Οι καριόκες, αυτό το «μαγευτικό» γλύκισμα στο ασημόχαρτο, το κέρασμα που πότε δεν έφτανε ένα κομμάτι..

Τα σημεία που κάνουν πετυχημένη μια καριόκα είναι τα εξής:

– Ολόφρεσκα καρύδια, που δεν ταγκίζουν
– Ένα παχύ στρώμα απολαυστικής κουβερτούρας
– Σωστά σιροπιασμένο και συμπαγή περιεχόμενο
– Ιδανική αναλογία μπαχαρικών

Υλικά
80 gr. φρυγανιά τριμμένη
150 gr. καρύδι
50 gr. βανίλια γλυκό υποβρύχιο
50 gr. ζάχαρη
80 ml. νερό
1 κουταλιά της σούπας κακάο άγλυκο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια ή 1 κάψουλα βανιλλίνης
2 φλούδες γλυκό του κουταλιού νεράντζι ή πορτοκάλι ή περγαμόντο
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
Λίγο γαρίφαλο σκόνη

Για την Επικάλυψη
1 συσκευασία κουβερτούρα Nestlé Dessert (200 gr.)

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ετοιμάζουμε το σοκολατένιο σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ζάχαρη, το κακάο, το γλυκό υποβρύχιο και το νερό.
Βράζουμε για 5 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά αποσύρουμε.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Στον επεξεργαστή τροφίμων σπάμε περισσότερη από την μισή ποσότητα του καρυδιού σε καρυδόψιχα και την υπόλοιπη την χοντροκόβουμε.

Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε την φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλλα, την βανίλια, το γαρύφαλλο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ και το γλυκό περγαμόντο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.

Προσθέτουμε το σιρόπι σοκολάτας.

Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και πλάθουμε 1 μεγάλο ρολό ή 2 μικρότερα, τα τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες.

Την άλλη ημέρα κόβουμε τα ρολά σε φέτες περίπου 1,5 εκατοστών και τα τοποθετούμε για 30 λεπτά στην κατάψυξη.