Δεκεμβρίου 03, 2022

KOYZINA

Τα κάστανα είναι και πάλι εδώ, νόστιμα, θρεπτικά και υπέροχα όχι μόνο ψητά ή βραστά. Είναι ιδανικά και για μια γευστικότατη σούπα που μπορείς να φτιάξεις για κυρίως γεύμα ή πρώτο πιάτο στο επόμενο τραπέζι στους κολλητούς σου.


Συστατικά
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
2 κλωνάρια σέλερι, σε λεπτές ροδέλες
2 μικρά καρότα, σε λεπτές ροδέλες
1 πακέτο έτοιμα βρασμένα κάστανα
2 φύλλα δάφνης
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος
Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και τα καρότα μέχρι να πάρουν χρώμα
Προσθέτεις το φύλλο δάφνης
Κόβεις τα κάστανα σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνεις στην κατσαρόλα
Ανακατεύεις με την ξύλινη κουτάλα και τα αφήνεις να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά
Σβήνεις με κρασί και όταν εξατμιστεί ρίχνεις στην κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και αφήνεις τη σούπα να βράσει για 20 λεπτά
Βγάζεις τη δάφνη και πολτοποιείς τη σούπα στο μπλέντερ
Προσθέτεις μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και σερβίρεις
Αν είναι η σούπα πολύ πηχτή προσθέτεις λίγο νερό και την αφήνεις να πάρει μια βράση

https://www.tlife.gr/

KOYZINA

Η συνταγή για το αμερικάνικο κέικ με γεύση snickerdoodle
BY FANI STEFANAKI

Οι Αμερικάνοι το λένε snickerdoodle. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αφράτο κέικ βανίλιας με καστανή ζάχαρη και κανέλα και κρέμα τυριού για τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση του κλασικό αμερικάνικου μπισκότου snickerdoodle!

Τι θα χρειαστείς:
Για το cake:

1 ½ φλιτζάνι (187 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¾ φλιτζάνι (149 γρ) κρυσταλλική ζάχαρη

½ φλιτζάνι (113 γρ) ανάλατο βούτυρο

2 μεγάλα αυγά

1 ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

½ φλιτζάνι (113 g) βουτυρόγαλα

Για τον swirl ζάχαρης – κανέλας:

⅓ φλιτζάνι (66g) καστανή ζάχαρη

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

Για το frosting από κρέμα τυρί:

113 γρ τυρί κρέμα μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

½ φλιτζάνι (56 γρ) ζάχαρη άχνη

½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

4 με 5 κουταλιές της σούπας γάλα επιλογής

Πώς θα το φτιάξεις:
Για την τούρτα:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Λάδωσε μια τετράγωνη φόρμα για κέικ. Στρώσε στο κάτω μέρος της φόρμας του κέικ σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπησε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Άφησε τα στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε το βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, για 2-3 λεπτά.

Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως μετά από κάθε προσθήκη. Πρόσθεσε το εκχύλισμα βανίλιας και χτύπησε για λίγο να ενωθούν.

Πρόσθεσε το ένα τρίτο του μείγματος του αλευριού και χτύπησε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί, μετά πρόσθεσε το μισό βουτυρόγαλα και χτύπησε ξανά σε χαμηλή ταχύτητα.

Επανάλαβε με το υπόλοιπο ένα τρίτο του μείγματος με το αλεύρι, το υπόλοιπο βουτυρόγαλα και τελείωσε με το τελευταίο τρίτο του μείγματος αλευριού. Χτύπησε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει λεία η ζύμη, αλλά μην το ανακατέψεις υπερβολικά.

Για το swirl: Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, ανακάτεψε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα μέχρι να ενωθούν.

Άπλωσε τη μισή ζύμη του κέικ στο προετοιμασμένο ταψί και άπλωσέ το ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια πασπάλισε στην επιφάνεια του, ομοιόμορφα, το μισό μείγμα κανέλας καστανής ζάχαρη.

Άπλωσε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από το μείγμα ζάχαρης κανέλας όσο πιο ομοιόμορφα μπορείς – δεν θα είναι τέλειο, αλλά δεν θα είναι πρόβλημα αυτό. Πασπάλισε ομοιόμορφα την υπόλοιπη ζάχαρη-κανέλα από πάνω. Με ένα μαχαίρι κάνε κύκλους και κυματισμούς στη ζύμη.

Ψήσε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω και να βγαίνει καθαρή μία οδοντογλυφίδα από το κέντρο του. Άφησε το κέικ να κρυώσει για 10-15 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογύρισέ το σε μια πιατέλα. Άφησέ το να κρυώσει όσο ετοιμάζεις το frosting.

Για το frosting:

Σε ένα μεγάλο μπολ με ένα μίξερ, χτύπησε το τυρί κρέμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πρόσθεσε τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας και χτύπησε μέχρι να ενωθούν και να είναι ένα παχύρρευστο μείγμα.

Πρόσθεσε το γάλα σταδιακά. Περιχύσε το κρύο κέικ με την κρέμα τυριού σε διαγώνια σχέδια ή άπλωσέ το ομοιόμορφα πάνω από το κέικ. https://www.savoirville.gr/

KOYZINA

 Φτιάξτε πεντανόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και αμύγδαλο! Και το καλύτερο; Μέσα σε 5 λεπτά.

Συστατικά
500 γρ. αλεύρι “Κούλα”
400 γρ. βούτυρο αγελαδος ή μαργαρίνη
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. άχνη
100 γρ. αμύγδαλα χοντροσπασμένα, ψημένα
1 βανιλίνη
άχνη για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από το φτερό.
Πλάθουμε μπαλάκια των 25 γρ. σε λαδόκολλα σε 2 ταψία, τα πατάμε με το δάχτυλό μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 για περίπου 25 λεπτά.
Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν και τους βουτάμε σε μπόλικη άχνη.
Τους βάζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη.

https://dimitrismichailidis.com/

 

KOYZINA

Τα ζυμαρικά είναι βασικό πιάτο πολλών από εμάς, αφού σίγουρα μέσα στην εβδομάδα τα μαγειρεύουμε τουλάχιστον μία φορά. Φυσικά κάποιοι τα προτιμούν μόνο με σάλτσα και κάποιοι άλλοι μόνο με κιμά. Αν είσαι από τους τύπους που επιλέγουν τις απλές γεύσεις, ενώ την ίδια ώρα είσαι και από αυτούς που θες να πειραματίζεσαι την κουζίνα και να δημιουργείς νέα πιάτα, αυτή η συνταγή είναι για σένα. Μακαρονάδα cacio e pepe, με βασικά υλικά το τυρί και το μαύρο πιπέρι. Τόσο απλή και ταυτόχρονα τόσο νόστιμη!

Υλικά
500 γρ. ζυμαρικά (όπως ταλιαλίνι, μπουκατίνι ή σπαγγέτι)
3 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
¾ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
⅓ φλιτζάνι τριμμένο πεκορίνο
Φύλλα βασιλικού
Αλάτι


Βάζουμε σε μία κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει. Καρυκεύουμε με αλάτι και αφού βράσει το νερό προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Αφαιρούμε τα μακαρόνια περίπου 2 λεπτά πριν μαλακώσουν. Στραγγίζουμε, κρατώντας ¾ φλιτζανιού από το νερό των ζυμαρικών.
Εν τω μεταξύ, λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε, μέχρι να αρωματιστεί, για περίπου 1 λεπτό.
Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό από τα ζυμαρικά στο τηγάνι και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το υπόλοιπο βούτυρο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε το πεκορίνο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το τυρί, η σάλτσα να καλύψει τα ζυμαρικά και να γίνουν al dente. (Προσθέτουμε περισσότερο νερό για τα ζυμαρικά αν η σάλτσα μας φαίνεται στεγνή.) Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε μπολ και σερβίρουμε με μερικά φύλλα βασιλικού.
Καλή απόλαυση!

ipop.gr/

KOYZINA

Οι κόκκινες φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσιες σε σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, και βιταμίνες Β. Μία μερίδα κόκκινες φακές, περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού, αποδίδει περισσότερο από το 50% του ημερήσιου απαιτούμενου σιδήρου που χρειάζεται ο οργανισμός.


Προετοιμασία10 λεπτά
Εκτέλεση25 λεπτά
Συνολικός χρόνος35 λεπτά
Μερίδες4
Θερμίδες190θερμίδες
ΔημιουργόςΤάσος Αντωνίου

Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
2 κ.γλ. τζίντζερ αποξηραμένο
2 κ.γλ. κύμινο
2 κ.γλ. κουρκουμάς
1 φλιτζάνι ντομάτες κονκασέ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα.
Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες και το σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι.
Ξεπλένουμε τις φακές και τις στραγγίζουμε καλά.
Τις σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε καλά. Η ντομάτα θα ενισχύσει και θα εμπλουτίσει τη σούπα μας.
Προσθέτουμε τόσο νερό μέχρι να καλυφθούν οι φακές στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε.
Σειρά έχουν τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε αποξηραμένο τζίντζερ, κύμινο, κουρκουμά και ανακατεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
Ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι φακές για 25 λεπτά.
Όταν οι φακές μαλακώσουν και η σούπα χυλώσει τέλεια, είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
Μπορούμε να συνοδεύσουμε τις κόκκινες φακές με χωριάτικο ψωμί και φέτα.
Βίντεο συνταγής

Tips
Τα μπαχαρικά είναι το μυστικό της υπέροχης αυτής σούπας. Μην τα παραλείψετε! Οι κόκκινες φακές έχουν πιο απαλή και γλυκιά γεύση από τις κλασικές, γι’αυτό και θα τις λατρέψετε! Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε ό,τι φακές έχετε. Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την ποιότητα του οσπρίου και πόσο βραστερές είναι οι φακές.

https://www.mamapeinao.gr/

KOYZINA

Συστατικά

500 γρ. πέννες
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή τριμμένες
1 κ.γ. ξερό βασιλικό
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
200 ml από το νερό που έβρασες τα ζυμαρικά
80 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

80 γρ. φέτα τριμμένη

2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο φρέσκο γάλα
3 κ.σ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά
Γεμίζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ρίχνεις τις πέννες
Τις αφήνεις να βράσουν 2 λεπτά λιγότερα απ’ ότι αναγράφεται στην συσκευασία
Σε μια δεύτερη μικρή κατσαρόλα βάζεις λίγο λάδι, περιμένεις να κάψει, ρίχνεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον βασιλικό και τον πελτέ και σοτάρεις για 2 λεπτά
Προσθέτεις το νερό που έχεις κρατήσει από τα ζυμαρικά, ανακατεύεις καλά για 2-3 λεπτά
Μεταφέρουμε τα βρασμένα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα και τη βγάζεις από τη φωτιά

Μπεσαμέλ

Ζεσταίνεις σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο
Προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις καλά με το σύρμα, για 3 περίπου λεπτά
Ρίχνεις σιγά-σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα
Προσθέτεις λίγο αλάτι με μέτρο, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύεις
Χαμηλώνεις τη φωτιά και συνεχίζεις το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ
Βγάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτεις την κεφαλογραβιέρα και τη φέτα
Λαδώνεις το σκεύος και απλώνεις μια μεγάλη κουταλιά μπεσαμέλ
Ρίχνεις από πάνω τα μισά ζυμαρικά και απλώνεις μπεσαμέλ
Ανακατεύεις απαλά και συνεχίζεις με τα υπόλοιπα ζυμαρικά και μπεσαμέλ
Ρίχνεις από πάνω κεφαλογραβιέρα ώστε να καλύψεις όλη την επιφάνεια και βάζεις το σκεύος φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά
Όταν πάρει χρώμα το αφαιρείς από τον φούρνο και περιμένεις 10 περίπου λεπτά μέχρι να σερβίρεις

https://www.tlife.gr/

 

KOYZINA

Μελωμένα, τραγανά και μικρά, για να μπορείς να φας περισσότερα!
Όταν ήμουν μικρή, είχα μανία με τα μελομακάρονα. Οι -πιο “ενήλικοι”- κουραμπιέδες με άφηναν παγερά αδιάφορη, αν και με τα χρόνια τους αγάπησα και αυτούς. Έχω δοκιμάσει άπειρα. Τα κλασικά πιο μελωμένα και αφράτα. Με ινδοκάρυδο, σιμιγδάλι ή τζίντζερ. Τα ετοιματζίδικα. Τα σπιτικά: από άπειρους αλλά και έμπειρους μάγειρες. Τα βουτηγμένα σε σοκολάτα, χωρίς γλουτένη και με στέβια. Τα δικά μου μελομακάρονα όμως, αυτά που λιγουρεύομαι κάθε μέρα του Δεκέμβρη και που θα βρεις στην δική μου κουζίνα είναι τα τραγανά. Μελωμένα ναι, αλλά να μπορώ να τα μασήσω. Τα πιο “κουλουρένια” λοιπόν. Με φυστίκι Αιγίνης, γιατί το προτιμώ από το καρυδάκι. Ποιο είναι το μυστικό; Μικρά, ίσαμε δυο μπουκίτσες και καυτά -έτσι όπως είναι απ’ τον φούρνο- να βουτάνε σε κρύο σιρόπι. Αχ, γιατί να μην φτιάχνουμε μελομακάρονα όλο τον χρόνο;

Συνταγή
Mελομακάρονα κλασικά & τραγανά (και σε vegan εκδοχή)
Μερίδες: 80 μελομακάρονα
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

Υλικά για τα μελομακάρονα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml ελαιόλαδο
240 ml ηλιέλαιο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
160 γρ. ζάχαρη
80 ml κονιάκ
2 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
χυμός από 2 πορτοκάλια
½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Υλικά για το σιρόπι & το σερβίρισμα
400 ml νερό
500 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
350 γρ. μέλι ή maple syrup ή σιρόπι αγαύης
1 φλούδα πορτοκαλιού
100 γρ. ξηροί καρποί, τριμμένοι (φυστίκι Αιγίνης, καρύδια, αμύγδαλα κ.λ.π.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το μέλι και την φλούδα πορτοκαλιού σε μικρή κατσαρόλα. Ανακατεύουμε και βάζουμε να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.


Για να κάνουμε τα μελομακάρονά μας vegan, αρκεί στο σιρόπι να αντικαταστήσουμε το μέλι με maple syrup (σιρόπι κέδρου) ή σιρόπι αγαύης, που βρίσκουμε σε όλα τα μεγάλα σουπερμάρκετ αλλά και σε καταστήματα με προϊόντα ειδικής διατροφής.

2) Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

3) Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, την ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλο.

4) Ρίχνουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό, ανακατεύουμε, αφήνουμε να αφρίσει και ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά.

5) Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με το άλλο χέρι μας, να ενωθεί με το υγρό μείγμα. Προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το μείγμα.

6) Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα (περίπου 20 γρ. το καθένα) και τα τοποθετούμε -με μικρή απόσταση μεταξύ τους- σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα πιέζουμε ελαφρά με πιρούνι, σταυρωτά.

7) Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.

8) Όσο είναι καυτά τα περνάμε (σε δόσεις) για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι κι απ’ τις δύο μεριές και τα ακουμπάμε σε πιατέλα.

9) Τα πασπαλίζουμε με τους τριμμένους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας. Όσο σιρόπι περισσέψει, το φυλάμε και -αν θέλουμε- ανανεώνουμε κάθε τόσο τα μελομακάρονα ή τα περιχύνουμε με 2-3 κ.σ. σκέτο μέλι.https://www.madameginger.com/

 

KOYZINA

Ολόφρεσκα ραβιόλι από τα δικά μας χέρια; Με τις συμβουλές του Χριστόφορου Πέσκια γίνονται εύκολα και τα απολαμβάνουμε αμέσως με μια εύκολη συνταγή.

Χριστόφορος Πέσκιας

Υλικά

Μερίδες: 4
Για τη βασική ζύμη ζυμαρικών
500 γρ. αλεύρι σκληρό
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση
2 ματσάκια μαϊντανός (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
250 γρ. ρικότα (ή ανθότυρο)
1 κρόκος αυγού
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1/3 κουτ. γλυκού ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα
4 - 5 κουτ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
2 ποτήρια κρασιού (250 ml ) ζεστό νερό
1/2 κουτ. γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Ζύμη για ζυμαρικά
Ετοιμάζουμε τα υλικά στον πάγκο εργασίας. Ζυγίζουμε το αλεύρι και βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 10 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσουμε, για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη ανοξείδωτη ή πήλινη λεκάνη ή σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και σπάμε μέσα τα αυγά.
Με ένα πιρούνι σπάμε απαλά τους κρόκους. Σιγά-σιγά ενσωματώνουμε τα αυγά, δουλεύοντας από την εξωτερική περίμετρο προς το κέντρο. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Τελειώνουμε φτιάχνοντας μια μπάλα ζύμης.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 20 λεπτά ή έως ότου γίνει μια ζύμη απαλή και ελαστική, που δεν κολλάει στα χέρια. Δουλεύουμε τη ζύμη γυρνώντας τη συχνά επάνω-κάτω, έτσι ώστε να «δουλευτεί» απ’ όλες τις πλευρές.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά σε δροσερό μέρος. Η συγκεκριμένη ζύμη δεν χρειάζεται ψυγείο, γιατί δεν περιέχει βούτυρο. Αν όμως κάνει πολλή ζέστη, είναι προτιμότερο να την αφήσουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή τη βέργα σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, όσο πιο λεπτό μπορούμε. Δεν απογοητευόμαστε αν δεν πετύχουμε με την πρώτη δοκιμή. Απλώς της δίνουμε σχήμα με ένα μαχαίρι.
Είναι έτοιμη για να περαστεί στη μηχανή ή να ανοιχτεί στο χέρι (βλέπε μυστικό).
Περνάμε τη ζύμη από τη μηχανή. Οι μηχανές ζυμαρικών έχουν συνήθως πέντε «θέσεις», που καθορίζουν το πάχος της ζύμης. Την πρώτη φορά την περνάμε από τη θέση που δίνει το πιο παχύ φύλλο. Αφαιρούμε από τη μηχανή το φύλλο που προέκυψε, το αλευρώνουμε ελαφρώς και το διπλώνουμε μια δεύτερη φορά. Το ξαναπερνάμε με τον πλάστη και το ξαναβάζουμε στη μηχανή στη δεύτερη θέση πάχους. Θα βγει λίγο πιο λεπτό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειάζεται ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό πάχος.
Ενα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι να «οδηγούμε» το φύλλο καθώς βγαίνει από τη μηχανή, στηρίζοντάς το από κάτω με το χέρι μας έτσι ώστε να μην πέσει σε δίπλες και κολλήσει. Οταν φτάσει το φύλλο στο επιθυμητό πάχος, το αφήνουμε για λίγο και προσαρμόζουμε στη μηχανή το εξάρτημα που θέλουμε, για να φτιάξουμε το ζυμαρικό της αρεσκείας μας (για παράδειγμα, λαζάνια, σπαγκέτι, ταλιατέλες ή ό,τι άλλο μας αρέσει).
Ανοίγουμε τη ζύμη σε 6 φύλλα με τη βοήθεια της μηχανής για ζυμαρικά και τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, για να μη στεγνώσουν, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση και τη σάλτσα.
Γέμιση
Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τον μαϊντανό με τις 2 κουταλιές λάδι.
Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνουμε το τυρί, τον κρόκο αυγού, τον πολτοποιημένο μαϊντανό, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τη ρίγανη, το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε αν χρειάζεται.


Σάλτσα
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, το ζωμό και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10 - 15 λεπτά.
Ραβιόλι
Απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα ζύμης και βάζουμε από ένα κουταλάκι γέμισης σε απόσταση 4 - 5 εκ. σε μια γραμμή.
Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, έτσι ώστε να σκεπάσουμε τη γέμιση, και με το δάχτυλό μας πιέζουμε γύρω από τη γέμιση.
Με μια ροδέλα που κόβει τη ζύμη ή με το ειδικό κουπάτ για ραβιόλι τα κόβουμε σε δίσκους. Πιέζουμε τις άκρες με τη ράχη ενός πιρουνιού, για να κολλήσουν.
Βάζουμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και βυθίζουμε τα ραβιόλια στο νερό λίγα-λίγα.
Τα βράζουμε για 2 - 3 λεπτά και τα βγάζουμε από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα. Τα ακουμπάμε πρώτα σε μια απορροφητική πετσέτα κουζίνας να στραγγίξουν και μετά τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Μυστικά
ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ
1. Αλευρώνουµε ελαφρώς την επιφάνεια εργασίας.
2. Ανοίγουµε τη ζύµη µε τον λεπτό πλάστη (βέργα) σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραµµο.
3. Αφαιρούµε µε ένα πινέλο το αλεύρι, για να µπορέσει να κολλήσει η ζύµη στο επόµενο βήµα.
4. Τη διπλώνουµε σε φάκελο. Εχουµε έτσι ένα τετράγωνο.
5. Αλευρώνουµε και πάλι ελαφρώς και αναποδογυρίζουµε το τετράγωνο, έτσι ώστε να δουλευτεί η ζύµη απ’ όλες τις πλευρές.
6. Ακολουθούµε και πάλι την ίδια διαδικασία, µέχρι να φτάσουµε στο επιθυµητό πάχος της ζύµης.

KOYZINA

Κέικ καρότο με μηλίτη, ναι το ελαφρύ ποτό, και βελούδινη κρέμα τυριού! Ζουμερό, ελαφρώς υγρό και πεντανόστιμο! Είμαι σίγουρος ότι θα το αγαπήσεις! Πάμε να δούμε τη συνταγή!


Υλικά
250 γρ. καρότο τριμμένο
100 γρ. κόκκινο μήλο τριμμένο
330 γρ. αλεύρι γοχ
1,5 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ κανέλα
2 αυγά
120 γρ. ηλιέλαιο
120 γρ. μέλι
1 βανίλια σε σκόνη
300 γρ. μηλίτης
Για την κρέμα:
150 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. γιαούρτι
30 γρ. μέλι

Εκτέλεση
1.Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα αυγά, το ηλιέλαιο και το μέλι. Προσθέτουμε το καρότο και το μήλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και τη βανίλια και τα προσθέτουμε εναλλάξ με τον μηλίτη ανακατεύοντας κάθε φορά με μια σπάτουλα.

2.Μεταφέρουμε σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 22 εκ. που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά.

3.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς, αντιστάσεις, για 65-70 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ξερφορμάρουμε.

4.Σε μπολ χτυπάμε πολύ καλά το τυρί, το γιαούρτι και το μέλι μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα και την απλώνουμε πάνω από το κέικ.

Εγώ στόλισα με λίγα μυρωδάτα άνθη που ομόρφυναν το κέικ μου αλλά έδωσαν και μια ιδιαίτερη κι φινετσάτη γεύση!

Συνταγή από τον Σάκη Τολίκα. Περισσότερες συνταγές του θα βρεις στο The_coook.https://mylittleworld.gr/

KOYZINA

Φτιάχνουμε σπιτική μαρμελάδα λεμόνι για να απολαύσετε στο πρωινό σας με φρυγανισμένο ψωμί.

Υλικά:
2 κιλά λεμόνια
2 φλ. νερό
2 κιλά ζάχαρη

Διαδικασία:
1.Πλύνετε τα λεμόνια σας καλά.
2.Ξύστε με τον λεπτό τρίφτη την φλούδα τους και στύψτε τα να φύγουν οι χυμοί τους.
3.Κόψτε τις φλούδες σε μικρά κυβάκια.
4.Σε μια κατσαρόλα βάλτε την ζάχαρη και τις φλούδες και αφήστε για μιάμιση περίπου ώρα.
5.Προσθέστε το νερό και βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
6.Μόλις κρυώσει αδειάστε την σε γυάλινα βαζάκια.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.