facebook_page_plugin

Ταξίδια

Είτε πήγατε διακοπές, είτε όχι, αυτές οι μέρες του Σεπτεμβρίου είναι ό,τι πρέπει για ένα ολιγοήμερο ταξιδάκι σε προορισμούς που «μυρίζουν» φθινόπωρο.

Κάποιοι πήραν την άδειά τους τον Ιούνιο και δικαιούνται να θέλουν να ξεσκάσουν 3-4 ημέρες ακόμα πριν μπει για τα καλά το φθινόπωρο, ενώ κάποιοι άλλοι βγαίνουν τώρα σε άδεια, που είναι ίσως και η καλύτερη εποχή από οικονομική άποψη. Όπως και να ’χει, αυτή την περίοδο μπορείτε να χαρείτε την ελληνική φύση και θάλασσα χωρίς να σας τσουρουφλίζει ο ήλιος το δέρμα, χωρίς η ψάθα σας να εφάπτεται με την ψάθα του διπλανού και χωρίς να σας στοιχίσει ο κούκος… αηδόνι. Είστε «μέσα»;

Ναύπακτος: και βουνό και θάλασσα
Απολαύστε μπάνιο στο Γρίμποβο και την Ψανή ή σε λίγο πιο μακρινές, αλλά όμορφες παραλίες όπως στη Χιλιαδού, στο Καλαμάκι, στη Λιμνοπούλα και το Μοναστηράκι και κάντε βόλτες στο Ενετικό κάστρο στο λόφο πάνω από την πόλη, σεργιανίστε στο λιμάνι και περιηγηθείτε στα πλακόστρωτα σοκάκια της… Επισκεφτείτε την πανέμορφη ορεινή Ναυπακτία και τα «φωλιασμένα» χωριά της Πλάτανος, Γραμμένη Οξιά, Άνω Χώρα, Κλεπά, Σίμος, Αράχοβα κ.ά. για πιο φθινοπωρινό τοπίο με δάση βελανιδιάς, οξιάς, πλατανιών και στο τέλος της ημέρας, πιείτε κι ένα ποτό στα μπαράκια του κάστρου με θέα που δεν θα σας αφήσει εύκολα να προσαρμοστείτε τη Δευτέρα στη δουλειά…

Μονεμβασιά: διαμονή στην καστροπολιτεία
Για μπάνιο η περιοχή ενδεχομένως να μην σας ενθουσιάσει. Η ατμοσφαιρική καστροπολιτεία του Νομού Λακωνίας, όμως, με την έρημη και ολάνθιστη Άνω Πόλη, τη γραφική Κάτω Πόλη με τα πέτρινα σοκάκια και τις καμάρες, το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου με την προτομή που αγναντεύει το Μυρτώο, το Ναό του Ελκόμενου και την παραμυθένια ατμόσφαιρα, μάλλον θα σας κάνει να χαίρεστε που καταφέρατε να ξεκλέψετε αυτές τις λίγες ημέρες μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ναύπλιο: η γοητεία της Πελοποννήσου
Με δύο ενετικά κάστρα, την Ακροναυπλία, το Παλαμήδι με τα… 999 σκαλοπάτια, τα γραφικά καλντερίμια και τα ανθισμένα μπαλκόνια του, το Ναύπλιο φοράει τα φθινοπωρινά του και είναι έτοιμο να το ανακαλύψετε. Κάντε τη βόλτα σας στην παλιά πόλη, μείνετε στους όμορφους ξενώνες της περιοχής, περάστε από τη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος με την πρώτη ελληνική βουλή, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το αρχαιολογικό μουσείο και το ανάκτορο Ιωάννης Καποδίστριας και κάντε το μπάνιο σας στην Αρβανιτιά ή την Καραθώνα, για να νιώσετε λίγο ακόμη καλοκαιράκι.

Πήλιο: παντός καιρού και εποχής
Και καλοκαιρινός και χειμερινός προορισμός και –γιατί όχι- φθινοπωρινός, το Πήλιο ενδείκνυται για μπάνια, περιηγήσεις στα πολυάριθμα χωριά του, ανάμεσα στη φύση, σε μια εποχή που θα μπορείτε να γυρίσετε και να εξερευνήσετε τον τόπο με άνεση και θερμοκρασίες που δεν προκαλούν δυσφορία. Μείνετε σε κάποιο από τα μεγαλύτερα χωριά που θα σας επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στα υπόλοιπα, όπως στην Τσαγκαράδα, την Πορταριά, τον Άγιο Ιωάννη, τη Ζαγορά και ανακαλύψτε τα καλντερίμια, τις πλατείες, τους καταρράκτες, τις θάλασσες και τη φύση του Πηλίου, φορώντας… καλά αθλητικά παπούτσια. Βουτήξτε στα τιρκουάζ νερά του Μυλοπόταμου, στην Πλάκα και στην παραλία του Παπά Νερό όπου υπάρχει και οργανωμένο κάμπινγκ, στους Άγιους Σαράντα και συνδυάστε μπάνιο, φθινοπωρινή φύση και εξερεύνηση ενός από τους ομορφότερους τόπους της Ελλάδας.

Λίμνη Πλαστήρα: με ειδυλλιακό φόντο
Η φύση σε όλο της το μεγαλείο, σε χρώματα και ύφος που σε πολλά της σημεία θυμίζει εξωτερικό, η Λίμνη Πλαστήρα σας δίνει επιλογές εξερεύνησης, αδρεναλίνης, αλλά και ηρεμίας, αναλόγως τι είναι αυτό που ζητάτε. Βολτάρετε στο Νεοχώρι, το Κρυονέρι, το Μορφοβούνι, την Καστανιά, το Λαμπερό, το Μεσενικόλα, τα Καλύβια Πεζούλας, δείτε το Φράγμα Ταυρωπού, κάντε ορειβασία, ιππασία, καγιάκ στη λίμνη, περάστε από τη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής και τη Μονή Κορώνας και πάρτε προμήθειες φέτα, γραβιέρα, τσαλαφούτι, μέλι και γλυκά του κουταλιού για να γεύεστε όταν θα μνημονεύετε τις φθινοπωρινές ημέρες σας στη Λίμνη.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ

clickatlife.gr

Τα άλλοτε απομονωμένα και σε πολλούς άγνωστα Κουφονήσια, τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης πολλών τουριστών, που αναζητούν μια απόδραση μακριά από τα συνηθισμένα.

Πρόκειται για δυο νησάκια, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από ένα στενό πορθμό πλάτους, μόλις, 200 μέτρων. Στο Κάτω Κουφονήσι θα βρείτε ένα γραφικό λιμανάκι και λιγοστές κατοικίες, ενώ το Πάνω Κουφονήσι έχει μόνιμους κατοίκους και φιλοξενεί κάθε χρόνο έναν αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών.
Για πολλούς αποτελούν το συνώνυμο της καλοκαιρινής ανεμελιάς και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού προσφέρουν ήρεμες και χαλαρές διακοπές.

Στο Πάνω Κουφονήσι θα βρείτε τον γραφικό οικισμό της Χώρας και μοναδικό του νησιού, ακριβώς επάνω από το μικρό λιμάνι.

Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σπιτάκια και τα ασβεστωμένα σοκάκια. Στο κέντρο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που είναι ο προστάτης του νησιού.

Ένα από τα φυσικά θαύματα που δεν πρέπει να χάσετε είναι οι θαλασσινές σπηλιές, που βρίσκονται στο Πάνω Κουφονήσι, πίσω από την παραλία Πορί.

Το μοναδικό τοπίο αποτελείται από απόκρημνα βράχια που σχηματίζουν σπήλαια και μικρές παραλίες, που μοιάζουν με πισίνες. Το κολύμπι σε αυτές είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.

Κάντε μια εκδρομή στην Κέρο, ένα μικρό και ακατοίκητο νησάκι, που είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα Κουφονήσια.

Αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο, καθώς φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα του κυκλαδίτικου πολιτισμού, όπως το πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο. Οι παραλίες του νησιού είναι πανέμορφες.

Τα Κουφονήσια είναι ιδανικά για περπάτημα, καθώς όλες οι αποστάσεις είναι μικρές και μπορούν να καλυφθούν πολύ άνετα με τα πόδια.

Ακολουθήστε τη διαδρομή από τη Χώρα στον Ξυλοπάτη και ανακαλύψτε αμμουδιές με κρυστάλλινα νερά και σπηλιές. Μια άλλη διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά και πάλι από τη Χώρα και περνώντας από τον Προφήτη Ηλία καταλήγει στην Πάνω Μεριά.

Η θέα από τα εσωτερικά μονοπάτια του νησιού είναι μοναδική. Για να δείτε όλο το νησί περπατώντας θα χρειαστείτε τρεις ώρες.

Νοικιάστε ένα ποδήλατο και κάντε το γύρο του νησιού ακολουθώντας την παραλιακή οδό. Είναι μια ιδανική επιλογή για να ανακαλύψετε τα κρυμμένα μυστικά στα Κουφονήσια.

Οι θάλασσες της περιοχής είναι ιδανικές για θαλάσσια αθλήματα, όπως η ιστιοσανίδα. Στο Πορί θα βρείτε πολλούς σέρφερ να κάνουν προπόνηση, ενώ άλλοι προτιμούν την Πλατιά Πούντα.

Πολλοί είναι οι επισκέπτες που καταφθάνουν ακόμα και με σκάφος στα νησιά για να γευτούν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Άλλωστε, αποτελούν τα κύρια προϊόντα της περιοχής.
Στο Πάνω Κουφονήσι οι επιλογές είναι πολλές. Το Λουτρό, ο Παριανός, ο Φοίνικας, ο Φανός, η Ιταλίδα και το Πορί. Στο Κάτω Κουφονήσι θα βρείτε ερημικές αμμώδεις παραλίες, όπως η Παναγιά, ο Δέτης και το Νερό.

Οι βραχώδεις σπηλιές στις βόρειες ακτές του Κουφονησίου και στο Κάτω Κουφονήσι είναι ιδανικοί ψαρότοποι και θα ενθουσιάσουν τους ερασιτέχνες ψαράδες

Ένας αγαπημένος Κυκλαδίτικος προορισμός με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά που αξίζει να πάτε. Όταν βρεθείτε στη Σίφνο, το πρώτο πράγμα που αξίζει να κάνετε είναι μια βόλτα στο Κάστρο που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, γύρω στα 3,5 χιλιόμετρα από την Απολλώνια. Το Κάστρο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα και η έδρα της Αρχιεπισκοπής της Σίφνου μέχρι το 1836 και αποτελεί καθαρό δείγμα της ενετικής περιόδου. Σήμερα είναι υπαίθριο μουσείο. Γραφικά σοκάκια, ολόλευκα σπίτια με γαλάζια παραθυρόφυλλα και μια θέα που κόβει την ανάσα.



Στο Κάστρο μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις στην ταβέρνα του Λεωνίδα ή στην οικογενειακή ταβέρνα «Το Άστρο». Περπατώντας στα δαιδαλώδη σοκάκια θα βρεθείτε σίγουρα στο μπαράκι του Μπανάνα. Ένα πολύ lounge και χαλαρό για Cuba Libre, ριχτάρια στις πεζούλες, ιστορίες απ΄την Κούβα και hippie ατμόσφαιρα. Απ΄εκεί μπορείτε να δείτε και τον μικρό όρμο Σεράλια, με μια σειρά από ψαροταβέρνες. Στο Κάστρο βρίσκεται και η εκκλησία των Επτά Μαρτύρων που αξίζει να επισκεφτείτε.

Εκτός λοιπόν απ΄το Κάστρο που είναι ωραίο να μείνετε μην παραλείψετε να βρεθείτε για απογευματινή βόλτα στον Αρτεμώνα. Η περιοχή φημίζεται για τα παλιά αρχοντικά με τους πέτρινους φράχτες και τα εντυπωσιακά λουλούδια. Εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος ανεμόμυλος του νησιού, ο οποίος συντηρείται ακόμα εξαιρετικά, και από τον οποίον μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο.



Μετά την βόλτα σας στα σοκάκια απολαύστε λουκουμάδες στην «Πετζούλα», με μια υπέροχη βεράντα πάνω ακριβώς στο κεντρικό πλακόστρωτο καλντερίμι.
Το βράδυ για ποτάκι είναι ωραία να βρεθείτε στα σοκάκια της Απολλωνίας το κέφι κράτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Για κολύμπι τώρα το νησί δεν φημίζεται για τις παραλίες του. Παρόλα αυτά ο Πλατύς Γιαλός, το Βαθύ, η παραλία του Λαζάρου είναι ό,τι πρέπει. Αμμώδεις, ήσυχες παραλίες με καθαρά νερά. Όσοι όμως θέλουν βουτιές από βράχια και να εξερευνήσουν τον βυθό τότε πρέπει να βρεθούν στην Χρυσοπηγή.



Στη Σίφνο ένα είναι σίγουρο πως η κουζίνα θα σας μείνει αξέχαστη. Δεν θα μπορούσε να ήταν και διαφορετικά αφού μιλάμε για την πατρίδα του Νίκου Τσελεμεντέ. Δοκιμάστε ρεβιθάδα, που σιγοψήνεται μέσα σε πήλινο τσουκάλι (τη σκεπασταριά), μαστέλο (αρνάκι ή κατσικάκι μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος με κόκκινο κρασί και άνηθο που ψήνεται σε ξυλόφουρνο), ρεβιθοκεφτέδες, καππαροσαλάτα (ξερή κάππαρη μαγειρεμένη σε στιφάδο) και μανούρα (κίτρινο, σκληρό πικάντικο τυρί που διατηρείται μέσα σε ίζημα κόκκινου κρασιού).

jenny.gr

 

Via Krupp είναι ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια στον κόσμο και ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα σημεία της Ευρώπης.

Βρίσκεται στο Κάπρι, στο Τυρρηνικό Πέλαγος, στη νότια πλευρά του κόλπου της Νάπολης.

 Η ιστορική λιθόστρωτη διαδρομή σε σχήμα φιδιού οδηγεί σε μια πανέμορφη ακτή, ενώ η θέα από κάθε σημείο είναι εξαιρετική.

Το μονοπάτι χτίστηκε μεταξύ 1900 και 1902 και οι «φουρκέτες» συνθέτουν έναν δρόμο «έργο τέχνης» όπως έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς.

 Με αρμονία τοποθετημένες στην πλαγιά, κάθε σειρά προσφέρει στον επισκέπτη και μια διαφορετική οπτική προς το πέλαγος αλλά και ιδιαίτερες εικόνες.

athensmagazine.gr

Ένα από τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα (ή θαύματα) που συμβαίνουν στην Κεφαλονιά, είναι και τα περίφημα «φιδάκια της Παναγιάς», που κάθε χρόνο, από τις 6 Αυγούστου (του Σωτήρος) μέχρι τις 15 (της Παναγίας) ή τις 16 (του Αγίου Γερασίμου), κάνουν την εμφάνισή τους στην Κεφαλονιά.

Η παράδοση
Τα φίδια εμφανίζονται στην περιοχή Μαρκόπουλο, πέριξ της εκκλησίας της Παναγίας της Λαγκουβάρας (ή Λαγκουβάρδας).
Σύμφωνα με την παράδοση στη θέση της εκκλησίας βρισκόταν κάποτε αρχαία μονή της Παναγίας. Μια μέρα, οι μοναχές είδαν να ανηφορίζουν προς το μοναστήρι πειρατές και παρακάλεσαν την Παναγία να τις βοηθήσει. Εκείνη, έκανε το θαύμα της και η περιοχή γέμισε από τα συγκεκριμένα φίδια, τρομάζοντας τους πειρατές και αναγκάζοντάς τους να το βάλουν στα πόδια.

Πως εξηγείται το φαινόμενο
Πέρα από τη θρησκευτική εξήγηση πολλοί είναι αυτοί που προσπάθησαν ανά καιρούς να δώσουν μια ερμηνεία στο περίεργο και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

Ας δούμε όμως πρώτα τα ίδια τα φίδια. Πρόκειται για νεαρά άτομα της οικογένειας Telescopus fallax (ή αγιόφιδα). Οι γνώμες για το αν τα φίδια είναι δηλητηριώδη διίστανται με άλλους να ισχυρίζονται ότι είναι αλλά δεν δαγκώνουν εκείνες τις ημέρες, ενισχύοντας την άποψη ότι πρόκειται περί θαύματος, και άλλους ότι τα φίδια δεν είναι δηλητηριώδη.

Η αλήθεια βρίσκεται στη μέση. Τα φίδια αυτά είναι δηλητηριώδη αλλά εντελώς ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Ο λόγος βρίσκεται στο ίδιο το δηλητήριο, που είναι αποτελεσματικό για τις σαύρες και τα μικρά τρωκτικά που τα φίδια κυνηγάνε, δεν προκαλεί συμπτώματα όμως στον άνθρωπο. Επίσης τα φίδια αυτά εκχέουν το δηλητήριο από τα δόντια που βρίσκονται στο πίσω μέρος της πάνω σιαγώνας, κάτι που κάνει αδύνατη την έγχυσή του στον άνθρωπο ειδικά όταν αυτά είναι νεαρά. Ο τρίτος είναι ότι από τη φύση του αυτό το φίδι, ακόμη και ενήλικο, αν παγιδευτεί από άνθρωπο μπορεί να επιτεθεί αλλά εξαιρετικά σπάνια δαγκώνει.

Γιατί βγαίνουν αυτή την περίοδο;
Τα φίδια αυτά τα συναντάμε σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Το θηλυκό γεννάει 5-9 αυγά τα οποία εκκολάπτονται συνήθως στα μέσα Αυγούστου.

Στην περιοχή του Μαρκόπουλου, την περίοδο που μας ενδιαφέρει, τα φίδια είναι ακόμη νεογνά ή βρίσκονται σε πολύ νεαρή ηλικία. Λόγω του ήχου της καμπάνας τόσο στις 6 όσο και στις 15 και 16 Αυγούστου, τα φίδια τρομαγμένα ή ενοχλημένα βγαίνουν από τις φωλιές τους και κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη γύρω περιοχή αλλά και στην εκκλησία της Παναγίας. Κάποια από αυτά μάλιστα τα φέρνουν οι ίδιοι οι πιστοί στην εκκλησία αφού η μακρόχρονη συνύπαρξη, τους κάνει να γνωρίζουν καλά ότι είναι ακίνδυνα.

Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας, ο Δημήτρης Λουκάτος αναφέρει τα εξής:

Στο Μαρκόπουλο κανείς δε βλέπει τα φίδια αυτά με φανατισμένη θρησκοληψία. Τα πιστεύουν βέβαια σα ευλογημένα ζωντανά, σαν τιθασσευμένα ερπετά της Παναγίας, μα τα βλέπουν και σα διακοσμητικό στοιχείο του πανηγυριού τους, σα ρεκλάμα για τη συγκέντρωση των γύρω χωριών. Και τα περιμένουν κάθε χρόνο, όπως θα περίμεναν το Μάη τις παπαρούνες. Τα χρησιμοποιούν στις κουβέντες και στα τραγούδια τους σαν κάτι το φυσιολογικό. Να κι' ένα σχετικό δίστιχο του Ελιού, όπου ένας ερωτευμένος διαμαρτύρεται για την επιείκεια των φιδιών αυτών μπροστά στη φλογερή του διάθεση ν' αυτοκτονήσει :

- Τα φίδια απ' το Μαρκόπουλο καλαίνω να με φάνε,
μα κείνα είναι τση Παναγιάς, και με χαϊδολογάνε.


kefalonitikanea.gr

Στα μέσα του Αυγούστου όλη η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη είναι για τα… πανηγύρια. Εμείς επιλέξαμε 10 από αυτά που αξίζει να περάσετε μια βόλτα αν βρίσκονται κοντά στον καλοκαιρινό προορισμό σας.

Πιστοί και άπιστοι, θεοσεβούμενοι και μη, το Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουν όλοι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθόδοξης εκκλησίας, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Φέτος δε, που η επίσημη αυτή αργία και γιορτή πέφτει Παρασκευή φτιάχνοντας ένα ωραιότατο τριήμερο, λίγοι είναι αυτοί που θα βρίσκονται στο «κλεινόν άστυ» τη μέρα αυτή κι όχι σε διάφορα σημεία της Ελλάδας να χορεύουν στο παραδοσιακό πρόγραμμα, να τσιμπούν χοιρινό και να τσουγκρίζουν το ποτήρι τους ανά τρίλεπτο. Βιολιά, κλαρίνα, ρετσίνες, ρακές, γουρουνοπούλες, αρνιά και πλήθος άλλων επιλογών είναι στη διάθεσή μας για να γιορτάσουμε το Δεκαπενταύγουστο και να ευχηθούμε σε όποιον Παναγιώτη, Μαρία, Δέσποινα κ.ο.κ. βρεθεί στο δρόμο μας.

Εμείς συγκεντρώσαμε 10 ξακουστά πανηγύρια της Ελλάδας και σας τα παρουσιάζουμε, σε περίπτωση που σας βγάλει ο δρόμος και αποφασίσετε να ρίξετε κι εσείς ένα χορό.
Ικαρία: νεολαία σε ρυθμούς Ικαριώτικου
Φημισμένη για τα πανηγύρια της, η Ικαρία δεν περιορίζεται μόνο στο Δεκαπενταύγουστο. Παρ’ όλα αυτά, το νησί «βουλιάζει» την περίοδο αυτή και τα πανηγύρια δεν έχουν σταματημό, με τα βιολιά σε πρωταγωνιστικό ρόλο να αντηχούν παντού. Περάστε μια βόλτα από πανηγύρι της Λαγκάδας, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα του νησιού, όπου η ατμόσφαιρα θυμίζει λίγο παγανιστικό πάρτι, με τους νέους 20-30 ετών να σέρνουν τον Ικαριώτικο με σαγιονάρες!

Τζιά: πανηγύρι με θέα
Αν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστο είναι οι μοναδικές ημέρες που μπορείτε να ξεφύγετε λίγο από τους ρυθμούς της πόλης, τότε η κοντινή στην Αθήνα Τζιά μπορεί να αποτελέσει έναν καλό και πρακτικό προορισμό για εσάς. Εκεί θα γιορτάσετε το Δεκαπενταύγουστο στο πανηγύρι της Παναγιάς της Καστριανής, που βρίσκεται ψηλά σε έναν απότομο βράχο, βορειοανατολικά της Ιουλίδας, της Χώρας του νησιού. Το γλέντι στήνεται με νησιώτικη μουσική, άφθονο κρασί και το γνωστό, παραδοσιακό κυκλαδίτικο πατατάτο με μείγμα κρεάτων και πατάτες.

Πάρος: γλέντι στην Παροικιά
Μια διάσημη… Παναγιά, η Παναγιά Εκατονταπυλιανή της Πάρου ξεσηκώνει όλη την Παροικιά κάθε Δεκαπενταύγουστο, αφού πρόκειται για την πιο δημοφιλή γιορτή του νησιού. Με ιερό προσκύνημα που προσελκύει ορδές κόσμου και μεγάλη παρέλαση μετά τη θεία λειτουργία, ο Δεκαπενταύγουστος γίνεται έντονα αισθητός στην Πάρο. Το βράδυ τα πλεούμενα γεμίζουν φώτα, τα πυροτεχνήματα πέφτουν το ένα μετά το άλλο και οι χοροί κρατούν μέχρι το πρωί με τη συνοδεία παριανού κρασιού.

Νάξος: όλα τα χωριά εν δράσει
Στο μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, το Φιλώτι, το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου κρατά 3 μέρες, προσελκύοντας πλήθη επισκεπτών, ενώ σε όλο το νησί επικρατεί πανηγυριώτικη διάθεση και ατμόσφαιρα, με τα χωριά Απείρανθος, Γαλήνη, Σκαδό Εγγαρές να στήνουν το χορό. Με τους ήχους του βιολιού, του λαούτου και της τσαμπούνας, με γνωστούς τοπικούς καλλιτέχνες να ξεσηκώνουν τα πλήθη, το πανηγύρι τραβάει μέχρι το πρωί με κρασί, κρέας, γλυκό και καλή διάθεση.

Αλόννησος: σήμερα γάμος γίνεται
Στο ήσυχο αυτό νησί των Σποράδων, το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου παίρνει μια διαφορετική χροιά, αφού γίνεται αναβίωση του παραδοσιακού γάμου, όπου το ρόλο των συγγενών αναλαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες του νησιού. Υπό τους ήχους του λαούτου, του βιολιού και του κλαρίνου η νύφη φοράει την παραδοσιακή νυφιάτικη στολή της και πηγαίνει στην εκκλησία μαζί με το γαμπρό, με τον κουμπάρο και τους καλεσμένους να ακολουθούν. Κι εδώ φυσικά το κρασί είναι άφθονο, ενώ όλοι δοκιμάζουν γίδα κοκκινιστή με μακαρόνια και τα τοπικά γλυκά των νοικοκυρών του νησιού.

Νίσυρος: το πανηγύρι που δεν τελειώνει ποτέ
Απ’ ό,τι φαίνεται, στη Νίσυρο δεν λένε να λήξουν το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, αφού κρατά 9 ολόκληρες ημέρες και αποτελεί έναν από τους πιο πολυήμερους και ξεχωριστούς εορτασμούς της Παναγίας. Στην Παναγιά τη Σπηλιανή, οι Εννιαμερίτισσες (γυναίκες ταγμένες στην Παναγία) πραγματοποιούν μια δεύτερη, ανεπίσημη λειτουργία πέραν της επίσημης εκκλησιαστικής και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου πραγματοποιείται λιτανεία. Το γλέντι ξεκινά όταν η εικόνα φτάσει στο χωριό, με τις Εννιαμερίτισσες να αποσύρονται, τον τοπικό χορό της «κούπας» να ανάβει και το κρασί να ρέει άφθονο.

Τήνος: το πανηγύρι-πρωταγωνιστής
Αβανταδόρικος προορισμός για Δεκαπενταύγουστο, η Τήνος έχει, όπως και να το κάνουμε, το πλεονέκτημα της Παναγιάς της Μεγαλόχαρης, η οποία «τραβά» τους πιστούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Με χιλιάδες προσκυνητές να συρρέουν κάθε χρόνο ανηφορίζοντας προς την εικόνα της Παναγίας, απ’ το νησί της Τήνου δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα «γενναίο» πανηγύρι. Με διάρκεια έως και τις 23 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου δεν σταματούν, ενώ τιμάται ταυτόχρονα και η επέτειος της βύθισης του αντιτορπιλικού «Έλλη» από τους Ιταλούς, στις 15 Αυγούστου 1940. Τα τοπικά όργανα με κυρίαρχο το βιολί, δίνουν και πάλι το ρυθμό του πανηγυριού.

Τεγέα Αρκαδίας: το μεγαλύτερο πανηγύρι της χώρας
Εδώ και 130 χρόνια, το πανηγύρι της Τεγέας με τη σημερινή του μορφή στήνεται γύρω από την Παναγιά την Επισκοπιώτισσα, διαρκεί 8 ημέρες και το τιμούν περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Με διαγωνισμούς παραδοσιακού χορού και τραγουδιού, Παμπελοποννησιακή Έκθεση Γεωργίας και Γεωργικών Μηχανημάτων (που λειτουργεί παράλληλα με την εμποροπανήγυρη) και διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, το πανηγύρι της Τεγέας κερδίζει επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου πανηγυριού της χώρας.

Ιωάννινα: πανηγύρια με ηπειρώτικη χροιά
Τριήμερα τα πανηγύρια, τρικούβερτα τα γλέντια στα Ζαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι διάφορες εκδηλώσεις στη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου δεν έχουν σταματημό, με τους παραδοσιακούς ηπειρώτικους χορούς και μελωδίες να πρωταγωνιστούν. Τις πρώτες δύο ημέρες το γλέντι είναι ανοιχτό για όλους, ενώ την τρίτη οι ντόπιοι παίρνουν τα σκήπτρα και τα ηπειρώτικα… δίνουν και παίρνουν.

Κεφαλονιά: το «μαγικό» πανηγύρι
Στην περιοχή Μαρκόπουλου της Κεφαλονιάς, στον Ιερό Ναό της Παναγιάς της Λαγκουβάρδας υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της «Φιδιώτισσας». Κάθε χρόνο από τις 6 Αυγούστου εμφανίζονται μέσα και έξω από το ναό φίδια, τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας», τα οποία πληθαίνουν μέχρι την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, όπου και αυξάνονται υπερβολικά. Αναχωρούν όταν περάσει η 15η Αυγούστου προκαλώντας την έκπληξη όλων. Πριν αναχωρήσουν, όμως, από το βράδυ της 14ης Αυγούστου ξεκινάει το πανηγύρι και ο χορός στη μικρή πλατεία γύρω από την εκκλησία, με τους χορούς «Μέρμηγκας», «Διβαράτικος» και «Κεφαλονίτικος Μπάλος» να ζωντανεύουν το κέφι.


ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ

clickatlife.gr

Οκτώ επιλεγμένες στάσεις για φαγητό στη γραμμή Σύρος - Τήνος - Μύκονος. Αν συλλογιστούμε την κουζίνα των Κυκλάδων, τρεις λέξεις έρχονται στο νου: ήλιος, ανυδρία και ντόπιες ποικιλίες.

Και άλλες συνιστώσες όμως, λόγου χάρη οι ισχυροί βοριάδες, οι μικρές εκτάσεις καλλιεργούμενων εδαφών, η αρμύρα που νοτίζει τα χώματα, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και φυσικά ο πλούτος της θάλασσας απαρτίζουν τον θεμελιώδη κορμό πάνω στον οποίo καρποφορεί η εκάστοτε τοπική κουζίνα.

Στις «μεγάλες» Κυκλάδες oι επιμέρους σπεσιαλιτέ κάθε τόπου έχουν αρκετά κοινά γνωρίσματα, με πιο τρανά εξ αυτών την κοπανιστή, τα βολάκια, τη λούζα, τα λιαστά ψάρια - γούνες, την κάππαρη, το μέλι και τις λιαστές ντομάτες.

Στις πιο σύγχρονες εκδοχές, με σεβασμό πάντα στην ίδια, γηγενή πρώτη ύλη, οι νέοι μάγειρες εμπνέονται από την παράδοση για να ετοιμάσουν λιχουδιές δίχως περιορισμούς στην έμπνευση και στις τεχνικές. Τέτοια είναι τα εστιατόρια που προτείνουμε, άλλα με σύγχρονη, άλλα με παραδοσιακή διάθεση.

Σύρος: «Σαν Μιχάλη» δεν έχουν οι άλλοι
Αλλά και ντομάτες ντοματένιες, σύκα πεντάγλυκα σχηματισμένα σε παστελαριές, μαραθένιο λουκάνικο, κοπανιστή και, για να μην ξεχνιόμαστε, λουκούμια και χαλβαδόπιτες χαρακτηρίζουν την πολυπολιτισμική συριανή κουζίνα.

Αλλού Γυαλού
Τα μπροστινά τραπέζια βρίσκονται κυριολεκτικά μια ανάσα από τη θάλασσα. Το εστιατόριο είναι χτισμένο πάνω στην ακρογιαλιά και η ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα Λίνα Φουρνιστάκη κλέβει καρδιές με τις μαγειρικές της. Πλούσια σαλάτα με μάραθο και πικάντικο ανθότυρο Σύρου, γούνα στα κάρβουνα με λαδολέμονο, άγρια μύδια με ρετσίνα και δεντρολίβανο είναι ορισμένα από τα δυνατά χαρτιά της. Αλλά και παραδοσιακά φαγάκια, εμπνευσμένα από τη νοικοκυρίστικη μαγειρική της Σύρου, όπως αρνάκι στη γάστρα με θυμάρι και μέλι.

Εμβληματικό πιάτο ο πύργος με τις τηγανητές ροδέλες πατάτας και τη σάλτσα από συριανό λουκάνικο. Αλλο, εξίσου ή και περισσότερο κορυφαίο, η αχινομακαρονάδα. Ολοκαίνουργια είσοδος, το καλαμάρι σε κρούστα μπαχαρικών με τσιπς πατάτας και μαύρο τζατζίκι κλείνει μάτι στο «fish and chips». Φρεσκότατα ψάρια ετοιμάζονται στα κάρβουνα και μια λίστα με κρασιά που έχει ελληνική ψυχή, σε ένα εστιατόριο περιωπής με σχετικά καλές τιμές.
> Παραλία Κινίου, Τ/22810-71.196

Ηλιοβασίλεμα
Μάγειρας έμπειρος, δοκιμασμένος και ανήσυχος είναι ο ιδιοκτήτης του Ηλιοβασιλέματος, Κώστας Μπουγιούρης. Τα μαγειρέματά του έχουν άποψη, είναι ξεκάθαρα και περιεκτικά, με ρανίδες δημιουργικότητας. Οι γεύσεις δεν κάνουν κοιλιά και το επίπεδο είναι πάντα ανεβασμένο. Δύο βήματα από την αμμουδιά, μπορείτε εδώ να απολαύσετε πιάτα όπως η μελιτζανοσαλάτα σε πεϊνιρλί φέτας με κάππαρη και ντομάτα, βλίτα τσιγαριστά με λιαστή ντομάτα και σκόρδο, μαραθόπιτα και σαγανάκι Σαν Μιχάλη.

Αν παραγγείλετε ψαράκι τηγανητό, ζητήστε να σας το τηγανίσουν μαζί με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Εξαιρετική η σαλάτα με καλκάνι και θαυμάσιο το μοσχάρι κριθαρότο. Η μικρή λίστα με τα καλοδιαλεγμένα κρασιά ανταποκρίνεται μια χαρά στις περιστάσεις. Αρκετά καλές τιμές, γύρω στα 20 ευρώ το άτομο.
> Παραλία Γαλησσά, Τ/22810-43.325

Βαποράκι
Παρά το όνομά του, το Βαποράκι αγναντεύει τη θάλασσα αφ’ υψηλού, από την πίσω μεριά του λόφου του Σαν Τζώρτζη. Και μαζί με την στραφταλίζουσα νυχτερινή Ερμούπολη απολαμβάνετε την αγριάδα του βουνίσιου τοπίου. Το οικογενειακό εστιατόριο, με την αμιγώς ελληνική κουζίνα, φλερτάρει διακριτικά με τη δημιουργικότητα και το μοντερνισμό. Η μαγείρισσα Κωνσταντίνα Κακοσαίου, που στο παρελθόν έχει θητεύσει στο Βαρούλκο πλάι στον Λευτέρη Λαζάρου, διαχειρίζεται τα ντόπια υλικά της με περισσή φροντίδα και μαεστρία. Δοκιμάστε ταλαγάνι στη σχάρα με μαρμελάδα παντζαριού ή ντομάτας, λουκάνικο Μυκόνου με σάλτσα κάππαρης γιαχνί, γλώσσα μοσχαρίσια βραστή με τη σάλτσα της. Αν είστε λάτρεις της σαλάτας, εδώ θα το κατευχαριστηθείτε.

Γλύκισμα ο μουσακάς με γιαουρτομπεσαμέλ και φασολάκια, δυνατές οι μακαρούνες σε ζωμό κρέατος συνοδεία ξερής μυζήθρας. Αν πετύχετε κυκλαδίτικη κακαβιά ή ψάρια αχνιστά με κρεμμύδια, μην τα προσπεράσετε. Υψηλό το επίπεδο, εξαιρετικές οι τιμές, ακόμη και της τάξεως των 10 ευρώ ανά άτομο.
> Φοινικιά, Ανω Σύρος, Τ/22810-83.725

Αλλες επιλογές:
Λιλής (Πιάτσα, Ανω Σύρος, Τ/22810-88.087). Απίθανη θέα, παραδοσιακά μαγειρευτά και άψογη σχάρα.
Ταρσανάς (Ηρ. Πολυτεχνείου 13, Ερμούπολη, Τ/22810-82.805). Στο καρνάγιο, σκηνικό σαν παλιά ελληνική ταινία, με καλομαγειρεμένους μεζέδες και μπουζουκάκι.
Περί Τήνος (Ακτή Πέτρου Ράλλη 6, Ερμούπολη, Τ/22810-85.000). Τραπέζια στην προκυμαία, κοσμοπολίτικη αύρα, νοστιμιές με τάσεις δημιουργικότητας.

Μύκονος: Κοπανιστή όχι μόνο για... μόστρα
Οι Μυκονιάτες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους όσον αφορά τη δική τους εκδοχή λούζας, λουκάνικου και κοπανιστής και, φυσικά, εμείς δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε. Παρόλο που έχει γίνει ακριβοθώρητη, η παραδοσιακή μυκονιάτικη κουζίνα εμπνέει αρκετούς μάγειρες του νησιού, είτε με τοπικές συνταγές είτε επιτρέποντας σε fusion επιρροές να παρασύρουν τοπικά υλικά, οδηγώντας ενίοτε σε άκρως συναρπαστικά αποτελέσματα.

Bill and Coo
Μέρος των ζαρζαβατικών που χρησιμοποιεί στην κουζίνα του Bill and Coo ο σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος καλλιεργείται στο πειραματικό τους μποστάνι. Παράλληλα η άγρια χλωρίδα του νησιού, όπως τα παραθαλάσσια αρμυρίκια, που συλλέγονται από τον ίδιο τον σεφ και την ομάδα του, εμπλουτίζουν τα δημιουργικά πιάτα τους με γνήσια τοπική γεύση. Το Bill and Coo είναι γυαλιστερό και σικάτο, κατάλληλο για μια βραδινή έξοδο περιωπής. Αναδεικνύει σε haute cuisine ταπεινά υλικά της κυκλαδίτικης γης, με fusion παρεμβάσεις, πλάι στην πισίνα του ομώνυμου ξενοδοχείου.

Πιάτα- κομψοτεχνήματα με... ονοματεπώνυμο: «Ντοματίνια 2014» - κροκέτα από κατσικίσιο τυρί, ζελέ κάππαρης, άνυδρα ντοματίνια και θυμάρι, «Ο αχινός στις δήλες» - κουσκουσάκι, λεμόνι confit, ούζο, αυγά αχινού και σκόρδο, «Το μπαρμπούνι του βοσκού» - μπαρμπούνι ψημένο με το λέπι, αγκινάρες, σάλτσα από ξίδι, δεντρολίβανο και μελάνι.

Τα επιδόρπια σε ανάλογο μοτίβο. Παράδειγμα: το «Χιόνι» με σορμπέ από ελληνικό γιαούρτι σοκολάτα και κεράσια. Μια ενημερωμένη, καθόλου φλύαρη αλλά και αρκετά mainstream λίστα με κρασιά ακομπανιάρει το όλον. Αξίζει να επιλέξετε το μενού γευσιγνωσίας 12 σταδίων, στα 95 ευρώ.
> Ξενοδοχείο Bill and Coo, Μεγάλη Αμμος, Τ/22890-26.292-3-4

Μαερειό
Αν έχετε απορία τι είναι οι χουχουλιοί, τα προβάσια, τ’ απορίχια και οι παντελίδες, κάντε κράτηση στο μικροσκοπικό ταβερνείο της οικογένειας Μονογιού, για να πάρετε μια γεύση της σχετικά άγνωστης μυκονιάτικης κουζίνας. Πέντ’-έξι τραπεζάκια έχει όλα κι όλα το Μαερειό, που βρίσκεται χωμένο σε ένα σοκάκι της Χώρας. Εκεί θα δοκιμάσετε ωραίο φρικασέ, ντοματοκεφτέδες, σαλιγκάρια κοκκινιστά, ρύζι με πεταλίδες και καβουράκια ή ό,τι άλλα καλούδια ξετρυπώσει η μαγείρισσα, που δεν διστάζει να επιλέξει για τις προμήθειές της τη μυκονιάτικη ύπαιθρο. Επίσης, καλοφτιαγμένη μόστρα, λούζα και ντόπιο λουκάνικο σε πικάντικο μεζέ με φέτα. Υπολογίζουμε περίπου 20 ευρώ ανά άτομο.
> Καλιγερά 16, Χώρα, Τ/22890-28.825

Αλλες επιλογές:
Lady Finger (Ντραφάκι, Τ/22890-24.231). Ελληνική δημιουργική κουζίνα υψηλού επιπέδου σε ένα εστιατόριο λαμπερό και περιποιημένο, με τραπέζια μπροστά στην πισίνα του ξενοδοχείου Ανδρόνικος.
Αυλή του Θοδωρή (Πλατύς Γιαλός, Τ/22890-78.100). Ενα βήμα από την αμμουδιά, περιποιημένος και όμορφος χώρος με μεγάλη ποικιλία ελληνικών εδεσμάτων.

Τήνος: Με φετίχ την αγκινάρα...
Λαχανικό που εδώ μαγειρεύεται παντοιοτρόπως: από φρουτάλιες, ξιδιαστές, μέχρι ογκρατέν και φρικασέ. Η ημιάγρια εκδοχή της αγκινάρας, από όλες τις Κυκλάδες, μόνο εδώ καλλιεργείται συστηματικά. Η ακμαία κτηνοτροφία ευθύνεται για τα εξαιρετικά τυριά και οι εμβληματικοί περιστεριώνες αιτιολογούν την τοπική γκουρμεδιά, πιτσούνια κοκκινιστά.

Θαλασσάκι
Εις τον αφρό της θάλασσας βρίσκεται το Θαλασσάκι. Χωρίς πολλές διακοσμητικές φιοριτούρες, αλλά με πινελιές που μαρτυρούν καλό γούστο και μεράκι, όπως τα ζωγραφιστά τραπέζια, φιλοτεχνημένα από τη μαγείρισσα Αντωνία Ζάρπα, συνιδιοκτήτρια μετά του συζύγου Αρη Τάτση. Ελληνικές μαγειρικές, διακριτικά εκμοντερνισμένες.

Αρκετά από τα ζαρζαβατικά προέρχονται από τον δικό τους λαχανόκηπο και τον υπερπλήρη βοτανόκηπο. Οι φετινές αφίξεις στο μενού θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον: μαύρη ταραμοσαλάτα, γόπες παστές με λεμόνι και θυμάρι, γαύρος παστός με πορτοκάλι και φιστίκι Αιγίνης, κρεμμύδι φούρνου μαζί με κέικ φέτας και μαρμελάδα λεμόνι-σαφράν, γιαχνιστές μπάμιες με πορφύρες.

Κλασικές αξίες το μελωμένο χταπόδι φούρνου με λάδι και πετιμέζι και το «αφιέρωμα» στον μπακαλιάρο, σε 5 παραλλαγές. Εμπνευσμένες μακαρονάδες με θαλασσινά, άψογα η κοπανιστή και το τηνιακό τυράκι, αρωματισμένα με σκόρδο, με αχλάδι κ.λπ. Για το κλείσιμο, μπεζέδες γεμισμένοι με λουκούμια και παγωτό καϊμάκι, λεμονόπιτα με κρέμα τυριού και άλλα καλά. Εμφιαλωμένα κρασιά που τιμούν την κυκλαδίτικη γη και άλλες καλές ελληνικές επιλογές. Ενδείκνυται και για μετά το μπάνιο.
> Ορμος Υστερνίων, Τ/22830-31.366

Μαραθιά
Δημιουργικότητα με σύνεση, εμπνευσμένη από τοπικές συνταγές και υλικά. Αυτό είναι το φόρτε του Μαρίνου Σουράνη, ιδιοκτήτη της Μαραθιάς. Αφενός, μια σεμνή, λιτή, αλλά καλόγουστη ταβερνούλα με αρμυρίκια ανάμεσα στα τραπέζια της και, αφετέρου, η απέραντη αμμουδιά του Αγίου Φωκά, στην άλλη μεριά του δρόμου, συνθέτουν ένα άκρως καλοκαιρινό τοπίο. Ανάλογα με την εποχή και την ψαριά, υπάρχει πάντα φρέσκο ψάρι με προορισμό είτε τη σχάρα είτε τις μαρμίτες του Μαρίνου, για να μεταμορφωθεί σε νόστιμη ψαρόσουπα, αλλά και μαγειρευτά όπως σκάρος με φρέσκια ντομάτα και πατατούλες στη γάστρα, στήρα με κρασί και δεντρολίβανο στο φούρνο, σαβόρι μαρινέ σε ξίδι μπαλσάμικο.

Εκτακτα τα δικά τους αλίπαστα: λακέρδα, γαύρος και σαρδέλες μαρινάτες, σαφρίδι ξιδάτο ή λιόκαυτο. Αν τύχει και βρεθούν τα ντόπια, ψωμωμένα μανιτάρια, οι αρναδικές ή αρναθιές, δοκιμάστε τα οπωσδήποτε. Για το φινάλε επιλέξτε παχιά μους λεμονιού με χειροποίητη γκοφρέτα λευκής σοκολάτας, ζελέ καρπούζι με κουκούτσια μαύρης σοκολάτας, καραμελωμένη, λεπτή μηλόπιτα κ.ά. Πέριξ των 30 οι ελληνικοί εμφιαλωμένοι οίνοι, σφραγίζουν ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
> Αγιος Φωκάς, Τ/22830-22.343

Κατώι
Το πρώην εργοστάσιο μεταξοσκώληκα μετατράπηκε σε ρουστίκ ταβέρνα, στην είσοδο του χωριού, μόλις λίγα μέτρα από την εκκλησία με τα δύο ονόματα, Αγιος Ιωάννης και Αγία Τριάδα. Ο Σίμος Δεσύπρης σερβίρει ντόπια κρεατικά και χοιρινά, δικής του εκτροφής, αναδεικνύοντας την κτηνοτροφική παράδοση και την κρεοφαγική πλευρά της γαστρονομίας του νησιού.

Στη μικρή μπροστινή βεράντα ή στην ταράτσα του δοκιμάστε οπωσδήποτε κάποιο από τα ψητά του καταλόγου, αλλά και μεζέδες όπως την περιβόητη φουρνιστή μελιτζάνα με τυρί και ντομάτα. Πιάτα που κάνουν θραύση είναι η ολόκληρη πλευρά πανσέτας χοιρινής, γεμιστή στη σούβλα, και το κοντοσούβλι του βοσκού, κοινώς κοκορέτσι, αλλά με τρυφερό χοιρινό κρέας αντί για εντόσθια.
> Φαλατάδος, Τ/22830-41.000

Αλλες επιλογές:
Κουτούκι της Ελένης (Γάφου 5, Χώρα, Τ/22830-24.857). Μαγειρευτά και μεζέδες από έμπειρη μαγείρισσα, σε ένα όμορφο σοκάκι της χώρας. Δοκιμάστε σαβόρο, πιτσουνάκι και αγκιναρόπιτα.
Σαν το αλάτι (Παραλία Αγίου Φωκά, Τ/22830-29.266). Ολοκαίνουργιο και καλόγουστο ταβερνάκι πλάι στη θάλασσα με ωραίους θαλασσινούς μεζέδες. Αξιοζήλευτη λίστα με ούζα.
Ταρσανάς (Βίντσι, Χώρα, Τ/22830-24.667). Στο τέρμα της προκυμαίας, για ελληνική κουζίνα με βαθιά νοστιμιά και πιάτα ανάλογα με την εποχικότητα και την έμπνευση του μάγειρα και ιδιοκτήτη.

kathimerini.gr

Σελίδα 7 από 11

forwoman

Μείνετε ενημερωμένοι. Εγγραφείτε στο Newsletter μας.

Ζώδια - Σχέσεις

Υγεία

Παιδί

Τέχνες

Επικαιρότητα

Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.