιές μέλι

3 κουταλιές νερό

Μέθοδος

Φτιάχνετε τη ζύμη: Αναμιγνύετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτετε το νερό και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Αλείφετε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο. Βάζετε μέσα τη ζύμη και τη στριφογυρίζετε να πάει το ελαιόλαδο παντού. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Αναμιγνύετε όλα τα υλικά εκτός από τα αμύγδαλα, μαζί σε ένα μπολ. Παίρνετε ένα ταψί για κέικ με 23 εκ. διάμετρο και καλύπτετε τη βάση του με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Όταν φουσκώσει η ζύμη, ανοίγετε με τον πλάστη ένα ορθογώνιο 35Χ45 εκ. περίπου. Απλώνετε στην επιφάνεια της ζύμης τη γέμιση και πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα. Τυλίγετε τη ζύμη σε ρολό και την κόβετε στη μέση. Παίρνετε το ένα κομμάτι και το «ρολάρετε» στον πάγκο για να γίνει πιο μακρύ και πιο λεπτό. Ακολούθως το στριφογυρίζετε, το κάνετε σαλιγκαράκι και το τοποθετείτε στο ταψί. Επαναλάβετε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Το στριφογυρίζετε και το βάζετε γύρω από το σαλιγκαράκι στο ταψί. Σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας. Αφήνετε την ταχινόπιτα να σταθεί για 30 λεπτά. Ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Ενώ ψήνετε ετοιμάζετε την επικάλυψη. Ανακατεύετε το μέλι με το ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί. Μόλις βγάλετε την ταχινόπιτα από τον φούρνο, αλείφετε σε όλη την επιφάνεια το μέλι με το νερό, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής. Πασπαλίζετε με επιπλέον αμύγδαλα. Αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρετε.

Σημ.: Μην χρησιμοποιήσετε το πηχτό ταχίνι που κάθεται στη βάση στο βαζάκι, γιατί η γέμιση θα γίνει αρκετά παχύρευστη και δεν θα μπορέσετε να την απλώσετε.Γαλάτεια Παμπορίδη https://xrysessyntages.com/

KOYZINA

ΥΛΙΚΑ
250 ml ελαιόλαδο
350 γρ ζάχαρη
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1 ΚΣ κανέλα
¼ κγ γαρύφαλλο σκόνη
250 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κγ μαγειρική σόδα
120 ml ρακί την αντικαθιστούμε με νερό αν δεν θέλουμε αλκοόλ
450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ καρύδια χοντροκομμένα στα 6
250 γρ σταφίδες τεμαχισμένες στα 3
1 ΚΣ σουσάμι ωμό για πασπάλισμα προαιρετικά

ΟΔΗΓΙΕΣ

Κόβω τις σταφίδες σε κομμάτια (με το ψαλίδι κουζίνας ή το μαχαίρι) και τις ανακατεύω με 1 ΚΣ από το αλεύρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάω με το ξύρμα ή το μίξερ.
Προσθέτω τα αρωματικά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Βάζω και τη ρακή και ανακατεύω.
Σε ένα μεγάλο δοχείο κρατάω το χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ, προσθέτω τη σόδα και ανακατεύω. Ο χυμός θα αφρίσει και θα χύνεται μέσα στο μπολ όπου βάζω μετά και τον υπόλοιπο.
Ρίχνω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας να ενσωματωθεί στο μείγμα και θα δημιουργηθεί ένας πυκνός χυλός.
Βάζω τα καρύδια, τις σταφίδες και τα ανακατεύω όλα καλά με μια σπάτουλα.
Μεταφέρω το μείγμα σε ένα ταψί πυρίμαχο λαδωμένο και πασπαλίζω με σουσάμι την επιφάνειά του.
Το ψήνω, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα για 60-70 λεπτά, αν χρειαστεί σκεπάζω με αλουμινόχαρτο προς το τέλος.
Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει και το κόβω σε κομμάτια για να το σερβίρω.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Θερμίδες: 602kcal | Υδατάνθρακες: 79γρ | Πρωτεΐνη: 8γρ | Λιπαρά: 27γρ | Κορεσμένα λιπαρά: 4γρ | Νάτριο: 318mg | Κάλιο: 205mg | Φυτικές ίνες: 4γρ | Σάκχαρα: 34γρ | Βιταμίνη A: 414IU | Βιταμίνη C: 12mg | Ασβέστιο: 40mg | Σίδηρο: 10mg

https://paxxi.gr/

KOYZINA

Ενα υπέροχο χριστουγεννιάτικο γλυκό και όχι μόνο από το νησί της Λέσβου

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά
1 Συσκευασία χωριάτικο φύλλο Χονδρό 550γρ
250 γρ Καρύδια τριμμένα
90 γρ Ελαιόλαδο για άλειμμα των Φύλλων
1 κουτ σούπας κανέλα σκόνη
1/4 κουτ σούπας Μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4 κουτ σούπας Γαρύφαλλο σκόνη
Λίγη Μαστίχα Χίου τριμμένη (προαιρετικά)
2,5 κουτ σούπας Ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ Ελαιόλαδο καυτό

Για το Σιρόπι
700 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
470 γρ Νερό
1 κουτ σούπας χυμό λεμόνι
1 Ξυλάκι κανέλας
1/4 Μαστίχα Χίου τριμμένη

Για Διακόσμηση
100 γρ Καρύδια τριμμένα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτό το γλυκό που σίγουρα θα λατρέψετε χρησιμοποιούμε έτοιμο χωριάτικο φύλλο η αυθεντική συνταγή είναι με χειροποίητο φύλλο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεσμένο καρύδι τη ζάχαρη την κρυσταλλική τα μυρωδικά μας και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Πάρτε έτοιμο χωριάτικο χοντρό φύλλο για το γλυκό μας ώστε να τη φτιάξετε όλοι σας σε χρόνο ρεκόρ έτοιμο

Κόβω το φύλλο σε τέσσερις-πέντε κάθετες λωρίδες όχι πολύ μεγάλες γύρω στα πέντε με έξι εκατοστά πλάτος. Αλείφουμε με το ταψάκι μας που είναι 36 X 25cm με ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Παίρνουμε μία λωρίδα και τη λαδώνουμε ελαφρά τοποθετούμε μία λωρίδα επάνω της λαδώνουμε και αυτή, με ένα κουτάλι απλώνουμε το καρύδι κατα μήκος της μίας άκρης. Τυλίγουμε το ρολάκι και το τοποθετούμε στο ταψί μας. Χρησιμοποιούμε όλα τα φύλλα μας μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τοποθετούμε στο ταψί τα ρολάκια χωρίς κενό το ένα από το άλλο να πατάμε και λίγο με το χέρι ώστε να μην υπάρχει κενό και να είναι κολλητά έχουμε καλύψει όλο το ταψάκι με τα φύλλα. Σε αυτή τη φάση ζεσταίνουμε ελαιόλαδο να είναι αρκετά καυτό και το ρίχνουμε επάνω στα φύλλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 αέρα για 30 με 55 λεπτά όταν κοντεύει να βγει η πλατσεντα από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι ρίχνοντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 4 λεπτά από το σημείο βρασμού σε μέτρια φωτιά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το σιρόπι όλο το σιρόπι με την τεχνική καυτό γλυκό καυτό σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως το ταψί ενώ το σκεπάζουμε μ ένα άλλο ταψί ή λαμαρίνα φούρνου

Οταν έχει κρυώσει τελείως η πλατσεντα μας έχει αποσσοφήσει όλο το σιρόπι και είμαστε έτοιμοι να την κόψουμε. Πραγματικά φτιάξτε την και θα καταλάβετε το πόσο τέλειο γλυκό είναι.

https://xrysoskoufaki.gr/

KOYZINA

Επιτέλους φθινόπωρο, δροσιά και ναι… κολοκύθες! Ποιος δε λατρεύει το υπέροχο χρώμα τους και τη «ζεστή» γεύση τους; Τι θα λέγατε λοιπόν για μια γλυκιά τάρτα με κολοκύθα και αγαπημένα μπαχαρικά που μυρίζει φθινόπωρο;

Υλικά για ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκατοστών (περίπου 6 κομμάτια):

Για τη ζύμη
255 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
170 γρ βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια – παγωμένο κατευθείαν από το ψυγείο
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
5 κουταλιές της σούπας πολύ παγωμένο νερό
1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά γάλα για να αλείψουμε τη ζύμη τάρτας

Για τη γέμιση
2 αυγά
70 γρ καστανή ζάχαρη
40 γρ λευκή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
115 γρ κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
330 γρ πουρές κολοκύθας είτε από κονσέρβα είτε από μια μικρή κολοκύθα*

*Σημείωση: Πουρέ από κολοκύθα μπορούμε να προμηθευτούμε σε κονσέρβα ή μπορούμε να επιλέξουμε κομμάτια κολοκύθας έτοιμα στον ατμό που θα αλέσουμε στον επεξεργαστή τροφίμων. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάρουμε μια μικρή κολοκύθα που θα κόψουμε στη μέση, θα πασπαλίσουμε την ψίχα της με λίγο αλατάκι και θα τοποθετήσουμε σε ένα ταψάκι (η πλευρά της ψίχας να βλέπει κάτω τη βάση του ταψιού). Ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε φούρνο με αέρα για 1 ώρα. Αφαιρούμε τη μαλακή πλέον ψίχα κολοκύθας και την μεταφέρουμε στον επεξεργαστή ώστε να δημιουργήσουμε τον πουρέ μας.

Μέθοδος
Φθινοπωρινή τάρτα με κολοκύθα
Για τη ζύμη
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο και δουλεύουμε το μίγμα για μερικά λεπτά έως ότου το βούτυρο έχει τη μορφή μεγάλων ψίχουλων μέσα στο αλεύρι. Για να δέσει η ζύμη προσθέτουμε στον επεξεργαστή το ξύδι και το πολύ παγωμένο νερό, μια μια κουταλιά τη φορά και δουλεύουμε το μείγμα μερικά δευτερόλεπτα τη φορά.

TIP: Καλό είναι να προσθέσουμε σταδιακά το νερό και όχι όλο μαζί γιατί αν η ζύμη μας χρειαστεί λίγο λιγότερο νεράκι, π.χ. 4 ½ κουταλιές νερό, να μην έχουμε προσθέσει εμείς 5 και γίνει πολύ υγρή. Η υφή που θέλουμε είναι όταν τσιμπήσουμε με τα δάχτυλα μας λίγο μείγμα μέσα στον επεξεργαστή να δημιουργείται ζύμη.

Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη από τον επεξεργαστή σε μια αλευρωμένη επιφάνεια στην κουζίνα μας και με τα χέρια μας τη δουλεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά και να σχηματίσουν έναν ωραίο δίσκο. Τυλίγουμε τη ζύμη μας σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (μπορεί να αποθηκευτεί και μέχρι 1,5 ημέρες).

Μόλις περάσει η ζύμη μας το χρόνο που χρειάζεται στο ψυγείο ώστε τα κομματάκια βούτυρο που έχει η ζύμη μας να παγώσουν πάλι, την ανοίγουμε με ένα πλάστη ώστε να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας και να εξέχει ελαφρά από αυτά.

TIP: Καλό είναι να φοράμε γάντια ώστε να μη λιώνουμε το βούτυρο στη ζύμη με τη θερμοκρασία των χεριών μας.

Βάζουμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για 30 λεπτά ώστε να παγώσει πάλι το βούτυρο στη ζύμη.

Μετά από 30 λεπτά τρυπάμε με ένα πιρουνάκι τη ζύμη και καλύπτουμε με χαρτί ζαχαροπλαστικής την ταρτιέρα μας (και τα τοιχώματα ώστε να μη ροδίσει πολύ η ζύμη στο φούρνο). Γεμίζουμε την ταρτιέρα με ρύζι/μακαρόνια που δε θα μαγειρέψουμε ή τα ειδικά φασόλια ψησίματος και ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 190 βαθμούς στον αέρα. Σκοπός μας είναι να ψήσουμε ελαφρά τη ζύμη μας πριν να βάλουμε τη γέμιση για να έχουμε τραγανή βάση τάρτας στο τέλος χωρίς να μαλακώσει πολύ όταν προσθέσουμε την υγρή γέμιση αργότερα.

Φθινοπωρινή τάρτα με κολοκύθα
Μόλις περάσει το τέταρτο, προσεχτικά βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφαιρούμε την κόλλα ζαχαροπλαστικής με τα ζυμαρικά από την ζύμη μας. Με ένα πινελάκι ζαχαροπλαστικής αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό και γάλα τη βάση της ζύμης μας στην ταρτιέρα (όχι τα πλάγια) και επιστρέφουμε την ταρτιέρα στο φούρνο για 5 επιπλέον λεπτά. Την βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τη μισοψημένη βάση τάρτας να κρυώσει ενώ εμείς ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα 2 είδη ζάχαρης και τα 2 αυγά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, τον πουρέ κολοκύθας, την κρέμα γάλακτος, τα μυρωδικά και το αλάτι και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά με το σύρμα.

Μεταφέρουμε τη γέμιση στην κρύα πλέον τάρτα και αλείφουμε τα τοιχώματα της τάρτας μας με το αυγό και το γάλα.

Ψήνουμε την τάρτα μας για περίπου 35 με 40 λεπτά στους 170 βαθμούς σε φούρνο με αέρα. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτάκια για να σερβίρουμε.


Πρόταση σερβιρίσματος
Η τάρτα με κολοκύθα ταιριάζει καταπληκτικά με κρέμα σαντιγί με τυρί κρέμα (λίγη κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής, λίγη άχνη ζάχαρη και τυρί κρέμα και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να αποκτήσει τη μορφή κρέμας σαντιγί).

Καλή απόλαυση!

Κείμενο: Μαργαρίτα Κ.

https://everywoman.gr/

 

KOYZINA

Γιουβαρλάκια vegan με ρεβύθια από το Vegantimes.gr
Ένα παραδοσιακό πιάτο που βρίσκουμε στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Σε αυτήν την vegan & whole παραλλαγή, αντικαθιστούμε τον κιμά με ρεβύθια που έχουμε μουλιάσει και κάνει κιμά και το αυγολέμονο με σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι.


Υλικά για τα γιουβαρλάκια
1 1⁄2 κούπα ρεβύθια
1⁄2 κούπα ρύζι γλασέ αναποφλοίωτο
1⁄2 κούπα άνηθο (ψιλοκομμένο)
1⁄2 κούπα μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 κ.σ. λιναρόσπορο τριμμένο
1⁄3 κούπα μικρές νιφάδες βρώμης
1⁄4 κούπα αλεύρι καστανού ρυζιού
1 μεγάλο κρεμμύδι
3⁄4 κ.γ. αλάτι
1⁄8 κ.γ. πιπέρι λευκό
Για τη σούπα
1 μεγάλη πατάτα
1-2 καρότα
2 λίτρα νερό

Για το ταχινολέμονο
2 κ.σ. ταχίνι
2 κ.σ. νερό
4 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κούπες ζουμί από τη σούπα

Εκτέλεση
Βάζετε τον λιναρόσπορο σε μία μεγάλη λεκάνη.

Ψιλοκόβετε τα μουλιασμένα ρεβύθια στο μπλέντερ/μούλτι και τα προσθέτετε στη λεκάνη.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι στο μπλέντερ/μούλτι και το προσθέτετε στη λεκάνη (μαζί με το ζουμί του).

Ψιλοκόβετε τον άνηθο και τον μαϊντανό και τα προσθέτετε στη λεκάνη.

Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός του αλεύρου ρυζιού) στη λεκάνη και ανακατεύετε το μείγμα. Αν το μείγμα είναι στεγνό, προσθέτετε 2-4 κ.σ. νερό για να γίνει κάπως (ελάχιστα) υγρό. Ανακατεύετε το μείγμα λίγο ακόμα και δοκιμάζετε αν πλάθεται. Αν δεν πλάθεται, προσθέτετε ρυζάλευρο μέχρι να μπορεί να πλαστεί σε αρκετά σταθερά μπαλάκια.

Για τη σούπα, βάζετε 2 λίτρα νερό να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Εν τω μεταξύ, ψιλοκόβετε την πατάτα και το καρότο σε μικρά κυβάκια (πλευράς < 1 εκ.) και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα. Μέχρι η σούπα να πάρει την πρώτη της βράση, πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια περίπου 2-2,5 εκατοστών και τα τοποθετείτε σε ένα πιάτο. Μόλις η σούπα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά (π.χ. στο 6/9) και τοποθετείτε προσεκτικά τα μπαλάκια μέσα στην κατσαρόλα. Όταν τα τοποθετήσετε όλα, μειώνετε την ένταση της εστίας περισσότερο (π.χ. στο 4/9) ώστε τα γιουβαρλάκια να βράσουν ήρεμα χωρίς να διαλυθούν. Μαγειρεύετε για 40′ με σκεπασμένο καπάκι. Αν εξατμιστεί πολύ νερό και το φαγητό δεν θυμίζει σούπα, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό.

Προς το τέλος ετοιμάζετε το ταχινολέμονο. Αρχικά διαλύετε το ταχίνι στο νερό, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Συνεχίζετε το ανακάτεμα προσθέτοντας τον χυμό των λεμονιών, και μετά το ζουμί από τη σούπα. Μπορείτε να προσθέσετε λιγότερο ή περισσότερο ζουμί, αναλόγως του πόσο έχει μείνει στο φαγητό.

Στο τέλος των 40′ ρίχνετε το ταχινολέμονο στην κατσαρόλα, την γυρνάς κυκλικά για να πάει παντού, σβήνετε την εστία και δοκιμάζετε. Αν θέλετε να εξουδετερώσετε λίγο τη γεύση του λεμονιού, αυξάνετε τη θερμότητα στο τέρμα και μόλις πάει να πάρει βράση σβήνετε την εστία.

Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και συνοδεύετε με ζεστό σπιτικό ψωμί.

Πηγή: Vegan Times

 https://www.monopoli.gr/

KOYZINA

 Μια συνταγή για πανεύκολες δίπλες με 5 μόνο υλικά περιχυμένο με σιρόπι ή απλά με μέλι.

Υλικά 

Για τις δίπλες:
2 αυγά και 4 κρόκους αυγών
4 κ.σ. κονιάκ
2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
4 φλ. τσαγιού περίπου αλεύρι
Για το σιρόπι:
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού μέλι
1 φλ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα πορτοκαλιού
καρύδια για πασπάλισμα

Εκτέλεση 

Αναμιγνύετε τα αυγά, το κονιάκ, το λάδι ή το βούτυρο και το αλάτι και τα χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τα 3 φλ. τσαγιού αλεύρι και σταδιακά προσθέτετε και από το τέταρτο φλ. όσο χρειαστεί για να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε σκεπασμένη για 1/2 ώρα.

Παίρνετε κομμάτια ζύμης και τα ανοίγετε σε λεπτά φύλλα. Το κόβετε με οδοντωτή ροδελίτσα σε διάφορα σχήματα της αρεσκείας σας [φιογγάκια, θηλιές, φύλλα τετράγωνα κ.λ.π.] και τα ρίχνετε σε μπόλικο καυτό λάδι σε τηγάνι ή σε φριτέζα μέχρι να χρυσαφίσουν. Βγάζετε τις δίπλες από το καυτό λάδι με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας και τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί.

Για το σιρόπι: Βράζετε για 10 λεπτά, όλα τα υλικά για το σιρόπι. Κατεβάζετε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει περιχύνετε τις δίπλες με θρυμματισμένο καρύδι και [προαιρετικά] με κανέλα τριμμένη.

sintayes.gr

KOYZINA

Τρούφακια με κέικ και ρούμι
Υλικά

Για 4-6 άτομα

2 κούπες τριμμένο κέικ σοκολάτα
1/2 κούπα σοκολατένια τρούφα
1/4 κούπας μαύρο ρούμι
50 γραμμάρια ψιλοκομμένες σταφίδες
3/4 κούπας τριμμένη ινδική καρύδα
1/4 κούπας ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση

Βάζουμε τις ψιλοκομμένες σταφίδες και το μισό ρούμι σε κατσαρολάκι στη φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, τις κατεβάζουμε και τις αφήνουμε 4 λεπτά να τραβήξουν.
Αδειάζουμε τις σταφίδες, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύουμε καλά, να πάρουμε ομοιογενές μείγμα.

Παίρνουμε ποσότητα από το μείγμα και πλάθουμε μπαλάκια. Τα κυλάμε στην τρούφα και τα βάζουμε σε ειδικά χαρτάκια ή σε πιατέλα. Τα φυλάμε στο ψυγείο.

sidagi.gr

KOYZINA

Οι μελιτζάνες είναι θρεπτικές, γευστικές και λαχταριστές αρκεί να της μαγειρέψεις με τον σωστό τρόπο και σήμερα θα τις συνδυάσεις με παρμεζάνα που λιώνει στο φούρνο.

Συστατικά
1,5 κιλό µελιτζάνες
2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
500 ml ντοµάτες, ξεφλουδισµένες και πολτοποιηµένες
2 κ. σ. κοµµένα φύλλα βασιλικού
250 γρ. τριµµένη µοτσαρέλα
100 γρ. τριµµένη παρµεζάνα
αλάτι
πιπέρι


Κόβεις τις µελιτζάνες κάθετα σε λεπτές φέτες και τις τοποθετείς στο τρυπητό
Ρίχνεις αλάτι και τις αφήνεις στην άκρη για μία ώρα
Τις πλένεις καλά, τις ακουμπάς σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τις αλευρώνεις
Ρίχνεις λάδι σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι και σοτάρεις τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρώμα ενώ τις γυρίζεις
Τις τοποθετείς και πάλι σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τις στρώνεις στο ταψί ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος που έχεις προηγουμένως βουτυρώσει
Ρίχνεις πιπέρι και 4-5 κουταλιές της σούπας ντοµάτα πάνω από τη κάθε μελιτζάνα και βασιλικό
Απλώνεις από πάνω λίγη µοτσαρέλα και λίγη παρµεζάνα
Ψήνεις τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα
Τις αφήνεις λίγο να κρυώσουν και σερβίρειςhttps://www.tlife.gr/

KOYZINA

Εναλλακτική lemonpie με λάιμ

Υλικά

Για τη ζύμη

Δείτε επίσης: «Γιατί μαμά;»
175 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
25 γρ. ζάχαρη
1 κρόκος αβγού
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Λίγο κρύο νερό

Για τη γέμιση:

3/4 φλ. τσαγιού ζαχαρούχο γάλα
1/4 φλ. τσαγιού φρέσκος χυμός μοσχολέμονου (λάιμ)
2 κουταλιές ξύσμα μοσχολέμονου
1 ½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35%-36% λιπαρά, κρύα
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
340 γρ. μαλακό τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Κοσκινίζετε το αλεύρι µε την άχνη. Προσθέτετε το βούτυρο και το ξύσµα και το «ψιχουλιάζετε» µε τα ακροδάχτυλα να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτετε τον κρόκο και 1-2 κουταλιές νερό για να ενωθεί η ζύµη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε σε µεµβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30′.
Την ανοίγετε σε φύλλο, την απλώνετε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα και ψήνετε για 20′-25′ μέχρι να ροδίσει. Τη αφήνετε να κρυώσει και ετοιμάζετε την κρέμα.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό και ξύσμα μοσχολέμονου, τα αναμειγνύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη. Σε άλλο καθαρό μπολ ρίχνετε την κρύα κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με καθαρό μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να «στέκεται».
Σε τρίτο μεγάλο μπολ βάζετε το τυρί και το χτυπάτε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει καλά. Ρίχνετε στο μπολ με το τυρί τη σαντιγί και ανακατεύετε με μια μαρίζ με απαλές, κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η σαντιγί.
Προσθέτετε στο μείγμα τυριού – σαντιγί το 1/3 το μείγματος λεμονιού – ζαχαρούχου και ανακατεύετε απαλά με τη μαρίζ να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια προσθέτετε το υπόλοιπο μείγμα λεμονιού – ζαχαρούχου και συνεχίζετε το απαλό ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζετε το μείγμα πάνω στην ψημένη βάση, ισιώνετε την επιφάνειά του και το βάζετε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή μέχρι να πήξει και σταθεροποιηθεί το μείγμα.https://www.vita.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.