Δεκεμβρίου 05, 2022

Περιβάλλον

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελεί μία υπενθύμιση για το πόσο αναγκαίο κρίνεται πλέον να προστατεύσουμε τον ένα και μοναδικό πλανήτη, που είναι το σπίτι μας!

Η μεγάλη και απότομη αλλαγή ίσως φαντάζει «βουνό» στους περισσότερους από εμάς, γι’ αυτό και υπάρχουν οι μικρές εκείνες αλλαγές στις συνήθειές μας, τις οποίες αν εφαρμόσουμε όλοι μαζί συλλογικά θα φέρουν τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο πλανήτης μας!

Αν, λοιπόν, κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά ένα πρώτο βήμα για έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής και υιοθετήσουμε μερικές πολύ απλές συνήθειες στην καθημερινότητά μας, θα κρατήσουμε ζωντανό τον πλανήτη στον οποίο κατοικούμε.

. Καλλιεργήστε τα δικά σας λαχανικά
Έχετε κήπο; Μικρό ή μεγάλο μπαλκόνι; Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μικρό μποστάνι και να καλλιεργείτε τα δικά σας φρούτα και λαχανικά. Ξεκινήστε με τα βασικά ή αυτά που σας αρέσουν περισσότερο. Έτσι και το σπιτικό φαγητό σας θα είναι πιο υγιεινό και θα ξέρετε οι ίδιοι τι βάζετε στο πιάτο σας και θα εξοικονομείτε χρήματα. Επιπλέον, η κηπουρική και η φροντίδα των δικών σας φυτών θα σας κάνει να αισθανθείτε περισσότερο παραγωγικοί!

2. Προτιμήστε το ποδήλατο
Για να πεταχτείτε μέχρι το σούπερ μάρκετ ή για έναν καφέ με φίλους στην περιοχή σας – για κοντινές αποστάσεις γενικά – αποφύγετε να παίρνετε το αυτοκίνητο. Με το να χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας και θα καίτε θερμίδες, χωρίς να αισθάνεστε πώς καταβάλλετε ιδιαίτερο κόπο και θα μειώσετε το άγχος της καθημερινότητας και θα εξοικονομήσετε χρήματα από τα καύσιμα του αυτοκινήτου και το πιο σημαντικό: βοηθάτε το περιβάλλον με τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης!

3. Μετακινηθείτε με ένα αυτοκίνητο
Αν η εργασία σας είναι μακριά από το σπίτι και δεν εξυπηρετεί ούτε το ποδήλατο, ούτε η μετακίνηση με τα πόδια, τότε επιλέξτε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς. Αν πάλι δεν μπορείτε να αποφύγετε την χρήση του αυτοκινήτου τότε επικοινωνήστε με τους συναδέλφους σας να παίρνει ένας από εσάς το αμάξι του και να μετακινείστε όλοι μαζί. Με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο μοιράζεστε τα έξοδα της βενζίνης και δεν μετακινούνται περισσότερα αυτοκίνητα άδεια, αλλά ένα γεμάτο!

4. Πείτε όχι στο πλαστικό!
Επιλέξτε γυάλινα βάζα για αποθήκευση, γυάλινα τάπερ για το φαγητό σας, γυάλινα μπουκάλια για να μεταφέρετε το νερό σας και γενικώς προτιμήστε υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν. Φυσικά, μπορείτε να προτιμάτε επίσης και καλαμάκια από βιοδιασπώμενα υλικά ή ακόμα καλύτερα ανοξείδωτα που χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.

5. Χρησιμοποιείστε τις δικές σας τσάντες
Πείτε αντίο στις πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ! Να έχετε πάντα μαζί σας τη δική σας πάνινη τσάντα πολλαπλών χρήσεων, οι οποίες είναι και χαριτωμένες και πιο ανθεκτικές και πολλές φορές χωρούν και περισσότερα πράγματα. Έπειτα τις πλένετε και τις χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά, ενώ δεν επιβαρύνετε και το περιβάλλον!

6. Προστατεύετε την χλωρίδα
Ας μην ξοδεύουμε άσκοπα χαρτί σε καθημερινή βάση, όταν μάλιστα αυτό δεν είναι και απαραίτητο. Επιλέξτε, όσο αυτό είναι εφικτό, να μην εκτυπώνετε έγγραφα αλλά να τα στέλνετε με emails, προτιμήστε τα e-books, ανακυκλώστε, προτιμήστε τετράδια από ανακυκλωμένο χαρτί – αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να το πετύχετε!

https://www.monopoli.gr/

Περιβάλλον

Νέα μελέτη της WWF Ιταλίας αναφέρει ότι έχει και ο άνθρωπος μερίδιο ευθύνης στην εμφάνιση νέων πανδημιών μέσω της υπερεκμετάλλευσης της φύσης.

Μέσα από την έρευνα αποτυπώνεται η σύνδεση ανάμεσα στην ανθρωπογενή υποβάθμιση της φύσης -π.χ. παράνομη εμπορία και διακίνηση άγριων ζώων, καταστροφή οικοσυστημάτων- και στην άνοδο των πανδημιών.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση καλεί τις κυβερνήσεις να υπογράψουν μία παγκόσμια δεσμευτική «Νέα Συμφωνία για τη Φύση και τον Άνθρωπο», που θα προωθεί μία πιο βιώσιμη και αρμονική σχέση ανθρώπου και φύσης προκειμένου:

Να μειωθεί κατά 50% το αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη φύση.
Να σταματήσει η απώλεια φυσικών οικοτόπων.
Να σταματήσει η απώλεια βιοποικιλότητας.
«Καθώς οι καταστροφικές συνέπειες της σημερινής πανδημίας του κορονοϊού μελετώνται ακόμα, είναι κρίσιμης σημασίας να βρούμε παράλληλα χρόνο για να αναλογιστούμε τη σχέση μας με τη φύση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Όπως σημείωσε, «είναι μία μοναδική ευκαιρία να δούμε τι μαθήματα έχει να μας διδάξει η τραγική αυτή κρίση, ώστε να αποτρέψουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Ένας υγιής πλανήτης είναι το θεμέλιο της δικής μας υγείας και ευημερίας».

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα με τίτλο «Η απώλεια της φύσης και η έξαρση των πανδημιών», καταδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα εμφάνισης παρόμοιων πανδημιών στο μέλλον.

Ειδικότερα, το WWF τονίζει ότι «ο νέος κορονοϊός δεν είναι ο πρώτος ιός με τον οποίον έρχεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα. Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλές ακόμα νέες ασθένειες (Έμπολα, AIDS, SARS, νόσος πτηνών, κ.λπ.) έχουν κάνει την εμφάνισή τους, θέτοντας την ανθρώπινη υγεία σε κίνδυνο.

Πέραν αυτού, όμως, όλες είχαν κάτι κοινό: Ήταν ζωονόσοι, δηλαδή ασθένειες που μεταδόθηκαν στον άνθρωπο από κάποιο ζώο, και μάλιστα αρκετές συνδέονται εντέλει με την υπερεκμετάλλευση της φύσης από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι οποίες τελικά βρίσκονται πίσω από την εμφάνιση και εξάπλωση νέων ασθενειών. Μάλιστα, πάνω από 200 ζωονόσοι καταγράφονται διεθνώς και αρκετές έχουν σχετιστεί με περιβαλλοντική υποβάθμιση ή αλλαγή».

Πώς η παράνομη διακίνηση άγριας ζωής και η υποβάθμιση των οικοτόπων συνδέονται με τις πανδημίες
Σύμφωνα πάντα με το WWF, εδώ και 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, οι ιοί, τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη ζωή στη Γη. Όπως επισημαίνει και η έρευνα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι οργανισμοί απολύτως αβλαβείς και συχνά ζωτικής σημασίας για την ισορροπία των οικοσυστημάτων, αλλά και την ανθρώπινη υγεία.

«Όμως, δραστηριότητες, όπως η κατανάλωση και η παράνομη διακίνηση και εμπορία άγριων ζώων πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες, όχι μόνο εμφάνισης νέων παθογόνων παραγόντων αλλά και μετάδοσής τους στον άνθρωπο. Η αιχμαλωσία άγριων ζώων ή η εκτροφή τους σε αιχμαλωσία με σκοπό την εμπορία τους, μία συχνά παράνομη και μη ελεγχόμενη δραστηριότητα, δημιουργεί συνθήκες που διευκολύνουν την ανάπτυξη παλαιών και νέων ζωονόσων και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εμφάνιση πανδημιών, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογραμμίζει το WWF.

Αντίστοιχα, «τα φυσικά οικοσυστήματα είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη, και ως εκ τούτου, η υποβάθμιση ή η καταστροφή τους θέτουν την υγεία και την ευημερία του ανθρώπου σε άμεσο κίνδυνο, καθώς διευκολύνουν την ανάπτυξη και διάδοση νέων μολυσματικών ασθενειών. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν προκαλέσει κατακλυσμιαίες αλλαγές στον πλανήτη μας. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως έχουν προκαλέσει αλλοίωση στα 3/4 της χερσαίας έκτασης του πλανήτη και στα 2/3 των ωκεανών, φέρνοντας την άγρια ζωή σε στενότερη επαφή με τον άνθρωπο, και διευκολύνοντας, με αυτόν τον τρόπο, τη μετάδοση ασθενειών», προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση, «γίνεται σαφές πως η προστασία και αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων είναι καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία».

Με άλλα λόγια, αυτό που τονίζεται μέσα στην τελευταία αυτή έρευνα του WWF, είναι πως «η υγεία του ανθρώπου συνδέεται στενά με την υγεία των άλλων ειδών που ζουν στον πλανήτη, αλλά και συνολικά με την υγεία του περιβάλλοντος».

Η πλήρης έρευνα του WWF είναι διαθέσιμη εδώ.

Περιβάλλον

Στο πλαίσιο των συνθηκών που διαμορφώνονται από την πανδημία του COVID-19, προτρέπουμε όλους τους συμμετέχοντες στη φετινή Ώρα της Γης να γιορτάσουμε διαδικτυακά, αποφεύγοντας την οποιαδήποτε συνάθροιση ή εκδήλωση. Αυτήν την περίοδο προέχει η δημόσια υγεία και οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων φορέων για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Υπάρχουν πολλοί ψηφιακοί τρόποι για να υψώσουμε τη φωνή μας για την προστασία της φύσης με πρώτο βήμα τη συμμετοχή μας και την ενημέρωσή μας από αυτήν την ιστοσελίδα https://www.wwf.gr/earthhour/

Δείτε πώς μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά:

● Δηλώστε συμμετοχή στην Ώρα της Γης μέσω της φόρμας μας και στείλτε το δικό σας μήνυμα για ένα ζωντανό πλανήτη.

● Τοποθετείστε τις αφίσες της Ώρας της Γης σε διάφορους χώρους εργασίας για να εμπλέξετε τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες σας. Εδώ μπορείτε να βρείτε τα αρχεία των επικοινωνιακών υλικών.

● Ξεκινήστε τον διάλογο στα social media. Ακολουθήστε μας στο: o Facebook: https://www.facebook.com/WWFGreece/ o Twitter: https://twitter.com/WWFGreece o Instagram:https://www.instagram.com/wwfgreece/

● Κάντε mention την Ώρα της Γης (@EarthHour), χρησιμοποιήστε τα hashtags #Connect2Earth, #EarthHour, #NatureMatters

Η Ώρα της Γης - ως κίνημα με επίκεντρο τον άνθρωπο - έχει ως προτεραιότητα την υγεία της παγκόσμιας κοινότητας, της ελληνικής κοινωνίας, των υποστηρικτών και εργαζομένων του WWF. Εκφράζουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας σε όλους τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που δοκιμάζονται ανά τον κόσμο και σας καλούμε να γιορτάσουμε και φέτος την Ώρα της Γης με ασφάλεια.


Φέτος, σας προσκαλούμε όλους σε μια διαφορετική συμμετοχή, προκειμένου να στείλουμε το δικό μας ηχηρό μήνυμα αλλά και να απολαύσουμε, μένοντας σπίτι, μια διαφορετική γεμάτη ελπίδα και συλλογικότητα Ώρας της Γης.

Το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 20:30 το βράδυ, σβήνουμε τα φώτα του σπιτιού και βγαίνουμε στο μπαλκόνι μας με αναμμένο τον φακό του κινητού μας για να ενώσουμε τη φωνή μας για τον άνθρωπο και τη φύση και να αισθανθούμε ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Επιπλέον, στις 20:45 θα οργανώσουμε ένα ιδιαίτερο διαδικτυακό ταξίδι μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook, προβάλλοντας videos από μία ανεξερεύνητη για πολλούς γωνιά της Ελλάδας, τη Γυάρο, για να ανακαλύψουμε το μοναδικό φυσικό πλούτο του νησιού, αλλά και τη δουλειά για την προστασία της εμβληματικής μεσογειακής φώκιας. Τέλος, όσοι από εσάς προτιμάτε να περάσετε μία μελωδική ώρα με τραγούδια εμπνευσμένα από τη φύση, μπορείτε να ακούσετε την playlist που έχουμε επιλέξει στο Spotify ειδικά για την Ώρα της Γης.

Ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις φωνές μας για την προστασία της φύσης και την ίδια μας την επιβίωση!
Η φύση μετράει. Χωρίς αυτήν δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε, αφού μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε: τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, την τροφή που τρώμε. Η φύση είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος σύμμαχος που έχουμε απέναντι στην κλιματική κρίση. Όμως, το 2020 είναι μια κρίσιμη χρονιά. Φέτος, θα ληφθούν σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για την προστασία της φύσης, την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με λίγα λόγια, φέτος αποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας. Ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις φωνές μας για την προστασία της φύσης και την ίδια μας την επιβίωση!.

https://www.wwf.gr/earthhour/

Περιβάλλον

Είκοσι εκατομμύρια έχουν ξεσπιτωθεί λόγω του «κλιματικού χάους»
Τα φτωχά έθνη έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με δυσοίωνη νέα έκθεση της Oxfam.

Τα σφοδρότερα καιρικά φαινόμενα και η επιδείνωση των πυρκαγιών ανάγκασαν περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την τελευταία δεκαετία - ένα πρόβλημα που θα επιδεινωθεί αν οι ηγέτες δεν δράσουν γρήγορα για να ξεπεράσουν τις κλιματικές απειλές.

Πολλοί από τους εκτοπισμούς που προκλήθηκαν από τους κυκλώνες, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές ήταν προσωρινοί και σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω των καλύτερων προσπαθειών για την απομάκρυνση των ανθρώπων μπροστά στον κίνδυνο, ανέφεραν οι ερευνητές της Oxfam (σ.σ. Μη κερδοσκοπική οργάνωση κατά της φτώχειας).

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις το φαινόμενο έλαβε τρομακτικές διαστάσεις, δήλωσε ο Τιμ Γκορ, επικεφαλής της κλιματικής πολιτικής της Oxfam, με νησιωτικά έθνη όπως η Κούβα, η Ντομίνικα και το Τουβαλού να βλέπουν κατά μέσο όρο περίπου το 5% του πληθυσμού τους να ξεριζώνονται από τα σπίτια τους κάθε χρόνο.

«Αυτός είναι ο πλανήτης μας που υπερθερμαίνεται, κάτι για το οποίο είχαμε λάβει από καιρό προειδοποιήσεις. Τώρα το βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας» δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

 

Η μελέτη της Oxfam, η οποία κυκλοφόρησε εν όψει των συζητήσεων του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη, εξέτασε τον αριθμό των ατόμων που εκτοπίστηκαν μέσα στις χώρες καταγωγής εξαιτίας περιβαλλοντικών καταστροφών μεταξύ 2008 και 2018, βάσει δεδομένων από κυβερνητικούς και διεθνείς οργανισμούς καθώς και από ρεπορτάζ στα ΜΜΕ.

Οι άνθρωποι ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να εκτοπιστούν από κυκλώνες, πλημμύρες ή πυρκαγιές παρά από συγκρούσεις, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ορισμένες χώρες, όπως η Σομαλία που έχει διχαστεί από τον πόλεμο, υπέστησαν πληγές τόσο από ξηρασία όσο και από πλημμύρες, ορισμένες φορές μέσα στο ίδιο έτος.

Αυτή η «συγκέντρωση καταστροφών» αφήνει πολλά φτωχά έθνη - όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μετατόπισης συμβαίνει - να παλεύει για να ανακάμψει από μια κρίση πριν χτυπήσει η επόμενη, εξήγησε ο Γκορ.

Κάποιες από αυτές τις χώρες έχουν ζητήσει βοήθεια τόσο για την ξηρασία όσο και για ανακούφιση από πλημμύρες ταυτόχρονα, είπε. Και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι τρομερό. Είναι το κλιματικό χάος - Ετσι μοιάζει στην πραγματικότητα».

Επτά από τις δέκα χώρες με την υψηλότερη μετακίνηση ανά αναλογία του πληθυσμού τους ήταν νησιωτικά κράτη, κυρίως στον Ειρηνικό και την Καραϊβική, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, περίπου το 80% του συνόλου των ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν λόγω των καιρικών καταστροφών κατά την τελευταία δεκαετία ήταν στην Ασία, όπου μεγάλοι πληθυσμοί σε πολλές χώρες, από τις Φιλιππίνες μέχρι τη Σρι Λάνκα ζουν, σε περιοχές που απειλούνται από κυκλώνες ή πλημμύρες.

Τον Μάιο, μόνο ο κυκλώνας Φάνι εκτόπισε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους στο Μπαγκλαντές και την Ινδία, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πριν από την καταιγίδα, προκειμένου να περιοριστούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Συνολικά, ο αριθμός των καιρικών καταστροφών που θεωρήθηκαν ακραίες πενταπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη δεν εξέτασε εκτενώς τον αριθμό των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από καταστροφές που «ξεκινούν ή φτάνουν σταδιακά», όπως η ξηρασία, όπου είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστούν χρονικά η αρχή και το τέλος τους.

Η συμπερίληψη των εκτοπίσεων που συνδέονται με την ξηρασία θα ανέβαζε κατακόρυφα τους αριθμούς.

Επίσης, δεν μελετήθηκε πόσοι από αυτούς τους εκτοπισμούς έγιναν μόνιμοι - «μια πραγματικά άγνωστη ποσότητα», δήλωσε ο Γκορ.

Το 2018, η Oxfam προέβη σε μια χονδρική εκτίμηση του αριθμού των εκτοπισμένων από ακραίες καιρικές καταστροφές κατά τη διάρκεια του έτους, οι οποίοι βρίσκονταν ακόμα έξω από τα σπίτια τους μέχρι το τέλος της χρονιάς και έφτασαν περίπου το 10-20%.

Κατακόρυφη αύξηση του κόστους
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω των καιρικών καταστροφών, το κόστος - και οι απειλές για την κοινωνική σταθερότητα - αυξάνονται γρήγορα για τις χώρες που προσπαθούν να διαχειριστούν τον εκτοπισμό, συχνά με λίγους πόρους, ανέφερε η έκθεση.

Στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Μαδρίτη, οι περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές ομάδες πιέζουν για τη δημιουργία ενός ταμείου για τη διάσωση χωρών στην πρώτη γραμμή «απώλειας και ζημιών», καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται συνεχώς, φέρνοντας πιο άσχημες καιρικές συνθήκες και αύξηση της στάθμης των θαλασσών.

Ενας διεθνής μηχανισμός για ζημιές και απώλειες δημιουργήθηκε το 2013 στη Βαρσοβία, στις τότε συζητήσεις για το κλίμα, με σκοπό να βοηθήσει τα φτωχά έθνη, που ευθύνονται ελάχιστα για τις καταστροφικές εκπομπές ρύπων (οι οποίες οδηγούν στην αλλαγή του κλίματος) αλλά υποφέρουν περισσότερο από τις επιπτώσεις.

Μέχρι στιγμής, όμως, ο μηχανισμός έχει παράσχει λίγη χειροπιαστή βοήθεια ή χρήματα στις χώρες αυτές, πέρα ​​από το να στηρίζει τη χρήση πολιτικών ασφαλιστικής κάλυψης για τον περιορισμό των απωλειών, λένε οι επικριτές.

Πρόσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, η οποία προσυπογράφηκε από περίπου 100 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εκτιμά ότι μέχρι το 2022 θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για την αντιμετώπιση ζημιών, φτάνοντας στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Ο Γκορ δήλωσε ότι καμία βοήθεια δεν θα επέτρεπε σε όλους να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γιγαντώνονται και η προετοιμασία τώρα θα βοηθήσει στην προστασία όσων βρίσκονται ήδη σε καθεστώς μετακίνησης.

«Θα τα καταφέρουμε να το διαχειριστούμε ή θα δούμε τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι λιγότερο υπεύθυνοι για την κρίση, να ξεσπιτώνονται με ένα χαοτικό τρόπο που ποδοπατάει τα δικαιώματά τους;» διερωτήθηκε.

«Το κόστος θα συνεχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα. Οσο πιο γρήγορα αποφασίσουμε σοβαρά για το πώς θα το διαχειριστούμε το πρόβλημα με υπεύθυνο τρόπο, τόσο το καλύτερο» κατέληξε.

https://www.huffingtonpost.gr

Περιβάλλον

Σήμερα το αστρολογικό φαινόμενο που θα συμβεί ξανά μετά από 33 χρόνια
Στην Ελλάδα θα το δούμε στις 14:35

Ορατή από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα είναι σήμερα η σχετικά σπάνια διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο.

Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πιο κοντινός στον Ήλιο θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας και θα φαίνεται σαν να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο.

Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα, ήταν το 2016. Η επόμενη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 και θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν 13 έως 14 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να διαβούν μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο άστρο μας.

Η διάβαση αυτή δεν θα είναι ορατή σε όλη τη διάρκεια της αλλά μόνο το πρώτο μισό της. Ο Ήλιος στη χώρα μας θα δύσει περίπου στο μέσο του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι ορατή η σταδιακή έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έναρξη του φαινομένου στη χώρα μας, με την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο, θα γίνει στις 14:35 ώρα Ελλάδας. Συνολικά η διάβαση θα διαρκέσει περίπου πεντέμισι ώρες (έως τις 20:04 ώρα Ελλάδας), αλλά στη χώρα μας θα είναι ορατή για σχεδόν τρεις ώρες έως τις 17:20, λίγο πριν δύσει ο Ήλιος.

Η διάβαση χαρακτηρίζεται «βαθιά», επειδή ο Ερμής θα περάσει πολύ κοντά από το κέντρο του Ήλιου και ο πλανήτης θα φαίνεται σαν μια μικρή κινούμενη μαύρη κηλίδα πάνω στο φόντο του φωτεινού άστρου. Η παρατήρηση του φαινομένου, που ουσιαστικά αφορά παρατήρηση του Ήλιου, μπορεί να γίνει μόνο με την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών φίλτρων στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια και όχι με γυμνά μάτια, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους. Το φαινόμενο θα μεταδίδεται ζωντανά και από την τηλεόραση της NASA.

Τον Ερμή έχουν επισκεφθεί δύο σκάφη της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το Mariner 10 το 1974-75 και το Messenger, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2011, εωσότου σκοπίμως συνετρίβη πάνω του το 2015. Το 2017 εκτοξεύθηκε η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που θα φθάσει στον Ερμή το 2024.

(φωτογραφία από Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με πηγή: NASA's Goddard Space Flight Center-SDO)

https://www.newsbeast.gr

Περιβάλλον

Μανιφέστο 6 σημείων για άμεση αλλαγή πορείας.
NewsroomHuffPost Greece

Περισσότεροι από 11.200 επιστήμονες από 153 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, συνυπογράφουν μια διακήρυξη με την οποία προειδοποιούν ότι πλέον υπάρχει, όχι απλώς κλιματική αλλαγή, αλλά κλιματική επείγουσα ανάγκη. Κάνουν λόγο για «ανείπωτα ανθρώπινα βάσανα» που θα καταστούν αναπόφευκτα, αν δεν γίνει άμεσα μια ριζική και διαρκής στροφή στις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες επιβαρύνουν το κλίμα και ανεβάζουν τη θερμοκρασία μέσω των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου».

Η διακήρυξη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BioScience, βασίζεται σε ανάλυση επιστημονικών δεδομένων των τελευταίων 40 ετών (από το 1979 που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα), τα οποία αφορούν πολλούς τομείς, όπως εκπομπές αερίων ρύπων, χρήση ενέργειας, θερμοκρασίες, αύξηση πληθυσμού, αποψίλωση δασών, τήξεις πάγων, ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κ.ά.

Προς το παρόν, όπως επισημαίνουν, δεν διαφαίνεται καμία ουσιαστική πρόοδος, καθώς οι εκπομπές του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργό ρυθμό, όπως επίσης οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σε ξηρά και θάλασσα, η στάθμη των ωκεανών, η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, η τήξη των πάγων σε Ανταρκτική, Αρκτική και Γροιλανδία, η ανά κεφαλή παραγωγή κρέατος, η απώλεια δέντρων από τη Γη, ο αριθμός των επιβατών που διακινούνται με αεροπλάνα και αρκετοί άλλοι δυσοίωνοι δείκτες.

Επιστήμονες από 153 χώρες προειδοποιούν: Ερχονται «ανείπωτα βάσανα» με την κλιματική
DON MENNIG VIA GETTY IMAGES
«Οι επιστήμονες έχουν ηθική υποχρέωση να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα για οποιαδήποτε μεγάλη απειλή. Από τα στοιχεία που διαθέτουμε, είναι σαφές ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια κλιματική επείγουσα ανάγκη», δήλωσε ο δρ Τόμας Νιούσαμ, της Σχολής Επιστημών Ζωής και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Παρά τα 40 χρόνια μεγάλων διεθνών διαπραγματεύσεων, γενικά συνεχίζουμε τις δουλειές μας με τον συνηθισμένο τρόπο και ουσιαστικά έχουμε αποτύχει να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η κλιματική αλλαγή έχει φθάσει και επιταχύνεται ταχύτερα από ό,τι πολλοί επιστήμονες περίμεναν», ανέφερε ο καθηγητής οικολογίας Ουίλιαμ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον.

Στην κοινή διακήρυξη-μανιφέστο τους οι επιστήμονες αναδεικνύουν έξι τομείς στους οποίους η ανθρωπότητα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, ώστε να επιβραδύνει την κλιματική αλλαγή:

- Ενέργεια: Ευρεία χρήση πρακτικών και τεχνολογιών ενεργειακής εξοικονόμησης, αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων με «καθαρά» εναλλακτικά/ανανεώσιμα, διακοπή άντλησης νέων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξάλειψη επιδοτήσεων στις πετρελαϊκές εταιρείες, επιβολή φόρων άνθρακα για να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.

- Ρύποι: Ταχεία περικοπή εκπομπών μεθανίου, υδροφθορανθράκων, αιθάλης και άλλων βραχείας ζωής ρύπων που επιβαρύνουν το κλίμα.

Επιστήμονες από 153 χώρες προειδοποιούν: Ερχονται «ανείπωτα βάσανα» με την κλιματική
ARTHUR MEYERSON VIA GETTY IMAGES
- Φύση: Δραστικός περιορισμός στην εκχέρσωση εδαφών, αποκατάσταση και προστασία οικοσυστημάτων, ιδίως των δασών.

- Διατροφή: Αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών και μείωση του κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων (που αυξάνουν σημαντικά τις εκπομπές μεθανίου και άλλων «αερίων του θερμοκηπίου»), μετατροπή πολλών κτηνοτροφικών γαιών σε γεωργικές και μείωση της σπατάλης των τροφίμων (σήμερα τουλάχιστον το ένα τρίτο όλων των παραγόμενων τροφών καταλήγει στα σκουπίδια χωρίς να καταναλωθεί).

- Οικονομία: Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, υποβάθμιση της συνεχούς αύξησης του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) και της υλικής ευημερίας ως κεντρικού στόχου, περιορισμοί στην εξόρυξη πρώτων υλών και στην εκμετάλλευση των άλλων οικοσυστημάτων, έμφαση στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα όλης της βιόσφαιρας της Γης.

- Πληθυσμός: Σταθεροποίηση του (σήμερα αυξάνεται με ρυθμό άνω των 200.000 ανθρώπων τη μέρα), προώθηση μέτρων κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

Με δύο λόγια, όπως λένε οι επιστήμονες, «πρέπει να μεταμορφώσουμε τους τρόπους που κυβερνούμε, διευθύνουμε, τρώμε και ικανοποιούμε τις υλικές και ενεργειακές ανάγκες μας». Παράλληλα, καλούν το κοινό «να κατανοήσει το μέγεθος της κρίσης, να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητες του και να παρακολουθεί την πρόοδο».

Ενθαρρυντικές ενδείξεις για το μέλλον θεωρούνται η επιβράδυνση του ρυθμού γεννήσεων παγκοσμίως κατά την τελευταία εικοσαετία, η αύξηση στη χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας και η ολοένα πιο δυναμική κινητοποίηση των πολιτών, ιδίως των νέων, που απαιτούν αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ

Περιβάλλον

Ο άνθρωπος που είναι ευφυής είναι ατίθασος. Ο άνθρωπος που είναι ευφυής αποφασίζει από μόνος του αν θα πει ναι ή όχι.

Ο άνθρωπος που είναι ευφυής δεν μπορεί να είναι παραδοσιακός, δεν μπορεί να εξακολουθεί να λατρεύει το παρελθόν. Δεν υπάρχει τίποτα να λατρέψει στο παρελθόν. Ο άνθρωπος που είναι ευφυής δεν προσκολλάται στο νεκρό παρελθόν, δεν κουβαλάει πτώματα. Όσο όμορφα κι αν υπήρξαν, όσο πολύτιμα, δεν κουβαλάει πτώματα.

Έχει τελειώσει με το παρελθόν. Έχει φύγει κι έχει φύγει για πάντα.

Ο άνθρωπος που είναι ευφυής θέλει να δημιουργήσει το μέλλον, θέλει να ζήσει στο παρόν. Το να ζεις στο παρόν είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί το μέλλον.

Ο ευφυής άνθρωπος συμπεριφέρεται σύμφωνα με την περίσταση και ο ανόητος άνθρωπος συμπεριφέρεται σύμφωνα με τις έτοιμες απαντήσεις — δεν έχει σημασία αν έρχονται από το Βούδα, το Χριστό ή τον Κρίσνα.

Ο ανόητος άνθρωπος κουβαλάει πάντοτε ιερά κείμενα και έτοιμες λύσεις. Φοβάται να εμπιστευτεί τον εαυτό του.

Ο ευφυής άνθρωπος εμπιστεύεται την ενόραση του, εμπιστεύεται το ίδιο του το είναι. Αγαπάει και σέβεται τον εαυτό του.

Ο μη ευφυής άνθρωπος σέβεται τους άλλους.

Tantra yoga events

awakengr.com

Περιβάλλον

H «όαση» των ηλιόλουστων και θερμών ημερών, στην καρδιά του χειμώνα, κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων είναι γνωστή ως η περίοδος των λεγόμενων Αλκυονίδων Ημερών.

Εκτός από τη μυθολογία που τις καλύπτει, η επιστημονική τους εξήγηση σχετίζεται με την γεωγραφική θέση της χώρας.

«Η παράδοση μπορεί να λέει ότι οι Αλκυονίδες είναι κάποιες ημέρες που χρειάζεται η αλκυών, ένα πουλί για να μπορέσει να γεννήσει και να κλωσήσει τα αυγά της, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι τελείως φυσιολογικό καθώς σαν χώρα είμαστε πολύ νότια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και μέσα στο χειμώνα υπάρχουν κάποια διαστήματα καλοκαιρίας, μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία. Λόγω του συσχετισμού με την κλιματική αλλαγή θεωρούμε ή μερικές φορές έτσι περίπου γίνεται να είναι πολύ μεγάλα αυτά τα διαστήματα που έχουμε ανομβρία, άρα γενικά καλό καιρό», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάλος και προσθέτει: «Θεωρούμε τρεις-τέσσερις ημέρες μαζεμένες που χαρακτηρίζονται από ηλιοφάνεια, από διαφορά θερμοκρασίας την ημέρα από την νύχτα με ένα εύρος που μπορεί να φτάνει και τους 15 και τους 20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιπτώσεις και άπνοια, Αλκυονίδες Ημέρες».

Η ύπαρξη ημερών καλοκαιρίας στην Ελλάδα μέσα στον χειμώνα, δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά έχει παρατηρηθεί διαχρονικά, αν και οι λεγόμενες Αλκυονίδες Ημέρες δεν έρχονται κάθε χρόνο.

«Η στατιστική εδώ και πολλά χρόνια έχει δείξει ότι υπάρχει ένα μέγιστο εμφάνισης αυτών των θερμοκρασιών μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και αρχών Φεβρουαρίου περίπου. Αυτό είναι το μέγιστο διάστημα, δεξιά και αριστερά κάποιες μέρες μπορούμε να τις θεωρήσουμε Αλκυονίδες αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στον Οκτώβριο ή το Μάρτιο γιατί μετά μπαίνουμε σε άλλη εποχή.

Δεν παρατηρούνται οι ημέρες αυτές κάθε χρόνο, πέρυσι αν θυμάμαι καλά δεν είχαμε κάποιες ιδιαίτερες ημέρες, φέτος είχαμε τουλάχιστον 2 φορές, ήταν δηλαδή δυο-τρία πενθήμερα, όπως αυτές τις τελευταίες ημέρες. Μπορεί να εμφανιστούν ξανά φέτος αλλά όσο περνάει ο καιρός, δηλαδή μετά τις 15 Φλεβάρη η μέρα μεγαλώνει, ο ήλιος παίζει και αυτός το ρόλο του αν δεν έχει συννεφιά και ακόμα και μέρες οι οποίες δεν είναι ”καθαρόαιμες” Αλκυονίδες μυρίζουν άνοιξη, μπαίνουμε σε άλλη εποχή», τονίζει ο κ. Λάλος.

Από που πήραν το όνομά τους

Η ονομασία τους προέρχεται από τη μυθική Αλκυόνη, κόρη του βασιλιά των ανέμων Αίολου, που ζούσε ευτυχισμένη με τον σύζυγό της Κύηκα, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο μια μέρα πήγε για ψάρεμα, παρά τα παρακαλετά της Αλκυόνης να μην πάει και δεν γύρισε ποτέ. Στο αρχαίο έργο «Αλκυών», που αποδίδεται στο Λουκιανό, η Αλκυόνη αναζητούσε για μέρες μάταια το πτώμα του με αποτέλεσμα οι θεοί να την λυπηθούν και να τη μεταμορφώσουν στο ομώνυμο πουλί.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, η Αλκυόνη μόλις είδε το πλοίο του να βυθίζεται από τους δυνατούς ανέμους μέσα στην απελπισία της έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε. Οι θεοί εντυπωσιασμένοι από την αγάπη τους, τους μεταμόρφωσαν στα ομώνυμα πουλιά. Η Αλκυόνη γεννούσε τα αυγά της στην ακροθαλασσιά, όπου όμως τα νεογέννητα της παρασύρονταν και χάνονταν από τα κύματα. Ο Δίας κάποτε τη λυπήθηκε και αποφάσισε να στέλνει κατά την εποχή που η Αλκυόνη επωάζει τα αυγά της ημέρες καλοκαιρίας και διέταξε τον Αίολο να συγκρατεί αυτές τις ημέρες τους ανέμους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Προτείνετε μια διόρθωση
NewsroomHuffPost Greece

Περιβάλλον

«Ήταν η χειρότερη νύχτα της ζωής μου, δεν θα ξεχάσω ποτέ τις κραυγές τους»
Η πενθήμερη απόδραση στη Νήσο Στιούαρτ (ή Ρακιούρα) στη Νέα Ζηλανδία για πεζοπορία και εξερεύνηση, σημάδεψε ανεξίτηλα την ψυχή της Liz Carlson, μιας ταξιδιωτικής μπλόγκερ από τις ΗΠΑ, που είδε μπροστά στα μάτια της σε παραλία του κόλπου Μέισον, τουλάχιστον 145 φάλαινες που έχασαν τον προσανατολισμό τους και εξόκειλαν στην παραλία, να ψυχορραγούν.

«Ήταν μια από εκείνες τις στιγμές που σου πέφτει το σαγόνι», δήλωσε στο BBC η μπλόγκερ. «Πήγαμε στην παραλία το ηλιοβασίλεμα και παρατηρήσαμε κάτι στα ρηχά. Όταν συνειδητοποιήσαμε πως ήταν φάλαινες, πετάξαμε τον εξοπλισμό μας και τρέξαμε να τις βοηθήσουμε».

Δεν είχε ξαναδεί φάλαινες σε άγρια κατάσταση. «Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει γι' αυτό, ήταν απλά τρομακτικό», αναφέρει. Μαζί με τον φίλο της έσπευσαν να βοηθήσουν τις φάλαινες προσπαθώντας να τις σπρώξουν σε πιο βαθιά νερά. «Γρήγορα όμως καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, γιατί απλά είναι πολύ μεγάλες. Η ματαιότητα ήταν το χειρότερο. Φώναζαν η μία στην άλλη, μίλαγαν και σπαρταρούσαν αλλά δεν υπήρχε τρόπος να τις βοηθήσεις».

Η παραλία, όπως και το νησί άλλωστε, είναι απομονωμένη και δεν ήταν εύκολο να βρουν βοήθεια. Δεν είχαν συναντήσει κάποιο πεζοπόρο τις δύο προηγούμενες μέρες που εξερευνούσαν την περιοχή, ήξεραν όμως πως σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από εκείνο το σημείο υπάρχει μια καλύβα που αποτελεί τη βάση κάποιων εργατών. Χωρίς σήμα στα κινητά τους τηλέφωνα ήλπιζαν πως στην καλύβα θα υπήρχε ασύρματος ώστε να καλέσουν σε βοήθεια. Ο φίλος της Julian Ripoll προσφέρθηκε να πάει τρέχοντας μέχρι την καλύβα αφήνοντας τη Liz μόνη της σε μια αχανή παραλία -μήκους 19 χιλιομέτρων- γεμάτη από φάλαινες που περίμεναν το τέλος.

«Ποτέ δεν θα ξεχάσω το κλάμα τους, τον τρόπο που με κοίταζαν καθώς καθόμουν δίπλα τους στο νερό, το πόσο απεγνωσμένα προσπαθούσαν να κολυμπήσουν αλλά το βάρος τους τις έχωνε όλο και πιο βαθιά στην άμμο», έγραψε στο Instagram. «Η καρδιά μου έσπασε εντελώς».

Κάποια στιγμή εντόπισε μια μικρή φάλαινα και προσπάθησε να τη σπρώξει στο νερό. Και τα κατάφερε, καθώς το βάρος της ήταν σαφώς μικρότερο από τις υπόλοιπες.

«Έδωσα ό,τι είχα για να τη σπρώξω στο νερό, αλλά εκείνη επέστρεφε έξω στην παραλία», δήλωσε η 30χρονη στο BBC. «Όταν έφυγε ο Julian κάθισα εκεί δίπλα της. Μπορείς να αισθανθείς τον φόβο στα ζώα, σε κοιτούν, σε βλέπουν και έχουν πολύ ανθρώπινα μάτια».

«Ήξερα ότι ο θάνατός τους ήταν αναπόφευκτος. Έκατσα στην άμμο με τα γόνατά μου, ούρλιαζα από απογοήτευση και έκλαιγα, υπό τον ήχο δεκάδων φαλαινών που ξεψυχούσαν πίσω μου», έγραψε στο Instagram.

Λίγες ώρες αργότερα ο Julian επέστρεψε στην παραλία μαζί με μια ομάδα από δασοφύλακες. Είχε πέσει όμως το σκοτάδι και δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Οι περισσότερες φάλαινες ήταν αποπροσανατολισμένες και εξακολουθούσε να υπάρχει άμπωτη.

Έτσι η Liz και ο Julian πήγαν στο χώρο που είχαν κατασκηνώσει ελπίζοντας πως κατά τη διάρκεια της νύχτας τα δύο κοπάδια φαλαινών θα κατάφερναν να επιστρέψουν στον ωκεανό.

Το επόμενο πρωί η κατάσταση είχε γίνει ακόμα πιο άσχημη. Υπήρχε άμπωτη και οι φάλαινες κείτονταν σε στεγνή άμμο. Κάποιες είχαν ήδη πεθάνει και κάποιες άλλες πονούσαν και τις έκαιγε ο ήλιος. «Είχαν δάκρυα στα μάτια τους. Έκλαιγαν και έκαναν λυπηρούς ήχους», περιγράφει η Liz. Ήταν πια ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε σωτηρία. Χρειάζονταν πέντε άτομα για να μετακινήσουν μια φάλαινα στο νερό και οι φάλαινες στην παραλία ήταν εκατοντάδες. Επιπλέον, το δυναμικό ήταν πολύ μικρό, ενώ δεν υπήρχε χρόνος για να έρθει βοήθεια.

Έτσι, οι δασοφύλακες πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε ευθανασία όσων βρίσκονταν ακόμα στη ζωή. Η εναλλακτική που υπήρχε ήταν να τις αφήσουν εκεί να βιώσουν έναν αργό και οδυνηρό θάνατο.

Το Υπουργείο Προστασίας Άγριας Ζωής της Νέας Ζηλανδίας ανέφερε πως οι σοροί των φαλαινών θα μείνουν στην παραλία και η φύση θα φροντίσει για αυτές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι φάλαινες βρέθηκαν στα ρηχά. Μεμονωμένα περιστατικά είναι συχνά στη Νέα Ζηλανδία, αλλά τόσο μαζικά σπανίζουν.

Οι φάλαινες κολυμπούν μόνο προς τα εμπρός και κινδυνεύουν να εξοκείλουν εάν βρεθούν σε πολύ ρηχά νερά. Το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια των θηλαστικών ή σε σφάλμα πλοήγησης. Ένα άλλο ενδεχόμενο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι φάλαινες πιλότοι είναι εξαιρετικά κοινωνικές και «όταν μια φάλαινα χάσει το δρόμο της και εξοκείλει, τα υπόλοιπα μέλη του κοπαδιού της θα κινηθούν προς το μέρος της για να τη βοηθήσουν».

newsbeast.gr

Περιβάλλον

Η ανθρωπότητα έχει αφανίσει το 60% των ζώων, των πουλιών, των ψαριών και των ερπετών από το 1970 και τώρα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο απόλυτος αφανισμός της άγριας ζωής αποτελεί πραγματικό κίνδυνο που απειλεί τον πολιτισμό. Τα νέα σοκαριστικά στοιχεία για την άγρια φύση δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη WWF και στην αναφορά υπογράφουν 69 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Σε αυτή αναφέρεται ότι η τεράστια και αυξανόμενη κατανάλωση τροφής και πόρων από τον παγκόσμιο πληθυσμό καταστρέφουν τον ιστό της ζωής, ο οποίος έχει υφανθεί εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, και από τον οποίο εξαρτάται η ανθρώπινη κοινωνία για καθαρό αέρα και νερό. «Υπνοβατούμε προς την άκρη του γκρεμού», τόνισε ο Mike Barrett, διευθυντής του τμήματος επιστήμης και προστασίας στη WWF.

«Αν αυτή η μείωση ήταν στον ανθρώπινο πληθυσμό, θα ήταν σαν να είχε αδειάσει η Βόρεια και Νότια Αμερική, η Αφρική, Η Κίνα, η Ωκεανία και η Ευρώπη. Αυτή είναι η κλίμακα της καταστροφής που έχουμε προκαλέσει». Συνεχίζει λέγοντας «πως δεν είναι ότι χάθηκε το «θαύμα» της φύσης. Είναι ότι τώρα βρίσκεται σε κίνδυνο και το μέλλον των ανθρώπων. Η φύση δεν είναι «κάτι απλά ωραίο που αξίζει να έχουμε» – είναι το σύστημα που στηρίζει την ίδια τη ζωή».

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλανήτης αρχίζει να βιώνει την έκτη περίοδο μαζικού αφανισμού, ο πρώτος που προκαλείται από είδος – τον homo sapiens. Άλλες πρόσφατες αναλύσεις έχουν αποκαλύψει ότι η ανθρωπότητα έχει καταστρέψει το 83% όλων των θηλαστικών και τα μισά είδη φυτών από την αρχή του πολιτισμού και ότι, ακόμα κι αν η καταστροφή τερματιζόταν σήμερα, ο φυσικός κόσμος θα χρειαζόταν 5-7 εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψει.

Η περιοχή της Καραϊβικής/ Λατινικής Αμερικής εμφανίζει τη χειρότερη εικόνα με την εξαφάνιση του 89% του πληθυσμού των άγριων ζώων σε διάστημα 44 ετών. Η Βόρεια Αμερική και η Γροιλανδία είναι στην καλύτερη κατάσταση με το 23% των άγριων ζώων να έχει χαθεί. Η περιοχή της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 31%.

Το WWF χρησιμοποιεί δεδομένα από 16.704 πληθυσμούς θηλαστικών, πουλιών, αμφίβιων, ερπετών και ψαριών. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα είναι από 1970 μέχρι το 2014 όπου οι πληθυσμοί είχαν μειωθεί κατά 60%. Η κυριότερη αιτία του αφανισμού είναι η καταστροφή των οικοσυστημάτων, για να δημιουργηθούν καλλιέργειες. Τα τρία τέταρτα όλης τη γης επηρεάζονται πια σημαντικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η σφαγή τους για κατανάλωση είναι η επόμενη βασικότερη αιτία, ειδικά όσον αφορά στα θηλαστικά και τα ψάρια. Η χημική ρύπανση είναι επίσης σημαντική: ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός της φάλαινας όρκας είναι καταδικασμένος να πεθάνει λόγω της θαλάσσιας ρύπανσης.

© 2017 Forwoman.gr
facebook_page_plugin
Τα cookies βοηθάνε στην καλύτερη εμπειρία σας στην περιήγηση της ιστοσελίδας μας, συνεχίζοντας συμφωνείτε με τη χρήση τους.