Μαΐου 08, 2021

KOYZINA

Την άνοιξη το τιραμισού φράουλα έχει την τιμητική του! Σαβαγιάρ καλυμμένα με μαρμελάδα φράουλα, στρώσεις αέρινης κρέμας με μασκαρπόνε και φράουλες σε λεπτές φέτες φτιάχνουν ένα γλυκό εντυπωσιακό αλλά και εύκολο.
Όπως τα περισσότερα γλυκά ψυγείου απαιτούν μόνο λίγη υπομονή να κρυώσουν καλά για να ενωθούν οι γεύσεις και τα υλικά, μετά απολαμβάνεις!

ΥΛΙΚΑ
20 σαβαγιάρ
150 γρ φρέσκιες φράουλες κομμένες σε λεπτές φέτες
4 ΚΣ αποξηραμένη φράουλα σε σκόνη ή λευκή σοκολάτα τριμμένη
260 γρ μαρμελάδα φράουλα
2 ΚΣ χυμό πορτοκαλιού
1 ½ ΚΣ λικέρ Cointreau

Γέμιση:
300 γρ μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
3 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ άχνη ζάχαρη
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ κρέμα γάλακτος κρύα 35% λιπαρά
1 ΚΣ άχνη ζάχαρη
1 ΚΣ λικέρ Cointreau
ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζω τη μαρμελάδα φράουλα με το χυμό πορτοκαλιού και το λικέρ, σε χαμηλή ένταση, ανακατεύοντας τα να λιώσουν και να ενωθούν.
Σε ένα μπολ ρίχνω τους 3 κρόκους με τα 70 γρ άχνης ζάχαρης και με ένα σύρμα να ενώνω να γίνουν ένα μείγμα.
Ενσωματώνω το μασκαρπόνε, το εκχύλισμα βανίλιας και τα βάζω σε μπεν-μαρί (πάνω από μια κατσαρόλα με 1 εκ νερό που σιγοβράζει) αναδεύοντας διαρκώς για 3 λεπτά περίπου (μέχρι το μείγμα να φτάσει 63°C).
Βγάζω το μπολ από το μπεν-μαρί συνεχίζοντας να το ανακατεύω μέχρι να κρυώσει.
Σε άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με 1 ΚΣ άχνη και το λικέρ πρώτα σε χαμηλή ένταση και έπειτα σε δυνατή μέχρι να σφίξει σε σαντιγί.
Προσθέτω τη σαντιγί στην κρέμα μασκαρπόνε σε 3 δόσεις ανακατεύοντας απαλά.
Καλύπτω τη φόρμα με λαδόκολλα και αφού βουτήξω τα σαβαγιάρ στη μαρμελάδα και από τις δύο πλευρές τα τοποθετώ στη σειρά καλύπτοντας όλο τον πάτο της φόρμας.
Ρίχνω το 1/3 της κρέμας καλύπτοντας τα σαβαγιάρ και ισιώνω την επιφάνεια της.
Κοσκινίζω τις αποξηραμένες φράουλες πάνω της ή τρίβω λευκή σοκολάτα και πάνω τους απλώνω τις φράουλες που είναι κομμένες σε λεπτές φέτες.
Επαναλαμβάνω άλλη μια φορά τις στρώσεις σαβαγιάρ με μαρμελάδα, κρέμα μασκαρπόνε, αποξηραμένες φράουλες, φρέσκες φράουλες και τελειώνω με μια τελευταία στρώση σαβαγιάρ με μαρμελάδα.
Την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε τη βάζω σε κορνέ στο ψυγείο.
(Αν φτιάξω γλυκό ψυγείου σε ταψί συνεχίζω καλύπτοντας τα σαβαγιάρ με την 3η δόση της κρέμας μασκαρπόνε).
Καλύπτω τη φόρμα με μεμβράνη και τη βάζω στο ψυγείο για 5 ώρες.
Τη βγάζω, αφαιρώ τη μεμβράνη, αναποδογυρίζω το γλυκό στο ταψί και αφαιρώ τη λαδόκολλα.
Σκεπάζω τα σαβαγιάρ με την κρέμα δημιουργώντας με το κορνέ κορυφές.
Κοσκινίζω με τις αποξηραμένες φράουλες (ή λευκή σοκολάτα) και γαρνίρω με λίγες φέτες φρέσκες φράουλες.
Βάζω το γλυκό πίσω στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες.
Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.


ΤΙΠ:
Το τιραμισού μπορεί να γίνει απευθείας σε ταψί (χωρίς να χρειάζεται να αναποδογυριστεί σε πιατέλα). Στην περίπτωση αυτή μετά τα σαβαγιάρ καλύπτω με την τελευταία δόση κρέμας, αποξηραμένες φράουλες από πάνω) και σερβίρω μέσα από το ταψί.
ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΟ! https://paxxi.gr/

KOYZINA

Μια ζεστή μπουκιά
της Αναστασίας Λαμπρία

Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι καλύτερο αυτές τις μέρες από το να επιστρέφεις επιτέλους στο καταφύγιο σου-σπίτι σου και από την εξώπορτα να σε υποδέχεται μια φρέσκια γαργαλιστική μυρωδιά. Θέλω κάτι ζεστό, εύκολο, μυρωδάτο, χορταστικό. Κάτι που να συνοδεύει στα γρήγορα ένα ζωμό, μια σαλάτα, ένα (άντε και δύο και τρία ποτήρια κρασί). Και μόνο για την ευωδία αξίζει τον κόπο. Ποιον κόπο; πανεύκολο.

Σκορδόψωμο ευωδιαστό
1 μεγάλη γαλλική μπαγκέτα ή 2 μικρές
100 γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (στο γουδί)
3-4 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα τα φύλλα τους
40 γρ. τριμμένη παρμεζάνα και 1-2 κουταλιές
Λίγο, ελάχιστο χυμό λεμονιού
Ανάβω το φούρνο στους 220ο και μέχρι να ζεσταθεί καλά κόβω τη μπαγκέτα με καλό κοφτερό μαχαίρι σε παχουλές φέτες όχι όμως μέχρι κάτω κάτω. Την βάζω στο κέντρο ενός μεγάλου κομματιού από αλουμινόχαρτο, τόσο μεγάλου ώστε να διπλώνει και να την κλείνει με άνεση καλά.

Ανακατεύω με ένα πιρούνι βούτυρο, σκόρδο, μαϊντανό και παρμεζάνα, κρατώντας 1-2 κουταλιές για το τέλος. Στίβω και λίγες σταγόνες λεμόνι. Με ένα μαχαίρι μαλακά απλώνω και βυθίζω το μίγμα ανάμεσα στις φέτες. Ναι, θα πασαλειφτεί κάπως η φρατζόλα, δεν με πειράζει καθόλου. Στο τέλος πασπαλίζω την επάνω επιφάνεια της μπαγκέτας με την υπόλοιπη παρμεζάνα.

Κλείνω καλά το αλουμινόχαρτο (καλύτερα με μια πιέτα - δίπλωμα στην κορυφή) και ψήνω το σκορδόψωμο για 20 λεπτά. Ανοίγω το πακετάκι και αφήνω για άλλα πέντε λεπτά στον καυτό φούρνο να ροδοκοκκινίσει.

Καίει! περίμενε λίγο!

http://www.bostanistas.gr/

KOYZINA


Ενδιαφέρουσα εναλλακτική της παραδοσιακής πουτίγκας

Υλικά
2 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 φλ. τσαγιού νερό
1 βανίλια
Χυμό από 1/2 λεμόνι
2 κιλά γάλα (πλήρες)
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 κάστερ πάουντερ
Λίγη κανέλα τριμμένη
Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε το νερό με την ζάχαρη, το χυμό μισού λεμονιού και τη βανίλια για περίπου πέντε λεπτά και κατεβάζετε από τη φωτιά.

Σε ένα ταψί στρώνετε το τσουρέκι πάχους περίπου 2,5 εκατοστών και περιχύνετε με το σιρόπι.

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το γάλα, τη ζάχαρη και το κάστερ και ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να πήξει.

Κατεβάζετε από την φωτιά, αφήνετε 10 λεπτά να κρυώσει και περιχύνετε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.

Πασπαλίστε με λίγη κανέλα.

Τοποθετήστε στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα και σερβίρετε.

KOYZINA

Φέτος με το τσουρέκι που περίσσεψε θα φτιάξετε το πιο νόστιμο παγωτό που υπάρχει! Με 3 απλά υλικά, αυτή η συνταγή θα κλέψει τις εντυπώσεις!


Μερίδες
850 γρ.
Προετοιμασία
10′
Αναμονή
6-12 ώρες
Δυσκολία
1/5

Συστατικά
500 ml φυτική κρέμα γάλακτος, κρύα
200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
150 γρ. τσουρέκι

Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τη φυτική κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια μαλακή σαντιγί.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε για ακόμα 10-20 δευτερόλεπτα.
Θρυμματίζουμε στο μπλέντερ ή στο multi το τσουρέκι και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα με τη σαντιγί με μία μαρίζ.
Βάζουμε το παγωτό σε ένα μπολ που κλείνει αεροστεγώς και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες (ιδανικά όλο το βράδυ).

https://dimitrismichailidis.com/

KOYZINA

Αν, αυτή την φορά, επιθυμείς να παρεκκλίνεις από τις κλασικές σου συνήθειες, τότε σου προτείνω να δοκιμάσεις την παρακάτω, σχετικά εύκολη, συνταγή για γλυκιά τάρτα με έντονη γεύση και άρωμα από φρέσκα λεμόνια. Η διαφορά από παρόμοιες συνταγές είναι ότι δεν περιλαμβάνει ζάχαρη, αλεύρι ή βούτυρο και δεν χρειάζεται ψήσιμο.

Υλικά για τη βάση
300gr λευκά αμύγδαλα

15 βασιλικοί χουρμάδες (μουλιασμένοι)

100gr αποξηραμένη καρύδα (τριμμένη)

λίγο νερό από το μούλιασμα των χουρμάδων

Υλικά για την κρέμα λεμονιού
χυμός από 5 φρέσκα λεμόνια (250ml)

ξύσμα από 2 φρέσκα λεμόνια

200ml κρέμα καρύδας

100ml σιρόπι σφενδάμου

2 κσ κορν φλάουρ

1/2κγ κουρκουμάς

Εκτέλεση
Αφαιρώ τον πυρήνα από τους βασιλικούς χουρμάδες και τους τοποθετώ σε ένα μπολ. Ζεσταίνω 500ml νερό και το ρίχνω στο μπολ με τους χουρμάδες. Αφήνω στην άκρη να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια μεταφέρω τα αμύγδαλα στον πολυκόφτη και τα θρυμματίζω ώσπου να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια και τα μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ.

Στραγγίζω τους χουρμάδες και τους μεταφέρω στο ίδιο μπολ με τα αμύγδαλα (κρατάω λίγο νερό από το μούλιασμα των χουρμάδων). Χρησιμοποιώ τα χέρια μου και ανακατεύω για να αναμειχθούν καλά τα υλικά, και προσθέτω την αποξηραμένη καρύδα. Σε αυτό το σημείο θα προσθέσω λίγο από το νερό που κράτησα και να ζυμώσω ώστε δημιουργηθεί μια εύπλαστη αλλά σφιχτή μάζα.

Παίρνω μέρος της ζύμης και την ανοίγω με τα δάχτυλα σε κάθε μια από τις ατομικές φόρμες. Συνεχίζω τη διαδικασία ώσπου να τελειώσει όλη η ζύμη (7 φόρμες των 12cm).

Μεταφέρω τις φόρμες με τη βάση της τάρτας στο ψυγείο για όσο ετοιμάζω την κρέμα λεμονιού.

Πλένω καλά τα λεμόνια και ξύνω 2 από αυτά χρησιμοποιώντας τη λεπτή πλευρά του τρίφτη.

Στύβω όλα τα λεμόνια, σουρώνω τον χυμό και αφαιρώ τυχόν μικρά κουκούτσια.

Τοποθετώ ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά και προσθέτω όλα τα υλικά εκτός από το κορν φλάουρ. Ανακατεύω μαλακά και μόλις ζεσταθεί το μείγμα μου προσθέτω το κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά χρησιμοποιώντας το σύρμα. Ανεβάζω τη θερμοκρασία της εστίας ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να βράσει η κρέμα.

Αποσύρω από την εστία και αφήνω για 5-10 λεπτά να κρυώσει η κρέμα λεμονιού.

Αφαιρώ τις βάσεις από το ψυγείο και τις γεμίζω με την κρέμα λεμονιού και ξαναμεταφέρω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Στη συνέχεια αφαιρώ προσεκτικά τις τάρτες από τις βάσεις, διακοσμώ με φρέσκες φράουλες, αποξηραμένη καρύδα ή ξηρούς καρπούς τις αρεσκείας μου, σερβίρω και απολαμβάνω!

Διατηρούνται στην συντήρηση του ψυγείου για 3-4 ημέρες.https://www.elculture.gr/

KOYZINA

Το παντζάρι έχει αυτό το υπέροχο, σκούρο, κόκκινο χρώμα χάρη σε μια ισχυρή χρωστική αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία περιορίζει τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απαραίτητες για τη σωστή πέψη των τροφών. Οι φυτικές ίνες καθαρίζουν την εσωτερική μεμβράνη των εντέρων και δεσμεύουν τις τοξίνες οδηγώντας τες έξω από τον οργανισμό. Το παντζάρι τροφοδοτεί, ταυτόχρονα, τους μυς με αυξημένη ροή αίματος, πλούσια σε σίδηρο, νιτρώδη και μαγνήσιο. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή δύναμη αυξάνεται σημαντικά σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση χυμού παντζαριού. Όσοι αθλούνται και όσοι θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, μπορούν να προσθέσουν στην καθημερινή τους διατροφή ένα ποτήρι χυμό παντζαριού.

Τα 100 γραμμ. βρασμένο παντζάρι περιέχουν
• Θερμίδες: 32 kcal
• Πρωτεΐνες: 1,1 γραμμ.
• Υδατάνθρακες: 7,2 γραμμ.
• Κάλιο: 43 mg • Νάτριο: 90, 9 mg
• Ασβέστιο: 14 mg
• Φώσφορο: 23 mg

για περίπου 50 τεμάχια

Υλικά
1 συσκευασία παντζάρια Μπάρμπα Στάθης, 600 γραμμ.
1 μεγάλο φλιτζάνι πίτουρο φαγόπυρου
3 βιολογικά αυγά ελευθέρας βοσκής
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα λεπτές ροδέλες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. μηλόξιδο
1 κούπα τυρί φέτα τριμμένη
1 κούπα τυρί γραβιέρα τριμμένη
1 κούπα ξερή μυζήθρα τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
Αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Βάλε τα παντζάρια απευθείας από την κατάψυξη σε νερό που βράζει, για 5-7 λεπτά. Μόλις κρυώσουν, ψιλόκοψέ τα με τη βοήθεια ενός μπλέντερ. Τοποθέτησέ τα σε ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι και άφησε τα να στραγγίξουν για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί και βάλε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου για να δέσει καλύτερα. Πλάσε κεφτεδάκια μετρίου μεγέθους. Φρόντισε να μην είναι ογκώδη, γι’ αυτό πίεσέ τα λίγο με την παλάμη σου, για να τηγανιστούν καλύτερα. Αλεύρωσε τα κεφτεδάκια και τηγάνισέ τα σε δυνατή θερμοκρασία.

Διατροφική Αξία

Αν και τα κεφτεδάκια αυτά δεν περιέχουν κρέας, είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη, αν αναλογιστούμε πως το καθένα έχει περίπου 5,8 γραμμ. καθαρής πρωτεΐνης. Είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, με λιγότερο από 7,5 γραμμ. ανά τεμάχιο και, παράλληλα, πλούσια σε φυτικές ίνες, με 1 γραμμ. φυτικών ανά κεφτεδάκι. Προσοχή στην ποσότητα, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά (8,5 γραμμ. ανά τεμάχιο) και γι’ αυτό έχουν ψηλή θερμιδική αξία: μια μερίδα των 6 τεμαχίων έχει περίπου 535 θερμίδες! https://www.instyle.gr/

KOYZINA

Λαχανικά Όσπρια Ορεκτικά Οικονομικά Ντιπ & Σαλάτες Νηστίσιμα Διαιτητικά Γρήγορα πιάτα Vegan
2 μελιτζάνες
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. νοστιμιά
450 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
2 φύλλα δάφνης
Για τη σύνθεση

100 γρ. ντοματίνια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε βαζάκι
1 κ.σ. δυόσμο
1 κ.σ. βασιλικό
Για το dressing

1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. νοστιμιά
80 γρ. ταχίνι
χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
1 κ.σ. κύμινο
2-3 κ.σ. νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο


Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Κόβουμε τις μελιτζάνες κυδωνάτες και τις απλώνουμε σε ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω.
Βάζουμε στο ταψί τα σκόρδα σε φέτες, το ελαιόλαδο, τη νοστιμιά και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζουμε τα μαυρομάτικα, τα φύλλα δάφνης και βράζουμε 20-25 λεπτά.
Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη σύνθεση

Στο μπολ σερβιρίσματος βάζουμε τα μαυρομάτικα, τις μελιτζάνες, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, την πιπεριά σε λεπτές λωρίδες, τον δυόσμο και τον βασιλικό ψιλοκομμένους.
Για το dressing

Σε ένα γουδί βάζουμε το σκόρδο σε φέτες και χτυπάμε να σπάσουν.
Προσθέτουμε τη νοστιμιά, το ταχίνι, τον χυμό από το λεμόνι, το κύμινο και ανακατεύουμε. Αν βγει πολύ πηχτό μπορούμε να αραιώσουμε με το νερό.
Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ελαιόλαδο.

https://akispetretzikis.com/

KOYZINA

Για τη ζύμη

750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
160 γρ. μαργαρίνη
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1/3 κ.γ. μαστίχα, κόκκους
1/3 κ.γ. μαχλέπι, κόκκους
30 γρ. κονιάκ
1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αβγά
1 κ.σ. σόδα μαγειρική
250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
Για τη γέμιση

500 γρ. κεφαλοτύρι
4 αβγά
50 γρ. σιμιγδάλι
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. σταφίδες
1/3 κ.γ. μαστίχα, κόκκους, αλεσμένους
1/2 κ.γ. μαχλέπι, κόκκους
1 κ.σ. μαργαρίνη
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/2 κ.σ. τζίντζερ, σε σκόνη
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

1 αβγό, για το άλειμμα
2 κ.σ. σουσάμι, για το πασπάλισμα
μέλι
κανέλα


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Βάζουμε στο κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το γάτζο το αλεύρι, τη ζάχαρη, την μαργαρίνη, την κανέλα, το τζίντζερ, την μαστίχα, το μεχλέπι, το κονιάκ, το γιαούρτι, τα αυγά,, τον χυμό πορτοκαλιού.
Μόλις έχουν σχεδόν ομογενοποιηθεί προσθέτουμε, τη σόδα και συνεχίζουμε να χτυπάμε για άλλα 30΄΄στο μιξερ, μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη.
Την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3.
Ανοίγουμε τη ζύμη μας με έναν πλάστη σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών. Κόβουμε σε τετράγωνα μήκους 20 εκ.
Γεμίζουμε τα τετράγωνα μας με γέμιση στο κέντρο (βάζουμε αρκετή να γίνει ένα βουναλάκι) περίπου 80 γρ.
Διπλώνουμε τις 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα (δεν καπακώνουμε όλη τη γέμιση).
Στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου με τον ίδιο τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργούμε μια φωλιά για τη γέμισή μας. Με ένα πιρούνι πατάμε τις γωνίες για να κολλήσουν.
Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε τις φλαούνες μας και πασπαλίζουμε με το σουσάμι πριν τις βάλουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστές με μέλι και κανέλα .

https://akispetretzikis.com/

KOYZINA

Πώς να βάψετε πασχαλινά αβγά με χρώμα ζαχαροπλαστικής


Υλικά
Καλά βρασμένα αβγά
Χαρτί κουζίνας ή εφημερίδα
Ένα αρκετά βαθύ μπολ ή κύπελλο
Μία τρυπητή κουτάλα ή λαβίδα
1/2 φλ. τσαγιού βραστό νερό
1 κ. γλ. λευκό ξύδι
Χρώμα ζαχαροπλαστικής (περίπου 20 σταγόνες ανά χρώμα)
Εκτέλεση
Μόλις βράσετε τα αβγά αφήστε τα να κρυώσουν.
Στρώστε στην επιφάνεια που θα δουλέψετε χαρτί κουζίνας ή μια εφημερίδα.
Γεμίστε ένα αρκετά βαθύ μπολ (ώστε να χωράει το αβγό) με το ζεστό νερό και το λευκό ξύδι και προσθέστε 20 σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής της επιλογής σας. Όσο περισσότερο χρώμα χρησιμοποιήσετε τόσο πιο σκούρο θα είναι το χρώμα των αβγών.
Τοποθετήστε το αβγό σε μία τρυπητή κουτάλα και βυθίστε το στο νερό, ώστε να καλυφθούν όλες οι πλευρές του. Αφήστε το στο νερό για 5 λεπτά και απομακρύνετε. Αν το αφήσετε περισσότερο χρόνο η απόχρωση θα βγει πιο σκούρα.
Αφαιρέστε προσεκτικά και αφήστε να στεγνώσει.

 

KOYZINA

Πεντανόστιμα και αρωματικά

Υλικά
1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο ανάλατο
3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 αβγά
1/4 φλ. τσαγιού γάλα
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αβγό χτυπημένο με 1 κ. σ. νερό
Σπόρους σουσαμιού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσετε ένα ελαφρύ και βελούδινο μείγμα.
Προσθέστε τα αβγά και συνεχίστε το χτύπημα. Ρίξτε, επίσης, το γάλα, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν πάουντερ.
Στη συνέχεια, προσθέστε το αλεύρι, λίγο λίγο τη φορά, ενώ ανακατεύετε, μέχρι να έχετε μια μαλακή, αλλά όχι κολλώδη, ζύμη.
Καλύψτε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο 30 λεπτά. Ενώ η ζύμη ξεκουράζεται, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί, αλευρώστε ελαφρώς μία καθαρή επιφάνεια και πλάστε τα κουλουράκια σε πλεξούδες.
Τοποθετήστε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, αλείψτε με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίστε με το σουσάμι (προαιρετικά).
Ψήστε τα κουλουράκια για 15- 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια απόχρωση.
Αφήστε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. https://www.newsbeast.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.