Σπάει στα δύο η επιστρεπτέα προκαταβολή 6 - Ελάχιστα ποσά από 1.000 - 8.000 ευρώ για την εστίαση
Το νέο πακέτο μέτρων οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Δέσμη μέτρων που συνολικά ανέρχεται στα 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του έτους μαζί με τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά με στοχευμένες κινήσεις. Οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και γι’ αυτό απαιτείται διορατικότητα. «Όσα πρέπει, σε όσους πρέπει και όταν πρέπει», είναι το μοντέλο. Έτσι:

Ολες οι εταιρείες που είναι κλειστές (εστίαση, γυμναστήρια κ.τλ.) δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα για το Μάρτιο. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο. Οι ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος. Τα νομικά πρόσωπα με το 60%. Ισχύει η μείωση ενοικίου 40% για τους πληττόμενους κλάδους και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Το μέτρο αφορά και παιδιά που σπουδάζουν.
Στους ιδιοκτήτες ακινήτων καταβλήθηκαν ήδη 19,3 εκατ. για το Νοέμβριο. Τον Φεβρουάριο θα γίνουν συμψηφισμοί που σχετίζονται με τροποποιητικές δηλώσεις. Μετά τα μέσα Φεβρουαρίου θα πληρωθεί ο Δεκέμβριος και σχεδιάζεται να πληρωθεί ο Ιανουάριος στις αρχές Μαρτίου.
Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, σε καφέ, μεταφορές, κινηματογράφους ως 30 Σεπτεμβρίου.
Παρατείνεται η μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως 31 Δεκεμβρίου 2021.
Πληρώνεται εντός εβδομάδας η 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε όσους δεν έχει δοθεί. Θα δοθεί δυνατότητα διόρθωσης ΦΠΑ σε πρακτορεία ΟΠΑΠ για να μπορούν να ενταχθούν αν το δικαιούνται.
Ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας προκαταβολής σπάει σε δυο κύκλους. Ο πρώτος θα αφορά την πτώση τζίρου για τον Ιανουάριο με αιτήσεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα για να γίνουν πληρωμές Μάρτιο. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για κλάδους που δεν είναι κλειστοί είναι 500 ευρώ και το ανώτατο ποσό 50.000 ευρώ. Οι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα πάρουν 500-1.000 ευρώ. Για τον κλάδο της εστίασης το κατώτατο ποσό οριζεται σε 1.000 ευρω όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για όσες έχουν 1-5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για όσους απασχολούν από 6-20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για όσους απασχολούν πάνω από 20 εργαζόμενους.
Ο 7ος κύκλος θα αφορά την απώλεια τριμήνου και θα συνυπολογιστούν τα ποσά του επόμενου κύκλου. Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για τις κλειστές εταιρείες τον Φεβρουάριο.
Το 50% των ποσών θα είναι μη επιστρεπτέο.

https://www.newsbeast.gr/f