Δεκεμβρίου 05, 2022

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ

Χτισμένη στον όρμο του Ναβαρίνου, απέναντι από το νησάκι Σφακτηρία, βρίσκεται η Πύλος. Η όμορφη κωμόπολη της Μεσσηνίας με τη λαμπρή ιστορία, που χάνεται στα βάθη των αρχαίων χρόνων, ενώ στα νεότερα χρόνια είναι ταυτισμένη με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Αμφιθεατρικά χτισμένη, με το Νεόκαστρο ή Νιόκαστρο να δεσπόζει από πάνω της, η Πύλος τα έχει όλα. Και προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις και εικόνες στον επισκέπτη, όλες τις εποχές του χρόνου. Η καρδιά της γραφικής αυτής κωμόπολης χτυπά στην πλατεία Τριών Ναυάρχων με τους φοίνικες αλλά και τον παραλιακό της δρόμο.

Το κάστρο της θεωρείται από τα πιο καλά διατηρημένα στην Ελλάδα και εντυπωσιακή είναι και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στον περίβολό του, που λειτούργησε για χρόνια ως τζαμί. Οι περίπατοι στους δρόμους της πόλης χαλαρώνουν τον επισκέπτη. Στα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το μουσείο, το σπίτι του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα στον παραλιακό δρόμο καθώς και οι Καμάρες, που βρίσκονται λίγο έξω από τον οικισμό και αποτελούν τμήμα του παλιού υδραγωγείου.

Όταν βρεθείς στην Πύλο, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι νοερά σε ένα σταυροδρόμι του ένδοξου παρελθόντος της, όπου τα Ομηρικά χρόνια συναντάνε τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Η Πύλος, όπως αφηγείται ο Όμηρος, ήταν η πρωτεύουσα στο βασίλειο του Νέστορα, ένα από τα πιο σημαντικά της μυκηναϊκής περιόδου. Όπως, άλλωστε, μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά ευρήματα του ανακτόρου που είναι γνωστό ως το Ανάκτορο του Νέστορα.

Είναι, όμως και άρρηκτα συνδεδεμένη με την περίφημη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, το 1827, η οποία κατέληξε με πανωλεθρία του στόλου του Ιμπραήμ, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει από την Πελοπόννησο, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ

Τα Αναφιώτικα είναι συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται στη βορειανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στα όρια της συνοικίας της Πλάκας.

Η συνοικία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Αυτοί αρχικώς κατοικούσαν στη περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής στην Οδό Ακαδημίας, όπου το κράτος τους είχε διαθέσει κάποια μικρά οικόπεδα για να εγκατασταθούν οικογενειακώς και μονίμως.

Σύντομα όμως οι τιμές των οικοπέδων και των κατοικιών ανέβηκαν υπερβολικά και καθώς οι εργάτες αυτοί δεν είχαν καμία πρόθεση να μετακινηθούν κάπου μακριά αποφάσισαν να εγκατασταθούν παράνομα στον Ιερό Βράχο. Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη. Αυτοί μετέφεραν στον Βράχο τα δομικά υλικά με την απαραίτητη μυστικότητα που απαιτούσαν οι συγκυρίες και μέσα σε μία μόνο νύχτα με συλλογική εργασία έστησαν τα δύο πρώτα σπιτάκια της συνοικίας.

Μερικές μέρες αργότερα κάποιοι Αθηναίοι από το Ριζόκαστρο αντιλήφθηκαν τα αυθαίρετα κτίσματα και κάλεσαν την Πολεοδομία, αλλά μέχρι να εντοπιστεί ο αρμόδιος και να ενεργήσει δεόντως το παράδειγμά των δύο ακολούθησαν κι άλλοι Αναφιώτες με αποτέλεσμα οι κατοικίες να πολλαπλασιαστούν, με τις αρχές παράλληλα να μην παίρνουν κάποιο δραστικό μέτρο. Το μεγαλύτερο μέρος των Αναφιώτικων χτίστηκε κυρίως κατά την περίοδο της έξωσης του Όθωνα και της μεσοβασιλείας.

Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.

Τα Αναφιώτικα
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 χτίστηκε προσφυγική συνοικία με παραπήγματα στα ανατολικά των Αναφιώτικων εμπλουτίζοντας την σύνθεση του πληθυσμού. Τη δεκαετία του 1950 τμήμα της συνοικίας κατεδαφίστηκε στα πλαίσια ανασκαφών. Την δεκαετία του 1980 απαλλοτριώθηκε περίπου το 1/3 της συνοικίας προς τα τείχη από το υπουργείο πολιτισμού ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαίος Περίπατος.

Τα επόμενα χρόνια η περιοχή μαζί με την Πλάκα αναβαθμίστηκε σημαντικά και σήμερα παραμένουν μόνο 45 οικήματα τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.[3] Τα οικήματα έχουν επιφάνεια από 8 έως 36 τ.μ. Οι κάτοικοι των Αναφιώτικων σήμερα (2015) είναι 65 και ανάμεσά τους 4 παιδιά.

 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ

Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής βρίσκεται 50 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Ο Ανδρέας Παπανδρέου τη λάτρευε - Δείτε το βίντεο

Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, θυμίζει εξωτικό προορισμό και φέρνει μια πινελιά καλοκαιριού μέσα στον- όχι και τόσο χειμωνιάτικο μέχρι στιγμής - Φεβρουάριο.

Ο λόγος για τον Σχοινιά Μαραθώνα, όπου χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς συνδυάζονται με ένα μοναδικό οικοσύστημα και πευκοδάσος κουκουναριάς και δημιουργούν αυτό που ονομάζεται «Εθνικό Πάρκο Σχοινιά».

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του κάμπου του Μαραθώνα, και στην περιοχή του Σχοινιά διαμορφώνονται έλη τα οποία αποτελούν σημαντικό υδροβιότοπο. Στον Σχοινιά επίσης υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα (σύμφωνα με τη wikipedia, ο Σχοινιάς μαζί με το δάσος της Στροφυλιάς στην Αχαΐα και το δάσος Κουκουναριάς στη Σκιάθο είναι τα σημαντικότερα δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα).

Αν το σκηνικό είναι σε κάποιους γνώριμο κινηματογραφικά είναι γιατί έχει κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί και για γυρίσματα ταινιών ενώ λάτρης της ήταν ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που πολλές φορές ξεκινούσε την ημέρα του με μια βουτιά εκεί πριν πάει στο γραφείο του.

Τα πλάνα από την πτήση του λογαριασμού haanity στο Youtube πάνω από την εντυπωσιακή παραλία του Σχοινιά είναι θεαματικά.

https://www.newsbeast.gr

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ

Για δεύτερη συναπτή χρονιά - Ακολουθούν η Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και η Οσάκα
Η αυστριακή πρωτεύουσα, η Βιέννη, κατατάσσεται για δεύτερη συναπτή χρονιά, στην πρώτη θέση της ετήσιας κατάταξης του Economist με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κάποιος, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στη δεύτερη θέση της λίστας Economist Intelligence Unit (EIU) βρίσκεται η Μελβούρνη--η οποία επί επτά χρόνια κατείχε την πρωτιά, την οποία της στέρησε πέρυσι η Βιέννη--και ακολουθούν το Σίδνεϊ, η Οσάκα και το Κάλγκαρι.

Η Ευρώπη κατέχει οκτώ από τις πρώτες 20 θέσεις της λίστας, ενώ η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς κατέχουν τις υπόλοιπες.

Στις τελευταίες θέσεις με τις χειρότερες πόλεις για να ζει κάποιος βρίσκονται το Καράτσι, η Τρίπολη της Λιβύης, η Ντάκα, το Λάγκος και τελευταία η Δαμασκός.

Κάθε χρόνο η EIU βαθμολογεί 140 χώρες με άριστα το 100 και με βάση μια ευρεία γκάμα παραγόντων, όπως το επίπεδο διαβίωσης, η εγκληματικότητα, οι υποδομές μεταφορών, η πρόσβαση στην παιδεία και στην υγεία καθώς και η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Η Αθήνα φέτος δεν αναφέρεται στη λίστα.

Η Βιέννη, η οποία φημίζεται για τις δημόσιες μεταφορές της, για την πλούσια πολιτιστική της ζωή και για το εξαιρετικής ποιότητας νερό της, βαθμολογήθηκε με 99,1 στα 100, όπως και τον περασμένο χρόνο.

Μάλιστα η αυστριακή πρωτεύουσα κέρδισε--για δέκατη συναπτή χρονιά φέτος-- την πρώτη θέση και σε μια άλλη ετήσια έκθεση για την ποιότητα του επιπέδου διαβίωσης, την οποία εκδίδει η εταιρεία συμβούλων ανθρωπίνου δυναμικού Mercer.

Με βαθμολογία 99,1 η Βιέννη εμφανίζεται ως σχεδόν η τέλεια πόλη για να ζει κάποιος. Ωστόσο σχεδόν εξίσου καλή είναι και η επίδοση της Μελβούρνης. Γενικώς, οι πρώτες 20 πόλεις της κατάταξης έχουν διαφορά στο σκορ τους μικρότερη από πέντε μονάδες. Καμία αμερικανική πόλη δεν βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από την 22η με την Χονολουλού να έχει την καλύτερη επίδοση φέτος ανάμεσα σε όλες τις πόλεις των ΗΠΑ.

«Η δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεχίζουν να είναι οι καλύτερες περιοχές στον κόσμο για να ζει κάποιος», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του EIU.

Ωστόσο, το Παρίσι έπεσε έξι θέσεις φθάνοντας στην 25η, εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», φωτογραφίες από τις οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Για πρώτη φορά η έκθεση λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στις πόλεις που εξετάζει με το Νέο Δελχί και το Κάιρο να κάνουν βουτιά στην κατάταξη--στην 118η και 125η θέση αντίστοιχα--εξαιτίας της «κακής ποιότητας του αέρα, των δυσάρεστων μέσων θερμοκρασιών και της ανεπαρκούς υδροδότησης».

«Αναμένουμε ότι κάποια προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα επηρεάσουν την βαθμολογία των πόλεων μέσα στα επόμενα χρόνια και ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των πόλεων που θα πλήττονται από αυτή», λέει η Αγκάτ Ντεμαρέ της EIU.

Τα οικονομικά κέντρα, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, κατατάσσονται στην 48η και 58η θέση αντίστοιχα καθώς και στις δύο πόλεις υπάρχει εγκληματικότητα και τρομοκρατία και αμφότερες έχουν προβλήματα υποδομών.

Άλλα οικονομικά κέντρα, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, βρίσκονται σε καλύτερη θέση, στην 38η και στην 40η αντίστοιχα. Η κατάταξη μάλιστα του Χονγκ Κονγκ παραβλέπει επί του παρόντος τις πρόσφατες πολιτικές αναταραχές που αναμένεται ότι θα επηρεάσουν μελλοντικά την έκθεση.

«Συνολικά η έκθεσή μας εξακολουθεί να κυριαρχείται από μεσαίου μεγέθους πόλεις σε πλούσιες χώρες», αναφέρει η έκθεση και επισημαίνει το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό σύστημα, τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα λειτουργικά συστήματα μεταφορών. Αυτές οι πόλεις έχουν πληθυσμούς που κυμαίνονται από 300.000 ως ένα εκατομμύριο κατοίκους.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ

Υπέροχες θάλασσες, όμορφα τοπία, καλό φαγητό, όλα θα τα βρεις στο μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων.
Κ. Αμπατζής 


Βρέθηκα στην Κεφαλονιά πριν από 3 καλοκαίρια, με τον ιερό σκοπό να συνοδεύσω τον κολλητό μου φίλο στο γάμο της μεγαλύτερης αδελφής του. Οφείλω να παραδεχτώ ότι δίχως αυτήν την αφορμή, το πιθανότερο είναι πως ακόμη δεν θα είχα πατήσει το πόδι μου στο νησί των Επτανήσων με τις ξακουστές παραλίες.

Να ζήσουν τα παιδιά, να είναι πάντα ευτυχισμένα και με την ευκαιρία αυτή να εκμεταλλευτώ τούτο εδώ το βήμα για να τους ευχαριστήσω που χάρη στο ιερό μυστήριο που διοργάνωσαν, εγώ έζησα μια πολύ όμορφη εβδομάδα στην Κεφαλονιά.

Η βάση μου για τις ημέρες του Αυγούστου που πέρασα στο νησί, υπήρξε το Ληξούρι, ωστόσο το γεγονός ότι έκατσα μια εβδομάδα, μου έδωσε τη δυνατότητα να το γυρίσω όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όπως κατάλαβες, καλό θα είναι να διαθέτεις αυτοκίνητο, ώστε να εκμεταλλευτείς όλα τα ταλέντα της Κεφαλονιάς.


Μιας και πιάσαμε τις συμβουλές, η παρέα μου επέλεξε να οδηγήσουμε μέχρι την Πάτρα και να πάρουμε το πλοίο από εκεί και ομολογώ ότι το ταξίδι μέσω αυτής της οδού, υπήρξε αρκετά ξεκούραστο. Αν είσαι φαν της εναλλακτικής της Κυλλήνης, είσαι ευπρόσδεκτος να παρουσιάσεις τα πλεονεκτήματά της στα σχόλια.

Στην πιο ξακουστή από όλες τις παραλίες του νησιού, τον Μύρτο. Ο Μύρτος δεν είναι απλά η πιο ονομαστή παραλία της Κεφαλονιάς, αλλά και μια από τις διασημότερες της χώρας. Δικαίως, έχω να σχολιάσω, καθώς τα υπέροχα νερά, το λευκό βότσαλο και οι λόφοι που την περιβάλλουν, δημιουργούν ένα εξωπραγματικό φυσικό τοπίο. Ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας είναι ανοργάνωτο, αν όμως είσαι φαν της ξαπλώστρας, θα τη βρεις την άκρη σου. Αξίζει να κάτσεις μέχρι το βραδάκι για να απολαύσεις και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, ενώ αν θέλεις να εξασφαλίσεις φωτογραφίες για να σαρώσεις στο instagram, φρόντισε να κάνεις μια στάση στην στροφή από πάνω, για μια πανοραμική λήψη.

Στην παραλία της Αντισάμου για να δεις από κοντά το σκηνικό του Λοχαγού Κορέλι. Η παραλία Αντίσαμος μοιάζει αρκετά με τον Μύρτο, ωστόσο πόσο συχνά σου δίνεται η ευκαιρία να δεις από κοντά μέρη όπου γυρίστηκαν παραγωγές του Χόλιγουντ; Σε αυτή την παραλία γυρίστηκαν αρκετές σκηνές από την ταινία “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι” με τον Νίκολας Κέιτζ, ενώ πέραν αυτού, διαθέτει υπέροχα, και αρκετά βαθιά νερά.

Στην Έμπλυση για βουτιές πριν επισκεφτείς το Φισκάρδο. Για το Φισκάρδο θα σου μιλήσω σε λίγο, πριν όμως κάνεις την βόλτα σου εκεί, μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου στην υπέροχη παραλία της Έμπλυσης. Το τροπικό τοπίο με την πυκνή βλάστηση και η εύκολη πρόσβαση είναι τα μεγαλύτερα πλεονέκτημα της παραλίας. Εγώ θα συμπλήρωνα στα θετικά και το γεγονός ότι δεν είναι οργανωμένη.

Αν η βάση σου είναι το Ληξούρι και σου έλειψε η άμμος, κάνε το μπάνιο σου στο Ξι. Βρίσκεται στο Ληξούρι και σε αντίθεση με τις παραλίες τις οποίες ανέφερα μέχρι στιγμής, αυτή διαθέτει μια πολύ όμορφη κοκκινωπή αμμουδιά. Μια αμμουδιά μάλιστα, η οποία είναι πλούσια σε άργιλο κι έτσι θα δεις πολύ κόσμο να απλώνει την άμμο πάνω στο δέρμα του, λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Το δοκίμασα κι εγώ, πλάκα είχε, αν και τρομερό αποτέλεσμα δεν είδα. Το Ξι προσφέρεται και για θαλάσσια σπορ.

Αν θέλεις να ιδρώσεις για τη βουτιά σου, τότε αξίζει να επισκεφτείς την Πλατιά Άμμο. Πρόκειται για μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, με πλούσια αμμουδιά και πανέμορφα νερά. Αν προτιμάς την ανοργάνωτη φάση και δεν είσαι φαν της ξαπλώστρας και των beach bar, αυτή είναι η παραλία σου. Μοναδικό μειονέκτημα; Για να βρεθείς στα νερά της, πρέπει να κατέβεις χίλια σκαλοπάτια. Θα ιδρώσεις λίγο παραπάνω, όμως θα απολαύσεις ένα όμορφο και κυρίως, ήσυχο μπάνιο.

Στο λιμάνι του χωριού Ζόλα για εξόρμηση με το καραβάκι στις κοντινές παραλίες. Στους κόλπους δίπλα από τον Μύρτο, κρύβονται μερικές υπέροχες παραλίες, οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο. Μπορείς όμως να κατευθυνθείς προς το χωριό Ζόλα, στο δρόμο προς το Ληξούρι και να πάρεις το καραβάκι από το λιμάνι, με προορισμό όλους αυτούς τους καλά κρυμμένους παραδείσους.

Όταν επιστρέψεις στο λιμανάκι από τις βουτιές σου, να επισκεφτείς το μικρό ταβερνάκι. Στο ταβερνάκι που θα συναντήσεις στο λιμάνι (ένα είναι, δεν το χάνεις), θα δοκιμάσεις ίσως τα νοστιμότερα καλαμαράκια που έχεις φάει στη ζωή σου. Αν τα συνοδεύσεις με τις ωραίες πατάτες, τις σαλάτες και τους υπόλοιπους μεζέδες, θα είσαι βασιλιάς.

Στο σπήλαιο της Μελισσάνης για τη σπάνια φυσική ομορφιά. Βρίσκεται στη Σάμη και στην ουσία πρόκειται για ένα σπήλαιο το οποίο στο εσωτερικό του κρύβει μια λίμνη. Πριν από κάποια χρόνια, η οροφή του σπηλαίου κατέρρευσε και οι αχτίδες του ηλίου που τρύπωσαν κατάφεραν να ομορφύνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο, καθώς φωτίζουν τα νερά της λίμνης. Αξίζει να το επισκεφτείς μεσημέρι, όταν και θα πετύχεις τους πιο εκθαμβωτικούς χρωματισμούς, και να το εξερευνήσεις πάνω σε μια από τις βαρκούλες.

Στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου για να απολαύσεις τη σπάνια θέα. Το κάστρο ή αλλιώς φρούριο του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μακριά από το Αργοστόλι και προστάτευε την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Χτισμένο σε ύψωμα, προσφέρεται για μια ωραία βόλτα και έναν ρομαντικό περίπατο με σύμμαχο την εντυπωσιακή θέα.

Στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου στα Φραγκάτα. Στα Φραγκάτα, στο δρόμο προς τη Σάμη, θα συναντήσεις τόσο την εκκλησία όσο και το μοναστήρι του πολιούχου του νησιού, Αγίου Γερασίμου. Αν είσαι τυχερός και πιστεύεις και σε θαύματα, ίσως πετύχεις για προσκύνημα τα λείψανα του Αγίου. Ακόμη και να μην πιστεύεις όμως σε αυτά, αξίζει να το επισκεφτείς για μια όμορφη εκδρομή.

Για μια βόλτα μέσα στη φύση στον Κήπο του Νάπιερ. Υπερυψωμένο πάρκο με πολλά είδη φυτών και δέντρων, στην καρδιά του Αργοστολίου. Ανοιχτό και φωτισμένο όλο το 24ωρο, ό,τι πρέπει για μια ρομαντική βόλτα, ενώ συχνά διοργανώνονται σε αυτό εκδηλώσεις όπως συναυλίες και παραστάσεις.

Στο “Ενετικό” για κουνέλι κοκκινιστό με παραδοσιακά μακαρόνια. Στην παραλία της Αβύθου, στα Σβορωνάτα, βρίσκεται η υπέροχη ταβέρνα του Ενετικού, η οποία φημίζεται για τα μαγειρευτά της. Προσωπικά θα σου πρότεινα το κουνέλι, ό,τι και να δοκιμάσεις όμως δεν θα σε απογοητεύσει. Στα πλεονεκτήματα και η τοποθεσία της, δίπλα στην θάλασσα.

Για νοστιμότατη πίτσα και μακαρονάδα στο “Al Forno”. Αν είσαι από τους τύπους που δεν αντέχουν να τρώνε κάθε βράδυ των διακοπών τους σε ταβέρνα, μπορείς να ξεφύγεις δοκιμάζοντας την ολόφρεσκη ιταλική κουζίνα του Al Forno. Χωμένο σε ένα στενό του Λιθόστρωτου, του κεντρικού πεζόδρομου του Αργοστολίου, ιδανικό για να φας μια χορταστική μερίδα και να συνεχίσεις τη βόλτα σου.

Για πιο λιτές καταστάσεις στην καντίνα “Sesto”, στην παραλία της Κορώνης. Διακοπές είσαι, γιατί να πρέπει να φύγεις από την παραλία προκειμένου να φας; Μπορείς να συνδυάσεις τις δυο μεγάλες σου αγάπες, το μπάνιο και το φαγητό, επιλέγοντας την καντίνα Sesto. Μην σε ξενίζει η λέξη καντίνα, τα καλαμάκια και οι πατάτες του είναι ό,τι πρέπει για μια γρήγορη, χορταστική και οικονομική μπουκιά.

Για ψάρι στο εστιατόριο της Βάσως στο Φισκάρδο. Θα ήταν ελλιπές το άρθρο αν δεν σου πρότεινα κι ένα μέρος για καλό ψάρι σε ολόκληρο το νησί. Το καλύτερο ψάρι λοιπόν θα το φας στο εστιατόριο της Βάσως, στο πανέμορφο λιμάνι του Φισκάρδου. Άχαστη επιλογή φυσικά και οι μακαρονάδες με θαλασσινά, ενώ η ευγένεια της κυρίας Βάσως θα σε σκλαβώσει.

Για παραδοσιακά γλυκά στον Μαυροειδή στο Ληξούρι. Στην κεντρική πλατεία της περιοχής, φημίζεται για τα τοπικά γλυκά, τα παγωτά και την υπέροχη αμυγδαλόπιτα. Μπορεί να είναι παραδοσιακό, ωστόσο η ποικιλία στις γεύσεις γλυκών και παγωτού ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσεις τον απογευματινό καφέ ή να ολοκληρώσεις ένα θριαμβευτικό φαγητό.

Για ένα ποτό στις μυστηριώδεις καταβόθρες του Αργοστολίου. Οι καταβόθρες αποτελούσαν για χρόνια ένα τοπικό γεωλογικό μυστήριο, σχετικά με το που κατέληγαν τα νερά της. Το μυστήριο τελικά λύθηκε, καθώς τα νερά αποδείχτηκε ότι καταλήγουν στη λίμνη της Μελισσάνης, για την οποία σου έγραψα πιο πάνω και βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού. Δίπλα στις καταβόθρες, μπορεί να πιεις ένα ποτό, με θέα το παράξενο αυτό φαινόμενο.

Για ξενύχτι στο La Sapin Noir στην πλατεία του Αργοστολίου. Αν θέλεις ένα βράδυ να το ρίξεις έξω, το La Sapin Noir στο Αργοστόλι αποτελεί μονόδρομο. Κλασικό στέκι, μένει ανοιχτό μέχρι αργά, διατηρώντας το κέφι του όλες τις ώρες.

Για την απογευματινή σου βόλτα στο Φισκάρδο. Για το Φισκάρδο τα λόγια είναι περιττά. Το υπέροχο, γραφικό λιμανάκι του με τα μικρά σκάφη, αποτελεί μιας από τις κλασικότερες εικόνες του νησιού, λες και είναι βγαλμένη από καρτ ποστάλ. Θα σε συμβούλευα να το επισκεφτείς μετά το απογευματινό σου μπάνιο, ώστε να απολαύσεις περπατώντας το ηλιοβασίλεμα, με θέα την Ιθάκη.

Φεύγοντας από την Κεφαλονιά, πέρνα μια βόλτα από τη Βοσκοπούλα για να εφοδιαστείς με μαντολάτο και άλλα τοπικά προϊόντα. Η Βοσκοπούλα μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας και δεσπόζει στο Λιθόστρωτο του Αργοστολίου. Πριν αποχωρήσεις από το νησί, φρόντισε να την επισκεφτείς για να γεμίσεις τις βαλίτσες σου με τα υπέροχα τοπικά προϊόντα που παρασκευάζει. Προσωπικά, σου συστήνω τα αμυγδαλωτά.

Σαν γενικότερη συμβουλή, θα σου έλεγα να απολαύσεις τις διαδρομές με το αυτοκίνητο. Γυρνώντας το νησί με το αυτοκίνητο, θα πιάσεις τον εαυτό σου να κοιτάζει συνεχώς έξω από το παράθυρο, αποσβολωμένος από τα υπέροχα τοπία και την πανοραμική όψη των μαγευτικών θαλασσών. Φρόντισε να μην κάνεις αυτές τις διαδρομές βιαστικά. Δες τη θέα, σταμάτα για φωτογραφίες, κάνε και μια παράκαμψη παραπάνω. Αξίζει τον κόπο.

https://www.oneman.gr/

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ

Πάσχα στην Πάτμο: Ίαση ψυχής
Η τελετουργία, τα έθιμα, η τελετή του Νιπτήρος και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου δημιουργούν ένα άκρως κατανυκτικό κλίμα, που προσελκύει πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό

Μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία είναι ο εορτασμός του Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο.

Η τελετουργία, τα έθιμα, η τελετή του Νιπτήρος και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου δημιουργούν ένα άκρως κατανυκτικό κλίμα, που προσελκύει πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το ξεκίνημα του εορτασμού γίνεται την Κυριακή των Βαΐων, όταν στις εκκλησίες του νησιού μοιράζονται στους πιστούς δημιουργήματα από βάγια, τα οποία είναι σαν κεντήματα που άλλοτε έχουν σχήμα σταυρού και άλλοτε ψαριού.

Προχωρώντας προς την κορύφωση του Θείου Δράματος, τη Μεγάλη Τετάρτη οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού προσέρχονται στις ενορίες τους, ώστε να τους «αλείψει» ο ιερέας με το λειτουργημένο και αγιασμένο λάδι προς ίαση ψυχής και σώματος.

Τη Μεγάλη Πέμπτη αυτό που κεντρίζει την προσοχή των κατοίκων του νησιού αλλά και των επισκεπτών είναι η τελετή του Νιπτήρος, που πραγματοποιείται το πρωί στη Χώρα Πάτμου σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις.

Κατά την τελετή, που πραγματοποιείται μόνο στην Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα, ο ηγούμενος της μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που αναπαριστά τον Ιησού Χριστό, ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών που αναπαριστούν τους μαθητές του και εν συνεχεία αρχίζει την πορεία προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς τη μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους ρωμαίους στρατιώτες.

Η ιδιαίτερη αυτή τελετή πραγματοποιούνταν άλλοτε κυρίως σε μοναστήρια. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους το έθιμο τελούσαν και οι εκάστοτε αυτοκράτορες, που έπλεναν τα πόδια φτωχών πολιτών.

Η περιφορά των επιταφίων και το ράντισμα των νοικοκυρών με το ντόπιο ανθόνερο αποτελεί άλλη μια μοναδική εμπειρία που προσφέρει η Πάτμος στους επισκέπτες της τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ μετά την πρώτη Ανάσταση, και συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα, στον Εσπερινό της Αγάπης, στην Ιερά Μονή γίνεται η δεύτερη ανάσταση, κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες, ενώ από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αβγά στους πιστούς.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα όλο το νησί εορτάζει την Ανάσταση μαζί με τους επισκέπτες της Πάτμου στην πλατεία της Σκάλας, όπου ο δήμος και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα, αβγά, πατινιώτικες τυρόπιτες και γλυκά, κρασί και ένα εντυπωσιακό θέαμα με τοπικούς χορούς, οι οποίοι χορεύονται από νέους και νέες του νησιού, που είναι ντυμένοι με την πατμιακή φορεσιά.

Το τυπικό του Πάσχα κλείνει τη Νέα Τρίτη με την περιφορά των ιερών εικονισμάτων στα σπίτια της κάθε ενορίας, για να έχουν όλα τα σπίτια την εύνοια του Θεού.

Τα ιερά εικονίσματα της Μονής μεταφέρονται και περιφέρονται στην πλατεία της Αγίας Λεβιάς στη Χώρα, ο ηγούμενος κάνει αγιασμό, ενώ οι μοναχοί προσκυνούν τα ιερά λείψανα που έχουν φέρει μαζί τους.

*Το κείμενο και οι φωτογραφίες του παρόντος άρθρου προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Πάτμου.

in.gr

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ

Περπατώντας με την κάμερα στη Ρώμη.
Fontana di Trevi, Piazza Barberini, San Giovanni, Colosseum, Tevere, Piazza del Popolo, Piazza di Spagna, Bar The Place.
Η ζωή στη Ρώμη, τα περίφημα «μπακάλικα» που σου φτιάχνουν εξαιρετικά σάντουιτς, νυχτερινή Ρώμη, μετρό κλπ

Roma, Città Eterna, την περπατάς, τη γεύεσαι, τη νιώθεις με όλες τις αισθήσεις, δεν τη χορταίνεις και τέλος, την ερωτεύεσαι.

thessalonikiartsandculture.gr

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ

Τι να πει κανείς για την όμορφη Ελλάδα μας... Κρύβει τόση ομορφιά που όσες δυσκολίες κι αν περνά ως χώρα τίποτα δεν είναι ικανό να της κλέψει από την μαγεία της και την γαλήνη που αποπνέει.

Όσο κι αν παραπονιέται κανείς για τα «στραβά» που τρέχουν σε αυτή τη χώρα, αν του πεις να την εγκαταλείψει δύσκολα θα συμφωνήσει. Και πώς να το κάνει άλλωστε; Εύκολα εγκαταλείπεις μία χώρα που είναι βουτηγμένη στα καταγάλανα νερά της, αγκαλιασμένη από τα καταπράσινα δάση και τα βουνά της και λουσμένη σχεδόν όλο τον χρόνο από τον χαμογελαστό ήλιο της, που όμοιό του δεν βρίσκεις αλλού.

Το βίντεο που ακολουθεί έχει κατορθώσει να χωρέσει μέσα σε 30' πολλά από τα πανέμορφα τοπία αυτού του απλόχερα προικισμένου τόπου.

Απολαύστε το.

Δείτε περισσότερα στο Made in Greece.

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ

Το κόκκινο τρένο των Χριστουγέννων στην πιο μαγευτική διαδρομή των χιονισμένων Άλπεων
Το τρένο που περνά από 55 τούνελ και 196 γέφυρες μέσα στις χιονισμένες Άλπεις.

Στη λευκή πανδαισία των Άλπεων, μια κόκκινη γραμμή προσθέτει μια διαφορετική χρωματική πινελιά. Είναι τα βαγόνια του τρένου Bernina Express που «σπάνε» τη χρωματική ομοιομορφία του εκθαμβωτικού αλπικού τοπίου της Ελβετίας.

Το τρένο φωτογραφήθηκε στη γέφυρα που περνά πάνω από τον ποταμό Landwasser, στην περιοχή Filisur.

Το τρένο φωτογραφήθηκε στη γέφυρα που περνά πάνω από τον ποταμό Landwasser, στην περιοχή Filisur.
Το Bernina Express, που συνδέει την περιοχή Chur στην ανατολική Ελβετία με το Tirano της βόρειας Ιταλίας και θεωρείται η υψηλότερη σιδηροδρομική γραμμή των Άλπεων.

Το υψηλότερο σημείο της είναι στο σταθμό Ospizio Bernina, σε ύψος άνω των 2 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι Ιταλοί φωτογράφοι Marco Bottigelli και Francesco Vaninetti ταξίδεψαν με το Bernina Express και φωτογράφισαν τόσο το ίδιο όσο και την εκπληκτική θέα.

«Δεν έχω δει ποτέ ξανά τέτοια θέα όπως από αυτό το τρένο, το ταξίδι του είναι θεαματικό», λέει ο Marco, προσθέτοντας πως το αγαπημένο τους σημείο ήταν αυτό το πέρασμα πάνω από τον ποταμό Landwasser.

«Δεν έχω δει ποτέ ξανά τέτοια θέα όπως από αυτό το τρένο, το ταξίδι του είναι θεαματικό»
«Το τρένο βγαίνει από το τούνελ και περνά κατευθείαν σε τοξωτή γέφυρα σε ύψος 65 μέτρων. Το λαμπερό κόκκινο χρώμα του τρένου ξεχωρίζει ανάμεσα στο ολόλευκο χιόνι και το μπλε του ουρανού». Ο Marco και ο Francesco αφιέρωσαν μία ημέρα ταξιδεύοντας με το τρένο αυτό που περνά από 55 τούνελ και διασχίζει 196 γέφυρες.

«Την προηγούμενη ημέρα είχε χιονίσει πολύ, ήταν ένα θαυμάσιο χειμωνιάτικο τοπίο, σαν να είμαστε μέσα σε παραμύθι». Η γραμμή Bernina κατασκευάστηκε μεταξύ 1908 και 1910 και λειτούργησε ανεξάρτητα μέχρι τη δεκαετία του ’40, οπότε αγοράστηκε από την ελβετική Rhaetian Railway.

«Ήμαστε πολύ τυχεροί που φωτογραφίσαμε εκείνη την ημέρα με φόντο το χιονισμένο τοπίο καθώς αυτό γίνεται ολοένα και πιο σπάνιο χρόνο με το χρόνο. Οι ντόπιοι πιστεύουν πως οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ελπίζω οι φωτογραφίες αυτές να αφυπνίσουν και να αναληφθεί δράση για να προστατευτεί η ομορφιά του πλανήτη μας», κατέληξε.

Πηγή: tilestwra.com

womantoc.gr/

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.