Ιουλίου 27, 2021

KOYZINA

Το καλοκαίρι θέλουμε μικρά, λαχταριστά σνακ που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας τόσο στο γραφείο όσο και στις διακοπές.

Θέλουμε να είναι ελαφριά αλλά πάντα νόστιμα, με πλούσια γεύση και άρωμα. Ένα από τα αγαπημένα μας είναι το σταφιδόψωμο.

Μας θυμίζει τη γιαγιά που μας κερνούσε αυτό το παραδοσιακό, αφράτο ψωμάκι που έκρυβε μικρές σταφίδες μέσα του.

Το σταφιδόψωμο δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι, αν και δεν του φαίνεται.

Εμείς βρήκαμε μια απίθανη συνταγή με απλά υλικά με το αποτέλεσμα να είναι μερικά πεντανόστιμα σταφιδοψωμάκια που λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα να τα φτιάχνεις αμέσως:

ΥΛΙΚΑ

550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι 8 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. φρέσκια μαγιά
200 ml ζεστό νερό
125 γρ. μέλι
½ κ.γ. κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
1 πρέζα αλάτι
50 ml ελαιόλαδο
80 γρ. σταφίδες
μέλι για την επάλειψη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ζεστό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά στιγμής δεν χρειάζεται να περιμένουμε, διαφορετικά το αφήνουμε 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και τα αρωματικά, την κανέλα και το γαρύφαλλο ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
Αναμιγνύουμε το αλάτι στο αλεύρι και τα ρίχνουμε εναλλάξ με το ελαιόλαδο στο μείγμα αναδεύοντας με τον γάντζο στο μίξερ ή με το χέρι.
Αφήνουμε να ζυμωθεί για 7 λεπτά με το γάντζο του μίξερ ή με 10 στο χέρι.
Όταν έχει ξεκολλήσει από τον κάδο η ζύμη είναι έτοιμη.
Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τον κάδο και από πάνω τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ζεστό μέρος (περίπου 30C) να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί 1 ½ - 2 ώρες περίπου (λιγότερο αν το κάνουμε σε προθερμασμένο φούρνο).
Βάζω τις σταφίδες στο νερό να μουλιάσουν και έπειτα τις στραγγίζουμε.
Αφού φουσκώσει η ζύμη την βγάζουμε στον πάγκο, την ξεφουσκώνουμε και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα. Ραντίζουμε τις μισές σταφίδες, την τυλίγουμε και την ανοίγουμε όμοια για δεύτερη φορά βάζοντας τις υπόλοιπες και πλάθουμε σε κορδόνι.
Το κόβουμε πρώτα στη μέση και έπειτα κάθε μισό σε έξι ίσα μέρη.
Κάθε ένα από αυτά το πλάθουμε είτε σε ψωμάκι είτε σε στρογγυλό και το βάζουμε σε λαδόκολλα στο ταψί αφήνοντας περιθώριο για να φουσκώσουν.
Τα σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για δεύτερη φορά για 30 λεπτά περίπου.
Όταν ετοιμαστούν διαλύω σε 30 ml νερό χλιαρό, 1 κ.σ. μέλι και με αυτά αλείφουμε τα σταφιδόψωμα από πάνω.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για 15 περίπου λεπτά.
Τα βγάζουμε, τα μεταφέρουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν τα αποθηκεύσουμε ή τα σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι αυτό το paxxi.gr https://www.bovary.gr/

KOYZINA

Υγιεινές μπάρες σοκολάτας με φυστικοβούτυρο από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη

Χρόνος Προετοιμασίας
15 Λεπτά

Μερίδες
21

Υλικά

500 γρ. κλασική κουβερτούρα
250 γρ. φυστικοβούτυρο
250 γρ. μέλι
600 γρ. βρώμη
150 γρ. αποξηραμένα φρούτα (της επιλογής σας)
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής σας)
Εκτέλεση
Σε ένα μπεν μαρί, βάζουμε την κουβερτούρα που έχουμε σπάσει σε κομμάτια, το μέλι και το
φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να γίνει μία γκανάζ.

Έπειτα, παίρνουμε ένα ταψάκι περίπου 25 επί 35 εκατοστών και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ώστε να το έχουμε έτοιμο.

Αμέσως μετά, ρίχνουμε σε ένα μπολ τα υπόλοιπα υλικά μας και αφού φορέσουμε γάντια, αρχίζουμε να τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

Όταν τα υλικά μας ανακατευτούν, προσθέτουμε και τη γκανάζ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να γίνουν όλα ένα πολύ καλά ανακατεμένο μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι μας και πιέζοντας με τα χέρια μας, προσπαθούμε να το στρώσουμε στο πάχος που θέλουμε τις μπάρες μας και όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται.

Τέλος, τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα να παγώσουν οι μπάρες μας. Αμέσως μετά, τις κόβουμε στο μέγεθος που επιθυμούμε και τις αποθηκεύουμε σε ένα
μπολ.

Διατηρούνται σε δροσερό μέρος.

Πηγή: Dimitriosmakriniotis.gr

https://www.govastileto.gr/

KOYZINA

 

Υλικά

220 γρ. μπισκότα
110 γρ. λιωμένο βούτυρο
400 γρ. κρέμα τυρί
3 κ.γ. χυμός λεμονιού
470 ml κρέμα γάλακτος
90γρ. ζάχαρη
1 βανιλίνη
Μαρμελάδα Φρούτα του δάσους


Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα μπισκότα, το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Αδειάζουμε τα μπισκότα σε ένα τσέρκι 22 εκ. και τα στρώνουμε, απλώνοντας και πατώντας με το κουτάλι.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός την κρέμα τυρί, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το μίξερ καλά,
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, χτυπάμε με το μίξερ, βάζουμε τη βανιλίνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Απλώνουμε την κρέμα μας, με τη σπάτουλα, στο ταψί, ισιάζουμε με ένα κουτάλι και βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Κόβουμε σε κομμάτια, γαρνίρουμε με μαρμελάδα φρούτα του δάσους και σερβίρουμε.
Σημειώσεις από τον Σεφ
Αλείφουμε το Cheesecake μας με μαρμελάδα της αρεσκείας μας.

KOYZINA

Ογκρατεν με ψωμί και αλλαντικά
Συστατικά
12 φέτες ψωμί κομμένο σε μπουκιές
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδου και ψιλοκομμένο
10 ντοματίνια κομμενα στην μέση
250γρ. Πάριζα σε φέτες και κομμένο σε λωρίδες
250γρ. τυρί ανθότυτρο
250γρ. τυρί τριμμένο κίτρινο

Επικάλυψη
6 αυγά
300 ml. γάλα
4 κουταλιές γιαούρτι
Μπαχαρικά
Λάδι, αλάτι, πιπέρι
Όταν εναλλάσσετε όλα τα συστατικά όπως στη συνταγή βίντεο και ρίχνετε το κάλυμμα, αφήστε το να παραμείνει για 30 λεπτά. και στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στα 180c / 30min. Μέχρι να ροδίσουν.

Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια να γίνουν ημιδιαφανή. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια τα μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε την παριζα και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε.Αλατοπιπερώνουμε.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε 3 αυγά. Αλατοπιπερώνουμε .
Προσθέτουμε γάλα και το γιαούρτι μέσα στο αυγό και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Λαδώστε ένα ταψί 25 εκ. Στρώστε την βάση με το 1/3 ψωμί, από πάνω 1/3 της γέμιση με μειγμα ζαμπον-ντομάτας. Τρίβουμε από πάνω το 1/3 ανθότυρο και το κίτρινο τυρί .

Συνεχίζουμε με δεύτερη στρώση ψωμιού – 1/3 γέμιση ζαμπόν – 1/3 ανθότυρο και τριμμένο τυρί κίτρινο.
Τελειώνουμε με το τελευταίο στρώμα ψωμί – γέμιση – τυριά
Περιχύνουμε όλο το ταψί με 9-10 κουτάλες από το μείγμα αυγού

και αφήνουμε μισή ώρα και στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στα 180c / 30 λεπτά. Μέχρι να ροδίσει

Έτοιμο να το απολαύσετε

https://xrysoskoufaki.gr/

KOYZINA

Μουσακάς με τόνο

Υλικά
8-10 μικρές μελιτζάνες

Για τη γέμιση:
240 γρ τόνος
2-3 ντομάτες μέτριες ώριμες
1/2 κολοκυθάκι σε λεπτες φέτες
1/2 κόκκινη πιπερια
1/2 πρασινη πιπερια
3-4 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι τριμμένο
Λάδι

Για τη μπεσαμέλ
70 γρ. βούτυρο
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. γάλα πλήρες
2 γρ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι

150 γρ τριμμένη μοτσαρέλα

Εκτέλεση
Σας προσφέρω μουσακά με τόνο, μια ισπανική συνταγή.
Άλλαξα λίγο τη συνταγή αντί να τηγανίζω τις μελιτζάνες (γιατί νόμιζα ότι θα ήταν πολύ λιπαρές, οι μελιτζάνες απορροφούν πολύ λάδι, έτσι), τα έψησα στο φούρνο!


Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες, κατά μήκος και τις τακτοποίησα σε ένα ταψί για ψήσιμο, ρίχνοντας πάνω τους ελαιόλαδο. Σε ένα τηγάνι σοτάρισα το σκόρδο, κολοκυθάκι, κόκκινη πιπεριά, πράσινη πιπεριά.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας την ντομάτα, και σε ξεχωριστό μπολ στραγγισα τον τόνου και τον έβαλα στο μείγμα. – Αλατοπιπερώνουμε.
Τακτοποιήστε μια σειρά από μελιτζάνες σε ένα ταψί, μια σειρά από το μείγμα, καθώς η κορυφή θα πρέπει να είναι μελιτζάνες.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με μία σπάτουλα. Θα πρέπει να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Θα πρέπει να έχουμε μία σφιχτή κρέμα. Όταν η κρέμα απορροφήσει το περισσότερο γάλα, προσθέτουμε λίγο ακόμα μέχρι να τελειώσει όλο.
Τότε κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Ρίξτε την μπεσαμελ πάνω στις μελιτζάνες.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη μοτσαρέλα και βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο! https://xrysoskoufaki.gr/

KOYZINA

 Κέικ βρώμης με τριμμένη καρύδα και τσιπ μαύρης σοκολάτας

Συστατικά


6 άτομα
3 αυγά L
125 ml. γάλα
125 ml. ηλιέλαιο
110 γρ. ζάχαρη
120 γρ. πλιγούρι βρώμης
90 γρ. τριμμένη καρύδα
100 γρ. τσιπ σοκολάτας (στην περίπτωσή μου μαύρη σοκολάτα για ζαχαροπλαστική)
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας βανίλια

Εκτέλεση
Φόρμα: 20cm. σε διάμετρο, αφαιρούμενο, βουτυροαλευρωμένη και επενδεδυμένη με χαρτί ψησίματος (είναι πολύ σημαντικό το καλούπι να είναι 20 εκατοστά. Το κέικ δεν είναι μεγάλο και με αυτό το μέτρο θα επιτύχουμε ύψος.)


Στην περίπτωσή μου, πρέπει να φτιάξω πλιγούρι βρώμης στο σπίτι, είναι πολύ απλό:
Βάζουμε ολόκληρη τη βρώμη σε μπλέντερ, κτυπάμε στη μέγιστη ταχύτητα και σε 1 λεπτό
έχουμε το πλιγούρι βρώμης μας
Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, χτυπάμε, Γάλα και χτυπήστε ελαφρά, Βανίλια χτυπήστε ελαφρά
Τριμμένη καρύδα, χτυπήστε ελαφρά, Πλιγούρι βρώμης και χτύπησε πολύ καλά
Τέλος προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ καο χτυπάμε
Σπάζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε στη ζύμη και ανακατεύουμε καλά
Βάζουμε τη ζύμη στο καλούπι, βάζουμε στο φούρνο για 45 ‘ελέγξτε με οδοντογλυφίδα ότι βγαίνει στεγνή.
Αφήστε να κρυώσει για 15 ‘πριν αφαιρέσετε το χαρτί ψησίματος
Αφήστε να κρυώσει εντελώς πριν αφαιρέσετε τη βάση από το καλούπι
Γαρνίρουμε με τριμμένη καρύδα εάν θέλουμε

https://xrysoskoufaki.gr/

KOYZINA

Εύκολο παγωτό ροδάνικο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Τρελαίνει τον ουρανίσκο

Από Ελένη Ζουγανέλη
Ένα παγωτό που αξίζει την προσοχή σας και θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, έφτιαξε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα με νεκταρίνια, βερίκοκα, βανίλιες ή όποιο άλλο φρούτο σας αρέσει. Άκρως δροσιστική βέβαια είναι και η καραμελέ με άρωμα λεμόνι.


Υλικά Συνταγής
250 ml γάλα
150 γραμ. ζάχαρη
2 κρόκοι
450 γραμ. ροδάκινα (σάρκα καθαρισμένη χωριστά τα κουκούτσια)
1 λεμόνι (χυμός)
1 κλωνάρι βανίλια
250 ml παγωμένη κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Για το παγωτό ροδάκινο, σχίζουμε πρώτα κάθετα τη βανίλια και αφαιρούμε τους σπόρους με τη λάμα του μαχαιριού. Ενώνουμε καλά το γάλα, τη βανίλια και τη μισή ζάχαρη σε κατσαρόλα και τα φέρνουμε σε σημείο λίγο πριν βράσει και φουσκώσει. Το αφήνουμε λίγο στην άκρη.
Χτυπάμε με μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι ν’ αφρατέψουν καλά και ν’ αλλάξουν χρώμα. Θα πάρουν τη μορφή απαλής βελούδινης κρέμας. Λίγο λίγο προσθέτουμε το ζεστό γάλα, πάντα χτυπώντας με το μίξερ χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βάζουμε το μπολ με την κρέμα σε ζεστό μπεν μαρί. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει και να πυκνώσει ελαφρά και να αφήνει μια στρώση στη ράχη της κουτάλας. Το μεταφέρουμε σε κρύο μπεν μαρί.
Όσο κρυώνει η κρέμα, βάζουμε τα φρούτα σε μπλέντερ κα τα πολτοποιούμε μαζί με το χυμό λεμονιού. Παγώνουμε τα δύο μείγματα στο ψυγείο. Όταν κρυώσουν καλά, ανακατεύουμε τον πουρέ ροδάκινο με την κρέμα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή. https://www.youweekly.gr/

KOYZINA

Αγιορείτικη μακαρονάδα με σάλτσα αχινών

Μπορεί οι Ιταλοί να κρατούν τα σκήπτρα της καλύτερης μακαρονάδας, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές παραλλαγές τη συναγωνίζονται επάξια, καθώς έχουμε πάει αυτό το αγαπημένο έδεσμα μικρών και μεγάλων ένα βήμα παρακάτω. Και σίγουρα, κανένας δε μπορεί να συγκρίνει οποιαδήποτε συνταγή με τις παραδοσιακές μοναστηριακές.

Μια εκπληκτική συνταγή από τον π. Νικήτα για μακαρονάδα, μόνο με αχινούς μεστή σε γεύση, πλούσια σε αρώματα και ταυτόχρονα υγιεινή και χαμηλή σε θερμίδες.

Για την αγιορείτικη μακαρονάδα με σάλτσα αχινών θα χρειαστούμε:

1 κιλό μακαρόνια σπαγγέτι, 1 κουταλιά βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλιά ρίγανη, ενώ για την σάλτσα 5 αχινούς, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας μάραθο ψιλοκομμένο, 1/2 φλιτζάνι λάδι, 1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, 2 φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, 1/2 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί και προαιρετικά 1 καυτερή πιπερίτσα.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με λίγο λάδι. Τα σουρώνουμε και τα καίμε με το βούτυρο και το λάδι, ρίχνοντας και τη ρίγανη. Τα ανακατεύουμε καλά.Τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι στο λάδι. Ανοίγουμε τους αχινούς και παίρνουμε το χαβιάρι τους και το ζουμί τους. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα με το τσιγαρισμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά. Αφού βράσουν για 10 λεπτά, ρίχνουμε το κρασί και σβήνουμε τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.

Η συνταγή είναι από το βιβλίο : Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές του π. Νικήτα.

https://www.dogma.gr/

KOYZINA

Ο εθνικός μας μουσακάς, το πιο αναγνωρίσιμο ίσως πιάτο της ελληνικής κουζίνας, σε μια νέα συνταγή με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας που απογειώνει τη γεύση του. Ένα πιάτο που θα λατρέψουμε ξανά!

Μερίδες:4-6Χρόνος προετοιμασίας:20'Χρόνος μαγειρέματος:60'Έτοιμο σε:1:20'

Γιώργος Δημητρακόπουλος

Υλικά
Για τον πουρέ μελιτζάνας
4-5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
½ λεμόνι, τον χυμό
Για τον κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
1 σκελίδα σκόρδο
3 πρέζες ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκες τριμμένες ντομάτες
αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
200 ml ηλιέλαιο
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 λίτρα γάλα φρέσκο, ζεστό
λίγο μοσχοκάρυδο
200 γρ. γραβιέρα, ψιλοτριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τις πατάτες
6 μεγάλες πατάτες
5-6 κουτ. σούπας έ.π. ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία
Για τον πουρέ μελιτζάνας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τις μελιτζάνες και με τη μύτη ενός πιρουνιού τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Τις τοποθετούμε στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε για περίπου 25΄ ή μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους. Τις βγάζουμε, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τις κρατάμε όρθιες και με ένα μαχαιράκι τις ξεφλουδίζουμε. Βάζουμε την ψίχα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε τον πουρέ της μελιτζάνας σε ένα μπολ και κρατάμε στην άκρη.

Για τον κιμά: Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν καλά.

Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να καραμελώσει και να πάρει ωραίο χρώμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 15΄-20΄. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε.

Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι ώστε να λιώσει το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη. Μόλις το μείγμα μας πάρει ξανθό χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα, κατόπιν αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.

Για τις πατάτες: Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες 1 εκ. και τις ψήνουμε στο τηγάνι μαζί με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Συναρμολόγηση: Σε ένα ταψί (25x30) με ελάχιστο ελαιόλαδο στρώνουμε τις πατάτες (1η στρώση), ρίχνουμε θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μείγμα του κιμά με το μείγμα του πουρέ μελιτζάνας και ομογενοποιούμε καλά. Στρώνουμε το μισό μείγμα πάνω από τις πατάτες και έπειτα βάζουμε ακόμα μια στρώση πατάτας. Έπειτα στρώνουμε το υπόλοιπο μείγμα του κιμά με τον πουρέ μελιτζάνας και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Ρίχνουμε λίγο τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200⁰C στον αέρα για 45΄. Σερβίρουμε αφού σταθεί και κρυώσει ελαφρώς το φαγητό.https://www.olivemagazine.gr/

KOYZINA

Εύκολη και γρήγορη πρόταση για γλυκό

Υλικά
2 ώριμες μπανάνες
3 κρόκοι αβγών
1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
3 κ. σ. κορν φλάουρ
1 κ. γλ. βανίλια
2 φλ. τσαγιού γάλα
Μπισκότα βανίλιας και σαντιγί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βήμα 1
Τοποθετήστε τις μπανάνες, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και το γάλα σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Μεταφέρετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει για περίπου 8-10 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίξτε το μείγμα σε ένα μπολ, καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Βήμα 4
Για να σερβίρετε βάλτε μερικές κουταλιές της κρέμας σε ένα ποτήρι γλυκού, προσθέστε μία στρώση μπισκότων βανίλιας και λίγη σαντιγί και επαναλάβετε μία ακόμη φορά.

 
© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.