Συστατικά
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
200 γρ. μανιτάρια σιτάκε
1 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. βούτυρο
250 γρ. κριθαράκι, μέτριο
120 γρ. κρασί λευκό
500 γρ. ζωμό κοτόπουλου
40 γρ. μαϊντανό
50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
Για το σερβίρισμα

μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, 1 κ.σ. βούτυρο, και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό.
Βάζουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρασί, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε σε δόσεις τον ζωμό, ρίχνοντας την επόμενη δόση ζωμού όταν το κριθαράκι έχει απορροφήσει την προηγούμενη.
Εναλλακτικά, προσθέτουμε όλο τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και αφήνουμε το κριθαρότο να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Αφαιρούμε το κριθαρότο από τη φωτιά, προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. βούτυρο, τον μαϊντανό και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε με την κουτάλα.
Αφήνουμε το κριθαρότο στην άκρη να κρυώσει για 3-4 λεπτά.
Σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

https://akispetretzikis.com/